Σχόλια περί κλασικής μουσικής από το θέμα της ταινίας Tar (2022)

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.493
Reaction score
37.569
και για τη χουντα πες ΝΚ :smoke:
~ και μισο λεπτο να δω σε ποιο νημα του σαιτ μπηκα?! ουκρανια vs ρωσσια?! muzak vs politicz~
 


Μηνύματα
3.998
Reaction score
3.831
Υπάρχει κάτι: αν καταφέρεις να ακούσεις λεπτομερώς ένα μεγάλο μουσικό έργο θα εξασκηθεί η δυνατότητα συγκέντρωσης. Κάτι που λείπει σήμερα, με τον καταιγισμό των πληροφοριών.
Όντως πολύ δύσκολο σήμερα να παρακολουθήσεις αναπόσπαστος ένα μεγάλο μουσικό έργο. Η εξέλιξη αποθήκευσης του μουσικού γεγονότος: cd - hard disc-streaming σε οδηγεί συνήθως και εύκολα σε τύπου τζουκ μπόξ -αποσπασματικές(ανοληκλήρωτες μάλιστα) ακροάσεις.
Εδώ σαν μέσο συγκέντρωσης και απόλαυσης έχει σαφές προβάδισμα το βινύλιο, διότι τόχεις αγοράσει, μπαίνεις στη διαδικασία τοποθέτησης αλλά και (συνήθως) παρακολούθησης του πλατώ όσο γυρνάει.
Υπάρχει μία ας πούμε παράλληλη διαδικασία με αυτή της αγοράς εισητηρίου και παρακολούθησης ενός κονσέρτου, μιάς συναυλίας κ.ο.κ.
Προσωπικά, με συλλαμβάνω πολλές φορές να κάνω συνεχές ψάξιμο και να εστιάζω στο πως ακούγονται οι επιλογές μου απ το σύστημα, παρά στο περιεχόμενο της μουσικής.
Αντιθέτως και παραδόξως κάποιες φορές απολαμβάνω το πρόγραμμα που δημιουργεί η πλατφόρμα.
Βιώματα και ευκολίες καθορίζουν εν πολλοίς τη συμπεριφορά μας και υπάρχει ανάγκη προσπάθειας για τη συγκέντρωση που απαιτεί η ακρόαση σημαντικού μουσικού έργου.
Νομίζω? ;)
 

Μηνύματα
6.838
Reaction score
5.946
Θα ήταν πολύ βολικό η λεπτομερής ακρόαση κλασικής μουσικής απ τον καναπέ του σπιτιού μας να μπορει να μας μετατρέψει με κάποιο μαγικό τρόπο σε εναρετους ανθρώπους. :D
Αφέλεια λέγεται αυτό.
Γεματος ο κόσμος από δαύτους με ένα παραφουσκωμενο Εγώ.
Για σενα
Όντως θα ήταν πολύ "βολικό" και θα συνιστούσε..."αφέλεια" να πιστεύαμε ότι αρκεί απλά να καθόμαστε στον καναπέ μας και να ακούμε, με κάποια προσοχή, έργα Κλασικής Μουσικής για να καταστούμε "ενάρετα" άτομα.
Η "λεπτομερής" και συνεπής ακρόαση (ει δυνατόν σε καθημερινή βάση) δεν σημαίνει ότι καθόμαστε αναπαυτικά στον καναπέ μας και βάζουμε...randomly...να παίζει ό,τι νάναι Κλασικό...έργο...Υπό αυτές τις συνθήκες, ποτέ δεν θα ήταν...listening to the Music but...hearing it...
H λεπτομερής άκροαση προυποθέτει προεργασία και σχετική μελέτη πριν και μετά την ακρόαση συγκεκριμένου προγράμματος. Σημαίνει ότι η "ακροάση" δεν περιορίζεται στον καναπέ του σπιτιού μας αλλά μπορεί (και πρέπει όσο είναι δυνατόν για τον καθένα μας) να λαμβάνει χώρα σε συναυλιακούς χώρους, σε θέατρα Όπερας, σε Εκκλησίες (εάν πρόκειται για Λειτουργίες, Καντάτες κλπ.) κοκ.
Και να το επαναλάβουμε προς εμπέδωση...Η Κλασική Μουσική είναι ένα από τα μέσα για ορισμένες αρέτες, πρωτίστως την αναγνώριση του ωραίου και, μέσω αυτού, της αναγνώρισης του καλού.
¨Οστις δεν χρειάζεται αυτό το μέσο...so be it...Δεν χρειάζεται, όμως, και μάλιστα...a priori να έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι η Κλασική Μουσική δεν δύναται να είναι χρήσιμη στους...ενδιαφερόμενους ακροατές...
 
Last edited:

Μηνύματα
12.213
Reaction score
14.513
¨Ασε Prince , μην ασχολείσαι, έχεις μπλέξει με Βαρβάρους. 😃 Είναι και πιτσιρικάδες, βλέπουν και Τζόν Γουίκ, δεν "βγάζουν" και Γερμανίδες που προτιμούν την κλασική, αργεί να κυριαρχήσει και το πολυκάναλο. Έχει προβλήματα ο κόσμος και εσυ τους λές για φιλοσοφία, για το ωραίο και την ηθική ; 😃 Αυτά είναι θέματα για μεγαλύτερες ηλικίες.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
¨Ασε Prince , μην ασχολείσαι, έχεις μπλέξει με Βαρβάρους. 😃 Είναι και πιτσιρικάδες, βλέπουν και Τζόν Γουίκ, δεν "βγάζουν" και Γερμανίδες που προτιμούν την κλασική, αργεί να κυριαρχήσει και το πολυκάναλο. Έχει προβλήματα ο κόσμος και εσυ τους λές για φιλοσοφία, για το ωραίο και την ηθική ; 😃 Αυτά είναι θέματα για μεγαλύτερες ηλικίες.
Δεν γίνεται να συμμεριζόμουν απολύτως αυτήν την άποψη. Όσο βρίσκονται τα άτομα σε νεαρότερη ηλικία τα διακρίνει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην προοπτική να χάνονταν όλα ώστε να κατέχουν τελικά όλα όσα θα είχαν σημασία.

Για όσους θα θεωρούσαν εξωπραγματική την υπόθεση της ταινίας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο χώρο της Κλασσικής αναφέρεται πως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε περίπτωση γνωστού Αμερικανού μαέστρου στον οποίο καταλογίστηκε κάτι ακόμα χειρότερο από την ταινία, ότι ασελγούσε σε νεαρούς καλλιτέχνες υπό την επιρροή του και μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αποπέμφθηκε απ'όσες καλλιτεχνικές θέσεις κατείχε εξασφαλίζοντας κιόλας μέσα από δικαστικό συμβιβασμό και σχετική απόφαση του Supreme Court στη Νέα Υόρκη αποζημίωση 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων ειδικά από τη Metropolitan Opera Orchestra για συκοφαντική δυσφήμιση σε συνδυασμό με αθέτηση συμβολαίου από τη δική της πλευρά αφού το συγκεκριμένο συμβόλαιο δεν περιλάμβανε όρο ... εκδίωξης λόγω ηθικών παραπτωμάτων.
 
Last edited:

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.852
Reaction score
12.416
Υπάρχει κάτι: αν καταφέρεις να ακούσεις λεπτομερώς ένα μεγάλο μουσικό έργο θα εξασκηθεί η δυνατότητα συγκέντρωσης. Κάτι που λείπει σήμερα, με τον καταιγισμό των πληροφοριών.
Ισχύει, πολλά τα ερεθίσματα, λίγος ο χρόνος, μικρή η "επένδυση" του καθενός σε πολύτιμα λεπτά και φαιά ουσία.

Είναι καλή ιδέα να "γυμναστώ" ξανά με ακρόαση μεγάλων έργων κλασσικής, για να διαβάσω μετά τη νέα υπογραφή του @Dimifoot. :biggrin:
 

TGD

Μηνύματα
6.984
Reaction score
7.069
Για όσους θα θεωρούσαν εξωπραγματική την υπόθεση της ταινίας σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο χώρο της Κλασσικής αναφέρεται πως στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε περίπτωση γνωστού Αμερικανού μαέστρου στον οποίο καταλογίστηκε κάτι ακόμα χειρότερο από την ταινία, ότι ασελγούσε σε νεαρούς καλλιτέχνες υπό την επιρροή του και μάλιστα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Από την άλλη ο MTT είπε για τον Bernstein ότι δεν ήταν κάτι παράξενο να σε ελκύει η προσωπικότητά του. Και αν "πηγαμε και μερικοί μαζί του δεν ήταν γιατί εκμεταλλεύονταν τη θέση του".
 


Μηνύματα
12.213
Reaction score
14.513
Δεν γίνεται να συμμεριζόμουν απολύτως αυτήν την άποψη. Όσο βρίσκονται τα άτομα σε νεαρότερη ηλικία τα διακρίνει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην προοπτική να χάνονταν όλα ώστε να κατέχουν τελικά όλα όσα θα είχαν σημασία.
Μόνο ότι έβαλες γελάκι στο σχόλιο μου για nerds στο άλλο νήμα, αποδεικνύοντας πλέον και με τη βούλα , εάν και το έχεις αποδείξει και άλλες φορές, ότι και το όποιο διαθέσιμο χιούμορ σου είτε όταν το προσφέρεις εσύ , είτε όταν το ανταμείβεις όταν το αντιλαμβάνεσαι απο τους άλλους, είναι σχετικά κανοποιητικά δίκαιο χιούμορ χωρίς biases, εγώ πλέον δεν με πειράζει να διαφωνείς. 😃 😍 Βέβαια όπως καταλαβαίνεις κορυφή όλων μας στο θέμα αυτό, παραμένει ο Κος Χρήστος, 😍 το υπενθυμίζω όχι για κανέναν άλλο λόγο, απλώς για να μην περάσουμε και στην έπαρση που διακρίνει απο ότι κατάλαβα απο τα βίντεο -trailers την Tar ως προσωπικότητα και ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης σε δεύτερο χρόνο και της μετουσίωσης (με τον ψυχολογικό ορισμό της λέξης) που αφορά την σεξουαλική της ταυτότητα , ενώ μουσικολογικά την διακρίνει καθαρά η ταπεινότητα και η πλήρης αφιέρωση της, στην πιστή αποτύπωση του έργου του συνθέτη που φτάνει μέχρι και την πλήρη εργαλειοποίηση όλων των γύρω της (μουσικών της ορχήστρας, μαθητές της αλλά και όλων των εμπλεκομένων) πρός τον "ιερό" αυτό σκοπό και που πάνω σε αυτήν την "δικαιολογία" ως υπηρέτης του υψηλού θρησκευτικού νοήματος στην τέχνη, βασίζεται το έργο και ο σκηνοθέτης για να δικαιλογήσει έμμεσα όλες αυτές τις "εκτροπές" της. Δεν είμαστε άνθρωποι που ευαγγελιζόμαστε την ταπεινότητα στο έργο μας ώστε να την μετατρέψουμε ψυχολογικά και να την κεφαλοποιήσουμε ώς έπαρση του χαρακτήρα μας ή και το αντίθετο (κάνουν μερικοί, που είναι πιο επικίνδυνοι γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο να τους αντιληφθούμε και να τους διακρίνουμε κοινωνικά και οι οποίοι το κάνουν για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν αλλά παρόμοιους απο την αντίθετη).

Κοίταξε τώρα. Η πρόταση σου είναι ωραία, σωστή και διαισθητική παρατήρηση όσον αφορά τους νέους. Όντως η ανταπόκριση και η διάθεση, για κάτι τέτοιο είναι έντονη και αγνών προθέσεων στους νέους. Το πρόβλημα είναι στο τελευταίο μέρος της πρότασης σου και αφορά την σημασία. Δεν γνωρίζουν οι νέοι καλά και δεν έχουν συνολική εικόνα κιόλας του τι έχει και δεν έχει σημασία, γιατί δεν είναι σε θέση και δεν οφείλουν κιόλας να το γνωρίζουν. Τους λείπει εμπειρία και βίωμα των καταστάσεων και η εις βάθος γνώση αυτών και δεν καταλαβαίνουν και για ποιούς λόγους κάποια ή πολλά πράγματα συμβαίνουν μέσα τους ή και γύρω τους. Επίσης κάποιοι έχουν και πρόβλημα σύνθεσης όλων αυτών. Δεν λέω ότι τα διαθέτουν όλοι οι ηλικιωμένοι. Αλλά οι σωστοί ηλικιωμένοι τα διαθέτουν. Ιδίως αυτοί που δεν ξέχάσανε πως ήταν να είσαι νέος. Οι νέοι απο την άλλη δεν έχουν συνήθως ελπίδα να τα διαθέτουν. Όχι μόνο δεν ξέρουν την πραγματική σημασία των πραγμάτων αλλά και όταν θυσιάζουν πολλά ή όλα που λες ... τα θυσιάζουν για ήσσονος σημασία πράγματα ή πρόσωπα. Αυτό στοιχίζει. Το παθαίνουν οι καλοί νέοι. Και μαθαίνουν απο αυτό και γίνονται καλοί γέροι. Είναι η πορεία της σωστής εξέλιξης. Κάποιοι νέοι που το αποφεύγουν να τους συμβεί μετά απο καθοδήγηση ή πονηριά, πάλι δεν πράττουν σωστά. Δεν γίνονται καλοί γέροι. Δεν είμαιι μ@λακ@ς Bhutia χα χα μην κοιτάς που τον κάνουμε εδώ μέσα χα χα. Στο λέω για να μην κουράζεσαι με τέστ σαν αυτά που κάνω εγω σε άλλους ή που κάνω και σε εσένα. 😍 Όσο πιο ενδιαφέρον ο άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερα τα τεστ χα χα. Βέβαια κάποτε σταματάνε γιατί υπάρχει κατάληξη ή έστω συνεννόηση και στην καλύτερη των περιπτώσεων πλήρωσις, που είναι και ο στόχος. Δεν είναι παιχνίδι (μόνο) εντυπώσεων. Και πάντα βέβαια μέσα σε κόσμια πλαίσια (σε αυτούς και για αυτούς που θέλουν να μπουν σε τέτοια διαδικασία). Με τους άλλους σπάμε πλάκα, πάλι μέσα σε όρια και κόσμια αρκεί να μην ξεπερνιούνται απο αυτούς τους ίδιους πρώτα. . 🙂😃
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.627
Reaction score
83.106
Βέβαια όπως καταλαβαίνεις κορυφή όλων μας στο θέμα αυτό, παραμένει ο Κος Χρήστος, 😍 το υπενθυμίζω όχι για κανέναν άλλο λόγο, απλώς για να μην περάσουμε και στην έπαρση που διακρίνει απο ότι κατάλαβα απο τα βίντεο -trailers την Tar ως προσωπικότητα και ταυτότητα,...
Αυτά είναι! Η χάρη του κυρίου Χρήστου έφτασε από τον Κίτσουλα στο Tar! :tongue: :roflmao:

Κάποιες Παρασκευές μεσημέρι, ''Κίτσουλας'' στο Χαλάνδρι | Page 58 | AVsite
 

Μηνύματα
4.461
Reaction score
7.732
Η Κλασική Μουσική είναι ένα από τα μέσα για ορισμένες αρέτες, πρωτίστως την αναγνώριση του ωραίου και, μέσω αυτού, της αναγνώρισης του καλού.
¨Οστις δεν χρειάζεται αυτό το μέσο...so be it...Δεν χρειάζεται, όμως, και μάλιστα...a priori να έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι η Κλασική Μουσική δεν δύναται να είναι χρήσιμη στους...ενδιαφερόμενους ακροατές...
Η αναγνώριση του ωραίου δεν μου λέει κάτι, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εθνικοσοσιαλισμός.
1679903573204.png

Η αναγνώριση του ωραίου δεν τους εμπόδισε να συμπεριφερθουν όπως συμπεριφερθηκαν.
Η αναγνώριση επίσης του καλού δεν συνεπάγεται αυτοματα και την πραγματοποιηση του. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το να είναι κανείς θαραλλεος ή ελεύθερος και ανεξάρτητος είναι κάτι καλό και επιθυμητό, στην πραγματικότητα όμως δειλιαζουν στην παραμικρή δυσκολία και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να απελευθερωθουν από δεσμά που τους κρατούν δεσμιους.

Ετσι από περιεργεια, υπάρχει ένα ρεύμα ζωγραφικής που να έχει για σας ιδιότητες ανάλογες με την κλασική μουσική?
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.493
Reaction score
37.569
...κοιτα, ζουμε αναμεσα τους ολοι λιγο πολυ ναζιδικα μορφωματα ειναι, σαφεσταταη λογο κοινονικοπολιτικης ασυνηδησιας και μουσικης απαιδεφσιας.. επι του θεματως, ενταξη για να κανει καποι@ μουσικη (καπου) χρειαζεται καποια (αυτο)πειθαρχια.. εφοσων δεν (ανα)γνωριζει κανεις πως λειτουργει η πειθαρχια στο χρονο .. αυτο μεταφερεται και στους αλλους με τροπο επιβολης - αλλα καθοτι το αθρωπο ντεν το εναρμονιζει το πραμα -ή να αναπτυξει μηχανισμους offset (συμψηφισμου) -, ξεφευγει.
Σε πιο ανθρωπινες εποχες δεν ηταν τοσο διακριτο, και πολλα στραβα ματια εγιναν, για υπερ του δεοντως μεγαλο διαστημα.
-οπως εχω αναφερει στο παρελθον, κανενα μουσικο ειδος δεν μπορει να ειναι πανακεια-
οπως και -δε μπορουμε να προσανατολιζουμε τα ακουσματα μας με το τι μπορει να ειναι αρεστο στο αυτι μας-
-
καποια στιγμη θα πρεπει να δω και τη ταινια, ενδιαφερον φενεται σαν θεμα.
 
Last edited:

Μηνύματα
4.461
Reaction score
7.732
καποια στιγμη θα πρεπει να δω και τη ταινια, ενδιαφερον φενεται σαν θεμα.
Πρόσεξε μόνον που θα χειροκροτησεις:D

Απεχθάνομαι την αλαζονική βεβαιότητα αυτών που ξέρουν σε ποιο σημείο πρέπει να χειροκροτήσουν σε ένα κονσέρτο.
Grégoire Lacroix :D
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Η αναγνώριση του ωραίου δεν μου λέει κάτι, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εθνικοσοσιαλισμός.
View attachment 286195
Η αναγνώριση του ωραίου δεν τους εμπόδισε να συμπεριφερθουν όπως συμπεριφερθηκαν.
Η αναγνώριση επίσης του καλού δεν συνεπάγεται αυτοματα και την πραγματοποιηση του. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το να είναι κανείς θαραλλεος ή ελεύθερος και ανεξάρτητος είναι κάτι καλό και επιθυμητό, στην πραγματικότητα όμως δειλιαζουν στην παραμικρή δυσκολία και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να απελευθερωθουν από δεσμά που τους κρατούν δεσμιους.

Ετσι από περιεργεια, υπάρχει ένα ρεύμα ζωγραφικής που να έχει για σας ιδιότητες ανάλογες με την κλασική μουσική?
Η επικαλούμενη αναγνώριση του ωραίου μπορεί κάλλιστα να τους παρακίνησε στην εκμετάλλευση έργων από το ιδίωμα για να προαχθεί πολιτισμικά το καθεστώς τους. Όπως έκαναν και με διάφορα άλλα σύμβολα που σφετερίστηκαν από αρχαίους πολιτισμούς. Όπως θα έκανε και οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς χειραγωγώντας όποιο ιδεώδες θα προσκολλούσε ευχερέστερα στο δικό του αφήγημα.
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.493
Reaction score
37.569
'δω κατεκλεπσαν οτι εργο (ζωγραφικης και γλυπτικης) τεχνης βρηκαν σε αποσταση 3-4 κρατων...
...ο αλλος πηρε της καριατιδες για το εξωχικο του... και ο αλλος τη σαρκοφαγο του τουταγχαμον ...
- παλι καλα που δεν ειμαι κουλτουργιαρης, ισως ειχα επεκτατικες (και κτητικες) τασεις🐒 -
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.660
Το ωραίο του ενός, διαφέρει από το ωραίο του αλλουνού.

Για μένα ωραίο είναι η μπριζόλα να είναι κατακόκκινη στη μέση και να στάζει ωραίο κόκκινο ζουμακι μιαμ μιαμ σλουρπ σλουρπ.

Ταρτάρ, όχι απλά ωραίο, ασταναπάνε ωραίο.

Άλλος, αυτό ωραίο δε το βρίσκει, μάλλον του έρχεται αναγούλα. Τι; Ωμό κιμά θα φας; 🤪😁

Βέβαια αυτός ο άλλος δε ξέρει να τρώει θα μου πεις, αλλά τι α κάεις, α κατς α μαλώεις;

Δηλαδή, δεν μπορεί να επιβληθεί το δικό σου ωραίο στην αισθητική του άλλου, ασχέτως αν έχεις δίκιο κι ο άλλος θα πεθάνει και δε θα έχει μάθει να τρώει. Καλό θάνατο, καλή καρδιά, και το δικαναλο "ωραίο" είναι, κι οι λάμπες εννοείται. 🤪😁



ΥΓ. 😁 Η γνώση είναι άλλο πράγμα. Η γνώση έχει αντικειμενικότητα, ξεφεύγει από τέτοιους χαρακτηρισμούς περί ωραίου και δεξερωγωτι. Ξέρεις να τρως, φάε. Τα περί ωραίου, είναι σα τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν μια. Ωραίες οι μπάμιες. Οκ, φάε τις μπάμιες σου. Φιλ φρι. Οι στατιστικές πάντως, άλλα λένε, ωραίες δε τις βγάζουνε τις μπάμιες. Ομοίως για το στέρεο σε σχέση με το ιμερσιβ. Βέβαια σα το βινύλιο δεν έχει, είναι πολύ "ωραίο", τι να λέμε.. Άντε τώρα που θα βγαίνουν βινύλια από downmixing του Dolby Atmos, θα έχει μια "ωραία αναβάθμιση" ο μαύρος τρύπχιος δίσκος. 😎😁🤪
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.627
Reaction score
83.106
Επίσης όσο πιο πολύ εντρυφεί κάποιος στο "ωραίο" και το "καλύτερο" (το δικό του πάντα), τόσο ενισχύονται οι αντικοινωνικές και οι ελιτίστικες τάσεις. Έχετε δει άνθρωπο που δεν ικανοποιείται εύκολα να είναι προσιτός;

Υ.Γ. Για καλό το έγραψα το παραπάνω. :biggrin:
 

Μηνύματα
4.461
Reaction score
7.732
Αν τώρα αναγνωρίσουμε μέσω της μουσικης ή άλλης τέχνης την ασχήμια τότε θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε κατ επέκταση και το κακό?
 


Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.311
Μηνύματα
2.858.157
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top