Ψιθυροι απο παλια ...

Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Σας εγραψα : Δειτε τα χαρακτηριστικα τους και ΙΣΩΣ καταλαβετε. Στα ηχεια λιγα εχουν αλλαξει απο τοτε, εξ' αλλου ποτε δεν ειπα πως ειναι το καλυτερο ηχειο στον κοσμο.
Δεν εγραψα καπου οτι ειπατε η πιστεψατε κατι τετοιο.

Στον ηχο γινεται μια πολυ σκληρη μαχη εδω και δεκαετιες. Η σκληρη μαχη γινεται πρωτιστως απο εταιριες που εχουν πελατολογιο επαγγελματιες (στουντιο). Εκει δεν μπορουν να πουλησουν φυκια για μεταξωτες κορδελες. Οταν λενε εχω βγαλει το καινουριο μοντελο και προσφερει αυτα τα επιπροσθετα χαρακτηριστικα αυτα πρεπει οντως να κανουν την διαφορα προς το καλυτερο. Δεν ειναι ευκολο να εξαπατησεις επαγγελματιες που γνωριζουν απο τεχνικα στοιχεια.

Σ αυτον τον φοβερο ανταγωνισμο ειναι σιγουρο οτι εγιναν βηματα προοδου.

Ειχαμε κι εδω κατι ωραια αντιστοιχα συγκριτικα και ειναι γραμμενα. Καποιο μελος ειχε αναφερθει στο παλιο QUAD (νομιζω το 63). Το οποιο επαιζε εξαιρετικα. Οταν ομως εβαλε διπλα του το καινουριο ε τοτε δεν υπηρχε μετρο συγκρισης.
Βρε αφήστε τον άνθρωπο.. :p (προφανώς δεν το λέω για εσένα vastsar επειδή έτυχε να μιλήσεις τελευταίος, αλλά γενικά).
Ακόμα κι αν δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος εξακολουθούν να είναι αξιοπρεπή ηχεία.
Άλλωστε από το ξεκίνημα του νήματος οι ενστάσεις - διαφωνίες αφορούσαν κυρίως το πολυκάναλο vs δικάναλο, μετά πήγαμε στην τεχνολογία του σήμερα vs τα παλιά και τέλος πιάσαμε και τα ηχεία.. :biggrin:
Ο άνθρωπος έχει κάνει μετρήσεις, έχει φροντίσει το χώρο του, ακούει όπως επιθυμεί..
Να τον πιστέψουμε ή όχι? (Χέστηκ' η φοράδα στ΄ αλώνι)
Αν κάποιος με μοντέρνο σύστημα πολυκάναλο και με μετρήσεις - φροντίδα ακούει καλύτερα στον χώρο του ή όχι είναι το θέμα μας τώρα? (Χέστηκ' η φοράδα στ' αλώνι again :biggrin: )
Οι πρωτάρηδες δεν θα ψαρώσουν με ένα νήμα, θα ψάξουν, θα ρωτήσουν, θα ακουστούν πολλές απόψεις (εφόσον μπήκαν εδώ και διαβάζουν).
Και βρίσκω μάλλον απίθανο πρωτάρης να πάει για τέτοια ηχεία χωρίς να ψάξει τι μοντέρνο υπάρχει στην αγορά.
Μην τα κάνουμε όλα τραγικά..


Α, και καλημέρα ε? :p
Και τι φορουμ ειμαστε αν δεν κανουμε το κοτσομπολιο μας?
Την καλημερα κι απο μενα.
Εδω ειμαστε σαν τους Γαλατες του Αστεριξ. Τη μια μερα κοπαναει σαρδελες ο ενας στον αλλο και την αλλη ολοι αγαπημενοι. Μονο ο κακοφωνιξ δε συμμετεχει στη φασαρια (Μπουτιας )
 
Last edited:

Μηνύματα
441
Reaction score
1.483
Εαν καποια πραγματα τα δουμε απλα, τοτε μπορουμε να μεινουμε ακριβως σ αυτο. ΤΟ ΑΠΛΟ.

Στο προσφατο παρελθον οσο ειχα το πικαπ εμενα εντυπωσιασμενος για το ποσο καλα επαιζε (ROKSAN RADIUS 5). Ιδιως με μια συγκεκριμενη κεφαλή (οχι ιδιαιτερα ακριβη - καπου στα 800 ευρω). Μπορει ο Μπουτια να γραψει ποια ηταν, εγω δεν θυμαμαι.
Ειστε καλοπροαιρετος, χαιρομαι που ασχολειστε και ειστε ευγενης για αυτο και σας απαντω.

Καποτε ειχα ανεβει στην Αθηνα και ειχα επισκευτει μεγαλη αντιπροσωπεια και μιλαγα με τον Διευθυντη που ετυχε να ειναι φιλος και ο οποιος με παρακαλεσε επειδη τα παιδια της εκθεσης ειχαν παει για την εκθεση που γινοταν στο Hilton να παω κατω γιατι ηταν ενας κυριος που ηθελε να αγορασει ενα συστημα.

Πηγα λοιπον και συντομα ανακαλυψα πως αυτος ο κυριος ακουγε διαφορες που δυσκολα ακουγονταν. Επεμεινα.... τα ιδια !!!

Τον ρωτησα τι δουλεια εκανε και αν ειχε αλλο στερεοφωνικο σπιτι του, μου ειπε οτι ηταν κρεοπωλης και οτι ειχε ενα φορητο και τωρα επειδη πηγαιναν καλα οι δουλειες του ηθελε να παρει ενα στερεοφωνικο.

Καποτε ημουν περηφανος για την ακοη μου, τωρα δεν ξερω αν μπορω να βασιζομαι σε αυτην και κατα ποσο.

Στην αρχη εκανα το λαθος να γραψω : Κλειστε λοιπον τα ματια και ακουστε με το συστημα που μπορεσατε να αποκτησετε και χαρειτε το !!

Τοτε ηταν που αρχισαν τα "οργανα", αρχισαν να μου μιλανε για πολυκαναλα ανθρωποι που εχουν ενα, καλο ή κακο δεν το κρινω σαν να μην εχω ακουσει ποτε κατι τετοιο ασχετως αν εχω εγκαταστησει δεκαδες τετοια συστηματα.

Αρχισαν να μου λενε να ακουσω JBL την στιγμη που πριν λιγα χρονια ειχα εγκαταστησει το μεγαλυτερο και ακριβωτερο συστημα της μεχρι εκεινη την στιγμη στην Ελλαδα ή δε μελετη μου η οποια εγινε παραλληλα με την Lyric με μονο κοινο τον 3D χωρο και τα υλικα τα οποια εστειλα και ειχαμε κοινα και στις δυο μελετες κατεληξε στα ιδια συμπερασματα με διαφορα μια μικρη διαφορα στην ηχοαποροφηση. Η JBL Professional εστειλε ευσημα για αυτην την μελετη στην Αθηνα.

Σημ. Και οι δυο μελετες εγιναν με το Cadp2 που ειχαμε μονο η Αθηνα και εγω και ηταν της JBL αλλα και μετρηθηκε με το Smaart μου.

Καποιος λοιπον μου εγραψε οτι καλο θα ειναι να διαβασω κατι κειμενα της JBL Preofessional !! Τι να του πω του ανθρωπου ?

Δεν εχω να πω κατι αλλλο.
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
΄΄Αφήστε με επιτέλους ν'ακούω τα 801 Matrix III στο δικό μου χώρο υπό την ανηχοϊκή τους απόκριση και χωρίς sub και μην αποπειραθείτε να με αφυπνίσετε...΄΄:roflmao:
Dreaming in denial.JPG
 


Μηνύματα
908
Reaction score
2.560
Βέβαια αφου θα έχω ¨διαβάσει" πρώτα. 😃

Τίποτε δεν είναι απλό αγαπητε φίλε. Πήγαινε να αλλάξεις μια πρίζα, που είναι το πιο απλό για να το διαπιστώσεις.
Τώρα που το είδα, κλείνοντας εδώ γιατί δεν οδηγεί κάπου και είναι οφ τόπικ, να ξέρετε οτι μα άμεση λαρυγγοσκόπηση (είτε laser είτε κλασσική μικροχειρουργική) είναι αρκετά δυσκολότερη διαδικασία απ΄την αλλαγή μιας πρίζας :)
 

Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.516
Τώρα που το είδα, κλείνοντας εδώ γιατί δεν οδηγεί κάπου και είναι οφ τόπικ, να ξέρετε οτι μα άμεση λαρυγγοσκόπηση (είτε laser είτε κλασσική μικροχειρουργική) είναι αρκετά δυσκολότερη διαδικασία απ΄την αλλαγή μιας πρίζας :)
Εάν και δεν θυμάμαι πως ξεκίνησε το off topic αλλά θυμάμαι ότι εγώ ήθελα με μια ελαφριά διάθεση να το εξαφανίσω ξορκίζοντας και γελοιοποιώντας το, καθώς το θεώρησα κακό συσχετισμό όπως τον παρουσίαζαν μερικοί και εσύ συνέβαλες - έτσι όπως το ανέλυσα στο μυαλό μου - με την ερώτηση σου σε κάποιου είδους συνέχισης του, προφανώς γιατί βρίσκεις κάτι "ενδιαφέρον" σε αυτόν τον συσχετισμό, έχω να σου πώ σοβαρά αφού επιμένεις ότι :

Δεν υπάρχει φίλε μου στο great scheme of things και στο end of the day "ευκολότερο" ή "δυσκολότερο" όσον αφορά μια εργασία ή διαδικασία. Όλα μαθαίνονται σε μια εργασία μετά απο κάποιο σημείο και για αυτόν που την ξέρει είναι τυφλοσούρτης και απλό. Το παράδειγμα με την πρίζα ήταν επίτηδες ακραίο, για να καταδείξει κάποια πράγματα όσον αφορά το θέμα αυτό, που λίγοι γνωρίζοντας το μπορούν να το καταλάβουν, εκτιμήσουν την μεταφορική του έννοια και να γελάσουν κιόλας με αυτό. Πάντως δεν είναι τόσο ακραίο όσο νομίζεις. Για παράδειγμα το 90 % των γιατρών που ξέρω δεν ξέρουν κάν να αλλάξουν μια πρίζα και τους παίρνουν οι ηλεκτρολόγοι 50 ευρώ για μια τέτοια δουλειά. Δεν έχουν καν αίσθηση της χρήσης ενός κατσαβιδιού και ας κάνουν όχι λαρυγγοσκόπηση αλλά και ανοιχτή καρδιά ή TAVI. Το να αλλαξεις μια πρίζα έχει και αυτή κάποια γνώση απο πίσω της και θεωρητική και πρακτική - εξάσκησης. Και μάλιστα μπορεί να στοιχίσει μέχρι και την ζωή ενός ανθρώπου, εαν κάνει κάποιες λάθος "υποθέσεις" που διάβασες στην θεωρία. Το δύσκολο και εύκολο είναι σχετικό και λόγω άλλων καταστάσεων. Να πας εσύ να δουλέψεις στο 1 χλμ βάθος σε ορυχείο στην Αφρική για 10 δολλάρια για να βγάζεις χρυσό και θα σου πω μετά εγώ τι είναι δύσκολο ή όχι. Πήγαινε να μάθεις βιολί να δείς πόσο εύκολο είναι, ένα δοξάρι είναι που με αυτό γρατζουνάς κάτι χορδές χα χα.

Και επειδή μιλάμε και για τέχνη ... η δημιουργία και η ομορφιά και το μεράκι που κάνει ένας άνθρωπος την δουλειά του όποια και να είναι αυτή, απο το να σκουπίζει δρόμους μέχρι να κάνει εγχειρήσεις είναι αυτό που μένει. Δεν υπάρχει σοβαρός και μορφωμένος άνθρωπος είτε γιατρός , είτε οποιουδήποτε άλλου επαγγέλματος ή επιστήμης που αυτό που σου λέω δεν το εκτιμάει, δεν το γνωρίζει και που δεν αποτέλει μέρος της φιλοσοφίας του και πως βλέπει τα πράγματα. Για αυτό και όλοι οι πραγματικά κορυφαίοι άνθρωποι στην δουλειά τους είναι απλοί άνθρωποι και συζητάνε, σέβονται, και κερδίζουν συζητώντας με τους πάντες. Οσοι δεν το γνωρίζουν ή θεωρούν ότι αυτό που κάνουν είναι απλώς κάτι που μπορεί να χωριστεί σε "ευκολότερο" ή "δυσκολότερο" το κάνουν για διάφορους λόγους που δεν θα τους πω .... γιατί είναι στην πλειοψηφία τους κακοί λόγοι και δικά τους προσωπικά αδιέξοδα και γιατί θα πέσει το site και εγώ θα εκτελεστώ στην πλατεία. Καλή σου ημέρα χαιρετίσματα στην αγαπημένη και όμορφη Ξάνθη. Πιές ένα καφέ για μένα στην "παραλία".
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Εάν και δεν θυμάμαι πως ξεκίνησε το off topic αλλά θυμάμαι ότι εγώ ήθελα με μια ελαφριά διάθεση να το εξαφανίσω ξορκίζοντας και γελοιοποιώντας το, καθώς το θεώρησα κακό συσχετισμό όπως τον παρουσίαζαν μερικοί και εσύ συνέβαλες - έτσι όπως το ανέλυσα στο μυαλό μου - με την ερώτηση σου σε κάποιου είδους συνέχισης του, προφανώς γιατί βρίσκεις κάτι "ενδιαφέρον" σε αυτόν τον συσχετισμό, έχω να σου πώ σοβαρά αφού επιμένεις ότι :

Δεν υπάρχει φίλε μου στο great scheme of things και στο end of the day "ευκολότερο" ή "δυσκολότερο" όσον αφορά μια εργασία ή διαδικασία. Όλα μαθαίνονται σε μια εργασία μετά απο κάποιο σημείο και για αυτόν που την ξέρει είναι τυφλοσούρτης και απλό. Το παράδειγμα με την πρίζα ήταν επίτηδες ακραίο, για να καταδείξει κάποια πράγματα όσον αφορά το θέμα αυτό, που λίγοι γνωρίζοντας το μπορούν να το καταλάβουν, εκτιμήσουν την μεταφορική του έννοια και να γελάσουν κιόλας με αυτό. Πάντως δεν είναι τόσο ακραίο όσο νομίζεις. Για παράδειγμα το 90 % των γιατρών που ξέρω δεν ξέρουν κάν να αλλάξουν μια πρίζα και τους παίρνουν οι ηλεκτρολόγοι 50 ευρώ για μια τέτοια δουλειά. Δεν έχουν καν αίσθηση της χρήσης ενός κατσαβιδιού και ας κάνουν όχι λαρυγγοσκόπηση αλλά και ανοιχτή καρδιά ή TAVI. Το να αλλαξεις μια πρίζα έχει και αυτή κάποια γνώση απο πίσω της και θεωρητική και πρακτική - εξάσκησης. Και μάλιστα μπορεί να στοιχίσει μέχρι και την ζωή ενός ανθρώπου, εαν κάνει κάποιες λάθος "υποθέσεις" που διάβασες στην θεωρία. Το δύσκολο και εύκολο είναι σχετικό και λόγω άλλων καταστάσεων. Να πας εσύ να δουλέψεις στο 1 χλμ βάθος σε ορυχείο στην Αφρική για 10 δολλάρια για να βγάζεις χρυσό και θα σου πω μετά εγώ τι είναι δύσκολο ή όχι. Πήγαινε να μάθεις βιολί να δείς πόσο εύκολο είναι, ένα δοξάρι είναι που με αυτό γρατζουνάς κάτι χορδές χα χα.

Και επειδή μιλάμε και για τέχνη ... η δημιουργία και η ομορφιά και το μεράκι που κάνει ένας άνθρωπος την δουλειά του όποια και να είναι αυτή, απο το να σκουπίζει δρόμους μέχρι να κάνει εγχειρήσεις είναι αυτό που μένει. Δεν υπάρχει σοβαρός και μορφωμένος άνθρωπος είτε γιατρός , είτε οποιουδήποτε άλλου επαγγέλματος ή επιστήμης που αυτό που σου λέω δεν το εκτιμάει, δεν το γνωρίζει και που δεν αποτέλει μέρος της φιλοσοφίας του και πως βλέπει τα πράγματα. Για αυτό και όλοι οι πραγματικά κορυφαίοι άνθρωποι στην δουλειά τους είναι απλοί άνθρωποι και συζητάνε, σέβονται, και κερδίζουν συζητώντας με τους πάντες. Οσοι δεν το γνωρίζουν ή θεωρούν ότι αυτό που κάνουν είναι απλώς κάτι που μπορεί να χωριστεί σε "ευκολότερο" ή "δυσκολότερο" το κάνουν για διάφορους λόγους που δεν θα τους πω .... γιατί είναι στην πλειοψηφία τους κακοί λόγοι και δικά τους προσωπικά αδιέξοδα και γιατί θα πέσει το site και εγώ θα εκτελεστώ στην πλατεία. Καλή σου ημέρα χαιρετίσματα στην αγαπημένη και όμορφη Ξάνθη. Πιές ένα καφέ για μένα στην "παραλία".
Εννοείται πως θα ήταν απαράδεκτο να λογαριάζαμε τους ανθρώπους και την προσφορά καθενός στο κοινωνικό σύνολο με αποκλειστικό γνώμονα την επαγγελματική τους ιδιότητα -των ... μηχανικών συμπεριλαμβανομένων. :sneaky:

Είναι επίσης προφανές ότι στοιχεία όπως η ικανότητα, το μεράκι και η ευσυνειδησία στην εξάσκηση καθενός επαγγέλματος αποτελούν κοινό παρονομαστή αξίας.

Κάθε τάση υπεραξίας βασίζεται όμως σε χειροπιαστά δεδομένα, όπως λ.χ. ότι οι σπουδές με την εξάσκηση για να φτάσει κάποιος σε στάδιο καταξίωσης στην εκτέλεση λαρυγγοσκόπησης καθώς και η απαίτηση να μένει διαρκώς ενήμερος στην παραμικρή εξέλιξη στην ειδικότητά του απαιτούν πιο επίπονη προσπάθεια και αφιέρωση χρόνου από την αντίστοιχη πορεία στο να καταξιωνόταν ως επαγγελματίας ηλεκτρολόγος.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.119
Reaction score
124.699
Είναι γεγονός πως μια πληθώρα από μικρά και οικονομικά σύγχρονα ενεργά μόνιτορ έχουν "μετρήσεις" (απόκριση στο φάσμα) αξιοζήλευτες, as good as it gets.

Φυσικά, οι μετρήσεις τώρα, γίνονται με εξοπλισμό κλάσεις ανώτερο και ακριβέστερο από τον καλύτερο εξοπλισμό που υπήρχε προ 20-ετιας και 30-ετιας, δεδομένο.

Και βεβαίως υπάρχουν μικρά φτηνά μόνιτορ, όπως το γνωστό της Νιούμαν, που πωλείται με εγγυημένη απόκριση συχνότητας εντελώς φλατ, με εύρος απόκλισης μόλις +-0,5 dB, απόκλιση κλάσεις μικρότερη από την βέλτιστη πιθανή στον καλύτερο δυνατόν χώρο. Ανηχοϊκή γαρ.

Βεβαίως, οι ανηχοϊκές μετρήσεις αυτές, έχουν μια αξία.

Αλλά η αξία αυτών των μετρήσεων, στη σύγχρονη πραγματικότητα του όντιο, είναι μικρή, και οφείλει να συνοδεύεται και από μια πληθώρα άλλων μετρήσεων, διαφορετικών, που όλες μαζί, δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιδόσεις του ηχείου.

Η σημαντικότερη παράμετρος όσον αφορά αποκλειστικά και μόνον την απόκριση συχνότητας ενός ηχείου, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ο συνδυασμός της ομοιογενούς ον αξις απόκρισης με μια ομοίως ομοιογενή οφ αξις απόκριση. Εάν το ένα, ως γράφημα, ξεφεύγει από την εικόνα του άλλου, είτε στον οριζόντιο είτε στον κατακόρυφο άξονα, το ηχείο είναι προβληματικό.

Γι'αυτό η αξία του σπινοράματος είναι κλάσεις ανώτερη της μιας ξερής απόκρισης ον αξις, και ξεχωρίζει το καλοσχεδιασμένο ηχείο από τα μπάζα.

Ταυτόχρονα, σε οικιακή χρήση, δεν είναι διόλου δεδομένο πως ένα καλοσχεδιασμένο ηχείο θα παίζει και καλά. Ίσα ίσα, είναι δεδομένο πως κάτωθεν της ζώνης σροεντερ θα γίνεται της Πανδώρας, με μόνες πιθανές εξαιρέσεις τα εντοιχισμένα και τα καρδιοειδη, ενώ άνωθεν της ζώνης σροεντερ, θα ακούς τις ανακλάσεις του χώρου, τόσο τις έντονες πρώτες, όσο και το σύνολο της διαχεόμενης ενέργειας, που σε συνδυασμό με γυμνές παράλληλες επιφάνειες τοιχωματικων ορίων θα δώσει και φαινόμενα φλατερ εκο, τα οποία δεν αποτυπώνονται διόλου σε μία μέτρηση απόκρισης. 😎

Οι μετρήσεις στο σπίτι, με τις προηγμένες σύγχρονες μεθόδους μέτρησης, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να διορθωθεί το τελικό αποτέλεσμα, όσο αυτό είναι εφικτό.

Πριν από 25 χρόνια, οι διαθέσιμες εφαρμογές μέτρησης στο σπίτι ήταν σε βρεφικό στάδιο. Δεν μπορεί να συγκριθεί η τεχνολογία των μετρήσεων του τότε με τα σημερινά δεδομένα, με τα σημερινά σοφτγουερ, και με τα σημερινά εργαλεία ισοστάθμισης, οι διαφορές σε 2,5 δεκαετίες είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές του επιπέδου των συσκευών της κινητής τηλεφωνίας, σκεφτείτε τι συσκευές τηλεφώνων υπήρχαν τότε, τι δυνατότητες είχαν σε σχέση με ένα σύγχρονο δυνατό κινητό τηλέφωνο του σήμερα.

Είναι λοιπόν προς όφελος των χρηστών, να χρησιμοποιηθεί η προσφερόμενη δυνατότητα οικιακών μετρήσεων του σήμερα, ώστε να επιτευχθεί κάπως καλύτερο αποτέλεσμα για το χώρο τους, με περιορισμούς φυσικά, τόσο λόγω ηχείων (σπινοραμα) όσο και λόγω χώρου.

Βέβαια η μελέτη των δυνατοτήτων του rew και των σύγχρονων μεθόδων ισοστάθμισης, δεν είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή μιας μπριζας, και η αλλαγή μιας μπριζας φυσικά δεν είναι δεδομένη δεξιότητα στον γενικό πληθυσμό.

Η ικανότητα μάθησης ακολουθεί μια πτωτική καμπύλη κατά την αύξηση της ηλικίας, και παλιά γνωμικά όπως αυτό με το γέρικο σκυλί που δε μπορείς να του μάθεις νέα κόλπα, είναι 100% αληθή.

Το βέβαιο στην όλη υπόθεση, είναι πως οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν τα σύγχρονα εργαλεία μέτρησης. Έχει μελετηθεί η δυνατότητα των ανθρώπων αισθητηρίων οργάνων, και όσο εξαιρετική κι αν είναι (μειούμενη φυσικά με την πάροδο της ηλικίας) έχει ανυπέρβλητα όρια, και σε πάρα πολλές παραμέτρους δεν μπορεί να πλησιάσει την ακρίβεια μέτρησης ενός σύγχρονου εργαλείου.

Βέβαια τα σύγχρονα μετρητικά εργαλεία μπορεί να είναι σπουδαία, αλλά η ορθή χρήση των εργαλείων δεν είναι τόσο εύκολη (καμία σχέση με την μπρίζα), και δυστυχώς η αξιολόγηση των μετρητικών δεδομένων δεν είναι διόλου απλή υπόθεση, ίσα ίσα είναι απίστευτα δύσκολη διαδικασία, για πολύ λίγους, για αυτούς με υψηλή ικανότητα μάθησης και μεγάλη κι έντονη διάθεση για μάθηση, διαδικασία εξόχως επίπονη και χρονοβόρα.

Γι'αυτό, πολλοί φίλοι του όντιο, είναι (και θα είναι) εγκλωβισμένοι στην ικανότητα της ακοής τους, αφού μέχρι εκεί μπορούν.

Καμία σπουδαία σημασία δεν έχει αυτό, καμία ζωή δεν θα κινδυνεύσει όπως σε μια αλλαγή μπριζας ή σε μια ιατρική πράξη, και γενικά το όλο χόμπι έχει περιορισμένη αξία και χρησιμότητα.

Ας μη ξεχνάμε πως ο μουσικόφιλος θα ευχαριστηθεί τη μουσική του και από το πιο ταπεινό στέρεο, το αποδεδειγμένα κακόηχο στέρεο (ή μονοφωνικό ραδιόφωνο), καθώς η απόλαυση της τέχνης είναι εγκεφαλική διαδικασία και δεν εξαρτάται από την ποιότητα κανενός στέρεο ή την ποιότητα της ηχογράφησης.

Οι αισθήσεις παρακάμπτονται εύκολα, ξεγελιουνται ακόμα πιο εύκολα, και το μυαλό αποφασίζει χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές, γιατί μπορεί.

Κι έτσι, μπορεί το μυαλό να βλέπει μια τελεία και να σου δώσει την βεβαιότητα ότι μια τελεία υπάρχει, είναι εύκολο να συμβεί:

received_546368320900830.jpeg


Εύκολο επίσης είναι να καταλάβει το μυαλό πως υπάρχουν 2 τελείες.

Α, όχι. Τρεις είναι. Μπα, τέσσερις.

Τέλος πάντων, με προσπάθεια τώρα, το μυαλό μπορεί να καταλάβει πως μια ντουζίνα είναι.

Οι αισθήσεις όμως, είναι αδύνατο να δείξουν περισσότερες από 1 τελεία ταυτόχρονα, πόσο μάλλον να σου δείξουν ταυτόχρονα μια ντουζίνα τελείες.

Δεν μπορούν. Άμα καταλάβουμε τα όρια των αισθήσεων, αυτό είναι μια καλή αρχή. 🍷👍

Στο αυτί λοιπόν, η ψυχοακουστική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις δυνατότητες της αίσθησης της ακοής, και οι μελέτες της ψυχοακουστικης έχουν δώσει τα πλέον χρήσιμα συμπεράσματα για όλες τις εφαρμογές ήχου, ανεξαιρέτως. Γι'αυτό αξίζει ο κάθε όντιοφιλ να εξερευνήσει καταρχήν τις εξελίξεις στην ψυχοακουστικη, να μάθει μέχρι που φτάνει το αυτί, τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο, τι γίνεται αντιληπτό και τι όχι, και να εστιάσει σε όσα χρήσιμα πράγματα μάθει. Ο αρχηγός εδώ είναι ο δόκτορας Τουλ, και το βιβλίο του δόκτορα αποτελεί το πιο σημαντικό βιβλίο που πρέπει να μελετηθεί από κάθε όντιοφιλ. Διάβασμα λοιπόν, για όσους μπορούν. Για όσους δε μπορούν, δε γ@μεις, σλοου δι γκαμπατζ. 😁
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Είναι γεγονός πως μια πληθώρα από μικρά και οικονομικά σύγχρονα ενεργά μόνιτορ έχουν "μετρήσεις" (απόκριση στο φάσμα) αξιοζήλευτες, as good as it gets.

Φυσικά, οι μετρήσεις τώρα, γίνονται με εξοπλισμό κλάσεις ανώτερο και ακριβέστερο από τον καλύτερο εξοπλισμό που υπήρχε προ 20-ετιας και 30-ετιας, δεδομένο.

Και βεβαίως υπάρχουν μικρά φτηνά μόνιτορ, όπως το γνωστό της Νιούμαν, που πωλείται με εγγυημένη απόκριση συχνότητας εντελώς φλατ, με εύρος απόκλισης μόλις +-0,5 dB, απόκλιση κλάσεις μικρότερη από την βέλτιστη πιθανή στον καλύτερο δυνατόν χώρο. Ανηχοϊκή γαρ.

Βεβαίως, οι ανηχοϊκές μετρήσεις αυτές, έχουν μια αξία.

Αλλά η αξία αυτών των μετρήσεων, στη σύγχρονη πραγματικότητα του όντιο, είναι μικρή, και οφείλει να συνοδεύεται και από μια πληθώρα άλλων μετρήσεων, διαφορετικών, που όλες μαζί, δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιδόσεις του ηχείου.

Η σημαντικότερη παράμετρος όσον αφορά αποκλειστικά και μόνον την απόκριση συχνότητας ενός ηχείου, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ο συνδυασμός της ομοιογενούς ον αξις απόκρισης με μια ομοίως ομοιογενή οφ αξις απόκριση. Εάν το ένα, ως γράφημα, ξεφεύγει από την εικόνα του άλλου, είτε στον οριζόντιο είτε στον κατακόρυφο άξονα, το ηχείο είναι προβληματικό.

Γι'αυτό η αξία του σπινοράματος είναι κλάσεις ανώτερη της μιας ξερής απόκρισης ον αξις, και ξεχωρίζει το καλοσχεδιασμένο ηχείο από τα μπάζα.

Ταυτόχρονα, σε οικιακή χρήση, δεν είναι διόλου δεδομένο πως ένα καλοσχεδιασμένο ηχείο θα παίζει και καλά. Ίσα ίσα, είναι δεδομένο πως κάτωθεν της ζώνης σροεντερ θα γίνεται της Πανδώρας, με μόνες πιθανές εξαιρέσεις τα εντοιχισμένα και τα καρδιοειδη, ενώ άνωθεν της ζώνης σροεντερ, θα ακούς τις ανακλάσεις του χώρου, τόσο τις έντονες πρώτες, όσο και το σύνολο της διαχεόμενης ενέργειας, που σε συνδυασμό με γυμνές παράλληλες επιφάνειες τοιχωματικων ορίων θα δώσει και φαινόμενα φλατερ εκο, τα οποία δεν αποτυπώνονται διόλου σε μία μέτρηση απόκρισης. 😎

Οι μετρήσεις στο σπίτι, με τις προηγμένες σύγχρονες μεθόδους μέτρησης, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για να διορθωθεί το τελικό αποτέλεσμα, όσο αυτό είναι εφικτό.

Πριν από 25 χρόνια, οι διαθέσιμες εφαρμογές μέτρησης στο σπίτι ήταν σε βρεφικό στάδιο. Δεν μπορεί να συγκριθεί η τεχνολογία των μετρήσεων του τότε με τα σημερινά δεδομένα, με τα σημερινά σοφτγουερ, και με τα σημερινά εργαλεία ισοστάθμισης, οι διαφορές σε 2,5 δεκαετίες είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές του επιπέδου των συσκευών της κινητής τηλεφωνίας, σκεφτείτε τι συσκευές τηλεφώνων υπήρχαν τότε, τι δυνατότητες είχαν σε σχέση με ένα σύγχρονο δυνατό κινητό τηλέφωνο του σήμερα.

Είναι λοιπόν προς όφελος των χρηστών, να χρησιμοποιηθεί η προσφερόμενη δυνατότητα οικιακών μετρήσεων του σήμερα, ώστε να επιτευχθεί κάπως καλύτερο αποτέλεσμα για το χώρο τους, με περιορισμούς φυσικά, τόσο λόγω ηχείων (σπινοραμα) όσο και λόγω χώρου.

Βέβαια η μελέτη των δυνατοτήτων του rew και των σύγχρονων μεθόδων ισοστάθμισης, δεν είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή μιας μπριζας, και η αλλαγή μιας μπριζας φυσικά δεν είναι δεδομένη δεξιότητα στον γενικό πληθυσμό.

Η ικανότητα μάθησης ακολουθεί μια πτωτική καμπύλη κατά την αύξηση της ηλικίας, και παλιά γνωμικά όπως αυτό με το γέρικο σκυλί που δε μπορείς να του μάθεις νέα κόλπα, είναι 100% αληθή.

Το βέβαιο στην όλη υπόθεση, είναι πως οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν τα σύγχρονα εργαλεία μέτρησης. Έχει μελετηθεί η δυνατότητα των ανθρώπων αισθητηρίων οργάνων, και όσο εξαιρετική κι αν είναι (μειούμενη φυσικά με την πάροδο της ηλικίας) έχει ανυπέρβλητα όρια, και σε πάρα πολλές παραμέτρους δεν μπορεί να πλησιάσει την ακρίβεια μέτρησης ενός σύγχρονου εργαλείου.

Βέβαια τα σύγχρονα μετρητικά εργαλεία μπορεί να είναι σπουδαία, αλλά η ορθή χρήση των εργαλείων δεν είναι τόσο εύκολη (καμία σχέση με την μπρίζα), και δυστυχώς η αξιολόγηση των μετρητικών δεδομένων δεν είναι διόλου απλή υπόθεση, ίσα ίσα είναι απίστευτα δύσκολη διαδικασία, για πολύ λίγους, για αυτούς με υψηλή ικανότητα μάθησης και μεγάλη κι έντονη διάθεση για μάθηση, διαδικασία εξόχως επίπονη και χρονοβόρα.

Γι'αυτό, πολλοί φίλοι του όντιο, είναι (και θα είναι) εγκλωβισμένοι στην ικανότητα της ακοής τους, αφού μέχρι εκεί μπορούν.

Καμία σπουδαία σημασία δεν έχει αυτό, καμία ζωή δεν θα κινδυνεύσει όπως σε μια αλλαγή μπριζας ή σε μια ιατρική πράξη, και γενικά το όλο χόμπι έχει περιορισμένη αξία και χρησιμότητα.

Ας μη ξεχνάμε πως ο μουσικόφιλος θα ευχαριστηθεί τη μουσική του και από το πιο ταπεινό στέρεο, το αποδεδειγμένα κακόηχο στέρεο (ή μονοφωνικό ραδιόφωνο), καθώς η απόλαυση της τέχνης είναι εγκεφαλική διαδικασία και δεν εξαρτάται από την ποιότητα κανενός στέρεο ή την ποιότητα της ηχογράφησης.

Οι αισθήσεις παρακάμπτονται εύκολα, ξεγελιουνται ακόμα πιο εύκολα, και το μυαλό αποφασίζει χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές, γιατί μπορεί.

Κι έτσι, μπορεί το μυαλό να βλέπει μια τελεία και να σου δώσει την βεβαιότητα ότι μια τελεία υπάρχει, είναι εύκολο να συμβεί:

View attachment 285745

Εύκολο επίσης είναι να καταλάβει το μυαλό πως υπάρχουν 2 τελείες.

Α, όχι. Τρεις είναι. Μπα, τέσσερις.

Τέλος πάντων, με προσπάθεια τώρα, το μυαλό μπορεί να καταλάβει πως μια ντουζίνα είναι.

Οι αισθήσεις όμως, είναι αδύνατο να δείξουν περισσότερες από 1 τελεία ταυτόχρονα, πόσο μάλλον να σου δείξουν ταυτόχρονα μια ντουζίνα τελείες.

Δεν μπορούν. Άμα καταλάβουμε τα όρια των αισθήσεων, αυτό είναι μια καλή αρχή.
Παράδοξο να μιλάει για τελείες όποιος θ'ακολουθούσε πιστά τις... παύλες του. :lolsign:
 

Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.516
Κάθε τάση υπεραξίας βασίζεται όμως σε χειροπιαστά δεδομένα, όπως λ.χ. ότι οι σπουδές με την εξάσκηση για να φτάσει κάποιος σε στάδιο καταξίωσης στην εκτέλεση λαρυγγοσκόπησης καθώς και η απαίτηση να μένει διαρκώς ενήμερος στην παραμικρή εξέλιξη στην ειδικότητά του απαιτούν πιο επίπονη προσπάθεια και αφιέρωση χρόνου από την αντίστοιχη πορεία στο να καταξιωνόταν ως επαγγελματίας ηλεκτρολόγος.
Ποιός το λέει αυτό ; Εσύ ; Με τι προσόντα ξέρεις να το κρίνεις ; Επίσης είσαι επαγγελματίας ηλεκτρολόγος για να ξέρεις για το συγκεκριμένο επάγγελμα μιας και το αναφέρεις ;

Ή νομίζεις ότι η αξία ή η υπεραξία καθορίζεται απο τους παράγοντες που αναφέρεις ;
 

sk

Μηνύματα
530
Reaction score
474
@costas EAR

Δηλαδή τώρα για να καταλάβω….

Αλλάζοντας προς το political correct το επικοινωνιακό σου και ξαναλέγοντας πολιτισμένα τα όσα έλεγες, ευελπιστείς να αυξηθεί η διάθεση μου για «διάβασμα» ?

Επιπρόσθετα θεωρείς a priori ότι θα ενδυναμωθούν παράλληλα και οι ικανότητες μου ως προς την κατανόηση & την αφομοίωση των όσων θα διαβάσω ?
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.119
Reaction score
124.699
Παράδοξο να μιλάει για τελείες όποιος θ'ακολουθούσε πιστά τις... παύλες του. :lolsign:
Δυσανάγνωστα ήταν και θα είναι πάντα τα κείμενα των γιατρών, γεμάτα παύλες και τέλειες, κι όποιος αντέξει. 🤪😜😁

received_1375783593256607.jpeg
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.119
Reaction score
124.699
Πείστηκα, θα αγοράσω σκούπα ρομπότ.
Τα χρησιμότερα 450€ που έχω δώσει είναι σε σκούπα ρομπότ.

Και τα πιο άχρηστα λεφτά που έδωσα, είναι σε αυτά:

PXL_20221020_105230766.jpg
PXL_20221020_104736616.jpg
PXL_20221020_085258166.jpg

Δε σε βλέπω να κυνηγάς τα χρήσιμα..

🤪😜😁
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Τα χρησιμότερα 450€ που έχω δώσει είναι σε σκούπα ρομπότ.

Και τα πιο άχρηστα λεφτά που έδωσα, είναι σε αυτά:


Δε σε βλέπω να κυνηγάς τα χρήσιμα..

🤪😜😁
Τώρα πας να δώσεις υπεραξία στη ρομποτική σκούπα... Αφενός μεν άμα σκουπίζεις ο ίδιος ασκείται και το σώμα, αφετέρου δε κανένα gadget για πεζή οικιακή καθαριότητα δεν θα σου προσφέρει όση ψυχική ανάταση θα γινόταν να προσληφθεί με τη χρήση των βελτιωτικών αξεσουάρ για το ηχοσύστημα, ανεξάρτητα του άμα λειτουργούσαν πραγματικά ή όχι εκείνα. :sneaky:
 

Μηνύματα
12.214
Reaction score
14.516
Βρε αφήστε τον άνθρωπο.. :p (προφανώς δεν το λέω για εσένα vastsar επειδή έτυχε να μιλήσεις τελευταίος, αλλά γενικά).
Ακόμα κι αν δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος εξακολουθούν να είναι αξιοπρεπή ηχεία.
Άλλωστε από το ξεκίνημα του νήματος οι ενστάσεις - διαφωνίες αφορούσαν κυρίως το πολυκάναλο vs δικάναλο, μετά πήγαμε στην τεχνολογία του σήμερα vs τα παλιά και τέλος πιάσαμε και τα ηχεία.. :biggrin:
Ο άνθρωπος έχει κάνει μετρήσεις, έχει φροντίσει το χώρο του, ακούει όπως επιθυμεί..
Να τον πιστέψουμε ή όχι? (Χέστηκ' η φοράδα στ΄ αλώνι)
Αν κάποιος με μοντέρνο σύστημα πολυκάναλο και με μετρήσεις - φροντίδα ακούει καλύτερα στον χώρο του ή όχι είναι το θέμα μας τώρα? (Χέστηκ' η φοράδα στ' αλώνι again :biggrin: )
Οι πρωτάρηδες δεν θα ψαρώσουν με ένα νήμα, θα ψάξουν, θα ρωτήσουν, θα ακουστούν πολλές απόψεις (εφόσον μπήκαν εδώ και διαβάζουν).
Και βρίσκω μάλλον απίθανο πρωτάρης να πάει για τέτοια ηχεία χωρίς να ψάξει τι μοντέρνο υπάρχει στην αγορά.
Μην τα κάνουμε όλα τραγικά..


Α, και καλημέρα ε? :p
Εσύ πως κατέληξες εδω μέσα, και στο χόμπι γενικότερα , φυσιολογικός άνθρωπος μου φαίνεσαι. 😃
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Εσύ πως κατέληξες εδω μέσα, και στο χόμπι γενικότερα , φυσιολογικός άνθρωπος μου φαίνεσαι. 😃
κακές παρέες μάλλον....
να κι εγώ, μ΄αυτούς που μιλάω εδώ μέσα.... μετά από τόσα χρόνια άρχισα να μιλάω για ...χροιές...
τι να πεις.....
 

Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Τώρα πας να δώσεις υπεραξία στη ρομποτική σκούπα... Αφενός μεν άμα σκουπίζεις ο ίδιος ασκείται και το σώμα, αφετέρου δε κανένα gadget για πεζή οικιακή καθαριότητα δεν θα σου προσφέρει όση ψυχική ανάταση θα γινόταν να προσληφθεί με τη χρήση των βελτιωτικών αξεσουάρ για το ηχοσύστημα, ανεξάρτητα του άμα λειτουργούσαν πραγματικά ή όχι εκείνα. :sneaky:
Πες τα ρε Μπουτια, μας τακανε τσουρεκια με τα μπλακ αγκνους, εχει γινει 150 κιλα κι αυτος συνεχιζει με διατρητες σχαρες και με κατι ουισκια που τα βρισκει σε καποια ερημωμενα πηγαδια!
Σκουπα ρε, αχυρενια, ελαφρυ τρεξιμο και μπιφτεκι λαχανικων για να μπορεις να βγεις στη θαλασσα μοντελακι!
Τελεια και παυλα!!.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.323
Μηνύματα
2.858.546
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top