Υπάρχει προενισχυτής με χαμηλή ευαισθησία εξόδου;

Reaction score
31
Καλησπέρα,
έχω έναν τελικό με υπερβολική χαμηλή ευαισθησία εισόδου και ψάχνω έναν προενισχυτή με την ανάλογη ευαισθησία εξόδου, συγκεκριμένα 245mV στα 600 Ohms.
Ξέρει κανείς κάποιον προενισχυτή με αυτά τα χαρακτηριστικά ή κάπου να ψάξω?

Ευχαριστώ

Reaction score
431
Δηλαδή ο τελικός σου είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και αρα εχει υψηλή ευαισθησία στην είσοδο του και ψάχνεις προενισχυτή με χαμηλή έξοδο.
Αναρωτιέμαι γιατι όμως, πες μας ποιο μοντέλο ειναι ο τελικός.
Εχεις καποιο προενισχυτή που δοκίμασες και παρατήρησες φαινόμενα υπεροδήγης?
245mv σημαίνει εξαιρετικά ευαίσθητος τελικός τα 775 ειναι μέσος όρος στα επαγγελματικά αν μιλήσουμε για hi-fi υπάρχουν τελικοί που χρειάζονται αρκετά volt.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743
Αν μπορεις δωσε το μοντελο του τελικου. Ισως να σου κανει και η απλουστερη λυση, αυτη του παθητικου προ.

Reaction score
448
Μηπως δεν ειναι τελικος αλλα ολοκληρωμενος?.. . Οπως ειπαν τα παιδια, πεσ μοντελο.. .

Reaction score
31
Δεν είναι ολοκληρομένος, είναι ο τελικός Yamaha A100a. Τον οδηγώ με έναν Rotel RC-971 αυτή την στιγμή και αναγκάζομαι να έχω τα τριμεράκια του τελικού λίγο πριν το (1) για να μπορώ να έχω καλό έλεγχο του ποτενσιόμετρου του Rotel. Όπως καταλάβατε είναι εξαιρετικά ευαίσθητος ο τελικός όπως κ τα ηχεία και ψάχνω κάτι ανάλογο να κολλήσει καλά πάνω του. Οι πηγές που έχω συνδέσει στον προενισχυτή είναι πικάπ, κασσετόφωνο και cd player.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Αν ηταν δικος μου θα αλλαζα το συνολικο κερδος του ενισχυτη ωστε να αλλαξει η ευαισθησια εισοδου ....αυτο θα τον εκανε συνεργασιμο , αλλα και αρκετα πιο ησυχο
Αλλαζωντας το gain στο συνολο ( απαιτει ηλεκτρονικη επεμβαση ) κρατας τα οποια καλα δυναμικα και μιρκοδυναμικα του προενισχυτη σου και κερδιζεις οπως ειπα καλυτερη συνεργασια και χαμηλοτερο θορυβο ....

Με εκτιμηση
Σακης Πετροπουλος

Reaction score
31
Αν ηταν δικος μου θα αλλαζα το συνολικο κερδος του ενισχυτη ωστε να αλλαξει η ευαισθησια εισοδου ....αυτο θα τον εκανε συνεργασιμο , αλλα και αρκετα πιο ησυχο
Αλλαζωντας το gain στο συνολο ( απαιτει ηλεκτρονικη επεμβαση ) κρατας τα οποια καλα δυναμικα και μιρκοδυναμικα του προενισχυτη σου και κερδιζεις οπως ειπα καλυτερη συνεργασια και χαμηλοτερο θορυβο ....

Με εκτιμηση
Σακης Πετροπουλος
Ευχαριστώ Σάκη για την συμβουλή. Αυτό δοκίμασα αλλά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα, έχανα ήχο, δεν ξέρω πως να το περιγράψω αλλά σίγουρα μ αρέσει πιο πολύ να είναι στις εργοστασιακές συνθήκες ο τελικός και να παίζω χαμηλά τα τριμεράκια παρά πειραγμένος.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.431
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αυτό που προτείνει ο Karajak στο μήνυμα 6.
Αυτή την στιγμή ο προενισχυτής σου έχει κέρδος 16,5 db περίπου και οδηγεί στο όριο τον τελικό εύκολα.
Με έναν ενεργό προενισχυτή με μοναδιαίο κέρδος, (το buffer έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αντιστάσεων εισόδου-εξόδου) ουσιαστικά δηλαδή χωρίς να ενισχύει το σήμα εισόδου, θα λύσεις το πρόβλημα σου.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
Ευχαριστώ Σάκη για την συμβουλή. Αυτό δοκίμασα αλλά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα, έχανα ήχο, δεν ξέρω πως να το περιγράψω αλλά σίγουρα μ αρέσει πιο πολύ να είναι στις εργοστασιακές συνθήκες ο τελικός και να παίζω χαμηλά τα τριμεράκια παρά πειραγμένος.
Λυπαμαι αλλα μαλλον μιλαμε για διαφορετικο πραγμα
Αυτο που λεω εγω ειναι αλλαγη στο κυκλωμα του διαφορικου το οποιο αλλαζει το συνολικο κερδος του κυκλωματος θα χρειαστει αλλαγη εξαρτηματων για να γινει αυτο .
Αυτο που λες εσυ ειναι να παιζεις με τα ρυθμιστικα εισοδου στην εισοδο του τελικου
Προφανως οι δυο διαδικασιες ειναι διαφορετικες καθως επισης και τ αποτελεσμα διαφορετικο
κακως εκει οι κατασκευαστες γραφουν gain αυτο αφορα μονο το gain της εισοδου to gain το κυκλωματος ειναι παντα σταθερο και αλλαζει μονο με επεμβαση στο κυκλωμα

Επι του πρακτεου παντως στην κατασταση που εισαι σημερα με τα ποτενσιομετρα εισοδου του τελικο στην θεση 2-3 πχ ολα τα μικροδυναμικα και η λεπτομερια του προενισχυτη σε χαμηλη ισχυ εχει παει για βρουβες .....

Reaction score
31
To ;
Λυπαμαι αλλα μαλλον μιλαμε για διαφορετικο πραγμα
Αυτο που λεω εγω ειναι αλλαγη στο κυκλωμα του διαφορικου το οποιο αλλαζει το συνολικο κερδος του κυκλωματος θα χρειαστει αλλαγη εξαρτηματων για να γινει αυτο .
Αυτο που λες εσυ ειναι να παιζεις με τα ρυθμιστικα εισοδου στην εισοδο του τελικου
Προφανως οι δυο διαδικασιες ειναι διαφορετικες καθως επισης και τ αποτελεσμα διαφορετικο
κακως εκει οι κατασκευαστες γραφουν gain αυτο αφορα μονο το gain της εισοδου to gain το κυκλωματος ειναι παντα σταθερο και αλλαζει μονο με επεμβαση στο κυκλωμα

Επι του πρακτεου παντως στην κατασταση που εισαι σημερα με τα ποτενσιομετρα εισοδου του τελικο στην θεση 2-3 πχ ολα τα μικροδυναμικα και η λεπτομερια του προενισχυτη σε χαμηλη ισχυ εχει παει για βρουβες .....
Έδωσα τον τελικό σε τεχνικό για να μειώσει την ευαισθησία ενός από τα δύο ζεύγη εισόδου. Εμένα η λογική μου χωρίς να έχω τεχνικές γνώσεις είναι πως έπρεπε να πειραχτεί η ευαισθησία εξόδου του προενισχυτή με τις συγκεκριμένες τιμές που αναφέρω πιο πάνω. Η συμβουλή του ήταν πείραγμα του τελικού κ όχι του προ. Δέχτηκα. Έχοντας όμως το δεύτερο ζευγάρι εισόδου του τελικού ανεπηρέαστο και κάνοντας A-B test με το πειραγμένο προτιμώ το απείραχτο ζεύγος κι ας έχω πιο χαμηλά τα τριμεράκια για αντιστοιχία έντασης όταν βάζω το πειραγμένο ζεύγος. Δεν ξέρω αν πείραξε ο τεχνικός το κύκλωμα στο διαφορικό ή τι είδους επέμβαση έκανε στο κύκλωμα. Το μόνο που ξέρω είναι πως είμαι πάλι στην αρχή της λογικής μου. Αντιστοιχία προενισχυτή σε σχέση με τον τελικό μου. Είναι η ευαισθησία εισόδου του τελικού μου 245mV τότε πρέπει με κάποιον τρόπο να έχω προενισχυτή με την ίδια τιμή στην ευαισθησία εξόδου. Δεν ξέρω αν τα λέω καλά Σάκη, εσύ ξέρεις σίγουρα περί αυτού. Το παράπονό μου ας το πούμε είναι πως κανένας τεχνικός δεν μου έχει απαντήσει ευθέως με ένα ναι ή με ένα όχι αν αυτή η αντιστοιχία αποτελεί την ένδειξη για τέλειο ζευγάρωμα για προ+τελικό ή αν παίζουν κι άλλα χαρακτηριστικά ρόλο. Έτσι είμαι κ γω στα χαμένα κ ψάχνω για καινούργιο ή θα τα παρατήσω όλα και θα μείνω όπως έχει.
[DOUBLEPOST=1530042777][/DOUBLEPOST]Ξέρετε ποιος έχει τους Pass labs buffer B1 εδώ στην Ελλάδα?
Έχει κανείς εμπειρία με τα Line Attenuators που έγραψε ο φίλτατος ika?
[DOUBLEPOST=1530043057][/DOUBLEPOST]
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι αυτό που προτείνει ο Karajak στο μήνυμα 6.
Αυτή την στιγμή ο προενισχυτής σου έχει κέρδος 16,5 db περίπου και οδηγεί στο όριο τον τελικό εύκολα.
Με έναν ενεργό προενισχυτή με μοναδιαίο κέρδος, (το buffer έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αντιστάσεων εισόδου-εξόδου) ουσιαστικά δηλαδή χωρίς να ενισχύει το σήμα εισόδου, θα λύσεις το πρόβλημα σου.
Σ' ευχαριστώ για την συμβουλή και τον Karajak φυσικά που το πρότεινε, βέβαια νιώθω λίγο μπερδεμένος γιατί δεν βρίσκω αρκετές πληροφορίες λίγο που το έψαξα. Είναι DIY?? Δεν υπάρχει κάπου έτοιμος?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.431
Σ' ευχαριστώ για την συμβουλή και τον Karajak φυσικά που το πρότεινε, βέβαια νιώθω λίγο μπερδεμένος γιατί δεν βρίσκω αρκετές πληροφορίες λίγο που το έψαξα. Είναι DIY?? Δεν υπάρχει κάπου έτοιμος?
Αυτό που ανέβασε ο Karajak είναι ιδιοκατασκευή buffer (απομονωτής). Παρουσιάζει δηλαδή υψηλή αντίσταση εισόδου και χαμηλή εξόδου, με μοναδιαίο κέρδος.
Μπορείς να μετατρέψεις τον προενισχυτή σου, Rotel RC-971, ώστε να έχει κέρδος 1 αντί για 6,6 που έχει τώρα.

Last edited:

Reaction score
1.147
Το συγκεκριμένο buffer υπάρχει έτοιμο αλλά η τιμή του είναι εξωπραγματική.
Ο Nelson Pass όμως έχει δώσει στην diy audio κοινότητα ,τα σχέδια και παρέχει με πολύ λογικό κόστος την πλακέτα και 4 ταιριασμένα τρανσίστορς με τιμή αν θυμάμαι καλά 40 δολ.
Έχω φτιάξει κάμποσα και πραγματικά αυτό το πραγματάκι ...παίζει όνειρο.
Προτείνω να βρείς ένα φίλο που πιάνουν τα χέρια του να στο φτιάξει.
Θα το έκανα εγώ,free φυσικά ,αν ήθελες, αλλά ετοιμάζομαι για Κρήτη οπότε καλό φθινόπωρο...
Αυτό που μπορώ να κάνω είναι ,αν θες πάντα,να σου δανείσω για 2-3 μέρες το δικό μου για να δείς του λόγου το αληθές.

Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.213
To ;

Έδωσα τον τελικό σε τεχνικό για να μειώσει την ευαισθησία ενός από τα δύο ζεύγη εισόδου. Εμένα η λογική μου χωρίς να έχω τεχνικές γνώσεις είναι πως έπρεπε να πειραχτεί η ευαισθησία εξόδου του προενισχυτή με τις συγκεκριμένες τιμές που αναφέρω πιο πάνω. Η συμβουλή του ήταν πείραγμα του τελικού κ όχι του προ. Δέχτηκα. Έχοντας όμως το δεύτερο ζευγάρι εισόδου του τελικού ανεπηρέαστο και κάνοντας A-B test με το πειραγμένο προτιμώ το απείραχτο ζεύγος κι ας έχω πιο χαμηλά τα τριμεράκια για αντιστοιχία έντασης όταν βάζω το πειραγμένο ζεύγος. Δεν ξέρω αν πείραξε ο τεχνικός το κύκλωμα στο διαφορικό ή τι είδους επέμβαση έκανε στο κύκλωμα. Το μόνο που ξέρω είναι πως είμαι πάλι στην αρχή της λογικής μου. Αντιστοιχία προενισχυτή σε σχέση με τον τελικό μου. Είναι η ευαισθησία εισόδου του τελικού μου 245mV τότε πρέπει με κάποιον τρόπο να έχω προενισχυτή με την ίδια τιμή στην ευαισθησία εξόδου. Δεν ξέρω αν τα λέω καλά Σάκη, εσύ ξέρεις σίγουρα περί αυτού. Το παράπονό μου ας το πούμε είναι πως κανένας τεχνικός δεν μου έχει απαντήσει ευθέως με ένα ναι ή με ένα όχι αν αυτή η αντιστοιχία αποτελεί την ένδειξη για τέλειο ζευγάρωμα για προ+τελικό ή αν παίζουν κι άλλα χαρακτηριστικά ρόλο. Έτσι είμαι κ γω στα χαμένα κ ψάχνω για καινούργιο ή θα τα παρατήσω όλα και θα μείνω όπως έχει.
[DOUBLEPOST=1530042777][/DOUBLEPOST]Ξέρετε ποιος έχει τους Pass labs buffer B1 εδώ στην Ελλάδα?
Έχει κανείς εμπειρία με τα Line Attenuators που έγραψε ο φίλτατος ika?
[DOUBLEPOST=1530043057][/DOUBLEPOST]

Αυτη ειναι η τελευταια μου προσπαθεια πανω στο θεμα απο την στιγμη που δεν δειχνει να εχεις τις γνωσεις να καταλαβεις αυτο που σου λεω .....

υποθεσε οτι εχεις εναν τελικο ο οποιος αν παιρνει στην εισοδο του 500mv θα βγαλει στην εξοδο του πχ 100W ηχου ...

Αν για καποιους λογους αυτο δεν σου κανει και εχεις μια πηγη που εχιε εξοδο κατα πολυ μεγαλυτερη εχεις δυο λυσεις

η πρωτη λυση ειναι να πνιξεις το σημα της πηγης στην εισοδο με εναν διαιρετη τασης ....φαντασου οτι φορτωνεις την εξοδο του προενισχυτη και το πλεονασμα καταναλωνεται σε θερμοκρασια σε μια αντισταση πανω στην εισοδο του τελικου ....
Τεχνικα δεν ειναι λαθος αλλα συνηθως εχει πολυκακο impact στα δυναμικα τα μικροδυναμικα και καμμια φορα ισως και στο συνολικο ευρος της πηγης ...
Σε αυτη την φαση και εαν κανεις κατι τετοιο δεν εχει απολυτως καμμια διαφορα απο το να εχεις το ποτενισομετρο στην θεση ενα η στην θεση δυο. αυτο ειναι αυτο που εκανες μεχρι τωρα και πηγαινωντας το μηχανημα σε καποιο τεχνικο να σοτ πειραξει αντι να εχεις το ποτενσιμετρο στην θεση 2 για να δουλεψεις ο τεχνικος στην ουσια στο εκανε αυτο μονιμα ....αρα τα δυναμικα πανε βολτα

Αυτο που σου προτεινω εγω δεν εχει καμμια σχεση με το πνιξιμο της πηγης στην εισοδο η με ποτενσιομετρα .
Η εισοδος θα παρα μεινει απειραχτη , το ποτενσιομετρο θα ειναι παντα στο 100% και θα αλλαξουν 4 εξαρτηματα μεσα στον ενισχυτη τα οποια θα εχουν σαν αποτελεσμα να αλλαξουν συνολικα οι προδιαγραφες του ενισχυτη και εκει που χρειαζοταν 500mv για να βγαλουμε 100W θα χρειαζονται 2V για να βγαλουμε 100W

H διαφορα μεταξυ αυτου του ενισχυτη που εχεις εσυ με ευαισθησια εισοδου 450mv με εναν οποιονδηποτε αλλο που εχει ευαισθησια εισοδου 2v Δλδ πανω απο 4 επανω οι οποιες διαφορες δεν ειναι στην εισοδο ειναι ΣΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ .....

Αντε να στο κανω σε αυτοκινηταδικους ορους μηπως και το καταλαβεις .....

Φαντασου οτι εχεις ενα αυτοκινητο το οποιο φοραει ενα πολυ μεγαλο καρμπυρατυερ με αποτελεσμα καθε φορα που πατας το γκαζι το αυτοκινητο μπουκωνει ....
Αυτο που πας να κανεις ειναι να μαθεις να οδηγας χωρις να πατας πολυ το γκαζι να εισαι πολυ τρυφερος μαζι του για να μην μπουκωνει το αυτοκινητο
Αυτο που σου λεω εγω ειναι να αλλαξεις πραγματα στον κινητηρα ωστε να μπορει να συνεργαστει με το μεγαλο καμρπυρατερ

Last edited:

Reaction score
15.469
Χαιρετω τη παρεα,
μπορει καποιος γνωστης να μου στειλει ή εδω ή με πμ τα specs του B1 ?
παροτι κατοχος δεν τα 'χω ... :D

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas