- Reaction score
- 3.085
Χθες, γύρω στις 5-5μισυ το απόγευμα χτυπάει το τηλέφωνο. Το σηκώνω κι ακούω μια γυναικεία φωνή. Επακολουθεί ο εξής διάλογος:
- Σας καλούμε από την ΕΡΤ να σας ενημερώσουμε για τα νέα ψηφιακά κανάλια (μου είπε και όνομα αλλά δεν το συγκράτησα).
- Μάλιστα....
- Θα θέλατε να σας ενημερώσουμε;
- Πείτε μου...
- Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, μέχρι το 200x (είπε το έτος, αλλά δεν το συγκράτησα, νομίζω 2009), όλες οι τηλεοπτικές μεταδόσεις θα πρέπει να είναι ψηφιακές, για να αντιμετωπιστεί η ραδιορύπαννση της ατμόσφαιρας.
- Μάλιστα...
- Γι αυτό, λοιπόν και η ΕΡΤ έχει προχωρήσει και εκπέμπει σε επτά (7) ψηφιακά κανάλια. Αυτά είναι:
Το ΠΡΙΣΜΑ+, κανάλι με ταινίες, ντοκυμαντέρ, παιδικά, ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα
Το ΣΙΝΕ+, κινηματογραφικό κανάλι, με τις καλύτερες ταινίες του Ευρωπαϊκού, καθώς και του Αμερικανικού
κινηματογράφου, με ειδικά αφιερώματα κ.α.
Το Studio+, μουσικό κανάλι με επιλεγμένο μουσικό πρόγραμμα
Το News+ (νομίζω πως έτσι το είπε), καθαρά ειδησεογραφικό κανάλι
Το ΡΙΚ, κανάλι της Κυπριακής Ραδιοτηλεόρασης
Το Σπορ+, Αθλητικό κανάλι, με τις πιο σημαντικές αθλητικές μεταδόσεις
Το Travel+ (νομίζω πάλι πως έτσι το είπε), κανάλι για ταξείδια και τουρισμό
- Πολύ ωραία....
- Για να μπορέσετε να δείτε αυτά τα κανάλια χρειάζεστε......
- Μισό λεπτό, πριν προχωρήσετε, να σας ρωτήσω κάτι;
- Παρακαλώ
- Τα επτά αυτά κανάλια, που μου λέτε, είναι ελεύθερα ή κωδικοποιημένα;
- Για αυτό σας λέω, πως για να τα δείτε χρειάζεστε τον ειδικό αποκωδικοποιητή της ΕΡΤ, που στοιχίζει μόνο 139 ευρώ και σας δίνει την δυνατότητα όχι μόνο να δείτε αυτά τα κανάλια αλλά και όποια μελλοντικά θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον. Επί πλέον, σας ενημερώνω ότι ο αποκωδικοποιητής έχει μοναδικές ιδιότητες: Ελληνικά μενού, αποθήκευση στη μνήμη του μέχρι 2000 (το νούμερο δεν το συγκράτησα ακριβώς, νομίζω τόσα μου είπε) κανάλια, ελληνικούς υπότιτλους (!!!), τηλεχειρισμό........
- Μισό λεπτό, δεν καταλάβατε την ερώτησή μου. Να την επαναλάβω, παρακαλώ;
- Πείτε μου
- Τα κανάλια που μου αναφέρατε, είναι ελεύθερα ή κωδικοποιημένα, δηλαδή χρειάζεται να είναι κάποιος συνδρομητής ή όχι, για να τα βλέπει;
- Όχι δεν χρειάζονται συνδρομή, αλλά τον ειδικό δέκτη της ΕΡΤ....
- Μάλιστα. Και είπατε πως είναι επτά;
- Μάλιστα
- Και εγώ γιατί πιάνω μόνο τέσσερα; (!!!)
- ......;;; (Σιωπή)
- Καταλάβατε τί σας ρώτησα;
- Τί εννοείτε πως "πιάνετε μόνο τέσσερα";
- Εννοώ ότι διαθέτω ήδη ψηφιακό δέκτη, ο οποίος πιάνει μόνο τέσσερα κανάλια
- Α, διαθέτετε δέκτη;
- Μάλιστα
- Μήπως ο δέκτης σας δεν είναι κατάλληλος;
- Δηλαδή;
- Γι αυτό σας προτείνουμε αυτόν της ΕΡΤ, διότι είναι ο κατάλληλος.......
- Κυρία μου, ο δέκτης μου είναι κατάλληλος, διότι τα τέσσερα από τα επτά που μου είπατε τα πιάνει πεντακάθαρα και χωρίς προβλήματα. Μήπως τα άλλα τρία που είπατε είναι κωδικοποιημένα;
- Ξέρετε, είναι όπως η NOVA, που...να, δηλαδή, για να πιάσεις τη NOVA, χρειάζεσαι ειδικό δέκτη ψηφιακό.... και, να, χωρίς αυτόν δεν γίνεται......
- Μισό λεπτό, γιατί μάλλον εγώ πρέπει να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα. Μπορώ να σας εξηγήσω;
- Πείτε μου...
- Η πλατφόρμα της NOVA εκπέμπεται ψηφιακά μεν, αλλά μέσω δορυφόρου, και εκτός από τον δέκτη χρειάζεται και ειδική δορυφορική κεραία, το λεγόμενο πιάτο. Αυτό δεν εχει καμιά σχέση με την επίγεια μετάδοση της ΕΡΤ, που είναι μεν ψηφιακή, αλλά δεν χρειάζεται πιάτο, παρά μια απλή τηλεοπτική κεραία. Το γνωρίζετε αυτό;
- Όχι
- Πάμε παρακάτω. Η εταιρεία που έχει τη NOVA, η Multichoice, εκπέμπει και επίγεια κωδικοποιημένα κανάλια, το Filmnet και το Supersport, και αυτά για να τα δει κάποιος χρειάζεται ειδικό δέκτη-αποκωδικοποιητή και συνδρομή. Όχι όμως ψηφιακό, αλλά αναλογικό δέκτη, ο οποίος μπορεί να πιάσει οποιαδήποτε κανάλια ελεύθερα, σαν μια κανονική τηλεόραση. Καμιά σχέση όμως με επίγεια ψηφιακή μετάδοση. Αυτό το ξέρετε;
- Όχι
- Ωραία, λοιπόν, γι αυτό σας το εξήγησα. Παρακαλώ μην μπερδεύετε τα δυο αυτά πράγματα, δεν είναι τα ίδια και φυσικά δεν είναι συγκρίσιμα. Εξακολουθώ να σας ρωτώ, λοιπόν: μήπως κάποια από τα κανάλια που μου είπατε, δεν είναι ελεύθερα;
- Α, αυτά εγώ δεν τα γνωρίζω, περιμένετε να σας δώσω έναν τεχνικό να σας εξηγήσει!!......
............(Ακολουθεί αναμονή 20 δευτερολέπτων περίπου)
(Αντρική φωνή)
- Παρακαλώ
- Εγώ δεν έχω κάτι να σας πω, πείτε μου εσείς
- Δεν ξέρω τί θέλετε
- Δεν σας εξήγησε η συνάδελφός σας που με συνέδεσε;
- Όχι
- ΟΚ, να σας πω, λοιπόν. Η συνάδελφός σας μου έκανε μια ενημέρωση για την νέα επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ και μου είπε πως υπάρχουν επτά κανάλια στον αέρα αυτή τη στιγμή.
- Μάλιστα
- Την ρώτησα, λοιπόν, γιατί εγώ πιάνω μόνο τέσσερα, και αν τα άλλα τρία είναι κωδικοποιημένα ή όχι και δεν ήξερε να μου απαντήσει
- Α, κατάλαβα. Όχι. Τα κανάλια, οι συχνότητες εκπομπής δηλαδή, είναι μόνο τέσσερεις, αυτές που ήδη πιάνετε. Τα άλλα τρία κανάλια εκπέμπονται πάνω στις ήδη υπάρχουσες συχνότητες του ΠΡΙΣΜΑ+ και του ΣΙΝΕ+.
- Καλώς, σας ευχαριστώ, αλλά εξηγείστε στην συνάδελφό σας τί να λέει στο κοινό
- Συγγνώμη, πρόκειται για παρεξήγηση. Σας ευχαριστούμε
Τα συμπεράσματα δικά σας. :crazy_2: :crazy_1:
- Σας καλούμε από την ΕΡΤ να σας ενημερώσουμε για τα νέα ψηφιακά κανάλια (μου είπε και όνομα αλλά δεν το συγκράτησα).
- Μάλιστα....
- Θα θέλατε να σας ενημερώσουμε;
- Πείτε μου...
- Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, μέχρι το 200x (είπε το έτος, αλλά δεν το συγκράτησα, νομίζω 2009), όλες οι τηλεοπτικές μεταδόσεις θα πρέπει να είναι ψηφιακές, για να αντιμετωπιστεί η ραδιορύπαννση της ατμόσφαιρας.
- Μάλιστα...
- Γι αυτό, λοιπόν και η ΕΡΤ έχει προχωρήσει και εκπέμπει σε επτά (7) ψηφιακά κανάλια. Αυτά είναι:
Το ΠΡΙΣΜΑ+, κανάλι με ταινίες, ντοκυμαντέρ, παιδικά, ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα
Το ΣΙΝΕ+, κινηματογραφικό κανάλι, με τις καλύτερες ταινίες του Ευρωπαϊκού, καθώς και του Αμερικανικού
κινηματογράφου, με ειδικά αφιερώματα κ.α.
Το Studio+, μουσικό κανάλι με επιλεγμένο μουσικό πρόγραμμα
Το News+ (νομίζω πως έτσι το είπε), καθαρά ειδησεογραφικό κανάλι
Το ΡΙΚ, κανάλι της Κυπριακής Ραδιοτηλεόρασης
Το Σπορ+, Αθλητικό κανάλι, με τις πιο σημαντικές αθλητικές μεταδόσεις
Το Travel+ (νομίζω πάλι πως έτσι το είπε), κανάλι για ταξείδια και τουρισμό
- Πολύ ωραία....
- Για να μπορέσετε να δείτε αυτά τα κανάλια χρειάζεστε......
- Μισό λεπτό, πριν προχωρήσετε, να σας ρωτήσω κάτι;
- Παρακαλώ
- Τα επτά αυτά κανάλια, που μου λέτε, είναι ελεύθερα ή κωδικοποιημένα;
- Για αυτό σας λέω, πως για να τα δείτε χρειάζεστε τον ειδικό αποκωδικοποιητή της ΕΡΤ, που στοιχίζει μόνο 139 ευρώ και σας δίνει την δυνατότητα όχι μόνο να δείτε αυτά τα κανάλια αλλά και όποια μελλοντικά θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον. Επί πλέον, σας ενημερώνω ότι ο αποκωδικοποιητής έχει μοναδικές ιδιότητες: Ελληνικά μενού, αποθήκευση στη μνήμη του μέχρι 2000 (το νούμερο δεν το συγκράτησα ακριβώς, νομίζω τόσα μου είπε) κανάλια, ελληνικούς υπότιτλους (!!!), τηλεχειρισμό........
- Μισό λεπτό, δεν καταλάβατε την ερώτησή μου. Να την επαναλάβω, παρακαλώ;
- Πείτε μου
- Τα κανάλια που μου αναφέρατε, είναι ελεύθερα ή κωδικοποιημένα, δηλαδή χρειάζεται να είναι κάποιος συνδρομητής ή όχι, για να τα βλέπει;
- Όχι δεν χρειάζονται συνδρομή, αλλά τον ειδικό δέκτη της ΕΡΤ....
- Μάλιστα. Και είπατε πως είναι επτά;
- Μάλιστα
- Και εγώ γιατί πιάνω μόνο τέσσερα; (!!!)
- ......;;; (Σιωπή)
- Καταλάβατε τί σας ρώτησα;
- Τί εννοείτε πως "πιάνετε μόνο τέσσερα";
- Εννοώ ότι διαθέτω ήδη ψηφιακό δέκτη, ο οποίος πιάνει μόνο τέσσερα κανάλια
- Α, διαθέτετε δέκτη;
- Μάλιστα
- Μήπως ο δέκτης σας δεν είναι κατάλληλος;
- Δηλαδή;
- Γι αυτό σας προτείνουμε αυτόν της ΕΡΤ, διότι είναι ο κατάλληλος.......
- Κυρία μου, ο δέκτης μου είναι κατάλληλος, διότι τα τέσσερα από τα επτά που μου είπατε τα πιάνει πεντακάθαρα και χωρίς προβλήματα. Μήπως τα άλλα τρία που είπατε είναι κωδικοποιημένα;
- Ξέρετε, είναι όπως η NOVA, που...να, δηλαδή, για να πιάσεις τη NOVA, χρειάζεσαι ειδικό δέκτη ψηφιακό.... και, να, χωρίς αυτόν δεν γίνεται......
- Μισό λεπτό, γιατί μάλλον εγώ πρέπει να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα. Μπορώ να σας εξηγήσω;
- Πείτε μου...
- Η πλατφόρμα της NOVA εκπέμπεται ψηφιακά μεν, αλλά μέσω δορυφόρου, και εκτός από τον δέκτη χρειάζεται και ειδική δορυφορική κεραία, το λεγόμενο πιάτο. Αυτό δεν εχει καμιά σχέση με την επίγεια μετάδοση της ΕΡΤ, που είναι μεν ψηφιακή, αλλά δεν χρειάζεται πιάτο, παρά μια απλή τηλεοπτική κεραία. Το γνωρίζετε αυτό;
- Όχι
- Πάμε παρακάτω. Η εταιρεία που έχει τη NOVA, η Multichoice, εκπέμπει και επίγεια κωδικοποιημένα κανάλια, το Filmnet και το Supersport, και αυτά για να τα δει κάποιος χρειάζεται ειδικό δέκτη-αποκωδικοποιητή και συνδρομή. Όχι όμως ψηφιακό, αλλά αναλογικό δέκτη, ο οποίος μπορεί να πιάσει οποιαδήποτε κανάλια ελεύθερα, σαν μια κανονική τηλεόραση. Καμιά σχέση όμως με επίγεια ψηφιακή μετάδοση. Αυτό το ξέρετε;
- Όχι
- Ωραία, λοιπόν, γι αυτό σας το εξήγησα. Παρακαλώ μην μπερδεύετε τα δυο αυτά πράγματα, δεν είναι τα ίδια και φυσικά δεν είναι συγκρίσιμα. Εξακολουθώ να σας ρωτώ, λοιπόν: μήπως κάποια από τα κανάλια που μου είπατε, δεν είναι ελεύθερα;
- Α, αυτά εγώ δεν τα γνωρίζω, περιμένετε να σας δώσω έναν τεχνικό να σας εξηγήσει!!......
............(Ακολουθεί αναμονή 20 δευτερολέπτων περίπου)
(Αντρική φωνή)
- Παρακαλώ
- Εγώ δεν έχω κάτι να σας πω, πείτε μου εσείς
- Δεν ξέρω τί θέλετε
- Δεν σας εξήγησε η συνάδελφός σας που με συνέδεσε;
- Όχι
- ΟΚ, να σας πω, λοιπόν. Η συνάδελφός σας μου έκανε μια ενημέρωση για την νέα επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ και μου είπε πως υπάρχουν επτά κανάλια στον αέρα αυτή τη στιγμή.
- Μάλιστα
- Την ρώτησα, λοιπόν, γιατί εγώ πιάνω μόνο τέσσερα, και αν τα άλλα τρία είναι κωδικοποιημένα ή όχι και δεν ήξερε να μου απαντήσει
- Α, κατάλαβα. Όχι. Τα κανάλια, οι συχνότητες εκπομπής δηλαδή, είναι μόνο τέσσερεις, αυτές που ήδη πιάνετε. Τα άλλα τρία κανάλια εκπέμπονται πάνω στις ήδη υπάρχουσες συχνότητες του ΠΡΙΣΜΑ+ και του ΣΙΝΕ+.
- Καλώς, σας ευχαριστώ, αλλά εξηγείστε στην συνάδελφό σας τί να λέει στο κοινό
- Συγγνώμη, πρόκειται για παρεξήγηση. Σας ευχαριστούμε
Τα συμπεράσματα δικά σας. :crazy_2: :crazy_1: