SANYO DCA1200 Vintage Solid State ενισχυτής

Μηνύματα
191
Reaction score
27
Βρέθηκε πρόσφατα πεταμένος στα σκουπίδια ένας Sanyo DCA1200 παλιός vintage solid state ενισχυτής.

Τον δοκίμασα με ενα ζεύγος Energy e:XL-26 που έχω πρόχειρο και ο ήχος του είναι αρκετά συμπαθητικός και ζωντανός, γεγονός που με εξέπληξε δεδομένης της ηλικίας του (1974 ?) και δεδομένης της κατάστασής του.

Το ερώτημα είναι:

Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το καθάρισμά του (καθώς στο εσωτερικό του υπάρχει κολλημένη σκόνη παντού) και ίσως και με κάποιο restoration?

Οι πυκνωτές του (όλοι Rubycon ποιοτικότατοι μπλέ) είναι σε άριστη κατάσταση απο όσο φαίνεται.

Προβλήματα ??? πιθανά που εντόπισα:

1) Κλείνοντάς τον απο το power, ανεξαρτήτως έντασης, ακούγεται απο τα ηχεία ενας πολύ σύντομος ήχος (τακ) οχι ιδιαίτερης έντασης, αλλά ακούγεται.

2) Όλες οι ρυθμίσεις / διακόπτες λειτουργούν τέλεια. Μόνη εξαίρεση η ρύθμιση της έντασης (Volume) που κατά τη ρύθμιση ακούγεται ενα μικρό φύσημα.

3) Λαμπάκι Power. (παίζοντας το Speaker Selector, μια ανάβει μια σβήνει χωρίς να επηρρεάζει τη λειτουργία)

Κατά τα άλλα ο ήχος βγαίνει χωρίς παραμορφώσεις/παράσιτα κλπ. Αν και τον προτιμώ με Loudness --> On.

Συνεπώς αξίζει να ασχοληθεί κανείς λύνοντας τις πλακέτες, τα ποτενσιόμετρα και τους διακόπτες και καθαρίζοντάς τα ενδελεχώς ίσως και αντικαθιστώντας κάποια εξαρτήματα? Ή οχι?

Αν ναι, ποιές οι προτάσεις?

Ευχαριστώ θερμά τους αναγνώστες!



EDIT:

Το μόνο σχετικό που βρήκα στο διαδίκτυο είναι αυτό: (φωτογραφίες του κυρίως)

https://www.homecinema-fr.com/forum.../avis-sur-ampli-sanyo-dca-1200-t30057863.html

EDIT 2:

Και αυτό σχετικά με τα χαρακτηριστικά του:

http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sanyo_DCA-1200
 
Last edited:

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Δεν εχω ιδεα τι μπορεις να κανεις - να τον πας σ' ενα τεχνικο μηπως ? - ,απλα να πω πως μου τη δινει που πετιουνται τετοια μηχανηματα στα σκουπιδια ...
 

Μηνύματα
2.303
Reaction score
5.359
Καμιά φωτο με ανοιχτό το καπάκι; Όμορφος είναι .... Κρίμα που τον πέταξαν....:( καθαρισε τον λίγο ..... Μέχρι εκεί που μπορείς....λίγο σπρέι στους διακοπτες και τα ποτενσιόμετρα....να δεις τι θα μαζευτεί για αρχή.....
 

Μηνύματα
191
Reaction score
27
Σίγουρα κάποιου του έπιανε τον χώρο μα είναι αμαρτία να πεταχτεί έτσι άδοξα ένα κατά τα άλλα λειτουργικότατο μηχάνημα
με αξιόλογη απόδοση!

Ο ήχος του σίγουρα δεν είναι αναφοράς, δεν μιλάμε για συσκευή hi end, αλλά είναι ωραιότατος στα αυτιά μου δεδομένης της κατηγορίας του και της ηλικίας του.

Φωτό δεν έχω βγάλει απο το εσωτερικό μα θα δείτε στο πρώτο λινκ όπου φαίνεται ξεκάθαρα το εσωτερικό του.

https://nsm08.casimages.com/img/2015/01/26/15012609481818985312906628.jpg

Αυτός που βρήκα εγώ αντί για γκρί πυκνωτές έχει μπλέ/γαλάζιους αν αυτό έχει κάποια διαφορά.

Σκέφτομαι να τον αποσυναρμολογήσω πλήρως και να καθαρίσω μια μια τις πλακέτες του και τα ποτενσιόμετρα όπως έγραψα και πιο πάνω.

Ρωτάω μήπως κάποιος έχει εμπειρία απο τον ίδιο ή άλλο της αντίστοιχης σειράς της Sanyo εκείνης της εποχής.
 


Μηνύματα
191
Reaction score
27
Για δες μήπως είναι αλλαγμένοι.
Πέτρο δεν είναι αλλαγμένοι. Φαίνεται απο τις κολλήσεις που είναι οι εργοστασιακές.

Επίσης νομίζω οτι αν είχαν αλλάξει όλους τους πυκνωτές θα είχε κοστίσει ενα σημαντικό ποσό το όλο εγχείρημα
καθώς πρόκειται για σοβαρούς πυκνωτές και έτσι δύσκολα θα πετιόταν το μηχάνημα.
 

K

kimon

Guest
Το "τακ" είναι φυσιολογικό, τυχερέ μας φίλε.Για τη σκόνη πεπιεσμένος αέρας σε σπρέι .Για τυχόντα προβληματικά ποτενσιόμετρα καθαριστικό επαφών (όχι WD 40 και τα όμοια).Για λύσιμο ενισχυτή (χωρίς να υπάρχει πρόβλημα) ξανασκέψου το.Τα μηχανήματα της εποχής έχουν πολλά καλώδια και φυσικά πολλές κολλήσεις.Είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας.Καλύτερα να περάσεις τον χρόνο σου ακούγοντας αυτά που σου αρέσουν!
 


Μηνύματα
191
Reaction score
27
Εν τέλει έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

1) Λύθηκε σε όλα τα κομμάτια που μπορούσε να λυθεί. Δυστυχώς δεν ήταν εύκολο εγχείρημα καθώς όλες οι συσκευές εκείνης της εποχής όπως γράφτηκε παραπάνω είχαν άπειρες καλωδιώσεις και με ελάχιστη έως καθόλου οργάνωση (δεματικά, πλεξούδες κλπ.) Αναγκαστικά, έπρεπε να αποκολλήσω τον μετασχηματιστή γιατί ήταν και πολύ βαρύς και ενοχλητικός για να προχωρήσω στην υπόλοιπη δουλειά.

2) Πλύθηκαν οι PCB όλες και καθαρίστηκαν όσο αυτό ήταν εφικτό.

3) Αποσυναρμολόγησα όλα τα ποτενσιόμετρα (ALPS παρακαλώ!) και αφού καθαρίστηκε το λιπαντικό που είχε πετρώσει μετά απο σχεδόν 45 χρόνια. Καθαρίστηκαν οι επαφές που παρατήρησα ελαφρά οξείδωση (οχι κάτι το τρομερό) και λιπάνθηκαν απο την αρχή με ειδικό παχύρρευστο λιπαντικό. Το φύσημα που παρατηρήθηκε στο Volume knob και τελικά και στο Treble knob διορθώθηκε με επιμέλεια και αγάπη.

4) Φτιάχτηκε το λαμπάκι του Power, η καλωδίωσή του δηλαδή καθώς αντικαταστάθηκε ο λαμπτήρας πυράκτωσης με LED κόκκινο (και προστέθηκε και ενα μικρό απλό κύκλωμα οδήγησής του :) ).

5) Βρέθηκαν ορισμένες κολλήσεις οι οποίες δεν ήταν όπως έπρεπε καθώς είχαν ρωγμές στην επαφή με το PCB. Καθαρίστηκαν, απορροφήθηκε η παλιά κόλληση και τοποθετήθηκε καινούρια. (ήταν περίπου 25 κολλήσεις τέτοιες και δεν καταλαβαίνω γιατί). Οι υπόλοιπες ελέγχθηκαν εξονυχιστικά μια-μια και δεν βρέθηκαν να έχουν θέματα.

6) Εκείνη την εποχή πολλές ενώσεις καλωδίων με ακίδες γίνονταν με τον "στριφτό" τρόπο. Ξεγύμνωναν τμήμα του καλωδίου κι το σύρμα τυλιγόταν σαν περιέλιξη γύρω γύρω απο την ακίδα. Ο Sanyo αυτός είχε πάαααρα πολλές τέτοιες ενώσεις και ορισμένες είχαν χαλαρώσει με αποτέλεσμα το AUX.2 και το PHONO.2 να μην λειτουργούν σωστά με τον ήχο απο αυτές τις πηγές να κάνει νερά. Κοπήκανε και ενώθηκαν ξανά, αυτή τη φορά με κόλληση. Σκέφτηκα να τις αλλάξω όλες μα αυτό θα απαιτούσε άπειρες εργατοώρες και προτίμησα να τις ελέγξω δύο και τρείς φορές και να φτιάξω μόνο αυτές που είχαν πρόβλημα. Οι άλλες όλες ήταν σφιχτές και γερές. Τι να κάνουμε, χειροποίητα μηχανήματα εποχής βλέπετε!!!

7) Αντικαταστάθηκε ενας μικρός πυκνωτάκος Rubycon που ήταν ταλαιπωρημένος με Nichicon αυθεντικό επίσης ηλεκτρολυτικό. Δεν ξέρω αν έπρεπε να αντικατασταθούν ΟΛΟΙ. Δεν παρατήρησα ούτε φουσκώματα ούτε διαρροές ούτε αλλοιώσεις στο περίβλημα. Θα ήταν τεράστια δουλειά και με μεγάλο κόστος εαν κάποιος ήθελε να βάλει πολύ καλής ποιότητας πυκνωτές επάνω. Ορισμένους που αποκόλλησα (και ξανακόλλησα μετά φυσικά :D ) για μέτρηση δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι χρειάζονταν αντικατάσταση. Τους φόρτισα και τους αποφόρτισα αρκετές φορές σε κύκλωμα μετρώντας τους ταυτόχρονα, δεν είδα κάτι κακό. Υπέθεσα (ίσως κακώς) οτι και όλοι οι υπόλοιποι θα είναι σε αντίστοιχη φόρμα.

8) Λύθηκε η πρόσοψη η οποία με σόδες/ξύδια/λεμόνια απέκτησε μια κάποια λάμψη που θυμίζει τις πρώτες του μέρες κι οχι αυτή τη μουντή επικάλυψη βρωμιάς και σαπίλας με την οποία τον βρήκα στα σκουπίδια.

9) Λύθηκαν όλα τα χειριστήρια μπροστά, καθαρίστηκαν και γυαλίστηκαν και τοποθετήθηκε λαδάκι ειδικό.

10) Σκέφτηκα να αντικαταστήσω το καλώδιο ρευματοδοσίας με ενα καλύτερης ποιότητας μα δεν βρήκα τον λόγο. Το άφησα ως έχει για ιστορικούς λόγους.

11) Προσπάθησα να καθαρίσω τις μεταλλικές πλάτες των PCB, μα δεν κατάφερα πολλά πολλά και είπα να μην το προχωρήσω πολύ αλλιώς θα μπορούσε κανείς με μια επιχρωμίωση να τις κάνει να γυαλίζουν, αλλά εκεί πάει σε άλλου είδους τρελίτσα. :)


Τα αποτελέσματα με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο καθώς τον δοκίμασα και είναι ενα αξιόλογο μηχάνημα με ξεκούραστο γλυκό, καθαρό ήχο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολύ καλή μουσική σκηνή. Ο ήχος του διαφέρει απο τις σύγχρονες προσεγγίσεις αισθητά.

Σίγουρα επιδέχεται κι άλλων σοβαρών τροποποιήσεων, όρεξη να έχει κανείς και χρήματα και πάνω από όλα χρόνο, καθώς θα μπορούσε να δώσει ακόμη πιο όμορφο ήχο πιστεύω. Αλλά δεν ήταν ο σκοπός μου αυτός. Θα ήταν αμαρτία να πεταχτεί ή να διαλυθεί ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα μπορούσε να πάθει τη στιγμή που μπορεί να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να προσφέρει μουσικές απολαύσεις χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτε απο αντίστοιχα σύγχρονα μηχανήματα της κατηγορίας του.

Θα ακολουθήσει επιπλέον δημοσίευση με δύο τρείς φωτογραφίες του.
 

Μηνύματα
191
Reaction score
27
Φωτογραφίες λοιπόν απο την πρόσοψη, συνδεδεμένος με ενα Yamaha DVD-S1700 τροποποιημένο Player που παίζει ενα απο τα αγαπημένα μου SACD. Και μια απο το εσωτερικό του ολοκληρωμένο. Ο ενισχυτής βρέθηκε σε άθλια πραγματικά κατάσταση όπου σιχαινόσουν να τον ακουμπήσεις απο τη λάσπη και τα χώματα και την βρωμιά παντού. Έκανα ο,τι μπορούσα πραγματικά ως φόρο τιμής για τον γλυκύτατο αυτό γέροντα!

_20190210_152619.JPG _20190210_152658.JPG _20190210_152724.JPG DSC_0024.JPG
 



Μηνύματα
191
Reaction score
27
Σας ευχαριστώ πραγματικά για τα καλά λόγια και για την επιβεβαίωση της δουλειάς που έριξα για να μπορεί να φωτογραφηθεί επί τω έργω με αξιοπρέπεια!
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.599
Μηνύματα
2.865.544
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top