Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Κώστα μας αφήσαν και οι φωτογραφίες ρε συ, για κάνε κάτι. :cool_4:
Mας την έκανε το vinylengine...Θα τις ανεβάσω στο server μας. :cool_4:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Linn LP12
[Δεν χρειάζονται συστάσεις...Απλά θρύλος. Μεγάλο πλεονέκτημα οι απίστευτα πολλές αναβαθμίσεις που υπάρχουν...Μπορείτε να το βρείτε στα 500 ευρώ "μαμά" εώς και πάνω απο 1500 ευρώ με τις αναβαθμίσεις του σε τροφοδοσία, βραχίονα κλπ.]

Attachments

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Ariston RD11
[Αν σας μοιάζει με το LP12 μην σας φαίνεται περίεργο. Πρόκειται, απο το λίγο που το έχω ψάξει, για τον "μπαμπά" του LP12.]

Attachments

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Heybrook TT2
[Άλλο ένα αδελφάκι - ή μήπως πρόγονος?! - του LP12]

Attachments

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Acoustic Research
[Aπο τα πρώτα πικάπ με ανάρτηση]

(ΕΒ101)

(The AR)

Attachments

Κώστας Φ.

Reaction score
895

...και μερικά ακόμα, πολύ καλά, πικάπ με ανάρτηση:

Systemdek
[Ανταγωνιστής του "μαμίσιου" LP12. Παραθέτω τα μοντέλα απο το πιο πρόσφατο version στο πιο παλιό...Σήμερα κυκλοφορούν, με βελτιώσεις πάνω στα IIX900/2X2, ως Audio Νote.]
Dedicated to K.K. with luv! :respect:

(Systemdek 2X2 // Audio Note TT1)

(Systemdek 2X2)

(Systemdek IIXE900)

(Systemdek IIX900)

(Systemdek IIX)

Attachments

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Pink Triangle
[To Pink Triangle ήταν σύμβολο των gay. Ανεξάρτητα απο αυτό πρόκειται για εξαιρετικά πικάπ - ειδικά το LPT για πολλούς είναι καλύτερο απο τα περισσότερα LP12!]

(Pink Triangle MKI)

(Pink Triangle, Little Pink Thing - LPT)

Attachments

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Roksan Xerxes
[Επίσης, για πολλούς, ένα "κλικ" επάνω απο τα περισσότερα LP12...]

Attachments

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Manticore Mantra
[Στην κατηγορία του "μαμά" LP12 και του Systemdek.]
Όταν έψαχνα για πικάπ είχα τη δυνατότητα να πάρω ένα απο τα τελευταία Mantra που βγήκαν πριν κλείσει η εταιρεία, το οποίο άνηκε σε ένα απο τους βασικούς σχεδιαστές/μετόχους της Manticore, και "φόραγε" ένα κάρο βελτιώσεις αλλά δεν είχα τα λεφτά που ζητούσε ο τύπος - άτιμη φτώχια.

Αυτά απο εμένα όσον αφορά τα πικάπ ανάρτησης! :cool_4:

Τα μάζας τα αφήνω σε κάποιον άλλο..
Να επαναλάβω τα hint μου για τον επόμενο?...
Rega Planar 3, Rega P25, Revolver, Nottingham Space Deck, Michell Tecnodec, Garrard 301/401, Thorens TD150/TD160, Walker, Dual, Technics SL1200 MKII.

:happy_2:

Attachments

Reaction score
3.580
Κώστα Φ. , πολύ όμορφα τα πικάπ που ανέβασες. Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στην εικόνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα στο audio γενικότερα. Επιλέγουμε συνήθως αυτό που μας "χτυπάει" το μάτι και αυτό πιστεύω είναι ένα τραγικό λάθος που κάνουμε όλοι μας.

Ειδικά κάποιοι κύριοι εκμεταλλευόμενοι την υψηλή αισθητική μας, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, μας προκαλούν με "ωραίο" κατασκευάσματα χωρίς να μας περιγράφουν τα τεχνικά πλεονεκτήματα των συσκευών τους.

Δεν λέω, είδαμε αρκετά πικάπ που χρησιμοποιούν κάποιο είδος ανάρτησης. Αναρτήσεις όμως δεν είδαμε. εκτός από ένα Linn LP12 που με αρκετή φαντασία κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να βγάλει κάποια πρόχειρα συμπεράσματα.

Reaction score
3.580
Από ένα test του περιοδικού Stereophile :

Linn Sondek LP12 specifications:

Linn Sondek LP12: Two-speed (33 1/3, 45rpm), belt-drive turntable with three-point sprung subchassis.
Dimensions: 17.5" (450mm) W by 6" (155mm) H by 14" (360mm) D. Weight: 28.6 lbs (13kg).
Serial number of unit reviewed: XXXX
Price: XXXX without power supply. (Version with internal Valhalla power supply, not reviewed, costs XXXX-XXXX

Το μόνο που διαβάζει ο αναγνώστης είναι ότι αυτό το πικάπ διαθέτει ένα υπο-σασί που στηρίζεται στο κύριο σασί με 3 ελατήρια .

Σε αυτό το thread, που ελπίζω να κρατήσει μερικά χρόνια, τα πικάπ θα τα ξεκοκαλίσουμε. Αν χρειαστεί θα σπάσουμε και καμιά δεκαριά μέχρι να μάθουμε τα μυστικά τους. Θα γίνουν και μετρήσεις, θα γίνουν και συγκριτικά.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Re: Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Κώστα Φ. , πολύ όμορφα τα πικάπ που ανέβασες. Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στην εικόνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα στο audio γενικότερα. Επιλέγουμε συνήθως αυτό που μας "χτυπάει" το μάτι και αυτό πιστεύω είναι ένα τραγικό λάθος που κάνουμε όλοι μας.

Ειδικά κάποιοι κύριοι εκμεταλλευόμενοι την υψηλή αισθητική μας, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, μας προκαλούν με "ωραίο" κατασκευάσματα χωρίς να μας περιγράφουν τα τεχνικά πλεονεκτήματα των συσκευών τους.

Δεν λέω, είδαμε αρκετά πικάπ που χρησιμοποιούν κάποιο είδος ανάρτησης. Αναρτήσεις όμως δεν είδαμε. εκτός από ένα Linn LP12 που με αρκετή φαντασία κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να βγάλει κάποια πρόχειρα συμπεράσματα.

Χμμ, μα τα παραπάνω πικάπ δεν τα επέλεξα με βάση την εμφάνισή τους αλλά την απόδοσή τους (και τα AR,Ariston,Heybrook για ιστορικούς λόγους)!
Eίναι οι κυριότεροι εκπρόσωποι των πικάπ με ανάρτηση 3 σημείων (δηλ. το subchassis πάνω στο οποίο βρίσκεται το πλατώ και ο βραχίονας στηρίζεται σε 3 ελατήρια και απομονώνεται απο το υπόλοιπο σασί). Επειδή είμαι νέος στο sport, αν λέω κάτι λάθος να με διορθώσουν οι παλιότεροι! ;)

Η ανάρτηση φαίνεται στο ανάποδο LP12 και η πάνω τους πλευρά με το subchassis και τις βίδες ρύθμισης σε πολλά απο αυτά (manticore, xerxes κλπ).
Ίσως θέλει photoshop με βελάκια για να τα επισημάνουμε στα παιδάκια που μας διαβάζουν τα σημεία που πρέπει να δώσουν προσοχή (αλλά δεν θα ήταν πρέπον να το κάνω εγώ διότι ανήκω στα παιδάκια της παρέας μας! :crazy_3: ).
Για να μη γκρινιάζεις, έβαλα κι ένα διάγραμμα απο το manual του LP12 που εξηγεί τι βλέπουμε στη φώτο που είναι γυρισμένο ανάποδα. :happy_8: :cool_4:

Attachments

Reaction score
3.580
Re: Απάντηση: Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Ariston RD11
[Αν σας μοιάζει με το LP12 μην σας φαίνεται περίεργο. Πρόκειται, απο το λίγο που το έχω ψάξει, για τον "μπαμπά" του LP12.]

Is it a Linn or An Ariston ?

Question: When is an Ariston a Linn ?

Answer: When It's a RD11!!

There is an important distinction to be made between the Ariston RD11 and the Ariston Audio RD11s.
The Ariston RD11 was produced in 1971 by Castle Precision Engineering Ltd for the late Hamish Robertson who had formed Ariston in 1970. Hamish, along with Ivor Tiefenbrun and Ivor's late father, Jack Tiefenbrun (Castles owner) developed the design which featured a single point main bearing. The turntable was shown at the Harrogate show in the UK that same year and was distributed by C. J. Walker and Company.

In February of 1973 Linn Products Ltd. was formed to sell turntables made by Castle Precision Engineering. Robertson left Ariston, which had been taken over by Dunlop Westayr Ltd and reorganised as Ariston Audio Ltd.

The more commonly available RD11s was produced by Ariston Audio Ltd. and shared a very similar 3 point suspended, kite shaped, subchassis but featured a captive ball bearing, round arm board and right hand mounted power switch. The top plate extended to all four edges of the plinth but included black trim on the right hand side to simulate the previous designs retangular arm board.

Κώστας Φ.

Reaction score
895

Kι απο vinylengine.com

Hamish Robertson designed the infamous Ariston RD11 in 1971 with Castle Precision Engineering Ltd machining many of the parts and allegedly having a hand at the design stage. In 1973 Linn Products was born and marketed their own turntable manufactured by Castle Precision Engineering. The first Linn Sondek LP12 was a carbon copy of the RD11 and many parts are interchangeable.

Reaction score
3.580
Re: Απάντηση: Re: Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Χμμ, μα τα παραπάνω πικάπ δεν τα επέλεξα με βάση την εμφάνισή τους αλλά την απόδοσή τους (και τα AR,Ariston,Heybrook για ιστορικούς λόγους)!

Μα ακόμα δεν έχουμε πάει στο θέμα της απόδοσης. Θα πάμε όμως του χρόνου. Μέχρι τότε θα πρέπει τα παιδιάκια -τα ξένα όχι της παρέας- να καταλάβουν γιατί τα ελατήρια δεν είναι όλα ίδια . Οποιος δηλαδή βάλει 3 ή 4 ελατήρια κάτω από ένα νοβοπάν θαλάσσης έφτιαξε πικάπ ?

Eίναι οι κυριότεροι εκπρόσωποι των πικάπ με ανάρτηση 3 σημείων (δηλ. το subchassis πάνω στο οποίο βρίσκεται το πλατώ και ο βραχίονας στηρίζεται σε 3 ελατήρια και απομονώνεται απο το υπόλοιπο σασί). Επειδή είμαι νέος στο sport, αν λέω κάτι λάθος να με διορθώσουν οι παλιότεροι! ;)

Καλά τα λες και σε θαυμάζω που σου αρέσει να το ψάχνεις.

Η ανάρτηση φαίνεται στο ανάποδο LP12 και η πάνω τους πλευρά με το subchassis και τις βίδες ρύθμισης σε πολλά απο αυτά (manticore, xerxes κλπ).
Ίσως θέλει photoshop με βελάκια για να τα επισημάνουμε στα παιδάκια που μας διαβάζουν τα σημεία που πρέπει να δώσουν προσοχή (αλλά δεν θα ήταν πρέπον να το κάνω εγώ διότι ανήκω στα παιδάκια της παρέας μας! :crazy_3: ).
Για να μη γκρινιάζεις, wall_1 έβαλα κι ένα διάγραμμα απο το manual του LP12 που εξηγεί τι βλέπουμε στη φώτο που είναι γυρισμένο ανάποδα. :happy_8: :cool_4:
:cool_4:

Reaction score
3.580
Nottingham Analogue Anna Log Turntable

Aυτό εδώ το πικάπ για να δαμάσει τους κραδασμούς και τους συντονισμούς που προκαλούνται από ένα σασί μεγάλου μεγέθους και κλειστού τύπου, χρησιμοποιεί ένα κούτσουρο αντί για σασί.

Reaction score
3.580
Ζητώ συγγνώμη από τους συμμετέχοντες και αναγνώστες αυτού του θέματος, αλλά τα τελευταία γεγονότα με αναγκάζουν να απέχω από οποιεσδήποτε δραστηρότητες έχουν να κάνουν με το Internet και γενικότερα με την συμμετοχή μου σε Ελληνικά φόρουμς με θέμα τον ήχο.

Λυπάμαι που το κάνω αλλά ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τους λόγους που το κάνω.
Δεν είναι τελικά τόσο εύκολο να βρίσκεσαι διαρκώς κάτω από τα πυρά των ανθρώπων που σε πολεμούν με όλα τα μέσα. Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με όλους και με όλα. Απαιτείται χρόνος.
Τον ελεύθερο χρόνο μου θα τον διάθεσω σε άλλα ποιο σημαντικά για μένα πράγματα, λιγότερα ψυχοφθόρα πράγματα.

Καλή συνέχεια.

Παρακαλώ τον Κώστα Κόγια να συνεχίσει, που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο με τα πικάπ και τα βινύλια.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730
gkar, σε παρακαλω παρα πολυ να συνεχισεις το πολυ ωραιο θεμα σου.
Δεν εχεις να φοβηθεις κανεναν, αλλως τε ο μονος νομικα υπευθυνος ειμαι εγω.Ας τα βαλει μαζι μου λοιπον...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
g.kar σε παρακαλώ να συνεχίσεις άφοβα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποκύψεις στις απειλές.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.043
Members
38.525
Νεότερο μέλος
Grigoris1966