Αγορές δίσκων βινυλίου από Αγγλία

Reaction score
12
Καλησπέρα σας, βοηθήστε με σε κάτι
Τα ΕΛΤΑ κάνουν εκτελωνισμό και με χρεώνουν 19.10€ για έναν δίσκο αξίας 14£ με έξοδα μεταφοράς 10£ και ΦΠΑ πληρωμένο στο site discogs 5.76£ σύνολο που πλήρωσα δλδ 29,76£
30£ έχει γράψει αξία πάνω στο αντικείμενο ο αποστολέας.
Προσπαθώ να καταλάβω από το site των ΕΛΤΑ τις χρεώσεις αλλά δεν βγάζω άκρη.
Είναι σωστή αυτή η χρέωση;

Reaction score
12
Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.639
...καλα το θεμα ειναι να φτασει στο ταχυδρομιο...καθοτι...δεν μου εχουν φτασει ως τωρα καποιες αποστολες καν..
και οπως με ενημερωσαν καποια (επισημα labels) δεν στελνουν Ελλαδα και Ιταλια γιατι χανονται.. 🐒
(επισης καποιοι πωλητες του discogs, δεν ειναι διαθεσημα τα αλμπουμ)

Reaction score
12
...καλα το θεμα ειναι να φτασει στο ταχυδρομιο...καθοτι...δεν μου εχουν φτασει ως τωρα καποιες αποστολες καν..
και οπως με ενημερωσαν καποια (επισημα labels) δεν στελνουν Ελλαδα και Ιταλια γιατι χανονται.. 🐒
(επισης καποιοι πωλητες του discogs, δεν ειναι διαθεσημα τα αλμπουμ)
Όχι με αυτό δεν έχω θέμα, φτάνουν μια χαρά,αλλά έτυχε πρώτη φορά να εκτελωνιστεί δέμα και δεν μπορώ να καταλάβω τι χρεώνουν

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.639
συμφωνα με τον παραπανω πινακα πανε οι χρεωσεις - ειναι στο χερι του εκτελωνιστη αν θα εξαντλησει τα fees :)

Reaction score
1.438
Όλα τα δέματα εκτελωνιζονται. Από ότι λέει το discocs , χρεώνει ένα ποσό για τον εκτελωνισμο κυρίως για το ΦΠΑ , αλλά δεν ξέρει το discocs τα ποσά του εκτελωνσιμου κάθε χώρας, οπότε λεει ότι πρέπει στο συνολικό ποσό εκτελωνισμου να αφαιρεθεί το ποσό αυτό. Κανονικά θα έπρεπε να το αφαιρέσουν τα ΕΛΤΑ και να σε χρεώσουν το υπόλοιπο.

Reaction score
12
Όλα τα δέματα εκτελωνιζονται. Από ότι λέει το discocs , χρεώνει ένα ποσό για τον εκτελωνισμο κυρίως για το ΦΠΑ , αλλά δεν ξέρει το discocs τα ποσά του εκτελωνσιμου κάθε χώρας, οπότε λεει ότι πρέπει στο συνολικό ποσό εκτελωνισμου να αφαιρεθεί το ποσό αυτό. Κανονικά θα έπρεπε να το αφαιρέσουν τα ΕΛΤΑ και να σε χρεώσουν το υπόλοιπο.
Σωστό!
Εγώ βλέπω στον πίνακα χρεώσεων ΕΛΤΑ 7,5€ εκτελωνισμός για δέματα 35-50€
Κάνω λάθος;

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.639
α δεν παει αθροιστικα? 8-)
εχει ενα κιτρινο αυτοκολλητο που γραφει τις χρεωσεις, λογικα μεσα απο αυτο βγαινει ακρη.

Reaction score
1.438
Εγώ για ένα δίσκο 30€+10€ μεταφορικά εκτός ΕΕ πέρα από τα 9€ που μου κράτησε το discocs πλήρωσα επιπλέον στα ΕΛΤΑ 5€.

Reaction score
12
Εγώ για ένα δίσκο 30€+10€ μεταφορικά εκτός ΕΕ πέρα από τα 9€ που μου κράτησε το discocs πλήρωσα επιπλέον στα ΕΛΤΑ 5€.
κι εγώ περίπου 5-8€ είχα υπολογίσει, τι ακριβώς συμβαίνει δεν μπορώ να καταλάβω

Reaction score
77
Έχω καιρό να παραγγείλω απο Αγγλία/εκτός Ευρώπης οπότε δεν ξέρω μήπως έχει αλλάξει και κάτι, αυτό που ήξερα είναι οτι πληρώνεις ένα φιξ ποσό για εκτελωνισμό (5 ευρώ αν θυμάμαι καλά) + φόρο 24% της συνολικής αξίας (δίσκος + μεταφορικά).

Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή θα έπρεπε να είναι: εκτελωνισμός 5 ευρώ + (γύρω στο) 25% της συνολικής αξίας (δίσκος + μεταφορικά, όχι + το φόρο που πλήρωσες ήδη στο discogs), δλδ το 25% στις 24 λίρες = 6,25 λίρες, = 7,18 ευρώ.

Υπο φυσιολογικές λοιπόν συνθήκες θα έπρεπε να έχεις πληρώσει 24 λίρες στο discogs + 12,18 ευρώ στο ταχυδρομείο (εκτελωνισμός + φόρος). Απ'τη στιγμή που ο φόρος πληρώνεται στο discogs θα έπρεπε στο ταχυδρομείο να αφαιρείται.
Αυτό όμως για να συμβεί πρέπει ο πωλητής να δείξει κάπως οτι ο φόρος είναι πληρωμένος, είναι μια διαδικασία που κιεγώ δεν την ξέρω, θυμάμαι απλά πωλητή που δεν έστελνε εκτός Αγγλίας ότι και αν του έλεγα γιατί μου έλεγε οτι δεν ήξερε πως να κάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία, πώς δλδ να φτιάξει τα χαρτιά (web labeling) της αποστολής έτσι ώστε να φαίνεται πως ο φόρος είναι πληρωμένος (επειδή το δίσκο τον έψαχνα πολλά χρόνια και τον ήθελα πολύ κατέληξα να του ζητήσω να τον στείλει σε φίλους στην Αγγλία οι οποίοι κάποιους μήνες αργότερα θα με επισκέπτονταν και θα τον έφερναν χαχα).

Τα νούμερα δεν βγαίνουν οπότε υποθέτω οτι απο την τελευταία φορά που παράγγειλα έχουν ανέβει οι χρεώσεις (πόοοοοσο ακομα...... όντως μιλάμε για πλήρη αλητεία...), παρόλα αυτά δεν νομίζω οτι έχουν ανέβει και τόσο πολύ...

Μου φαίνεται λοιπόν οτι ο πωλητής όχι απλά δεν έκανε τη διαδιασία που δείχνει οτι ο φόρος είναι πληρωμένος (απο άγνοια πιθανότατα, δεν έχει κάτι να κερδίσει), πρόσθεσε και το ποσό του φόρου που είχες ήδη πληρώσει στην τελική τιμή με αποτέλεσμα να ξαναπληρώσεις φόρο, στο ποσοστό του οποίου συνυπολογίζεται και ο ήδη πληρωμένος φόρος (φόρο για το φόρο που έχεις ήδη πληρώσει δλδ, ποιάσ' ταυγό και κούρευτο...).

Με λίγα λόγια τάχει κάνει λίγο θάλασσα ο πωλητής και προσωπικά θα του εξηγούσα την κατάσταση και θα του ζητούσα μια μικρή επιστροφή... τώρα το πόσο μικρή θα είναι αυτή θα το κρίνεις εσύ, σε συνεργασία (ελπίζουμε παντα) με τον πωλητή... καθώς ενώ εσύ κατέληξες να πληρώσεις 50+ ευρώ, ο πωλητής στην ουσία κράτησε για το δίσκο 14 λίρες - τις χρεώσεις (discogs + paypal = πανω απο 15%...) - παρόλα αυτα δικά του λάθη ήταν αυτά που οδήγησαν σε τόσο μεγάλη χασούρα οπότε ας μην επωμιστείς το έξτρα ποσό μόνος σου θα έλεγα και σε γενικές γραμμές νάχουμε το νού μας σε παραγγελίες εκτός ευρώπης....

Reaction score
77
Τα νούμερα δεν βγαίνουν...
τα ποσά είναι με σημερινή ισοτιμία, αλλάζει κιαυτή απο μέρα σε μέρα αλλα πόσο.... στα 20 κοντά ευρώ δεν τραβιέται με τίποτα, δεν αφαιρέθηκε ο φόρος που έχεις ήδη πληρώσει και νομίζω πως αυτό είναι λάθος του αποστελέα αποκλειστικά...

Reaction score
898
Η Αγγλία αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα εδώ και καιρό πλέον.

Τελωνείο και ΦΠΑ υπάρχει κανονικά σε οτιδήποτε έρχεται, ανεξαρτήτως αξίας, συν τέλη απλουστευμένης διαχείρισης από τα ΓΕΤΑ. Ένα δέμα περνάει ατελώς το ένα κομμάτι μόνο (αν είναι χαμηλής αξίας μέχρι 20 ευρώ με τα μεταφορικά), ενώ χρεώνεται με τέλη αν εμπίπτει σε ΦΠΑ ή σε διαδικασία απλουστευμένης διαχείρισης., ασχέτως αν πέρασε ατελώς το πρώτο σκέλος.

Καλύτερα να κοιτάξεις αγορά από Γερμανία ή από Ολλανδία, εκτός κι αν δε μπορείς να βρείς αλλού την έκδοση που θες, οπότε αναγκαστικά τρώς το χαράτσι και το κάνεις γαργάρα όπως έχω κάνει κι εγώ σε κάποιους δίσκους μου.

Αλλη εναλλακτική? Πας Αγγλία βόλτα για καφέ και τουρισμό σε off peak season και γυρίζεις με 2 βαλίτσες δίσκους.
Αυτό συμφέρει αν είσαι συλλέκτης και μαζεύεις συγκεκριμένες δισκογραφίες ή παρακολουθείς συγκεκριμένα labels, οπότε το τερπνό μετά του οφελίμου.
τα ποσά είναι με σημερινή ισοτιμία, αλλάζει κιαυτή απο μέρα σε μέρα αλλα πόσο.... στα 20 κοντά ευρώ δεν τραβιέται με τίποτα, δεν αφαιρέθηκε ο φόρος που έχεις ήδη πληρώσει και νομίζω πως αυτό είναι λάθος του αποστελέα αποκλειστικά...
Δε φταίει ο πωλητής/αποστολέας.
Σε παραγγελία, το discogs περνάει το φόρο αυτόματα ως χρέωση VAT GR (τουλάχιστον αν αγοράζεις από μαγαζί).
Με αυτό το δελκτίο παραγγελίας εκτυπωμένο σε pdf και μαζί και το παραστατικό από το PayPal που δείχνει το ματσαρισμένο ίδιο ποσό, τα ΓΕΤΑ κατά τον εκτελωνισμό θα γνωρίζουν αν έχει παρακρατηθεί φόρος ήδη ή όχι από τη χώρα αποστολής.

Last edited:

Reaction score
12

Τελωνείο και ΦΠΑ υπάρχει κανονικά σε οτιδήποτε έρχεται, ανεξαρτήτως αξίας, συν τέλη απλουστευμένης διαχείρισης από τα ΓΕΤΑ. Ένα δέμα περνάει ατελώς το ένα κομμάτι μόνο (αν είναι χαμηλής αξίας μέχρι 20 ευρώ με τα μεταφορικά), ενώ χρεώνεται με τέλη αν εμπίπτει σε ΦΠΑ ή σε διαδικασία απλουστευμένης διαχείρισης., ασχέτως αν πέρασε ατελώς το πρώτο σκέλος.

Καλύτερα να κοιτάξεις αγορά από Γερμανία ή από Ολλανδία, εκτός κι αν δε μπορείς να βρείς αλλού την έκδοση που θες, οπότε αναγκαστικά τρώς το χαράτσι και το κάνεις γαργάρα όπως έχω κάνει κι εγώ σε κάποιους δίσκους μου.

Αλλη εναλλακτική? Πας Αγγλία βόλτα για καφέ και τουρισμό σε off peak season και γυρίζεις με 2 βαλίτσες δίσκους.
Αυτό συμφέρει αν είσαι συλλέκτης και μαζεύεις συγκεκριμένες δισκογραφίες ή παρακολουθείς συγκεκριμένα labels, οπότε το τερπνό μετά του οφελίμου.

Σε παραγγελία, το discogs περνάει το φόρο αυτόματα ως χρέωση VAT GR (τουλάχιστον αν αγοράζεις από μαγαζί).
Με αυτό το δελκτίο παραγγελίας εκτυπωμένο σε pdf και μαζί και το παραστατικό από το PayPal που δείχνει το ματσαρισμένο ίδιο ποσό, τα ΓΕΤΑ κατά τον εκτελωνισμό θα γνωρίζουν αν έχει παρακρατηθεί φόρος ήδη ή όχι από τη χώρα αποστολής.
5,76£ ήταν το ΦΠΑ υπολογισμένο από το discogs που πληρώθηκε και να αφαιρεθεί θα μείνει ένα ποσό 13€ περίπου πάλι δεν βγαίνει

Reaction score
898
5,76£ ήταν το ΦΠΑ υπολογισμένο από το discogs που πληρώθηκε και να αφαιρεθεί θα μείνει ένα ποσό 13€ περίπου πάλι δεν βγαίνει
Κάντε αίτηση αναάλυσης τελών στα ΓΕΤΑ ή αμφισβήτιση χρεών αφού δε βγαίνει.
Αν δεν υπάρχει η ένδειξη οτι το ΦΠΑ πληρώθηκε ήδη, τα ΓΕΤΑ θα χρεώσουν ΚΑΙ το ΦΠΑ, αλλά ΚΑΙ τελη διαχείρισης για την καταβολή του ΦΠΑ, καθώς ΚΑΙ τέλη για την απλουστευμένη διαδικασία διαχείρισης.

Εγώ πιστεύω ότι ΔΕΝ εξακριβώθηκε το οτι πληρώθηκε το ΦΠΑ και τα χρέωσαν όλα.

Αν δεν παραθέσατε και τα 2 έγγραφα που ανέφερα πρωτού γίνει ο εκτελωνισμός, τότε η μόνη ελπίδα που έχετε είναι να κάνετε αίτημα για αμφισβήτιση τελών κι επαναπροσδιορισμό τους. Το κόστος είναι 12 ευρώ αν δεν απατώμαι και σε περίπτωση που δικαιωθείτε, το εισπράττετε πίσω, διαφορετικά αν δε δικαιωθείτε, το χάνετε και αυτό.

Σε δέματα χαμηλής αξίας δε στέλνουν γράμμα πλέον να περιμένουν τον παραλήπτη να δώσει το ΟΚ για το αν συμφωνεί να παραλάβει ή αν θα γίνει ο εκτελωνισμός ή όχι και τα περνάνε έτσι όπως ανέφερα.
Δυστυχώς ο μόνος τρόπος είναι να στείλετε email στα ΓΕΤΑ με το που δείτε το tracking να είναι σκαλωμένο εκεί (ή αν είστε από τους τυχερούς που θα λάβουν γράμμα πριν σταλεί στο τοπικό ταχυδρομείο, να παραθέσετε και τα 2 έγγραφα που ανέφερα, όχι μόνο το αποδεικτικό του paypal).

Αυτά.

Reaction score
77

Δεν πρέπει όμως αυτό το χαρτί + το παραστατικό του paypal να τα προσκομίσει ο αποστελέας?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.161
Members
38.539