Επιλογη ηχειων για λαμπατο

Reaction score
0
Απάντηση: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

καλημερα!

δεν μπορω να διαφωνησω, σιγουρα γνωριζεις αριστα τα περι λαμπατων ενισχυτων! και φυσικα οι γνωσεις σου περι αυτων ειναι σε πολυ υψηλοτερη κλαση απο τις δικες μου, καθοτι εισαι επαγγελματιας.
δεν μπορω λοιπον παρα να συμφωνησω μαζι σου σε οτι αφορα τα τεχνικα θεματα.

δεν λεω οτι ο πριμαλουνα 1, ειναι ο απολυτος ενισχυτης. προς θεου.
αλλα μιλαω παντα με την κατηγορια τιμης του. στα 1150 αν θυμαμαι καλα που τον ειχα αγορασει, ηταν οτι καλυτερο ειχα βρει.
σιγουρα δεν θα συγκρινεται με ενα scout ή με ενα graaf 50 και αλλους, αλλα εκει μιλαμε για αλλες τιμες.

προσεξε εδω κατι.
ο πριμαλουνα ακριβως επειδη δεν ειναι σφιχτης οπως πολυ σωστα λες, δεν μπορει να αποδωσει αυτα που μπορει πανω σε κλασικα ηχεια που θα ειναι και λιγο δυστροπα.
αν ομως του δωσεις ευκολο ηχειο τοτε οι διαφορες σε σχεση με αλλους μειωνονται πολυ.
αν δε, του δωσεις ενα πανευκολο ηχειο, οπως το fussion για παραδειγμα, τοτε η γλυκητητα και η εσωτερικοτητα του και λογω αναδρασης, τον κανουν να ακουγεται εξαιρετικος!
παντα εχοντας υποψη τη τιμη του.
και αυτο γιατι κατα τη γνωμη μου παντα ο πριμαλουνα αν εξαιρεσεις το θεμα "δυναμη" ειναι ενας εξαιρετικος ενισχυτης για τη τιμη του.

φυσικα σε ενα δυστροπο ηχειο οπως ας πουμε σε ενα atc ενας πιο δυνατος ενισχυτης θα φανει οτι απεχει χιλιομετρα μπροστα του.

γενικα η ελ34 υπολοιπεται σε δυναμη απο μια κτ88.
και γιαυτο ειπα οτι το abby ειναι οτι πρεπει για την ελ34.
αντιθετα πανω στο abby, η κτ88 δεν παιζει το ιδιο καλα, παρολο που εχει πλεοναζουσα δυναμη.
αυτο συμβαινει κατα τη γνωμη μου επειδη η κτ88 δεν εχει τη μουσικοτητα της ελ34.
στο δε abby δεν ψαχνουμε τη δυναμη αλλα τη μουσικοτητα...
στον δε πριμαλουνα οπως σωστα λες, ειναι ακομα πιο χαλαρα τα πραγματα, σε σχεση με ενα "σφιχτη" με ελ34 εστω.

τελος ευχαριστω για τα καλα σου λογια και να συμπληρωσω διορθωνοντας σε, οτι το abby ειναι το φουλ ρεηντζ ηχειο, το δε μπειλυ ειναι το σαμπγουφερ.

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

Οοοολα καλα Νικολα

Οι εντυπωσεις ωριμων ακροατων μου ειναι ενδιαφερουσες εως πολυτιμες, εαν θελω να γινω καλυτερος και οσο γινεται πιο ευστοχος.

Πολυ σωστα περι ΚΤ88 και Abby.
Λοιπον ειχα την εντυπωση πως τα ονοματα των μοντελων ηταν ακριβως το αναποδο αλλα δεν ημουνα και σιγουρος οπως θα καταλαβες απο την διατυπωση μου.
Ομως αφου εχεις ηδη Full Range γιατι γραφεις οτι θα συμπληρωσεις το σεταπ με ενα Full Range ??
Eκει ειναι που με μπερδεψες χειροτερα απ' οτι ημουνα.

Επαναλαμβανω οτι ο SΕΤ με τις 6C333C-B ακουγεται ενδιαφερουσα ιστορια, και απ' οτι διαβαζω ειναι περιποιημενη συνταγη. Βλεπω καπου μια τιμη περι τα 3κ. Αληθευει ??

...... να συμπληρωσω διορθωνοντας σε, οτι το abby ειναι το φουλ ρεηντζ ηχειο, το δε μπειλυ ειναι το σαμπγουφερ.
:respect:
:smoking:

Reaction score
13
Τωρα που το λες παιρνουν νοημα και τα ονοματα των μοντελων.

Το Sub ειναι ο BAILEY (ο ... κοιλαρας) και το ψηλο ειναι ο ABBY ( abbot = αββάς - φραγκοπαπας με το μακρυ καπελο)
:cool_1:

Reaction score
13
Στα παραπανω υπηρξε ασαφης διατυπωση.

Επρεπε να γραψω

Στην περιπτωση οποιουδηποτε λαμπατου (εκτος OTL) οταν συνδεεις ενα 4ωμο Ηχειο, αντι για την ληψη των 4Ω, στην ληψη των 8Ω, χανεις την μιση Ισχυ καθως μεταφερεις στις λαμπες Εξοδου το μισο φορτιο.

Αυριο με τον κηδεμονα μου

Ανακαλειται η προταση.
Ειναι τελειως λαθος. :crazy_1: :crazy_1: :crazy_1:
Το σωστο ειναι

Στην περιπτωση οποιουδηποτε λαμπατου (εκτος OTL) οταν συνδεεις ενα 8ωμο Ηχειο, αντι για την ληψη των, στην ληψη των , χανεις την μιση Ισχυ καθως μεταφερεις στις λαμπες Εξοδου το μισο φορτιο.

Τα υπολοιπα Ισχυουν.
Λυπαμαι για το λαθος και την συγχυση που μπορει να δημιουργησε.

Reaction score
0

καλησπερα παιδια!
μπερδευτηκες με το δικιο σου, αλλα ειπα οτι η "επομενη αναβαθμιση" θα ειναι ενα φουλ στα 4κ.
το αββυ ηταν στα 2300 τοτε, αυτο με κανονικο ξυλο στη πλατη, οχι μαυρη.

αλλα οντας κατοχος του set, μπορω να παιξω με καποιο ηχειο απο καναβη, ή τα νεα που κατεβαινουν στα 20 ηζ απο φοστεξ Σ 4,5αρι, ή στο ομοκεντρικο 10ιντσο, αν μπορει να το χρονισει σωστα ο set.
δεν εχω ακουσει τα ταντο, αν ομως το εχουν καταφερει αυτο με φυσικο ακουσμα, τοτε ισως να μιλαμε για τον απολυτο συνοδο ενος τετοιου set.

το μονο που μου υπολειπεται ετσι οπως ειναι σημερα το σχημα μου, ειναι το βαθυ χαμηλο.
δεν φταιει το σετ, φταιει το ηχειο.

το ayon ειναι πραγματι πολυ καλο!
μαλιστα ειναι το τελευταιο, αυτο με τις αναβαθμισμενες πατουρες λυχνιων και το κοκκινο λογοτυπο. η τιμη του μετρητοις παιζει λιγο πιο κατω.
προσπαθω παντα να ψωνιζω μετρητοις για να πετυχαινω καλυτερη τιμη.
και ο αντιπροσωπος ειναι εξαιρετικο παιδι! ειμαι πολυ ευχαριστημενος.

καποιες στιγμες νιωθεις οτι ακους ακομα και το σαλιο του τραγουδιστη!
η δε συναισθηματικη φορτιση που σου μεταφερει ειναι το κατι αλλο.
αλλα δεν θα τον ευχαριστηθουν ολοι αυτον τον ηχο καθως δεν ειναι αυτο που λεμε γλυκος-εσωστρεφης. (θεμα και αναδρασης).αν και εχει γλυκητητα με μετρο. ειναι ομως πιο πραγματικος.
στο σχημα αυτο, πρωτευει το θεμα "χωρος".
αν ο χωρος δεν ειναι σωστος τοτε εχεις προβληματα. γιαυτο δεν ειναι για ολους.

ειναι δε τοση η καθαροτητα του ακουσματος και του χρονου, που οταν εβαλα πανω του ενα φτηνο σαμπγουφερ, σε συνδιασμο με τα αββυ, δεν ακουγοταν ουτε λεπτο! νομιζες οτι μονο κακο μπουμαρισμα υπηρχε! λολ

αλλα αυτα ομως, δεν ενδιαφερουν το φιλο που ψαχνει ηχεια.
μακαρι ο ανθρωπος να μπορουσε να αγορασει τα abby, καθως ο ηχος τους με την ελ 34 ειναι εξαιρετικος!
και μη νομιζεις οτι το αββυ ειναι το απολυτα ευκολο ηχειο, καθως η αντισταση του ειναι σταθερα κατω απο τα 8 ομ, σε ολο το φασμα 100-2000 με μια γλυκια καμπυλη, φτανοντας τα 5.

οποτε η δυναμη του ενισχυτη θα εχει καποια σημασια.
αλλα με τοσο καθαρο ηχειο, και εδω ο χωρος θα εχει τη σημασια του περισσοτερη απο οση θα ειχε με ενα κλασικο ηχειο.

και μια και πιασαμε κουβεντουλα να πω ακομα οτι βλεπω συναδελφους που ξεκινανε να ψαχνουν και λογω ελλειψης εμπειριας ειναι ευκολο να κανουν λαθη. οπως εκανα και εγω καποτε και εξακολουθω να κανω. λολ
ουδεν κακο αμιγες καλου ομως καθως τα λαθη μας μας διδασκουν και αποκτουμε εμπειρια στο να τα καταπολεμησουμε.

και στενοχωριεμαι μερικες φορες οταν βλεπω συναδελφους να προτεινουν το ενα και το αλλο που φανταζονται οτι θα ειναι καλο πανω σε καποιο μηχανημα μονο και μονο γιατι διαβασαν καποιο τεστ ή ακουσαν το προτεινομενο μηχανημα με ενα τελειως διαφορετικο σετ συνοδων απο αυτο που εχει ο ενδιαφερομενος.
και ο νεος σκεπτεται οτι για να το λενε ετσι θα ειναι.
για παραδειγμα αν ρωτουσα: βρε παιδια εχω τον tla axis, ποιο ηχειο να παρω, οι μισοι θα μου ελεγαν να παρω mezzo utopia, ή 802D ! λολ λολ.

γιαυτο ειπα καποια στιγμη οτι πρεπει να ειμαστε σιγουροι για αυτο που προτεινουμε.
φυσικα δεν αναφερομουν σε σενα καθως οι γνωσεις σου στα ενισχυτικα ειναι αναμφισβητητες.

αλλα εγω οντας χομπιστας, το μονο που εχω σαν συμβουλο ειναι το αυτι μου που ακουει συνδιασμους και μονο. δεν ακουω ποτε ενα ενισχυτη μονο ή ενα ηχειο μονο του.
και με τα χρονια εμαθα τι ταιριαζει και τι οχι, μονο με αυτο.
και βεβαια δεν εντυπωσιαζομαι απο τα ονοματα, αλλα μονο απο αυτο που ακουω...
για παραδειγμα ξερω οτι το αββυ δεν κανει το απολυτο ταιριασμα με το set μου γνωριζοντας το γιατι, βαση του τροπου που ακουω εγω προσωπικα.

ομως απο εμπειρια ξερω οτι δεν του ταιριαζει η κτ88 οπως και εσυ το γνωριζεις. αν ομως ρωτησει καποιος εδω τι ενισχυτη να παρω για το αββυ, θα του πουν ενισχυτες που διαβασαν οτι ειναι καλοι ή τους ακουσαν με αλλα ηχεια.
στοιχημα οτι οι μισοι προτεινομενοι θα ειναι με κτ88! λολ
(δεν ξερω πως μπαινουν και οι φατσουλες)

καλα να περναμε, στην πρωτη ευκαιρια που θα ερθω στην αθηνα θα περασω να ακουσω το σταθεροποιητη τασης σου καθως ο κινεζικος δικος μου, ειναι καταστροφικος για το set.
χαρηκα που τα ειπαμε

Reaction score
13

καλησπερα παιδια!
μπερδευτηκες με το δικιο σου, αλλα ειπα οτι η "επομενη αναβαθμιση" θα ειναι ενα φουλ στα 4κ.
το αββυ ηταν στα 2300 τοτε, αυτο με κανονικο ξυλο στη πλατη, οχι μαυρη.

To ABBY θα πρεπει να σου πω οτι ειναι ενα μυστηριο ειδος Ηχειου κατι μεταξυ Γραμμης Μεταφορας (TL) και κορνας.
Κανονικα η σχεδιαση αυτη λεγεται "Τapered Quarter Wave Tube" (TQWT) ας πουμε "Τερματισμενος αυλος 1/4 μηκους κυματος". Ομως συχνα αναφερεται με το ονομα του ερευνητη που την λανσαρισε "Voigt Pipe" ή ακομη και "Voigt Horn"
Λογω της απλοτητας της κατασκευης της καμπινας και της απουσιας Xover λογω Full Range, αποτελει μια γνωστη DIY λυση. Δες εδω

http://www.AudioCraftworks.gr/gr/designs.asp?Main_Id=4&Sub_Id=15

Προσωπικα δεν εχω ασχοληθει με τις Voigt pipes, καθως εχω λογους να πιστευω οτι οποιοδηποτε Full Range απο μονο του, σε οποιαδηποτε καμπινα (ακομη και πανελ), ΔΕΝ μπορει να προταθει σαν ολοκληρωμενη λυση σε ενα απαιτητικο Μουσικοφιλο. Βεβαιως υπαρχουν καποιοι που θεωρουν οτι τους καλυπτει τα γουστα τους, και επ' αυτου δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Παλιοτερα γινοταν πολυς λογος για Voigt, σε συνδιασμο με μεγαφωνο Lowther, αλλα φαινεται οτι το πραγμα εχει κατσει τελευταια.

Παντως ανεξαρτητα απο Voigt, για οποιον εχει βλεψεις προς εφαρμογες με Full Range μεγαφωνα, θα ηταν παραλειψη νομιζω να μην βαλει στο παιχνιδι και τα Γαλλικα Phy.
http://www.phy-hp.com

αλλα οντας κατοχος του set, μπορω να παιξω με καποιο ηχειο απο καναβη, ή τα νεα που κατεβαινουν στα 20 ηζ

Θα αστειευσαι βεβαια. 20 Ηz καμμια 20αρια dB κατω ακομη και στην πιο αποδοτικη καμπινα.
Παρεπιπτοντως μια και μιλας για 20Ηz ελα να σου βαλω απ' την γεννητρια 20 Hz να βλεπεις το μεγαφωνο να πηγαινοερχεται περα δωθε και να μου πεις αμα ακους τιποτα.
Το εχω κανει σε φιλους για πλακα και μονο μια συζυγος ενος πεταχτηκε απο την κουζινα λεγοντας "Ρε παιδια σεισμο κανει ?"
Ολοι ακουνε μετα τα 30 Hz. Προφανως μιλαω για Ημιτονο, και οχι για κροτους παντως ειδους.

Νομιζω τελικα οτι αυτες οι αναζητησεις ειναι χαμενες απο χερι κατα την γνωμη μου, καθως δεν εχω βρει πολλους να σταθεροποιουνται σε αυτες τις λυσεις, και στο τελος σου λενε "Ελα μωρε μια δοκιμη εκανα. Πειραζει ?" Ωστοσο καθε τοσο αναζωπυρωνονται απο κατι καινουργιο -βλεπε κανναβη- για να κρατιεται ζωντανο το ενδιαφερον γυρω απ' το γνωστο "εξωτικο" σεναριο "SET με ελαχιστα Βαττ + Ηχεια με πολλα dB για να πατσιζει"
Βλεπεις το εξωτικο κεντριζει την φαντασια, και καλυπτει και την αναγκη να ξεχωριζουμε απ' την πλεμπα.
Τελευταια μαλιστα ακουω κατι ιστοριες για Ταξη Α2, και τα παιρνω στο εθνοσημο.

απο φοστεξ Σ 4,5αρι, ή στο ομοκεντρικο 10ιντσο, αν μπορει να το χρονισει σωστα ο set.
δεν εχω ακουσει τα ταντο, αν ομως το εχουν καταφερει αυτο με φυσικο ακουσμα, τοτε ισως να μιλαμε για τον απολυτο συνοδο ενος τετοιου set.

το μονο που μου υπολειπεται ετσι οπως ειναι σημερα το σχημα μου, ειναι το βαθυ χαμηλο.
δεν φταιει το σετ, φταιει το ηχειο.

Αν δεν βαλεις εκει ενα τιμιο κλασσικοτατο Woofer χαμηλο γιοκ.

το ayon ειναι πραγματι πολυ καλο!
μαλιστα ειναι το τελευταιο, αυτο με τις αναβαθμισμενες πατουρες λυχνιων και το κοκκινο λογοτυπο. η τιμη του μετρητοις παιζει λιγο πιο κατω.
προσπαθω παντα να ψωνιζω μετρητοις για να πετυχαινω καλυτερη τιμη.
και ο αντιπροσωπος ειναι εξαιρετικο παιδι! ειμαι πολυ ευχαριστημενος.

Ωραια

καποιες στιγμες νιωθεις οτι ακους ακομα και το σαλιο του τραγουδιστη!
η δε συναισθηματικη φορτιση που σου μεταφερει ειναι το κατι αλλο.
αλλα δεν θα τον ευχαριστηθουν ολοι αυτον τον ηχο καθως δεν ειναι αυτο που λεμε γλυκος-εσωστρεφης. (θεμα και αναδρασης)

sorry αλλα εδω το μπερδευεις. δηλαδη η αναδραση τωρα που κολλαει ?

αν και εχει γλυκητητα με μετρο. ειναι ομως πιο πραγματικος.
στο σχημα αυτο, πρωτευει το θεμα "χωρος".
αν ο χωρος δεν ειναι σωστος τοτε εχεις προβληματα. γιαυτο δεν ειναι για ολους.

Και ποιος εχει τελικα σωστο ακουστικα χωρο. Μονο πολυ λιγοι που το εχουν δουλεψει το θεμα.

ειναι δε τοση η καθαροτητα του ακουσματος και του χρονου, που οταν εβαλα πανω του ενα φτηνο σαμπγουφερ, σε συνδιασμο με τα αββυ, δεν ακουγοταν ουτε λεπτο! νομιζες οτι μονο κακο μπουμαρισμα υπηρχε! λολ

Μηπως ηθελε χαμηλωμα η ενταση του σαμπ ?
Υστερα επαιξες με την συχνοτητα αποκοπης του σαμπ ?

αλλα αυτα ομως, δεν ενδιαφερουν το φιλο που ψαχνει ηχεια.
μακαρι ο ανθρωπος να μπορουσε να αγορασει τα abby, καθως ο ηχος τους με την ελ 34 ειναι εξαιρετικος!
και μη νομιζεις οτι το αββυ ειναι το απολυτα ευκολο ηχειο, καθως η αντισταση του ειναι σταθερα κατω απο τα 8 ομ, σε ολο το φασμα 100-2000 με μια γλυκια καμπυλη, φτανοντας τα 5.

οποτε η δυναμη του ενισχυτη θα εχει καποια σημασια.
αλλα με τοσο καθαρο ηχειο, και εδω ο χωρος θα εχει τη σημασια του περισσοτερη απο οση θα ειχε με ενα κλασικο ηχειο.

και μια και πιασαμε κουβεντουλα να πω ακομα οτι βλεπω συναδελφους που ξεκινανε να ψαχνουν και λογω ελλειψης εμπειριας ειναι ευκολο να κανουν λαθη. οπως εκανα και εγω καποτε και εξακολουθω να κανω. λολ
ουδεν κακο αμιγες καλου ομως καθως τα λαθη μας μας διδασκουν και αποκτουμε εμπειρια στο να τα καταπολεμησουμε.

και στενοχωριεμαι μερικες φορες οταν βλεπω συναδελφους να προτεινουν το ενα και το αλλο που φανταζονται οτι θα ειναι καλο πανω σε καποιο μηχανημα μονο και μονο γιατι διαβασαν καποιο τεστ ή ακουσαν το προτεινομενο μηχανημα με ενα τελειως διαφορετικο σετ συνοδων απο αυτο που εχει ο ενδιαφερομενος.
και ο νεος σκεπτεται οτι για να το λενε ετσι θα ειναι.
για παραδειγμα αν ρωτουσα: βρε παιδια εχω τον tla axis, ποιο ηχειο να παρω, οι μισοι θα μου ελεγαν να παρω mezzo utopia, ή 802D ! λολ λολ.

γιαυτο ειπα καποια στιγμη οτι πρεπει να ειμαστε σιγουροι για αυτο που προτεινουμε.
φυσικα δεν αναφερομουν σε σενα καθως οι γνωσεις σου στα ενισχυτικα ειναι αναμφισβητητες.

Καποια στιγμη πρεπει να τελειωνουμε με αυτο.
Εγω ειμαι οτι ειμαι. Εδω μιλαμε σε αλλη βαση.
Εσυ σαν χομπιστας θα πρεπει να καταλαβαινεις οτι, οταν εχεις 35 Βαττ, εχεις καβατζαρει τον περιορισμο του Full range των 96+ dΒ που ειναι ιδιοτροπα, και σου κανει δουλεια και Ηχειο των 90 dB. Aρκει αυτα τα Βαττ να φτασουν να παραγουν εργο στο Ηχειο χωρις αυτο να τους βαζει τρικλοποδιες τυπου Συνθετης Αντιστασης που ανεβοκατεβαινει ασυστολως. Για αυτον ακριβως τον λογο, με 2x ΕL34 PP αποφευγεις ηχεια των 92-93 dB, οχι γιατι σε χαλαει η υψηλοτερη αποδοση τους, αλλα γιατι για να στα δωσουν αυτα τα dB, θα υπερφορτωσουν τον Ενισχυτη σου με χαμηλοτερη Συνθετη Αντισταση. Και θα αρχισει η γκρινια οτι ο ηχος μου ειναι σφικτος, δεν εχει αερα κλπ.
Σε αυτο το θεμα ο χωρος ακροασης δεν εχει καμμια σημασια. Ειπαμε "σε αυτο το θεμα". Ετσι ?
Mε 20 Watt εισαι στο οριο. Εκει αποφασιζεις να πας ακομη και σε Full Range. Απο ΑΝΑΓΚΗ ομως και οχι απο ιδεολογια.
Τωρα αν καποιος την αναγκη ποιει ιδεολογια προβλημα του. Ας προσαρμοσει τα ειδη μουσικης που ακουει στα μετρα που του υπαγορευει το Ηχειο, κανοντας την παπια για τα υπολοιπα ειδη μουσικης.

Τωρα δυο EL34 PP με μεση αποδοση ειναι γεννητρια περιορισμενου ρευματος και το σπουδαιοτερο επιρρεαζεται αρκετα απο το πως την φορτωνεις. Προς πληροφορηση σου δυο σωστες EL34 μπορουν να βγαλουν μεχρι 100 Watt RMS σε Πους Πουλ σαν Πεντοδες και σε ταξη Α/Β - σχεδον Β, με 10% παραμορφωση οταν πλησιαζουν την Ισχυ των 100 Watt. Δεν το λεω εγω αυτο. Το λενε αυτοι πουσχεδιασαν την συγκεκριμενη λαμπα.
Βεβαιως για να βγουν αυτα τα Βαττ θα πρεπει, πρωτον, οι λαμπες να ειναι σοβαρου κατασκευαστη.
Υστερα θα πρεπει να τις αλλαζεις πιο συχνα.
Kυριως ομως δεν θα εκπληρωνουν τα κριτηρια της Υψηλης Πιστοτητας.
Τετοιοι Ενισχυτες εχουν υλοποιηθει απο σημαντικοτατους κατασκευαστες για χρηση Stage (κιθαρες, μπουζουκια κλπ)

αλλα εγω οντας χομπιστας, το μονο που εχω σαν συμβουλο ειναι το αυτι μου που ακουει συνδιασμους και μονο. δεν ακουω ποτε ενα ενισχυτη μονο ή ενα ηχειο μονο του.
και με τα χρονια εμαθα τι ταιριαζει και τι οχι, μονο με αυτο.
και βεβαια δεν εντυπωσιαζομαι απο τα ονοματα, αλλα μονο απο αυτο που ακουω...
για παραδειγμα ξερω οτι το αββυ δεν κανει το απολυτο ταιριασμα με το set μου γνωριζοντας το γιατι, βαση του τροπου που ακουω εγω προσωπικα.

ομως απο εμπειρια ξερω οτι δεν του ταιριαζει η κτ88 οπως και εσυ το γνωριζεις. αν ομως ρωτησει καποιος εδω τι ενισχυτη να παρω για το αββυ, θα του πουν ενισχυτες που διαβασαν οτι ειναι καλοι ή τους ακουσαν με αλλα ηχεια.
στοιχημα οτι οι μισοι προτεινομενοι θα ειναι με κτ88! λολ
(δεν ξερω πως μπαινουν και οι φατσουλες)

καλα να περναμε, στην πρωτη ευκαιρια που θα ερθω στην αθηνα θα περασω να ακουσω το σταθεροποιητη τασης σου καθως ο κινεζικος δικος μου, ειναι καταστροφικος για το set.

Καλως να ορισεις. Εκ των προτερων σου λεω οτι οι σταθεροποιητες τασης δεν ακουγονται. Ενα τσακ μονο οταν τους βαζεις ΟΝ. Το ζητουμενο απο ενα σταθεροποιητη δεν ειναι να επεμβει στα Ηχητικα γνωρισματα ενος συστηματος.
Ο ρολος του ειναι να κραταει την ταση σταθερη, ωστε τα μηχανηματα σου να αποδιδουν αυτο που σχεδιαστηκαν να αποδωσουν.
Βεβαιως καποιοι κατασκευαστες-εμποροι ισχυριζονται οτι αυτο που πουλανε θα σου βελτιωσει τον Ηχο. Μαλιστα υπαρχουν πελατες τους που βεβαιωνουν κατι τετοιο. Εαν ζητας βελτιωση ισως θα πρεπει να στραφεις προς τα εκει. Αυτο που διαθετω εγω δεν κανει μαγια στο ρευμα, απλα το κραταει σταθερο.

χαρηκα που τα ειπαμε
Be seing you old mate.

Reaction score
81
Χαιρετω ολα τα μελη του Forum. Σαν νεος και εγω εχω μερικα προβληματακια και ζηταω τα φωτα σας.

Προσφατα αποκτησα εναν λαμπατο ενισχυτη σε συνδεσμολογια ultra linear και 2 λαμπες EL 34 σε καθε του εξοδο 2χ35 δηλαδη.

Θελω λοιπον να βρω ηχεια για εναν τετοιο ενισχυτη και δεν ξερω τι πρεπει να προσεξω η αν θελετε να μου υποδειξετε τι να παρω.

Το ποσο που διαθετω ειναι μεχρι 1000 ευρω.

Κοιτουσα τα crystal aydio THX T3 αλλα απο οτι βλεπω ειναι πιο εξειδικευμενα για home cinema.

Θα χαρω πολυ να ακουσω γνωμες σας και με συγχωρειτε για την ασχετοσυνη μου!!!

Φιλικα Γιωργος!!

Διατηρώ εξαιρετικές αναμνήσεις από τα Proac Response 2 και Response 2S αμφότερα τα οποία - βλακωδώς - πούλησα.

Πωλούνται μόνο ως μεταχειρισμένα πλέον, αλλά αξίζει τον κόπο να τα αναζητήσεις και να τα ακούσεις με τον ενισχυτή σου.

Reaction score
0

μιχαλη, θες να με τρελανεις? λολ
περα απο πλακα, σαφως ο σταθεροποιητης τασης "ακουγεται". εδω ακουγοταν στο ππ με τα τριανγκλ και δεν ακουγεται στο set me ta abby?
κατ'αρχη, και απο οτι θυμαμαι ο ιδιος πρεπει να το ανεφερες τοτε στο αρθρο σου σχετικα με τους ανταγωνιστικους σου σταθεροποιητες.
ο σταθεροποιητης που εχω "πνιγει" τον αερα του ακουσματος και ελλατωνει την αναλυση. περιοριζει και τα δυναμικα...

φυσικα και δεν εχει δικο του ηχο αλλα μαλλον εισαι πλακατζης. λολ

και βεβαια το θεμα δεν ειναι να σου βελτιωσει τον ηχο, απλα να μην στο χαλασει, προσφεροντας την ασφαλεια της σταθερης τασης (αποφυγη ενος κεραυνου) αλλα και το παιξιμο του bias.

σχετικα με τα ταντο και εγω δεν ξερω ακομα, δεν τα εχω ακουσει αλλα ο κατασκευαστης μιλαει για -3db στα 20 ηζ κανοντας χρηση μιας νεας τεχνικης.
το αν αυτο ειναι αληθεια και τι επιπτωσεις εχει θα στο πω οταν παω να τα ακουσω.
επειδη γνωριζω τα φοστεξ ομως , ξερω οτι αν δεν γραψει 400-500 ωρες θα ειναι αστρωτο. αυτος ειναι ο λογος που δεν το ακουσα την προηγουμενη φορα που ηρθα αθηνα.

φυσικα εχεις δικιο, αλλα μιλανε για μια νεα τεχνικη που το καταφερνει.
το ζητουμενο ειναι ο χρονισμος.
αν δεν εχει επιπτωσεις στο χρονισμο του ηχειου αυτη η νεα τεχνικη, τοτε μιλαμε για επανασταση πανω σε ενα set.
αλλα επειδη κρατω επιφυλλαξεις γιαυτο αν δεν ακουσω δεν εκφερω αποψη.

εδω θελω να σου πω κατι ακομα που ισως δεν το εχεις προσεξει.
οταν μιλαμε για φουλ ρεηντζ ηχεια που οδηγουνται απο set χωρις αναδραση μιλαμε για ενα διαφορετικο ακουσμα απο οτι εχεις παρει σε οποιοδηποτε αλλο σχημα.
στο αλλο φορουμ τελευταια ειχε γινει μια σοβαρη συζητηση και δεν θυμαμαι αν συμμετειχες.

τωρα οσον αφορα το θεμα αναδρασης.
περα απο τα τεχνικα, η αναδραση χαμηλωνει ή και αφαιρει τις μικροπαραμορφωσεις. μικροπαραμορφωσεις τις οποιες αντιλαμβανεσαι ακουγοντας ενα τοσο καθαρο σχημα σαν το set-full range.

και οπως εχω ξαναπει, ειτε σε αυτο ειτε στο αλλο φορουμ, δεν θυμαμαι, για μενα η αναδραση εχει να κανει πολυ με το θεμα σωστου χωρου και μαλιστα παραπονιομουν που οι ρηβιουερς δεν αναφερουν οτι η ελλειψη αναδρασης επειδη ακριβως "καθαριζει" το ακουσμα δινοντας μια αισθηση λαιφ, ταυτοχρονα εκθετει παραπανω τον κακο χωρο!
καθως βεβαια οι χωροι μεσα στους οποιους ακουνε απεχουν πολυ απο τα κλασικα μας σαλονια, δεν τους νοιαζει η ελλειψη ομως αναδρασης σε κακο χωρο θα στον εκθεσει.
αντιθετα η αναδραση θα σου γλυκανει το ακουσμα αλλα θα σου αφαιρεσει την συναισθηματικη αμεσοτητα καταστρεφοντας το σωστο χρονισμο.

επειδη λοιπον ,για να το πουμε πιο καθαρα, το μεταξωτο βρακι θελει επιδεξιο...πωπο (λολ).
το να βαλεις εναν ενισχυτη, ειτε set ειτε π-π χωρις αναδραση να σου παιξει μεσα σε ενα κακο ηχητικα σαλονι, τουτο θα σου δωσει ενα σχετικα σκληρο ακουσμα. αν δεν εχεις ενα καλο σχετικα χωρο, τοτε ενας ενισχυτης με καποια αναδραση θα σου δωσει ενα πιο ευχαριστο ακουσμα, χαλωντας ομως την αισθηση του λαιφ.

και αυτα που σου λεω στα λεω απο εμπειρια ακουσματων, οχι απο μετρησεις και θεωριες της ηλεκτρονικης...
εδω οι θεωρια της ηλεκτρονικης δεν μπορει να εξηγησει ακομα το φαινομενο set.
και αυτο το ειδες στο θρεντ που αναφερα πριν.

με το σχημα set-full range ανακαλυπτεις διαφορες που απλα δεν ειναι ευδιακριτες σε αλλα σχηματα.
οταν το σαλονι σου ειναι σχετικα κακο και το ακουσμα παιζει οριακα στο να αρχισει να μην σε φτιαχνει το να βαλεις mp3 για παραδειγμα βλεπεις τη διαφορα.

στο προσωρινο σαλονι που παιζει τωρα το συστημα μου (αυτο που σου περιεγραψα προηγουμενη μερα) το να βαλω cd γραμενο απο αποσυμπιεσμενα κομματια του πισι δειχνει οτι εχει διαφορα απο ενα αντιγραφο εστω που δεν εχει συμπιεστει (π.χ. με clone cd).
ισως αυτο που σου ειπα να σου φανει τρελο, ετσι ειναι ομως.
εδω το χαλι που ηταν πισω απο το καναπε σηκωσα(το μπροστινο ουτε για αστειο) και ακουσα τη διαφορα.
και οχι μονο εγω.
για να μη μιλησω για μετακινησεις εστω και μικρες των ηχειων.

με αυτα θελω να πω οτι μην συσχετιζεις αλλα ακουσματα με αυτο που θα παρεις απο το σχημα full range και set χωρις αναδραση.
πραγματικα, στα αυτια πολλων με εμπειρια σε διαφορα ακουσματα, το σχημα αυτο σε θεμα συναισθηματος, (χρονικη αμεσοτητα) ειναι απο αλλο πλανητη.
φυσικα αυτο εχει ενα κοστος σε θεματα συχνοτικης καλυψης και μικροπαραμορφωσεων, αλλα εξισορροπειται απο ενα καλο χωρο...

για την ωρα αυτα! :)

Reaction score
0

κατι ακομα...
νομιζω οτι καπου με αντιμετωπιζεις σαν καποιο ασχετο ή σχετικα νεο στο θεμα hi-end ακουσματα.

το λεω αυτο σε σχεση με αυτο που μου ειπες για το σταθεροποιητη.
ελπιζω να καταλαβαινεις οτι δεν ειναι ετσι τα πραγματα.

δεν λεω οτι ειμαι καποιος εμπειρος επαγγελματιας ρηβιουερ, ουτε φυσικα καποιος ηλεκτρονικος του χωρου hi-fi, αλλα τις εμπειριες μου τις εχω... :)
χρονια τωρα. απλα δεν ειχα οικονομικη ανεση. ειχα ομως πλουσιους φιλους στο χωρο του hi-end.
με αρκετη τρελλα στο να τη ψαχνουν πειραζοντας κροσοβερ και μοναδες τουιτερ ακομα και σε μεγαλα ουτοπια...

επιπλεον η θεση σου οτι το σχημα set-full range ειναι μια μοδα για να ξεχωριζουν καποιοι απο τη μπλεμπα, ειναι αστοχη!
αστοχοτατη θα ελεγα! λολ.

γιατι αν βαλεις μια καλη φωνη σε ενα τετοιο σχημα θα σου κρεμασουν τα αυτια ! λολ

για μενα η αισθηση του ζωντανου ακουσματος που σου δινει αυτο το σχημα δεν μπαινει σε θεμα αντιπαραθεσης με ο,τι αλλο.
προσωπικη αποψη βεβαια αυτη, αλλα αν ακουσεις μαρινελλα στο δικο μου, θα πρεπει να πληρωσεις περιπου πεντε φορες πανω για να την ξανακουσεις ετσι απο αλλο σχημα.

αλλα το σχημα αυτο δεν ειναι πανακεια και γιαυτο δεν το πανε ολοι.

ελπιζω βεβαια οτι κανω λαθος στο οτι με θεωρεις απειρο...

καληνυχτα.

Reaction score
13

Τα θεματα που εχουν μπει ειναι πολλα μαζι.
Θα σχολιασω μερικα αυτα που νομιζω οτι ειναι τα πιο σημαντικα.

μιχαλη, θες να με τρελανεις? λολ
περα απο πλακα, σαφως ο σταθεροποιητης τασης "ακουγεται". εδω ακουγοταν στο ππ με τα τριανγκλ και δεν ακουγεται στο set me ta abby?
κατ'αρχη, και απο οτι θυμαμαι ο ιδιος πρεπει να το ανεφερες τοτε στο αρθρο σου σχετικα με τους ανταγωνιστικους σου σταθεροποιητες.

ο σταθεροποιητης που εχω "πνιγει" τον αερα του ακουσματος και ελλατωνει την αναλυση. περιοριζει και τα δυναμικα...

φυσικα και δεν εχει δικο του ηχο αλλα μαλλον εισαι πλακατζης. λολ

και βεβαια το θεμα δεν ειναι να σου βελτιωσει τον ηχο, απλα να μην στο χαλασει, προσφεροντας την ασφαλεια της σταθερης τασης (αποφυγη ενος κεραυνου) αλλα και το παιξιμο του bias.

Ενας σταθεροποιητης τασεως εχει νοημα στην περιπτωση προβληματικου δικτυου. Για την αποφυγη των επιπτωσεων κεραυνου δεν ειναι απαραιτητος. Ενα πολυμπριζο για παραδειγμα με την αναλογη προστασια αρκει για αυτο.
Στην περιπτωση φυσιολογικης συμπεριφορας του δικτυου, (που οντως σπανιζει σε πολλες περιοχες και σε διαφορες χρονικες στιγμες) ο σταθεροποιητης πρεπει να περναει απαρατηρητος σαν να μην υπαρχει, και κυριως δεν πρεπει να αντιμετωπιζεται σαν ειδος βελτιωτικου Ακουστικης συμπεριφορας. Οταν εχουμε να κανουμε με μικρα σταθεροποιητακια (μικρους μετ/στες) πχ 500VA, ακομη κι αν ειναι με servo, ειναι προφανες οτι θα δημιουργειται προβλημα στα δυναμικα, λογω περιορισμενης δυνατοτητας παροχης ρευματος απο τον μικρο μετ/στη.

Προς αποφυγη παρεξηγησεων δινω τα λινκ των σχετικων δικων μου κειμενων.
http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/arthra/erotapant/acline.htm

http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/news/offers/cvr3000.htm

σχετικα με τα ταντο και εγω δεν ξερω ακομα, δεν τα εχω ακουσει αλλα ο κατασκευαστης μιλαει για -3db στα 20 ηζ κανοντας χρηση μιας νεας τεχνικης.
το αν αυτο ειναι αληθεια και τι επιπτωσεις εχει θα στο πω οταν παω να τα ακουσω.

Εν μεσω κουβεντας για full range, αναφερεις ξαφνου τα Τanto. Eαν μιλας για αυτο το Ηχειο, δεν ειναι Full Range.

http://www.stereomojo.com/Tanto%20Review/GemmeAudioTantoReview.htm

Eιναι βεβαια ενα ενδιαφερον ηχειο. 2δρομο, πιθανοτατα συνδιασμος Γραμμης Μεταφορας με Multiply Tuned Bass Reflex. Αξιζει να διαβασει κανεις προσεκτικα τα λιγοστα tips που δεινει ο υπευθυνος της εταιρειας.
Δεν λενε ουτε δειχνουν περι τινος ακριβως προκειται, αλλα απο τα λεγομενα και τις εξωτερικες φωτο συμπεραινω οτι :
- H μαζα του αερα μεταφερεται (οπως σε ενα transmition line) .... ομως σε διαδοχικους θαλαμους με διαφορετικα χαρακτηριστικα συντονισμου (οπως σε ενα double/triple/.. Tuned Bass Reflex). Ας πουμε ετσι οπως μεταφερεται ενα πλοιο στις διαδοχικες "μπανιερες" της διωρυγας του Παναμα. Η αρχη της Γραμμης μεταφορας ειναι το γουφερ (κλασσικα). Στο τελος της διαδρομης ο αερας βγαινει απο την τρυπα που υπαρχει πισω και ψηλα. Αυτη ειναι γνωστη τεχνικη, και γινεται προκειμενου να απλωσει το ευρος Συντονισμου (Bandwidth) σε σχεση με τα απλα Bass REflex, καθως ο συντονισμος των επιμερους θαλαμων πρεπει να γινεται σε διαδοχικες συχνοτητες (πχ 3 διαφορετικες) με διαφορα περιπου μιας οκταβας.
Δηλαδη βοηθει τα μπασσα οχι μονο τα χαμηλα, αλλα μεχρι την περιοχη των Midbass. Φαινεται οτι αυτη η περιοχη ειναι χαμηλη στην καμπυλη SPL του μεγαφωνου.
Δες πως ειναι το Waterfall ενoς Visaton B200.

http://www.visaton.com/bilder/ausschwing/gross/b200_zd.gif

Ναι μεν 98 dB αλλα απο τους 800 Ηz και πανω.

Και τι Ηχειο (και κροσοβερ) προτεινει ο κατασκευαστης, προκειμενου να το κανει να αποκτησει στοιχειωδη γραμμικοτητα.
Bεβαια με χρηση ενος μεγαφωνου που στα προσπεκτους εμφανιζεται 98 dB καταληγει σε ενα Ηχειο των 88 dB, εαν θελει γραμμικη αποκριση

http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/breitband/solo100/bauanleitung.html

Αυτο που βλεπεις ειναι ενα Double Tuned Bass Reflex. O πρωτος χωρος φορτωνεται με ενα αυλο στο δευτερο χωρο, που επικοινωνει με τον εξω χωρο με δευτερο αυλο διαφορετικων γεωμετρικων χαρακτηριστικων.

Eξυπνο λοιπον το Ταντο (αν ειναι ετσι οπως νομιζω) αλλα καθολου καινουργιο.

Επισης αναφερει την τοποθετηση του Tweeter κατω απο το Woofer για λογους συνακουστοτητας (coherecy) - αυτο που εσυ αποκαλεις χρονισμο. ΔΕΝ λεει ομως οτι το κανει σχεδον υποχρεωτικα καθως σε μια Γραμμη Μεταφορας δεν μπορεις παρα να τοποθετησεις το Γουφερ ακριβως στην αρχη της, και δεν μπορει εκει να βρισκεται ταυτοχρονα και το Τουιτερ.
Επισης, το Τουιτερ μοιαζει πολυ (εαν δεν ειναι ακριβως αυτο) με το καινουργιο Ring Radiator της VIFA.

Τελος πιστευω οτι θα διακρινεις αρκετες ομοιοτητες του Ταντο με το DIY project που ειχα προτεινει στον Γιωργο. Θυμιζω ...

http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/projects/speakers/db61tl/db61tl.htm

Αυτο με επιφυλαξη καθως δεν ξερουμε στα σιγουρα τι υπαρχει μεσα στο Ταντο, το οποιο σιγουρα ειναι απο τα Ηχεια που θα ηθελα να ακουσω.

Τελος αναφερει οτι παρομοια συμπεριφορα στα χαμηλα θα μπορουσε να παρει και με ενα 15" σε απλο Bass Reflex, αλλα θα ειχε (λεει) πιο συμπιεσμενο αποτελεσμα.
Επ αυτου, διαβασε αν θελεις για το δευτερο Project Ηχειων που θα βρεις εδω και πες μου τι συμπεραινεις σε πρωτη φαση.

http://www.Audiocraftworks.gr/gr/pages/news/news.htm

Eνα αλλο θεμα τωρα.
Σαφως και δεν σε θεωρω ασχετο.
Εξαλλου τι θα πει ασχετος ?
Εγω δηλαδη που δεν γνωριζω τιποτε για "Τα ψυχολογικα προβληματα των κολεοπτερων της Μεσοποταμιας - ανατολικα του Ευφρατη" ειμαι ενας ασχετος ?
Απλα συμβαινει αναποφευκτα κατα την κουβεντα, οταν αντιπαρατιθεται ενας τεχνικος με ενα μη τεχνικο, οσο το παιχνιδι παιζεται σε τεχνικο επιπεδο.
Ειπαμε ομως οτι το χομπυ της Υψηλης πιστοτητας εχει διαφορες πτυχες, οχι αυστηρα και απαραιτητα τεχνικες.
Εκει σου εχω δηλωσει οτι ακουω ολες τις γνωμες με ενδιαφερον, και μαθαινω και εγω απο την πειρα των αλλων.
Το λοιπον μη με παρεξηγεις.
Απ την μερια μου εχω νοιωσει πολυ ευχαριστα να συζητω μαζι σου. Θα το εχεις καταλαβει και απο την εκταση που δινω σε αυτην την κουβεντα.

Εχουν μπει κι αλλα θεματα, οπως η αναδραση και η συσχετιση της με τον παραγοντα χωρο, αλλα αρκετα για τωρα.
Να τα λεμε

Reaction score
0

:) γεια χαρα!
το ιδιο θα εχεις καταλαβει οτι ισχυει και απο μενα λογω ακριβως της εκτασης των γραφομενων μου.

φυσικα και δεν αναφερομαι στο ταντο. γραψε λαθος.
απλα σκεπτομουν τα gemme, μπερδευτηκα με το μοντελο ταντο και το αναφερα απο λαθος.
μιλω οπως ειδες για το φουλ ρεηντζ. (το φτηνο μαλλον)

η οποιαδηποτε αμφιβολια μου για το θεμα της φυσικοτητας του ακουσματος του ηχειου αυτου, (χρονισμος) πανω σε ενα set θα μου λυθει τους προσεχεις μηνες.
η λογικη λεει (αφου δεν βιαζομαι) οτι πρωτα το ακουω με τα ενισχυτικα του αντιπροσωπου (π-π) για να καταλαβω τα χαρακτηριστικα του με πλεονασμο δυναμης, αφηνω να γραφει και κανα τεστ και καποια στιγμη ερχομαι αθηνα με τον ενισχυτη μου. το ιδιο φυσικα και για τα υπολοιπα.

τα ηχεια που με ενδιαφερουν ειναι το αναφερομενο, το madmax της ομεγα, το spicom , το μεσαιο cain και το δεκαιντσο ομοκεντρικο της ταννου.
παντα για το πως θα ακουστουν πανω στο set μου.

δεν χανω ομως τιποτα να περασω απο την εταιρια σου οταν ερθω αθηνα (που ετσι κι αλλιως θα ερθω για τον σταθεροποιητη) για να ακουσω το προτζεκτ σου.
ειμαι επιφυλακτικος σε οποιοδηποτε τριδρομο ηχειο ή διδρομο, καθως θεωρω οτι ακομα και τα καλα διδρομα, χαλανε λιγο αυτη τη συναισθηματικη αμεσοτητα. βεβαια σου δινουν αλλα υπερ, οπως τη συχνοτικη πληροτητα που δεν μπορει ευκολα να σου δωσει ενα φ-ρ

οποτε το λογικα ζητουμενο ειναι η χρυση τομη μεταξυ χρονικης και συχνοτικης πληροτητας.

και μια και εχουμε πιασει ωραια κουβεντουλα για τα θεματα αυτα, να
πω οτι ακομα και ενα απιστευτο ηχειο οπως το καρμα 3.2 r το οποιο ειναι το μονο απο οσα εχω ακουσει που στην κυριολεξια ειναι ανυπαρκτο στην ακουστικη αλυσιδα σε αυτο το βαθμο, (οχι στο χωρο, στο χωρο ακομα πιο ανυπαρκτο ειναι το τεμπο για παραδειγμα), αλλα ειναι ανυπαρκτο καθως νομιζεις οτι δεν υπαρχει ο,τι αρνητικο οπως στα αλλα (κουτιλα, επιβραδυνση ακουσματος, "καλπικο" μπασο κλπ), ακομα και αυτο λοιπον, δεν μπορει να δωσει την απολυτη αμεσοτητα ενος full range πανω σε ενα set.

βεβαια το ακουσμα μεσω του καρμα ειναι κλασεις ανωτερο απο ενα αββυ συνολικα, αλλα ακομα και ετσι με ενα καλο φουλρεηντζ , θα πεις "ειμαι εκει".
το ιδιο θα πεις και με το καρμα αλλα για λιγο διαφορετικο λογο, τον οποιο δεν μπορω να εκφρασω ευκολα με λογια.

οπως ομως δεν μπορει ευκολα καποιος που δεν εχει ακουσει το καρμα να καταλαβει το τι λεω, καθως δεν μοιαζει με κανενα αλλο ηχειο, (ουτε με ουτοπια , ουτε με b&w), ετσι δεν μπορει να αντιληφθει το τι σημαινει το σχημα: φ-ρ οδηγουμενο απο set.

(στο πιο πανω παραδειγμα η αναφορα στο καρμα εγινε με set 845 και ασημενια καλωδια).

απο τις ενυπωσεις λοιπον που εχω αποκομισει εξακολουθω να θεωρω το θεμα "σωστος χωρος", ως το απαραιτητο συστατικο ενος επιτυχημενου ακουσματος
οταν μιλαμε για hi-end.
η σκηνη και η διαφανεια που θα ανοιχτει μπροστα σου φυσικα δεν μπορει να βγει μεσα απο ενα κακο χωρο.
οι δε κακες αντηχησεις θα σου σκληρυνουν το ακουσμα και θα στο μπερδεψουν.

συνοψιζοντας λοιπον μιχαλη, ετσι για να μεινει κατι απο αυτο το διαλογο θα πω οτι το ζητουμενο αρ.1 ειναι το δεσιμο ενισχυτη ηχειου.
το οποιο αν δεν εχει καποιος αρκετη εμπειρια το αντιμετωπιζει μονο με το να ακουσει το σχημα.
με πρωτευον την οδηγηση μεχρι ομως του σημειου που να μην αρχισει ο ηχος να λεπταινει, ή να σκληραινει , ή να αργοπορει.

εννοω εδω οτι η οδηγηση απο ενα σημειο και μετα δεν μας πολυενδιαφερει, αρκει να μας καλυπτει στο μινιμουμ της απαιτησης του ηχειου.
εξυπακουεται απο αυτο οτι ενας πιο σφιχτης δεν θα ακουστει απαραιτητα και καλυτερα απο εναν πιο ασθενικο αν ο ασθενικος καλυπτει ενα μινιμουμ του ηχειου.

το αρ.2 ειναι ο χωρος.

ο χωρος που θα σου καθορισει τις αντηχησεις, το μπουμαρισμα, την σκηνη, τη σκληροτητα καθως και το ποσοστο αναδρασης που θα πρεπει να εχει ο ενισχυτης παιζοντας μεσα στο συγκεκριμενο χωρο, για να ισορροπισει καποια εξ'αυτων των χαρακτηριστικων.

εχω πειραματιστει με ποσοστο αναδρασης (και για το λογο αυτο εγραψα οτι εγραψα σε προηγουμενα ποστς μου), οχι μονο μεσω τελικων με διαφορετικη αναδραση σε συστηματα φιλων αλλα και με προ με ρυθμιζομενη αναδραση απο 0 εως οσο θες με βηματα του μισου db! λολ.

η δε αναδραση εχει να κανει ΚΑΙ με την οδηγηση του εκαστοτε ηχειου, καθως και σε αυτα θα πρεπει να βρεις τη χρυση τομη μεταξυ οδηγησης και αμεσοτητας+μικροπαραμορφωσεις.
ειδικα αν το ηχειο ειναι σχετικα δυστροπο και ο χωρος κακος.

ζητουμενο υπ.αρ 3 το αυτι που εχουμε.
υπαρχουν αρκετοι οι οποιοι θεωρουν οτι ενα τρανζιστορ δεν διαφερει και πολυ απο μια λαμπα, ακομα και απο μια τριοδη λαμπα και αλλοι που ακουνε τη διαφορα τεραστια.

ζητουμενο υπ. αρ 4 τα συνοδα μας, ακομα και τα τουικς μας.

ζητουμενο υπ. αρ 5 τα ακουσματα μας.
αν καποιος ακουει χαρντ ροκ ή μεταλ δεν του μιλας για λαμπα για παραδειγμα.

απο ολα αυτα το συμπερασμα που βγαινει ειναι οτι ειναι τοσες οι επιμερους μεταβλητες που εχουν να κανουν με το θεμα "επιτυχημενο ακουσμα", που αντιμετωπιζεται μονο με ακροαση του εκαστοτε σχηματος (και οχι επι μερους μοναδων) στο χωρο μας , ειδικα αν αυτος δεν ειναι αναλογος της ποιοτητας των συσκευων μας.
αν αυτο δεν ειναι εφικτο, τουλαχιστον να γνωριζουμε το συνδιασμο που προτεινουμε.

και αυτο για να μην φτανουμε να ακουμε axis με ουτοπια, ή διορωφο set της cary με γιγαντιαια montana και να νομιζουμε οτι ακουμε τοσο καλα ετσι οπως μπορουν τα επιμερους στοιχεια του εκαστοτε ηχοσυστηματος να αποδοσουν...

χαρηκα που τα ειπαμε , θα τα ξαναπουμε...
μεχρι τοτε καλα να περναμε!

Reaction score
13

.... φυσικα και δεν αναφερομαι στο ταντο. γραψε λαθος.
απλα σκεπτομουν τα gemme, μπερδευτηκα με το μοντελο ταντο και το αναφερα απο λαθος.

Τιιιιι ???
και γω που εκατσα και εγραφα για το ταντο.
Οχι Κυριε θα παρεις ταντο.
Οριστε μας. :happy_5: :happy_5:

μιλω οπως ειδες για το φουλ ρεηντζ.

Τελος παντων. Αφου ειναι ενας ερωτας τοσο μεγαλος παω πασσο. :happy_5: :happy_5: :happy_5:

Χαρηκα που τα ειπαμε , θα τα ξαναπουμε...
μεχρι τοτε καλα να περναμε!

Γιου μπετ.
Αουρεβόηρε
:happy_4:

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.562
Μερικες σκεψεις μου...................

Το ματσαρισμα μεταξυ SE και Fullrange ειναι πολυ πιο δυσκολο απ΄οτι ενα ηλεκτροδυναμικο+ενισχ. λαμπα ή τρανσιστορ.

Το προβλημα ομως ειναι αλλου.
Ειναι στο lifestyle kai sto WAF.
Ολοι προσπαθουν να φτιαξουν ηχεια ψιλολιγνα για να αρεσουν στις γυναικες και να ταιριαζουν στην επιπλωση του σαλονιου.

Σε μια παλια εκθεση, η ελληνικη Υψιλον ειχε στησει κατι SE με τρανσιστορ (αλλα N.Ραss) με πηγη ενα "γυμνο" σι ντι, και τριδρομα ηχεια με 15'' γουφερ.
Στο δωματιο, που δεν πρεπει να ηταν πανω 10-15τετραγωνικα, οχι μονο δεν μπουμαρε αλλα εμενα ισως και να μου ελειπε χαμηλο.
Μαλλον ηταν το κοματι που επαιζε βεβαια, γιατι αλοιμονο αν δεν εχει χαμηλο το 15ιντσο.
Ειμαι και γω υπερ του οτι τα κυβικα και οι ιντσες δεν κρυβονται.
Θυμαμαι μαλιστα οτι ο ηχος ανεφερε, οτι το μεσαιο ηταν κορυφαιο.

Αν το βλεπατε ομως το ηχειο θα λεγατε, σιγα μην το βαλω σπιτι μου αυτο το πραμα.

Κι ομως κατι τετοιο θελω να κανω τωρα.
Οχι τριδρομο ομως.
ψαχνω να βρω 15αρι με λιγα βατ, μεχρι 150, για να "ανοιγει" με 300Β, και ενα driver, για να το κροσαρω, αν μπορω, στα 500ηζ.

Μεχρι στιγμης εχω καταληξει σε τρια, αλλα ας το δουμε σε αλλο ποστ, μην ξεφευγουμε.

Καλημερα.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

Μερικες σκεψεις μου...................

Το ματσαρισμα μεταξυ SE και Fullrange ειναι πολυ πιο δυσκολο απ΄οτι ενα ηλεκτροδυναμικο+ενισχ. λαμπα ή τρανσιστορ.

Το προβλημα ομως ειναι αλλου.
Ειναι στο lifestyle kai sto WAF.
καλημερα πλατον. δεν νομιζω οτι το ματσαρισμα που λες ειναι δυσκολο.
ισως ειναι το πιο ευκολα απο ολα, σαν ματσαρισμα συσκευων και μονο.

το λες ομως αυτο γιατι στο θεμα, ακριβως επειδη το ακουσμα ειναι διαφανο και χρονικα σωστο, επεισερχεται ο παραγοντας χωρος και συνοδα.

στο ματσαρισμα λοιπον αυτο δεν εχεις να κανεις μονο με το δεσιμο της αντιστασης ανα συχνοτητα ενισχυτη-ήχειου και της αποκρισης του ηχειου.
με δυο τρια δηλαδη βασικα πραγματα.

εχεις να κανεις με τα καλωδια σε μεγαλο βαθμο, με τα τουικς, με τη πηγη, με το ρευμα αλλα και με τις διαστασεις του δωματιου, την αποσταση των ηχειων απο τους τοιχους, την κλιση των ηχειων , ακομα και τα επιπλα και τη θεση τους , ακομα και το χαλι κλπ.

και στα αλλα ματσαρισματα βεβαια αυτα εχουν τη σημασια τους, αλλα μπαινουν σε δευτερη μοιρα καθως προεχει το "τεχνικο-ηλεκτρονικο" δεσιμο των συσκευων.

η δε ελλειψη καθαροτητας του ακουσματος δεν αφηνει να φανει και τοσο η σημασια ολων αυτων στον ιδιο βαθμο.

τωρα για το γουαφ... δεν νομιζω οτι ειναι κατι τοσο βασικο, απο ποια αποψη ομως?
οχι γιατι δεν ειναι βασικο το να σε σκοτιζει η συζυγος, αλλα απο την αποψη οτι αν δεν εχεις ενα χωρο που να ειναι φτιαγμενος για ακουσματα τοτε τι να το κανεις το 15ιντσο? λολ.

ή θα πρεπει να εχεις ενα τοσο μεγαλο σαλονι που τα "ασχημα" ηχεια να εξαφανιζονται οπτικα, οποτε και τα ηχεια σου να μπορουν να ανασανουν και ο χωρος σου να "ελεγχει" τις ανακλασεις,
ή θα πρεπει να εχεις ενα γραφειο ή χωρο , φτιαγμενο για αυτη ακριβως τη δουλια, στο οποιο η συζυγος να μην εχει δουλεια να μπαινει εκει ! λολ

θα ειναι κουτο το να παρεις ενα 15ιντσο και να το στριμωξεις στις γωνιες γιατι "ετσι παει καλυτερα στο ματι".

σε αυτη τη περιπτωση, παρε καλυτερα ενα μικροτερης αξιας ηχειο, το οποιο δεν θα δυσκολεψει και το χωρο με αποτελεσμα να ακους καλυτερα με αυτο απο ενα ακριβοτερο ηχειο και θα κανει τη συζυγο χαρουμενη.
και τα ρεστα δικα σου! λολ

Reaction score
13
Το προβλημα ειναι ... στο lifestyle kai sto WAF.
Ολοι προσπαθουν να φτιαξουν ηχεια ψιλολιγνα για να αρεσουν στις γυναικες και να ταιριαζουν στην επιπλωση του σαλονιου.

:cool_4:

.. τριδρομα ηχεια με 15'' γουφερ ... οχι μονο δεν μπουμαρε αλλα εμενα ισως και να μου ελειπε χαμηλο.
Μαλλον ηταν το κοματι που επαιζε βεβαια, γιατι αλοιμονο αν δεν εχει χαμηλο το 15ιντσο.

Kι ομως πρεπει να ηταν το μεγαφωνο. Χωρις να ξερω το συγκεκριμενο τα 15" σπανια ειναι γουφερ-καραγουφερ με μεγαλες διαδρομες κλπ. Ειναι μεγαφωνα με σκληρη αναρτηση, με Fs συνηθως γυρω στα 50-60 Hz, υψηλη αποδοση σε dB, αλλα η καμπυλη πεφτει ομαλα μεν αλλα αρκετουτσικα στα χαμηλα. Ομως λογω μεγαλης επιφανειας κινουν ανετα πολυ αερα και εχουν μια πολυ αξιολογη συνολικη αποδοση του χαμηλου. Μπορει να τα κοψεις αναλογως μοντελου στα 600 - 800 Ηz, συχνοτητες που ηδη εχουν μπει αρκετα μεσα στην καλη τους περιοχη (95-96 dB).
Aπο κει και πανω βαζεις ενα Full Range με αναλογη αποδοση.
Εαν θελεις προσθετεις και ενα υψηλο τουιτερ που να αναλαμβανει μετα τους 7-8Κ. Ομως για να προκυψει σωστη συνακουστοτητα (φασικη συμπτωση) θελει πολυ σχεδιαστικη δουλεια με την τοποθετηση των μεγαφωνων και το κροσοβερ

Τι εγινε ? Πηρες τα Usher ? :happy_5:

Αν το βλεπατε ομως το ηχειο θα λεγατε, σιγα μην το βαλω σπιτι μου αυτο το πραμα.
Κι ομως κατι τετοιο θελω να κανω τωρα.
:cool_4:

Οχι τριδρομο ομως.
ψαχνω να βρω 15αρι με λιγα βατ, μεχρι 150, για να "ανοιγει" με 300Β, και ενα driver, για να το κροσαρω, αν μπορω, στα 500ηζ.

Νομιζω τα εχουμε πει εμεις. Σωστα ?

Μεχρι στιγμης εχω καταληξει σε τρια, αλλα ας το δουμε σε αλλο ποστ, μην ξεφευγουμε.

Εγω σε λιγο παταω την μιζα σε κατι αναλογο.
Δες στα News μου.

Καλημερα.
:happy_4:

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.562
Re: Απάντηση: Re: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

καλημερα πλατον. δεν νομιζω οτι το ματσαρισμα που λες ειναι δυσκολο.
ισως ειναι το πιο ευκολα απο ολα, σαν ματσαρισμα συσκευων και μονο.

το λες ομως αυτο γιατι στο θεμα, ακριβως επειδη το ακουσμα ειναι διαφανο και χρονικα σωστο, επεισερχεται ο παραγοντας χωρος και συνοδα.

στο ματσαρισμα λοιπον αυτο δεν εχεις να κανεις μονο με το δεσιμο της αντιστασης ανα συχνοτητα ενισχυτη-ήχειου και της αποκρισης του ηχειου.
με δυο τρια δηλαδη βασικα πραγματα.

εχεις να κανεις με τα καλωδια σε μεγαλο βαθμο, με τα τουικς, με τη πηγη, με το ρευμα αλλα και με τις διαστασεις του δωματιου, την αποσταση των ηχειων απο τους τοιχους, την κλιση των ηχειων , ακομα και τα επιπλα και τη θεση τους , ακομα και το χαλι κλπ.

>>>>>>Ενω ηθελε να το γραψω πρωτο, τελικα το ξεχασα τελειως.
Ηθελα να γραψω ,ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΙΝ Ο ΧΩΡΟΣ.
Στο ματσαρισμα, θελω να πω οτι ειναι δυσκολο ως ηχειο+ενισχυτης, και ακομα ενισχυτης με ενισχυτη εχει διαφορα.
Σκεψου οτι με το ιδιο ηχειο αλλαζοντας απο 300Β σε 2Α3, ή 45 το αποτελεσμα ειναι εντελως διαφορετικο, ποσο μαλλον να αλλαζεις και ηχειο.
Διαφορες πολυ μεγαλυτερες απ΄οτι ενα καλωδιο ή ενα χαλι.<<<<<<<<<<<<

και στα αλλα ματσαρισματα βεβαια αυτα εχουν τη σημασια τους, αλλα μπαινουν σε δευτερη μοιρα καθως προεχει το "τεχνικο-ηλεκτρονικο" δεσιμο των συσκευων.

>>>>>>σωστος<<<<

η δε ελλειψη καθαροτητας του ακουσματος δεν αφηνει να φανει και τοσο η σημασια ολων αυτων στον ιδιο βαθμο.

τωρα για το γουαφ... δεν νομιζω οτι ειναι κατι τοσο βασικο, απο ποια αποψη ομως?
οχι γιατι δεν ειναι βασικο το να σε σκοτιζει η συζυγος, αλλα απο την αποψη οτι αν δεν εχεις ενα χωρο που να ειναι φτιαγμενος για ακουσματα τοτε τι να το κανεις το 15ιντσο? λολ.

>>>>>Εγω τωρα, τον εχω.<<<<<<<<<

ή θα πρεπει να εχεις ενα τοσο μεγαλο σαλονι που τα "ασχημα" ηχεια να εξαφανιζονται οπτικα, οποτε και τα ηχεια σου να μπορουν να ανασανουν και ο χωρος σου να "ελεγχει" τις ανακλασεις,
ή θα πρεπει να εχεις ενα γραφειο ή χωρο , φτιαγμενο για αυτη ακριβως τη δουλια, στο οποιο η συζυγος να μην εχει δουλεια να μπαινει εκει ! λολ

θα ειναι κουτο το να παρεις ενα 15ιντσο και να το στριμωξεις στις γωνιες γιατι "ετσι παει καλυτερα στο ματι".

>>>>>>>>>Αν μπορω να το κανω κορνα, ας στριμωχτει στην γωνια.<<<<<

σε αυτη τη περιπτωση, παρε καλυτερα ενα μικροτερης αξιας ηχειο, το οποιο δεν θα δυσκολεψει και το χωρο με αποτελεσμα να ακους καλυτερα με αυτο απο ενα ακριβοτερο ηχειο και θα κανει τη συζυγο χαρουμενη.
και τα ρεστα δικα σου! λολ
Συμφωνω απολυτα.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.562
@Μιχαλη, πολυ σωστα θυμασαι, τα ειπαμε, και εχω δει και τα νεα σου.
Τελικα με Vizaton, το 15αρι θα δεσεις το Β200?

Για τα Usher, δυστυχως με τιμη 120-130$/τεμαχιο, ηθελα αλλα τοσα για μεταφορικα+ φορους+ τελωνεια, οποτε το αφησα.

Εχω καταληξει σε αυτα......

1) http://www.semelec.fr/hifi/site.php?rubr=4

2) http://www.phys.tue.nl/EPG/veldhuizen/BD-15.pdf

3) http://www.madisound.com/pdf/peerless/830867.pdf

4) http://www.usspeaker.com/beyma sm115k-1.htm

και 1-2 ακομα που θα τα βρω, και θα τα ποσταρω.

Στο θεμα του χαμηλου, δεν νομιζω οτι καποιος χωρος, εκτος εξαιρεσεων, μπορει να "παιξει" χωρις μπουμαρισμα, κατω απο30-40ηζ.

Πες μου την γνωμη για τα 2-3 πρωτα, αν θες.
Οπως καταλαβαινεις δεν θελω υπογουφερ, αλλα γουφερ με "καλα" μεσαια.
Ας θυσιασουμε τα πολυ χαμηλα για να παρουμε μεσοχαμηλα καλα.
Αλλωστε διδρομο, με υπογουφερ δεν γινεται.

Βεβαια παιζει και η λυση στα GPA για την αντιγραφη του Αλτεκ 604.

Nickolas αυτο και αν ειναι Fullrange, sto πρωτο λινκ που εβαλα, ειναι ολα τα λεφτα.

Reaction score
10

και μια και εχουμε πιασει ωραια κουβεντουλα για τα θεματα αυτα, να
πω οτι ακομα και ενα απιστευτο ηχειο οπως το καρμα 3.2 r το οποιο ειναι το μονο απο οσα εχω ακουσει που στην κυριολεξια ειναι ανυπαρκτο στην ακουστικη αλυσιδα σε αυτο το βαθμο, (οχι στο χωρο, στο χωρο ακομα πιο ανυπαρκτο ειναι το τεμπο για παραδειγμα), αλλα ειναι ανυπαρκτο καθως νομιζεις οτι δεν υπαρχει ο,τι αρνητικο οπως στα αλλα (κουτιλα, επιβραδυνση ακουσματος, "καλπικο" μπασο κλπ), ακομα και αυτο λοιπον, δεν μπορει να δωσει την απολυτη αμεσοτητα ενος full range πανω σε ενα set.
Μαλλον δεν εχεις ακουσει καλα στημενο Kharma. Οχι να συγκρινεις και Kharma με το tempo.Ημαρτον.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

1) http://www.semelec.fr/hifi/site.php?rubr=4
.....

Nickolas αυτο και αν ειναι Fullrange, sto πρωτο λινκ που εβαλα, ειναι ολα τα λεφτα.

604-38cm

PERFORMANCES
rιponse en frιquence:30 Hz ΰ 20000Hz
puissance maximum : 100 Watts
rendement : 99 db SPL 1 Watt et 1 mθtre
impιdance : 8 ohms
densitι des champs : bas:12800 Gauss haut:17000 Gauss
aimant : Fιrrite V

PRIX DE VENTE : 863 � TTC

ουουουουού! αυτο κι αν ειναι κτηνος! λολ

αν και το χωνακι το βλεπω να "ψιλοχαλαει" τη γραμμικοτητα, αυτο σιγουρα θα ειναι οτι πρεπει!

φιλε μου ευχομαι καλα μαστορεματα και κρατησε μας ενημερους

Reaction score
10

:)

ζητουμενο υπ. αρ 5 τα ακουσματα μας.
αν καποιος ακουει χαρντ ροκ ή μεταλ δεν του μιλας για λαμπα για παραδειγμα.
Θα εβαζα και την κλασσικη μουσικη στη λιστα σου.
Οποτε τι μενει?
Jazz, και γενικως ολιγομελη σχηματα.

Staff online

• spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.202
Members
38.539