μουσικοί ή ήλεκτρονικοί ???

Reaction score
5
Preve αγορι μου... εχεις δικιο...

Εξ αλλου υπαρχει και το: "Μην κοντραρεσαι με εναν ηλιθιο, θα σε ριξει στο επιπεδο του και θα σε κερδισει λογω πειρας..."

Αλλα απο την αλλη να πεταξει τετοια μπαρουφα και να νομιζει οτι ηταν ο καταλυτης του τοπικ (οπως παντα)... εεε, με ετρωγε το χερι μου! :p

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μα Νικο, νομιζω ειπα εξ αρχης, οτι ο ηλεκτρονικος+εμπειρος θα κρινει το συστημα... αλλα καλο ειναι ο Μουσικος να διαλεξει το cd/sacd/dvda που θα κανει ρεβιου ολα τα μηχανηματα, μη τραβαμε τα μαλια μας στο τελος της επιλογης!...
- Εγώ θα έλεγα πάλι... περί ορέξεως.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τραβάμε τα μαλλιά μας, ότι κι αν επιλέξει οποιοσδήποτε θα κάτσει να εξετάσει το πως ακούγονται δύο μηχανές, εφόσον σε αυτό το στάδιο δεν μας ενδιαφέρει το έργο...

IMHO ακόμη και σε αυτό, ο ηλεκτρονικός - χαϊφιντελίστας θα κάνει καλύτερη επιλογή από τον μουσικό, αφού μόνον αυτός ξέρει σε ποιά είδη μουσικής - όργανα - φωνές "ζορίζεται" μία μηχανή και έτσι θα μπορέσει να την ξεγυμνώσει.

Με την ευκαιρία του blind test που είχαμε πραγματοποιήσει, είχαμε κάνει κάποτε μια συζήτηση για τα κομμάτια που πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά την ακρόαση μηχανών με σκοπό την αξιολόγηση ή την σύγκριση αυτών. Ίσως θα έπρεπε να επαναφέρουμε ένα τέτοιο θέμα.

Ολοκληρώνοντας, στο θέμα ριβιούερ και αξιολόγηση μηχανών, εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα πράγματα πρέπει να έχουν μια αυστηρά τεχνοκρατική λογική, η οποία δεν έχει (ευτυχώς) καμία σχέση με την τέχνη της μουσικής και συνεπώς καλό είναι να μην μπλέκουμε εκεί που δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.

Σε δεύτερο επίπεδο όμως, πρέπει ομολογήσουμε ότι οι συμβουλές ενός μουσικού, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα στο στήσιμο των συστημάτων μας. Οι μουσικοί μπορούν να μας ανοίξουν τα μάτια, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε την μουσική, με αποτέλεσμα να αρχίσουμε να "βλέπουμε" και να προσέχουμε κι άλλα πράγματα πλέον όσων έχουμε μάθει να προσέχουμε μέχρι τώρα...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: μουσικοί ή ήλεκτρονικοί ???

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε το κάθε μηχάνημα που μας ενδιαφέρει στον ίδιο πάντα χώρο, με σύνοδα που ξέρουμε πως παίζουν για να κρίνουμε μόνοι μας αν αυτό που ακούμε στα αυτάκια μας είναι του γούστου μας ή όχι και τα review να αρκούνται στην τεχνική - που είναι και η μόνη καθαρά αντικειμενική - ανάλυση των μηχανημάτων. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά... Λίγοι έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε το κάθε μηχάνημα που μας γυαλίζει, στο χώρο μας. Επίσης τα αμιγώς τεχνικά review μπορεί να γίνουν βαρετά καθώς επίσης και δυσνόητα για το μέσο αναγνώστη που δε διαθέτει τεχνικές γνώσεις. Αφήστε το άλλο...Πως θα πείσεις το μπάρμπα να σκάσει 20k euro για αναβάθμιση των ενισχυτικών του παραθέτοντας μόνο τεχνικά στοιχεία? ;)

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Συνεχιστε παρακαλω ,για να ξεχωρισουν, επιτελους ,αυτοι που ακουνε ΜΟΥΣΙΚΗ απο τους μηχανακηδες!

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Μουσική δεν ακούμε από τα μηχανήματα?

Δηλαδή ρε παιδιά για να καταλάβω.

Αν σήμερα το βράδυ, καλέσω έναν σουπερ ντουπερ ηλεκτρονικό στο σπίτι, τον βάλω να ακούσει το σύστημά μου και μετά μου ζητήσει να του ανοίξω τον ενισχυτή μου να τον δει και να βγάλω και τα grills από τα ηχεία και να του πω που κόβει το X/over (ναι γαμώτο έχει x/over) και αφού τα κάνω όλα αυτά και του αραδιάσω τα περί στήριξης και dedicated power lines, και αδράνειες και χωρητικότητες κλπ, κλπ..., μου πεί:
- "κοίτα να δεις, το σύστημα παίζει εκπληκτικά, δυναμικές, ανάλυση, sounstage φοβερά, μπράβο!"

... θα κοιμηθώ ήσυχα σήμερα το βράδυ, έτσι δεν είναι?

Αν όμως μεθαύριο ένας φίλος διευθυντής ορχήστρας (ευγενέστατος συνάδελφος της απο κάτω που είναι διεθύντρια στην Χορωδία της Λυρικής, λέμε τώρα...), μου κάνει την τιμή να έρθει στο σπίτι και αφού μου ζητήσει κάποια γνωστά του κομμάτια, μου πει:
- "πολύ ωραία, έχω απλά κάποια αμφιβολία για την φυσικότητα του ήχου του σόλο βιολιού"

ή μου πει:
- "κοίτα το σώμα του πιάνου μου φαίνεται λίγο υπερφυσικό - πολύ καλές οι δυναμικές του δε λέω...",

ή δυσκολευτεί να μου απαντήσει αν αυτή η σολο χορδή που τσιμπάει ο μουσικός είναι από τσέλλο ή από άρπα αλλά...
- "γενικά το σύστημά σας είναι πολύ ζωντανό κε Σκαλούμπακα..."

... εμένα να μην ιδρώσει το αυτί μου καθόλου ρε παιδιά??? Να μην τρελλαθούμε κιόλας!!!

Τι «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...» και μπαρούφες? εδώ τα πράγματα είναι απόλυτα.

Ο ηλεκτρονικός θα κατασκευάσει και ο μουσικός θα κρίνει. Οπως ο κατασκευαστής οργάνων θα κατασκευάσει και μουσικός πάλι θα κρίνει.

Και βεβαίως άλλη βαρύτητα έχει η γνώμη ενός Διευθυντή Ορχήστρας και άλλη η γνώμη του μουσικού που παίζει κάποιο όργανο. Η, για αν το θέσω καλύτερα, για άλλα πράγματα θα εκτιμήσω τη γνώμη του πρώτου και για άλλα πράγματα την γνώμη του δεύτερου.

Στον ηλεκτρονικό, μόνο αν μου χαλάσει κάτι...

Και προτιμηταίοι (κατ' αρχήν) οι Κατασκευαστές που έχουν και Μουσική Παιδεία. Μουσική δεν ακούμε από τα μηχανήματα?

Κάποιος γνωστός κατασκευαστής είπε το εξής:

- If it measures good and sounds bad, it is bad.
- If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ και Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Συνεχιστε παρακαλω ,για να ξεχωρισουν, επιτελους ,αυτοι που ακουνε ΜΟΥΣΙΚΗ απο τους μηχανακηδες!
Μα δεν είναι αυτό ρε Νικ το θέμα μας. Δεν είναι απαραίτητο να είναι χαϊφιντελάς κάποιος για να είναι μηχανάκιας.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Μουσική δεν ακούμε από τα μηχανήματα?

Δηλαδή ρε παιδιά για να καταλάβω.
Χρήστο ωραία τα λες αλλά τα γενικεύεις.
- Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο:
Ποιός από τους δύο είναι καλύτερος ριβιούερ, ο μουσικός ή ο ηλεκτρονικός?

Εγώ νομίζω ότι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ κι αν έρθει σπίτι σου να ακούσει μουσική, δεν θα λάβεις την άποψή του πολύ στα σοβαρά αν δεν είναι από αυτούς που έχουν το ίδιο σκουλήκι με εσένα...

- Και επιτέλους, ας διαχωρίσουμε μηχανές και μουσική, τουλάχιστον στο χόμπι μας σε επίπεδο γνώσης και ενασχόλησης. Το ότι κάποιος ασχολείται και με τις μηχανές, δεν αποδεικνύει ούτε πόση μουσική ακούει, ούτε τι μουσική ακούει, ούτε αν γνωρίζει από μουσική. Το ότι κάποιος δεν ασχολείται με τις μηχανές, επίσης δεν τον κάνει αυτομάτως περισσότερο music lover από αυτόν που ασχολείται. Μάλιστα ο πρώτος έχει περισσότερες πιθανότητες...

Reaction score
3
Γιατί το κουράζουμε;

Η αρχική ερώτηση ("ποιος είναι καταλληλότερος για να κρίνει μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου, ένας μουσικός ή ένας ηλεκτρονικός;") απαντήθηκε, θαρρώ:
Ο ηλεκτρονικός, διότι έχει τα γνωστικά εφόδια που του επιτρέπουν να μην απατάται, ή να εξαπατάται, παρασύροντας και τους αναγνώστες του, που δεν φταίνε σε τίποτα.
Από εκεί και πέρα, ας ανοίξουμε νέο νήμα για "μηχανάκηδες" και "μουσικόφιλους" - το υπ' αριθμ.: 5239847610...//;-)

Reaction score
0
Τελικά θα ήθελα να μας πουν οι ηλεκτρονικοί με ποια κριτήρια κρίνουν μια συσκευή .

Reaction score
1
Να κάνω μια ερώτηση επανερχόμενα δρυμήτερος απο όσα διάβασα?

Εαν υποθετικά είχατε τον διάσημο μαέστρο Χερμπερτ φον Κάραγιαν στην διάθεσή σας για μια μέρα και τον βάζατε να ενορχηστρώσει και να ηχογραφήσουμε αυτό που έπαιξε.Υστερα να ακροαστεί το αποτέλεσμα απο το υπο δοκιμήν hi-end σύστημα τι απάντηση θα περιμένατε?
Δεν θα ήταν λέτε ικανός να σας πει αν έχει αποδοθεί το "έργο" με αληθοφάνεια?
Δεν νομίζετε οτι θα σας έδινε τις καταληλότερες συμβουλές για το ποιό απο τα όργανα δεν έχει το σωστό "πλάτος" η αν ο ήχος είναι "στεγνός" ή οτιδήποτε άλλο.
Τώρα το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό δεν είναι πρόβλημα του Κάθε Κάραγιαν αλλά του σούπερ ηλεκτρονικού που θα βρει τα λάθη και θα βελτιώσει απο κατασκευαστικής πλευράς το μηχάνημα αναπαραγωγής.

Με την λογική οτι οι ηλεκτονικοί πρέπει να είναι και reviewers τότε και οι αρχιμηχανικοι των ομάδων F1 πρέπει να οδηγούν τα μονοθέσια γιατί ξέρουν καλύτερα.
ΑΛΛΟ Κύριοι το ταλέντο να έχεις μουσικό αυτί και άλλο το ταλέντο να φτιάχνεις μηχανήματα υψηλής πιστότητας.

Reaction score
1
Παντως κι εγω ειμαι μπερδεμενος ..
γιατι ενας ηλεκτρονικος ειναι σωστος στο να εκτιμησει ακουστικα ενα συστημα δεν το καταλαβα ,οτι μπορει να δει ενα ηλεκτρονικο σχεδιο και να πει οτι ειναι σωστο οκ το καταλαβαινω .
ουτε ισως ενας μουσικος απαραιτητα θα μπορουσε με την εννοια οτι συνηθως οι μουσικοι ειναι πισω απο τα οργανα και εχουν αλλη αντιληψη του ηχου απο τον ακροατη
ενας ηχοληπτης ισως ? παλι περα απο το γεγονος οτι οι περισσοτεροι ειναι κουφοι ,η δουλεια τους ειναι να βλεπουν (ακουν) αλλα πραγματα (αν και μαλλον ειναι ο πιο κοντινος σε αυτο που θελουμε εδω.
Ενας εραστης της μουσικης ισως ? οχι απο μονο του
Ολοι μαζι ισως κατι να κανανε.
Ενας που να ειναι ολα μαζι? (δηλαδη δεν ειναι σε τιποτα καλος? και να υπαρχει ,αυτη την δουλεια θα κανει?)
2b or not 2b?

Reaction score
298
Εαν υποθετικά είχατε τον διάσημο μαέστρο Χερμπερτ φον Κάραγιαν στην διάθεσή σας για μια μέρα και τον βάζατε να ενορχηστρώσει και να ηχογραφήσουμε αυτό που έπαιξε.Υστερα να ακροαστεί το αποτέλεσμα απο το υπο δοκιμήν hi-end σύστημα τι απάντηση θα περιμένατε?
Δεν θα ήταν λέτε ικανός να σας πει αν έχει αποδοθεί το "έργο" με αληθοφάνεια?
Δεν νομίζετε οτι θα σας έδινε τις καταληλότερες συμβουλές για το ποιό απο τα όργανα δεν έχει το σωστό "πλάτος" η αν ο ήχος είναι "στεγνός" ή οτιδήποτε άλλο.
Διάλεξες το χειρότερο δυνατό παράδειγμα. Ο συγκεκριμένος είχε δώσει δείγματα, όταν είχε εντυπωσιασθεί τόσο από τα πρώτα CD και CD player (!!!), που είχε πει "All else is gaslight" :D

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.101
Τον πλήρωνε πολλά η μαμά Deutsche Grammophon (βλ. Philips) για να πει κάτι διαφορετικό... ;)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Διάλεξες το χειρότερο δυνατό παράδειγμα. Ο συγκεκριμένος είχε δώσει δείγματα, όταν είχε εντυπωσιασθεί τόσο από τα πρώτα CD και CD player (!!!), που είχε πει "All else is gaslight"
Αυτό είναι γεγονός. Μεγάλος λάτρης των ψηφιακών μέσων και χωρίς το σπρώξιμο της DG, Νικόλα.

Για ρωτήστε λοιπόν τους χαϊεντάδες περί βινυλίου και cd και ελάτε μετά να συζητήσουμε για το αν η γνώμη του μουσικού είναι αντικειμενική κρίση και περί μηχανών. Μετά μπορείτε να ρωτήσετε και κανέναν μηχανικό ήχου να τα κάνουμε εντελώς σαλάτα.

Το bottom line είναι να απαγκιστρωθούμε από αυτά, τουλάχιστον όσον αφορά στην καθαρή αξιολόγηση μηχανών και να ασχοληθούμε όταν πρέπει, δηλαδή αφού τα πάρουμε στο σπίτι μας και αρχίσουμε να ακούμε μουσική. Μην μπερδεύουμε δύο διαφορετικές έννοιες μεταξύ τους, την μουσική και τις μηχανές που ασχολούνται με μέσα ηχογράφησης. Είναι γελοίο το θέαμα και μόνον όσων χαϊφιντελάδων προσπαθούν να το παίξουν γνώστες μουσικής και να κρίνουν έτσι το σύστημά τους, μιλώντας αυστηρά και μόνον για χροιές οργάνων, ερμηνείες κλπ, λες και αν φέρεις μέσα στο δωμάτιό σου μια τρομπέτα, ένα βιολί, μία άρπα, ή ακόμη ακόμη έναν βαρύτονο θα έχει κάποια σχέση με ότι ακούς από τα ηχεία σου (εκείνο το γέλιο που ρίχνω όταν κουνιέται το δωμάτιο από χαμηλές ενώ το cd παίζει μια... φωνή, μα οποιαδήποτε φωνή, δεν περιγράφεται:eek: ).

Ξέρετε τον γνωστό διάλογο μεταξύ δύο χαϊεντάδων εμπρός σε ένα ακριβό πιάνο και ενώ ο σολίστ παίζει ε?:
- Πως σας φαίνεται το πιάνο?
- Καλό αλλά λίγο μουντές οι υψηλές...

Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν θεωρώ το παραπάνω παράλογο. Δικό μας είναι το σύστημα, όπως μας γουστάρει ακούμε…

Στο ριβιού, θέλουμε αντικειμενική κρίση. Οτιδήποτε άλλο εμπεριέχει προσωπική εκτίμηση ή επιρροές από θέματα που δεν είναι της παρούσης, ενδεχομένως να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη.

- Παρεμπιπτόντως, ο μαέστρος θα είχε σαφέστατα άποψη για τα βιολιά, αλλά για την ηλεκτρική κιθάρα ή τα drums, μάλλον θα είχε πρόβλημα... :D :D :eek: :rolleyes:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Και επειδή μερικοί δεν θέλουν να καταλάβουν...

Να συνεχίσω λίγο τη σκέψη μου για να απαντήσω και καθαρά στο ερώτημα γιατί κάποιοι δεν κατάλαβαν φαίνεται από αυτά που είπα.

Για reviewer, προσωπικά δεν θα επέλεγα κανέναν ηλεκτρονικό (ειδικά κάποιους με 50 βινύλια και 100 CD στη δισκοθήκη τους...)

Οπωσδήποτε καλύτερος θα ήταν:
- κάποιος μουσικός (που θα ήθελε βέβαια να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα)

η εν πάσει περιπτώσει κάποιος...
- ΜΗ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩΝ από κυκλώματα, bytes, κυματομορφές, καμπύλες (με γυναικείες καμπύλες δεκτός) αλλά...
- ΕΧΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ LIVE ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ η...
- ΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ (που να τους ακροάται πότε πότε...)

Ο ΓΝΩΡΙΖΩΝ από κυκλώματα, bytes, κυματομορφές, καμπύλες κλπ., ΠΑΝΤΑ είναι ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ και είναι biased.

Θυμάστε οι παλαιότεροι ποιός υπήρξε ο καλύτερος reviewer του ΗΧΟΥ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Και επειδή μερικοί δεν θέλουν να καταλάβουν...

...(που θα ήθελε βέβαια να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα)...
Νομίζω ότι εδώ τα λες όλα...

- Αν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα μπορεί να είναι και εργολάβος κηδειών κατ' επάγγελμα... :)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Ο θάνατός σου η ζωή μου...

Δεν μπορώ να διαφωνήσω σ' αυτό.

Αρκει ο εργολάβος κηδειών να έχει μουσικό αυτί και να μην ακούει μόνον δίσκους με ποσοστό θνησιμότητας για τους συνακροατές του ανω του 10%... :confused:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas