Ας πσωνίσουμε, επιτέλους, ενεργά ηχεία ή ο αγώνας (του Κωσταφτχιά) τώρα δικαιώνεται!

Μηνύματα
5.284
Reaction score
6.434
Αποφασιστε θελουμε ανακλασεις η δε θελουμε; toe in φουλ ή oxi? :cautious:**
Δεν ξερω εαν αναφερεται με ποιο ηχειο εγιναν οι μετρησεις και εαν σε αυτο ελαβαν μερος και αλλα ηχεια.
Εαν επισης αναφερεται σε συγκεκριμενη πολικη αποκριση εστω αυτου του ενος ζευγους και φυσικα εαν αυτο μετρηθηκε και με διαφορετικες πολικες αποκρισεις αλλων ζευγων...μονο τοτε θα ηταν πληρεστερη μια τετοια μελετη...
Οποτε τα 0.27ms μπορει να ειναι και 0.37ms ή 0.17ms ...
Δε γνωριζω την ευαισθησια χρονικης αντιληπτοτητας της ακοης ...
** στοχευση στη μυτη αντι στα αυτια θα μειωνει τη χρονικη διαφορα και θα μειωνει της πλαινες ανακλασεις ,οι οποιες αναφερονται επειδη θα εχουν και αυτες χρονικη διαφορα ναι μεν βελτιωνουν την αποκριση συχνοτητας αλλα οχι με το ιδιο impulse response:)
Aπο την χαραδρα ομως....συμβιβαζομαστε...
ναι μεν δεν ειναι και εκει ολα ροδινα,υπαρχει ο συμβιβασμος του υψους,η κλιση αυτου βελτιωνει δε λυνει το προβλημα η θεση του γινεται αντιληπτη, αρα ο - η τραγουδιστρια γινεται νανος :gotcha:
Σε θεαση ταινιας σε μπερδευει η εικονα που ειναι σε αλλο υψος ,προσεκτικα ομως θα παρατηρησετε οτι γινεται αντιληπτη... δεν ειναι τυχαιο που οι τοποθετησεις κεντρικων πισω απο ηχοπερατες κανουν τη μεγαλη διαφορα!!!
 




Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.959
Reaction score
55.127
:confused:



Den eko peritoria gia kenourio sistema kardia mou...
Prepei na psoniso kenouria tv ki ego... :cry:
Αδίκως απογοητεύεσαι...Τα πράγματα δεν είναι και τόσο απελπιστικά για τη δικάναλη αρχιτεκτονική..:D
Λοιπόοοοοοον


Το πρόβλημα είναι το interaural crosstalk dip στα 2KHz.

Περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο του Δρ. Εργαλείου, κεφάλαιο 7.1.1, και αναφέρεται το paper απο Shirley et al. 2007 στο Journal της AES
(Ben Shirley, Paul Kendrick, and Claire Churchill, “The Effect of Stereo Crosstalk on Intelligibility: Comparison of a Phantom Stereo Image and a Central Loudspeaker Source,” J. Audio Eng. Soc., vol. 55, no. 10, pp. 852-863, 2007 October.)

Δηλαδή:
Το phantom center του τυπικού stereo setup, αυτό δηλαδή που συνήθως απεικονίζει τον κυριως καλλιτέχνη, τον τραγουδιστή, μετρήθηκε με μετρητική κούκλα KEMAR , και συγκρίθηκε με αντίστοιχη μέτρηση με κεντρικό ηχείο, οπως σε ενα πολυκαναλο σύστημα.

View attachment 110639

Πάνω πάνω στα ανθρωπάκια βλεπουμε πως σε καθε αυτί, εκτός απο τον ήχο που έρχεται απο το ηχείο που του αντιστοιχεί (πχ το αριστερό ηχείο για το αριστερό αυτί), έρχεται και ηχος απο το δεξί ηχείο, με μια μικρή καθυστέρηση, περιπου 0.27ms. Αποτέλεσμα αυτού ειναι ενα destructive acoustical interference στην συχνότητα στην οποία αυτο ειναι το 1/2 της περιόδου:1,85KHz. Και αυτο θα ειναι το πρώτο “δόντι” ενός comb filtering.

Στο c βλέπουμε με συνεχή γραμμή την σωστή μέτρηση ενος σήματος απο ενα κεντρικό ηχείο (δεν ειναι φλατ, το γιατι δεν εχει σημασία εδώ, αλλα αυτο ειναι το σήμα αναφοράς), και με διακεκομμένη την μέτρηση απο phantom center, με την βαθειά ακύρωση πριν τα 2Kz. Το διάγραμμα d το απομονώνει και το συσχετίζει με την θεωρία. Αυτά σε ανηχοϊκό θάλαμο.

Στο διάγραμμα e βλέπουμε πόσο βελτιώνεται η κατάσταση σε ενα δωμάτιο με ανακλάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα.

Πρόκειται για μεγάλη αλλοίωση του ήχου στο σήμα του κεντρικού καλλιτέχνη, σε κρίσιμες συχνότητες, η οποία είναι πιο έντονη οταν βρισκόμαστε σε direct sound field, δηλαδή nearfield ή σε πολύ απορροφητικούς χώρους. Και αυτό ειναι πρόβλημα του stereo και του οτι έχουμε κεφάλι, αντί για δυο σκέτα αυτιά πολυ κοντά μεταξύ τους, πάνω απο τον κορμό, με τον εγκέφαλο ανάμεσα στα σκέλια μας, εκεί δηλαδή που συνήθως λειτουργεί. :wink:

Η λύση ειναι σαφώς η χρήση center ηχείου, και όχι να κόψουμε τα κεφάλια μας. Και αν θέλουμε αμιγές stereo, όχι πολύ απορρόφηση, όχι nearfield (sorry nearfield lovers :D), θέλουμε ανακλάσεις.

Και μερικά σχόλια του αρχηγού Toole:

A center channel avoids the timbre problem, stabilizes the soundstage for more listeners, and is less sensitive to room effects.

We need multichannel audio. In the present state of affairs, however, the experimental evidence suggests that we look favorably on having some room reflections.

Δυστυχώς φοβάμαι πως αυτο το ποστ θα χαθεί, και ειναι κρίμα. Θα βάλω λινκ και στο αλλο θρεντ για τον Toole.
Είχα μια κουβέντα με το άκαρδο και πάνω που λέγαμε για μουσικά DVD, θυμήθηκα το crossroads του Eric Clapton, ένα από τα εκατοντάδες μουσικά πολυκάναλα που έχω, το οποίο το έχω λιώσει κυριολεκτικά, ιδίως τα κομμάτια με B B King, JJ Cale και ZZ Top, και τα οποία αν τα ακούσεις σε πολυκάναλο, μετά το δικάναλο σου φαίνεται εντελώς για τον π@ύτσο Καβάλα, εντελώς π@παριά ολκής, κι ας παίζει "θεσπέσια", δε παλεύεται ο πολυκάναλος, τι να συζητάμε τώρα, αηδίες..

Είναι απορίας άξιο που είμασταν ολοι θύματα του hi-end δικάναλου επί σειράς ετών, αιμοδότες καβλωδίων για το holy grail της g@mimenis αληθοφάνειας, την βλακεία μας μέσα...
Καλώς ή κακώς,κάποιος πρέπει να συνηγορήσει υπέρ του...διαβόλου,έστω και αν δεν έχει πρόθεση αντιλογίας.

Τα συμπεράσματα του Δρ. Εργαλείου δεν ανατρέπουν με κάποιον συνταρακτικό τρόπο τα τωρινά δεδομένα.Το κρανίο μας εκτός των διαστάσεων διαθέτει και...περιεχόμενο που περιλαμβάνει επεξεργαστικό κέντρο για όσα ηχητικά ερεθίσματα υποδέχεται - όρα "Λειτουργία της Ακοής".

Και βεβαίως τα εκτεθέντα πάνε...περίπατο άμα δεν σκοπεύει ο ακροατής να παραμένει ακίνητος εντός της νοητής ηχόσφαιρας που θα διαμορφώνεται από την περικύκλωση μιας πολυκάναλης αρχιτεκτονικής.

Ας αναλογιστούμε ακόμα ότι διάφορα στουντιακά Audio Interfaces συμπεριλαμβάνουν στις εξόδους ακουστικών λογισμικά τα οποία θα επιτελούν εν μέρει την ΄΄εξοβελιστέα΄΄ καταστρεπτική συμβολή διωτικών σημάτων,προκειμένου το ακροαματικό αποτέλεσμα υπό συνθήκες ακουστικών να προκύπτει πιο...φυσιολογικό,σα να γινόταν δηλαδή η επισκόπηση μέσω monitor υπό δικάναλη αρχιτεκτονική.

Γι αυτό κιόλας η εφαρμογή ενός LEDE χαρακτηρίζεται από παραλλαγές που λειτουργούν ικανοποιητικά.

Και δικαιολογούνται επίσης όσοι θιασώτες του δικάναλου επιμένουν ότι το ακροαματικό αποτέλεσμα θα προκύπτει πιο ισορροπημένο σε τυπικούς οικιακούς χώρους άμα αφαιρεθούν οι κάθε λογής...μπουχάρες και φλοκάτες από το δάπεδο.

Εκείνο που θα χρειαζόταν κατά τις δικάναλες παραγωγές είναι τεχνικές ηχογράφησης και premastering οι οποίες θα αντιστάθμιζαν σε κάποιο βαθμό όσα ανεπιθύμητα φαινόμενα περιγράφει ο Dr.Toole.Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα θα ανάγεται σε ζήτημα της εκάστοτε ενιαίας οντότητας που θα προκύπτει από δεδομένα setup και διευθέτηση.

Προτεραιότητα στα δικάναλα συστήματα παραμένει σταθερά η χορήγηση ενέργειας από ανακλαστικές συνιστώσες εντός όμως κατάλληλου χρονικού περιθωρίου,ενώ στα πολυκάναλα να μην παρεμβάλονταν με αισθητό τρόπο τα ακουστικά χαρακτηριστικά δεδομένου χώρου στο ήδη κωδικοποιημένο περιεχόμενο του προγράμματος.
Καλό, κοντά είσαι, πολύ κοντά, αλλά δεν εννοώ αυτό.
Μόλις βρω χρόνο θα σκανάρω διαγράμματα, θα μεταφράσω και θα εξηγήσω. Εκτός και αν προλάβει κανένας @Bhutia
Δεν υπήρχε περίπτωση...Προτιμώ γενικώς να χτυπώ από εκεί που δεν με περιμένουν.;)
 
Last edited:


A

AKARL

Guest
Like και ας μην κατάλαβα γρι, πρέπει να ενθαρρύνουμε τα μέλη να γράφουν την άποψη τους. :roflmao:
Το ίδγιο κι' εγώ Μελίνα μου...

Τελικά ήντα να συμβουλέπσω το φιλαράκι με χωρίς πρόζβαση στο αβουσάϊτ, να στήσει πολυκάναλο ή να μείνει με το δικάναλο;
 


Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.477
Reaction score
80.063
Το ίδγιο κι' εγώ Μελίνα μου...

Τελικά ήντα να συμβουλέπσω το φιλαράκι με χωρίς πρόζβαση στο αβουσάϊτ, να στήσει πολυκάναλο ή να μείνει με το δικάναλο;
Το δικάναλο είναι ελάχιστα καλύτερο από το mono.
 

A

AKARL

Guest
Το δικάναλο είναι ελάχιστα καλύτερο από το πολυκάναλο.
Συμφωνάμε γιατρέ μου.

Ξέρς πχοιό είν' το πρόβλημα του φίλου με χωρίς πρόζβαση στο αβουσάϊτ;

Αφτό:

Και βεβαίως τα εκτεθέντα πάνε...περίπατο άμα δεν σκοπεύει ο ακροατής να παραμένει ακίνητος εντός της νοητής ηχόσφαιρας που θα διαμορφώνεται από την περικύκλωση μιας πολυκάναλης αρχιτεκτονικής.
[DOUBLEPOST=1542884522][/DOUBLEPOST]
Είχα μια κουβέντα με το άκαρδο και πάνω που λέγαμε για μουσικά DVD
Οπού να μη ντηνείχαμενε... Μου ήβανε κάτι φυτιλιές ο μοσχοκούζουλος. :o:o:o

Το να μιλείς με τον Αφτχιά είναι εκστρήμ σπορτ και βλάφτει σοβαρά και τ΄ ντζέπς.

Είναι ποgλύ καρΓιόgλης ο Αφτχιάς!!! :p :D
[DOUBLEPOST=1542884691][/DOUBLEPOST]
Γ@μ&*$ω τα avatar σας...:mad:
Άμα δεν αποκαταστήσει τον Σεΐχη το κουζουλό στρουμφάκι θα γίνουν πολύ χειρότερα... :spiteful:
 





A

AKARL

Guest
ΓΑΤΟΝΙΑ!!!!
[DOUBLEPOST=1542885590][/DOUBLEPOST]
Εγώ πάλι από τότε που έστησα το πολυκάναλο για τις ταινίες, ξενερώνω άμα η ταινία είναι "μόνο" στέρεο.
Πικάπ και δίσκους έχεις;
 





A

AKARL

Guest
Φυσικά! Έχω και δίσκους αναφοράς και 4 channel και direct cut και RCA Living stereo και Telarc. Αμ πως!

Και λαμπάτα μηχανήματα σπίτι, μην το ξεχάσω.
:thumbsup: :drinks:

Πως σου ακούγονται οι δίσκοι πολυκάναλα;
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.767
Μηνύματα
2.875.225
Members
37.947
Νεότερο μέλος
ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ
Top