Μέγεθος ηχείων και subwoofer

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.755
Είναι σύνθετο το όλο θέμα.
Θέλει ευρεία γνώση για να γίνει κατανοητό.

Προτείνω να ακολουθήσετε τις οδηγίες που έχω δώσει, ειδάλλως ξεκινήστε γκουγκλαρισμα και διάβασμα, και μη ρωτάτε τίποτα, να τα μάθετε μόνοι σας. Σε 3-4 χρόνια εντατικού παιδέματος, θα έρθετε στα λόγια μου. :p

Reaction score
6.235
Είναι σύνθετο το όλο θέμα.
Θέλει ευρεία γνώση για να γίνει κατανοητό.

Προτείνω να ακολουθήσετε τις οδηγίες που έχω δώσει, ειδάλλως ξεκινήστε γκουγκλαρισμα και διάβασμα, και μη ρωτάτε τίποτα, να τα μάθετε μόνοι σας. Σε 3-4 χρόνια εντατικού παιδέματος, θα έρθετε στα λόγια μου. :p
Σε τέσσερα χρόνια διαβάσματος περνουμε και πτυχίο άμα λαχει. ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.755
Όμορφα. Δεν είναι λοιπόν, βέβαια, ότι από αυτήν και πέρα ακούμε "μόνο" ανακλάσεις, αλλά ότι από κει και πέρα αυτές αρχίζουν να υπερισχύουν.
Όχι, είναι βέβαιο.

Υπερισχύει τόσο πολύ η έμμεση, που δεν είναι ακουστή η άμεση, εκτός κι αν μιλάμε για beaming.

Η μετατροπή των λοβών ακτινοβολίας με την αύξηση της συχνότητας, από σφαιρική σε κατευθυντική, είναι γενικά ομαλή, και εξηγεί γιατί σε μεγάλη απόσταση από ένα ηχείο ακούς μόνο πρίμα.

Το πρώτο που χάνεται είναι τα μπάσα, και όχι οι υπόηχοι, αυτοί έτσι κι αλλιώς έχουν άλλα μοτίβα.

Συνδύασε τα ανωτέρω με τις γραμμές λάουντνες, καθώς και με τις δυνατότητες των ηχείων για Μαξ εσπιέλ στο 1 μέτρο, και υπολογίστε τι γίνεται σε διπλάσια απόσταση, να κλάψετε.

Last edited:

Reaction score
1.147
@okakosolikos: Άρπα την! Να μάθεις άλλη φορά να κάνεις ερωτήσεις που αφορούν subwoofers και την τοποθέτησή τους στο χώρο!:lolsign::lolsign:
Ρε φίλε, πιο πολύ σαν μεγάλη ντουλάπα είναι ο χώρος και πρέπει να βάλω 4 σαμπ.
Εδώ δεν έχω που να βάζω τα πατατάκια, δεν χωράει τίποτα

Reaction score
6.235
Βέβαια κάποια μελη το έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα βαζοντας σε απόσταση τριών μέτρων ηχείο με 15" woofer και cd με κορνα ώστε να περιορίζουν και τη κατευθυντικοτητα. :D:p:D

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.985
Όμορφα. Δεν είναι λοιπόν, βέβαια, ότι από αυτήν και πέρα ακούμε "μόνο" ανακλάσεις, αλλά ότι από κει και πέρα αυτές αρχίζουν να υπερισχύουν.
΄΄Όμορφα΄΄ όπως...΄΄΄τα περάσαμε όμορφα΄΄;
Διότι στην άχαρη πραγματικότητα ισχύει ότι...
Bhutia said:
...Όταν η στάθμη ηχητικής πίεσης του πεδίου αντήχησης γίνει υψηλότερη κατά 12dB εκείνης του άμεσου ήχου,υφίσταται ολική απώλεια της ευκρίνειας του συστήματος...
https://www.avsite.gr/forum/threads/Ηχοσύστημα-και-ένταση-στάθμης-ακρόασης.112899/page-11#post-1503105

https://www.avsite.gr/forum/threads/Ηχοσύστημα-και-ένταση-στάθμης-ακρόασης.112899/page-13#post-1503365

https://www.avsite.gr/forum/threads/Ηχοσύστημα-και-ένταση-στάθμης-ακρόασης.112899/page-16
Βέβαια κάποια μελη το έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα βαζοντας σε απόσταση τριών μέτρων ηχείο με 15" woofer και cd με κορνα ώστε να περιορίζουν και τη κατευθυντικοτητα. :D:p:D
Και κάποιες ηχειάρες όπως τα JBL M2 Master Reference έχουν αρχιτεκτονική που προάγει μια ομοιόμορφη κατευθυντικότητα στη ζώνη όπου κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά των ηχείων έναντι της δονητικής συμπεριφοράς του χώρου.

Δώσε πόνο Dr. Floyd Toole...

Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.450
Εδώ δεν έχω που να βάζω τα πατατάκια, δεν χωράει τίποτα
Έμπλεξες, φιλαράκι... Άσε, θα τα πούμε από κοντά - σύντομα!;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.755
Δεν "πρέπει" τίποτα. :p

Εγώ απλώς μεταφέρω την υφιστάμενη γνώση.8-)

Εφόσον γνωρίζετε πως έχουν τα πράγματα, μετά είναι στην διακριτική σας ευχέρεια να υλοποιήσετε ό,τι σας βολέψει οικονομοτεχνικά και παντοφλικά.:D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.755
Το λινκ που έβαλε ο μπούτχιας, το έχω διαβάσει εδώ και καιρό, όπως και άλλες φωνές που λένε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα" όταν τους λες ότι αυτό είναι "μεγάλο" ηχείο.
Κανένα ηχείο δεν είναι "πολύ μεγάλο" για τις απαιτήσεις του ήχου, αλλά δυστυχώς τα γνωστά "main monitors" είναι μεγάλα για την τσέπη μας, όπως και για το μικρό μας χώρο, διότι δε χωράνε.

Αυτό βέβαια το γράφημα:

imgext.gif

Θέλει να το κοιτάζετε μια μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και να σκέφτεστε τι σημαίνει ηχείο, τι απόκριση Μαξ εσπιέλ έχουν τα ηχεία στο φάσμα, που χρειάζεται το μεγαλύτερο Μαξ εσπιέλ στο χώρο μας, σε τι απόσταση από τα ηχεία, ποιες είναι οι γραμμές ακουστότητας, σε ποια στάθμη και πάνω αρχίζουν να γίνονται ακουστές οι χαμηλές συχνότητες, ποιο το επιθυμητό τάργκετ κερβ, πως πέφτει με 6 ντεσιμπέλ η στάθμη σε κάθε διπλασιασμό απόστασης, πως μεταβάλλονται οι λοβοί απόκρισης στην αύξηση της συχνότητας, τι boundaries έχουμε και τι ακριβώς κάνουν και που το κάνουν, τι τυπικούς χρόνους αντήχησης έχουμε, πως μεταβάλλονται οι χρόνοι αντήχησης στο φάσμα, γιατί ακούμε σε μικρή ή σε μεγάλη απόσταση ακρόασης, και πως σχετίζονται όλα αυτά μεταξύ τους μαζί με το σημείο που θα χάσουμε την άμεση στο χώρο μας, από πού αρπάζουμε μεγάλες δόσεις έμμεσης, και ποιο σαμπ θα ακούσουμε όταν αυτό είναι αδύνατο να το ακούσουμε, εκτός αν κάτσουμε πάνω του και είμαστε και πολύ κοντοί, σα νάνοι. Διότι, ακόμα και πάνω του να κάτσουμε, πιο πολύ το δάπεδο ακούμε. Μετά βάλτε στη σκέψη το ταβάνι, την απόσταση ακρόασης σε σχέση με την απόσταση των μεγαφώνων από το ταβάνι, και κλάψτε ελεύθερα.

Όλα τα ανωτέρω, κοιτάζοντας το άνωθεν απλό γράφημα.

Μπορείτε να το κοιτάζετε για μέρες....

gid

Reaction score
10.113
΄΄Όμορφα΄΄ όπως...΄΄΄τα περάσαμε όμορφα΄΄;
Διότι στην άχαρη πραγματικότητα ισχύει ότι...
Στην "άχαρη πραγματικότητα" αγαπητέ υπάρχουν πολλά απείρως σημαντικότερα προβλήματα προς επίλυση από τα ντεσιμπέλ,. τα χέρτζ και την "ευκρίνεια του συστήματος"....

Μακάρι αυτά να ήταν η γενεσιουργός αιτία της "άχαρης πραγματικότητας"....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.755
Από την άλλη, υπάρχει και το hi-end, ψωνίστε ένα χρυσό βυζμα σούκο, βάλτε και τα καβλώδια ηχείων (μπλιαχ) πάνω σε υποστηρικτές καβλωδίων, αφήστε το μαγικό 6-ιντσο ηχείο στα 3,5 μέτρα απόσταση ακρόασης, κι όλα καλά, όλα ανθηρά. :D

Ζήτω τα παθητικά, ζήτω τα RCA, και μακριά από σαμπ, χαλάνε το πρατ. :lol:

Τραλαλό και τραλαλά! :lolsign::lolsign::lolsign:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.985
Στην "άχαρη πραγματικότητα" αγαπητέ υπάρχουν πολλά απείρως σημαντικότερα προβλήματα προς επίλυση από τα ντεσιμπέλ,. τα χέρτζ και την "ευκρίνεια του συστήματος"....

Μακάρι αυτά να ήταν η γενεσιουργός αιτία της "άχαρης πραγματικότητας"....
Ένα ήπιο δείγμα αυτών των προβλημάτων είναι να σου εκθέτουν πράγματα που ήδη γνωρίζεις.

Το αμέσως κατώτερο στην κλίμακα της ηπιότητας είναι να εξαναγκάζεσαι ο ίδιος να εκθέτεις κατ'εξακολούθησιν πράγματα που οι άλλοι θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν.

Είμαι βέβαιος ότι κατανοείς τη στάση μου απέναντι και στις δύο περιπτώσεις...;)

Το αμέσως επόμενο είναι όσα μέσα μεταχειρίζεσαι για ν'αντιμετωπίσεις τη γενικότερη άχαρη πραγματικότητα να δημιουργούν τη δική τους άχαρη πραγματικότητα.

Σε αυτό το τελευταίο δεν είμαι βέβαιος ότι θα γινόταν η στάση μου κατανοητή από όλους...:sneaky:
...
Μπορείτε να το κοιτάζετε για μέρες....
Σαν τους...θιβετιανούς μοναχούς.:D

Last edited:

Reaction score
1.147
ωραία κάτσε να το πάρω αλλιώς λίγο. Όχι τίποτα άλλο αλλά με βλέπω να βγάζω τον καναπέ του ικεα και να κάθομαι πάνω στα σαμπ με μαξιλάρια.

Υπάρχει περίπτωση, υπο προϋποθέσεις, να παίξει επιεικώς ικανοποιητικά ένα setup με το 5ιντσο σαμπ της φόστεξ και δορυφόρους τα 4ιντσα φοστεξ pm0.4n σε μια τρύπα 2x3.5 ;

...χωρίς dsp

wnet

Nearfield
Reaction score
18.372

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.985
...
Ιεεεεεεεεεεεπ! Δρ.Τουλ βαζω μονο εγω ☺ Εχω τα αποκλειστικα δικαιωματα
Wizzman,δεν ενθουσιαζόμαστε με τα παθήματα άλλων,εκτός και αν αυτοί μας τη...΄΄σπάνε΄΄ ,οπότε φροντίζουμε να μην καρφωνόμαστε - εν πάσει περιπτώσει πιάνουμε το υπονοούμενον.:lolsign:
Σημειωτέον ότι εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα θα είναι όποτε απευθυνόμαστε στον...kkaram.
Θα γίνουμε έτσι αποκλειστικοί...kkaramοφάηδες.:lolsign:
ωραία κάτσε να το πάρω αλλιώς λίγο. Όχι τίποτα άλλο αλλά με βλέπω να βγάζω τον καναπέ του ικεα και να κάθομαι πάνω στα σαμπ με μαξιλάρια.

Υπάρχει περίπτωση, υπο προϋποθέσεις, να παίξει επιεικώς ικανοποιητικά ένα setup με το 5ιντσο σαμπ της φόστεξ και δορυφόρους τα 4ιντσα φοστεξ pm0.4n σε μια τρύπα 2x3.5 ;
...χωρίς dsp
Με υποτιθέμενο ύψος περί τα 3 μέτρα μας κάνει όγκο γύρω στα 21 κυβικά μέτρα.
Για μια μέση απόσταση ακρόασης 1 μέτρου χρειάζεσαι εκεί στάθμη κορυφής στη ζώνη της πρώτης οκτάβας γύρω στα 95 dB και στη δεύτερη οκτάβα άνω των 100 dB.Κατά τη γνώμη μου χρειάζεσαι στιβαρότερη κατάσταση.Και άμα κρίνεις ότι σου φτάνουν μικρότερα ποσά ενέργειας,απλώς μειώνεις το ενσωματωμένο volume στα sub.

Για έναν ακόμα λόγο: Εφόσον η ανώτερη διάσταση θα είναι ίση προς 3,5 μέτρα,η αναμενόμενη συχνότητα αποκοπής του δωματίου σου θα είναι κατώτερη των 50 Hz.
Δηλαδή ολόκληρη η πρώτη οκτάβα θα είναι εντεταγμένη στην καλούμενη ΄΄Ζώνη Πίεσης΄΄.Αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά του δωματίου σε αυτή τη ζώνη δεν θα υποστηρίζεται από ρυθμούς συντονισμού.

Κάτι τέτοιο σημαίνει γραμμικότερη επίδοση στην πρώτη οκτάβα,αλλά και ανάγκη ανώτερης τιμής στην παρεχόμενη ενέργεια για να διεγείρεται ο χώρος κατά τρόπον ώστε ο ακροατής να εισπράττει τον ποθητό αντίκτυπο.

Επίσης θεωρώ ότι θα χρειαζόταν ζευγαράκι τουλάχιστον για να διαχειριστείς το ΄΄πάρτυ΄΄ συντονισμών που θα ξεκινά από το μισό της δεύτερης οκτάβας.

To Dynaudio 9S είναι μικρό κι εύχρηστο προς τοποθέτηση.
https://www.thomann.de/gb/dynaudio_9s.htm

Άλλοι υποψήφιοι,τα μικρά sub από την ADAM...

Last edited:

Reaction score
1.147
ρε παιδιά, μα την Παναγία ρε παιδιά. Έχω σετάπ στο σαλόνι, δεν είναι αυτό το κύριο μέρος που ακούω μουσική.

Θα δώσω 800 ευρώ (1600 το ταίρι) για να ακούω που και που κανα τραγούδι στο μισό μέτρο ή καμια ταινία στα 2,5m ;;;

Ένα σκατομπαλκόνι είναι που το κλείσανε και το κάνανε αποθηκάκι και έχω ένα πισι, μια ντουλάπα εντοιχισμένη και κάτι ράφια με κουτιά μέσα. Ούτε να φτύσω δεν έχει χώρο, τι 2 σαμπ.

Εκτιμώ τις πληροφορίες, είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσες και απλόχερα δωσμένες, αλλά ντάξει, λίγο το concept κοιτάξτε λίγο.
Ούτε διατάσεις δεν μπορώ να κάνω εκεί μέσα, κάπου θα βρω, σε κανα φωτιστικό, σε κανα πρίντερ.. Τι dynaudio, είναι υπερβολικό για αυτό που σκέφτομαι.

Απλά τα fostex-άκια, επειδή κιόλας είναι monitor, δεν σκαμπάζουν να παίζουν και τις χαμηλές. Σου λέει βάλε sub, δεν φουσκώνουν πουθενά. Απλά κάτω από τους 120 σχεδόν δεν παίζουν και ας είναι 4ιντσα, είναι κόμπακτ.

Ακόμα και 2 σαμπ δεν χωράνε, είναι πάνω σε γραφείο τα φοστεξ, τα σαμπ θα χτυπάνε πάνω στα πόδια του γραφείου, δεν είμαστε τώρα για τέτοια, αστεία πράγματα.

Το σκεπτικό ήταν να τσιμπήσω λίγο το μπάσο σε ένα πολύ μικρό χώρο. Έχω τα φειδωλά στα μπάσα 4ιντσα φοστεξ και κοίταξα για το σαμπ τις ίδιας εταιρίας αλλά 5'' μου φάνηκε αστείο (εκεί είναι που άνοιξα το thread). Έφερα το 10ιντσο από το κυρίως σύστημα αλλά από τις ανακλάσεις του χώρου το αποτέλεσμα ήταν λίγο χαζό.

Αυτό είναι το κονσεπτ, όχι να στήσω σοβαρό σύστημα εκεί

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.831
Members
38.504
Νεότερο μέλος
leftos