Περί επαναφοράς της ηχητικής συμπεριφοράς παλαιών ενισχυτικών του λεγόμενου Hi-End

Reaction score
26
Φιλε μου μην τν ψαχνεις,ξερω πολυ καλα τι εννοεις με τα γραφομενα σου,οι πυκνωτες που εβαλες μπορει αν ειναι εξαιρετικοι,να υποθεσω εβαλες καφε nippon ΚΖΗ 105C,ειναι δεν ειναι αυτοι τα υλικα που εβαλες μπορει αν ειναι πολυ καλα,αλλα αν ψαξεις το ιντερνετ θα απειρα review και σχολια για τον ηχο των πυκνωτων,Αν θες το ηχο που ακουγες,μαθε τι πυκνωτες ειχε πανω,τους παραγγελνεις απο εξω λογικα,εδω μονο nippon θα βρεις σε πληροτητα χαρακτηριστικων,και τους βαζεις πανω και τελειωσες,ολα τα υπολοιπα ειναι να εχουμε να λεμε.

Reaction score
34
Ανοίγω εδώ ένα θέμα σχετικά με το κατά πόσο, οι όποιοι ηλεκτρονικοί της αγοράς, είναι πράγματι σε θέση να φέρουν τον γνήσιο («μαμίσιο») ήχο σε μεταχειρισμένα και παλαιά ενισχυτικά(δεκαετίας+) υψηλής απόδοσης(του λεγόμενου hi-end), όταν βεβαίως παρουσιαστεί πρόβλημα και δεν υπάρχει η δυνατότητα, το service του μηχανήματος να γίνει είτε στον κατασκευαστή του, είτε σε αυθεντικό ή πραγματικά πιστοποιημένο service, είναι για παράδειγμα το εργοστάσιο στις ΗΠΑ(και δεν ασχολείται με Ευρώπη).
.............
.............
.............
Αυτά τα ωραία, όποιος ενδιαφέρεται ας καταθέσει τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τη γνώμη του.
Οτι και αν συμβει σε καποια συσκευη και μπορει αλλα και αξιζει οικονομικα να επισκευαστει, εαν ο επισκευαστης κινηθει με βασει τις προδιαγραφες του κατασκευαστη και δεν παριστανει τον TDP τοτε η συσκευη οταν επισκευαστει θα συνεχισει να εχει τον εργοστασιακο ηχο (house sound).

Μετά από τρείς και κάτι περίπου μήνες από την αγορά, παρουσιάστηκε ένα ελάχιστο «γρέζι» στα γρήγορα μεταβατικά περάσματα συμφωνικής μουσικής, και η συνολική αίσθηση πληρότητας, φυσικότητας και «καμπανίσματος» χάλασε ή με άλλα λόγια το «fino» χαρακτηριστικό εξαφανίστηκε, απευθυνόμενος στον τεχνικό του αντιπροσώπου, αυτός, απ’ το τηλέφωνο!, που περιέγραφα το πρόβλημα, αποφάνθηκε: «είναι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές, μετά από 10-15 χρόνια, ανάλογα τη χρήση, απαιτείται η αλλαγή τους, μην ανησυχείτε, θα κάνουμε το service δωρεάν, είστε στην εγγύηση», πράγματι όλα έγιναν όπως το είπε,
.
Καταρχην καλο θα ηταν πιστευω να μας πεις ποια ειναι η συσκευη για την οποια μιλαμε μηπως και παιζει καποια λεπτομερεια ή ιδιαιτεροτητα που ισως να ηταν χρησιμη στις σκεψεις μας.

Τωρα, το να σου αλλαξαν ηλεκτρολυτικους πυκνωτες δεν ειναι καθολου κακο. Αντιθετως (για μενα παντα) κακο ειναι οταν, οπως εγραψε και αλλο μελος πιο πριν, η μοναδικη επιλογη στην δικη μας αγορα σε ηλεκτρολυτικους πυκνωτες ειναι μονο οι Nippon που τους εισαγει ο Γιαλουσης και εχει γινει ο αποκλειστικος προμηθευτης ολης της αγορας με τις πιο φτηνες και μετριες σε τεχν. χαρακτηριστικα σειρες της εταιρειας.

Οποτε αν δεν εχει κανεις ανακατευτει με Mouser, Farnell & RS τοτε σε οποιο μαγαζι και αν ρωτησεις 'η σε οποιον ελληνα τεχνικο και αν πας, Nippon θα σου πουν, οι καλυτεροι !
Αν ομως το μηχανημα σου απο το εργοστασιο εχει Panasonic ή Nichicon τον ηπιες.
Και αυτο ναι μπορει σε ενα μικρο ποσοστο να σου αλλιωσει την ηχητικη ταυτοτητα μιας και οι Nippon ηχητικα δεν ειναι ανταξιοι του ανταγωνισμου και οι τροφοδοσιας μαζι με τους σηματος ειναι για μενα (παντα στις μικρες δυνατοτητες του Fine Tunning) οι πιο κρισιμοι σε επιπεδο brand παντα !

Εγω θα προτεινα να βρεις τι πυκνωτες φορουσε πριν και να βαλεις τους ιδιους. Αν ειναι παλιοι και εχουν καταργηθει απο το εργοστασιο κατασκευης θα πρεπει να βρεις με ποιους εχουν αντικατασταθει και να τους προμηθευτεις για να εισαι ησυχος "μεσα" σου οτι μπηκαν οι σωστοι, μεχρι εκει ομως !!!

Οι ηλεκτρολυτικοι παντως δεν ειναι κακο να αλλαζονται τουλαχιστον μετα απο15ετια, καλα σου τα ειπαν. Και οι τεχνικοι μπορουν να δουν αν οι πυκνωτες εχουν ζωη ακομα, αλλα ειναι μανουρα το ξεκολλα-ξανακολλα πυκνωτες, αλλαγη ολοι και τελος.

Η αλλαγη δε απο 85 βαθμους σε 105 ισως να ηταν και η πιο αχρειαστη επιλογη, ισως λεω.

Επισης οι κατασκευαστες δεν εχουν μυστικα και εαν αλλαχθουν καποιες αντιστασεις με τις ιδιες παντα προδιαγραφες δεν προκειται να γινει "αλλο" μηχανημα.

Εγω σκεψου εχω μια συσκευη της Plinius και εχω βρει φωτογραφιες απο το εσωτερικο της στο διαδικτυο με επιμερους διαφορετικες αντιστασεις και film πυκνωτες, ιδιες τιμες αλλα αλλο brand απο την ιδια την Plinius. Φυσικα δεν υπαρχει περιπτωση να μην εχουν τον κοινο ηχητικο χαρακτηρα που χαρακτηριζει την συσκευη αλλα και την εταιρεια.

Με λιγα λογια θεωρω πως αν η συσκευη σου μετρηθηκε με ακριβεια και δεν εδειξε τιποτα, τοτε η συκευη χαιρει ακρας υγειας και ολα τα υπολοιπα ειναι περισσοτερο ανθυποβολη παρα υπαρκτα. Σκεψου οτι αλλοι αλλαζουν καλωδια ρευματος πολλων χιλιαδων ευρω και "βλεπουνε" δεινοσαυρους με την μια μαρκα και τυρανοσαυρους με την αλλη.

Καλυτερα αγορασε βινυλια, θα βρεις την υγεια σου :)

Reaction score
431
Στέλνεις ε-mαil στην εταιρία και αν ειναι σοβαροί θα σε απαντήσουν ποιοι πυκνωτές ήταν οι "μαμισιοι".
Το είχα κάνει πριν πέντε χρόνια και μου στείλαν service manual δωρεάν και με ενημέρωσαν οτι διαθετουν πλήρη γκάμα ανταλλακτικών εξαρτημάτων. Τους ενημέρωσα βέβαια οτι στην ευρώπη δεν υπάρχει υποστήριξη, το ήξεραν άλλωστε και οτι σαν DIYer έχω εξοπλισμό για να κάνω την επισκευή μόνος μου.
Τώρα για τις διαφορές στον ήχο. Υπαρχουν κυκλώματα όπου ενας και μονο πυκνωτής σε σειρά με το σήμα ή στην ανάδραση αλλάζει ολο το άκουσμα.
Υπάρχουν και άλλα που τα προτιμώ, όπου ο σχεδιαστής τεχνηέντως αποφεύγει την χρήση πυκνωτών σε τέτοια σημεία.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Πανω που ελεγα να παρω Luxman εικοσαετιας γιατι εχει τον "παλιο καλο ηχο" ...

Reaction score
390
Πανω που ελεγα να παρω Luxman εικοσαετιας γιατι εχει τον "παλιο καλο ηχο" ...
Mε τις ψαροκασέλες που αγόρασες,οτι και ενισχυτικά να πάρεις,χάλια ήχο θα έχεις.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Στην ψαροκασελα μου παντως γαυρος πειραιως δεν μπαινει...
....μονο τυρογαλο καμπου ;)
Μιλησα με τον Ι.

Reaction score
208
Το ότι ήταν μαγικός στην αρχή και μετά άλλαξες γνώμη μπορείς να το αποδόσεις και ως εξής: Χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο διάστημα (πάνω από μηνά) και αρκετές ώρες ακροάσεων για να καταλήξεις ότι σου κάνει ένα μηχάνημα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι τελικά δεν σου άρεσε και αυτό δεν είναι για να αλλάξει. Δεύτερον με την περιγραφή που έδωσες στον τεχνικό βρήκε μια καλή ευκαιρία να σε εκμεταλλευτεί, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέοι πυκνωτές θα τον έκαναν ποιο ουδέτερο και ποιο up to specifications (εάν ξέρει τι κάνει βέβαια ο τεχνικός)

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.974
Members
38.524