Επιλογή streamer

Reaction score
8
Ευχαριστώ για την απάντηση. Εγώ σαν streamer αλλά και DAC αυτήν τη στιγμή έχω ένα Wiim Pro Plus και τα τοπικά μου αρχεία τα έχω σε NAS και τα αναπαράγω μέσω Logitech Media Server. Όπως είπες όμως θες κάτι πιο απλό πότε μάλλον δεν σου κάνει αυτό το setup! Επίσης, έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και το Raspberry Pi ως Streamer, με HATs αλλά και με εξωτερικά DACs. Εξίσου καλή επολογή για οικονομικό Streamer. Ωστόσο, με βάση τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό σου και τις δικές σου επιλογές, χωρίς να τα έχω δοκιμάσει, θα διάλεγα τον Eversolo αν θες την γνώμη μου. Δες επίσης και τον Primare NP5 Prima MK2, βραβευμένο streamer από την EISA.

Reaction score
2.120
Διαβαζοντας αρκετα για το θέμα αλλα χωρις να εχω ιδια εμπειρια συγκριτικης ακροασης, ακομα και αν το dac εχει καλο jitter suppression , παίζει ρολο ο θορυβος και το jitter που παραγονται στο ψηφιακό κομματι την στιγμη ακριβώς που θα ληφθει το σημα απο το dac για επεξεργασια για να γινει αναλογικο και οχι πριν. Αρα μπορει να παιζουν ρολο τα κυκλωματα, οι διεργασιες και το λογισμικο στην ποιοτητα του ηχου. To bit perfect ειναι το ευκολο το time perfect ειναι το δυσκολο.

Εχω το wiim mini και θελω να το αλλαξω. Δε θελω να χασω ομως το PEQ που δινει η Linkplay με το WIIM. Μετρησα διαφορες θεσεις ακροασης στο χωρο μου με ενα dayton μικροφωνο καλιμπραρισμενο των 25 ευρω και χρησιμοποιωντας την εφαρμογη housecurve των 9 ευρω μου εβγαλε ενα average frequency response και μου προτεινε PEQ settings . Τις εβαλα στο wiim και υπηρξε μεγαλη βελτιωση. Βλεπω απο το avmentor και αλλες πηγες οτι το wiim pro ειναι πολυ καλο (αθορυβο και με χαμηλο jitter) ως transport. Σιγουρα το ifi zen stream εχει πολυ καλυτερα κυκλωματα και καλυτερες μετρησεις και πολυ καλυτερη coaxial και usb . (μπορεις να δεις στο goldensound μετρησεις) . Αλλα διαβαζω αρκετους που παραπονιουνται για αποσυνδεσεις.

Εχω αγορασει ενα tp link ac750 router για να χρησιμοποιηθει ως wifi to ethernet bridge γιατι ειναι μακρια το ρουτερ για απευθειας ethernet. Tο συστηνει και η orchard audio (audiophile εταιρια) και με ψηνει πολυ το ifi zen stream γιατι δε ψηνομαι να δωσω τοσα λεφτα για το eversolo dmp a6 προς το παρον.

Reaction score
390
Ευχαριστώ για την απάντηση. Εγώ σαν streamer αλλά και DAC αυτήν τη στιγμή έχω ένα Wiim Pro Plus και τα τοπικά μου αρχεία τα έχω σε NAS και τα αναπαράγω μέσω Logitech Media Server. Όπως είπες όμως θες κάτι πιο απλό πότε μάλλον δεν σου κάνει αυτό το setup! Επίσης, έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς και το Raspberry Pi ως Streamer, με HATs αλλά και με εξωτερικά DACs. Εξίσου καλή επολογή για οικονομικό Streamer. Ωστόσο, με βάση τον ήδη υπάρχον εξοπλισμό σου και τις δικές σου επιλογές, χωρίς να τα έχω δοκιμάσει, θα διάλεγα τον Eversolo αν θες την γνώμη μου. Δες επίσης και τον Primare NP5 Prima MK2, βραβευμένο streamer από την EISA.
Πραγματικά εάν δεν είχα τουλάχιστον 4ΤΒ μουσικής σε σκληρό δίσκο, πιθανότατα θα επέλεγα το Wiim pro-έχει εξαιρετική κριτική από τον Σταματάκο στο avmentor-αλλά δεν έχει usb εισοδο.
Επικοινώνησα με την αντιπροσωπεία του eversolo και με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικα με την αναπαραγωγή μουσικής από σκληρούς δίσκους ,έγινε μάλιστα και επίδειξη στην προηγούμενη έκθεση.
Θα πρέπει να πάω να το διαπιστώσω απο εκεί.
Στην έκθεση που έρχεται και θα μεταβώ ,συμμετέχει και η αντιπροσωπεία της cambrige audio.
Πιστεύω να βγάλω άκρη με το MXN10.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.716
Πριν αρκετά χρόνια που λέτε πήγα σε ένα φίλο, με καλό πολυκάναλο σύστημα. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεις ανοίγει να μου δείξει το καινούριο του HTPC. Ενθουσιασμένος μέχρι τα μπούνια, μέχρι και τα CDs από εκεί τα άκουγε. Μου βάζει ένα CD που λέτε, και άμεσος με ξένισε ο ήχος που άκουγα. Ήταν χάλια, δεν υπάρχει άλλη περιγραφή, χάλια. Του λέω γιατί παίζει έτσι; Μου απαντά πως μια χαρά παίζει. Του λέω να βγάλει το CD και να το βάλει ακριβώς δίπλα στο CD player. Όχι τίποτα τρελό, ένα player των 600€-700€. Μέχρι και αυτός που έλεγε πως "μια χαρά έπαιζε" κατάλαβε αμέσως τη διαφορά. Ψηφιακά και τα δύο. 10101010101 και τα δύο. Η μέρα με τη νύχτα αυτά τα δύο.

Είναι γνωστό ότι είχα σχέση με τα studios. Στα πολλά από τα πειράματα που κάναμε, έτσι να περνά η ώρα, ήταν και τα Mp3 s vs CD. Παίρναμε ένα WAV από το CD και το μετατρέπαμε σε MP3s διαφορετικής συμπίεσης. Μόνο το 320 δεν έχει διαφορά με το WAV. Τα υπόλοιπα γιατί είχαν; 10010101001 και αυτά. Ναι ξέρω, συμπίεση, ΟΚ. Αλλά και πάλι, 10010100100.

Έχω ακούσει διαφορές από μηχανήματα που δεν περίμενα να ακούσω. Από καλώδια, που δεν περίμενα να ακούσω. Από φίλτρα ρεύματος που δεν περίμενα να ακούσω. Και πάρα πάρα πολλά συστήματα και συνδιασμούς βέβαια που όσες εναλλαγές και να έγιναν δεν άκουσα την παραμικρή διαφορά, ανεξαρτήτως τιμής.

Εντάξει, καταλαβαίνω τι συμβαίνει με τα καλώδια. Ποιός μπορεί να μου εξηγήσει γιατί το playback από το HTPC ήταν τραγικά υποδεέστερο από το CD player; Άσε που το HTPC ήταν και αρκετά ακριβότερο.

Πολύ παλιά είχα ένα τεστ στο δικό μου σύστημα. Σύνδεσα το CD με τρεις τρόπους ταυτόχρονα. Αναλογικά, με οπτική και με RCA ψηφιακά. Τα καλώδια ήταν ή MIT όλα μαζί ή Tara Labs. Τρεις τρόποι σύνδεσης, τρεις ήχοι. Μικρές έως πολύ μικρές διαφορές, αλλά υπήρχαν. Σε άλλους περισσότερο ψείρες από εμένα η διαφορά μπορεί να ήταν και μεγάλη. Άλλες μουσικές ήθελα να τις ακούω με τάδε σύνδεση, και άλλες με διαφορετική. Οι δύο από τις τρείς συνδέσεις ήταν 10101010101. Γιατί υπήρχε διαφορά; Μη μου πείτε η ιδέα μου είναι. Δεν είμαι από αυτούς που ψάχνει να ακούσει διαφορές. Το αντίθετο συμβαίνει.

Reaction score
3.523
Πριν αρκετά χρόνια που λέτε πήγα σε ένα φίλο, με καλό πολυκάναλο σύστημα. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεις ανοίγει να μου δείξει το καινούριο του HTPC. Ενθουσιασμένος μέχρι τα μπούνια, μέχρι και τα CDs από εκεί τα άκουγε. Μου βάζει ένα CD που λέτε, και άμεσος με ξένισε ο ήχος που άκουγα. Ήταν χάλια, δεν υπάρχει άλλη περιγραφή, χάλια. Του λέω γιατί παίζει έτσι; Μου απαντά πως μια χαρά παίζει. Του λέω να βγάλει το CD και να το βάλει ακριβώς δίπλα στο CD player. Όχι τίποτα τρελό, ένα player των 600€-700€. Μέχρι και αυτός που έλεγε πως "μια χαρά έπαιζε" κατάλαβε αμέσως τη διαφορά. Ψηφιακά και τα δύο. 10101010101 και τα δύο. Η μέρα με τη νύχτα αυτά τα δύο.

Είναι γνωστό ότι είχα σχέση με τα studios. Στα πολλά από τα πειράματα που κάναμε, έτσι να περνά η ώρα, ήταν και τα Mp3 s vs CD. Παίρναμε ένα WAV από το CD και το μετατρέπαμε σε MP3s διαφορετικής συμπίεσης. Μόνο το 320 δεν έχει διαφορά με το WAV. Τα υπόλοιπα γιατί είχαν; 10010101001 και αυτά. Ναι ξέρω, συμπίεση, ΟΚ. Αλλά και πάλι, 10010100100.

Έχω ακούσει διαφορές από μηχανήματα που δεν περίμενα να ακούσω. Από καλώδια, που δεν περίμενα να ακούσω. Από φίλτρα ρεύματος που δεν περίμενα να ακούσω. Και πάρα πάρα πολλά συστήματα και συνδιασμούς βέβαια που όσες εναλλαγές και να έγιναν δεν άκουσα την παραμικρή διαφορά, ανεξαρτήτως τιμής.

Εντάξει, καταλαβαίνω τι συμβαίνει με τα καλώδια. Ποιός μπορεί να μου εξηγήσει γιατί το playback από το HTPC ήταν τραγικά υποδεέστερο από το CD player; Άσε που το HTPC ήταν και αρκετά ακριβότερο.

Πολύ παλιά είχα ένα τεστ στο δικό μου σύστημα. Σύνδεσα το CD με τρεις τρόπους ταυτόχρονα. Αναλογικά, με οπτική και με RCA ψηφιακά. Τα καλώδια ήταν ή MIT όλα μαζί ή Tara Labs. Τρεις τρόποι σύνδεσης, τρεις ήχοι. Μικρές έως πολύ μικρές διαφορές, αλλά υπήρχαν. Σε άλλους περισσότερο ψείρες από εμένα η διαφορά μπορεί να ήταν και μεγάλη. Άλλες μουσικές ήθελα να τις ακούω με τάδε σύνδεση, και άλλες με διαφορετική. Οι δύο από τις τρείς συνδέσεις ήταν 10101010101. Γιατί υπήρχε διαφορά; Μη μου πείτε η ιδέα μου είναι. Δεν είμαι από αυτούς που ψάχνει να ακούσει διαφορές. Το αντίθετο συμβαίνει.
Μήπως γιατί το εσωτερικό dac του CD player δεν έχει σχέση με τα dac του htpc; Εγώ πιστεύω ότι αν μπορουσαμε να παρακαμψουμε το εσωτερικό dac των συσκευών αναπαραγωγής και δώσουμε σήμα χωρίς dac σε ενισχυτή θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Reaction score
12.522

Τα ψηφία διαβάζονται μεν, αλλά μεταφράζονται σε αναλογικό ρεύμα στη συνέχεια, ενώ δεν αποκλείεται και ο παράγοντας σφάλματος στην ανάγνωση. Αυτό μπορεί να εξηγήσει αυτό που παρατηρήσατε, διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα.
Παλιά είχα αναφερθεί κι εγώ σε δοκιμές που έκανα μεταξύ εφαρμογών αναπαραγωγής και πως κατέληξα στο Daphile. Με το οποίο Daphile άκουσα κι εγώ διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων του kernel ( standard και real time ). Το οποίο Daphile είναι στημένο να παίζει μόνο μουσική και να μη κάνει τίποτα άλλο.
Αν θυμάσαι, παλιά είχαμε πολλές συζητήσεις με τον Γιάνννη που έπινε νερό στο όνομα των dacs της Chord και τότε είχα αναγνωρίσει ένα πιθανό προτέρημα λόγω του γεγονότος ότι η chord χρησιμοποιεί custom chips με custom κώδικα. Το πως και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσει το λογισμικό τους πόρους ενός συστήματος, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να μη καταλαβαίνουμε καν το delay όταν πατάμε το κουμπάκι για να ανάψει μια λάμπα που ελέγχεται απο ένα μικροελεγκτή ( όπου υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να το κάνει ο προγραμματιστής, με διαφορετική ανταπόκριση του συστήματος κάθε φορά ), αλλά στον ήχο για παράδειγμα ή σε συσκευές ακριβείας γενικότερα, αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο.

Όσο για τη μετατροπή σε mp3, έλα ρε συ: άλλο πράγμα το 10001010101 και άλλο πράγμα το "όπου 10001010101 γράψε 1". Και μόνο η επαναφορά του 1 σε 10001010101, απαιτεί - έστω και ελάχιστο - κάποιο χρόνο για να γίνει.

alexis

Reaction score
32.716
Τα ψηφία διαβάζονται μεν, αλλά μεταφράζονται σε αναλογικό ρεύμα στη συνέχεια, ενώ δεν αποκλείεται και ο παράγοντας σφάλματος στην ανάγνωση. Αυτό μπορεί να εξηγήσει αυτό που παρατηρήσατε, διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα.
Παλιά είχα αναφερθεί κι εγώ σε δοκιμές που έκανα μεταξύ εφαρμογών αναπαραγωγής και πως κατέληξα στο Daphile. Με το οποίο Daphile άκουσα κι εγώ διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων του kernel ( standard και real time ). Το οποίο Daphile είναι στημένο να παίζει μόνο μουσική και να μη κάνει τίποτα άλλο.
Αν θυμάσαι, παλιά είχαμε πολλές συζητήσεις με τον Γιάνννη που έπινε νερό στο όνομα των dacs της Chord και τότε είχα αναγνωρίσει ένα πιθανό προτέρημα λόγω του γεγονότος ότι η chord χρησιμοποιεί custom chips με custom κώδικα. Το πως και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσει το λογισμικό τους πόρους ενός συστήματος, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να μη καταλαβαίνουμε καν το delay όταν πατάμε το κουμπάκι για να ανάψει μια λάμπα που ελέγχεται απο ένα μικροελεγκτή ( όπου υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να το κάνει ο προγραμματιστής, με διαφορετική ανταπόκριση του συστήματος κάθε φορά ), αλλά στον ήχο για παράδειγμα ή σε συσκευές ακριβείας γενικότερα, αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο.
Οπότε αν κατάλαβα καλά, αυτό που μου λες είναι ότι από ψηφιακό σε ψηφιακό υπάρχει διαφορά. Kαι εγώ αυτό κατάλαβα με όσα άκουσα.
Όσο για τη μετατροπή σε mp3, έλα ρε συ: άλλο πράγμα το 10001010101 και άλλο πράγμα το "όπου 10001010101 γράψε 1". Και μόνο η επαναφορά του 1 σε 10001010101, απαιτεί - έστω και ελάχιστο - κάποιο χρόνο για να γίνει.
Και σε αυτό συμφωνώ και το είπα άλλωστε. Συμπίεση. Αλλά, και αυτά ψηφιακά είναι, γιατί υπάρχει διαφορά ( ; ), θα ήταν η ερώτηση κάποιου. Απλά εδώ ξέρουμε που οφείλεται η διαφορά καθώς εμείς την φτιάξαμε αυτή τη διαφορά. Στα άλλα όμως δεν ξέρουμε τι κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον εγώ. Το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό που ακούμε.

Reaction score
12.522
Οπότε αν κατάλαβα καλά, αυτό που μου λες είναι ότι από ψηφιακό σε ψηφιακό υπάρχει διαφορά. Kαι εγώ αυτό κατάλαβα με όσα άκουσα.
Το αρχείο παραμένει το ίδιο μεν, αλλά ο τρόπος που διαβάζεται ( και μεταφράζεται κατ'επέκταση ) σαφώς και διαφέρει, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος σε όλα τα μηχανήματα, τόσο απο πλευράς software όσο και απο πλευράς hardware, έτσι δεν είναι;

Και σε αυτό συμφωνώ και ότι είπα άλλωστε. Συμπίεση. Αλλά, και αυτά ψηφιακά είναι, γιατί υπάρχει διαφορά ( ; ), θα ήταν η ερώτηση κάποιου. Απλά εδώ ξέρουμε που οφείλεται η διαφορά καθώς εμείς την φτιάξαμε αυτή τη διαφορά. Στα άλλα όμως δεν ξέρουμε τι κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον εγώ. Το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό που ακούμε.
Υποθέτω ότι έχει να κάνει με το βαθμό συμπίεσης. Άλλο πράγμα δηλαδή να διαβάσει "1" και να γράψει "10001" και άλλο πράγμα το "1" να παριστάνει "100110010111010101" ( όπου αν το έχω καταλάβει καλά, κάπως έτσι λειτουργεί το FLAC ) συν το γεγονός ότι το mp3 είναι απωλεστικός αλγόριθμος (?) δηλαδή εξ'ορισμού απορρίπτει κάποιες πληροφορίες.

Reaction score
12.522
Όπως έχω πει και στο παρελθόν, για ένα φεγγάρι ασχολήθηκα με τους microcontrollers και ειδικότερα τον Arduino. Το πιο απλό παράδειγμα κώδικα, είναι να διαβάζει ο ελεγκτής τη κατάσταση ενός διακόπτη και να προβαίνει σε προκαθορισμένες ενέργειες. Μπορεί κάποιος να γράψει τον κώδικα με τις βιβλιοθήκες του Arduino IDE, μπορεί να το κάνει σε επίπεδο γλώσσας C, μπορεί να το κάνει και σε επίπεδο ASM χτυπώντας απευθείας registers του ελεγκτή. Μπορεί να το κάνει με delays, μπορεί να το κάνει με χρήση των interrupts. Μπορεί να το κάνει με else if λούπες, μπορεί να το κάνει με switch cases, μπορεί να το κάνει και με while loops και πόσους άλλους τρόπους. Το ίδιο αποτέλεσμα φαινομενικά, με εντελώς διαφορετικό πλήθος επεξεργαστικών κύκλων ανά περίπτωση. Δεν με ενδιαφέρει αν η smart λάμπα θα ανάψει σε μισό δευτερόλεπτο απο τη στιγμή που θα πατήσω το διακόπτη ή σε nanoseconds, αλλά σε εφαρμογές που ο χρόνος έχει σημασία ( και στο audio προφανώς παίζει μεγάλο ρόλο ), έχει σημασία ο κώδικας.

Reaction score
456
Δεν μπορώ να πω πως έχω ιδιαίτερες γνώσεις στα ψηφιακά και διαβάζω με ενδιαφέρον αυτά που γράφονται στο νήμα.

Η ευκολία να έχεις άμεσα ένα μουσικό έργο διαθέσιμο προς ακρόαση από το στερεοφωνικό με έπεισε να πάρω streamers και συνδρομή στο TIDAL, το οποίο επέλεξα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο σε σχέση με το spotify, επίσης είχα προμηθευτεί ένα usb dac για να συνδέω τον υπολογιστή στο σύστημα.

Ένας πρόσθετος λόγος για αυτές τις κινήσεις είναι η φημολογία ότι κάποια στιγμή θα καταργηθεί η εκπομπή αναλογικού σήματος FM.

Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια μετά από αυτές τις κινήσεις και οι συνήθειες μου δεν έχουν αλλάξει, κατά 90 με 95% ακούω tuner και δη τρίτο πρόγραμμα! Θα μπορούσε κανείς να πει μάλλον δεν άξιζε στην περίπτωσή μου ο κόπος και το χρήμα.

Λόγω του ότι τώρα έχω ένα αρκετά "μεγάλο" και αναλυτικό σύστημα, αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω με βεβαιότητα, σε σχέση με το ένα από τα streamer που πήρα, το πιο οικονομικό, το οποίο έρχεται με τροφοδοτικό πρίζα-pack ο ήχος του βελτιώνεται πολύ με το εξωτερικό γραμμικό τροφοδοτικό, που μου σύστησε ο πωλητής, βελτίωση που περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρατηρούμε αντίστοιχα στα ενισχυτικά όταν βελτιώσουμε την τροφοδοσία τους, σταθερότερη εικόνα, περισσότερο σώμα, "μεγαλύτερη" σκηνή κ.λ.π.

Reaction score
12.522
Λόγω του ότι τώρα έχω ένα αρκετά "μεγάλο" και αναλυτικό σύστημα, αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω με βεβαιότητα, σε σχέση με το ένα από τα streamer που πήρα, το πιο οικονομικό, το οποίο έρχεται με τροφοδοτικό πρίζα-pack ο ήχος του βελτιώνεται πολύ με το εξωτερικό γραμμικό τροφοδοτικό, που μου σύστησε ο πωλητής, βελτίωση που περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρατηρούμε αντίστοιχα στα ενισχυτικά όταν βελτιώσουμε την τροφοδοσία τους, σταθερότερη εικόνα, περισσότερο σώμα, "μεγαλύτερη" σκηνή κ.λ.π.
Αυτό όμως στη πραγματικότητα δεν αποτελεί τεκμήριο ότι το εν λόγω streamer διαβάζει με χειρότερο τρόπο απο κάποιο που έχει καλύτερο στάδιο τροφοδοσίας ( το αντίθετο, διαβάζει εξίσου καλά αν το καλοσκεφτούμε ), αλλά ότι υπεισέρχονται θόρυβοι απο το στάδιο τροφοδοσίας οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά - προφανώς - το τελικό αποτέλεσμα.

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.031
Παίρναμε ένα WAV από το CD και το μετατρέπαμε σε MP3s διαφορετικής συμπίεσης. Μόνο το 320 δεν έχει διαφορά με το WAV. Τα υπόλοιπα γιατί είχαν; 10010101001 και αυτά. Ναι ξέρω, συμπίεση, ΟΚ. Αλλά και πάλι, 10010100100.
Δεν μπορεί να τα ρωτάς σοβαρά αυτά.

Να σου κάνω εγώ μια άλλη ερώτηση. Βάζεις σε ένα CD player να παίξει ένα CD με την 9η του Μπετόβεν. Μετά βάζεις στο ίδιο CD player (χρησιμοποιώντας τις ίδιες εξόδους, καλώδια κλπ.) να παίξει ένα CD Megadeth.

Γιατί ακούγονται διαφορετικά; 10010101001 το ένα, 10010101001 και το άλλο.

