- Reaction score
- 4.438
ΑΛΒΑΝΙΑ – ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πρεπει να είναι η 7η φορα που ταξιδευω οδικως προς Μαυροβουνιο. Συνηθως ο προορισμος μου ηταν το Χερτσεγκ Νοβυ, αυτή την φορα ηταν η Μπουντβα. Μια ακομη φορα πηγα αποκλειστικα στην πρωτευουσα του Μαυροβουνιου την Ποντγκοριτσα.
Για τουρισμο πηγα μια φορα κι εκανα την πιο εξτρημ διαδρομη, τις άλλες φορες πηγαινα για επαγγελματικους λογους.
Σχεδον παντα χωρις ενδιαμεση διανυκτερευση και μονο τη μια φορα εκανα στην πολη Σκοδρα διπλα στα συνορα Μαυροβουνιου.
Θα μεινω στις διαδρομες και στο τι διαφορες ειδα στο περασμα των χρονων.
Την πρωτη φορα (ηταν αρχες του 2.000, ισως 2004) πηγα μεσω Κοσοβου. Ηταν ορεινος δρομος, πανεμορφος (οσον αφορα τη φυση) δρομος με στροφες αλλα αρκετα καλος. Περιπου 16,5 ωρες τα συνολικα 600 χιλιομετρα (με στασεις καφε φαγητο και δυο χωρων συνορα Σκοπια και Κοσοβο ).
Την δευτερη φορα (2-3 χρονια μετα) πηγα από Αλβανια (συνορα Κρυσταλοπηγης) λιγα χιλιομετρα πριν τα Τιρανα κατι εκαναν στο δρομο και μας πηγαν από κατι βουνα που φαγαμε πολύ καθυστερηση, εν πασει περιπτωσει παλι 16,5 ωρες μεχρι τον προορισμο (με στασεις εξυπακουεται). Ο δρομος ηταν πολύ χαλια εντος Αλβανιας. Το κοματι από τα συνορα της Αλβανιας ως τον προορισμο στο Χερτσεγκ Νοβυ ηταν περιπου 100 χιλιομετρα αλλα τα κανεις κι αυτά σε περιπου 3 ωρες. Ο δρομος καλουτσικος αλλα εισαι σε βουνο και κατεβαινεις προς θαλασσα με αρκετες στροφες. Όταν κατεβαινεις το βουνο και πιανεις παραθαλασιο δρομο επειδη συνεχως περνας από παραθαλασια τουριστικα θερετρα κινεισαι εντος του οριου ταχυτητας πολεων (50 χιλιομετρα) και με την τροχαια να παραμονευει παντου. Η επιστροφη εγινε μεσω Κοσοβου αρκετο μερος αυτης ηταν αργα το βραδυ με τακτικους ελεγχους από την αστυνομια εντος των κατοικημενων περιοχων. Μας εβαζαν να σηκωνουμε το πορτ μπαγκαζ να δουν αν εχουμε κατι υποπτο. Ωστοσο ευγενικοι.
Την τριτη φορα παλι ιδια διαδρομη αλλα αυτή την φορα στην Αλβανια ειχαν ολοκληρωσει τον δρομο από Τιρανα ως Σκοδρα, αλλα εβλεπες οδικα εργα στην υπολοιπη διαδρομη.
Την τεταρτη φορα παλι από Αλβανια καλυτερεψαν καποια κομματια του δρομου αλλα, επειδη υπαρχει τεραστια ανοικοδομηση οι νταλικες βρισκονται παντου και δυσχαιρενουν τις προσπερασεις σε αρκετα μερη που ο δρομος είναι πιο στενος. Καμμια ουσιαστικη αλλαγη οσον αφορα τους χρονους προς τον τελικο προορισμο.
Η 5η φορα ηταν από ταξιδι που εκανα πλεον για τουρισμο. Δοκιμασα να παω από Κοσοβο αλλα δεν μ αφησαν να περασω τα συνορα Κοσοβου επειδη αυτή την φορα μας ζητουσα διαβατηριο. Ο λογος είναι οτι επειδη δεν τους αναγνωριζουμε επισημα σαν κρατος θελουν πλεον διαβατηριο. Οπότε γυρνοντας απ τα Σκοπια με κατευθυνση προς Οχριδα λιγα χιλιομετρα πριν την Οχριδα εχουν ένα βουνο, χειμερινο προορισμο για σκι κι εχει ψηλα και μια λιμνη (πολύ ωραιο τοπιο). Ανεβηκαμε στο βουνο για καφε διπλα ακριβως στη λιμνη.
Ειδα στον χαρτη ότι διπλα μας στα 5 χιλιομετρα εχει συνορα για Αλβανια και μαλιστα παρακαμπτει βορεια τα Τιρανα φτανει σχεδον κατ ευθειαν στην πολη Σκοδρα. Σημειωτεον ότι καμμια κρατηση για ξενοδοχειο δεν εκανα εκ των προτερων. Τ αφησα όλα για επι τοπου! Ετσι ειμαι, μ αρεσει το ρισκο.
Λοιπον μου εβγαζε ότι ως την πολη Σκοδρα απ εκει που ημουν ηταν καμμια 150 χιλιομετρα. Τελεια! Ρωταω τον υπαλληλο ποση ωρα απ εδώ ως τα Σκοδρα? Μου λεει περιπου 8 ωρες!! Μπα λεω κατι δεν καταλαβε. Πισω δε γυρναω. Στα συνορα ρωταω παλι τον Αλβανο τελεωνειακο. Ποση ωρα ως τα Σκοδρα, το ιδιο 8 ωρες. Δε γαμεις συνεχιζω ακαθεκτος.
Ηταν περιπου 6 ωρα το απογευμα καλοκαιρι. Πολύ συντομα διαπιστωνω ότι κανω κορυφογραμμη τα πιο ψηλα βουνα της Αλβανιας. Δεν ηξερα αν πηγαινω σωστα η όχι. Αργα το βραδυ (πρεπει να ηταν περιπου δωδεκα με μια) πριν από ένα χωριο ο δρομος ηταν κομμενος. Ο λογος?, Ειχε ένα ποταμακι (ρυακι) που ετρεχε νερο, και καποιος εβαλε πετρες στο δρομο για να στρεψει το ποταμι να περναει το νερο από τον μπαχτσε του σπιτιου του!! Κατεβηκα απ το αμαξι και του χαλασα το εργο για να περασω με το αυτοκινητο. Φοβερη εμπειρια.
Στο χωριο ειδα ένα καφε με αναμενα φωτα και σταματησα. Αμεσως με πλησιασε ενας νεαρος Αλβανος που μαλιστα μιλουσε Ελληνικα. Μου ειπε ότι ποτε δεν ξαναπερασε ξενο αμαξι απα αυτή την διαδρομη γιατι είναι πολυ επικινδυνα. Τελος παντων μου εδωσε καποιες οδηγιες κι ετσι καποτε εφτασα στην Σκοδρα οντως σε 8 ωρες! Εκει πηγα σε ένα ξενοδοχειο με 20 ευρω. Το πρωι εκανα περιηγηση της πολης που είναι πολύ ωραια. Ισως και η πιο ωραια της Αλβανιας στις διαδρομες παντα που κανω. Εχει ακριβως διπλα την ομωνυμη λιμνη και ένα σαν καστρο στην ακρη και καπως ψηλα. Απ εκει ο δρομος προς το Χερτσεγκ Νοβυ γνωστος χωρις καμμια ουσιαστικη αλλαγη.
Η επιστροφη εγινε από Αλβανια αλα από τον φυσιολογικο δρομο. Όταν λεμε δρομο Αλβανιας μιλαμε από τα συνορα με το Μαυροβουνι (απεχουν απ τη Σκοδρα περιπου 10 χιλιομετρα) ως την Κρυσταλοπηγη χοντρικα 300 χιλιομετρα. Η μονη αλλαγη αυτή την φορα ηταν ότι δεν μπηκα από Κρυσταλοπηγη. Οπαδος του ρισκου, από μια πολη Πογραδετς (γνωστη από τη μαχη του Πογραδετς στον Ελληνοιταλικο πολεμο) μπηκα στην Βορεια Μακεδονια και μαλιστα από ένα κομματι που μου αρεσει παρα πολύ κι εχω παει και πολλες φορες.Την περιοχη του Οσιου Ναουμ, απ εκει 30 χιλιομετρα είναι η Οχριδα οπου και διανυκτερευσα.
Προτεινω οσους δεν εχουν παει απαραιτητα να το κανουν. Θεωρω Μαης και Σεπτεμβρης οι καλυτερες εποχες για να ταξιδεψεις στην πανεμορφη Οχριδα. Απ εκει 60 χιλιομετρα είναι τα συνορα και μαλιστα μ ενδιαμεση σταση σ ένα άλλο πολύ ομορφο μερος που είναι η Μπιτολα (15 χιλιομετρα πριν τα συνορα). Μ ενδιαμεση σταση και στην Φλωρινα (ποταμος Σακουλεβας δεν είναι δυνατο να προσπεραστει χωρις να δοκιμασεις την Φλωρινιωτικη κουζινα), ηταν η επιστροφη μου.
Παμε στο τελευταιο ταξιδι που ηταν πριν από λιγες μερες. Πηγα και γυρισα από τον ιδιο δρομο. Κρυσταλοπηγη – Σκοδρα - Μπουντβα. Αυτή τη φορα 10 ωρες μονο η διαδρομη για τα 600 χιλιομετρα. Και όταν πηγαινα και όταν γυρνουσα.
Τι διαφορετικο ειδα την τελευταια φορα. Μετα τα συνορα Κρυσταλοπηγης σε πηγαινουν από το Πογραδετς οπου εχουν κανει καποια κομματια δρομου. Υπαρχουν βελτιωσεις και σε αλλα κομματια. Επισης καλυτερεψαν καπως και στο Μαυροβουνι καποια μερη από τα συνορα και μετα.
Παμε τωρα στο τουριστικο κομματι. Για την Αλβανια τουλαχιστον οσον αφορα τη διαδρομη δεν μπορω να πω ότι υπαρχει κατι που με τραβηξε το ενδιαφερον. Ουτε κι από το Δυραχιο που περασα μια φορα μ ενθουσιασε. Απ τα Τιρανα δεν μ ενθουσιασε επισης κατι. Αλλα η πολη Σκοδρα είναι αξιολογη.
Γινονται πολλα, υπερβολικα πολλα. Λειπει η συνοχη. Πολλα μοιαζουν με κιτς. Εχει μεμονωμενα κτηρια πολύ εντυπωσιακα.
Υπαρχει ένα μικρο διαμαντι που το ειδα από μακρια. Θα κανω ειδικο ταξιδι μονο γι αυτό. Λεγεται Lin. Ερωτας με την πρωτη ματια. Μου εκανε ακριβως την ιδια εντυπωση με το όταν πρωτοειδα από ψηλα τον Ασο Κεφαλονιας. Η διαδρομη που θα κανω είναι Φλωρινα, Οχριδα, Στρουγγα κι από κει 20 χιλιομετρα για το Λιν Αλβανιας. Είναι παραλημνιο.
Κι ένα τελευταιο, 2-3 χιλιομετρα πριν τα συνορα Κρυσταλοπηγης στην Αλβανια σταματησα για φαγητο. Φαγαμε δυο ατομα ζαρκαδι κι αγριογουρουνο με σαλατα και 3 αναψυκτικα 37 ευρω. Πεντανοστιμα.
Παμε στο Μαυροβουνιο. Είναι σουπερ τουριστικο. Εχει πολύ ωραιες πολεις. Το νησακι του Αγιου Στεφανου, η Μπουντβα, το Χερτσεγκ Νοβυ, το Κοτορ. Όλα αυτά τα μερη είναι καστρουπολεις. Στο Κοτορ υπαρχει το εξης εντυπωσιακο. Εκει είναι ο κολπος του Κοτορ, αρκει να ριξεις μια ματια στον χαρτη για να καταλαβεις για τι γεωγραφικο αναγλυφο μιλαμε. Μετα το Κοτορ υπαρχει ένα μικρο χωριαδακι παραθαλασιο και πανεμορφο το Perast. Η αληθεια είναι ότι από το Χερτσεγκ Νοβυ το περιφημο Ντουμπροβνικ απεχει μονο 40 μονο χιλιομετρα και μαλιστα απ εκει με καραβακια κανεις καποιες διαδρομες σε 3-4 καταπρασινα νησακια. Δε γινεται να μην δεν πας.
Στην πρωτευουσα την Ποντγοριτσα που δεν είναι παραθαλασιο εχω παει μια φορα για 10 μερες. Καλο μερος. Όχι ουαου, αλλα πολύ συμπαθητικο. Ολως παραδοξως πολύ ακριβο στην εστιαση. Δεν το περιμενα.
Οσο κι αν ταλαιπωρηθεις οδικα, αυτά τα οποια βλεπεις σ αποζημιωνουν και με το παραπανω. Γινονται κι εδώ συνεχως εργα πανω στο οδικο κομματι (και όχι μονο).
Παντα εχω την δυνατοτητα να επιλεξω την αεροπορικη μεταβαση (μεσω Βελιγραδιου) αλλα δεν αλλαζω την οδικη ταλαιπωρια με τιποτα. Μαζοχισμος? Ισως. Αλλα ετσι μ αρεσει!!