ΑΛΒΑΝΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Reaction score
4.438
ΑΛΒΑΝΙΑ – ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ​

Πρεπει να είναι η 7η φορα που ταξιδευω οδικως προς Μαυροβουνιο. Συνηθως ο προορισμος μου ηταν το Χερτσεγκ Νοβυ, αυτή την φορα ηταν η Μπουντβα. Μια ακομη φορα πηγα αποκλειστικα στην πρωτευουσα του Μαυροβουνιου την Ποντγκοριτσα.

Για τουρισμο πηγα μια φορα κι εκανα την πιο εξτρημ διαδρομη, τις άλλες φορες πηγαινα για επαγγελματικους λογους.

Σχεδον παντα χωρις ενδιαμεση διανυκτερευση και μονο τη μια φορα εκανα στην πολη Σκοδρα διπλα στα συνορα Μαυροβουνιου.

Θα μεινω στις διαδρομες και στο τι διαφορες ειδα στο περασμα των χρονων.

Την πρωτη φορα (ηταν αρχες του 2.000, ισως 2004) πηγα μεσω Κοσοβου. Ηταν ορεινος δρομος, πανεμορφος (οσον αφορα τη φυση) δρομος με στροφες αλλα αρκετα καλος. Περιπου 16,5 ωρες τα συνολικα 600 χιλιομετρα (με στασεις καφε φαγητο και δυο χωρων συνορα Σκοπια και Κοσοβο ).

Την δευτερη φορα (2-3 χρονια μετα) πηγα από Αλβανια (συνορα Κρυσταλοπηγης) λιγα χιλιομετρα πριν τα Τιρανα κατι εκαναν στο δρομο και μας πηγαν από κατι βουνα που φαγαμε πολύ καθυστερηση, εν πασει περιπτωσει παλι 16,5 ωρες μεχρι τον προορισμο (με στασεις εξυπακουεται). Ο δρομος ηταν πολύ χαλια εντος Αλβανιας. Το κοματι από τα συνορα της Αλβανιας ως τον προορισμο στο Χερτσεγκ Νοβυ ηταν περιπου 100 χιλιομετρα αλλα τα κανεις κι αυτά σε περιπου 3 ωρες. Ο δρομος καλουτσικος αλλα εισαι σε βουνο και κατεβαινεις προς θαλασσα με αρκετες στροφες. Όταν κατεβαινεις το βουνο και πιανεις παραθαλασιο δρομο επειδη συνεχως περνας από παραθαλασια τουριστικα θερετρα κινεισαι εντος του οριου ταχυτητας πολεων (50 χιλιομετρα) και με την τροχαια να παραμονευει παντου. Η επιστροφη εγινε μεσω Κοσοβου αρκετο μερος αυτης ηταν αργα το βραδυ με τακτικους ελεγχους από την αστυνομια εντος των κατοικημενων περιοχων. Μας εβαζαν να σηκωνουμε το πορτ μπαγκαζ να δουν αν εχουμε κατι υποπτο. Ωστοσο ευγενικοι.

Την τριτη φορα παλι ιδια διαδρομη αλλα αυτή την φορα στην Αλβανια ειχαν ολοκληρωσει τον δρομο από Τιρανα ως Σκοδρα, αλλα εβλεπες οδικα εργα στην υπολοιπη διαδρομη.

Την τεταρτη φορα παλι από Αλβανια καλυτερεψαν καποια κομματια του δρομου αλλα, επειδη υπαρχει τεραστια ανοικοδομηση οι νταλικες βρισκονται παντου και δυσχαιρενουν τις προσπερασεις σε αρκετα μερη που ο δρομος είναι πιο στενος. Καμμια ουσιαστικη αλλαγη οσον αφορα τους χρονους προς τον τελικο προορισμο.

Η 5η φορα ηταν από ταξιδι που εκανα πλεον για τουρισμο. Δοκιμασα να παω από Κοσοβο αλλα δεν μ αφησαν να περασω τα συνορα Κοσοβου επειδη αυτή την φορα μας ζητουσα διαβατηριο. Ο λογος είναι οτι επειδη δεν τους αναγνωριζουμε επισημα σαν κρατος θελουν πλεον διαβατηριο. Οπότε γυρνοντας απ τα Σκοπια με κατευθυνση προς Οχριδα λιγα χιλιομετρα πριν την Οχριδα εχουν ένα βουνο, χειμερινο προορισμο για σκι κι εχει ψηλα και μια λιμνη (πολύ ωραιο τοπιο). Ανεβηκαμε στο βουνο για καφε διπλα ακριβως στη λιμνη.

Ειδα στον χαρτη ότι διπλα μας στα 5 χιλιομετρα εχει συνορα για Αλβανια και μαλιστα παρακαμπτει βορεια τα Τιρανα φτανει σχεδον κατ ευθειαν στην πολη Σκοδρα. Σημειωτεον ότι καμμια κρατηση για ξενοδοχειο δεν εκανα εκ των προτερων. Τ αφησα όλα για επι τοπου! Ετσι ειμαι, μ αρεσει το ρισκο.

Λοιπον μου εβγαζε ότι ως την πολη Σκοδρα απ εκει που ημουν ηταν καμμια 150 χιλιομετρα. Τελεια! Ρωταω τον υπαλληλο ποση ωρα απ εδώ ως τα Σκοδρα? Μου λεει περιπου 8 ωρες!! Μπα λεω κατι δεν καταλαβε. Πισω δε γυρναω. Στα συνορα ρωταω παλι τον Αλβανο τελεωνειακο. Ποση ωρα ως τα Σκοδρα, το ιδιο 8 ωρες. Δε γαμεις συνεχιζω ακαθεκτος.

Ηταν περιπου 6 ωρα το απογευμα καλοκαιρι. Πολύ συντομα διαπιστωνω ότι κανω κορυφογραμμη τα πιο ψηλα βουνα της Αλβανιας. Δεν ηξερα αν πηγαινω σωστα η όχι. Αργα το βραδυ (πρεπει να ηταν περιπου δωδεκα με μια) πριν από ένα χωριο ο δρομος ηταν κομμενος. Ο λογος?, Ειχε ένα ποταμακι (ρυακι) που ετρεχε νερο, και καποιος εβαλε πετρες στο δρομο για να στρεψει το ποταμι να περναει το νερο από τον μπαχτσε του σπιτιου του!! Κατεβηκα απ το αμαξι και του χαλασα το εργο για να περασω με το αυτοκινητο. Φοβερη εμπειρια.

Στο χωριο ειδα ένα καφε με αναμενα φωτα και σταματησα. Αμεσως με πλησιασε ενας νεαρος Αλβανος που μαλιστα μιλουσε Ελληνικα. Μου ειπε ότι ποτε δεν ξαναπερασε ξενο αμαξι απα αυτή την διαδρομη γιατι είναι πολυ επικινδυνα. Τελος παντων μου εδωσε καποιες οδηγιες κι ετσι καποτε εφτασα στην Σκοδρα οντως σε 8 ωρες! Εκει πηγα σε ένα ξενοδοχειο με 20 ευρω. Το πρωι εκανα περιηγηση της πολης που είναι πολύ ωραια. Ισως και η πιο ωραια της Αλβανιας στις διαδρομες παντα που κανω. Εχει ακριβως διπλα την ομωνυμη λιμνη και ένα σαν καστρο στην ακρη και καπως ψηλα. Απ εκει ο δρομος προς το Χερτσεγκ Νοβυ γνωστος χωρις καμμια ουσιαστικη αλλαγη.

Η επιστροφη εγινε από Αλβανια αλα από τον φυσιολογικο δρομο. Όταν λεμε δρομο Αλβανιας μιλαμε από τα συνορα με το Μαυροβουνι (απεχουν απ τη Σκοδρα περιπου 10 χιλιομετρα) ως την Κρυσταλοπηγη χοντρικα 300 χιλιομετρα. Η μονη αλλαγη αυτή την φορα ηταν ότι δεν μπηκα από Κρυσταλοπηγη. Οπαδος του ρισκου, από μια πολη Πογραδετς (γνωστη από τη μαχη του Πογραδετς στον Ελληνοιταλικο πολεμο) μπηκα στην Βορεια Μακεδονια και μαλιστα από ένα κομματι που μου αρεσει παρα πολύ κι εχω παει και πολλες φορες.Την περιοχη του Οσιου Ναουμ, απ εκει 30 χιλιομετρα είναι η Οχριδα οπου και διανυκτερευσα.

Προτεινω οσους δεν εχουν παει απαραιτητα να το κανουν. Θεωρω Μαης και Σεπτεμβρης οι καλυτερες εποχες για να ταξιδεψεις στην πανεμορφη Οχριδα. Απ εκει 60 χιλιομετρα είναι τα συνορα και μαλιστα μ ενδιαμεση σταση σ ένα άλλο πολύ ομορφο μερος που είναι η Μπιτολα (15 χιλιομετρα πριν τα συνορα). Μ ενδιαμεση σταση και στην Φλωρινα (ποταμος Σακουλεβας δεν είναι δυνατο να προσπεραστει χωρις να δοκιμασεις την Φλωρινιωτικη κουζινα), ηταν η επιστροφη μου.

Παμε στο τελευταιο ταξιδι που ηταν πριν από λιγες μερες. Πηγα και γυρισα από τον ιδιο δρομο. Κρυσταλοπηγη – Σκοδρα - Μπουντβα. Αυτή τη φορα 10 ωρες μονο η διαδρομη για τα 600 χιλιομετρα. Και όταν πηγαινα και όταν γυρνουσα.

Τι διαφορετικο ειδα την τελευταια φορα. Μετα τα συνορα Κρυσταλοπηγης σε πηγαινουν από το Πογραδετς οπου εχουν κανει καποια κομματια δρομου. Υπαρχουν βελτιωσεις και σε αλλα κομματια. Επισης καλυτερεψαν καπως και στο Μαυροβουνι καποια μερη από τα συνορα και μετα.

Παμε τωρα στο τουριστικο κομματι. Για την Αλβανια τουλαχιστον οσον αφορα τη διαδρομη δεν μπορω να πω ότι υπαρχει κατι που με τραβηξε το ενδιαφερον. Ουτε κι από το Δυραχιο που περασα μια φορα μ ενθουσιασε. Απ τα Τιρανα δεν μ ενθουσιασε επισης κατι. Αλλα η πολη Σκοδρα είναι αξιολογη.

Γινονται πολλα, υπερβολικα πολλα. Λειπει η συνοχη. Πολλα μοιαζουν με κιτς. Εχει μεμονωμενα κτηρια πολύ εντυπωσιακα.

Υπαρχει ένα μικρο διαμαντι που το ειδα από μακρια. Θα κανω ειδικο ταξιδι μονο γι αυτό. Λεγεται Lin. Ερωτας με την πρωτη ματια. Μου εκανε ακριβως την ιδια εντυπωση με το όταν πρωτοειδα από ψηλα τον Ασο Κεφαλονιας. Η διαδρομη που θα κανω είναι Φλωρινα, Οχριδα, Στρουγγα κι από κει 20 χιλιομετρα για το Λιν Αλβανιας. Είναι παραλημνιο.

Κι ένα τελευταιο, 2-3 χιλιομετρα πριν τα συνορα Κρυσταλοπηγης στην Αλβανια σταματησα για φαγητο. Φαγαμε δυο ατομα ζαρκαδι κι αγριογουρουνο με σαλατα και 3 αναψυκτικα 37 ευρω. Πεντανοστιμα.

Παμε στο Μαυροβουνιο. Είναι σουπερ τουριστικο. Εχει πολύ ωραιες πολεις. Το νησακι του Αγιου Στεφανου, η Μπουντβα, το Χερτσεγκ Νοβυ, το Κοτορ. Όλα αυτά τα μερη είναι καστρουπολεις. Στο Κοτορ υπαρχει το εξης εντυπωσιακο. Εκει είναι ο κολπος του Κοτορ, αρκει να ριξεις μια ματια στον χαρτη για να καταλαβεις για τι γεωγραφικο αναγλυφο μιλαμε. Μετα το Κοτορ υπαρχει ένα μικρο χωριαδακι παραθαλασιο και πανεμορφο το Perast. Η αληθεια είναι ότι από το Χερτσεγκ Νοβυ το περιφημο Ντουμπροβνικ απεχει μονο 40 μονο χιλιομετρα και μαλιστα απ εκει με καραβακια κανεις καποιες διαδρομες σε 3-4 καταπρασινα νησακια. Δε γινεται να μην δεν πας.

Στην πρωτευουσα την Ποντγοριτσα που δεν είναι παραθαλασιο εχω παει μια φορα για 10 μερες. Καλο μερος. Όχι ουαου, αλλα πολύ συμπαθητικο. Ολως παραδοξως πολύ ακριβο στην εστιαση. Δεν το περιμενα.

Οσο κι αν ταλαιπωρηθεις οδικα, αυτά τα οποια βλεπεις σ αποζημιωνουν και με το παραπανω. Γινονται κι εδώ συνεχως εργα πανω στο οδικο κομματι (και όχι μονο).
Παντα εχω την δυνατοτητα να επιλεξω την αεροπορικη μεταβαση (μεσω Βελιγραδιου) αλλα δεν αλλαζω την οδικη ταλαιπωρια με τιποτα. Μαζοχισμος? Ισως. Αλλα ετσι μ αρεσει!!

ika

News
Reaction score
17.501
To Κότορ το έδειχνε χθες στην TV και δείχνει εντυπωσιακά γραφικό.
Και έλεγε πως είναι ο παράδεισος της γάτας.

Ένας τόσο κλειστός κόλπος, τι νερά θα έχει?

Reaction score
27.764
Κι ένα τελευταιο, 2-3 χιλιομετρα πριν τα συνορα Κρυσταλοπηγης στην Αλβανια σταματησα για φαγητο. Φαγαμε δυο ατομα ζαρκαδι κι αγριογουρουνο με σαλατα και 3 αναψυκτικα 37 ευρω.
ΣΤΗΝ ΑΠΟ ΔΩ ΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ 100+ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ!!!!

ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΛΑΤΕΙΑΚΙ ΤΗΣ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ ΠΗΡΑΜΕ 3 ΚΑΡΑΦΑΚΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

(ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ) ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ 14 ΕΥΡΩ!!!

ΟΛ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.915
Μια φορά πέρασα (παλιά, πριν καμιά δεκαετία) οδικώς από Αλβανία για να φτάσω Γαλλία (είχε φόρμουλα 1 στο Μόντε Κάρλο, είχα κλείσει να πάω να τα δω από κοντά), και ο δρόμος ήταν άθλιος, με έργα και λακούβες και στροφές και ο,τι να'ναι, κι άπειρα φορτηγά, και ψιλοχιόνιζε τότε (κάποιος Δεκέμβρης) και από τότε δε ξαναπάτησα ρόδα εκεί πέρα, προτιμώ από άλλες χώρες..

Reaction score
4.438
To Κότορ το έδειχνε χθες στην TV και δείχνει εντυπωσιακά γραφικό.
Και έλεγε πως είναι ο παράδεισος της γάτας.
Ένας τόσο κλειστός κόλπος, τι νερά θα έχει?
Τα νερα ειναι πεντακαθαρα. Αλλα...κρυα!
Λιγο πολυ στο Βορειο Ιονια (πχ Κερκυρα) τα νερα ειναι καπως πιο κρυα. Αν μαλιστα βρεξει, πολυ κρυα. Επειδη Το Μαυροβουνι ειναι πιο βορεια, αυτονοητο οτι θα ειναι ακομη και πιο κρυα.
Προσωπικα που μ αρεσει να κανω μπανιο στο ποταμι (πχ Ενιπεας Ολυμπου) ειναι το στοιχειο μου η κρυα θαλασσα. Αλλα κατανοω οτι τους περισσοτερους δεν θα τους αρεσει. Επισης δεν εχει αμμουδιες. Τους βλεπεις τους τουριστες με μια πετσετα να καθονται σε καποιο βραχο, σαν τα καβούρια! Η ψαχνουν για κανενα δενδρο.

Γενικα σ ολο το κομματι των Δαλματικων ακτων υπαρχουν υπερβολικα πολλα νησακια (γυρω στα 2.000). Το χαρακτηριστικο τους ειναι το πρασινο. Οποτε στηριζεσαι στο φυσικο περιβαλλον.

ika

News
Reaction score
17.501
Τα νερα ειναι πεντακαθαρα. Αλλα...κρυα!
...
Το κρύο νερό, αναμενόμενο. Το καθαρό με παραξενεύει γιατί μου φάνηκε δύσκολο να μην ανανεώνονται επαρκώς από ένα μικρό κανάλι (300-400 μ πλάτος) εμμεσης επικοινωνίας μόνο με την Αδριατική

Attachments

Last edited:

Reaction score
4.438
Μια φορά πέρασα (παλιά, πριν καμιά δεκαετία) οδικώς από Αλβανία για να φτάσω Γαλλία (είχε φόρμουλα 1 στο Μόντε Κάρλο, είχα κλείσει να πάω να τα δω από κοντά), και ο δρόμος ήταν άθλιος, με έργα και λακούβες και στροφές και ο,τι να'ναι, κι άπειρα φορτηγά, και ψιλοχιόνιζε τότε (κάποιος Δεκέμβρης) και από τότε δε ξαναπάτησα ρόδα εκεί πέρα, προτιμώ από άλλες χώρες..
Την Αλβανια την περνάς κατ αναγκη. Αν θελεις να πας Δαλματικες ακτες, δε νομιζω να εχεις πολλες επιλογες. Δηλαδη, ενα ταξιδι για να δεις ολο το κομματι των Δαλματικων ακτων, νομιζω οτι η καλυτερη επιλογη ειναι να πας μεσω Αλβανιας, κι απ εκει Μαυροβουνι, μετα Κροατια και κλεινεις με Σλοβενια. Απ εκει γυρνας μεσω Ζαγκρεμπ, Βελιγραδιου. Εξυπακουεται καλοκαιρι η φθινοπωρο.

Καπου εγραψα οτι ειδα κατι που εκανε μπαμ. Ενα πανεμορφο χωριουδακι εντος Αλβανιας (Λιν). Θα παω να το δω. Οχι ομως απο Αλβανια αλλα απο Β Μακεδονια (βρισκεται στη λιμνη της Οχριδας). Στη θεση σου Κωστα ακομη και στην Οχριδα που ειναι πολυ ομορφη, δεν θα πηγαινα με το Τεσλα. Αλλα ακομη και με τουριστικο γραφειο θα εκανα ενα τριημερο ταξιδι (βγαινει και διημερο). Η πολη της Οχριδας, η περιοχη του Οσιου Ναουμ (ν αναψεις και κανα κερακι στο μοναστηρι για να εχεις καλο μπασο), και η Στρουγγα αξιζουν και με το παραπανω τουριστικα. και ειναι και κοντα μας.
Το κρύο νερό, αναμενόμενο. Το καθαρό με παραξενεύει γιατί μου φάνηκε δύσκολο να μην ανανεώνονται επαρκώς από ένα μικρό κανάλι (300-400 μ πλάτος) εμμεσης επικοινωνίας μόνο με την Αδριατική
Μην ξεχνας πεντε μεγαλα ποταμια της Ιταλιας εκβαλουν στις Δαλματικες ακτες, συν τα ποταμια απ την απεναντι μερια.

ika

News
Reaction score
17.501
....
Μην ξεχνας πεντε μεγαλα ποταμια της Ιταλιας εκβαλουν στις Δαλματικες ακτες, συν τα ποταμια απ την απεναντι μερια.
Τι σχέση έχουν οι Δαλματικές ακτές με Ιταλικά ποτάμια?
FireShot Capture 190b - Google Maps - [www.google.com].jpg

Για την πόλη Κότορ λέω πως είχε στην TB

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.915
Στη θεση σου Κωστα ακομη και στην Οχριδα που ειναι πολυ ομορφη, δεν θα πηγαινα με το Τεσλα.
Το Τέσλα δε το φοβάμαι σε καμία διαδρομή.
Έχω κάνει πετρόδρομους που δε φαντάζεσαι, που δε πάει το δικό σου ΙΧ με τίποτα.
Κλειστές χιονισμένες διαδρομές έχω περάσει, βούτυρο. Πάει παντού το θηρίο.

Αλλά δεν πάω Αλβανία. Για κανένα λόγο.

Ούτε Β. Μακεδονία, ούτε Κόσοβο. Μακριά κι αγαπημένοι.

Η "ανηφόρα" μου οδικώς, είναι Βουλγαρία - Σερβία, και μετά είτε Ουγγαρία είτε Σλοβενία.

Πολύ νορμάλ κατάσταση.

Κροατία, μια χαρά. Πάω ευχαρίστως.

Βοσνία δε μπαίνω ούτε για πλάκα.

Έχει μέρη να πάω, δόξα τον πανάγαθο. Δε χρειάζεται να ξαναπεράσω από αυτές τις χώρες.
Εσύ είσαι ριψοκίνδυνος, πας όπου να'ναι. Άρχοντας.

Reaction score
4.438
Τι σχέση έχουν οι Δαλματικές ακτές με Ιταλικά ποτάμια?
View attachment 382255
Για την πόλη Κότορ λέω πως είχε στην TB
Βαλε ολη τη θαλασσα κι απ τις δυο μεριες.
Αυτο που δειχνεις στην φωτο ειναι μονο ο κολπος του Κοτορ. Ο κολπος ειναι κολπος με οτι αυτο συνεπαγεται.
Μιας κι εβαλες την φωτο, να πω το εξης. Για να κανεις τον κυκλο ολοκληρο του κολπου χρειαζεσαι οδικως περιπου 1,5 ωρα. Ομως υπαρχει καραβακι εκει ψηλα στον λαιμό, που σε πηγαινει απ τη μια μερια στην αλλη σε 10 λεπτα! ΔΟυλευει ολο το 24ωρο και το εισητηριο ειναι πολυ φθηνο, δεν θυμαμαι την τιμη αλλα θυμαμαι οτι το ποσο ηταν αστειο για ν αποτελεσει αρνητικο παραγοντα και να μην πας ακτοπλοικως.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.915
Για τις χώρες που λέω ότι "δε πάω", πρακτικά δεν έχουν κάλυψη καμιά ασφαλιστική εταιρεία.
Σημαντικό. 😎

Reaction score
4.438
Το Τέσλα δε το φοβάμαι σε καμία διαδρομή.
Έχω κάνει πετρόδρομους που δε φαντάζεσαι, που δε πάει το δικό σου ΙΧ με τίποτα.
Κλειστές χιονισμένες διαδρομές έχω περάσει, βούτυρο. Πάει παντού το θηρίο.

Αλλά δεν πάω Αλβανία. Για κανένα λόγο.

Ούτε Β. Μακεδονία, ούτε Κόσοβο. Μακριά κι αγαπημένοι.

Η "ανηφόρα" μου οδικώς, είναι Βουλγαρία - Σερβία, και μετά είτε Ουγγαρία είτε Σλοβενία.

Πολύ νορμάλ κατάσταση.

Κροατία, μια χαρά. Πάω ευχαρίστως.

Βοσνία δε μπαίνω ούτε για πλάκα.

Έχει μέρη να πάω, δόξα τον πανάγαθο. Δε χρειάζεται να ξαναπεράσω από αυτές τις χώρες.
Εσύ είσαι ριψοκίνδυνος, πας όπου να'ναι. Άρχοντας.
Κωστα οταν γραφω οτι στην θεση σου δεν θα πηγαινα με το Τεσλα στα μερη που γραφω δεν ειναι γιατι δεν πηγαινει το αυτοκινητο. Αλλα για λογους ασφαλειας.

Εχω φιλο αστυνομικο στην Βουλγαρια (δουλευει στο οδικο δικτυο). Μου παρουσιασε στατιστικες οτι στην Ελλαδα οι κλοπες αυτοκινητων ειναι αριθμητικα πολυ περισσοτερες απ οτι στην Βουλγαρια. Στην Βουκγαρια οι κλοπεςς ειναι 4-5 αυτοκινητα το χρονο. Γνωριζουμε βεβαια παρα πολυ καλα πως ηταν καποτε η Βουλγαρια σ αυτον τον τομεα. Τωρα δεν ισχυει.

Στην πολη των Σκοπιων γινονται πολλες κλοπες σε αυτοκινητα (οχι να σου παρουν ολο το αυτοκινητο αλλα να σου σπασουν το τζαμι για να παρουν κατι ). Προσωπικα εως τωρα ημουν πολυ τυχερος, παω περιπου 10 φορες το χρονο και ακομη δεν θυμαμαι να ειχα καποιο ατυχημα παρα μονο μια φορα που μου πραν τις ζαντες αυτοκινητου!
Αρκετες φορες ταξιδι μισης μερας, περναω τα συνορα απο Δοιρανη, παω για φαγητο στη Στρουμνιτσα η στην παλια Δοιρανη, για καφε στο Βαλαντοβο,

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.564
Μια φορά έκανα το λάθος να περάσω οδικώς από Αλβανία (Βόρεια, έχει σημασία) και ήταν η πιο τραυματική ταξιδιωτική εμπειρία της ζωής μου. Και έχω πάει σε 50 χώρες (πολλές θεωρητικά πιο υποανάπτυκτες από την Αλβανία).

Αρχικά τα πράγματα ήταν κάπως έτσι:

1762953065670.jpeg

Αλλά τουλάχιστον κάθε λίγο μας προσπερνούσαν κάτι Ιταλοί οπότε δεν νιώθαμε και τόσο άσχημα, λέγαμε για να έρχονται κι άλλοι τουρίστες από εδώ, καλά πάμε.

Μετά από αρκετά χιλιόμετρα και με τον δρόμο να γίνεται όλο και χειρότερος, περνάει δίπλα μας ένα αμάξι με 4 τύπους με άσπρα φανελάκια ή και χωρίς μπλούζα (πάλι όμως με ιταλικές πινακίδες), οπότε σοκαρισμένη γυρνάει και μου λέει η γυναίκα μου: "Σύμο, αυτοί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΤΑΛΟΙ!".

Εκεί λοιπόν καταλάβαμε ότι όλοι αυτοί οι "Ιταλοί τουρίστες", δεν ήταν καθόλου Ιταλοί, αλλά Αλβανοί με αυτοκίνητα κλεμμένα από την Ιταλία (που δεν έκαναν καν τον κόπο να αλλάξουν τις πινακίδες). Ήμασταν λοιπόν εμείς, και αυτοί, κανείς άλλος (παρεμπιπτόντως φτάσαμε σχεδόν στα Τίρανα για να συναντήσουμε αυτοκίνητο με αλβανικές πινακίδες). Και όταν λέμε Αλβανοί, μιλάμε για κάτι φάτσες... άσε, ούτε καν σαν κι αυτές που έχουμε συνηθίσει εδώ.

Προχωράμε λοιπόν παρακάτω, μέχρι που ο δρόμος εξαφανίστηκε παντελώς (!). Ήμασταν στη μέση ενός, χωραφιού να το πω; Αλάνα να το πω; Χωρίς κανένα ίχνος δρόμου, ακολουθούσα απλά τη γραμμή/κατεύθυνση που μου έδειχνε το GPS (ένα αρχαίο TomTom) χωρίς να ξέρω αν θα καταλήξει κάπου.

Έλεγα στη γυναίκα μου "βγάλε φωτογραφία πού είμαστε, δεν θα μας πιστεύουνε". "Γιατί, νομίζεις θα ζήσουμε και ανησυχείς αν θα μας πιστεύουνε;" μου έλεγε. Είχε κοκκαλώσει, είχε βυθιστεί στο κάθισμα και δεν μπορούσε καν να βγάλει φωτό.

Ο δρόμος και οι λακκούβες να γίνονται όλο και χειρότερα, κάποια στιγμή κι εγώ είπα δεν παίζει να τη βγάλουμε καθαρή, σίγουρα θα σπάσει το αμάξι και δεν μας ξαναδεί ποτέ κανείς.

Πρέπει να κάναμε πάνω από 2 ώρες να πάμε από τα σύνορα στο Shkodër (μιλάμε για 35 χιλιόμετρα) και ούτε ξέρω πόσες ακόμα μέχρι να φτάσουμε κάτι που να θυμίζει πολιτισμό.

Συνολικά οδήγησα 17,5 ώρες χωρίς στάση (μόνο βενζίνη και αυτό στα νότια, που κάπως αρχίσαμε να χαλαρώνουμε) για να πάμε από Dubrovnik Θεσσαλονίκη. Όταν (βράδυ πια) περάσαμε Ελλάδα, ένιωθα σαν κάτι σκηνές από ταινίες τύπου Εξπρές του Μεσονυκτίου όταν περνάνε πια τα σύνορα και ξέρουν ότι είναι επιτέλους ασφαλείς.

Γιατί μου τα θύμισες τώρα αυτά; ΓΙΑΤΙ; 😆

Reaction score
586
Την Αλβανια την περνάς κατ αναγκη. Αν θελεις να πας Δαλματικες ακτες, δε νομιζω να εχεις πολλες επιλογες. Δηλαδη, ενα ταξιδι για να δεις ολο το κομματι των Δαλματικων ακτων, νομιζω οτι η καλυτερη επιλογη ειναι να πας μεσω Αλβανιας, κι απ εκει Μαυροβουνι, μετα Κροατια και κλεινεις με Σλοβενια. Απ εκει γυρνας μεσω Ζαγκρεμπ, Βελιγραδιου. Εξυπακουεται καλοκαιρι η φθινοπωρο.

Καπου εγραψα οτι ειδα κατι που εκανε μπαμ. Ενα πανεμορφο χωριουδακι εντος Αλβανιας (Λιν). Θα παω να το δω. Οχι ομως απο Αλβανια αλλα απο Β Μακεδονια (βρισκεται στη λιμνη της Οχριδας). Στη θεση σου Κωστα ακομη και στην Οχριδα που ειναι πολυ ομορφη, δεν θα πηγαινα με το Τεσλα. Αλλα ακομη και με τουριστικο γραφειο θα εκανα ενα τριημερο ταξιδι (βγαινει και διημερο). Η πολη της Οχριδας, η περιοχη του Οσιου Ναουμ (ν αναψεις και κανα κερακι στο μοναστηρι για να εχεις καλο μπασο), και η Στρουγγα αξιζουν και με το παραπανω τουριστικα. και ειναι και κοντα μας.

Ωραίο ταξίδι πολύ τρέξιμο

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.633
Members
38.582
Νεότερο μέλος
NikolasLegend7