1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
  Απόκρυψη ανακοίνωσης

SANYO DCA1200 Vintage Solid State ενισχυτής

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΔΙΚΑΝΑΛΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ, ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΕΣ, ΤΕΛΙΚΟΙ' που ξεκίνησε από το μέλος Ardov, στις 3 Φεβρουαρίου 2019.

 1. Ardov

  Εγγραφή:
  6 Μαϊου 2008
  Μηνύματα:
  183
  Likes:
  24
  Βρέθηκε πρόσφατα πεταμένος στα σκουπίδια ένας Sanyo DCA1200 παλιός vintage solid state ενισχυτής.

  Τον δοκίμασα με ενα ζεύγος Energy e:XL-26 που έχω πρόχειρο και ο ήχος του είναι αρκετά συμπαθητικός και ζωντανός, γεγονός που με εξέπληξε δεδομένης της ηλικίας του (1974 ?) και δεδομένης της κατάστασής του.

  Το ερώτημα είναι:

  Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το καθάρισμά του (καθώς στο εσωτερικό του υπάρχει κολλημένη σκόνη παντού) και ίσως και με κάποιο restoration?

  Οι πυκνωτές του (όλοι Rubycon ποιοτικότατοι μπλέ) είναι σε άριστη κατάσταση απο όσο φαίνεται.

  Προβλήματα ??? πιθανά που εντόπισα:

  1) Κλείνοντάς τον απο το power, ανεξαρτήτως έντασης, ακούγεται απο τα ηχεία ενας πολύ σύντομος ήχος (τακ) οχι ιδιαίτερης έντασης, αλλά ακούγεται.

  2) Όλες οι ρυθμίσεις / διακόπτες λειτουργούν τέλεια. Μόνη εξαίρεση η ρύθμιση της έντασης (Volume) που κατά τη ρύθμιση ακούγεται ενα μικρό φύσημα.

  3) Λαμπάκι Power. (παίζοντας το Speaker Selector, μια ανάβει μια σβήνει χωρίς να επηρρεάζει τη λειτουργία)

  Κατά τα άλλα ο ήχος βγαίνει χωρίς παραμορφώσεις/παράσιτα κλπ. Αν και τον προτιμώ με Loudness --> On.

  Συνεπώς αξίζει να ασχοληθεί κανείς λύνοντας τις πλακέτες, τα ποτενσιόμετρα και τους διακόπτες και καθαρίζοντάς τα ενδελεχώς ίσως και αντικαθιστώντας κάποια εξαρτήματα? Ή οχι?

  Αν ναι, ποιές οι προτάσεις?

  Ευχαριστώ θερμά τους αναγνώστες!  EDIT:

  Το μόνο σχετικό που βρήκα στο διαδίκτυο είναι αυτό: (φωτογραφίες του κυρίως)

  https://www.homecinema-fr.com/forum.../avis-sur-ampli-sanyo-dca-1200-t30057863.html

  EDIT 2:

  Και αυτό σχετικά με τα χαρακτηριστικά του:

  http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sanyo_DCA-1200
   
  #1 Ardov, 3 Φεβρουαρίου 2019
  Last edited: 3 Φεβρουαρίου 2019
  Dimpas, Makismbt and Zizik like this.
 2. oldy

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.553
  Likes:
  6.501
  Δεν εχω ιδεα τι μπορεις να κανεις - να τον πας σ' ενα τεχνικο μηπως ? - ,απλα να πω πως μου τη δινει που πετιουνται τετοια μηχανηματα στα σκουπιδια ...
   
  karajak and Giannoutsos like this.
 3. Dretman

  Εγγραφή:
  17 Δεκεμβρίου 2017
  Μηνύματα:
  450
  Likes:
  620
  Καμιά φωτο με ανοιχτό το καπάκι; Όμορφος είναι .... Κρίμα που τον πέταξαν....:( καθαρισε τον λίγο ..... Μέχρι εκεί που μπορείς....λίγο σπρέι στους διακοπτες και τα ποτενσιόμετρα....να δεις τι θα μαζευτεί για αρχή.....
   
  vinyllover likes this.
 4. Ardov

  Εγγραφή:
  6 Μαϊου 2008
  Μηνύματα:
  183
  Likes:
  24
  Σίγουρα κάποιου του έπιανε τον χώρο μα είναι αμαρτία να πεταχτεί έτσι άδοξα ένα κατά τα άλλα λειτουργικότατο μηχάνημα
  με αξιόλογη απόδοση!

  Ο ήχος του σίγουρα δεν είναι αναφοράς, δεν μιλάμε για συσκευή hi end, αλλά είναι ωραιότατος στα αυτιά μου δεδομένης της κατηγορίας του και της ηλικίας του.

  Φωτό δεν έχω βγάλει απο το εσωτερικό μα θα δείτε στο πρώτο λινκ όπου φαίνεται ξεκάθαρα το εσωτερικό του.

  https://nsm08.casimages.com/img/2015/01/26/15012609481818985312906628.jpg

  Αυτός που βρήκα εγώ αντί για γκρί πυκνωτές έχει μπλέ/γαλάζιους αν αυτό έχει κάποια διαφορά.

  Σκέφτομαι να τον αποσυναρμολογήσω πλήρως και να καθαρίσω μια μια τις πλακέτες του και τα ποτενσιόμετρα όπως έγραψα και πιο πάνω.

  Ρωτάω μήπως κάποιος έχει εμπειρία απο τον ίδιο ή άλλο της αντίστοιχης σειράς της Sanyo εκείνης της εποχής.
   
 5. Petros_Dalipis

  Εγγραφή:
  31 Αυγούστου 2008
  Μηνύματα:
  6.540
  Likes:
  2.036
  Για δες μήπως είναι αλλαγμένοι.
   
 6. Ardov

  Εγγραφή:
  6 Μαϊου 2008
  Μηνύματα:
  183
  Likes:
  24
  Πέτρο δεν είναι αλλαγμένοι. Φαίνεται απο τις κολλήσεις που είναι οι εργοστασιακές.

  Επίσης νομίζω οτι αν είχαν αλλάξει όλους τους πυκνωτές θα είχε κοστίσει ενα σημαντικό ποσό το όλο εγχείρημα
  καθώς πρόκειται για σοβαρούς πυκνωτές και έτσι δύσκολα θα πετιόταν το μηχάνημα.
   
 7. kimon

  Εγγραφή:
  24 Μαϊου 2014
  Μηνύματα:
  177
  Likes:
  129
  Το "τακ" είναι φυσιολογικό, τυχερέ μας φίλε.Για τη σκόνη πεπιεσμένος αέρας σε σπρέι .Για τυχόντα προβληματικά ποτενσιόμετρα καθαριστικό επαφών (όχι WD 40 και τα όμοια).Για λύσιμο ενισχυτή (χωρίς να υπάρχει πρόβλημα) ξανασκέψου το.Τα μηχανήματα της εποχής έχουν πολλά καλώδια και φυσικά πολλές κολλήσεις.Είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας.Καλύτερα να περάσεις τον χρόνο σου ακούγοντας αυτά που σου αρέσουν!
   
  Dimpas, karajak and Giannoutsos like this.
 8. karajak

  Εγγραφή:
  22 Ιανουαρίου 2013
  Μηνύματα:
  870
  Likes:
  970
  Καθαρισμός εσωτερικός , λίγο σπρέι επαφών και καλες ακροάσεις .
   
 9. Ardov

  Εγγραφή:
  6 Μαϊου 2008
  Μηνύματα:
  183
  Likes:
  24
  Εν τέλει έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

  1) Λύθηκε σε όλα τα κομμάτια που μπορούσε να λυθεί. Δυστυχώς δεν ήταν εύκολο εγχείρημα καθώς όλες οι συσκευές εκείνης της εποχής όπως γράφτηκε παραπάνω είχαν άπειρες καλωδιώσεις και με ελάχιστη έως καθόλου οργάνωση (δεματικά, πλεξούδες κλπ.) Αναγκαστικά, έπρεπε να αποκολλήσω τον μετασχηματιστή γιατί ήταν και πολύ βαρύς και ενοχλητικός για να προχωρήσω στην υπόλοιπη δουλειά.

  2) Πλύθηκαν οι PCB όλες και καθαρίστηκαν όσο αυτό ήταν εφικτό.

  3) Αποσυναρμολόγησα όλα τα ποτενσιόμετρα (ALPS παρακαλώ!) και αφού καθαρίστηκε το λιπαντικό που είχε πετρώσει μετά απο σχεδόν 45 χρόνια. Καθαρίστηκαν οι επαφές που παρατήρησα ελαφρά οξείδωση (οχι κάτι το τρομερό) και λιπάνθηκαν απο την αρχή με ειδικό παχύρρευστο λιπαντικό. Το φύσημα που παρατηρήθηκε στο Volume knob και τελικά και στο Treble knob διορθώθηκε με επιμέλεια και αγάπη.

  4) Φτιάχτηκε το λαμπάκι του Power, η καλωδίωσή του δηλαδή καθώς αντικαταστάθηκε ο λαμπτήρας πυράκτωσης με LED κόκκινο (και προστέθηκε και ενα μικρό απλό κύκλωμα οδήγησής του :) ).

  5) Βρέθηκαν ορισμένες κολλήσεις οι οποίες δεν ήταν όπως έπρεπε καθώς είχαν ρωγμές στην επαφή με το PCB. Καθαρίστηκαν, απορροφήθηκε η παλιά κόλληση και τοποθετήθηκε καινούρια. (ήταν περίπου 25 κολλήσεις τέτοιες και δεν καταλαβαίνω γιατί). Οι υπόλοιπες ελέγχθηκαν εξονυχιστικά μια-μια και δεν βρέθηκαν να έχουν θέματα.

  6) Εκείνη την εποχή πολλές ενώσεις καλωδίων με ακίδες γίνονταν με τον "στριφτό" τρόπο. Ξεγύμνωναν τμήμα του καλωδίου κι το σύρμα τυλιγόταν σαν περιέλιξη γύρω γύρω απο την ακίδα. Ο Sanyo αυτός είχε πάαααρα πολλές τέτοιες ενώσεις και ορισμένες είχαν χαλαρώσει με αποτέλεσμα το AUX.2 και το PHONO.2 να μην λειτουργούν σωστά με τον ήχο απο αυτές τις πηγές να κάνει νερά. Κοπήκανε και ενώθηκαν ξανά, αυτή τη φορά με κόλληση. Σκέφτηκα να τις αλλάξω όλες μα αυτό θα απαιτούσε άπειρες εργατοώρες και προτίμησα να τις ελέγξω δύο και τρείς φορές και να φτιάξω μόνο αυτές που είχαν πρόβλημα. Οι άλλες όλες ήταν σφιχτές και γερές. Τι να κάνουμε, χειροποίητα μηχανήματα εποχής βλέπετε!!!

  7) Αντικαταστάθηκε ενας μικρός πυκνωτάκος Rubycon που ήταν ταλαιπωρημένος με Nichicon αυθεντικό επίσης ηλεκτρολυτικό. Δεν ξέρω αν έπρεπε να αντικατασταθούν ΟΛΟΙ. Δεν παρατήρησα ούτε φουσκώματα ούτε διαρροές ούτε αλλοιώσεις στο περίβλημα. Θα ήταν τεράστια δουλειά και με μεγάλο κόστος εαν κάποιος ήθελε να βάλει πολύ καλής ποιότητας πυκνωτές επάνω. Ορισμένους που αποκόλλησα (και ξανακόλλησα μετά φυσικά :D ) για μέτρηση δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι χρειάζονταν αντικατάσταση. Τους φόρτισα και τους αποφόρτισα αρκετές φορές σε κύκλωμα μετρώντας τους ταυτόχρονα, δεν είδα κάτι κακό. Υπέθεσα (ίσως κακώς) οτι και όλοι οι υπόλοιποι θα είναι σε αντίστοιχη φόρμα.

  8) Λύθηκε η πρόσοψη η οποία με σόδες/ξύδια/λεμόνια απέκτησε μια κάποια λάμψη που θυμίζει τις πρώτες του μέρες κι οχι αυτή τη μουντή επικάλυψη βρωμιάς και σαπίλας με την οποία τον βρήκα στα σκουπίδια.

  9) Λύθηκαν όλα τα χειριστήρια μπροστά, καθαρίστηκαν και γυαλίστηκαν και τοποθετήθηκε λαδάκι ειδικό.

  10) Σκέφτηκα να αντικαταστήσω το καλώδιο ρευματοδοσίας με ενα καλύτερης ποιότητας μα δεν βρήκα τον λόγο. Το άφησα ως έχει για ιστορικούς λόγους.

  11) Προσπάθησα να καθαρίσω τις μεταλλικές πλάτες των PCB, μα δεν κατάφερα πολλά πολλά και είπα να μην το προχωρήσω πολύ αλλιώς θα μπορούσε κανείς με μια επιχρωμίωση να τις κάνει να γυαλίζουν, αλλά εκεί πάει σε άλλου είδους τρελίτσα. :)


  Τα αποτελέσματα με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο καθώς τον δοκίμασα και είναι ενα αξιόλογο μηχάνημα με ξεκούραστο γλυκό, καθαρό ήχο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολύ καλή μουσική σκηνή. Ο ήχος του διαφέρει απο τις σύγχρονες προσεγγίσεις αισθητά.

  Σίγουρα επιδέχεται κι άλλων σοβαρών τροποποιήσεων, όρεξη να έχει κανείς και χρήματα και πάνω από όλα χρόνο, καθώς θα μπορούσε να δώσει ακόμη πιο όμορφο ήχο πιστεύω. Αλλά δεν ήταν ο σκοπός μου αυτός. Θα ήταν αμαρτία να πεταχτεί ή να διαλυθεί ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα μπορούσε να πάθει τη στιγμή που μπορεί να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να προσφέρει μουσικές απολαύσεις χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτε απο αντίστοιχα σύγχρονα μηχανήματα της κατηγορίας του.

  Θα ακολουθήσει επιπλέον δημοσίευση με δύο τρείς φωτογραφίες του.
   
 10. Ardov

  Εγγραφή:
  6 Μαϊου 2008
  Μηνύματα:
  183
  Likes:
  24
  Φωτογραφίες λοιπόν απο την πρόσοψη, συνδεδεμένος με ενα Yamaha DVD-S1700 τροποποιημένο Player που παίζει ενα απο τα αγαπημένα μου SACD. Και μια απο το εσωτερικό του ολοκληρωμένο. Ο ενισχυτής βρέθηκε σε άθλια πραγματικά κατάσταση όπου σιχαινόσουν να τον ακουμπήσεις απο τη λάσπη και τα χώματα και την βρωμιά παντού. Έκανα ο,τι μπορούσα πραγματικά ως φόρο τιμής για τον γλυκύτατο αυτό γέροντα!

  _20190210_152619.JPG _20190210_152658.JPG _20190210_152724.JPG DSC_0024.JPG
   
 11. Κυριακου Γιαννηs

  Εγγραφή:
  1 Απριλίου 2007
  Μηνύματα:
  6.024
  Likes:
  3.794
  Kουκλος! Καλοακουστος!
   
 12. vinyllover

  Εγγραφή:
  7 Αυγούστου 2010
  Μηνύματα:
  1.140
  Likes:
  725
  μπράβο και από μένα για το μεράκι σου..κάλες ακροάσεις!!!
   
 13. Ardov

  Εγγραφή:
  6 Μαϊου 2008
  Μηνύματα:
  183
  Likes:
  24
  Σας ευχαριστώ πραγματικά για τα καλά λόγια και για την επιβεβαίωση της δουλειάς που έριξα για να μπορεί να φωτογραφηθεί επί τω έργω με αξιοπρέπεια!
   
 14. Giannoutsos

  Εγγραφή:
  5 Ιουνίου 2018
  Μηνύματα:
  62
  Likes:
  48
  Respect, τώρα ντρέπεσαι να τον ακουμπήσεις μην του κανείς δαχτυλιές.
  Καλες ακροάσεις
   

Μοιραστείτε τη σελίδα