Μπαμπά τι είναι αυτό?...

Το βινύλιο...

• Πέθανε ρε άστο ήσυχο, το cd παίζει καλύτερα...

Votes: 27 25,0%
  • Ζει, με ενέσεις από τους χαϊεντάδες, εγώ ακούω από cd...

Votes: 38 35,2%
  • Vinyl rulezzz, παίζει καλύτερα από το cd, δεν θα το αλλάξω ποτέ...

Votes: 42 38,9%
  • Τι είναι βινύλιο?

Votes: 1 0,9%

• Total voters
    108

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.659
Απάντηση: Μπαμπά τι είναι αυτό?...

Άρχισα να παίρνω βινύλια από το 1980 και μετά, πιτσιρικάς, με το πρώτο μου πικάπ Dual CS505.
Έχω πολλά και κάποια απ΄αυτά τα βινύλια είναι σήμερα πράγματι συλλεκτικά.

Κάποτε πριν 10 - 12 χρόνια κάποιος αρχιβλαμμένος μου πρόσφερε 200.000 δρχ για τον δίσκο του Μότσαρτ συμφωνία Νο 40 με μαέστρο τον Benjamin Britten με τη φιλαρμονική του Λονδίνου.
Κι εγώ δεν τον έδωσα (ο μ@λ@κ@ς).

Ακούγονται υπέροχα αλλά το σπαστικό είναι ο θόρυβος επιφανείας και τα σκράτς σκρούτς.
Επίσης υπέροχα ακούγονται και τα Laserdisc. Σύντομα θα κάνουμε δοκιμή στου Μάκη Ευμορφόπουλου μ΄αυτά. Θα έχει ενδιαφέρον.

Reaction score
14
καλά είναι τα βινυλια με αυτά μεγαλώσαμε, με αυτά γράψαμε κασσέτες με αυτά μάθαμε την καλή απο την κακή μουσική, με αυτά είδαμε ότι όταν η Ευρώπη είχε μήτρες και πρέσσες για παραγωγή αριστων βινυλίων εμείς είχαμε Ελληνικές παραγωγές που ήταν των 8 ακουσμάτων, γιατί μετά το 8 παίξιμο ο δίσκος, ξε-αυλακιαζόταν... τα αυλάκια ήταν ρηχά και απο πολύ κακής ποιότητας πλαστικό το ίδιο και το σώβρακο (inner sleeve) που προστάτευε τον δίσκο. Αντί να είναι χαρτί ή ακόμα καλίτερα χαρτί με ναυλον επένδυση ήταν απλα΄ενα σκληρό πλαστικό που εκανε γωνιές και εγδερνε τον δίσκο κάθε φορά που τον εβαζες μέσα ή τον έβγαζες έξω...!!

Γενικά το λατρεύω το βινύλιο αλλά πλεόν βαριέμαι να βάζω βγάζω δίσκους και εχω κοντά 5,000 κομμάτια στην συλλογή μου!!!!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
καλά είναι τα βινυλια με αυτά μεγαλώσαμε, με αυτά γράψαμε κασσέτες με αυτά μάθαμε την καλή απο την κακή μουσική, με αυτά είδαμε ότι όταν η Ευρώπη είχε μήτρες και πρέσσες για παραγωγή αριστων βινυλίων εμείς είχαμε Ελληνικές παραγωγές που ήταν των 8 ακουσμάτων, γιατί μετά το 8 παίξιμο ο δίσκος, ξε-αυλακιαζόταν... τα αυλάκια ήταν ρηχά και απο πολύ κακής ποιότητας πλαστικό το ίδιο και το σώβρακο (inner sleeve) που προστάτευε τον δίσκο. Αντί να είναι χαρτί ή ακόμα καλίτερα χαρτί με ναυλον επένδυση ήταν απλα΄ενα σκληρό πλαστικό που εκανε γωνιές και εγδερνε τον δίσκο κάθε φορά που τον εβαζες μέσα ή τον έβγαζες έξω...!!

Γενικά το λατρεύω το βινύλιο αλλά πλεόν βαριέμαι να βάζω βγάζω δίσκους και εχω κοντά 5,000 κομμάτια στην συλλογή μου!!!!
Δηλαδή υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί αλλά το cd παίζει καλύτερα?

Reaction score
1
δηλαδη το θεμα ειναι ποιο παιζει καλυτερα??
εγω νομιζα οτι το θεμα ειναι η αναπαραγωγη της μουσικης
και το βινυλιο την αναπαραγει μια χαρα
και το cd ακομα καλυτερα
και το mp3 καλουτσικα
αλλα ποιο καλο απ ολα ειναι το ραδιο/cd/κασσετοφωνο/mp3 στο αυτοκινητο
εκει συνηθως απολαμβανεις τις μουσικες

Reaction score
14
Δηλαδή υπάρχουν συναισθηματικοί δεσμοί αλλά το cd παίζει καλύτερα?

κατά τα αυτιά μου ΝΑΙ Νίκο, καλίτερα πάιζουν τα καλογραμμένα CD, αλλά ξέρεις αυτό το χριτς χράτς όσο και να το κάνεις είναι ρομαντικό ή κάνα πηδηματάκι της βελόνας έτσι επειδή ο δίσκος έχει μαζέψει πουρί και λίγο χνούδι???

Το συνάισθημα και οι αναμνήσεις μόνο με κρατάει για να τα ακούω που και πού... και να τραβάω και καμμία μιξη με τα 12άρια μου!!!

Reaction score
8
Απάντηση: Re: Μπαμπά τι είναι αυτό?...

Kαπως ετσι & εγω με 2000 κομματια κλειδωμενα στην ντουλαπα & σε
διλλημα να πουλησω τα μισα (τα αλλα μισα με τιποτα) η να τα αφησω?
Ετσι & αλλιως βαριεμαι να βγαζω & να βαζω δισκους αφου εχω & γυρω
στα 3500 cd που ακουω & τα ανανεωνω συνεχεια.. :confused:

Reaction score
3.492
Χμ... και δηλαδή... τούτο δω είναι hi end? :crazy_3:

Νίκο αυτό το μέρος του track που βλέπεις, κάτω από το μικρoσκόπιο, έχει αρκετές καμπύλες. Στο CD όλες αυτές οι καμπύλες μεταφράζονται με ένα byte , για να μην πω με ένα bit 0 ή 1 :happy_5: :happy_5: :happy_5:

Reaction score
7
.....Γιώργη το'πα και το ξαναλέω: αν εν έτει 2005 θές να ακούς μουσική σέρνοντας μια πέτρα σ'ένα αυλάκι από μαύρο πλαστικό, δικαίωμά σου μάστορα!...
Δεν νομίζω εν έτει 2005 να είναι εξυπνάδα, να κομματιάζεις το σήμα και μετά να προσπαθείς να το ξαναφτιάξεις, χωρίς να το καταφέρνεις, να προσπαθείς να το συγχρονίσεις με ρολόγια αμφιβόλου αποδοτικότητας και μετά να λές ότι έχεις πιστότητα σήματος έχοντας υποσύνολο του αρχικού ή και προσθέτοντας στατιστικώς ορθά bits και ακολουθώντας διάφορες ψυχοακουστικές θεωρίες να πιστεύεις ότι ακούς και μουσική πιστή με το πρωτότυπο. Το ότι βολεύει και εξυπηρετεί ναι, αλλά ποιότητα μέχρι στιγμής δεν; Και τελικά γιατί αυτή η σύγκριση, είπε κανείς να μην ακούς cd ή βινύλιο. Τι κωλύματα και απωθημένα είναι αυτά.
Λοιπόν άκουστε το der ring de nibelungen, με τον Solti στην Decca σε βινύλιο και το ίδιο έργο και εγγραφή σε cd, και έλα να μου πείς εσύ για ψηφιακά και ένα σωρό τέτοιες μαμακίες. Αμα έχω λεφτά κάνω ότι γουστάρω, αγοράζω και αναλογικό κορυφαίο και ψηφιακό κορυφαίο και απολαμβάνω τα καλά και των δύο τεχνολογιών, άμα δεν τα έχω τα ρημάδια λούζομαι μια απο τις δύο και το ρίχνω στην φιλοσοφία. Π.χ. τι μου αρέσει να ακούω χραατς-χρουτς ή jitter, σκήρά πρίμα ή απώλεια εικόνας. Για να πάρεις και απο τα ψηφιακά σωστή αναπαραγωγή για δείτε τι απαιτεί απο γνώσεις και εξοπλισμό, στην συγκεκριμένη παρουσίαση του CostaEar.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νίκο αυτό το μέρος του track που βλέπεις, κάτω από το μικρoσκόπιο, έχει αρκετές καμπύλες. Στο CD όλες αυτές οι καμπύλες μεταφράζονται με ένα byte , για να μην πω με ένα bit 0 ή 1 :happy_5: :happy_5: :happy_5:
Ναι, μόνο που στο cd δεν υπάρχουν τέτοιες καμπύλες. :crazy_3:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Το συνάισθημα και οι αναμνήσεις μόνο με κρατάει για να τα ακούω που και πού...
Μπράβο σου. :bravo:
Είναι πολύ σοφό να παραδέχεται ο άνθρωπος ότι πέραν της πιστότητας μετράνε κι άλλα θέματα στα γούστα του...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Το ότι βολεύει και εξυπηρετεί ναι, αλλά ποιότητα μέχρι στιγμής δεν;
Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος?
Δεν σου αρέσει (δηλαδή είναι θέμα γούστου)?
Δεν παίζει καλά αντικειμενικά (αποδεικνύεται και με νούμερα αυτό)?
Είναι πιο... τι ο ήχος του βινυλίου? Απλά, κατά την δική σου μόνο άποψη.

Δεχόμαστε ότι ανέκαθεν ο θόρυβος επιφανείας και η παραμόρφωση λόγω αναλογικού equalization είναι υψηλή πιστότητα και δεν κοιτάμε παρά πέρα?

Λοιπόν άκουστε το der ring de nibelungen, με τον Solti στην Decca σε βινύλιο και το ίδιο έργο και εγγραφή σε cd, και έλα να μου πείς εσύ για ψηφιακά και ένα σωρό τέτοιες μαμακίες.
Τι είδους σύγκριση είναι αυτή?
Αυτά τα ψευδοδιλλήματα, τεχνικά δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα παρά μόνον να αυτοπαραμυθιάζεται όποιος αγοράζει ακόμη βινύλιο. Η σύγκριση δύο μέσων αναπαραγωγής, δεν είναι θέμα του ποιά θεία μας κάνει καλύτερα τα γεμιστά (copyright RDoherty)...

Για να πάρεις και απο τα ψηφιακά σωστή αναπαραγωγή για δείτε τι απαιτεί απο γνώσεις και εξοπλισμό, στην συγκεκριμένη παρουσίαση του CostaEar.
Σωστότατο.
Το φαινομενικά εύκολο και κονσουμεράδικο λοιπόν, είναι απίστευτα δύσκολο και θέλει πειραματισμό και μελέτη. Αν αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας τότε τα πικάπ τι είναι?

Και τελικά γιατί αυτή η σύγκριση, είπε κανείς να μην ακούς cd ή βινύλιο. Τι κωλύματα και απωθημένα είναι αυτά.
Να σου πω.
Δεν υπάρχει σοβαρό θέμα. Το βινύλιο είναι μια πεθαμένη ιστορία και αυτό δεν θα αλλάξει όσο κι αν θέλουν κάποιοι ρομαντικοί. Καλά κάνει όποιος θέλει να ακούει από όπου θέλει, σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Επειδή όμως, αυτό το χόμπι είναι χόμπι τεχνολογίας και επειδή συνήθως τα πεθαμένα πράγματα δεν εξελίσσονται τεχνολογικά, είναι καλό να δούμε μέσω μιας δημοσκόπησης που βρισκόμαστε, και αν τελικά παίζει ρόλο μόνον η υψηλή πιστότητα ή και άλλα θέματα στις προτιμήσεις μας.

Επίσης, επειδή εμπορικά (όπως φυσικά και στα ψηφιακά), το δούλεμα πέφτει σύννεφο, ίσως μερικές αλήθειες αφυπνίσουν 2-3 υποψήφια θύματα. Αυτά, χωρίς στην πραγματικότητα να θέλω να αποτρέψω κάποιον να ασχοληθεί με τα πικάπ ξεκινώντας τώρα (ειδικά αν μπορούν να βρουν s/w), αυτό είναι δικαίωμα του καθενός. Άλλοι ασχολούνται πχ με τα αυτοκίνητα αντίκες :happy_9:...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.484
Δηλαδή εγώ που ακόμα αγοράζω μόνο βινύλιο είμαι τρελός;;; "happy_1"
CDs έχω όσα παίρνω από τις εταιρείες δωρεάν ή κάτι που δε θα βγει ποτέ σε βινύλιο.
Έχω πολλές χιλιάδες δίσκων βινυλίου, το 90% μαύρη μουσική και το 99% αμερικανικής κοπής. Έχω ακόμα 4 Technics 1200 (παλιότερα είχα 6!), άμέτρητους μίκτες και πάνω από 30 ζευγάρια κεφαλές.
Βέβαια ως πρώην επαγγελματίας DJ τεχνικής (αυτοί που κάνουν τα τρελά scratches και cuts και backspins και... και... και... ), δε μπορώ να συμβιβαστώ με το CD, με τίποτα!!!
Σήμερα όταν πρέπει να εμφανιστώ κάπου, επειδή είναι αδύνατο να κουβαλάω μια ολόκληρη δισκοθήκη και επειδή είναι επίσης αδύνατο να παίξω με CDs, χρησιμοποιώ το Final Scratch της Stanton.

Με λίγα λόγια, έχεις δύο δίσκους βινυλίου που τα αυλάκια έχουν "time code". Το setup είναι το ίδιο με παλιά. Απλά οι έξοδοι των πικάπ περνούν πρώτα από μια εξειδικευμένη εξωτερική κάρτα ήχου, η οποία συνδέεται με το PC/Laptop, και κατόπιν "τερματίζουν" στις εισόδους του μίκτη. Μέσω μιας "εφαρμογής μίξης" επιλέγουμε στο Laptop τα κομμάτια που θα αντιστοιχούν στο κάθε πικάπ. Επειδή παλιότερα ήμουν beta tester υπήρξαν κάποια προβλήματα αρχικά, κυρίως με το lag κίνησης χεριού/απόκρισης του συστήματος. Στη σημερινή μορφή όμως το "time code vinyl" είναι σχεδόν εφάμιλλο με τον παλιό καλό αναλογικό τρόπο.
Το μεγάλο κέρδος αυτού του setup, πέραν της βολής που μου δίνει, είναι ότι όλη η μουσική που θα παίξουμε είναι μέσα στο σκληρό (σε ότι format θέλουμε) του Laptop. Άρα η μεταφορά μας είναι απροβλημάτιστη.
Εκτός του Final Scratch υπάρχουν και άλλες υλοποιήσεις, με πιο δημοφιλή αυτή της RANE με το SERATO.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Δηλαδή εγώ που ακόμα αγοράζω μόνο βινύλιο είμαι τρελός;;; "happy_1"
Προς Θεού ρε δεν είσαι τρελός. DJ είσαι όχι χαϊεντάς. :happy_9:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Kαι οι καμπύλες της Monica Belucci που απολαμβάνουμε σε φωτογραφίες της που κατά καιρούς (aka 5-6 φορές τη βδομάδα) μπαίνουν στο forum, ως ακολουθία 0 και 1 είναι αποθηκευμένες. Μια χαρά μου φαίνονται.

Τα 0 και 1 είναι αρκετά για να αποθηκεύσουμε τα πάντα - και έτσι θα γίνει.
Το θέμα είναι πόσα 0 και 1 σε "παίρνει" να χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις την ίδια πληροφορία με αυτή που φαίνεται στο μεγενθυμένο κομμάτι βινυλίου που έχει βάλει ο Νίκος. Αν είναι πολύ λίγα, λογικό να έχεις απώλειες. Αν είναι αρκετά, θα χωρέσουν τόσες κι άλλες τόσες - the disk is the limit (κατά το the sky is the limit) και μη μου πείτε ότι τα καινούργια δισκάκια με τα 50κάτι GB τους δεν θα είναι αρκετά.

Reaction score
7
1. Βολεύει και εξυπηρετεί, σημαίνει λειτουργικότητα, χαμηλό κόστος, φορητότητα και φυσικά έφερε την μουσική παντού ίσως απο τη θετικότερη συνεισφορά του cd.
Θόρυβο επιφανείας ή ακουστό θόρυβο επιφανείας έχουν τα μη καλά στημένα συστήματα και τα φτηνά (γιαυτό λέω αμα τα έχεις τα ρημάδια και ξέρεις). Μέχρι στιγμής τα νούμερα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έπαιξαν μουσική, απόδειξη οι τάσεις και οι σχολές. Ο ήχος του βινυλίου είναι πιό κοντά ή μοιάζει περισσότερο με το φυσικό άκουσμα που είναι συνηθισμένος ο άνθρωπος γιατί ο ήχος στην φύση είναι αναλογικό φαινόμενο.
2. Παραπλάνηση είναι αυτό που πιστεύουν μερικοί ότι τα νούμερα μεταφράζονται σε μουσική. Μάλλον το λές ανάποδα, δεν μας ενδιαφέρει πως φτιάχνουν οι θείες μας τα γεμιστά αλλά ποιανής μας αρέσουν. Το παράδειγμα λέει ότι στο βινύλιο κάθεσε και απολαμβάνεις το έργο χωρίς να κωλοτρώγεσαι και με το cd όλο κάτι σου φταίει.
3. Σε και τα δύο αν δεν βρέξεις κ@λο μαμ δεν έχει.
4. Μα γιατί θεωρούμε αδυναμία το ότι δεν είναι mainstream το βινύλιο. Δηλαδή επειδή τα roadster, δεν είναι mainstream και επειδή δεν θεραπεύουν πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν αυτοί που τα αγοράζουν δεν τα απολαμβάνουν;
Πεθαμένη ιστορία δεν το βλέπω, dedicated or oriended το βλέπω, δεν πέθανε την 10ετία του 90, τώρα θα πεθάνει που ανοίγουν και καινούριες γραμμές παραγωγής; Ζωή στο cd δεν βλέπω, βγαίνει τα bd και hd και σε λίγο όλα θα είναι σε flash memories και συμπιεσμένη απο το internet.
Οσο για την εξέλιξη το βινύλιο εκμεταλλεύεται τα καλίτερα υλικά που υπάρχουν σήμερα, έχουμε εξέλιξη στις κεφαλές (π.χ. η καινούρια σειρά της clearaudio έχει 96db) τα phono χρησιμοποιούν καινούρια υλικά με πολύ καλλίτερα ακουστικά αποτελέσματα. Απο την άλλη το βινύλιο όταν άρχισε να δέχεται την επίθεση ήταν σε πολύ ώριμο στάδιο, το cd και με όλη με την εξέλιξη που δέχθηκε δεν κατάφερε να νικήσει το βινύλιο. Για πες μου μερικές εξελίξεις του cd την τελευταία χρονιά;
Τα περί τρέλας και θυμάτων παρα είναι παραμύθι και φανφαρονισμός, όποιος δεν άκουσε αναπαραγωγή καλού βινυλίου απο καλοστημένο και καλό σύστημα βινυλίου έχει χάσει την μαγεία.
Τελικά έχει πολύ πλάκα, την σύγκριση cd vs vinyl, και hi-end vs hi-fi, την ανοίγουν συνέχεια αυτοί που ασχολούνται κατά τεκμήριο με το cd και που κατά την άποψή τους είναι οι εκσυγχρονιστές.

