Βοήθεια για δύσκολο χώρο

Reaction score
1
1516909665199657104589.jpg

Γειά σας και συγχαρητήρια για την πολύ οργανωμένη κοινότητα που έχετε δημιουργήσει.

Σκεφτομαι να στήσω ένα σύστημα hi fi στο σαλόνι. Έχω καταλήξει στα Monitor Audio BRONZE 6 και στον Yamaha R-N602.

Μουσική jazz, classic Rock, και χρήση του συστήματος για ταινίες (80% για μουσική)

Ο χώρος που προσπάθησα να παραθέσω είναι ενιαίο σαλόνι τράπεζαρια κουζίνα σύνολο 70 τετραγωνικά .Τα βελη είναι εσωτερική σκάλα για πάνω και για κάτω. Τα μπλε είναι μπαλκονοπορτες. Το γκρι είναι τζάκι. Η μόνη θέση για TV ήταν στη γωνία.
Πιθανή θέση για ηχεία κόκκινο.απόσταση μεταξύ τους 5.8 μέτρα.
Θέση ακρόασης κίτρινο 2.8 μέτρα από ευθεία ηχείων.
Το Α Είναι κολόνα. Τοποθέτηση ηχείων 30 πόντους από τοίχο και κολόνα.
Καταλαβαίνω ότι η θέση δεν είναι η καλύτερη αλλά είναι απίθανο να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο.
Ήθελα να ρωτήσω αν η διάταξη είναι απαγορευτική .
Σε δύο χρόνια θα αλλαξω σπίτι και θα γίνει ξεχωριστο δωμάτιο για μουσική.
Δεκτά σχόλια στην επιλογή ενισχυτή ηχείων.

Reaction score
6.598
Καλοσωρισες!
To βασικοτερο ολων ειναι η σωστοτερη θεση, απο τη στιγμη που δεν μπορει να γινει κατι διαφορετικο τι μπορει να περιμενεις απο σχολιασμους ενισχυτων -ηχειων, σωτηρια δεν υπαρχει :D
Αν υπαρχει καπου στο βαθος του μυαλου σου αλλαγη θεσεων με την τραπεζαρια,θα γευματιζετε και στα ζεστα εκει διπλα στο τζακι:smile: μετα νομιζω αξιζει να το συζητησουμε...

Reaction score
1
Καλοσωρισες!
To βασικοτερο ολων ειναι η σωστοτερη θεση, απο τη στιγμη που δεν μπορει να γινει κατι διαφορετικο τι μπορει να περιμενεις απο σχολιασμους ενισχυτων -ηχειων, σωτηρια δεν υπαρχει :D
Αν υπαρχει καπου στο βαθος του μυαλου σου αλλαγη θεσεων με την τραπεζαρια,θα γευματιζετε και στα ζεστα εκει διπλα στο τζακι:smile: μετα νομιζω αξιζει να το συζητησουμε...
Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω πόσο χάλια ήχο θα έχω με τη διάταξη που προτείνω. Ξέρω ότι η απόδοση εξαρτάται σε τεράστιο ποσοστό από το χώρο αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ στην πράξη ποιο θα είναι το αποτέλεσμα με την έλλειψη επίπεδης επιφάνειας πίσω από τα ηχεία, την παρουσία της κολόνας και τους άλλους περιορισμούς.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.605
Πιθανή θέση για ηχεία κόκκινο.απόσταση μεταξύ τους 5.8 μέτρα.
Θέση ακρόασης κίτρινο 2.8 μέτρα από ευθεία ηχείων.
Δεν γίνεται. Πρέπει να ειναι ίση ή σχεδον ίση η απόσταση μεταξύ των ηχείων και προς την θέση ακρόασης.

Ήθελα να ρωτήσω αν η διάταξη είναι απαγορευτική .
Ναι
[DOUBLEPOST=1516914256][/DOUBLEPOST]
Δεκτά σχόλια στην επιλογή ενισχυτή ηχείων.
Δεν εχει πολυ νόημα, παρά μονο ως μελλοντική επένδυση.
[DOUBLEPOST=1516914307][/DOUBLEPOST]
δεν μπορώ να καταλάβω πόσο χάλια ήχο θα έχω με τη διάταξη που προτείνω.
Πολύ μέτριο, για να το πω ευγενικά. Αν δεν μπορείς να αλλαξεις τα δεδομένα του χωρου, η συζήτηση και η αναζήτηση δεν εχει νόημα. Μην ξοδευτείς, παρά μόνο αν πραγματικά σκοπεύεις σύντομα να μεταφερθείσες αλλού.

Reaction score
4.327
Αν μικρύνει όμως την απόσταση των ηχείων μεταξύ τους ως προς την κορυφή - ίση με την απόσταση ακρόασης δεν είναι κακή ιδέα να εκμεταλλευτεί το γωνιακό mode

Dimifoot

Editor
Reaction score
90.605
Αν μικρύνει όμως την απόσταση των ηχείων μεταξύ τους ως προς την κορυφή - ίση με την απόσταση ακρόασης δεν είναι κακή ιδέα να εκμεταλλευτεί το γωνιακό mode
Είναι μονόδρομος. Αλλά είπε πως δεν θέλει.

Reaction score
1
Η απόσταση του κάθε ηχείου από την θέση ακρόασης είναι περίπου 4 μέτρα.

Dimifoot

Editor
Reaction score
90.605
Φτιάξε ενα ισόπλευρο τριγωνάκι στα τρία μέτρα.

Ακόμα καλύτερα στα δυο.

Reaction score
5.876
Τα ηχεία εκατέρωθεν του τζακιού δεν γίνεται; Και μετατόπισε την τηλεόραση δεξιόστροφα προς την κολόνα. Ή, η τηλεόραση εκεί που έχεις σημάδι αριστερά του τζακιού για το ηχείο και βάλε τα ηχεία στον δεξιό τοίχο: το ένα εκεί που ειναι τώρα η τηλεόραση και το άλλο όπως το έχεις δίπλα στην κολώνα...και η θέση ακρόασης στο άλλο κομμάτι του καναπέ

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.004
Όχι το μπρονζέ 6, έχει 3 μεγάφωνα με διάμετρο 6,5', είναι πολύ μικρά τέτοια μεγάφωνα για την απόσταση ακρόασης που θες.

Πάρε ένα ζευγάρι μεγάλα ηχεία, με τουλάχιστον 3 γουφερ 8' το καθένα, κι άστα να βαράνε όπου σε βολεύει.
Αν σε αφήσει να πάρεις και μεγαλύτερα γουφερ, 10', πάρτα. Όσο πιο μεγάλα σε διάμετρο, τόσο καλύτερα. Δηλαδή, 12' είναι καλύτερα. 3 από κάθε μεριά.

Χρειάζεται και μεγάλη τηλεόραση σε τέτοια απόσταση, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Καλές ακροάσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Έγραψες πως κατά 80% θα είναι για μουσική το σύστημα.
Πάρε μια ηχόμπαρα με ένα σαμπάκι για τις ταινίες και μετέφερε, όπως σωστά είπε ο musicfanatic, τα ηχείο από την γωνία της κολώνας που δείχνεις στο σχέδιο, στο κενό μεταξύ τηλεόρασης και τζακιού.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.004
Αυτό ας πούμε, έχει δύο 15'. Όπως κι αυτό.
Κι αυτό το σαμπ, 21', αν υπάρχει χώρος για σαμπ.
Κι έναν ενισχυτή crown, που να βγάζει 1,5 κιλοβάτ.
Και είσαι οκ, για σεταπ 2 ηχείων.

Αν θες πιο ομοιόμορφη κατανομή σε όλο το χώρο, ίσως να σκεφτείς πολλά μικρά ηχεία ασύρματα, που να τοποθετηθούν σε όλη την έκταση του χώρου, πιθανώς στις γωνιές τοίχου και ταβανιού, με κλίση προς τα κάτω. Έχει ενδιαφέρουσες επιλογές η JBL, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη.

Last edited:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.335
Βρε Κώστ'Αυτιά (με το συμπάθειο :D), πας καλά ???

Τι του λες του έρημου, να χώσει διπλά 15ιντσα ακριβώς μέσα σε μία γωνία και άλλα δυό δεξιά, στη μέση του τοίχου μεν αλλά και πάλι κολλητά με αυτόν ?? Σε χώρο που δεν συμμαζεύεται με τίποτα;
Πως στο καλό θα φέρει το σύστημα σε ισορροπία μετά; :idk::idk:
Το μπάσο, ένα θα σκεπάσει το σύμπαν, δύο ο,τιδήποτε από μεσοχαμηλές και κάτω θα είναι όλο από αριστερά.
Και τις 21" του σαμπ που λες, να μη τις χώσει σε καμμιά γωνία κι' αυτές, ε;
Ξέρω, ξέρω, ξέχασες να του πεις και για Ντιράκ, Ντι-Ες-Που, και δεν συμμαζέ...

Βρε ασ'τον άνθρωπο στην ηρεμία του, α, πα πα πα πα !

Reaction score
6.598
:rolleyes: προσεξτε μονο το κενο μεταξυ συρμου και αποβαθρας,τα τριγωνα πανοραματος και τις κιλοβατωρες :D αντε και αφηνουμε την ασυμμετρια με το τζακι ολα καλα? σας αρεσει εκει η τρουπα του.. να ρουφαει τα στασιμα ,αλλα καρδιοειδες ενα πραμα :D:headbang:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.335
Λοιπόν, σε πληροφορώ οτι η δικιά μου εμπειρία με δύο διαφορετικά τζάκια, σε γωνία αμφότερα, ήταν πολύ καλή!!
Στη γωνία τους δεν άκουγες στάσιμο, Μπορεί και να σνέβαινε αυτό που έγραψες!

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Βρε Κώστ'Αυτιά (με το συμπάθειο :D), πας καλά ???

Τι του λες του έρημου, να χώσει διπλά 15ιντσα ακριβώς μέσα σε μία γωνία και άλλα δυό δεξιά, στη μέση του τοίχου μεν αλλά και πάλι κολλητά με αυτόν ?? Σε χώρο που δεν συμμαζεύεται με τίποτα;
Πως στο καλό θα φέρει το σύστημα σε ισορροπία μετά; :idk::idk:
Το μπάσο, ένα θα σκεπάσει το σύμπαν, δύο ο,τιδήποτε από μεσοχαμηλές και κάτω θα είναι όλο από αριστερά.
Και τις 21" του σαμπ που λες, να μη τις χώσει σε καμμιά γωνία κι' αυτές, ε;
Ξέρω, ξέρω, ξέχασες να του πεις και για Ντιράκ, Ντι-Ες-Που, και δεν συμμαζέ...

Βρε ασ'τον άνθρωπο στην ηρεμία του, α, πα πα πα πα !
Δεν κατάλαβες καλά...
Δεν του προτείνει τα παραπάνω για να ακούει μουσική, αλλά για να ρίξει την μεσοτοιχία και να ανοίξει ο χώρος!:o

Reaction score
6.598
Λοιπόν, σε πληροφορώ οτι η δικιά μου εμπειρία με δύο διαφορετικά τζάκια, σε γωνία αμφότερα, ήταν πολύ καλή!!
Στη γωνία τους δεν άκουγες στάσιμο, Μπορεί και να συνέβαινε αυτό που έγραψες!
Ολα τα τζακια δεν ειναι τα ιδια, αν ηταν ενεργειακα μπορει:D σοβαρα τωρα το σχημα τους ευνοει τη δημιουργια τους αλλα αν η θεση τους και το σχημα τους για καποιο λογο μπορει να δουλεψει διαφορετικα δεν το γνωριζω και σε τι βαθμο, αλλωστε ολοι εχουμε τις εμπειριες μας οι δικες μου μετρημενα ειναι αρνητικοτατες παντως...
Η εκτονωση ενος χωρου μπορει να βοηθησει εν μερη την ταχυτερη αποσβεση π.χ. μια πορτα ανοιχτη αλλα δεν ειναι το ιδιο με το τζακι ισως υπο προυποθεσεις να μπορει να δημιουργηθει κατι τετοιο:idk:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.335
Tefal, καλως όρισες.

Να πω κι' εγώ το κοντό μου στα γρήγορα:

Κατ' αρχάς αν είναι να μετακομίσουμε, δεν αλλάζουμε εξοπλισμό, κρατάμε ο,τι έχουμε.

Το σκαρίφημα που έβαλες, απεικονίζει σωστά τις αναλογίες του χώρου; Αν οχι, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, βάλε σωστό (και καμιά φωτό θα βηθουσε). Η κόκκινη γραμμή στη μέση του τζακιού τι είναι;

Μία "λύση" είναι αυτή του musicfanatic (ποστ #9), αλλά χωράει το Bronze 6 εκεί, μαζί με την TV;
Μειονέκτημα η τεράστια ασυμμετρία, σίγουρα προβληματική (φοβάμαι οτι όλο το φάσμα θα προκύψει "αριστερόστροφο"), και το αναγκαστικά υπερβολικά ισοσκελές αντί για ισόπλευρο τρίγωνο της νέας θέσης ακρόασης.
Εξ' αιτίας του τελευταίου από την άλλη, δεν νομίζω οτι θα χρειάζεται η ηχομπάρα του PeterMeni (ποστ #11), αλλά ούτε και το σαμπ (με τα Bronze πάνω στον τοίχο και το ένα μέσα σε γωνία) - στείλε τον ήχο της TV στο στερεοφωνικό.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τώρα, τα ανορθόδοξα : :dance2:

Αν δεν θέλεις οπωσδήποτε να "στήνεσαι" για κριτικές στερεο ακροάσεις υψηλής έντασης στην θέση ακρόασης, ανοίγονται προοπτικές:
H δεξιά κόκκινη βούλα πάει ακριβώς κάτω από την κολώνα (πολύ καλύτερα ακριβάως μπροστά της αν γίνεται), και η κίτρινη στην γωνία ή το κεφάλι του τραπεζιού (είναι σωστό το σκαρίφημα; μήπως μπορεί να μείνει στον καναπέ; ) για όταν θα στήνεσαι.
Πλεονέκτημα: πολύ καλή συμμετρία και προφιλ ανακλάσεων που ευνοεί την αίσθηση μεγάλου χώρου και τονίζει το stereo-separation.
Πρόβλημα: "Τρύπα" (μεγάλη) στη μέση της εικόνας. Διορθώνεται... με χαμηλής έντασης μίξη προς το κεντρικό ηχείο ή ηχομπάρα της TV (που ούτως ή άλλως τώρα είναι απαραίτητη). Γίνεται. Διορθώνεται και με πρόσθετα μικρά ενεργά οδηγούμενα ασύρματα από τον Yamaha-πολυεργαλείο σου.
( Ολοι εσείς οι αλήτες που ετοιμάζεστε να με κράξετε :gotcha:: το έχω κάνει σε δύο διαφορετικούς χώρους και συστήματα, με αξιοπρεπή αποτελέσματα ως προς το "HiFi" και εντυπωσιακά ως προς το "ambient" του πράγματος. Μιλάμε για αναγκαστικούς συμβιβασμούς, έτσι; )

Τέλος, αν συνηθίζεις πάντα να περιφέρεσαι όταν ακούς, στην πραγματικότητα η "στερεοφωνία" σου είναι αδιάφορη.
Το ένα ήχείο στη γωνία της σκάλας, το άλλο στη γωνία του τραπεζιού και τίποτα άλλο. Πολύ καλή αίσθηση αληθοφάνειας (δοκιμάστε το και πιστέψτε με) , μηδέν φόκους και στερεοφωνία, αλλά αφού περιφέρεσαι ;...
Αυτό στα κλάμπς το έχουν καταλάβει και μάλιστα παίζουν συνήθως μονοφωνικά, για ηχητική ομοιομορφία παντού.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αυτά!

τα ορθόδοξα ασυμβίβαστα και απόλυτα άστα για το νέο σπίτι

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.885
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis