Δραπανοκατσάβιδο

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
9.457
Για ερασιτεχνικές δουλειές είναι ευκολία η μπαταρία!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.134
Για ερασιτεχνικές δουλειές είναι ευκολία η μπαταρία!

Και για τον επαγγελματία, μη το συζητάς..

Αλλά σηκώνεις και την μπαταρία, κι αν το έχεις στο χέρι για 2-3 ώρες, αρχίζεις το τρέμουλο που λέει ο Μάνος..

Πάντως όσο κι αν έχω παιδευτεί (προφανώς σε ερασιτεχνικό επίπεδο) το DeWalt δε κατάφερα να του τελειώσω 1 μπαταρία, και μιλάμε για πολλές ώρες, πολύ βιδωμα, όχι αστεία. Η δεύτερη μπαταρία είναι μονίμως "μπακαπ". (Τις κάνω ροτέισιον)

Reaction score
777
Απ ότι έχω καταλάβει η dewalt είναι η επαγγελματική κατηγορία της black & decker.

Τα μαστόρια πάντως που γνωρίζω, αλλα και η πράξη, λένε Μακίτα σε όλα και ξερό ψωμί.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.134
Απ ότι έχω καταλάβει η dewalt είναι η επαγγελματική κατηγορία της black & decker.

Τα μαστόρια πάντως που γνωρίζω, αλλα και η πράξη, λένε Μακίτα σε όλα και ξερό ψωμί.
Έτσι είναι, όπως τα λες.

Εγώ θα σου πω το τελευταίο παράδειγμα που έχω:

Ο τελευταίος μάστορας που ήρθε για το τζάκι, στην εγκατάσταση, κι ήθελε να κάνει τρύπα σε λαμαρίνα χοντρή, έλιωσε να σμπρωχνει το μακίτα που κουβαλούσε. Δε πρόσεξα τι ακριβώς ήταν, πρόσεξα τον ιδρώτα στο μέτωπο του μάστορα. Πήγα και έφερα το ντεβαλτ, του'βαλε την ίδια μύτη που είχε, και το τρύπησε με τη μία. ;)

Το'χω ξαναδεί το έργο.. όλοι με μακίτα έρχονται. :)

Τα μακίτα είναι προφανώς εξαιρετικά εργαλεία δουλειάς, και μάλλον αντέχουν πολύ περισσότερο από το ντεβαλτ σε πτώσεις, δείχνουν σκληρές κατασκευές, ανθεκτικές στην κακομεταχείριση. Κι από ότι έμαθα, έχουν κι εξαιρετικό σέρβις. ;)

melina

Cargo 200
Reaction score
45.344
Πάρε ένα δράπανο πρίζας από αυτή τη λίστα να κάνεις τις 10 τρύπες που θες το χρόνο. Κρουστικό αν θες να τρυπήσεις και μπετό καμιά φορά, ή να του βάλεις καλέμι μπροστά για κανά σκάψιμο. Αν δεν θες κρουστικό δες τη λίστα με τα περιστροφικά μόνο. Πάρε μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη σου. Ολα καλά είναι για ερασιτέχνη.
Για κατσαβίδι, για το οποίο έχει σημασία να μην κουβαλάς το καλώδιο, και το οποίο πρέπει να είναι μικρό, ελαφρύ, να μπαίνει παντού και να κρατάει ώρες (μέρες) και να είναι δυνατό προτείνω αυτό. Το έχω κάμποσα χρόνια και είναι το καλύτερο εργαλείο που έχω πάρει ever, με τα βασικά αξεσουάρ...έχει και άλλα μέχρι και μύλο πιπεριού και ανοιχτήρι φελού κρασιού.

Τα links είναι ενδεικτικά, όπου τα βρεις φθηνότερα.

Reaction score
375
Καλημέρα κι από μένα.

Βασικό χαρακτηριστικό για καθημερινή χρήση ενός επαναφορτιζόμενου δράπανου/δραπανοκατσάβιδου είναι το βολτάζ της μπαταρίας που φοράει, σε συνδυασμό βέβαια και με την χωρητικότητα και το τύπο της.

Εργαλείο με μπαταρία υψηλού βολτάζ, συγκρινόμενο με άλλο, ίδιων χαρακτηριστικών, αλλά με μπαταρία χαμηλότερου βολτάζ, υπερέχει σαφώς από χέρι. Π.χ. τα 14βολτα είναι καλύτερα από τα 12βολτα, αλλά τα 18βολτα είναι δυο σκάλες παραπάνω και βέβαια τα 20βολτα είναι στην κορυφή.

Αντίστοιχα, μπαταρία με μεγάλη χωρητικότητα σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να την αλλάζεις, μόλις το εργαλείο κωλώνει.

Και τέλος, προτιμώνται σαφώς οι μπαταρίες Li-Ion, συγκρινόμενες με τις Ni-Cad ή τις Ni-MH.

Στο παρελθόν είχα αγοράσει κι εγώ ένα κινέζικο από κάποιο κατάστημα Carrefour, με μπαταρίες 14.4V Ni-Cad. Μετά από 2-3 μήνες χρήση, βγήκε σε αχρηστία, λόγω των μπαταριών του, που "πέθαναν" μετά από μερικές χρήσεις. Το άφησα στην άκρη και χρησιμοποιούσα (υποχρεωτικά) κανονικό ηλεκτρικό δράπανο Bosch. Μέχρι που έπεσα κατά τύχη πάνω σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Lidl, που είχε ένα δραπανοκατσάβιδο Parkside, το μοντέλο PABS 20-Li A1. Με μια γρήγορη ματιά στα χαρακτηριστικά του, το θεώρησα πολύ καλό και πήγα και το αγόρασα από το κοντινό μου Lidl αμέσως. Μου στοίχισε τότε 55 ευρώ, με μια μπαταρία, το φορτιστή της και ένα μικρό bit σταυροκατσάβιδο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το ξέσκισα κυριολεκτικά. Δούλευα συνεχώς 6-7 ώρες την ημέρα επί ένα μήνα, με δυο μπαταρίες (είχα φροντίσει να αγοράσω και δεύτερη). Έκτοτε το χρησιμοποιώ συχνά και δεν με έχει απογοητεύσει ούτε μια στιγμή. Έχω φροντίσει να έχω και τρίτη μπαταρία και δεύτερο φορτιστή, αφού ως εργαλείο είναι πολύ αξιόπιστο και κάνει σχεδόν για όλες τις δουλειές, για τις οποίες είναι φτιαγμένο.

Να διευκρινίσω ότι με τη Lidl δεν έχω καλές σχέσεις γενικά. Και δεν τη χωνεύω σαν εταιρεία. Όμως τα εργαλεία Parkside που διακινεί κατ' αποκλειστικότητα, είναι εξαιρετικά και πολύ αξιόπιστα. Αν βρεις κάποιο σαν το παραπάνω ή - επειδή είναι μάλλον εξαντλημένο - κάποιο νεότερο με μπαταρίες των 18V, πάρτο με κλειστά μάτια. Δεν θα σε απογοητεύσει.

Καλημέρα.
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Απο Πεμπτη 10/3 εχει αυτο... Το παιρνω δηλαδη???
Untitled-1.jpg

[DOUBLEPOST=1488912907][/DOUBLEPOST]Παιδια σας ευχαριστω πολυ ολους για τις απαντησεις. Εμαθα πραγματα που δεν ηξερα! Απ οτι καταλαβα δεν θα χρειαστω κρουστικο.. Μια τρυπα για καρφι ή για να βαλω στον τοιχο ενα ουπα, μπορω να την κανω και με ενα απλο δραπανοκατσαβιδο κι ας μην ειναι κρουστικο?

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.705
Μια τρυπα για καρφι ή για να βαλω στον τοιχο ενα ουπα, μπορω να την κανω και με ενα απλο δραπανοκατσαβιδο κι ας μην ειναι κρουστικο?
Για καρφί δεν χρειάζεται δράπανο.

Για ούπα σε τούβλο μπορεί να παιδευτείς λίγο αλλά θα γίνει η τρύπα,

αλλά σε μπετό δύσκολα έως ακατόρθωτο αν δεν είναι κρουστικό!

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Αν μπορεις πιαστο στο χερι σου πρωτα ...αν το βρεις βαρυ μην το πάρεις .
Μπετον = κρουστικο οπωσδήποτε .
Τρυπάνια μην παρεις .Οταν χρειαστεις να παρεις το νουμερο που θες σε κοβαλτίου .Περνανε βουτυρο τα παντα ;)

Reaction score
3.085
Ίλιον
Αν μπορεις πιαστο στο χερι σου πρωτα ...αν το βρεις βαρυ μην το πάρεις .
Μπετον = κρουστικο οπωσδήποτε .
Τρυπάνια μην παρεις .Οταν χρειαστεις να παρεις το νουμερο που θες σε κοβαλτίου .Περνανε βουτυρο τα παντα ;)
Καθίστε να μην τον μπερδέψουμε το φίλο μας.
Ένα - ένα:
Για τοίχους, πέτρες, μπετόν θέλεις κρουστικό εργαλείο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Εντάξει, τα τούβλα, το σοβά, τα άλλα "μαλακά" οικοδομικά υλικά (π.χ. Y-Tong, Alpha block, κλπ.) τα τρυπάς και χωρίς κρούση. Αλλά, πέτρα, μπετόν, τσιμεντόλιθο κ.α. παρόμοια σκληρά υλικά δεν τρυπιώνται μόνο με περιστροφή.

Οι τρύπες στα μέταλλα δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις τρύπες στους τοίχους ή στα μπετά. Απαιτείται γνώση ξεχωριστή για κάθε μέταλλο και βέβαια τεχνική. Γενικά μιλώντας, τα τρυπάνια τύπου HSS είναι κατάλληλα για τα περισσότερα μέταλλα, εξαιρουμένων των πολύ σκληρών και πυκνής δομής τοιούτων, όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας. Εκεί χρειάζεται τρυπάνι κοβαλτίου, αλλά και ψύξη στο τρύπημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα τρυπάνια μετάλλων είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλα για τρύπημα οικοδομικών υλικών. Τα τελευταία απαιτούν τρυπάνια με μύτη από πολύ σκληρό υλικό, το καρβίδιο, όπως είναι όλα τα τρυπάνια που τα λέμε διαμαντοτρύπανα. Και σε αυτά, όμως υπάρχουν ποιότητες και διαφορετικές τιμές. Γενική συμβουλή: Όταν αγοράζεις διαμαντοτρύπανο, πλήρωσε κάτι παραπάνω και πάρε ποιοτικό, που θα σε ανταμείψει με τη μακροζωία του και την αξιοπιστία του.

Τέλος, ξεχωριστή υπόθεση είναι το τρύπημα του ξύλου. Κι αυτό θέλει τα δικά του τρυπάνια, από χάλυβα υψηλής ποιότητας, φτιαγμένο για μεγάλες ταχύτητες περιστροφής. Τα τρυπάνια μετάλλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ξύλο, αλλά τα αποτελέσματα, συγκρινόμενα με το τρύπημα με τρυπάνι ξύλου είναι αμφιλεγόμενα και χαμηλότερης ποιότητας. Και βέβαια, τα δράπανα μετάλλων κάνουν για ξύλο μόνο αν διαθέτουν υψηλές ταχύτητες περιστροφής.

Last edited by a moderator:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.712
Γεια χαρα.
Ενδιαφερομαι να αγορασω ενα δραπανοκατσαβιδο και θελω να εχει και λειτουργια τετοια ωστε να ανοιγω και καμια τρυπα στον τοιχο. Αρα πρεπει να ψαξω για κρουστικο?Σωστα?
Η χρηση του θα ειναι 2-3 φορες το χρονο, οικιακη δηλαδη.
Εχω δει αυτη την προσφορα ..τι λετε?

http://www.e-shop.gr/drapanokatsabi...-li-ion-11ah-me-balitsaki-mt070e-p-TLS.080188
Θα ξηλώσεις την κρυσταλιέρα; :party:

Reaction score
777
Παρότι μου αρέσει η κουβέντα νομίζω οτι ξεφύγαμε.

Το ΜΑΚΙΤΑ και το κάθε επαγγελματικό εργαλείο κουβαλάει πάνω του κάποια χρήματα.
Για παράδειγμα δέν μπορώ να παραγγείλω εγώ συνεργείο που μου βγαίνει 200 ευρώ τη μέρα μεροκάματο και βενζίνες και να το στείλω με εργαλείο απο το lidl να του μείνει στο χέρι. Γιατί πολύ απλά δέν θα γίνει η δουλειά θα τελειώσει το 8άωρο του και θα πρέπει να πάει και την επόμενη μέρα.
Σπασμένο δράπανο λοιπόν στον επαγγελματικό χώρο σημαίνει μεροκάματο χαμένο, καθυστέρηση στο έργο και πεταμένα λεφτά γενικότερα.

Επίσης το συνεργείο ανοίγει 300 τρύπες τη μέρα και όχι 3 τα 3 χρόνια για να βάλει την τηλεόραση του.

Για τον σκοπό που θέλει ο φίλος λοιπόν ένα επώνυμο πχ bosch των 50-60 ευρώ είναι μία χαρά πάνω απο 14 βόλτ. Και αυτό του λιντλ μία χαρά δείχνει. Εγώ πήρα ένα σέτ κατσαβίδια απο το λίντλ με δέκα ευρώ το 2010 για να φτιάχνω το ποδήλατο. Είπα οτι θα περιμένω να δώ ποιό θα σπάσει για να το αγοράσω επώνυμο σε unior.

Μαντέψτε.

Μέχρι σήμερα είναι όλο το σέτ άθικτο και χρησιμοποιείται σε όλο το σπίτι για όλες τις δουλειές.

Για 5, 10, 50 φορές το χρόνο μία χαρά είναι. Σκέφτομαι να πάρω και το σέτ τρυπάνια που πουλάει το λίντλ αν και μου φαίνεται οτι και σε επώνυμα βρίσκει κανείς φθηνά.

Το ερώτημα είναι αν του λίντλ είναι κρουστικό...

Reaction score
375
Για να καταλαβω ρε παιδια... Κρουστικο ειναι αυτο που δεχεται επανω του τρυπανια? Ποια ειναι η επιπλεον ιδιοτητα του κρουστικου δραπανοκατσαβιδου απο το απλο δραπανοκατσαβιδο? Ισως να επρεπε να ξεκινησω το ποστ απο αυτη την απλη ερωτηση...

Reaction score
379
Μια χαρά είναι του λιτλ και πάρα πολύ καλή εγγύηση που δεν βρίσκεις τέτοια πουθενά. Δεν είναι κρουστικό αλλά για να ανοίξεις μια τρύπα στον τοίχο δεν χρειάζεται κρούση εκτός και αν είναι μεγάλης διατομής ή πέσεις πάνω σε μπετό. Βέβαια προϋπόθεση είναι να πάρεις καλά τρυπάνια όπως αυτά:
https://www.boschtools.com/us/en/boschtools-ocs/multiconstruction-drill-bit-set-mc500-35432-p/

Τα αναλώσιμα του λιτλ όπως τρυπάνια και γυαλόχαρτα απλά δεν.

Reaction score
3.085
Για να καταλαβω ρε παιδια... Κρουστικο ειναι αυτο που δεχεται επανω του τρυπανια? Ποια ειναι η επιπλεον ιδιοτητα του κρουστικου δραπανοκατσαβιδου απο το απλο δραπανοκατσαβιδο? Ισως να επρεπε να ξεκινησω το ποστ απο αυτη την απλη ερωτηση...
Κρουστικό είναι το δράπανο που πάνω στο σώμα του, συνήθως λίγο πιο πίσω από το τσοκ (τσοκ λέγεται η κεφαλή του δράπανου, αυτή που "πιάνει" τα τρυπάνια) έχει έναν "επιλογέα", ο οποίος μοιάζει με διακόπτη, με δυο θέσεις: Η μια θέση είναι για απλή περιστροφή και η άλλη είναι με περιστροφή, που συνοδεύεται από ταυτόχρονη μικρή παλμική κίνηση του τρυπανιού μπρος-πίσω, ώστε η μύτη του να πηγαινοέρχεται, χτυπώντας (κρούοντας) το σημείο τρυπήματος.

Οι θέσεις αυτές συνήθως διαθέτουν και ένα μικρό ανάγλυφο εικονίδιο δίπλα τους. Η θέση για απλή περιστροφή "σημαδεύεται"με το εικονίδιο ενός τρυπανιού ενώ η θέση για κρούση με το εικονίδιο ενός σφυριού. Π.χ. παρατήρησε τις παρακάτω εικόνες:

Last edited:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843
Κρουστικο ειναι αυτο που κανει ταυτοχρονα 2 κινησεις .Την περιστροφικη και την παλινδρομική (μπρος-πίσω )
Απ'οτι καταλαβαινω τώρα ξεκινάς με τα μαστορέματα .Πρόταση μου ειναι να πάρεις κατι απλό και ελαφρύ .

ΥΓ ηταν δυνατον ο Παναγιώτης να μην βάλει .........Κοκκινο διακόπτη :D

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.901
Members
38.518
Νεότερο μέλος