Eξαρτημα για ανοιγμα τρυπας σε ξυλο.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
μιας και εχω απο ολα (σχεδον)
το ρουτερ θελει πολυ δουλεια για να ζωγραφιζεις ,.........
το ποτηροτρυπανο (για απλες τρυπες) ειναι πιο βολικο-ευκολο-φιλικο
στο νεο χρηστη.....

Reaction score
362
Το τρυπάνι διαβήτης κανονικά θέλει στιβαρό επαγγελματικό κολονάτο δράπανο.
Δεν είναι για να δουλεύει με το χέρι, ούτε να μπει σε μικρό δράπανο χειρός σε βάση.
Βέβαια κι έτσι ακόμη είναι καλύτερα απ΄ότι με το χέρι.
Σκεφτείτε ότι έχω τέτοιον διαβήτη λίγο πιο βαρέως τύπου για κοπή μετάλλων.
Το ποτηροτρύπανο είναι πολύ καλύτερο για τρύπες, αλλά ο διαβήτης είναι για να κάνεις πολύ συγκεκριμένης διάστασης τρύπα.
Μιχάλη ποιο διαβήτη μετάλλου έχεις; Έχω κολωνάτο δράπανο και θέλω να κόψω κάμποσα στρογγυλά πλακάκια από σκληρό ερταλόν (κάτι σαν ακρυλικό) διαμέτρου περίπου 13 εκατοστών. Έχω ρούτερ αλλά θα μαρτυρήσω...
Αυτό έχω. Παλιότερα που το είχα δοκιμάσει (αλλά με απλό τρυπάνι, δεν είχα τότε το κολωνάτο) "παλατζάριζε" πολύ, σαν αζυγοστάθμιστο
http://dimizparts.gr/ΕΡΓΑΛΕΙΑ/ΚΟΠΤΑΚΙΑ-ΡΟΥΤΕΡ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ/εργαλεία-διαβήτης-οπών-23007

Reaction score
706
μιας και εχω απο ολα (σχεδον)
το ρουτερ θελει πολυ δουλεια για να ζωγραφιζεις ,.........
το ποτηροτρυπανο (για απλες τρυπες) ειναι πιο βολικο-ευκολο-φιλικο
στο νεο χρηστη.....
+ ότι με ρουτεράκι δε μπορείς να κάνεις μικρής σχετικά διαμέτρου τρύπες εκτός και αν φτιάξεις custom βάση.
10cm για το bass reflex και τελικά κατέφυγα σε σέγα.

Reaction score
25.477
γιατι δεν φτιαχνεις ενα πατρον για το ρουτερ (οχι αντιγραφης) ωστε με ενα μικρο κοπτικο (πχ 3mm) να τα κοβεις ενα ενα;
λογικα μιλαμε για καπου 15-20 δευτερολεπτα το κομματι
αν το ρουτερ ειναι μεγαλο τοτε παλι μηπως συμφερει να κοψεις εσωτερικο πατρον ωστε με χρηση του διαβητη να το τοποθετεις πανω στο φυλλο που θες να κοψεις (διπλη οψεως ταινια , ισα ισα να μην κουνιεται) και να βγαλεις εξω το κοπτικο σου (που αν ειναι μεγαλο το ρουτερ και παιρνει 1/2" κοπτικα δε θα ειναι θεμα) και σε αντιστοιχο χρονο θα κοβεις με πολυ καλη επιφανεια τα ερταλον σου (σημαδευτοντας κιολας με το πατρον πανω στο φυλλο χωρις να μετρας κεντρα)

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.673
Μιχάλη ποιο διαβήτη μετάλλου έχεις; Έχω κολωνάτο δράπανο και θέλω να κόψω κάμποσα στρογγυλά πλακάκια από σκληρό ερταλόν (κάτι σαν ακρυλικό) διαμέτρου περίπου 13 εκατοστών. Έχω ρούτερ αλλά θα μαρτυρήσω...
Αυτό έχω. Παλιότερα που το είχα δοκιμάσει (αλλά με απλό τρυπάνι, δεν είχα τότε το κολωνάτο) "παλατζάριζε" πολύ, σαν αζυγοστάθμιστο
http://dimizparts.gr/ΕΡΓΑΛΕΙΑ/ΚΟΠΤΑΚΙΑ-ΡΟΥΤΕΡ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ/εργαλεία-διαβήτης-οπών-23007
Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, δεν το είχα δει πριν.
Ο διαβήτης που έχω είναι φτιαγμένος από εμένα, διότι οι έτοιμοι που πουλάνε είναι για κλάματα.
Έφτιαξα έναν δικής μου κατασκευής, με δυνατότητα κοπής μέχρι 25 εκατοστά διάμετρο, με αντίβαρο για το τρέμουλο και με μύτη από τετράγωνο καρβίδιο 6Χ6 χιλιοστά με μήκος 8 εκατοστά που το τροχίζω όταν φθαρεί, είναι πάρα πολύ σκληρό και κόβει ακόμη και τα ανοξείδωτα μέταλλα με άνεση.
Ως τώρα το τρόχισα περίπου 10 φορές και από 8 έγινε 6 εκατοστά.
Όσο μεγαλώνουμε την διάμετρο της τρύπας, τόσο ελαττώνουμε τις στροφές και πρέπει να είναι κάθετος ο διαβήτης επάνω στο κομμάτι μας.

Με την ίδια λογική έφτιαξα κι ένα κοπτικό ρυθμιζόμενης διαμέτρου για επεξεργασία και λείανση επίπεδων επιφανειών ή φρεζάρισμα οπών με μεγάλο βάθος και ακρίβεια στην διάμετρο.
Αυτό μπαίνει μόνο στην φρέζα.

Reaction score
362
Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, δεν το είχα δει πριν.
Ο διαβήτης που έχω είναι φτιαγμένος από εμένα, διότι οι έτοιμοι που πουλάνε είναι για κλάματα.
Έφτιαξα έναν δικής μου κατασκευής, με δυνατότητα κοπής μέχρι 25 εκατοστά διάμετρο, με αντίβαρο για το τρέμουλο και με μύτη από τετράγωνο καρβίδιο 6Χ6 χιλιοστά με μήκος 8 εκατοστά που το τροχίζω όταν φθαρεί, είναι πάρα πολύ σκληρό και κόβει ακόμη και τα ανοξείδωτα μέταλλα με άνεση.
Ως τώρα το τρόχισα περίπου 10 φορές και από 8 έγινε 6 εκατοστά.
Όσο μεγαλώνουμε την διάμετρο της τρύπας, τόσο ελαττώνουμε τις στροφές και πρέπει να είναι κάθετος ο διαβήτης επάνω στο κομμάτι μας.

Με την ίδια λογική έφτιαξα κι ένα κοπτικό ρυθμιζόμενης διαμέτρου για επεξεργασία και λείανση επίπεδων επιφανειών ή φρεζάρισμα οπών με μεγάλο βάθος και ακρίβεια στην διάμετρο.
Αυτό μπαίνει μόνο στην φρέζα.
Ευχαριστώ Μιχάλη (Μιχάλης και εγώ)
Δοκίμασα να κόψω ακρυλικό σκληρό με το κοπτικό του εμπορίου που είναι αυτό της φωτογραφίας και κόβει, αλλά τελικά το μεγάλο πρόβλημα είναι το κολωνάτο δράπανο του Lidl, το Parkside, που είναι ... άστα να πάνε. Μόλις άρχισε να βαθαίνει η κοπή φρενάριζε δηλ. ξέμενε από ισχύ. Μιλάμε ότι είναι μόνο για ψιλοδουλειές, εντελώς ακατάλληλο για πλήρους πλάτους κοπές με διαβήτη, δηλαδή κοπές όσο και το πλάτος του κοπτικού. Η ισχύς του είναι 500W και οι min στροφές 390 στις οποίες προσπάθησα αλλά δεν... Σκέφτομαι ότι η μόνη λύση με αυτό το τρυπάνι είναι να κόψω ελαφρά μεγαλύτερο τον κύκλο π.χ. με σέγα, και μετά με το διαβήτη να πάρω τα λίγα έξτρα χιλιοστά για να μείνει η επιθυμητή τελική εξωτερική διάμετρος. Ίσως έτσι να γίνει αφού το τρυπάνι δεν θα ζορίζεται να αφαιρέσει πολύ υλικό. Ίσως... Το θέμα είναι ότι θέλω να κόψω 48 τεμάχια διαμέτρου 115 χιλιοστών. Ζήσε Μάη μου.

Υποθέτω ότι έχεις κάποιο επαγγελματικό κολωνάτο...
Είδα ένα κολωνάτο δαπέδου της Bulle το 42898, ισχύος 1500W αλλά έχει 750,00 ευρώ.

diavitis_23007_opon_italias_art215-600x600.jpg
42898-0-1-2-800x800.jpg

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
oταν δεν ξερεις..................απλά πλερωνεις.....αδρα
αν ειχες παρει μια κολωνατη βαση για δραπανο και κουμπωνες πανω ενα δραπανο της αινχελ κιλοβατικο
θα τρυταγες τα παντα ολα με 75 ευρω.........
Αλλα δεν ξερεις........

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.673
Ευχαριστώ Μιχάλη (Μιχάλης και εγώ)
Δοκίμασα να κόψω ακρυλικό σκληρό με το κοπτικό του εμπορίου που είναι αυτό της φωτογραφίας και κόβει, αλλά τελικά το μεγάλο πρόβλημα είναι το κολωνάτο δράπανο του Lidl, το Parkside, που είναι ... άστα να πάνε. Μόλις άρχισε να βαθαίνει η κοπή φρενάριζε δηλ. ξέμενε από ισχύ. Μιλάμε ότι είναι μόνο για ψιλοδουλειές, εντελώς ακατάλληλο για πλήρους πλάτους κοπές με διαβήτη, δηλαδή κοπές όσο και το πλάτος του κοπτικού. Η ισχύς του είναι 500W και οι min στροφές 390 στις οποίες προσπάθησα αλλά δεν... Σκέφτομαι ότι η μόνη λύση με αυτό το τρυπάνι είναι να κόψω ελαφρά μεγαλύτερο τον κύκλο π.χ. με σέγα, και μετά με το διαβήτη να πάρω τα λίγα έξτρα χιλιοστά για να μείνει η επιθυμητή τελική εξωτερική διάμετρος. Ίσως έτσι να γίνει αφού το τρυπάνι δεν θα ζορίζεται να αφαιρέσει πολύ υλικό. Ίσως... Το θέμα είναι ότι θέλω να κόψω 48 τεμάχια διαμέτρου 115 χιλιοστών. Ζήσε Μάη μου.

Υποθέτω ότι έχεις κάποιο επαγγελματικό κολωνάτο...
Είδα ένα κολωνάτο δαπέδου της Bulle το 42898, ισχύος 1500W αλλά έχει 750,00 ευρώ.

View attachment 121693 View attachment 121694
Τα εργαλεία του λιντλ δεν είναι επαγγελματικά.
Ειδικά το δραπανάκι που πουλάνε είναι πολύ μικρής ισχύος, εντελώς ανεπαρκές για σοβαρές δουλειές και προορίζεται μόνο για ερασιτεχνική χρήση ή κυρίως χομπίστικη.
Εγώ έχω ακριβώς σαν τον δράπανο που έχεις στην φωτο, αλλά το πιο παλιό μοντέλο, στο οποίο έχω προσθέσει κι ένα inverter για να ρυθμίζω τις στροφές από πάρα πολύ αργές μέχρι "πετάμε"

Reaction score
362
Τα εργαλεία του λιντλ δεν είναι επαγγελματικά.
Ειδικά το δραπανάκι που πουλάνε είναι πολύ μικρής ισχύος, εντελώς ανεπαρκές για σοβαρές δουλειές και προορίζεται μόνο για ερασιτεχνική χρήση ή κυρίως χομπίστικη.
Εγώ έχω ακριβώς σαν τον δράπανο που έχεις στην φωτο, αλλά το πιο παλιό μοντέλο, στο οποίο έχω προσθέσει κι ένα inverter για να ρυθμίζω τις στροφές από πάρα πολύ αργές μέχρι "πετάμε"
Ευχαριστώ Μιχάλη!
[DOUBLEPOST=1553242320][/DOUBLEPOST]
oταν δεν ξερεις..................απλά πλερωνεις.....αδρα
αν ειχες παρει μια κολωνατη βαση για δραπανο και κουμπωνες πανω ενα δραπανο της αινχελ κιλοβατικο
θα τρυταγες τα παντα ολα με 75 ευρω.........
Αλλα δεν ξερεις........
Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά επειδή δεν ξέρω, μας δείχνεις αυτά που λες και τις τιμές τους;

Reaction score
25.477
Με τον διαβήτη της φωτογραφίας πάντως σε δράπανο από το Carrefour αγορασμενο σε δραχμές (35000) έχω κοψει μέχρι 30 χιλιοστά ξύλο.
Προχθές μάλιστα έπαιζα με κάτι κόντρα πλακέ και μου έκανε εντύπωση η ακρίβεια που εκοβα (μετά από κατάλληλη τροχισμα ώστε να μην πατάει από το κοπτικό τίποτα εκτός από την κάτω ακμή, ίσως εκεί να είναι το πρόβλημα σου)

Reaction score
362
Κοίτα, το κοπτικό μόλις αρχίσει να βαθαίνει και να μπαίνει όλο μέσα στο αυλάκι κοπής, φρενάρει το τρυπάνι. Πάντως είναι σκληρό ακρυλικό ή ερταλόν όπως το λένε και παχύ, 2 εκατοστά και κάτι.
Μάλλον θα βρώ τρόπο να τα κόψω με το ρούτερ.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.886
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis