Βοήθεια για επιλογή θέσης πικάπ/ενισχυτη

Reaction score
10
Καλησπέρα, ίσως είμαι σε λάθος section αλλά δε βρήκα κάτι πιο ταιριαστό.

Αλλάξαμε λίγο τη διαρρύθμιση στο σαλόνι και είπαμε να φέρουμε το πικάπ με τον ενισχυτή σε μια απόσταση.
IMG_20211110_003132.jpg

Με κόκκινο το πικάπ, με μπλε ο ενισχυτής.
Προφανώς το RCA και η γείωση του πικάπ δε φτάνουν στον ενισχυτή, είναι αρκετά κοντά. Στο μυαλό μου υπάρχουν δύο λύσεις:
1) αγορά προεκτάσεων για RCA και γείωση (υπάρχει τέτοιο πράγμα?)
2) μετακίνηση του ενισχυτή κάτω απ' το πικάπ (προτιμώ να μη γίνει έτσι, καθαρά για λόγους ομορφιάς, αλλά αν πρέπει θα το δεχτώ)

Μπορεί κάποιος να συμβάλλει με κάποια ιδέα?

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.864
μη σκας.....βάλε ένα ξεχωριστό καλωδιάκι για τη γείωση από το πικάπ στον ενισχυτή

Reaction score
29.790
Ούτως ή άλλως είναι λάθος η θέση του πικάπ , απέναντι από το ηχείο .
Βάλτε τον ενισχυτή κάτω από το πικάπ.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.864
Ευχαριστώ, επειδή είμαι άσχετος προφανώς, τι αγοράζω?
ότι να ναι....ένα καλωδιάκι απλό...όση διάμετρο πάνω κάτω είχε και το προηγούμενο που είχες

daharis666

Moderator
Reaction score
83.864
Ούτως ή άλλως είναι λάθος η θέση του πικάπ , απέναντι από το ηχείο .
Βάλτε τον ενισχυτή κάτω από το πικάπ.
ενώ το ηχείο εκεί που είναι (και πάω στοίχημα και το άλλο) θα βρίσκονται σε εξαιρετική θέση για ακρόαση?

ας μην κάνουμε τα απλά...δύσκολα....
ο φίλος τα έβαλε έτσι όπως βολεύει το μάτι της γυναίκας του.... :biggrin: .....δεν είναι η πρώτη φορά

Reaction score
10
ενώ το ηχείο εκεί που είναι (και πάω στοίχημα και το άλλο) θα βρίσκονται σε εξαιρετική θέση για ακρόαση?

ας μην κάνουμε τα απλά...δύσκολα....
ο φίλος τα έβαλε έτσι όπως βολεύει το μάτι της γυναίκας του.... :biggrin: .....δεν είναι η πρώτη φορά
Τα ηχεία είναι εκατέρωθεν της τηλεόρασης, απέναντι από τον καναπέ.
Το "όπως βολεύει το μάτι" είναι αρκετά spot on, το high fidelity δεν αποτελεί βασικό μου χόμπι άρα δεν έχω διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσω ακουστικές κτλ.
Οπότε δεν είμαι σίγουρος και ότι κατανοώ για ποιο λόγο είναι λάθος η θέση του πικάπ δίπλα απ' το ηχείο.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.864
Τα ηχεία είναι εκατέρωθεν της τηλεόρασης, απέναντι από τον καναπέ.
Το "όπως βολεύει το μάτι" είναι αρκετά spot on, το high fidelity δεν αποτελεί βασικό μου χόμπι άρα δεν έχω διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσω ακουστικές κτλ.
και καλά κάνεις...ξέρεις τι θέλεις......είσαι από τους ''τυχερούς'' που δεν έμπλεξες με αυτά....8-)

Οπότε δεν είμαι σίγουρος και ότι κατανοώ για ποιο λόγο είναι λάθος η θέση του πικάπ δίπλα απ' το ηχείο.
για τους κραδασμούς που θα δημιουργεί το ηχείο προφανώς....αλλά λεπτομέρειες θα σου πει ο Μάρκου :biggrin:

ika

News
Reaction score
17.074
Πέρα από την λάθος θέση που λέει ο John Markou στο #3, με μια προέκταση του RCA, θα αυξηθεί η χορητικότητα του καλωδίου ΠΙΚΑΠ->ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ και πολύ πιθανά θα έχεις ακουστή αλλοίωση στο ηχόχρωμα. Θα το καταλάβει και η γάτα αυτό. Δεν ενδείκνυται πολύ μακρύ καλώδιο πικάπ.

Πρέπει να δεις τι συνιστά ο κατασκευαστής της κεφαλής για την ενδεδειγμένη ολική χορητικότητα μέχρι τον ενισχυτή (που συμπεριλαμβάνει την χορητικότητα του υπάρχοντος καλωδίου και του προενισχυτή μέσα στον ενισχυτή σου) καθώς και να δεις πόση είναι αυτή με τη υπάρχον υλικό, ώστε αν καταλήξεις σε επέκταση καλωδίου αυτό να έχει την υπολοιπόμενη (αν υπάρχει).
Καλώδιο με πολύ μικρή χορητικότητα θα είναι μάλλον πολύ ακριβό, άσε που αυξάνουν και οι κίνδυνοι παρεμβολών.

Αν επιμένεις σε αυτή την τοποθέτηση, ίσως καλύτερα να πάρεις ένα προενισχυτή πικάπ που θα μπει δίπλα στο πικάπ και από αυτόν με RCA σε κάποια άλλη είσοδο line του ενισχυτή.

Δεν μπορεί να μπει το έπιπλο με το πικαπ κάθετα σε σχέση με τώρα, δηλαδή δίπλα στο έπιπλο της TV και να πάνε τα ηχεία πιό στην άκρη;

Last edited:

Reaction score
3.576
Καλημέρα. Εγώ θα έβαζα την TV σε βάση τοίχου λίγο πιο κάτω από το κάδρο και το πικάπ στο κέντρο του επίπλου. Το πικάπ όταν θα είναι κλειστό το καπάκι δεν θα καλύπτει τη TV όταν θα βλέπεις τηλεόραση. Είχα το ίδιο ακριβώς θέμα με σένα και το έλυσα έτσι. Έτσι αποκτάς ένα χώρο που μένει αναξιοποίητος λόγω της TV, το επάνω μέρος του επίπλου.

Reaction score
12.654
Καλημέρα. Εγώ θα έβαζα την TV σε βάση τοίχου λίγο πιο κάτω από το κάδρο και το πικάπ στο κέντρο του επίπλου. Το πικάπ όταν θα είναι κλειστό το καπάκι δεν θα καλύπτει τη TV όταν θα βλέπεις τηλεόραση. Είχα το ίδιο ακριβώς θέμα με σένα και το έλυσα έτσι. Έτσι αποκτάς ένα χώρο που μένει αναξιοποίητος λόγω της TV, το επάνω μέρος του επίπλου.
Το σκέφτηκα κι εγώ,θα πρέπει να προσέξει ώστε όταν το καπάκι του πικάπ ανοίγει, να μη βρίσκει η πίσω ακμή του στη τηλεόραση. Άρα είτε η TV να είναι όσο πάνω χρειάζεται, είτε το πικάπ να έρθει λίγο έξω.

Reaction score
3.576
Το σκέφτηκα κι εγώ,θα πρέπει να προσέξει ώστε όταν το καπάκι του πικάπ ανοίγει, να μη βρίσκει η πίσω ακμή του στη τηλεόραση. Άρα είτε η TV να είναι όσο πάνω χρειάζεται, είτε το πικάπ να έρθει λίγο έξω.
Παραθέτω εικόνα από το δικό μου
IMG_20211110_092110.jpg

Reaction score
10
Οι προτάσεις σας για αλλαγή διαρρύθμισης είναι πολύ λογικές. Πριν την αλλαγή θέσεων, ήταν δίπλα δίπλα τα δύο έπιπλα και τα καλώδια έφταναν άνετα.
Αν πρέπει να χρησιμοποιήσω μια λέξη για να εξηγήσω γιατί δεν γίνεται τίποτα απ' αυτά, και γιατί καταλήγω στις 2 προτάσεις που έχω παραθέσει στο να πρώτο ποστ, η λέξη αυτή θα ήταν "παντόφλα".
Έχει κάνει την παραχώρηση να μπουν τα roister (τα οποία απεχθάνεται) μέσα στο σαλόνι οπότε δεν έχω και πολύ χώρο για να μιλήσω. :D

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.805
......ανεβάστε μια photo απο τον απέναντι τοίχο που ειναι στημένη η tv , γιά να δούμε συνολικά τον χώρο . - αν μπορείτε - .
Ώς συνήθως ...την ζημιά την κάνει Ο πινάκας ....ή η tv !
Το έπιπλο με τους δίσκους πρέπει να πάει κάπου αλλού .....αλλά το πικάπ που θά πάει ;
.....θα πάει σε μιά καλή βάση τοίχου κατω από τον πίνακα , εκει που είναι το τελείωμα της φτέρης .
-

-

-

Last edited:

Reaction score
9.077
Καλημέρα φίλε μου, απ' ότι καταλαβαίνω περνάς δύσκολες καταστάσεις, άρα και να προτείνω κάποιες αλλαγές δε θα πιάσουν τόπο .........
μήπως να κοιτάξεις να αλλάξεις γυναίκα :lolsign:

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
34.418
Για τη θέση του πικάπ τα είπαν άλλοι.
Επιτρέψτε μου να βάλω μια άλλη, εντελώς διαφορετική, παράμετρο η οποία με απασχολεί εν όψει μελλοντικών αγορών.
Κίνδυνος για "επιθέσεις" της γατούλας, στα ηχεία ιδίως, δεν υπάρχει??

Reaction score
12.654
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο ( συνήθως ). Για παράδειγμα, ένα επιχείρημα στο οποίο μπορείς να βασιστείς είναι ότι σηκώνοντας τη τηλεόραση ( και τον πίνακα μαζί ) λίγο παραπάνω ώστε να χωρέσει το πικάπ στο έπιπλο, η σύζυγός σου θα αποκτήσει και αυτή λίγο χώρο στο έπιπλο που τώρα καταλαμβάνει η τηλεόραση. Τα καλώδια θα πάνε σε κανάλι πίσω απο το πικάπ, άρα δεν θα φαίνεται τίποτα, άρα όλα καλά. Εννοείται ότι αν τα καταφέρεις, τη δουλειά θα τη κάνει κάποιος που δεν θα λερώσει ( πολύ ) και θα τα βάλει όλα με ακρίβεια.
Διαφορετικά, όπως προτάθηκε, θα βάλεις ένα phono stage κοντά στο πικάπ για να μην έχεις απώλειες λόγω του χαμηλού σήματος της κεφαλής και θα στείλεις το ενισχυμένο πλέον σήμα απο το phono stage σε μια line είσοδο του ενισχυτή σου, άρα θα το αφήσεις εκεί που είναι ή όπου καλύτερα μπορείς να το βάλεις σε εκείνη τη περιοχή για να αποφύγεις δονήσεις απο τα ηχεία.

Εγώ έκανα κάτι παρόμοιο για παράδειγμα, ζήτησα απο τον Μελίδη να μου φτιάξει ρακ για το σύστημα, με βάση για τη τηλεόραση, ακριβώς για να χώσω το πικάπ κάτω απο αυτή. Στην αρχή δεν άρεσε στη σύζυγο, αλλά δεδομένου ότι η βάση είναι και περιστρεφόμενη, δεν τη χαλάει καθόλου ( αντίθετα, της αρέσει ) που έχει τη δυνατότητα να γυρίζει τη τηλεόραση για να βλέπει τα πρωινάδικα απο το διπλανό δωμάτιο όταν σιδερώνει.
(Και το ωραίο είναι ότι τελικά, εγκατέλειψα το πικάπ, το έβαλα σε ένα ράφι του ρακ απο κάτω :p )

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.211
Members
38.540
Νεότερο μέλος
TehLooney