Reaction score
7
Αυτό το Poll ποιανού την περιέργεια, για να μην γράψω τίποτα χειρότερο και κοπεί, εξυπηρετεί; Τι συμπεράσματα θα αποκομίσετε; O συντάκτης των ερωτημάτων απο συμπεραίνει τον θάνατο του βινυλίου και γιατί βάζει μια τέτοια υποτιμητική ερώτηση, δεν βλέπει τις συνεχώς αυξανόμενες πωλήσεις δίσκων βινυλίου; Ποιοί είναι οι χαιεντάδες; οι χομπίστες που ασχολούνται με το βινύλιο οποιουδήποτε κόστους ή οι κάτοχοι ακριβών μηχανών;

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Πέρα απο τους κολλημένους με την "υψηλή πιστότητα" (και πόσοι είμαστε εμείς που ασχολούμαστε με το HiFi/HiEnd ως ποσοστό επι του συνολικού πληθυσμού άραγε?) και τους DJ, ποιος αγοράζει βινύλιο σήμερα? Μόνο κάτι φίλους μου μεταλάδες θυμάμαι που τα αγόραζαν γιατί γούσταραν τα εξώφυλλα που έβγαζαν κάτι underground death metal bands (με νεκρούς, αίματα και τα ρέστα). Βγείτε και λίγο έξω να δείτε... Εγώ είπα το Πάσχα που ήμουν Ελλάδα στους φίλους μου ότι πήρα πικάπ και νόμιζαν ότι τους έκανα πλάκα! Ήρθε ένας σπίτι και το είδε πριν με πιστέψουν... Τους το είπα για να τους "χώσω" να μου φέρουν τίποτα βινύλια που δεν τα θέλουν και να τα γλυτώσω απο τα σκουπίδια (οι περισσότεροι δυστυχώς τα έχουν πετάξει) και σταμάτησα να αναφέρομαι σε αυτό γιατί με είχαν πάρει στο ψιλό (και δεν έχουν κι άδικο).

Σίγουρα πάντως δεν έχει πεθάνει το βινύλιο. Γενικώς είναι δύσκολο να πεις ότι "πέθανε" ένα μέσο εφόσον υπάρχει ακόμα υλικό και υπάρχει ένα, μικρό έστω αλλά με βαθιές τσέπες, μέρος του αγοραστικού κοινού που ενδιαφέρεται για αυτό.

Όμως, το βασικό δεν είναι το μέσο αλλά το περιεχόμενο, δηλαδή η μουσική. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Και δίσκο θα βάλω, και CD, και MP3. Αν κάποιος θεωρεί εαυτόν μουσικόφιλο αλλά κατά τα άλλα "αρρωσταίνει" όταν ακούει MP3, έχει αρρωστήσει προ πολλού αλλά δεν το έχει καταλάβει...

Όπως είπε και ο NikosR, ένα αγαπημένο κομμάτι στο ράδιο του αυτοκινήτου, που δεν περιμένεις να το ακούσεις, μπορεί να μας συγκινήσει περισσότερο απο τον οποιοδήποτε audiophile δίσκο ή CD που μόλις επιλέξαμε και τρέχουμε στο "sweetspot" να τον "απολαύσουμε" στο οποιοδήποτε HiEnd ηχοσύστημα.

Υ.Γ. Τώρα ακούω De-Phazz σε MP3 192 απο logitech ηχεία 2.1 των 50 ευρώ και γουστάρω πολύ...Είναι σοβαρό γιατρέ μου?!

Reaction score
62
Αν και μου αρέσει πολύ η ποιότητα του ήχου του, δυστυχώς ψήφησα ότι ζεί από τους χαϊεντάδες, μιάς και είναι η αλήθεια...

Reaction score
3.492
Από τότε που τα βινύλια τα ανακάλυψαν οι συλλέκτες, οι χαϊεντο-χαλβάδες που φοβούνται να τα παίξουν με βρώμικες βελόνες -λες και θα πάθουν AIDS- , oι αδελφές νοσοκόμες των βορείων προαστίων και οι εγχειρισμένες του Φουστάνου, από τότε το βινύλιο άρχιζε να γίνεται ακριβό. Το βινύλιο ήταν πάντα προσιτό και ποτέ δεν ήταν ένα είδος πολυτελείας.
Γι αυτό καλύτερα να μη μιλάμε άλλο για βινύλια, γιατί θα ακριβύνουν κι άλλο .

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef