Μέγεθος ηχείων και subwoofer

Reaction score
4.327
Μήτσο εσύ έχεις δίκιο που λες για κορυφές πάντως. Κατέβασα κάποια demo κομμάτια και dsd και dxd από 2l με τρελό bitrate (κλασσική μουσική κυρίως) και η διακύμανση μερικές φορές τρομάζει αν δεν είσαι έτοιμος..... ;)

ααα.jpg

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.197
Η συζήτηση περί μέσου όρου και κορυφών εχει γίνει πολλές φορές.

Ας μείνουμε στο θέμα, αυτό που έθεσε ο κακός ο λύκος.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.652
Υπάρχει κάποιος ιδανικός λόγος ιντσών μεταξύ ηχείων και subwoofer;
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

8-)

Τα έχω γράψει εκατοντάδες φορές, κι ακόμα να καταλαβετε; :D

Λοιπόν:

1. Τα ηχεία χρειάζεται να έχουν μέγεθος γούφερ αναλόγως της απόστασης ακρόασης.

2. Τα σαμπ χρειάζεται να έχουν στάθμη εξόδου (ή μετακίνηση όγκου αέρα) αναλόγως όγκου του ενιαίου χώρου στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο χώρος ακρόασης.

Βλέπετε καμιά σχέση; :fuckyou:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.652
Ένα σαμπ 10" μπορεί να βγάζει πολύ περισσότερο μπάσο από ένα σαμπ 15", αν έχει πολύ μεγαλύτερο x-max από το 15". Δηλαδή, στα σαμπ δεν έχει σημασία μόνο το μέγεθος του μεγαφώνου, αλλά ο συνδυασμός επιφάνειας μεγαφώνου και μέγιστης μετακίνησης του κώνου (δηλαδή μετακίνηση όγκου αέρα), αλλά η μετακίνηση του κώνου δεν είναι σταθερή στο φάσμα, ούτε εξαρτάται μόνο από τη συχνότητα, αλλά από το συνολικό συντονισμό της καμπίνας με τις θιλ σμολ παραμέτρους του μεγαφώνου.

Γι'αυτό θα δείτε σε μελετημένα σετάπ, να έχουν 10" σαμπ, συνδυασμένα με 12-15" γούφερ, διότι το μέγεθος του γούφερ του δορυφόρου εξαρτάται από την απόσταση ακρόασης, ενώ του σαμπ όχι.8-)

Βεβαίως δε θα καθίσετε να κάνετε υπολογισμούς μετακίνησης όγκου στους υπόηχους, διότι χρειάζεται να γνωρίζετε το σχεδιάγραμμα x-max του σαμπ στο φάσμα, αναλόγως όγκου καμπίνας και συντονισμού της οπής ανάκλασης χαμηλών, άσε που τα μαθηματικά είναι ένα υπερήφανο άτι που δε το καβαλησαμε εμείς οι κοινοί θνητοί. :p

Οπότε, αν επιχειρήσετε υπολογισμούς, καλύτερα να κοιτάζετε πιο πρακτικά πράγματα, όπως μέτρηση μέγιστης στάθμης κοντά στο σημείο κρος, και το μειώνετε στα γνωστά ντεσιμπέλ για κάθε υποδιπλασιασμό της απόστασης, προσπαθώντας να βγάλετε τουλάχιστον 10 ντεσιμπέλ περισσότερα από όσα βγάζει ο δορυφόρος στο σημείο κρος.

Αφού καταλήξετε κάπου με τους υπολογισμούς σας, υποθέστε ότι είναι το κατώτερο όριο που κατά βάση δε θα φτάσει. Ομοίως και με τους δορυφόρους. Οπότε, αν υπάρχει χρήμα, πάρτε μεγαλύτερα από όσο νομίζετε ότι χρειάζεται.

Reaction score
1.068
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

1. Τα ηχεία χρειάζεται να έχουν μέγεθος γούφερ αναλόγως της απόστασης ακρόασης.
Υπάρχει κάτι σχετικό, κάποιος πίνακας πχ που λέει τις αναλογίες και πως προκύπτουν αυτές; Στις περιπτώσεις των ηχείων με δύο ή τρία woofer υπάρχει συσχετισμός με ηχεία με ένα woofer (οσον αφορά την απόσταση)? Στις PA εφαρμογές ισχύει το ίδιο;

Ευχαριστώ

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.652
Υπάρχει κάτι σχετικό, κάποιος πίνακας πχ που λέει τις αναλογίες και πως προκύπτουν αυτές;
Ναι, υπάρχει, τα έχω ανεβάσει πολλές φορές.
Προκύπτουν από τους λοβούς ακτινοβολίας των μεγαφώνων, που εξαρτώνται κυρίως από τη διάμετρό τους.

Στις περιπτώσεις των ηχείων με δύο ή τρία woofer υπάρχει συσχετισμός με ηχεία με ένα woofer (οσον αφορά την απόσταση)?
Φυσικά.
Αλλάζει όμως ο λοβός, οπότε έχουμε νέα δεδομένα.
Όπως άλλο λοβό έχουν τα αρέι.

Στις PA εφαρμογές ισχύει το ίδιο;
Εννοείται.
Οι αρχές του όντιο είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση.

Στο όντιο, όταν αγοράζεις ηχεία, αγοράζεις λοβούς. Πρέπει να είσαι μέσα σε αυτούς, αλλιώς τζάμπα τα πήρες.

Γι'αυτό λέμε και ξαναλέμε ότι αγοράζεις μέγεθος μεγαφώνου δορυφόρου αναλόγως απόστασης ακρόασης, για να είσαι μέσα στο λοβό του, να το ακούς. Αυτή η βασική αρχή ισχύει σε κάθε εφαρμογή όντιο, έτσι αγοράζεις ηχεία, αναλόγως απόστασης ακρόασης.

gid

Reaction score
10.100
Γι'αυτό λέμε και ξαναλέμε ότι αγοράζεις μέγεθος μεγαφώνου δορυφόρου αναλόγως απόστασης ακρόασης, για να είσαι μέσα στο λοβό του, να το ακούς.
Όταν είσαι έξω (μακρύτερα) από το λοβό, αυτό που νομίζεις ότι ακούς, τι είναι;

Reaction score
1.068
Και που τον βρισκουμε ρε παιδια τον πινακα με τις αναλογιες;;

Ευχαριστώ εκ των προτερων!

ΥΓ με βλεπω να αλλαζω ηχεια!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.652
Όταν είσαι έξω (μακρύτερα) από το λοβό, αυτό που νομίζεις ότι ακούς, τι είναι;
Δε νομίζεις, μια χαρά ακούς τις ανακλάσεις του χώρου. Μόνο.

Οπότε, δες ένα σχεδιάγραμμα χρόνων αντήχησης, να δεις με τι εκουαλάιζερ ακούς το ηχείο σου.

gid

Reaction score
10.100
Δε νομίζεις, μια χαρά ακούς τις ανακλάσεις του χώρου. Μόνο.
Έχεις πρόχειρο κάποιο reference γι' αυτό;

Αν βαριέσαι, πες μου τι να γκουγκλάρω και θα το βρω.

Reaction score
1.147
Ρωτάω γιατί έχω κάτι μικρά fostexάκια των 4 ιντσών (ενεργά είναι ενεργά) σε ένα μικρό δωματιάκι 2χ3.5.
Που και που παίζουν καμια ταινία, καμια μουσική κανα παιχνίδι.
Απόσταση ακρόασης απο μισό μέτρο μέχρι 2 μέτρα αν βλέπω καμια ταινία.

Καθώς έψαχνα λοιπόν στον μπαρμπα θωμά, είδα ένα """"""σαμπ""""" της φόστεχ ...5 ιντσών.
Έλεγε ότι φτιάξαν για να ματσάρει καλά με τα 3ιντσα φοστεξ.
Και λέω λοιπόν εγώ, έχω 4ιντσο δορυφόρο και θα πάρω 5 ιντσο σαμπ; (χεχε 5ιντσο σαμπ, έχει πλάκα και να το λες)
Θέλω λέω, τουλάχιστον 8 ιντσο!.. Ή μήπως 10 ιντσο ... ή 7 ιντσο? χμμμ

Ιδού η ερώτησις λοιπόν. σε κλειστοφοβικό χώρο 2χ3.5 τι σαμπ μπαίνει?

Μήπως το φοστεξάκι δεν είναι τόσο κακή ιδέα after all?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.652
έβαλα ένα κλειστό 10 που έχω και μπουμάρει toshiba (το σύμπαν).

Καλά, υπερβάλω, αλλά είναι overkill, δεν ακούγεται πολυ ωραίο. Στα peaks μπουμάρει πολύ
Μάστορα, ο χώρος μπουμάρει, όχι το σαμπ...

Reaction score
15.469
Εγω παντως οταν ειχα τα AudioSpectrum με τα δυο 6,5αρια και ενα 12ιντσο σαμπ ειχα πιο "βαθυ" μπασο.
Επειδη ειμαι χρυσαυθιας ενιωθα πως κατι δε πηγαινε καλα (αφροντιστος χωρος - αμετρητος γιου νεϊμ ιτ).Οχι τοσο περιγραφικο και εμαθα και την εννοια τσι ασυνεχειας (coheration το λενε ?).
Πηρα τσι γκουμουτσες που ' χω τωρα για "να τα βαλω ολα" σ' ενα πακετο.
Δεν εχω το "απυθμενο" μπασο που ειχα πριν.Εχω ομως πιο "ρεμαλεο" ηχο - απο χαμηλα και πανω ...
Μου λειπει το πιο χαμηλο.
Πιστευω οι πσηφιακοι εχουν δικιο για μεγεθος μεγαφωνου-αποσταση ακροασης-χρησης σαμπ (για δικαναλο παντα) ...

:(:cry::drinks:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.800
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός