Οθόνη Η/Υ για πολύωρη χρήση

Μηνύματα
206
Reaction score
94
Είμαι εκπαιδευτικός και από την άνοιξη που άρχισε η τηλεκπαίδευση αντιμετωπίζω πρόβλημα κόπωσης των ματιών από την πολύωρη χρήση της οθόνης. (Το ίδιο μου έχουν αναφέρει και πολλοί μαθητές). Μπορεί κάποιος να συστήσει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια οθόνη για να μπορώ να εργάζομαι σχετικά ξεκούραστα πολλές ώρες; (Εξωτερική ή και οθόνη λάπτοπ).Προτάσεις για συγκεκριμένα μοντέλα θα ήταν επίσης ευπρόσδεκτες. Το μέγεθος για την εξωτερική οθόνη θα πρέπει να είναι γύρω στις 24-27 ίντσες.
Επίσης άκουσα ότι υπάρχουν ειδικά γυαλιά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια κατά την πολύωρη χρήση του υπολογιστή. Έχει χρησιμοποιήσει κανείς σας τέτοια ή γνωρίζει κάτι για αυτά;
Σας ευχαριστώ!
 

Μηνύματα
2.668
Reaction score
1.386
Αναφορικά με τα γυαλιά, θα σου πρότεινα απο προσωπική εμπειρία να κοιτάξεις σε φακούς Tokai. Έφτιαξα πρόσφατα γυαλιά αποκλειστικά για πολύωρη χρήση σε οθόνη και υπάρχει τεράστια διαφορά μετά απο 7-8 ώρες δουλειάς..
 

Μηνύματα
206
Reaction score
94
Αναφορικά με τα γυαλιά, θα σου πρότεινα απο προσωπική εμπειρία να κοιτάξεις σε φακούς Tokai. Έφτιαξα πρόσφατα γυαλιά αποκλειστικά για πολύωρη χρήση σε οθόνη και υπάρχει τεράστια διαφορά μετά απο 7-8 ώρες δουλειάς..
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Είναι γυαλιά διορθωτικά της όρασης ή μόνο για τον υπολογιστή; Ρωτάω, γιατί έχω και μυωπία.
 

Μηνύματα
2.668
Reaction score
1.386
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Είναι γυαλιά διορθωτικά της όρασης ή μόνο για τον υπολογιστή; Ρωτάω, γιατί έχω και μυωπία.
Μπορείς να τα συνδυάσεις είτε για μυωπία είτε πρεσβυωπία κλπ ή αποκλειστικά για χρήση με υπολογιστή.
 

Μηνύματα
99
Reaction score
320
Να μας γράψεις:

1) Ποιά οθόνη έχεις τώρα που πιστεύεις ότι σου προκαλεί κόπωση.
2) Πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Κάποιες διάσπαρτες συμβουλές.
Πάρε τη μεγαλύτερη που αντέχεις.
Απέφυγε πολύ υψηλές αναλύσεις σε μικρά/μεσαία μεγέθη οθόνης γιατί "μικραίνουν" πολύ τα γράμματα. Κάτι 4Κ σε 22 ίντσες είναι γελοιότητες. Μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις και τέτοια οθόνη αλλά να ρυθμίσεις τη μεγέθυνση από την αντίστοιχη επιλογή των windows και θα είσαι μια χαρά.
Φωτισμός να πέφτει από πίσω/πλάγια. Να μην έχεις αντανακλάσεις πάνω στην οθόνη. Παίξε με το φωτισμό του χώρου σου, κάποιο πορτατιφ να χτυπάει στον τοίχο και να αντανακλάει το φως.
Ξόδεψε λίγη ώρα να ρυθμίσεις αντίθεση/φωτεινότητα ίσως και οπίσθιο φωτισμό του panel και θερμοκρασία λευκού.
Για δουλειά γραφείου πρόκειται, δε θα κάνεις το γραφίστα οπότε συγχωρούνται πολλές "διαφορές" από την τέλεια εικόνα για χάρη της ξεκούραστης χρήσης, π.χ. βγάλε λίγο "μπλε", είναι αυτό που κουράζει πιο πολύ.
Απέφυγε τις οθόνες με panel TN (τις προτιμούν συνήθως οι gamers για λόγους γρήγορης απόκρισης), πάρε κάτι με panel IPS ή VA.
Διάλεξε αν είναι δυνατόν κάποια οθόνη με μπόλικες ρυθμίσεις στη βάση (γωνίες, ύψος), βάλτην ώστε τα μάτια σου να είναι περίπου στο άνω σημείο της. Απέφυγε να είναι ψηλότερα από σένα και να κοιτάς προς τα πάνω... στο τέταρτο θα έχεις κουραστεί.
Αν σε παίρνει οικονομικά πάρε μια EIZO, αν δε σε παίρνει (γιατί είναι ακριβές οι "ρουφιάνες") μια DELL ή BENQ. Εννοείται πως υπάρχουν και άλλες μάρκες, η τελευταία συμβουλή είχε και το προσωπικό μου γούστο μέσα οπότε μην την παίρνεις της μετρητοίς.
 

TGD

Μηνύματα
6.982
Reaction score
7.065
Δες να λέει κάπου στις προδιαγραφές ότι έχει μειωμένη εκπομπή μπλέ (η BenQ το λέει "eye care"). Αυτό θα είναι σημαντική βοήθεια στα μάτια. Επίσης να έχει ματ αντιανακλαστική επίστρωση. Και προτιμώ VA panel κι ας είναι παλιάς τεχνολογίας (έτσι κι αλλιώς στην οθόνη κάθεσαι μπροστά όχι στο πλάι). Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από την BenQ VZ2470 που έχω. Είναι καλύτερες από τις Philips και LG της δουλειάς και από την οθόνη του φορητού.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Επίσης άκουσα ότι υπάρχουν ειδικά γυαλιά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια κατά την πολύωρη χρήση του υπολογιστή. Έχει χρησιμοποιήσει κανείς σας τέτοια ή γνωρίζει κάτι για αυτά;
Μην ασχοληθείτε καθόλου με γυαλιά ξεκούρασης για οθόνη υπολογιστή. Αυτά είχαν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στο παρελθόν, τότε που χρησιμοποιούσαμε οθόνες καθοδικού σωλήνα (γυάλινες). Σήμερα, αυτή η αγορά συντηρείται τεχνηέντως, βασιζόμενη εν πολλοίς στην άγνοια του κοινού, πουλώντας γυαλιά με μια ελαφρά "θερμή" απόχρωση, ώστε να ακυρώνεται η ενδεχομένως έντονη παρουσία του ψυχρού λευκού, του blueish white. Όμως, όλες οι σύγχρονες οθόνες προδιαγράφονται με low blue light και επίσης είναι flicker free (δεν έχουν τρεμόπαιγμα της εικόνας).

Οπότε, εξετάστε την περίπτωση γυαλιών μυωπίας με ελαττωμένη διόρθωση, ώστε να εστιάζετε εύκολα σε απόσταση 50-70cm (από την οποία προφανώς θα κοιτάζετε την οθόνη), καθώς επίσης και αντιθαμβωτική επεξεργασία, κάτι που τα κάνει πολύ πιο ξεκούραστα. (Για παράδειγμα, στα αντιθαμβωτικά γυαλιά δεν βλέπετε το είδωλο των ματιών σας).

Αγνοήστε εντελώς, ΕΝΤΕΛΩΣ, τις 24άρες και κάτω. Πάρτε 27άρα ή 28άρα. Υπάρχουν και 32άρες σε αρκετά καλή τιμή, αλλά λόγω μυωπίας, μάλλον θα αισθάνεστε ενόχληση, βλέποντας τα άκρα ενός τόσο μεγάλου πάνελ από απόσταση 60 εκατοστών.

Η εργονομία της βάσης χαρακτηρίζεται από τρία πράγματα:
1. Tilt, δηλαδή περιστροφή του πάνελ περί τον οριζόντιο άξονα "από αριστερά έως δεξιά", ώστε να κοιτάζει "πιο ψηλά" ή "χαμηλά".
2. Swivel, δηλαδή περιστροφή του πάνελ περί τον κατακόρυφο άξονα, να κοιτάζει πιο αριστερά ή δεξιά.
3. Pivot, περιστροφή του πάνελ περί τον άξονα που τέμνει κάθετα το κέντρο του, ώστε να γυρίζει "όρθιο".

Από αυτά, το πρώτο το κάνουν όλες, το δεύτερο λίγες, σχεδόν όσες κάνουν και το τρίτο. Το pivot είναι πολύ σημαντική διευκόλυνση, χρεώνεται αναλόγως, και πριν μου πείτε πως αφορά μόνον τους επαγγελματίες που θέλουν να δουλεύουν όρθια μακέτα, σκεφθείτε πόσο άνετη είναι η χρήση του word σε όρθια, μεγάλη, χορταστική οθόνη, βλέποντας ολόκληρη τη σελίδα.

Πάρτε μια Dell P2719H, που τα κάνει όλα αυτά, κι έχει και δύο θύρες USB3 σε προσιτό σημείο, για εύκολο βάλε-βγάλε, κι άλλες δύο σε δυσπρόσιτο σημείο, για μόνιμες συσκευές, όπως ας πούμε το receiver του ποντικιού και του πληκτρολογίου. Αν σας φαίνεται ακριβή, πάρτε αυτήν την LG. Αν, πάλι, η τιμή της σας φαίνεται πολύ λογική, μάλλον είναι καλύτερα να πάρετε αυτήν την Viewsonic, που έχει πιο πολύχρωμο πάνελ και υψηλότερη ανάλυση. Αν μπορείτε να περιμένετε, για τον Ιανουάριο του επομένου έτους, η Lenovo έχει ανακοινώσει δύο γενναιόδωρες προτάσεις σ' αυτήν την κατηγορία τιμής, με 10μπιτο IPS πάνελ, αλλά και με ρυθμό ανανέωσης 144Hz, (έναντι των 75Hz των παραπάνω οθονών), που δίνει πιο ομαλή κινούμενη εικόνα. Κι αυτό το τελευταίο, δεν (πρέπει να) ενδιαφέρει μόνον τους gamers.
 

Μηνύματα
1.406
Reaction score
2.528
Dell Ultrasharp U2520D 25"
Έχω το προηγούμενο μοντέλο εδώ και αρκετά χρόνια, απίστευτα ξεκούραστη θέαση, ποιότητα και ευκρίνεια σε λογική τιμή με μεγάλη ανάλυση. Η μεγάλη ανάλυση (μεγαλύτερη από FullHD εννοώ) είναι υψίστης σημασίας για ξεκούραστη θέαση, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες οθόνες. Λόγω δουλειάς (ΙΤ) έχω φάει άπειρες ώρες με άπειρα μόνιτορ στη δουλειά και έχω μάτια "αναφοράς" σε οθόνες Η/Υ, ενώ είμαι παράλληλα πολύ ευαίσθητος στην κούραση από τη χρήση της οθόνης ...;)
 

Μηνύματα
206
Reaction score
94
Ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας! Να σας πω για την ώρα βιαστικά ότι οι οθόνες που χρησιμοποιών είναι οι εξής:
1. ΟΘΟΝΗ SAMSUNG S24D390HL 23.6'' LED FULL HD BLACK ( https://www.e-shop.gr/othoni-samsung-s24d390hl-236-led-full-hd-black-p-PER.157485)
2. DELL P2714H Color Profile, D 65 (την οποία αγόρασα μεταχειρισμένη)
3. HP 1902, η οποία είναι παλιά, την αγόρασα το 2005, και τεράγωνη
4. Η οθόνη του υπηρεσιακού λάπτοπ (HP Probook 6550b), την οποία θεωρώ πολύ κουραστική, γι' αυτό έχω συνδέσει ως εξωτερική την πρώτη του καταλόγου μου και χρησιμοποιώ κυρίως αυτή.
Θα επανέλθω αργότερα πιο αναλυτικά. Με τηνευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω αν οι προδιαγραφές των υπολογιστώ που χρησιμοποιώ, το λάπτοπ δηλαδήτης HP και ένας DELL Optiplex 990, επηρεάζουν την ποιότητα της εικόνας στην οθόνη.
Σας ευχαριστώ και πάλι εγκαρδίως για την προθυμία παροχής πολύτιμης βοήθειας!
 

Μηνύματα
2.194
Reaction score
2.715
Εγώ έχω μια samsung 27 ίντσες και πιάνει 144hz. Σε σχέση με τις προηγούμενες που είχα μου φαίνεται ξεκούραστη. Πιστεύω 27 με 28 ίντσες ειναι το ιδανικό μέγεθος για οθόνη υπολογιστή.
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.444
Η μείωση brightness (επίπεδο μαύρου) και contrast (επίπεδο λευκού) σε συνδυασμό με αλλαγή θερμοκρασίας χρώματος προς το θερμότερο (5000K ή και χαμηλότερα) κάνουν τις οθόνες ξεκούραστες.

Δηλαδή η οθόνη δεν πρέπει να είναι εκτυφλωτική και δεν πρέπει να είναι εντελώς λευκή αλλά να σου φαίνεται (για λίγο) πολύ ελαφρύ κρεμ.


Υπάρχει και εργαλείο βαθιά* κρυμμένο στα Windows, "Display Color Calibration" στην αναζήτηση.



*πολύ βαθιά! ;)


EDIT: Οι ρυθμίσεις να γίνονται στην οθόνη, όχι στο πισί.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.100
Reaction score
124.655
Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα που έχεις, είναι το καλιμπραρισμα της οθόνης από επαγγελματία, εκτός κι αν έχεις διάθεση να μάθεις για να το κάνεις μόνος σου.

Οι πρακτικές συμβουλές για χαμηλή φωτεινότητα και ζεστή (κοκκινωπή) απόχρωση λευκού, φυσικά είναι σωστές, όπως και η ελάττωση του κορεσμού των χρωμάτων.

Υπάρχουν προγράμματα που κάνουν πιο ξεκούραστη τη θέαση, ιδίως νυχτερινές ώρες, με ακριβώς αυτόν τον τρόπο, επηρεάζοντας την φωτεινότητα και τη θερμοκρασία λευκού.

Ωστόσο, μια σωστά καλιμπραρισμενη οθόνη, προσφέρει άριστη απεικόνιση, και μπορεί να είναι τέτοια, κατ'επιλογή, ώστε να είναι ξεκούραστη για μακρόχρονη χρήση.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
...θα ήθελα να ρωτήσω αν οι προδιαγραφές των υπολογιστώ που χρησιμοποιώ, το λάπτοπ δηλαδήτης HP και ένας DELL Optiplex 990, επηρεάζουν την ποιότητα της εικόνας στην οθόνη.
Ναι, αλλ' όχι σε σημείο ενόχλησης και κούρασης των ματιών. Πάντως, αξίζει να χρησιμοποιείτε τις θύρες HDMI ή displayport, έναντι της "μπλε" VGA (που μαντεύω πως χρησιμοποιείτε). Εν προκειμένω, ενδείκνυται να δουλεύει το λάπτοπ συνδεδεμένο στη Dell μέσω displayport, και το optiplex συνδεδεμένο στη Samsung μέσω HDMI. Αν το optiplex στερείται αυτών των θυρών (που μάλλον αυτό συμβαίνει), βάλτε του μια πρόσθετη, φθηνή κάρτα με θύρα HDMI, κάτι τέτοιο.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα που έχεις, είναι το καλιμπραρισμα της οθόνης από επαγγελματία
Και εδώ καλιμπράτορας;;;;; για το webex, word, browser;;

Καμά φορά αναρωτιέμαι προς τι τόσοι τόνοι "διαδικτυακής μελάνης" σ' αυτό το τεχνολογικό φόρουμ... και για την ύπαρξη του ακόμα... αφού πάντα μπορούμε να φωνάξουμε έναν καλιμπράτορα...
 

Μηνύματα
206
Reaction score
94
Ναι, αλλ' όχι σε σημείο ενόχλησης και κούρασης των ματιών. Πάντως, αξίζει να χρησιμοποιείτε τις θύρες HDMI ή displayport, έναντι της "μπλε" VGA (που μαντεύω πως χρησιμοποιείτε). Εν προκειμένω, ενδείκνυται να δουλεύει το λάπτοπ συνδεδεμένο στη Dell μέσω displayport, και το optiplex συνδεδεμένο στη Samsung μέσω HDMI. Αν το optiplex στερείται αυτών των θυρών (που μάλλον αυτό συμβαίνει), βάλτε του μια πρόσθετη, φθηνή κάρτα με θύρα HDMI, κάτι τέτοιο.
Στο σπίτι χρησιμοποιώ τη θύρα displayport του optiplex με την αντστοιχη της Dell οθόνης, καθώς η οθόνη δεν έχει θύρα HDMI. Πρέπει να κάνω κάποια ενέργεια, δηλαδή έχει νόημα να βάλω την κάρτα που αναφέρετε;
Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει με το λάπτοπ και τη SAMSUNG οθόνη στο σχολείο, δηλαδή το λάπτοπ έχει έξοδο displayport , ενώ η οθόνη HDMI, επομένως χρησιμοποιώ αντάπτορα για να κάνω τη σύνδεση. Υπάρχει καποια λύση εδώ;
Τέλος η οθόνη HP, την οποία συνδέω ευκαιριακά με το λάπτοπ, έχει μόνο VGA είσοδο, οπότε υποθέτω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.456
Στο σπίτι χρησιμοποιώ τη θύρα displayport του optiplex με την αντστοιχη της Dell οθόνης, καθώς η οθόνη δεν έχει θύρα HDMI. Πρέπει να κάνω κάποια ενέργεια, δηλαδή έχει νόημα να βάλω την κάρτα που αναφέρετε;
Όχι, η σύνδεση είναι η ενδεδειγμένη.

Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει με το λάπτοπ και τη SAMSUNG οθόνη στο σχολείο, δηλαδή το λάπτοπ έχει έξοδο displayport , ενώ η οθόνη HDMI, επομένως χρησιμοποιώ αντάπτορα για να κάνω τη σύνδεση. Υπάρχει καποια λύση εδώ;
Την έχετε εφαρμόσει ήδη. Μια χαρά.

Τέλος η οθόνη HP, την οποία συνδέω ευκαιριακά με το λάπτοπ, έχει μόνο VGA είσοδο, οπότε υποθέτω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι.
Δεν μπορεί να γίνει κάτι - και δεν θα άξιζε δηλαδή.
 

Μηνύματα
206
Reaction score
94
Όχι, η σύνδεση είναι η ενδεδειγμένη.



Την έχετε εφαρμόσει ήδη. Μια χαρά.



Δεν μπορεί να γίνει κάτι - και δεν θα άξιζε δηλαδή.
Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση! Υπάρχει περίπτωση, η προσθήκη της κάρτας γραφικών να έδινε καλύτερη εικόνα, ή αρκεί η ενσωματωμένη στο Optiplex;
 

Μηνύματα
206
Reaction score
94
Η μείωση brightness (επίπεδο μαύρου) και contrast (επίπεδο λευκού) σε συνδυασμό με αλλαγή θερμοκρασίας χρώματος προς το θερμότερο (5000K ή και χαμηλότερα) κάνουν τις οθόνες ξεκούραστες.

Δηλαδή η οθόνη δεν πρέπει να είναι εκτυφλωτική και δεν πρέπει να είναι εντελώς λευκή αλλά να σου φαίνεται (για λίγο) πολύ ελαφρύ κρεμ.


Υπάρχει και εργαλείο βαθιά* κρυμμένο στα Windows, "Display Color Calibration" στην αναζήτηση.



*πολύ βαθιά! ;)


EDIT: Οι ρυθμίσεις να γίνονται στην οθόνη, όχι στο πισί.
Σας ευχαριστώ πολύ! Έκανα μια πρώτη ανάγνωση της μεθοδολογίας, όμως εφαρμογή θα κάνω κάποια άλλη στιγμή, γιατί χρειάζεται αρκετό χρόνο.
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.093
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top