Κατά τα άλλα, τα έχω πει εδώ:

alexis

Reaction score
32.716
Δεν μπορεί να τα ρωτάς σοβαρά αυτά
Δεν το έθεσα ως πραγματική ερώτηση αλλά ως ένα παράδειγμα που αν και ψηφιακά δεν είναι ίδια. Έγραψα παρακάτω
Αλλά, και αυτά ψηφιακά είναι, γιατί υπάρχει διαφορά ( ; ), θα ήταν η ερώτηση κάποιου. Απλά εδώ ξέρουμε που οφείλεται η διαφορά καθώς εμείς την φτιάξαμε αυτή τη διαφορά. Στα άλλα όμως δεν ξέρουμε τι κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον εγώ. Το μόνο που ξέρουμε είναι αυτό που ακούμε.

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.031
Δεν το έθεσα ως πραγματική ερώτηση αλλά ως ένα παράδειγμα που αν και ψηφιακά δεν είναι ίδια.
Κι εγώ σου έδωσα ένα άλλο παράδειγμα που "αν και ψηφιακά δεν είναι ίδια". Μπετόβεν από τη μία, Megadeth από την άλλη. Γιατί είναι διαφορετικά; Δεν έχω δει όμως ποτέ κανέναν να αναρωτιέται γιατί δύο διαφορετικά ψηφιακά αρχεία δεν ακούγονται το ίδιο, θεωρούσα πως είναι αυτονόητο.

Το mp3 λοιπόν είναι ένα εντελώς διαφορετικό αρχείο από το wav, από το οποίο λείπει το 80-90% της πληροφορίας! Το πραγματικά μαγικό (aka αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών της ψυχοακουστικής) είναι που σου ακούγονται τόσο ίδια, όχι ότι ακούγονται λίγο διαφορετικά! Ενώ προφανώς καθόλου ίδια δεν είναι, απλά ο εγκέφαλός μας τα ερμηνεύει έτσι.

Αντίστοιχα στην περίπτωση του HTPC του φίλου σου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το output από το PC ήταν το ίδιο με αυτό του CD. Δεν ξέρουμε από τι mixers περνούσε, αν είχε ψηφιακό volume control κλπ. Πως θα απαντήσουμε λοιπόν γιατί ακούγονταν διαφορετικά αν δεν ξέρουμε εξαρχής αν "έφτυναν" το ίδιο output;

Μόνο στην περίπτωση που συγκρίνουμε δύο bit perfect αναπαραγωγείς έχει νόημα να αναρωτιόμαστε γιατί ακούγονται διαφορετικά. Και τις πιθανές απαντήσεις σε αυτό τις έχω καταγράψει στο ποστ που παρέθεσα παραπάνω. Πέραν αυτών, μεταφυσικές εξηγήσεις, εγώ τουλάχιστον, δεν τις πιστεύω.

Reaction score
2.120
Το mp3 λοιπόν είναι ένα εντελώς διαφορετικό αρχείο από το wav, από το οποίο λείπει το 80-90% της πληροφορίας! Το πραγματικά μαγικό (aka αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών της ψυχοακουστικής) είναι που σου ακούγονται τόσο ίδια, όχι ότι ακούγονται λίγο διαφορετικά! Ενώ προφανώς καθόλου ίδια δεν είναι, απλά ο εγκέφαλός μας τα ερμηνεύει έτσι.
To spotify premium με τα 320kbps και τα volume leveling off και με spotify connect ακουγεται απαλο απο τις μεσσαιες και πανω δηλαδη χανεται πολυ λεπτομερεια απο τις "ακρες" των ηχων οργανων και φωνων. Οι ψηλες ειναι στρογγυλες και το μπασο χανει παρα πολυ λεπτομερεια και ακουγεται ανακατωμενο (δοκιμαστε να ακουσετε cello πχ το κομματι "for luis - nenad vasilic") και στο περιπου σε σχεση με qobuz και tidal που ειναι lossless στις ιδιες εκδοσεις τραγουδιων.

Πραγματικα δεν πιστευω σε ενα hi fi οτι μπορει να σταθει το bluetooth και το mp3. Ειναι πολυ κακο.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.739
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Gianni Tab