ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Η γένεση ενός ηγέτη - στον ΣΚΑΪ

Reaction score
6

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γεωργίου Π. Μαλούχου, με θέμα τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή (παραγωγής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ), βασισμένο σε σπάνιο αρχειακό υλικό, περιγραφές και αναλύσεις από σημαντικούς Έλληνες και ξένους πολιτικούς καθώς και από ανθρώπους που τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά.

Μία αναλυτική προσέγγιση των σημαντικών αποφάσεων που κλήθηκε να πάρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και οι οποίες άλλαξαν με τη σειρά τους τη μοίρα του τόπου.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται σε 3 μέρη:

Α' μέρος
Η γένεση ενός ηγέτη

Η συναρπαστική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από ένα χωριό της αλύτρωτης Οθωμανικής Μακεδονίας, στην κορυφή της εξουσίας. Πώς διαμορφώθηκε στα νεανικά του χρόνια, πώς βρέθηκε στην πολιτική, πώς τελικά ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.

Reaction score
180
Μία αναλυτική προσέγγιση των σημαντικών αποφάσεων που κλήθηκε να πάρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και οι οποίες άλλαξαν με τη σειρά τους τη μοίρα του τόπου.

.
To θεμα ειναι προς τα που την αλλαξανε την μοιρα του τοπου. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο?

Reaction score
0
Απάντηση: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Η γένεση ενός ηγέτη - στον ΣΚΑΪ

Ούτε προς το καλύτερο, ουτε προς το χειροτερο.
Προς το τρείσχειροτερο ειναι η σωστή απαντηση.

Reaction score
8
Re: Απάντηση: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Η γένεση ενός ηγέτη - στον ΣΚΑΪ

Ούτε προς το καλύτερο, ουτε προς το χειροτερο.
Προς το τρείσχειροτερο ειναι η σωστή απαντηση.
Γιατί το λες αυτό ? γνωρίζεις ποιό θα ήταν το μέλλον της χώρας τούτης αν
δεν υπήρχε ο Καραμανλής ? ή αν δεν υπήρχαν οι βασιλείς ? ή αν δεν υπήρχε
ο Ανδρέας ? όχι βέβαια δε το γνωρίζεις.

Μπορεί να ήταν καλύτερο μπορεί να ήταν και χειρότερο. WHO KNOWS...:cool_4:

Reaction score
0

Παει και ποιο κατω δηλαδη απ'ότι είμαστε;;;;;;;;

Τελικά έχουν δίκιο κάποιοι που λένε... <<κάθε λαός εχει τον ηγέτη που του αξίζει>>!

Reaction score
8
Καλά τώρα, ας αφήσουμε το Καραμανλή στην ησυχία του και ας δούμε τώρα
τι κάνουμε....
Ο Καραμανλής τότε έπαιξε το ρόλο που έπρεπε να παίξει στα πολιτικά της χώρας και νομίζω ότι κατά γενική ομολογία και σε γενικές γραμμές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Τώρα αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του μπορεί να τα κατάφερνε καλύτερα, μπορεί και χειρότερα.

Δε νομίζω, λοιπόν, ότι φταίει ο Καραμανλής για την όποια θέση είμαστε σήμερα.

Reaction score
180
Ο Καραμανλής τότε έπαιξε το ρόλο που έπρεπε να παίξει στα πολιτικά της χώρας και νομίζω ότι κατά γενική ομολογία και σε γενικές γραμμές στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

.
Ναι ηταν τοτε που ελεγε με προφορα Σερρών "λιτοτητα" και ολοι νομιζαμε οτι ελεγε ισοτητα.

Reaction score
6

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 22:00 θα προβληθει το Α' μέρος και πιστεύω πως είναι μια καλη ευκαιρία να δούμε και να ξαναθυμηθούμε πράγματα απο την πολιτική του διαδρομή.
Προσωπικά θα το περιμενω με ενδιαφέρον καθως νομίζω πως είναι η πρώτη φορα που γίνετε τετοιο αφιέρωμα για αυτόν τον πολιτικό.
Στο παρελθόν εχω παρακολουθήσει παρόμοια ντοκυματερ για πολιτικούς της νεότερης πολιτικής ιστορία της χωρα μας όπως Γεννηματας ,Τρίτσης , Παπανδρέου και Μερκούρη .

Reaction score
0

Όλα τα φιντάνια δηλαδη.
Οι πολιτικοί που ενω θα επρεπε να εχουμε διαγραψει απ'την μνημη μας διοτι δεν προσφεραν τιποτα στην χωρα παρα μονο καρπαζιες στην εξωτερικη πολιτικη, και εξαρθρωση στο εσωτερικο σε ολα τα θεματα, το συστημα και η προπαγανδα, τους εχει εναγει σε πολιτικους ηρωες της εποχης μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Φτου ρε γμτ!
Εχασα το ντοκυμαντερ με την ζωη της Μερκουρη:crazy_1:

Γιατι δεν το ειχατε πει πιο πριν βρε σεις?:happy_5:

Reaction score
8

Όλα τα φιντάνια δηλαδη.
Οι πολιτικοί που ενω θα επρεπε να εχουμε διαγραψει απ'την μνημη μας διοτι δεν προσφεραν τιποτα στην χωρα παρα μονο καρπαζιες στην εξωτερικη πολιτικη, και εξαρθρωση στο εσωτερικο σε ολα τα θεματα, το συστημα και η προπαγανδα, τους εχει εναγει σε πολιτικους ηρωες της εποχης μας.
Συγνώμη φίλε μου, αλλά το βλέπεις πολιτικά, ίσως και στενόκομματικά ? το όλο θέμα. Εγώ απ΄την άλλη το βλέπω ιστορικά.

Η νεώτερη ιστορία μας λοιπόν, το Καραμανλή και άλλους 2-3, δεν είναι και
πολλοί βλέπεις, τους έχει κατατάξει πολύ ψηλά.
Επειδή όμως η ιστορία είναι "ζωντανή" και μερικές φορές αλλάζουν τα πράγματα μπορεί σε 100 χρόνια να έχεις δίκαιο. Τώρα όμως δεν έχεις,
ο Καραμανλής ήταν ηγέτης!!!

Τι να κάνουμε, αυτούς τους ηγέτες είχαμε και αυτούς θα θυμόμαστε, αν θέλεις εσύ να διαγράψεις από τη μνήμη σου την ιστορία της χώρας σου,
δικό σου πρόβλημα.

Reaction score
180

Επειδή όμως η ιστορία είναι "ζωντανή" και μερικές φορές αλλάζουν τα πράγματα μπορεί σε 100 χρόνια να έχεις δίκαιο. Τώρα όμως δεν έχεις,
Mην εισαι τοσο απολυτος οτι ο φιλος μας δεν εχει δικιο. Το πιθανοτερο ειναι να διαβαζετε διαφορετικους ιστορικους συγγραφεις.
Παραδειγματος χαριν ο δικος σου αγαπημενος ιστορικος συγγραφεας
προφανως παρελειψε να γραψει για τις εκλογες βιας και νοθειας του '61, για την υποθεση Λαμπρακη και το "νομιμο" παρακρατος της εποχής, για την μεταπολιτευτική κυβερνηση του Καραμανλη με την αστυνομοκρατία , την καταστροφη του αστικου παριβαλοντος με την μιζα και την αντιπαροχή, το "ανηκομεν εις την δυση", την χαρη στους πρωταιτιους του χουντικού παραξικοπηματος, και χιλια δυο αλλα που θα μου παρει πολυ ωρα να απαριθμήσω. Η αποψη που θελει τον Καραμανλη χαρισματικο ηγετη παραχαράσει την ιστορία και φυσικα ως αποψη δεν αποτελει ούτε ιστορικο θεσφατον ουτε αξιωμα ουτε αναντίρητο επιστημονικο πορισμα.

Reaction score
8
ηγέτης ο [ij&eacute;tis] O10 θηλ. (λόγ.) ηγέτις [ij&eacute;tis] στη σημ. 1 & ηγέτιδα [ij&eacute;tiδa] O28 στη σημ. 2 : 1. ως γενική έννοια, για οποιονδήποτε έχει ανώτατο αξίωμα: ~ κράτους. || αυτός που είναι επικεφαλής, που διευθύνει, διοικεί ή πρωτοστατεί και κατευθύνει κάποια δραστηριότητα ενός συγκροτημένου συνόλου· αρχηγός που θεωρείται προικισμένος με ιδιαίτερες ικανότητες: O ~ της Λιβύης / της Kούβας. Xαρισματικός ~. O ~ της αντιπολίτευσης. O ~ της ορθοδοξίας. O θρησκευτικός ~ της Περσίας. Oι πνευματικοί ηγέτες του ελληνικού έθνους. ~ ενός καλλιτεχνικού ρεύματος. 2. (ως επίθ.): H ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου. [λόγ. < αρχ. ἡγέτης· λόγ. ηγέτ(ης) -ις (πρβ. ελνστ. διαλεκτ. ἁγέτις `ηγέτιδα΄)· λόγ. ηγέτ(ις) -ιδα]

Και για να έρθουμε στο θέμα, πουθενά παραπάνω δεν έγραψα ότι ο
Καραμανλής ήταν αλάνθαστος.
Το κεντρικό νόημα αυτών που έγραψα είναι ότι ο Κ.Καραμανλής,
έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας και δη της
μεταπολιτευτικής.

Και σε ρωτώ, μπορείς να μου αναφέρεις, πέντε τον αριθμό, σημαντικούς
πολιτικούς άνδρες και ηγέτες των τελευταίων 100 χρόνων ?

Δεν αξίζει, μία θέση ανάμεσά τους ?

Τώρα, αυτά που γράφεις σε ποιό ιστορικό σύγγραμμα, τα έχεις διαβάσει ?

Το μόνο απ΄αυτά που λες που θεωρώ σωστό και είναι αυταπόδεικτο, είναι
για τη άναρχη δόμηση της πρωτεύουσας, αλλά κι γι΄αυτό ακόμη πρέπει να
σκεφτείς τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της εποχής εκείνης.

Όλα τα άλλα αιωρούνται ως θεωρίες και εικασίες.

Τώρα αν θέλεις να αρχίσουμε μία συζήτηση για μισό αιώνα Ελληνικής ιστορίας
δε θα το κάνω, λυπάμαι.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Η γένεση ενός ηγέτη - στον ΣΚΑΪ

Συγνώμη φίλε μου, αλλά το βλέπεις πολιτικά, ίσως και στενόκομματικά ? το όλο θέμα. Εγώ απ΄την άλλη το βλέπω ιστορικά.

Η νεώτερη ιστορία μας λοιπόν, το Καραμανλή και άλλους 2-3, δεν είναι και
πολλοί βλέπεις, τους έχει κατατάξει πολύ ψηλά.

Τι να κάνουμε, αυτούς τους ηγέτες είχαμε και αυτούς θα θυμόμαστε, αν θέλεις εσύ να διαγράψεις από τη μνήμη σου την ιστορία της χώρας σου,
δικό σου πρόβλημα.
H ιστορια της χωρας μου φιλε μου εχει χρυσες σελιδες και μην την μαγαριζεις εσυ τωρα με αναφορες σε *******.
Οσο για το "στενοκομματικα" που μου εγραψες, μαλλον βλεπεις τον εαυτο σου στον καθρεπτη. Ετσι λοιπον σου λεω εντελως φιλικα, βγαλε τις παροπιδες. Κανουν κακο και εχουν εφευρεθει μονο για αλογα.

Σημ. Διαγράφτηκε από το μήνυμα μία λέξη ιδιαίτερα προσβλητική.
Χρήστος Ακρατόπουλος
Γενικός Διαχειριστής

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Η γένεση ενός ηγέτη - στον ΣΚΑΪ

H ιστορια της χωρας μου φιλε μου εχει χρυσες σελιδες και μην την μαγαριζεις εσυ τωρα με αναφορες σε γραικυλους.
Οσο για το "στενοκομματικα" που μου εγραψες, μαλλον βλεπεις τον εαυτο σου στον καθρεπτη. Ετσι λοιπον σου λεω εντελως φιλικα, βγαλε τις παροπιδες. Κανουν κακο και εχουν εφευρεθει μονο για αλογα.
Στο "στενοκομματικά" έχω βάλει ερωτηματικό.

Μόλις μου απάντησες με το "γραικύλους".

Και σ' ευχαριστώ για τη συμβουλή.:happy_4:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Να μου πείτε πότε θα έχει αφιέρωμα στον Καρατζαφέρη και το Λιακόπουλο. Δε θέλω να τα χάσω.

Reaction score
6

Νομίζω πως τωρα ,μετα απο καιρο ειναι πιο εύκολο να κάνουμε απολογισμό των πράξεων των πολιτικών των περασμένων ετών

Πάντως για να κανείς λαθη σημαίνει που είχες σκοπό , στόχο και θέληση για να δράσεις πολιτικά.
Μοιραία αυτο μπορει να φέρει λαθη η και σωστά αποτελέσματα.
Αυτος που δεν κανει λάθη ειναι αυτος που δεν κανει τιποτα.
Και γω προτιμώ αυτούς που έκαναν λαθη στην πολιτική τους σταδιοδρομία παρα αυτους που δεν έπραξαν τίποτα παρα ειχαν μονο ρολο εισπρακτικό και κομπάρσου τις πολιτικής

Και φυσικά αναφέρομαι στους πολιτικούς της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Reaction score
2

Να μου πείτε πότε θα έχει αφιέρωμα στον Καρατζαφέρη και το Λιακόπουλο. Δε θέλω να τα χάσω.
Αυτό θέλω να το δω κι εγώ! :crazy_3:

Reaction score
180
Κανεις δεν ειναι αλανθαστος. Ο καραμανλής ομως το παράκανε κατα την αποψη μου
μεταπολιτευτικής.
Σημαντικος μεν, αρνητικος κατα την αντιθετη αποψη

πολιτικούς άνδρες και ηγέτες των τελευταίων 100 χρόνων ?Δεν αξίζει, μία θέση ανάμεσά τους ?
Οκευ φιλε μου. Εισαι θαυμαστης του αειμνηστου. Το εμπεδωσα.

Σε παρα πολλα. Αρκει να διαβασεις τουλαχιστον το βιβλίο "ιστορικα δοκιμια" του Παναγιωτη Κανελλοπουλου για τις εκλογές του 61, η την αγορευση του εισαγγελεα στην δικη των δολοφονων του Λαμπρακη. Μεχρι και σε συνεντευξη του ο Μητσοτακης αναφερει οτι η βια και νοθεια ηταν γεγονος. Διαβασε και το βιβλιο του Ηλια Νικολακοπουλου "Η καχεκτικη δημοκρατια,Κομματα και εκλογες" Για το "ανηκομεν εις την Δυσιν" και την χαρη στους πρωταιτιους δεν πιστεύω να θελεις συγγράμματα?

Γι αυτο ειναι οι ηγετες, για να προβλεπουν και να δινουν λυσεις.

δε θα το κάνω, λυπάμαι.
No problem.

Reaction score
8
Originally Posted by NICK D.

Κανεις δεν ειναι αλανθαστος. Ο καραμανλής ομως το παράκανε κατα την αποψη μου

Σεβαστή η αποψή σου.

Quote:
μεταπολιτευτικής.

Σημαντικος μεν, αρνητικος κατα την αντιθετη αποψη

Και ο μόνος που μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τ΄αδιέξοδο.

Quote:
πολιτικούς άνδρες και ηγέτες των τελευταίων 100 χρόνων ?Δεν αξίζει, μία θέση ανάμεσά τους ?

Οκευ φιλε μου. Εισαι θαυμαστης του αειμνηστου. Το εμπεδωσα.

Αυτό κατάλαβες εσύ ?

Κάνεις λάθος.

Quote:

Quote:

Σε παρα πολλα. Αρκει να διαβασεις τουλαχιστον το βιβλίο "ιστορικα δοκιμια" του Παναγιωτη Κανελλοπουλου για τις εκλογές του 61, η την αγορευση του εισαγγελεα στην δικη των δολοφονων του Λαμπρακη. Μεχρι και σε συνεντευξη του ο Μητσοτακης αναφερει οτι η βια και νοθεια ηταν γεγονος. Διαβασε και το βιβλιο του Ηλια Νικολακοπουλου "Η καχεκτικη δημοκρατια,Κομματα και εκλογες" Για το "ανηκομεν εις την Δυσιν" και την χαρη στους πρωταιτιους δεν πιστεύω να θελεις συγγράμματα?

Δεν είχα τη τύχη να διαβάσω τα "Ιστορικά Δοκίμια" του Π. Κανελλόπουλου και αν δε κάνω λάθος ήταν μέλος της τότε κυβέρνησης.
Θα το κάνω όμως.
Για τον Ηλία Ν., τον έχω διαβάσει στα "ΝΕΑ" κατά καιρούς, και μου είναι γνωστός ως ΑντιΚαραμανλικός.
Δε έχει γράψει, απ΄όσο γνωρίζω ούτε μία ευνοϊκή αράδα, για το Καραμανλή.
Η υπόθεση Λαμπράκη...ακόμη και στις μέρες μας βγαίνουν διάφορες
θεωρίες για το τι πραγματικά έγινε και για το πως κάποιοι εκμεταλεύτηκαν την ιστορία αυτή.
Για το "ανήκωμεν εις την Δύσιν" και να σου θυμίσω και το "Η κύπρος ειναι μακριά" ατυχείς δηλώσεις ? μπορεί, αλλά να εξετάσουμε και τι "παιχνίδια" υπήρχαν σε εξέλιξη τότε.

Quote:

Γι αυτο ειναι οι ηγετες, για να προβλεπουν και να δινουν λυσεις.
Φυσικά και έδωσε λύσεις.
Κατά τη γνώμη σου, ποιός σύγχρονος του ή σύγχρονός μας, πολιτικός θα ήταν ικανός να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις εκείνες?

Quote:
δε θα το κάνω, λυπάμαι.

No problem.

Τουλάχιστον εγώ, θα τελειώσω τη συζήτηση, εδώ.
Δεν υπήρχε περίπτωση αυτός που θα ανελάμβανε τη τύχη της χώρας τότε,
να μη μεταχειριστεί, αν θέλεις και δολίους τρόπους για να τα καταφέρει.
Για πολλούς εξάλλου, πολιτική=δόλος.
Αλλά πάντα οι πολιτικοί πρέπει να βλέπουν το σκοπό και να πράτουν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.Και οι συνθήκες ήταν ίσως οι χειρότερες που έχει γνωρίσει ο τόπος.
Δε νομίζεις λοιπόν ότι στη περίπτωση του Καραμανλή το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" έπρεπε να έχει εφαρμογή ?

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members