Εκτός από Κραουνάκη;

gid

Reaction score
10.143
Υπάρχει κανείς στην παρέα με ενισχυτή βαθμονομημένο σε ντεσιμπέλ και περί τα 15τμ χώρο να μας πει σε τι ένταση ακούει ένα μουσικό CD ας πούμε ροκ/ποπ μουσικής? Και βέβαια ισχύ ενισχυτή και ευαισθησία ηχείων.

Έχοντας δει ενισχυτές με τα ντεσιμπέλ γραμμένα γύρω από το Knob, -30 είναι κάπου κοντά στο 10 o'clock. Και στα -30 ακούω ένα ή δύο δίσκους που μου αρέσουν παθολογικά, τους υπόλοιπους τους ακούω στα -35.

Είμαι περίεργος να δω πώς γίνεται σχεδόν όλοι οι ολοκληρωμένοι να είναι ως 100 βατ στο κανάλι και ορισμένοι να πιστεύουν πως 150 βατ είναι ανεπαρκή.... Υπάρχει ΤΟΣΗ αναντιστοιχία μεταξύ κατασκευαστών και καταναλωτικών αναγκών; Ή αγοράζουν όλοι θηρία τελικούς και δεν το 'χω πάρει είδηση;

Reaction score
6.235
Ναι.
Από ότι κατάλαβα δεν μένεις σε πολυκατοικία. Σωστά;
Κάτι λάθος γίνεται, δεν μπορεί να παίζεις στο -30 και να είσαι ικανοποιημένος.
Αν ο προενισχυτης έχει μεγάλο gain νομίζω ότι γινεται. Το θέμα είναι πως ακούγεται όταν θα ανεβάσει την ένταση στο τέρμα. Αν ο τελικός κλιπαρει στο -27 (λέμε τώρα) τότε λογικό είναι να χαλάει τον κόσμο στο -30. Επίσης δεν ακούμε όλοι σε φροντισμένο χώρο. Μιλάμε δηλαδή ίσως και για 10 db κάτω σε σχέση με ότι ακούς εσύ σαν "δυνατα" στο χώρο σου.
[DOUBLEPOST=1539978838][/DOUBLEPOST]
Υπάρχει κανείς στην παρέα με ενισχυτή βαθμονομημένο σε ντεσιμπέλ και περί τα 15τμ χώρο να μας πει σε τι ένταση ακούει ένα μουσικό CD ας πούμε ροκ/ποπ μουσικής? Και βέβαια ισχύ ενισχυτή και ευαισθησία ηχείων.

Έχοντας δει ενισχυτές με τα ντεσιμπέλ γραμμένα γύρω από το Knob, -30 είναι κάπου κοντά στο 10 o'clock. Και στα -30 ακούω ένα ή δύο δίσκους που μου αρέσουν παθολογικά, τους υπόλοιπους τους ακούω στα -35.

Είμαι περίεργος να δω πώς γίνεται σχεδόν όλοι οι ολοκληρωμένοι να είναι ως 100 βατ στο κανάλι και ορισμένοι να πιστεύουν πως 150 βατ είναι ανεπαρκή.... Υπάρχει ΤΟΣΗ αναντιστοιχία μεταξύ κατασκευαστών και καταναλωτικών αναγκών; Ή αγοράζουν όλοι θηρία τελικούς και δεν το 'χω πάρει είδηση;
Γράψε μια τα spec από τα ηχεία σου.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.478
Ρε συ... αυτός είναι ο "αντρίκιος" δίσκος;;;

χα χα χα χα χα χα χα, ΕΛΕΟΣ!

Καλύτερα να βάλω την ταινία "Blues Brothers", με Μπελούσι και Ακρόιντ, που'ναι και original!

Καλό ΣΚ!!!
Ε, εντάξει τότε, αφού θες αντρίκιο δίσκο άκου αυτόν:

gid

Reaction score
10.143
Γράψε μια τα spec από τα ηχεία σου.
Yamaha NS300, 91dB/W/m, 2x6.5" woofer, 6Ω.

Εσύ φιλε τι ισχύος ενισχυιτή έχεις και σε τι χώρο; Και σε τι θέση βάζεις την ένταση όταν κάνεις "σοβαρή" ακρόαση;

Reaction score
30.455
Η αλήθεια είναι πως και εγώ όταν ακούω από ψηφιακή πηγή , σπανίως τοποθετώ το ποντεσιομετρο πάνω από τις 10 η ώρα, ενώ από το πικαπ θα φτάσω το πολύ στις 11.
Δεν νομίζω όμως πως το κάνω γιατί μου αρκεί αυτή η ένταση. Απλά, η παντελής έλλειψη φροντίδας στο χώρο μου, κάνει τη μουσική σε εντάσεις μεγαλύτερη από αυτή ,να ακούγεται δυσάρεστη στα αυτιά μου.

A

AKARL

Guest
Ε, εντάξει τότε, αφού θες αντρίκιο δίσκο άκου αυτόν:

Έτσι, δώσε πόνο Γουίζζυ από τα έγκατα του σάπχιου! Δεν του κάνει ο Μποναμάσα του Μάρμπα Θωμά, ε τα θέλει ο λοκώς του...:devilish:

Reaction score
6.235
Yamaha NS300, 91dB/W/m, 2x6.5" woofer, 6Ω.

Εσύ φιλε τι ισχύος ενισχυιτή έχεις και σε τι χώρο; Και σε τι θέση βάζεις την ένταση όταν κάνεις "σοβαρή" ακρόαση;
Από το internet βρήκα ότι η ονομαστικη θσχυς του ηχειου σου είναι 400 watt. Άρα

Vmax = Vsens + 10log(Psp)
Vmax=91+10log400
Vmax=117 db
Το παραπάνω ισχύει στο 1 μέτρο το κάθε ηχειο. Εσύ που έχεις δύο ηχεία υποθετικά στο 1 μέτρο βγάζουν 120 db. Στα 3 μέτρα ακούς περίπου 111 db. Από ισχύ θες 1 watt για 91 db στο 1μ. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό θες ένα ενισχυτη 1000 watt στα 6 ωμ για να παίξει στο max το ηχειο (περιπου). Λόγω υψηλής ευαισθησίας είναι λογικό με λίγα βατ να ακούς αρκετά δυνατά. Εγώ προσωπικά έχω 400 βατ ενισχυτές και ακούω περίπου στο -12. Αν ήταν φροντισμένος ο χώρος μάλλον θα το πήγαινα και στο 0.

Reaction score
15.548
Η αλήθεια είναι πως και εγώ όταν ακούω από ψηφιακή πηγή , σπανίως τοποθετώ το ποντεσιομετρο πάνω από τις 10 η ώρα, ενώ από το πικαπ θα φτάσω το πολύ στις 11.
Δεν νομίζω όμως πως το κάνω γιατί μου αρκεί αυτή η ένταση. Απλά, η παντελής έλλειψη φροντίδας στο χώρο μου, κάνει τη μουσική σε εντάσεις μεγαλύτερη από αυτή ,να ακούγεται δυσάρεστη στα αυτιά μου.
χα.....σε φροντιζμενο λαθος χωρο μην βρεθεις :roflmao:

Reaction score
1.831
Προ πολλών ετών έτρεχαν πολλοί και έψαχναν τον μπέρυ ΕΡ1500. Οι νέοι μπέρυ δε λένε κατι;
Εκείνος ο θρυλικός μπέρις, ο 1500σιας, ο γ@μ@τος, ο θρύλος μας έδωσε πολλές ώρες μουσικών απολαύσεων.
Αγόρασα 2 στην τιμή που είχα πάρει κάτι καλώδια ηχείων εκείνη την εποχή...αστεία πράματα.
Με ένα roll off από τα 15κιλοχερτζ και πάνω ταίριαζε με κάτι ατίθασα λαμπρά τουητέρια της εποχής και τα έφερνε στα ίσια, ταίριασμα επαγγελματικό σου λέω. Έβγαζε μια μαλακωσιά, μια μεσαιήλα γλυκιά, για πολλές ώρες ακροάσεων λέμε.
Και είχε και γκάζια, κάτι που όλοι μας οι χαϊεντάδες γουαναμπή με χαμηλό μπάτζετ δε γνωρίζαμε την ύπαρξη των και το πως ακούγονται τα πολλά, τα περίσσια τα βάτια.

Μετά από χρόνια δοκίμασα τον inuke 3000 με αυτά τα πσηφιακά μέσα τα μόντουλς. Έπαιζε σαφώς καλύτερα και πιο σωστά. Και ήταν και 1,5 κιλό. Το πρόβλημα βέβαια ήταν ότι και πάλι ήθελε αλλαγή φουρφουρίου, γιατί όταν τον έβαζες μπρος ακουγόταν σαν απορροφητήρας από τα λιντλ στη μεγάλη σκάλα (τρου στορι).

Μετά ήρθαν τα κραούνια. Εντάξει, εταιριάρα, τι να λέμε. πήρα τον xls1500 τον οποίο έχω ακόμα, έχει ανεμιστήρα αλλά δεν παίζει συνέχεια και όταν παίζει δεν ακούγεται καθόλου.
Έτσι για πλάκα τον πήρα, μέχρι να ψαχτώ για κάτι καλύτερο.
Έμεινε.
Να σας πω την αλήθεια αυτό που ψάχνω στον ήχο είναι ο μεστός χαρακτήρας (δε μπορώ το τσίκι τσίκι και την αέρινη χαϊεντίλα), θέλω καλό χαμηλό, ρυθμική βάση και ισορροπία.
Και αν πιω κανα ποτηράκι και έρθω στο κέφι να μπορώ να ρίξω λίγο γκάζι παραπάνω χωρίς να φοβάμαι μη πάρω τα ηχεία στο χέρι.
Να σας πω πως παίζει ο crown? Δε παίζει. Ο ίδιος δεν ακούγεται ντιπ. Παράγει από απογοητευτικά αποτελέσματα (όταν τον σύνδεσα κατευθείαν με το cdplayer) μέχρι....χαϊεντάδικα με την ευρεία έννοια (με τον λαμπάτο προενισχυτή του Γερούκη τον έχω τώρα, φίλοι τον έχουν βάλει με διάφορους "καλούς" προενισχυτές με απιστευτιακά αποτελέσματα).

Αν αναβαθμιστώ μάλλον θα πάω σε κάποιο μεγαλύτερο μοντέλο, ίσως τον 2502.

Για μένα είναι μια safe επιλογή πάντως. Αγοράζεις έναν, αν δεν σου κάνει τον πουλάς και χάνεις κανα 50ρικο. Αν τον νοίκιαζες περισσότερα θα έχανες.

μαη του σεντς

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428

Έχεις μπερδευτεί από την ένδειξη του ποτενσιομέτρου και την ισχύ εξόδου.

Μια βαθμίδα ενίσχυσης είναι ενισχυτής τάσης. Δηλαδή ότι τάση <<δει>> στην είσοδο της την ενισχύει κάποιες φορές. Αυτό από την σχεδίαση του μηχανήματος είναι σταθερό.

Στο τέλος της διαδρομής του ποτενσιομέτρου, δηλαδή στο 0, βγάζει το μέγιστο της ισχύος του ένας ενισχυτής όταν στην είσοδο του δέχεται πηγή με πολύ συγκεκριμένη έξοδο, συνήθως ένα tuner των 150 mV.
Αν για παράδειγμα ένας ενισχυτής έχει μέγιστη τάση εξόδου, πριν παραμορφώσει, τα 25 Volts και αυτά τα δίνει για είσοδο 150 mV έχουμε μια ενίσχυση της τάξης των 167 φορών (25/0,15).
Αναφέρομαι σε συνολική ενίσχυση του προενισχυτή και του τελικού.

Όταν συνδεθεί μια ψηφιακή πηγή με έξοδο 2 volts, η ανάγκη για ενίσχυση, ώστε πάλι να πάρουμε την πλήρη ισχύ, είναι μόλις 12,5 φορές (25/2), αντί για 167 φορές που είναι σχεδιασμένο να δίνει το μηχάνημα.
Αυτό σημαίνει ότι με το ποτενσιόμετρο μόλις στην ώρα 11 (περίπου) θα έχουμε την πλήρη ισχύ του ενισχυτή στην έξοδο, εκεί που για πηγή χαμηλής εξόδου χρησιμοποιούσαμε όλη την διαδρομή του.

Reaction score
6.235
Έχεις μπερδευτεί από την ένδειξη του ποτενσιομέτρου και την ισχύ εξόδου.

Μια βαθμίδα ενίσχυσης είναι ενισχυτής τάσης. Δηλαδή ότι τάση <<δει>> στην είσοδο της την ενισχύει κάποιες φορές. Αυτό από την σχεδίαση του μηχανήματος είναι σταθερό.

Στο τέλος της διαδρομής του ποτενσιομέτρου, δηλαδή στο 0, βγάζει το μέγιστο της ισχύος του ένας ενισχυτής όταν στην είσοδο του δέχεται πηγή με πολύ συγκεκριμένη έξοδο, συνήθως ένα tuner των 150 mV.
Αν για παράδειγμα ένας ενισχυτής έχει μέγιστη τάση εξόδου, πριν παραμορφώσει, τα 25 Volts και αυτά τα δίνει για είσοδο 150 mV έχουμε μια ενίσχυση της τάξης των 167 φορών (25/0,15).
Αναφέρομαι σε συνολική ενίσχυση του προενισχυτή και του τελικού.

Όταν συνδεθεί μια ψηφιακή πηγή με έξοδο 2 volts, η ανάγκη για ενίσχυση, ώστε πάλι να πάρουμε την πλήρη ισχύ, είναι μόλις 12,5 φορές (25/2), αντί για 167 φορές που είναι σχεδιασμένο να δίνει το μηχάνημα.
Αυτό σημαίνει ότι με το ποτενσιόμετρο μόλις στην ώρα 11 (περίπου) θα έχουμε την πλήρη ισχύ του ενισχυτή στην έξοδο, εκεί που για πηγή χαμηλής εξόδου χρησιμοποιούσαμε όλη την διαδρομή του.
Δηλαδή το μεγάλο gain που έγραψα εγώ μπορεί να τον μπερδευε και είπες να του το απλουστευσεις; :D:D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
Όσο πιο απλά μπορούσε το έγραψε...
Τι θες; Λογαριθμικές σχέσεις με τύπους και υπολογισμούς gain σε db με αντιστοιχίες τάσης; :D

Γράφοντας αυτό:
με το ποτενσιόμετρο μόλις στην ώρα 11
αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια απλούστευσης που έκανε, χωρίς να αναφερθεί καν στους τύπους των ποτενσιομέτρων..:p

Reaction score
6.235
Βασικά η μαθηματική σχέση του gain σε db θα έπρεπε να είναι η πιο απλή εξήγηση (και είναι).
Gain = 20 log (Vout/Vin). Όσο πιο απλό γινεται ;)
Το δύσκολο είναι να το εξηγείς με λογια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
Το δύσκολο είναι να το εξηγείς με λογια.
Εύκολο είναι: "Πάρε ενεργά".:D
[DOUBLEPOST=1540027531][/DOUBLEPOST]
Δυστυχώς είμαστε πολύ φτωχοί...
Φανταστείτε πολυενισχυόμενο συνολάκι με 3-4 τέτοιους τελικούς...

Κι ύστερα μου λέει ο άλλος για χροιές..:p:p

gid

Reaction score
10.143
Κύριοι καλά που εξηγείτε τα κέρδη των ενισχυτών σε ηλεκτρολόγο μηχανικό ΕΜΠ....Κάντε τά μου λιανά ΜΗΠΩΣ και τα καταλάβω... :D

Από το internet βρήκα ότι η ονομαστικη θσχυς του ηχειου σου είναι 400 watt. Άρα
Όχι δεν βρήκες αυτό. Βρήκες ότι η ονομαστική (nominal) ισχύς τους είναι 140 βατ, και η ΜΕΓΙΣΤΗ (στιγμιαία) ισχύς είναι 400 βατ.

Αλλά δεν είναι εκεί η ουσία του θέματος. Η ουσία είναι εκείνο το απίστευτο που διάβασα χθες, ότι τα 150βατ θα ήταν ανεπαρκή. Και όταν εξήγησα με τι ηχεία και σε τι χώρο, ο φίλος ΕΠΕΜΕΙΝΕ.... :headbang:

@Alexandros1986 σε τι χώρο κοντεύεις να τερματίσεις τον 400άρη ενισχυτή σου και με τι ηχεία; Πάνελ;
Και όταν τον βάζεις στο -12, είναι τροφοδοτώντας τον με περίπου 150mV ή με περίπου 2V?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
Όχι δεν βρήκες αυτό. Βρήκες ότι η ονομαστική (nominal) ισχύς τους είναι 140 βατ, και η ΜΕΓΙΣΤΗ (στιγμιαία) ισχύς είναι 400 βατ.

Αλλά δεν είναι εκεί η ουσία του θέματος. Η ουσία είναι εκείνο το απίστευτο που διάβασα χθες, ότι τα 150βατ θα ήταν ανεπαρκή. Και όταν εξήγησα με τι ηχεία και σε τι χώρο, ο φίλος ΕΠΕΜΕΙΝΕ.... :headbang:
Μην επιμένεις, εκτίθεσαι...
Για να έχεις μέγιστη στιγμιαία ισχύ 400 βατ ασυμπίεστα, θες κιλοβάτ να βγάζει ο ενισχυτής.
Αν δεν, τότε αντικειμενικά υποοδηγεί το ηχείο σου, είναι ανεπαρκής.
Τα ρέστα, δρακουλίνια.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.875
Members
38.510
Νεότερο μέλος
who7