Αναβάθμιση Mission 753

Reaction score
3.069
και πως θα τα βάλει? θα χρειαστεί να τρυπήσει... :biggrin:
Τι εννοείς βρε μάστορα;

Παίρνεις την μαλακιτσα αυτή είτε πίνακα είτε ένα λευκό καμβά λίγο μεγαλύτερο από την διάσταση της tv, τον γεμίσεις με κάνα Αρολεξς από πίσω, τον ντύνεις με ένα ύφασμα για φυτά να μην πέφτει το αφρολεξ, κόλλας στην πρόσοψη τους διάχυτες. Βάζεις και 2 αυτιά στο πίσω μέρος με λίγη τσόχα σε αυτά και περιμετρικά του πίσω μέρους του τελαρου μην φάει κάνα στουκο/ γρατσουνια η tv και το κρέμας πάνω στην στην tv.

Χαραμιζομαι, στον Σπύρο Σούλη έπρεπε να δίνω συμβουλές.

Δεν είναι ακουστικά ότι καλύτερο, αλλά από το να έχεις χύμα γυαλί 1-1,5 μέτρο ανάμεσα στα ηχεία καλύτερα θα είναι

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
84.557
Τι εννοείς βρε μάστορα;

Παίρνεις την μαλακιτσα αυτή είτε πίνακα είτε ένα λευκό καμβά λίγο μεγαλύτερο από την διάσταση της tv, τον γεμίσεις με κάνα Αρολεξς από πίσω, τον ντύνεις με ένα ύφασμα για φυτά να μην πέφτει το αφρολεξ, κόλλας στην πρόσοψη τους διάχυτες. Βάζεις και 2 αυτιά στο πίσω μέρος με λίγη τσόχα σε αυτά και περιμετρικά του πίσω μέρους του τελαρου μην φάει κάνα στουκο/ γρατσουνια η tv και το κρέμας πάνω στην στην tv.

Χαραμιζομαι, στον Σπύρο Σούλη έπρεπε να δίνω συμβουλές.

Δεν είναι ακουστικά ότι καλύτερο, αλλά από το να έχεις χύμα γυαλί 1-1,5 μέτρο ανάμεσα στα ηχεία καλύτερα θα είναι
δεδομένα
έχουμε λάθος τοποθέτηση...λάθος απόσταση ακρόασης...και κακό χώρο
το 90% δηλαδή της ηχητικής αλυσίδας είναι λάθος....αλλά κοιτάμε να αναβαθμίσουμε τα ηχεία

η μεγαλύτερη αναβάθμιση είναι να φύγει η βρομοπολυθρόνα από τα δεξιά
να κατέβουν τα ηχεία κάτω και να τοποθετηθούν πιο κοντά και σωστά-ισόπλευρο τρίγωνο με θέση ακρόασης...χωρίς να είναι αλφάδι με το σαλονάκι.... και μετά κοιτάμε τα άλλα

τα ηχεία του δεν τα έχει ακούσει ακόμα εκεί που βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται....αυτό είναι το μόνο σίγουρο

Reaction score
3.069
Γελάτε ρε δεν πτοουμαι γιατί είμαι ο Χουλκ.
δεδομένα
το 90% δηλαδή της ηχητικής αλυσίδας είναι λάθος....αλλά κοιτάμε να αναβαθμίσουμε τα ηχεία

να κατέβουν τα ηχεία κάτω και να τοποθετηθούν πιο κοντά και σωστά-ισόπλευρο τρίγωνο με θέση ακρόασης...χωρίς να είναι αλφάδι με το σαλονάκι.... και μετά κοιτάμε τα άλλα

τα ηχεία του δεν τα έχει ακούσει ακόμα εκεί που βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται....αυτό είναι το μόνο σίγουρο
Βρε για την τιβι είπα εγώ, τα άλλα ας κάνει ότι αγαπάει ο άνθρωπος.

Reaction score
19
δεδομένα

Δεν ξέρω αν στο δικό σας σπίτι έχετε βρωμοπολυθρόνες, αλλά στο δικό μου πάντως δεν υπάρχει τίποτα βρώμικο. Καλό θα ήταν να μένουμε στην ουσία και όχι σε χαρακτηρισμούς. Όπως ακριβώς λέτε: η τοποθέτηση, η απόσταση ακρόασης και ο χώρος μου έχουν περιορισμούς. Αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτή τη στιγμή. Για αυτό και ρώτησα αποκλειστικά αν, με βάση αυτά τα μη αναστρέψιμα δεδομένα, υπάρχει κάποια ουσιαστική βελτίωση με αλλαγή ηχείων. Αν η απάντηση είναι “όχι, δεν θα υπάρξει”, τότε πολύ απλά παραμένω όπως είμαι. Όλες οι προτάσεις για ανακαίνιση, γκρεμίσματα και λοιπές αλλαγές είναι σεβαστές, αλλά δεν αποτελούν επιλογές που θέλω να κάνω τώρα. Ζήτησα συμβουλή για ηχεία μέσα στα υπάρχοντα όρια, τίποτα παραπάνω.

Reaction score
814
Τα 753 δεν ήταν ποτέ φλατ ηχεία.......αλλά όταν δεν τα στήνουμε και σωστά γίνονται κουραστικά. Ότι και να πάρεις, αν δεν τα στήσεις σωστά, δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα. Δοκίμασε λοιπόν να τραβήξεις τα ηχεία μπροστά από το τζάκι (δεν ξέρω και σε ποιά θέση ακούς). Πάντως ο χώρος "φωνάζει" για μικρά ηχεία σε βάσεις και υπογούφερ.
Έτσιιιιιιιιιι ακριβώς!!!!!!!!!!!!!!!!!!

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
84.557
. Καλό θα ήταν να μένουμε στην ουσία και όχι σε χαρακτηρισμούς.
Πάντως εσύ πάλι έμεινες σίγουρα στους χαρακτηρισμούς κ όχι στην ουσία των όσων είπα..;)

Reaction score
338
Καλημέρα σας. Δεν θέλω να σας μπερδέψω περισσότερο, θεωρώ καλό να καταθέσω ωστόσο την εμπειρία μου. Γενικώς απέφευγα και αποφεύγω τις μετρήσεις χώρου, καθώς ο ψυχαναγκασμός μου θα με οδηγούσε σε εξαντλητική ενασχόληση με το ζήτημα, γεγονός που απαιτεί χρόνο μελέτης. Αφήνομαι λοιπόν συμβιβαστικά και συνειδητοποιημένα σε πιο αδρές - εμπειρικές προσεγγίσεις ως προς την τοποθέτηση ηχείων και θέσης ακρόασης. Κατάλαβα κι εγώ όπως παραπάνω συνφουρμίτες, προφανώς μέσω διαφορετικής οδού, τη σημασία του ισόπλευρου σχεδόν τριγώνου, της κλίσης (συνήθως) των ηχείων προς τον ακροατή και της σύμπτωσης ύψους αυτιών του τελευταίου και μονάδων υψηλών. Δεν θα ξεχάσω το περιστατικό ,που ηχείο αδιάφορο ηχητικά για τα γούστα μου κατέληξε στο αγαπημένο μου, όταν τυχαία κινούμενος προς τα εμπρός για να μεταφέρω κάτι διαπίστωσα μεταμόρφωση του ήχου, οπότε και τα τράβηξα σημαντικά μπροστά (από 15 στα 90 εκατοστά από τον πίσω τοίχο) μεγαλώνοντας την απόσταση μεταξύ τους. Σε δεύτερο χρόνο διάβασα ως προτεινόμενη θέση των συγκεκριμένων ηχείων στο χώρο από reviewer αυτών τα παραπάνω. Έδινε μάλιστα έμφαση ο ίδιος στο άνοιγμα της απόστασης μεταξύ τους, ακριβώς αυτό που είχα προσέξει. Θα πρότεινα λοιπόν εν προκειμένω την "θυσία" της τοποθέτησης των ηχείων σας στο πάτωμα, πιο ανοικτά μεταξύ τους.

Reaction score
19
Καλημέρα σας. Δεν θέλω να σας μπερδέψω περισσότερο, θεωρώ καλό να καταθέσω ωστόσο την εμπειρία μου. Γενικώς απέφευγα και αποφεύγω τις μετρήσεις χώρου, καθώς ο ψυχαναγκασμός μου θα με οδηγούσε σε εξαντλητική ενασχόληση με το ζήτημα, γεγονός που απαιτεί χρόνο μελέτης. Αφήνομαι λοιπόν συμβιβαστικά και συνειδητοποιημένα σε πιο αδρές - εμπειρικές προσεγγίσεις ως προς την τοποθέτηση ηχείων και θέσης ακρόασης. Κατάλαβα κι εγώ όπως παραπάνω συνφουρμίτες, προφανώς μέσω διαφορετικής οδού, τη σημασία του ισόπλευρου σχεδόν τριγώνου, της κλίσης (συνήθως) των ηχείων προς τον ακροατή και της σύμπτωσης ύψους αυτιών του τελευταίου και μονάδων υψηλών. Δεν θα ξεχάσω το περιστατικό ,που ηχείο αδιάφορο ηχητικά για τα γούστα μου κατέληξε στο αγαπημένο μου, όταν τυχαία κινούμενος προς τα εμπρός για να μεταφέρω κάτι διαπίστωσα μεταμόρφωση του ήχου, οπότε και τα τράβηξα σημαντικά μπροστά (από 15 στα 90 εκατοστά από τον πίσω τοίχο) μεγαλώνοντας την απόσταση μεταξύ τους. Σε δεύτερο χρόνο διάβασα ως προτεινόμενη θέση των συγκεκριμένων ηχείων στο χώρο από reviewer αυτών τα παραπάνω. Έδινε μάλιστα έμφαση ο ίδιος στο άνοιγμα της απόστασης μεταξύ τους, ακριβώς αυτό που είχα προσέξει. Θα πρότεινα λοιπόν εν προκειμένω την "θυσία" της τοποθέτησης των ηχείων σας στο πάτωμα, πιο ανοικτά μεταξύ τους.
Καλημέρα σας, κατανοώ ότι η ιδανική τοποθέτηση των ηχείων στον χώρο μου θα ήταν να τα κατεβάσω χαμηλότερα, ώστε:

• να αυξηθεί η απόστασή τους από τους πίσω τοίχους,

• να έρθουν τα tweeters στο σωστό ύψος των αυτιών,

• και να μπορέσει να μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ τους.

Το θέμα είναι πως αυτή η λύση δεν είναι πρακτική ούτε χρηστική για το σαλόνι μου. Ο χώρος που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή είναι σαλόνι, όχι αποκλειστικά χώρος ακρόασης μουσικής. Επομένως, δεν μπορώ να τοποθετήσω τα ηχεία κάτω, να τα βάλω σε κλίση για ισόπλευρο τρίγωνο ή να αυξήσω τις αποστάσεις όπως θα ήταν ιδανικό. Αυτό το σενάριο, στη δική μου περίπτωση, δεν παίζει. Στο μέλλον, αν φύγω από αυτό το σπίτι, έχω σκοπό να φτιάξω ένα dedicated μουσικό δωμάτιο, αλλά σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να γίνει στο συγκεκριμένο σαλόνι. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτές είναι οι σωστές επιλογές από άποψη ακουστικής, αλλά δεν με βολεύουν στην καθημερινότητά μου. Θέλω η καθημερινότητά μου να είναι πιο εύκολη, όχι πιο δύσκολη. Δεν θέλω, επίσης, να βλέπω το σαλόνι μου αισθητικά υποβαθμισμένο απλώς και μόνο επειδή τα ηχεία τοποθετήθηκαν με τον ακουστικά σωστό τρόπο. Το δωμάτιο δεν εξυπηρετεί μόνο ακουστικές ανάγκες, επομένως δεν μπορεί όλη η διαρρύθμιση να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτές. Το καταλαβαίνω πλήρως και δεν διαφωνώ με όσα λέτε, απλώς, για εμένα, αυτή η επιλογή δεν είναι εφαρμόσιμη. Οι μόνες επιλογές που παίζουν για την περίπτωσή μου, και απ’ ό,τι κατάλαβα είναι και οι πιο λογικές, είναι:

• κάποια αναβάθμιση των υλικών στα crossover των ηχείων,

• η χρήση μεγαλύτερου τελικού ενισχυτή, με τον υπάρχοντα ενισχυτή ως προενισχυτή,

• οπωσδήποτε κάποια acoustic treatments πίσω από τα ηχεία,

• αναβάθμιση των tweeter των ηχείων, είτε προσθήκη κάποιου mod στο υπάρχον tweeter.

Με οποιοδήποτε από τα τέσσερα, ο ήχος μου σίγουρα θα βελτιωθεί σε κάποιο ποσοστό χωρίς να υπάρξουν συμπαντικές αλλαγές στην διαρρύθμιση του χώρου μου.

Last edited:

Reaction score
486
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, η θέση των ηχείων βάση χώρου δεν μπορεί να αλλάξει.
Το να βάλω sub δεν ήταν ποτέ στις επιλογές μου, ούτε ρώτησα ποτέ κάτι για sub, έχω την νοημοσύνη να καταλάβω ότι αν βάλω ένα sub θα έχω έξτρα δύναμη στις χαμηλές συχνότητες. Επίσης προφανώς και δεν θέλω να αλλάξω ενισχυτή εφόσον δεν έχω σκοπώ να προσθέσω sub, αλλιώς δεν υπολείπεται σε κάτι ο ενισχυτής μου. Το αρχικό post αναφερόταν σε ξεκάθαρη αναβάθμιση στα ηχεία βάσης με ερώτηση για το αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο, από αυτά που είχε να προτείνει ο πωλητής ή γενικά να προτείνει κάποιο άλλο τρόπο που μπορώ να βελτιώσω τον ήχο (χωρίς να γίνει ανακαίνιση στο σαλόνι μου). Δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό, έδωσα όλα τα δεδομένα μου, έδωςα μια καλή εικόνα του χώρου μαζί με μια κάτοψη για να είναι πιο ξεκάθαρα ο χώρος και ρώτησα τι έχει να προτείνει ο καθένας βάση αυτών των δεδομένων. Είμαι ανοιχτός στο να κάνω sound treatment στον χώρο αλλά όχι στο να κάνω ανακαίνιση. Νομίζω πως εξαρχής είναι ξεκάθαρο ότι θέλω να αλλάξω τα ηχεία βάσης και ρωτάω για επιπρόσθετες επιλογές από αυτές που μου είπαν στο κατάστημα Ωδές, αν αυτό δεν έγινε κατανοητό ζητάω συγνώμη.

Φυσικά και θα με ενδιέφερε ακρόαση σε ηχεία που δεν έχω ακούσει. Γενικά με ενδιαφέρει να μπορέσω να έχω όσο παραπάνω προσωπική εμπορία από διαφορετικά ηχεία και να καταλάβω τις διαφορές τους.
Σύμφωνα με τους όρους που θέτεις, ήτοι δηλαδή να παραμείνουν τα ηχεία στις συγκεκριμένες θέσεις και χωρίς να γίνουν αλλαγές στον χώρο, αρχικά θα πρότεινα να δώσεις μια κλίση προς τα εμπρός στα ηχεία ώστε τα tweeter "να κοιτούν" το αυτί του καθήμενου ακροατή, αφού τα ηχεία είναι δαπέδου και είναι υπερυψωμένα κατά 20 εκατοστά από το ύψος για το οποίο σχεδιάστηκαν.

Επίσης σύμφωνα πάλι με τα χαρακτηριστικά των MISSION 753, αυτά είναι ηχεία που σχεδιάστηκαν να τοποθετούνται κοντά στον πίσω τοίχο έως 30 εκατοστά μέγιστη απόσταση ώστε να ενισχύεται το χαμηλό τους-(bass reinforcement type)-από την ανάκλαση της ενέργειας στους πίσω τοίχους, οπότε ίσως να μην είναι ορθό στα συγκεκριμένα ηχεία να τοποθετήσεις απορροφητικές ή διαχυτικές επιφάνειες από πίσω τους.

Όλα τα υποψήφια ηχεία που αναφέρεις ποστ#1 είναι χαμηλότερης ευαισθησίας από τα MISSION και κυμαίνονται μεταξύ 87db -88.5db, ενώ κάποια έχουν και αντίσταση 4.4 ohm κάτι που σημαίνει πως είναι κατά τι παραπάνω δυσκολότερα από τα MISSION, αν οι πωλητές δεν μπορούν να κάνουν demo στον χώρο σου, τουλάχιστον πήγαινε με τον Rotel να ακούσεις πως τα οδηγεί.

Γενικά μιλώντας τώρα, τα Miision είναι ένα μοντέλο που με σημερινά λεφτά θα πήγαινε στην κατηγορία 2 με 2,5 χιλιάρικα, ίσως και παραπάνω, τον καιρό του ήταν το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, (699 λίρες το 1992),
από αυτή την άποψη με σημερινό χιλιάρικο παίρνεις κάτι υποδεέστερο σε ποιότητα, ακόμη και εάν υπολογίσουμε την βελτίωση των υλικών, οπότε ίσως μια άλλη λύση αναβάθμισης, θα ήταν ένας πραγματικά ανώτερης ποιότητας ενισχυτής από τον ROTEL, αλλά και εκεί θα χρειαστείς να πας αρκετά ψηλότερα σε προϋπολογισμό, εκτός αν βρεις κάτι καλό σε μεταχειρισμένο, πιθανόν οι αδελφοί Τσακιρίδη να έχουν κάτι, αν βέβαια σε ενδιαφέρουν οι λάμπες.

Reaction score
19
Για αυτά εδώ τα ηχεία λέμε τόση ώρα

View attachment 384515
Καλησπέρα σας, μπορείτε να το εξηγήσετε λίγο παραπάνω αυτό, δεν έχω τις γνώσεις να διαβάσω το διάγραμμα και να το κατανοήσω.
Σύμφωνα με τους όρους που θέτεις, ήτοι δηλαδή να παραμείνουν τα ηχεία στις συγκεκριμένες θέσεις και χωρίς να γίνουν αλλαγές στον χώρο, αρχικά θα πρότεινα να δώσεις μια κλίση προς τα εμπρός στα ηχεία ώστε τα tweeter "να κοιτούν" το αυτί του καθήμενου ακροατή, αφού τα ηχεία είναι δαπέδου και είναι υπερυψωμένα κατά 20 εκατοστά από το ύψος για το οποίο σχεδιάστηκαν.

Επίσης σύμφωνα πάλι με τα χαρακτηριστικά των MISSION 753, αυτά είναι ηχεία που σχεδιάστηκαν να τοποθετούνται κοντά στον πίσω τοίχο έως 30 εκατοστά μέγιστη απόσταση ώστε να ενισχύεται το χαμηλό τους-(bass reinforcement type)-από την ανάκλαση της ενέργειας στους πίσω τοίχους, οπότε ίσως να μην είναι ορθό στα συγκεκριμένα ηχεία να τοποθετήσεις απορροφητικές ή διαχυτικές επιφάνειες από πίσω τους.

Όλα τα υποψήφια ηχεία που αναφέρεις ποστ#1 είναι χαμηλότερης ευαισθησίας από τα MISSION και κυμαίνονται μεταξύ 87db -88.5db, ενώ κάποια έχουν και αντίσταση 4.4 ohm κάτι που σημαίνει πως είναι κατά τι παραπάνω δυσκολότερα από τα MISSION, αν οι πωλητές δεν μπορούν να κάνουν demo στον χώρο σου, τουλάχιστον πήγαινε με τον Rotel να ακούσεις πως τα οδηγεί.

Γενικά μιλώντας τώρα, τα Miision είναι ένα μοντέλο που με σημερινά λεφτά θα πήγαινε στην κατηγορία 2 με 2,5 χιλιάρικα, ίσως και παραπάνω, τον καιρό του ήταν το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, (699 λίρες το 1992),
από αυτή την άποψη με σημερινό χιλιάρικο παίρνεις κάτι υποδεέστερο σε ποιότητα, ακόμη και εάν υπολογίσουμε την βελτίωση των υλικών, οπότε ίσως μια άλλη λύση αναβάθμισης, θα ήταν ένας πραγματικά ανώτερης ποιότητας ενισχυτής από τον ROTEL, αλλά και εκεί θα χρειαστείς να πας αρκετά ψηλότερα σε προϋπολογισμό, εκτός αν βρεις κάτι καλό σε μεταχειρισμένο, πιθανόν οι αδελφοί Τσακιρίδη να έχουν κάτι, αν βέβαια σε ενδιαφέρουν οι λάμπες.
Πολύ ωραία η απάντηση σας, σας ευχαριστώ πολύ. Δεν γνωρίζω κατά πόσο τα acoustic treatments θα λειτουργήσουν σωστά στον χώρο μου, αλλά από ό,τι έχω διαβάσει σε πολλές πηγές στο ίντερνετ αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα ηχεία αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται σε απόσταση από τους πίσω τοίχους μεταξύ 40 και 60 εκατοστών. Εγώ βρίσκομαι στα 15 εκατοστά και η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη. Όσον αφορά τον ενισχυτή, αυτό που μου γράφετε το λαμβάνω σοβαρά υπόψη. Πάντα μου άρεσαν οι λάμπες, αν και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το κομμάτι για να είμαι ειλικρινής. Επίσης έχω μιλήσει με κάποιον μέσω ίντερνετ που διαθέτει τον Rotel RB981, τελικό ενισχυτή στα 120 Watt. Ο συγκεκριμένος ενισχυτής είναι στα 120 Watt σε σχέση με τον δικό μου που είναι στα 65 Watt, οπότε θεωρώ πως θα υπάρχει ουσιαστική αναβάθμιση. Παράλληλα κάνω μια δοκιμή συνδυάζοντας τον Rotel ενισχυτή που ήδη έχω με έναν τελικό Cambridge Audio A100, τον οποίο είχα χρόνια στην άκρη και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε συνδυασμό με το Rotel. Θέλω να δω πώς θα είναι το αποτέλεσμα. Ο άνθρωπος που έχει τον Rotel μου είπε ότι μπορεί να τον φέρει στο σπίτι μου για ακρόαση επειδή θέλει και ο ίδιος να ακούσει τα Mission ηχεία. Μου εξήγησε ότι τα είχε δει στην αγγελία μου και τα είχε ξεχωρίσει και θα ήθελε να τα ακούσει ώστε να έχει άποψη για μελλοντική αγορά. Μου ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να αναβαθμίσει τον δικό του ενισχυτή σε κάτι με περισσότερα Watt και τον δίνει σε άριστη κατάσταση στην τιμή 250 ευρώ.

Reaction score
12.015
Εκτώς των άλλων, βλέπουμε ότι θα πρέπει να χαμηλώσεις με κάποια ισοστάθμιση τη στάθμη από 550-2500 κατά 2.5 dB και από 3000 και πάνω έως και 6 dB.
Προφανώς δεν έχεις δυνατότητα να το κάνεις αυτό με τα μηχανήματα που έχεις.

Reaction score
2.425
Καλημέρα σας, κατανοώ ότι η ιδανική τοποθέτηση των ηχείων στον χώρο μου θα ήταν να τα κατεβάσω χαμηλότερα, ώστε:

• να αυξηθεί η απόστασή τους από τους πίσω τοίχους,

• να έρθουν τα tweeters στο σωστό ύψος των αυτιών,

• και να μπορέσει να μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ τους.

Το θέμα είναι πως αυτή η λύση δεν είναι πρακτική ούτε χρηστική για το σαλόνι μου. Ο χώρος που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή είναι σαλόνι, όχι αποκλειστικά χώρος ακρόασης μουσικής. Επομένως, δεν μπορώ να τοποθετήσω τα ηχεία κάτω, να τα βάλω σε κλίση για ισόπλευρο τρίγωνο ή να αυξήσω τις αποστάσεις όπως θα ήταν ιδανικό. Αυτό το σενάριο, στη δική μου περίπτωση, δεν παίζει. Στο μέλλον, αν φύγω από αυτό το σπίτι, έχω σκοπό να φτιάξω ένα dedicated μουσικό δωμάτιο, αλλά σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να γίνει στο συγκεκριμένο σαλόνι. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτές είναι οι σωστές επιλογές από άποψη ακουστικής, αλλά δεν με βολεύουν στην καθημερινότητά μου. Θέλω η καθημερινότητά μου να είναι πιο εύκολη, όχι πιο δύσκολη. Δεν θέλω, επίσης, να βλέπω το σαλόνι μου αισθητικά υποβαθμισμένο απλώς και μόνο επειδή τα ηχεία τοποθετήθηκαν με τον ακουστικά σωστό τρόπο. Το δωμάτιο δεν εξυπηρετεί μόνο ακουστικές ανάγκες, επομένως δεν μπορεί όλη η διαρρύθμιση να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτές. Το καταλαβαίνω πλήρως και δεν διαφωνώ με όσα λέτε, απλώς, για εμένα, αυτή η επιλογή δεν είναι εφαρμόσιμη. Οι μόνες επιλογές που παίζουν για την περίπτωσή μου, και απ’ ό,τι κατάλαβα είναι και οι πιο λογικές, είναι:

• κάποια αναβάθμιση των υλικών στα crossover των ηχείων,

• η χρήση μεγαλύτερου τελικού ενισχυτή, με τον υπάρχοντα ενισχυτή ως προενισχυτή,

• οπωσδήποτε κάποια acoustic treatments πίσω από τα ηχεία,

• αναβάθμιση των tweeter των ηχείων, είτε προσθήκη κάποιου mod στο υπάρχον tweeter.

Με οποιοδήποτε από τα τέσσερα, ο ήχος μου σίγουρα θα βελτιωθεί σε κάποιο ποσοστό χωρίς να υπάρξουν συμπαντικές αλλαγές στην διαρρύθμιση του χώρου μου.
Παρ ολο που σε καταλαβαινω, δεν πιστευω οτι ειναι τοσο δραματικη η παρεμβαση στην καθημερινοτητα με την τοποθετηση των ηχειων κατω και πιο ανοιχτα. Ειδικα απο τη στιγμη που η τηλεοραση δεν χρησημοποιειται καθημερινα.
10 ποντους απο δω, 10 απο κει, λιγο μετακινηση η πολυθρονα, λιγο η τραπεζαρια, χωρανε τα ηχεια. Ποσες φορες θα χρειαστει να προσεγγισει καποιος τη γωνια κατω απο την τηλεοραση? Οι δισκοι μπορουν να πανε στην αλλη γωνια στο τζακι εκει που πριν ηταν το ηχειο. Θα ειναι και πιο κοντα στο πικαπ.
Τελος, οπως σου ειπα και σε προηγουμενο ποστ, βελτιωση στα προβληματα που ανεφερες, (κουραστικα πριμα, καλυτερο χαμηλο) μπορεις να δεις τοσο με αλλαγη ηχειων οσο και με βελτιωση των Mission (θα χρειαστει αλλαγη τουιτερ και κροσοβερ και δεν πιστευω οτι θα ειναι αρκετα οικονομικη λυση για να ειναι συμφερουσα).
Ξεκινα με ακροασεις των ηχειων που μπορεις να ακουσεις και κρινε μονος σου τι αξιζει να κανεις και τι οχι.
frontwall.jpeg

Reaction score
12.015
με αλλαγη ηχειων οσο και με βελτιωση των Mission (θα χρειαστει αλλαγη τουιτερ και κροσοβερ και δεν πιστευω οτι θα ειναι αρκετα οικονομικη λυση για να ειναι συμφερουσα).
Με τέτοια απόκριση συχνότητας, ας τα στείλει και να πάρει άλλα.

Reaction score
30.220
Να πω και γω την άποψή μου στον νηματοθέτη.

Δεν αλλάζουμε -αλλοιώνουμε τα στοιχεία ενός ηχείου , μόνο και μόνο για να το φέρουμε στα γούστα μας ή στον χώρο μας.
Αν δεν μας αρέσει και επιθυμούμε να το βελτιώσουμε , το πηγαίνουμε σε κάποιον που έχει τις γνώσεις και τον εξοπλισμό να το ρυθμίσει ίσως κάπως διαφορετικά.
Δεν αλλάζουμε μεγάφωνα ούτε τα πειράζουμε . Το μόνο που μπορεί κάπως να "πειραχθεί" είναι το κροσσόβερ , και οι κλίσεις του .
Αν υπάρχει κάποιο γνωστό θέμα με το ηχείο μπορεί να επιχειρίσει αυτός που θα ασχοληθεί να το φιάξει να το συνεφέρει .
Μέχρι εκεί. Αν το ηχείο δεν μας αρέσει , το αλλάζουμε , εφόσον το έχουμε αξιολογήσει σωστά στον χώρο μας .
Ιδίως με τα κατάλληλα ενισχυτικά και συνοδά.
Τα 2χ65w δεν μου φαίνονται ικανά να οδηγήσουν αυτό το ηχείο.

Reaction score
486
Καλησπέρα σας, μπορείτε να το εξηγήσετε λίγο παραπάνω αυτό, δεν έχω τις γνώσεις να διαβάσω το διάγραμμα και να το κατανοήσω.
Επίσης έχω μιλήσει με κάποιον μέσω ίντερνετ που διαθέτει τον Rotel RB981, τελικό ενισχυτή στα 120 Watt.
Απλά να επισημάνω ότι η λύση τελικού πρέπει να συνδυαστεί με ένα αξιόλογο προενισχυτή για να έχει ουσία.

Reaction score
19
Εκτώς των άλλων, βλέπουμε ότι θα πρέπει να χαμηλώσεις με κάποια ισοστάθμιση τη στάθμη από 550-2500 κατά 2.5 dB και από 3000 και πάνω έως και 6 dB.
Προφανώς δεν έχεις δυνατότητα να το κάνεις αυτό με τα μηχανήματα που έχεις.
Τι μηχάνημα χρειάζομαι για να το κάνω αυτό; Equalizer?

Reaction score
2.425

Πολύ ωραία η απάντηση σας, σας ευχαριστώ πολύ. Δεν γνωρίζω κατά πόσο τα acoustic treatments θα λειτουργήσουν σωστά στον χώρο μου, αλλά από ό,τι έχω διαβάσει σε πολλές πηγές στο ίντερνετ αναφέρεται ότι τα συγκεκριμένα ηχεία αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται σε απόσταση από τους πίσω τοίχους μεταξύ 40 και 60 εκατοστών. Εγώ βρίσκομαι στα 15 εκατοστά και η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη. Όσον αφορά τον ενισχυτή, αυτό που μου γράφετε το λαμβάνω σοβαρά υπόψη. Πάντα μου άρεσαν οι λάμπες, αν και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το κομμάτι για να είμαι ειλικρινής. Επίσης έχω μιλήσει με κάποιον μέσω ίντερνετ που διαθέτει τον Rotel RB981, τελικό ενισχυτή στα 120 Watt. Ο συγκεκριμένος ενισχυτής είναι στα 120 Watt σε σχέση με τον δικό μου που είναι στα 65 Watt, οπότε θεωρώ πως θα υπάρχει ουσιαστική αναβάθμιση. Παράλληλα κάνω μια δοκιμή συνδυάζοντας τον Rotel ενισχυτή που ήδη έχω με έναν τελικό Cambridge Audio A100, τον οποίο είχα χρόνια στην άκρη και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε συνδυασμό με το Rotel. Θέλω να δω πώς θα είναι το αποτέλεσμα. Ο άνθρωπος που έχει τον Rotel μου είπε ότι μπορεί να τον φέρει στο σπίτι μου για ακρόαση επειδή θέλει και ο ίδιος να ακούσει τα Mission ηχεία. Μου εξήγησε ότι τα είχε δει στην αγγελία μου και τα είχε ξεχωρίσει και θα ήθελε να τα ακούσει ώστε να έχει άποψη για μελλοντική αγορά. Μου ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να αναβαθμίσει τον δικό του ενισχυτή σε κάτι με περισσότερα Watt και τον δίνει σε άριστη κατάσταση στην τιμή 250 ευρώ.
Το διαγραμμα λεει οτι τα ηχεια δεν εχουν μπασο, η αποκριση ειναι σαν roller coaster στο λουνα παρκ, και τα τουιτερ εχουν break up modes σε ολο το φασμα της λειτουργιας τους (κουραστηκαν τα αυτια μου μονο που το ειδα).
Το σχολιο οτι τα ηχεια αυτα την εποχη τους ηταν το κορυφαιο μοντελο της εταιριας, πραγματικα δεν θα πρεπει να σου λεει τιποτα γιατι το ηχειο ερχεται απο μια εποχη που στην καλυτερη περιπτωση μετρουσαν την on axis αποκριση κατα το σχεδιασμο, και γενικα δεν υπηρχαν ουτε οι γνωσεις ουτε η τεχνολογια που υπαρχει σημερα.
Φαντασου ας πουμε οτι τα ηχεια σου ειναι κατι σαν το καλυτερο PC του 2008 και συγκρινε το με το χειροτερο PC του σημερα.
Ενισχυτη μην βιαστεις να παρεις και να παρεις καποιον που να διαθετει επαρκη ισχυ και να μην ειναι load depended.
Μην κανεις το λαθος να προσπαθεις να ταιριαξεις ηχητικα ενισχυτες με ηχεια. Διαλεξε ηχεια που να μην εχουν προβληματα και ταιριαξε τα με εναν σωστο ουδετερο ενισχυτη που να διαθετει αρκετη ισχυ ωστε να μην τερματιζει ποτε πρωτος.
Ξερω οτι αυτα ακουγονται κινεζικα αλλα θα τα μαθεις στην πορεια.

Reaction score
19
Απλά να επισημάνω ότι η λύση τελικού πρέπει να συνδυαστεί με ένα αξιόλογο προενισχυτή για να έχει ουσία.
Προτείνεται ως καλύτερη επιλογή δηλαδή να ξανά βγάλω σε χρήση τους Cambridge Audio A100-C100 και να αγοράσω ένα καλό equalizer για να φέρω τον ήχο στα μέτρα μου; Μόλις έκανα ένα πείραμα και έβαλα στον Cambridge A100 ως τελικό σε συνδυασμό με τον Rotel RA-1520 για προενυσχητή. Ο ήχος είναι τελείως διαφορετικός τα ηχεία ακούγονται περισσότερο μελωδικά και το stereo separation ακούγεται πολύ καλύτερα. Επίσης όταν ανεβάζω την ένταση λίγο κάτω από την μέση δεν χρειάζομαι πλέον τα tone controls του Rotel.

Attachments

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.862
Members
38.625
Νεότερο μέλος
teamwork