Πολλές ερωτήσεις

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.673
Αυτό λογικά θα στενέψει και την σκηνή, σωστά;
Το σωστό πλάτος της μουσικής σκηνής αναπαράγεται με τις σωστές αποστάσεις στο τρίγωνο ακρόασης (ομοιες).

Το ακουστικό κέντρο του ηχείου βρίσκεται ανάμεσα στο τουιτερ και στο μιντ, στον κάθετο άξονα που ενώνει τα κέντρα των μεγαφώνων, από κει να μετράς την μεταξύ τους απόσταση.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
από εκεί μετράω ναι. είμαι στο 2,55 "τρίγωνος" από παντού. μπορώ να τα φέρω πιο μπροστά και να μειώσω αντίστοιχα την απόστασή τους. Θα το δοκιμάσω.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.673
Νομίζω στα 2,3 (που το έβαλα και γω), είναι λιιιιγο καλύτερα.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Θα το ξαναδώ μόλις βρω χρόνο. Τώρα ασχολούμαι λίγο με τα sub. Θυμάμαι πάντως ότι σε εμένα επειδή το 2,3 σημαίνει 1,8 από πίσω το είχα δοκιμάσει αλλά μέτραγε πιο ισσοροπημένα τελικά το 2,5. Θα το ξαναδώ. έχω κάνεις τόσες μετρήσεις αι αγχωμένα που έχω χάσει την μπάλα. :)
 

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Μηνύματα
8.139
Reaction score
26.701
Κάπου (δεν θυμάμαι τώρα) είχα διαβάσει ότι αυτά τα 18-ς κάνουν και μπας μαναντζμεντ. Είναι έτσι ή είχα καταλάβει λάθος?
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Κάπου (δεν θυμάμαι τώρα) είχα διαβάσει ότι αυτά τα 18-ς κάνουν και μπας μαναντζμεντ. Είναι έτσι ή είχα καταλάβει λάθος?
Σταύρο απ' ότι θυμάμαι από το manual έχουν έτοιμα φίλτρα για αδελφά ηχεία της Dynaudio pro με κάποιες δυνατότητες να παίξεις. Δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τις επιλογές τους γιατί θα κάνω όλη την δουλειά από το minidsp.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Χθες το βράδυ έπαιξα περίπου 2 ώρες για να δω τι γίνεται και μεταφέρω εντυπώσεις.
Αρχικά τα sub είναι πάρα πολύ μικρούλια. Σε μέγεθος είναι λίγο μεγαλύτερα από το 310 και βολεύτηκαν στο σαλόνι στις 2 μπροστά γωνίες και είναι σχεδόν αόρατα. Στο θέμα της εμφάνισης/ διακριτικότητας πέρνουν 10 με τόνο.
Από πλευράς έντασης για το δικό μου setup και χώρο είναι υπεραρκετά. Όλες οι μετρήσεις που θα ακολουθήσουν είναι με τα 310 στην χαμηλότερη ευαισθησία και σε απόσταση 2,5 μέτρα από το σημείο ακρόασης ενώ τα sub είναι στο -10db σε απόσταση περίπου 4,5 μέτρα το δεξί και 4 μέτρα το αριστερό.

Θα προσπαθήσω σε όλα τα διαγράμματα να έχω σε αποχρώσεις του κόκκινου το δεξί κανάλι, μπλε του αριστερού και πράσινου και τα 2. Στα χαμηλά θα βάζω smoothing 1/24 και σε πλήρες φάσμα 1/6.

Αρχικά θυμίζω λίγο την αρχική κατάσταση. Επειδή οι 2 τοίχοι εκατέρωθεν του τζακιού έχουν διαφορετικό βάθος το συνολικό μήκος του δωματίου είναι περίπου 850 για το δεξί και 810 για το αριστερό. Άρα υπάρχει η προβληματική περιοχή 50-70 με τις ακυρώσεις λόγω μήκους, μια δεύτερη λιγότερο προβληματική στους 80-100 και άλλη μια στους 130-160 που παίζει ανάλογα με την απόσταση από τους πλαϊνούς τοίχους.
Main bass.jpg


Ο σκοπός των sub για μένα είναι:
  • Να έχω πλήρες φάσμα (αν και τα 310 παίζουν όντως από τους 34 as advertised- άσχετα με το θέμα του χώρου).
  • Να αποκτήσω headroom.
  • Να καλύψω όσο μπορώ τις τρύπες μέχρι τους 120.
  • Να πάρω και λίγο ένταση αν και δεν μου λείπει ιδιαίτερα.

Η αρχική μου και σκέψη και στρατηγική είναι να ανέβει το sub λίγο ψηλότερα χαμηλά για να κλείσω τις προβληματικές περιοχές όσο μπορώ και τα peaks να προσπαθήσω να τα διορθώσω με το dirac. Θαύματα δεν γίνονται βέβαια με φίλτρα τέτοιου μεγέθους αλλά μέχρι να φροντίσω λίγο τον χώρο, θέλω να φτάσω σε όσο καλύτερο αποτέλεσμα μπορώ.

Το αριστερό (sub + main)
L Main and Sub.jpg


και το δεξί
R Main and Sub.jpg


Άρα εκ πρώτης όψεως χάρηκα. Έχω αρκετά καλή κάλυψη στους 50-70 και στους 80-100.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Αυτό που δεν έκανα είναι να δώσω λίγα db παραπάνω στο δεξί sub. Επειδή το mode στους 42 είναι μεγαλύτερο στο δεξί κλίπαρε το REW, το είχα χαμηλώσει και μετά το ξέχασα... Θέλει 2-3 db ακόμα και θα είναι καλύτερα. :(. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα προ dirac είναι αυτό. Το cross είναι στους 90 αυτή την στιγμή.

L & R.jpg


Και με το Dirac γίνεται έτσι.
L & R Dirac.jpg


Και ένα συνολικό με 1/3 smoothing για να χαιρόμαστε :)

All Channels Dirac.jpg


Σήμερα θα προσπαθήσω να ανεβάσω και άλλο τα sub σε ένταση και να δώσω λίγο παραπάνω στο δεξί. Επίσης θα παίξω και με τρίγωνο στους 2,3 και αντίστοιχα μεγαλύτερη απόσταση από τον τοίχο για να εξομαλυνθούν τα πράγματα στους 130-200.
 

Μηνύματα
813
Reaction score
1.788
Τα γενικά μου συμπεράσματα είναι τα εξής:
Όσοι υποστηρίζουν ότι με sub + ισοστάθμιση μπορείς να κάνεις δουλειά έχουν δίκιο. Νιώθω ευτυχής που τους διάβασα και τους άκουσα και τους ευχαριστώ προσωπικά πολύ για την γνώση που έχουν απλώσει σε πολλούς από εμάς. Χωρίς treatment δεν μπορείς να φτάσεις σε πραγματικά καλά αποτελέσματα αλλά όπως βλέπετε και εσείς η κατάσταση βελτιώνεται άρδην με πράγματα που μπορεί φαντάζομαι να κάνει κάποιος στο σαλόνι του (η επέμβαση εμφανισιακά σε μένα είναι ελάχιστη και τα sub είναι σχεδόν αόρατα). Εγώ έχω πετύχει τους στόχους που ήθελα και ξέρω ότι μπορώ να το βελτιώσω λίγο ακόμα εξερευνώντας λεπτομέρειες (db, cross, τοποθέτηση) γιατί χθες ασχολήθηκα το βράδυ 2-3 ώρες μετά την δουλειά. Από εκεί και πέρα έχω πλανάρει κάποιες μικρές επεμβάσεις για treatment και τελείωσα. Ήδη ακούω πολύ καλύτερα απ' ότι είχα ακούσει ποτέ.

Το minidsp είναι τρομερό εργαλείο για την τιμή του. Σαν dac και streamer παίζει πάρα πολύ καλά και στο θέμα setup μπορείς εύκολα να παίξεις, να δοκιμάσεις και να στήσεις. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Υπογραμμίζω το εύκολα γιατί όπως φαίνεται και από τον τίτλο του thread εγώ είμαι άσχετος. Καταλαβαίνω ότι ένας επαγγελματίας θα μου τα είχε στήσει στο πι και φι και προφανώς καλύτερα αλλά με παιχνίδι και εναλλαγή ευχαρίστησης- απογοήτευσης την βρίσκω!

Τα pro είναι όντως as advertised. Ένας από τους ενδοιασμούς μου για τα sub ήταν ότι δεν έβρισκα υλικό στο internet. Και το foul της Dynaudio είναι ότι από πλευράς documentation είναι αιώνες πίσω σε σχέση με την Neumann. Προχώρησα σε αγορά με ρίσκο και "πίστη" (κάτι που δεν συνηθίζω) και μου βγήκε. Παίζουν στα SPL που λένε στο εύρος που λένε.


ΥΓ. Παρεπιπτόντως, έγινε και μια πολύ γρήγορη δοκιμή στο φιλόξενο σπίτι του φίλου @reactv8 (ευχαριστώ για την φιλοξενία) όπου βάλαμε το minidsp και τα sub μαζί με τα ηχεία του Βασίλη. Όταν λεμε γρήγορη εννοούμε ότι, λόγω πίεσης χρόνου, σε 2 ώρες είχε γίνει στήσιμο, μέτρηση πριν, μετρήσεις Dirac, μετρήσεις REW μετά το Dirac και λίγο παραπάνω από μισή ωρίτσα ακρόαση. Παρόλο του άγχους του εγχειρήματος, τα αποτελέσματα ήταν και εκεί εντυπωσιακά (και ακουστικά και στο REW). Ας πει ο Βασίλης αν θέλει δυο λόγια παραπάνω μιας και ξέρει τον ήχο του καλύτερα.

ΥΓ1. Δεν το λέω για διαφήμιση αλλά θέλω να ευχαριστήσω τον φίλτατο Ζαπάντη γιατί με βοήθησε πάρα πολύ και με διάφορους τρόπους. Επίσης τον Μελίδη για τις βάσεις που έφτιαξε. Θα αφιερώσω άλλο post για να σας εξηγήσω τον άθλο του εγχειρήματος.

ΥΓ2. Ευχαριστώ για την φιλοξενία το avsite και sorry αν σας ζάλισα με τα μεγάλα post :)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.673
Τα ενεργά δε κάνουν για μουσική και τα σαμπ είναι για τις ντίσκο.

Άσε που με τα σαμπ, χάνεται η μουσικότητα και οι χροιές. Δε κάνουν τα σαμπ για μουσική, είναι μόνο για ταινίες, όπως και το πολυκάναλο που πετάνε τα βιολιά.

Ένα 6" στα 8 μέτρα είναι μια χαρά για σοβαρή ακρόαση μουσικής, αρκεί να υπάρχει βινύλιο.

Ποτέ δε θα γίνεις χαιεντας.


ΥΓ. Τις βάσεις τις είδα σε διάφορα στάδια υλοποίησης. Είναι τρελός ο μελιδης ...
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.673
Και μετά δώσε κι άλλα 3 ντιμπι, για μένα.

Και βγάλε λίγα πρίμα.
[DOUBLEPOST=1559975414][/DOUBLEPOST]
τα sub είναι στο -10db
Στο 0.
Σήμερα θα προσπαθήσω να ανεβάσω και άλλο τα sub σε ένταση
Ναι, στο 0.

Στην αρχή θα σου φανούν λίγα τα πρίμα και πολλά τα μπάσα. Έτσι είναι κανονικά. Δώστου χρόνο. Του αυτιού.

Βάλε το ζαπ να σκεφτεί μια λύση να ρίξει την ακύρωση 40-70. Μία γυψοσανίδα νομίζω θα κάνει δουλεια.
 
Last edited:



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.673
Θα το βλέπεις μόνος σου, με στάθμη αναφοράς τη στάθμη του 1 χιλιοκυκλου.

Στο άνωθεν γράφημα, ο 1 χιλιοκυκλος είναι περίπου στα 78 ντεσιμπέλ.

Η στάθμη των μπά(τ)σων, πρέπει να είναι 4 ντεσιμπέλ πιο πάνω, για να ακούς νορμάλ. Οχι μπασαδερά, νορμάλ. (εγώ ακούω μπασαδερά, δηλαδή 6-10 ντεσιμπέλ διαφορά).

Ιδανικά η καμπύλη απόκρισης πρέπει να είναι μια πτωτική παύλα, ένα ισιαδι κλίσης από τους 30 κύκλους μέχρι τον 1 χιλιοκυκλο, ενώ κάτω από τους 30, φλατ.

Ως στάθμη μπάσων, εφόσον δεν το έχεις ισιαδι, βλέπεις τον μέσο όρο 30-70 κύκλων.

Τέλος, στην ισοστάθμιση πρέπει να υπάρχει μια πτώση από τον 1 χιλιοκυκλο μέχρι τους 20 χιλιοκυκλους, ισιαδι, με διαφορά 6 ντεσιμπέλ. Αυτό είναι το νορμάλ.

Δηλαδή, το νορμάλ της ισοστάθμισης είναι 2 ισιαδια:

30 Hz - 1 kHz : 4 dB πτώση, και
1 kHz - 20 kHz : 6 dB πτώση.

Κι έτσι ακούς νορμάλ.

Τώρα, άμα θες να δώσεις μπάσο, αυξάνεις την πτώση στο πρώτο ισιαδι. Αν θες να δώσεις πρίμα, μειώνεις την πτώση στο δεύτερο ισιαδι. Δηλαδή, ρυθμιστικά μπάσων και πριμων, έχεις τα 2 ισιαδια να τους αλλάζεις κλίση, αλλά τα αφήνεις ισιαδια.

Άμα θες να δώσεις λαουντνες, δίνεις κι άλλο μπάσο. Το ισιαδι, όπως το είπαμε, να έχει κι άλλη διαφορά.

Και κάτω από 30 κύκλους, φλατ.

Όλα γίνονται μέσω του εκουαλαιζερ, μέσω των ταργκετ κερβ. Στάθμη σαμπ και στάθμη δορυφόρων, δε πειράζεις.

Αυτά.
 
Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.246
Reaction score
78.929
Έβαλα ακόμα 4db από τα sub
Όχι από τα σαμπ. Όχι.
Αν θες παραπάνω, απο την καμπύλη του Dirac.

Οταν τελειώσουν οι μετρήσεις, δεν αλλάζουμε τίποτα, ούτε στάθμες, ούτε φάση, ούτε θέσεις.
[DOUBLEPOST=1559978071][/DOUBLEPOST]
Έβαλα ακόμα 4db από τα sub για τον Κώστα. Καλά είμαι νομίζω.

View attachment 129065
Πολύ κατηφόρα. Φτιάξε και ενα preset με λιγότερο, και το συγκρίνεις μετά.
Ο Εαρ είναι basshead, μην τον ακούς :p

Κόψε απο τα 40 και κάτω
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.673
Πλάκα πλάκα, πέρα από τις εξυπνάδες που λέμε, με 2 κλειστά νταιναοντιο σαμπακια, πρέπει να ακούει παπάδες ο φίλος..

Άντε τώρα να ξανακουσει χωρίς σαμπ!

:lolsign::lolsign::lolsign::lolsign::lolsign:
:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.324
Members
37.894
Νεότερο μέλος
tassos249
Top