Μετατροπή παθητικού ηχείου σε ενεργό - αξίζει το κόπο;

Reaction score
12.522
Ρε συ Νικόλα ! θέλεις να φέρω το δικό μου κροςς ? να δείς τι κάνουν τα ηχεία σου με ενεργή οδήγηση?
Εύκολο είναι.
Δεν είναι κακή ιδέα αυτή, αλλά πρέπει να ετοιμάσω πυκνωτή προστασίας.
@PeterMeni τί χωρητικότητα προτείνεις;

Reaction score
1.772
αστροναύτη πρέπει να μετρήσεις να φτιάξεις φίλτρα eq στον υπολογιστή αλλιώς θα ακούγεται χαλια λόγω baffle step.
η ρύθμιση μου στο mid είναι κάπως έτσι
IMG_20200229_232334.jpg

φυσικά εσένα που είναι διδρομο θα είναι χωρίς το χαμηλοπερατο.
επίσης η κλίση εξαρτάται από το πλατος της μπαφλας.
ΔΕΝ νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Εγω δεν χρησιμοποιώ. Τίποτα. nada.
ούτε εγώ χρησιμοποιώ αλλα εγώ ξέρω τι κάνουν οι τελικοί μου στο άνοιγμα κλεισιμο
και τι dc βγάζουν οταν δουλεύουν.

ας πάρει έστω δυο bipolar μη κλαιη κανένα tweeter

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.409
Γιώργο γιατί το κόβεις με 24db/oct ? Τ ο tweeter μετά το κόβεις το ίδιο με 24?
Μετά βάζεις Notch για να φέρεις την φάση?

Reaction score
1.772
Γιώργο γιατί το κόβεις με 24db/oct ? Τ ο tweeter μετά το κόβεις το ίδιο με 24?
Μετά βάζεις Notch για να φέρεις την φάση?
lr24 και στο tweeter και η φάση είναι ταμάμ aφου τα κροσοβερ διατηρούν τη φάση σωστη και οι μονάδες είναι διαλεγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι flat μια οκτάβα γύρω από τη συχνότητα κρος για να μην την χαλάνε.

επίσης η μπαφλα του ηχείου είναι με κλίση προς τα πίσω για να φέρνει στα ίσα την διαφορα αποστάσεις του tweeter-mid στη θεση ακρόασης.

τα notch δεν έχουν καμμια σχέση με τη φάση.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.409
Οκ κατανοητόν.
Πως λέγονται τα ρημάδια που φέρνουν την φάση δεν θυμάμαι.

Reaction score
1.772
Οκ κατανοητόν.
Πως λέγονται τα ρημάδια που φέρνουν την φάση δεν θυμάμαι.
η φάση είναι ένα πολύ μεγάλο μπέρδεμα και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να την φέρνει.
το κάθε φίλτρο επηρεάζει την φάση ανάλογα με την κλίση του αλλα και το κάθε μεγαφωνο
αν δεν είναι flat γύρω από τη συχνότητα κρος επηρεάζει και αυτό τη φάση.
επίσης την επηρεάζει η απόσταση ο χώρος αστα χαμός.

δεν ξέρω τι να σου πρωτογραψω.
απορώ τι έχεις κανη εκεί με τις κατασκευές σου.

ελπίζω να έχεις βοήθεια γιατί έχεις κενά.

για θύμισε μου το νήμα σου να διαβάσω λίγο.

Reaction score
12.522
Καλά, να το αφήσω χωρίς πυκνωτή, αποκλείεται. Είπαμε, να κάνω μια δοκιμή, όχι να το καταστρέψω. Μάλιστα, είναι πιθανό να είναι διαθέσιμοι 20άρηδες καλής ποιότητας, θα κάνω μια ανασκαφή. Απ'ότι κατάλαβα, το κροσόβερ θα μου δώσει τη δυνατότητα να κάνω το πείραμα μεν, αλλά δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω τους έτοιμους τελικούς ( 4B, Rotel ). Αν είναι έτσι, θα χρειαστώ λίγο χρόνο μέχρι να ξαναστήσω τον 3Β.
@back Αν κατάλαβα καλά, το ιδανικό είναι να γίνουν πρώτα μετρήσεις των μεγαφώνων και μετά να γίνει η ισοστάθμιση; Επιπλέον, έστω ότι υλοποιώ τη μέθοδο του Bhutia ( rephase ) πριν το πείραγμα των ηχείων. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει απο την αρχή, καθώς θα αλλάξει η συμπεριφορά του ηχειου. Σωστά;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.409
Δεν χρειάζεται κανένας πυκνωτής.
Απο τελικούς μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Τουλάχιστον το δικό μου κροςς έχει level για τον κάθε δρόμο ξεχωριστά.
Τώρα τα υπόλοιπα που λες είναι άλλο θέμα.
Εγω μιλάω απλά για μία δοκιμή .

Reaction score
1.772
Καλά, να το αφήσω χωρίς πυκνωτή, αποκλείεται. Είπαμε, να κάνω μια δοκιμή, όχι να το καταστρέψω. Μάλιστα, είναι πιθανό να είναι διαθέσιμοι 20άρηδες καλής ποιότητας, θα κάνω μια ανασκαφή. Απ'ότι κατάλαβα, το κροσόβερ θα μου δώσει τη δυνατότητα να κάνω το πείραμα μεν, αλλά δεν θα μπορώ να χρησιμοποιήσω τους έτοιμους τελικούς ( 4B, Rotel ). Αν είναι έτσι, θα χρειαστώ λίγο χρόνο μέχρι να ξαναστήσω τον 3Β.
@back Αν κατάλαβα καλά, το ιδανικό είναι να γίνουν πρώτα μετρήσεις των μεγαφώνων και μετά να γίνει η ισοστάθμιση; Επιπλέον, έστω ότι υλοποιώ τη μέθοδο του Bhutia ( rephase ) πριν το πείραγμα των ηχείων. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει απο την αρχή, καθώς θα αλλάξει η συμπεριφορά του ηχειου. Σωστά;
και 15uf σου κάνουν

βαλε αυτούς που έχεις τους τελικούς ελπίζω να μην έχει φύσημα αλλα αν έχει βαλε τον bryston στα tweeter.

εννοείται ότι πρέπει να γινει από την αρχή αλλα με δανικό crossover δοκίμασε όπως είναι τώρα.

Reaction score
1.772
Το σ΄συστημά μου Μάρκου.
Αλλά έχει αρχίσει και αλλάζει .
α εντάξει είχε βοήθεια και καλη μάλιστα.
να τις χαίρεσαι τις ηχειαρες σου.

υγ.γιατι το πειράζεις το κροσοβερ ε;
εκουλαιζερ το πέρασες;
βαλτο εκεί που το ρύθμισε ο άνθρωπος που ξέρει τι κάνει.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.353
Είναι απολύτως απαραίτητος ένας πυκνωτής 15-22 μF, που εξαρτάται από το tweeter σαν κατασκευή και που το κόβεις συχνοτικά. Ακόμα και τα μικρά τσαφ τσουφ χαμηλής συχνότητας τα περνάει DC το tweeter και το αλλοιώνουν σε βάθος χρόνου.

Reaction score
6.591
Είναι απολύτως απαραίτητος ένας πυκνωτής 15-22 μF, που εξαρτάται από το tweeter σαν κατασκευή και που το κόβεις συχνοτικά. Ακόμα και τα μικρά τσαφ τσουφ χαμηλής συχνότητας τα περνάει DC το tweeter και το αλλοιώνουν σε βάθος χρόνου.
Ένας πυκνωτής μπορεί να κόψει dc, λίγο πολύ,τι πραγματικά συμβαίνει;
Μπορεί να έχουν κυκλώματα κάποιοι ενισχυτές για προστασία dc,τα οποία μπορεί να έχουν καλό ,μέτριο κακό χρονο αντίδρασης η και καθόλου τέτοιο κύκλωμα... Ένας πυκνωτής βοηθά στο ενδιάμεσο χρονο αντίδρασης; Η στον καθλου εάν π.χ. δεν έχει η δεν λειτουργήσει;θα μπορούσε να τοποθετηθεί πυκνωτής εάν οι δορυφόροι είναι κομμένοι στα 100hz ?για να προστατέψουμε και τα μεγάφωνα (γουφερ?

Reaction score
12.522
Ένας πυκνωτής μπορεί να κόψει dc, λίγο πολύ,τι πραγματικά συμβαίνει;
Μπορεί να έχουν κυκλώματα κάποιοι ενισχυτές για προστασία dc,τα οποία μπορεί να έχουν καλό ,μέτριο κακό χρονο αντίδρασης η και καθόλου τέτοιο κύκλωμα... Ένας πυκνωτής βοηθά στο ενδιάμεσο χρονο αντίδρασης; Η στον καθλου εάν π.χ. δεν έχει η δεν λειτουργήσει;θα μπορούσε να τοποθετηθεί πυκνωτής εάν οι δορυφόροι είναι κομμένοι στα 100hz ?για να προστατέψουμε και τα μεγάφωνα (γουφερ?
Ο λόγος που θέλω να βάλω τον πυκνωτή είναι για να μην επιτρέψω να περάσουν χαμηλές συχνότητες στα tweeters και τα διαλύσουν. Δεν με απασχολεί η ύπαρξη dc που ούτως ή άλλως δεν παρουσιάζουν τα μηχανήματα, αλλά να περιορίσω τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε αυτός ο ήχος που ακούγεται όταν ανάβει ( και σβήνει ) ένα μηχάνημα. Ναι μεν ο 4B είναι εξοπλισμένος με ρελέ στις εξόδους του, αλλά τα παλιά μηχανήματα δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο.

Reaction score
3.628
Ο λόγος που θέλω να βάλω τον πυκνωτή είναι για να μην επιτρέψω να περάσουν χαμηλές συχνότητες στα tweeters και τα διαλύσουν. Δεν με απασχολεί η ύπαρξη dc που ούτως ή άλλως δεν παρουσιάζουν τα μηχανήματα, αλλά να περιορίσω τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε αυτός ο ήχος που ακούγεται όταν ανάβει ( και σβήνει ) ένα μηχάνημα. Ναι μεν ο 4B είναι εξοπλισμένος με ρελέ στις εξόδους του, αλλά τα παλιά μηχανήματα δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο.
Θα κανεις τετοια τεραστια προσπαθεια να τα φτιαξεις ενεργα για να παρακαμψεις το κρος και θα χρησιμοποιησεις πυκνωτη στο τουιτερ;;Τζαμπα κοπος.Μιση δουλεια.Και δεν θα τα πετυχεις κιολας ετσι και αλλιως.

Αλλαξε οτι πυκνωτη εχει το τουιτερ στη σειρα με ενα clarity cap ή mundorf supreme και θα εισαι μια χαρα.Μην τα πειραξεις.

Reaction score
12.522
Θα κανεις τετοια τεραστια προσπαθεια να τα φτιαξεις ενεργα για να παρακαμψεις το κρος και θα χρησιμοποιησεις πυκνωτη στο τουιτερ;;Τζαμπα κοπος.Μιση δουλεια.Και δεν θα τα πετυχεις κιολας ετσι και αλλιως.

Αλλαξε οτι πυκνωτη εχει το τουιτερ στη σειρα με ενα clarity cap ή mundorf supreme και θα εισαι μια χαρα.Μην τα πειραξεις.
Ναι, αλλά μιλάω για ένα καλής ποιότητας πυκνωτή ( καθαρά για λόγους ασφαλείας ) σε αντίθεση με τα τόσα υλικά που παρεμβάλονται μεταξύ ενισχυτή και μεγαφώνων.
Πέρασα δηλαδή απο τη φάση του να αλλάξω τα υλικά στο κροσόβερ, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το ημίμετρο. Και σε τελική ανάλυση - αν το κάνω με τη βοήθεια του εξοπλισμού του Γιάννη - και δω ότι δεν έχει καλό αποτέλεσμα, μπορώ ανά πάσα στιγμή να επαναφέρω το γνήσιο κροσόβερ, χωρίς το ηχείο να έχει πάθει το παραμικρό.

Reaction score
3.628
Ναι, αλλά μιλάω για ένα καλής ποιότητας πυκνωτή ( καθαρά για λόγους ασφαλείας ) σε αντίθεση με τα τόσα υλικά που παρεμβάλονται μεταξύ ενισχυτή και μεγαφώνων.
Πέρασα δηλαδή απο τη φάση του να αλλάξω τα υλικά στο κροσόβερ, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα ήταν το ημίμετρο. Και σε τελική ανάλυση - αν το κάνω με τη βοήθεια του εξοπλισμού του Γιάννη - και δω ότι δεν έχει καλό αποτέλεσμα, μπορώ ανά πάσα στιγμή να επαναφέρω το γνήσιο κροσόβερ, χωρίς το ηχείο να έχει πάθει το παραμικρό.
Βγαλε μια φωτο το κροσσοβερ να δουμε ποσο πολυπλοκο ειναι και τι εξαρτηματα φοραει.

Και ακομα καλυτερα αν βρεις το σχεδιο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.733
Members
38.488
Νεότερο μέλος
nikpapageo