Επιλογη ηχειων για λαμπατο

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

Τα AudioVector δεν είναι κακά ηχεία αλλά τα θεωρώ κάπως υπερτιμημένα. Μην σε παρασύρει ο Ήχος.

Πολύ καλά ηχεία στο budget σου είναι και τα Vienna Acoustics Haydn Grand - μόνο που δε νομίζω να είναι εύκολο φορτίο.
Ρίξε μία ματιά και στα Focal. Είναι σχετικά εύκολα ηχεία απο θέμα ρεύματος.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
307

Ρίξε μία ματιά και στα Focal. Είναι σχετικά εύκολα ηχεία απο θέμα ρεύματος.
όχι όλα...

Αν θυμάμαι καλά ο Τσακιρίδης είχε παρουσιάσει σε κάποια έκθεση ηχεία για τους δικούς του λαμπάτους. Κάνε μία κλήση και δες τι γίνεται...

http://www.tsakiridis-devices.com

Τώρα εκτός αυτών ρίξε μία ματιά και σε διάφορα kit. Εδώ θα βρεις αρκετά...

http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/index.html

Reaction score
13
Διαβασα 2 περιοδικα ηχος και μου αρεσαν τα παρακατω

1) Boston Acoustics vr2 4 Ω
2) Roister status 6
3) Triangle Heliades Es 4 Ω

Γιωργο -για πολλοστη φορα- και αν θελεις την γνωμη μου, οπου βλεπεις δυο γουφερ προχωρα παρακατω.

Καταλαβαινω οτι Ηχεια με πολλα μεγαφωνα σου ασκουν μια γοητεια και ρεπεις προς τα εκει. Δεν εισαι και ο πρωτος βεβαια. Συμβαινει επισης μερικοι κατασκευαστες να λενε ΨΕΜΜΑΤΑ στα προσπεκτους για την Συνθετη Αντισταση των Ηχειων τους. Λενε 6 Ω ή οι πιο θρασεις ακομη και 8 Ω. ΕΑΝ ομως διαβασεις τα ψιλα γραμματα θα δεις να αναφερεται minimum Impedance 4 Ohm. Αυτο εσυ να το διαβαζεις σαν 3.5 Ω.

Αλλη μια φορα. Ενα Ηχειο για να παιζει σωστα ο δικος σου Ενισχυτης θα ειναι απαραιτητως 2 δρομων με 1 woofer και 1 tweeter. Και θα ειναι μεχρι 90 db, ουτε σταλα παραπανω. Οπου βλεπεις 91 - 92 - 93 dB, αυτο παει πακετο με τα 4 Ω.
Σαφως αυτος ο περιορισμος δεν αφορα ολους τους Λαμπατους. Ξερω κατι Λαμπατους που οδηγουν ανετα βαρια Ηλεκτροστατικα Ηχεια. Οταν πληρωνεις ομως λιγοτερα απο 500 Ε για ενα καινουργιο Λαμπατο Ενισχυτη ξερεις οτι παρεα παει και μια σειρα απο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ.

Αρα, ΟΧΙ παραπανω μεγαφωνα αλλα και ΟΧΙ παρακατω.
Το "OXI παρακατω" αφορα κατι προβληματικα Full Range με πανω απο 96 dB, συνηθως με VISATON B200 σε Double Tuned Bass Reflex (βλεπε 1η προταση Μπλατσιου) ή FOSTEX σε Back Loaded Horn.
Υπαρχουν ωραιοτατα Ελληνικα Ηχεια Back loaded Horn με μεγαφωνο Full Range που θα σου προτεινα, αλλα ειναι εξω απο το Budget σου, συν του οτι απευθυνονται σε αλλη κατηγορια Ακροατων.

Εχει δοκιμασει κανεις καποιο απο αυτα?
Το πρωτο ειναι 93 ντεσιμπελ 8 Ω

Πριτς ....
Αυτα εαν θελεις να παρεις το καλυτερο απο αυτον τον Ενισχυτη.
Και βεβαια αυτη ειναι η δικη μου γνωμη.

Reaction score
0
Μιχαλη ευχαριστω αλλα και εγω τελικα στα status 6 κατασταλαξα.
Δεν μενει παρα να παω να το ακουσω.

Με βοηθησατε παρα πολυ για την επιλογη ,με τοσα που εβλεπα ημουν σαν χαμμενος στο διαστημα :)

Reaction score
13
Συνεχεια.

Οπως σου ειπα και κατ' ιδιαν, μια λυση DIY που θεωρω ιδανικη ως προς τις αναγκες σου και την Αρχιτεκτονικη της καμπινας, με διαφορετικα ομως μεγαφωνα και crossover(πχ Woofer Vifa 6.5" - Τweeter Scanspeak D2008 ) ειναι αυτη

http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/projects/speakers/db61tl/db61tl.htm

Reaction score
13
Μιχαλη ευχαριστω αλλα και εγω τελικα στα status 6 κατασταλαξα.

Χμ... Ουτε κλαιμε, ουτε γελαμε.
Εγω πιστευω οτι θα ακουσεις και αλλες προτασεις

Δεν μενει παρα να παω να το ακουσω.

Με βοηθησατε παρα πολυ για την επιλογη ,με τοσα που εβλεπα ημουν σαν χαμμενος στο διαστημα :)

Για να δουμε .... Τι καλο βγαζει η Ναξος ? :crazy_3: :crazy_3: :crazy_3:
:happy_4:

Reaction score
0
Μιχαλη φοβαμαι να τα φτιαξω μονος μου. :)

Αληθεια τι κοστος θα ειχε αν εκανα μια τετοια κινηση περιπου?

Reaction score
0

μια σημειωση γιατι καλο ειναι να ειμαστε σιγουροι για οτι προτεινουμε.
ειμαι αντιθετος στο να φτιαξει καποιος ηχεια αν δεν γνωριζει,.
ακομα και αν γνωριζει, δεν ειναι σιγουρο οτι θα ακουγεται καλα.
το ηχειο ειναι ο πιο μαγικος κρικος της αλυσιδας και οχι ενα κουτι με μεγαφωνα.

σχετικα ομως με αυτο για την ηλιαδα, επειδη το συγκεκριμενο το εχω ζησει αρκετα, η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι παει καθαρα στην εξοδο των 8 ομ.
ακομα και κουφος το εβλεπε αυτο, τουλαχιστον πανω στον πριμαλουνα.
δεν λεει λοιπον μ@λακιες η τριανγκλ.
στα 4 το μπασο το ευχαριστιοσουν σε δυναμη και ελεγχο, αλλα απο εκει και μετα η μαγεια του αερα και η αισθηση του λαιφ, και η χαρακτηριστικη σπιρταδα, ειχαν χαθει.

το ψιλοτροποποιησα μετα απο πολλες προσπαθειες βρισκοντας το ιδιο ηχομονοτικο και προσθετοντας του λιγο ακομα, στο υπαρχον, σε σχεση με το δικο μου χωρο που ηταν ενα κακο ηχητικα σαλονι.
αυτο ηταν και το μονο που δεχτηκε.

τι ρικοφον του ειχα βαλει σε διαφορα σημεια απο λιγη ποσοτητα εως πολυ, σε διαφορες πλευρες κλπ.
τι ηχοαποροφητικα, ειτε μονα τους ειτε σε συνδιασμο με το υπαρχον , κλπ

ο κατασκευαστης εχει φτιαξει ενα μουσικο οργανο στο συγκεκριμενο η ισορροπια του οποιου δεν ειναι παιχνιδι για τον καθενα.

το προβλημα του συνδιασμου ηταν οτι μεσα στο δικο μου σαλονι το ακουσμα λογω της εκπληκτικης εκτασης του πριμαλουνα στα ψηλα, ηταν οτι εκανε επιθετικα τα ετσι και αλλιως λαμπρα πριμα του ηλιαδα.

οποτε ειναι πιθανο ο ενισχυτης του αν ειναι πιο μαλακος και κρυφος απο τον πριμαλουνα ψηλα, να παρει ενα συνδιασμο που θα τον σαγηνεψει.

οπως και να εχει θα ηταν καλο να παρει τον ενισχυτη του μια βολτα και να τον ακουσει πανω στα συγκεκριμενα, καθως τα θεωρω προσωπικα ισως το καλυτερο ηχειο του χιλιαρικου (και στοιχιζει λιγοτερο).
αξιζει να ψαξεις λιγο κατι με το οποιο θα μεινεις μαζι χρονια.
αν μαλιστα ο φιλος το επιλεξει μπορω να του πω και τι να αγορασει απο καλωδια και τουικς για βελτιωση.

αν ομως δεν μπορει να το κανει αυτο, ας μην το ρισκαρει και ας αρκεστει στο στατους με το οποιο θα παρει ενα πιο νορμαλ και κλασικο ακουσμα τουλαχιστον.

καλη τυχη

Reaction score
0

μολις τωρα ειδα οτι ειχα μηνυμα αδιαβαστο.
δες απαντηση.

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

μια σημειωση γιατι καλο ειναι να ειμαστε σιγουροι για οτι προτεινουμε.

Εγω ειμαι.

ειμαι αντιθετος στο να φτιαξει καποιος ηχεια αν δεν γνωριζει,.
ακομα και αν γνωριζει, δεν ειναι σιγουρο οτι θα ακουγεται καλα.
το ηχειο ειναι ο πιο μαγικος κρικος της αλυσιδας και οχι ενα κουτι με μεγαφωνα.

Δυστυχως δεν ξερω απο μαγια.
Ισχυριζομαι ομως οτι σκαμπαζω λιγα πραγματα απο κουτια με μεγαφωνα, και εχω φτιαξει και μερικα. Σκαρτα καμμια σαρανταρια διαφορετικα Project.
Αυτο δεν ακυρωνει ακριβως την δικη σου εμπειρια.
Ομως ... δεν δικαιουμαι να λεω και γω το δικο μου ?

σχετικα ομως με αυτο για την ηλιαδα, επειδη το συγκεκριμενο το εχω ζησει αρκετα, η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι παει καθαρα στην εξοδο των 8 ομ.
ακομα και κουφος το εβλεπε αυτο, τουλαχιστον πανω στον πριμαλουνα.

Ολοι οι ενισχυτες του Κοσμου, ανεξαρτητως τεχνολογιας, δουλευουν πιο ανετα και ακουγονται πιο αερατα (με αντιστοιχο κοστος Ισχυος) οσο πιο μεγαλη (πιο πολλα Ω) ειναι η Συνθετη Αντισταση του φορτιου. Σωστα ?
Στην περιπτωση οποιουδηποτε λαμπατου (εκτος OTL) οταν συνδεεις το Ηχειο, αντι για την ληψη των 4Ω, στην ληψη των 8Ω, χανεις την μιση Ισχυ καθως μεταφερεις στις λαμπες Εξοδου το μισο φορτιο. Ειναι φυσικο ο Ενισχυτης ετσι να παιζει χωρις να σφιγγει ΜΕΧΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΟ. Eιναι ακριβως το ιδιο σαν να συνδεεις Ηχειο 16 Ω σε ενισχυτη Solid State.

δεν λεει λοιπον μ@λακιες η τριανγκλ.

Σαφως και δεν λεει μαλακιες η Triangle :

Επειδη μαλλον εχει αποσυρει το μοντελο, βρηκα καπου εδω μεσα τα παρακατω, απο ποστ του μελους Ιannos, που φαινεται εγκυρο.

Specifications Triangle Heliades

Sensibilité / Sensitivity (dB/W/m) 91
Bande passante / Frequency range (+ - 3dB Hz - kHz) 50 - 20
Puissance admissible / Continuous power (W) 100
Puissance crête répétitive / Repetitive peak power (W) 200
Nombre de voies / Number of ways 3
Impédance Nominale / Nominal Impedance (Ω) 8
Ιmpédance Minimale / Minimal Impedance (Ω) 4
Fréquence de coupure grave / Low frequency roll-off (Hz) 400 (12dB/octave)
Fréquence de coupure aigue / High frequency roll-off (kHz) 3 (24dB/octave)
Dimensions (mm, H x L x P) 970 x 200 x 340
Dimensions (inches H x W x D) 38.2 x 7.9 x 13.4
Poids (kg) / Weight (lbs) 18.5 /40.7

στα 4 το μπασο το ευχαριστιοσουν σε δυναμη και ελεγχο, αλλα απο εκει και μετα η μαγεια του αερα και η αισθηση του λαιφ, και η χαρακτηριστικη σπιρταδα, ειχαν χαθει.

το ψιλοτροποποιησα μετα απο πολλες προσπαθειες βρισκοντας το ιδιο ηχομονοτικο και προσθετοντας του λιγο ακομα, στο υπαρχον, σε σχεση με το δικο μου χωρο που ηταν ενα κακο ηχητικα σαλονι.
αυτο ηταν και το μονο που δεχτηκε.

τι ρικοφον του ειχα βαλει σε διαφορα σημεια απο λιγη ποσοτητα εως πολυ, σε διαφορες πλευρες κλπ.
τι ηχοαποροφητικα, ειτε μονα τους ειτε σε συνδιασμο με το υπαρχον , κλπ

ο κατασκευαστης εχει φτιαξει ενα μουσικο οργανο στο συγκεκριμενο η ισορροπια του οποιου δεν ειναι παιχνιδι για τον καθενα.

το προβλημα του συνδιασμου ηταν οτι μεσα στο δικο μου σαλονι το ακουσμα λογω της εκπληκτικης εκτασης του πριμαλουνα στα ψηλα, χμ.. κοψε κατι ηταν οτι εκανε επιθετικα τα ετσι και αλλιως λαμπρα πριμα του ηλιαδα.

Προφανως ακουγες εκεινα τα οντως Επιθετικα Μεταλλικα τουιτερ της Triangle που κανουν το τοσο ... ΤΟΣΟ.
Λοιπον αφου σου αρεσανε τοσο πολυ, πελατης μου πουλαει ενα ζευγαρι Triangle ANTAL Es, που ειναι και ακριβοτερο μοντελο.

Δες εδω

http://www.Audiocraftworks.gr/gr/pages/visitors/aggelies.htm

οποτε ειναι πιθανο ο ενισχυτης του αν ειναι πιο μαλακος και κρυφος απο τον πριμαλουνα ψηλα, να παρει ενα συνδιασμο που θα τον σαγηνεψει.

οπως και να εχει θα ηταν καλο να παρει τον ενισχυτη του μια βολτα και να τον ακουσει πανω στα συγκεκριμενα, καθως τα θεωρω προσωπικα ισως το καλυτερο ηχειο του χιλιαρικου (και στοιχιζει λιγοτερο).

Αυτο ειναι πραγματι το καλυτερο, αλλα δεν μπορει να γινει για ολα τα ηχεια της αγορας

αξιζει να ψαξεις λιγο κατι με το οποιο θα μεινεις μαζι χρονια.
αν μαλιστα ο φιλος το επιλεξει μπορω να του πω και τι να αγορασει απο καλωδια και τουικς για βελτιωση.

αν ομως δεν μπορει να το κανει αυτο, ας μην το ρισκαρει και ας αρκεστει στο στατους με το οποιο θα παρει ενα πιο νορμαλ και κλασικο ακουσμα τουλαχιστον.

καλη τυχη
Καλες ακροασεις

Reaction score
13
Στα παραπανω υπηρξε ασαφης διατυπωση.

Επρεπε να γραψω

Στην περιπτωση οποιουδηποτε λαμπατου (εκτος OTL) οταν συνδεεις ενα 4ωμο Ηχειο, αντι για την ληψη των 4Ω, στην ληψη των 8Ω, χανεις την μιση Ισχυ καθως μεταφερεις στις λαμπες Εξοδου το μισο φορτιο.

Αυριο με τον κηδεμονα μου

Reaction score
0
Στα παραπανω υπηρξε ασαφης διατυπωση.

Επρεπε να γραψω

Στην περιπτωση οποιουδηποτε λαμπατου (εκτος OTL) οταν συνδεεις ενα 4ωμο Ηχειο, αντι για την ληψη των 4Ω, στην ληψη των 8Ω, χανεις την μιση Ισχυ καθως μεταφερεις στις λαμπες Εξοδου το μισο φορτιο.

Αυριο με τον κηδεμονα μου
Και με αυτον το τροπο μπορει να γινει ζημια στις λαμπες? (να υπερθερμανθουν?)

Reaction score
0

καλησπερα μιχαλη!

οταν ενα ηχειο εχει μινιμουμ αντισταση στα 4 ομ το ηχειο μπαινει στα 4?
οχι βεβαια, οχι γενικευοντας.
μπορει ναι , μπορει οχι.
ενας κανονας συνηθως ειναι οτι με ενα γουφερ το βαζουμε στα 8 με δυο στα 4 αλλα και παλι αυτο δεν ειναι γενικο.
το βαζουμε εκει που ακουμε καλυτερα!

και το λεω αυτο γιατι το συγκεκριμενο που κατεβαινει λιγο πιο κατω απο τα 4, παιζει σαφως καλυτερα στην εξοδο των 8 ομ
αυτο πιθανα συμβαινει γιατι η αντισταση του ηχειου εχει πολλα σκαμπανεβασματα σε κοντινες συχνοτητες, ανεβοκατεβαινοντας ετσι στην κλιμακα ωμ, αλλα και γιατι η αντισταση του δεν εχει συνολικα πολυ μεγαλο ευρος.

το ηχειο για το οποιο μιλαμε ειναι το ηλιαδα es με την κορνα ΤΖ, οχι με το τουιτερ που ειχε το παλιοτερο ανταλ, και αντικατασταθηκε προσφατα απο το esw.
ειναι ιδιο εξωτερικα με το τρεχον μοντελο με καποιες διαφορες στην κορνα του τουιτερ και αλλου. και για να γινω πιο συγκεκριμενος ειναι αυτο που ειχε τεσταρει ο ηχος, το οποιο το ειχα αγορασει με το που εμφανιστηκε πολυ πριν το τεστ. παντα ψωνιζα με το αυτι. αν υπαρχει βεβαια και τεστ ακομα καλυτερα.
δεν ξερω λοιπον αν μιλας και εσυ για το συγκεκριμενο ηχειο.

η βλακεια που ειχα κανει ηταν οτι αργοτερα αγορασα το πριμαλουνα χωρις να τον ακουσω με το τριανγκλ ΜΕΣΑ στο χωρο μου. τον ειχα ακουσει με τα vienna.
και παρολο που το ακουσμα μου φαινοταν ξενερουα, αν και πολυ καλο, υπεθεσα οτι με τα τριανγκλ, το ακουσμα απλα θα γινει πιο ζωντανο και σπιρτοζικο. ελα ομως που θες η τοτε εμπειρια μου, θες η βλακεια μου με εσπρωξε στο λαθος.

σε αλλον χωρο, το σχημα ηταν απο ανεκτο εως πολυ καλο, μεσα ομως στο κακο ηχητικα σαλονι μου με συνθετο με τζαμαριες αναμεσα στα ηχεια και μεγαλη τηλεοραση εντος του συνθετου, το αποτελεσμα ηταν το συστημα να εχει πολυ επιθετικα πριμα με συνεπεια το κουραστικο ακουσμα.

τελικα ισορροπησα το ακουσμα με λαμπες ηλεκτραρμονιξ χανοντας ομως ετσι τον αερα του ακουσματος, παιρνοντας ενα πιο σμουθ ηχο, χανοντας πολυ σε αναλυση.

το πιο καλο με αυτο το ηχειο θα ηταν να ειχε ενα λαμπατο συνδεδεμενο στα 8 ομ για μιντ και τουιτερ και ενα λαμπατο στα 4 ομ για μπασα. (αν αυτο βεβαια μπορουσε να γινει) :)

το συγκεκριμενο ηχειο θελει επαρκεια ρευματος κατι που γινοταν φανερο οταν το επαιζα με τον εξακαναλο σονυ 1080ι., ή με τον nad 3020 ακομα και αν τον ειχα το διακοπτη στα 4 ομ.
δεν συνεβαινε το ιδιο με το λαμπατο, πιθανα γιατι η λαμπα εχει περισσοτερα ρευματα.

το συγκεκριμενο ηχειο , βρηκε τελικα το μαστορα του στον nad 352 με τον οποιο δενει εκπληκτικα. και δεν βγαζει καμια επιθετικοτητα στα πριμα.
παραλληλα ο πριμαλουνα δεν εχει επιθετικα πριμα πανω στα KLH ακουστικης αναρτησης, ουτε και στα ταννου φιουσιον, στον ιδιο παντα χωρο του σαλονιου μου. οποτε ο συνδιασμος δυο λαμπρων πριμων ηταν το προβλημα.

ομως αυτο δεν ενδιαφερει το φιλο που ψαχνει ηχειο για τον λαμπατο του.

αν ο φιλος που ψαχνει ηχεια μπορουσε να αγορασει το abby , δεν θα του συνιστουσα αλλο ηχειο για να συνοδευσει ενα π-π με ελ34.

ομως επειδη η τιμη του ξεφευγει πολυ, θα τον προετρεπα αναλογα και με το χωρο του να ακουσει και κανενα ηχειο ακουστικης αναρτησης...

ευχαριστω για την προτροπη με το ανταλ, αλλα οντας κατοχος του abby της cain πια, που παιζει με τον SET ayon spark , ειμαι αλλου :)
η επομενη αναβαθμιση θα ειναι μαλλον ενα φουλ ρεηντζ στα 4κ ή το ομοκεντρικο δεκαιντσο της ταννου.

τελος ναι, το ηχειο για να το κανεις να κελαηδησει πρεπει να εχεις και γνωσεις μαυρης μαγειας! λολ

δεν ειναι ενισχυτες που εχεις να κανεις μονο με τεχνολογικη αρτιοτητα.
τα ηχεια ειναι μουσικα οργανα. ή μαλλον πρεπει να ειναι τετοια.
ειναι κατι το ζωντανο.
και σιγουρα η τριανγκλ ξερει να φτιαχνει τετοια. (παντα μεσα στα ορια της κατηγοριας τιμης του).

οπως εχω ξαναπει και αλλου, το βασικο σε ενα συστημα, με δεδομενο το χωρο, ειναι το ταιριασμα ενισχυτη -ηχειου.
αν αυτο δεν πετυχει αστα να πανε.

δυστυχως μεχρι τωρα δεν ειχα τη τυχη να ακουσω τον scout για παραδειγμα για να μπορεσω να εκφερω γνωμη σε σχεση με τον πριμα λουνα, αλλα αυτο που θα επαναλαβω για μια ακομα φορα (και τελευταια σε τουτο το νημα) ειναι οτι αν δεν παρει τον ενισχυτη του παραμασχαλα να παει να ακουσει πανω του διαφορα ηχεια, τοτε θα ψωνισει στα τυφλα.
και βεβαια το καλυτερο θα ηταν να ακουσει το συνδιασμο στο χωρο του αν τοσο ο ενισχυτης οσο και το ηχειο ειναι αναλυτικα και ο χωρος ειναι κακος.

εγω την πατησα με ενα εξαιρετικο ηχειο του χιλιαρικου, ελπιζω να μην παθει το ιδιο και ο συναδελφος.

προσωπικες αποψεις βεβαια ολες αυτες που σιγουρα δεν θα συγκρινονται με τις εμπειριες σου, αλλα επειδη στα φορουμς εχω δει απιστευτες γνωμες λες και πολλοι δεν εχουν αυτια οταν ακουν , εκφρασα την δικη μου οπτικη.
η οποια εχει να κανει παντα οχι με τεχνικες γνωσεις τοσο , οσο με την οποια εμπειρια ακουσματων που εχω.
(και δεν εχω ακουσει λιγα...)

τα λεμε.

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Επιλογη ηχειων για λαμπατο

καλησπερα μιχαλη!

Νικολα εισαι "ποταμος" που λενε οι πολιτικοι.
Κατι επι της διαδικασιας και με το συμπαθειο. Καλυτερα να μην απευθυνεσαι ονομαστικα σε ενα μελος οταν αυτα που λεγονται πιθανα αφορουν κι αλλους. Σιγουρα δεν θελεις να υποτεθει πως δεν χωρανε τριτοι στην κουβεντα.

Παμε παρακατω

οταν ενα ηχειο εχει μινιμουμ αντισταση στα 4 ομ το ηχειο μπαινει στα 4?
οχι βεβαια, οχι γενικευοντας.
μπορει ναι , μπορει οχι.

Εξαρταται και απο τις δυνατοτητες του Ενισχυτη.

ενας κανονας συνηθως ειναι οτι με ενα γουφερ το βαζουμε στα 8 με δυο στα 4 αλλα και παλι αυτο δεν ειναι γενικο.
το βαζουμε εκει που ακουμε καλυτερα!

Πραγματι το συνδεουμε εκει που μας ευχαριστει, χωρις ιδιαιτερο προβλημα οταν προκειται για λαμπες.

και το λεω αυτο γιατι το συγκεκριμενο που κατεβαινει λιγο πιο κατω απο τα 4, παιζει σαφως καλυτερα στην εξοδο των 8 ομ
αυτο πιθανα συμβαινει γιατι η αντισταση του ηχειου εχει πολλα σκαμπανεβασματα σε κοντινες συχνοτητες, ανεβοκατεβαινοντας ετσι στην κλιμακα ωμ, αλλα και γιατι η αντισταση του δεν εχει συνολικα πολυ μεγαλο ευρος.

Καπως ετσι

το ηχειο για το οποιο μιλαμε ειναι το ηλιαδα es με την κορνα ΤΖ, οχι με το τουιτερ που ειχε το παλιοτερο ανταλ, και αντικατασταθηκε προσφατα απο το esw.
ειναι ιδιο εξωτερικα με το τρεχον μοντελο με καποιες διαφορες στην κορνα του τουιτερ και αλλου. και για να γινω πιο συγκεκριμενος ειναι αυτο που ειχε τεσταρει ο ηχος, το οποιο το ειχα αγορασει με το που εμφανιστηκε πολυ πριν το τεστ. παντα ψωνιζα με το αυτι. αν υπαρχει βεβαια και τεστ ακομα καλυτερα.
δεν ξερω λοιπον αν μιλας και εσυ για το συγκεκριμενο ηχειο.

Επειδη δεν ξερω τα μοντελα απ'εξω, μιλαω για το μοντελο με το Μεταλλικο Τουιτερ θολου.

η βλακεια που ειχα κανει ηταν οτι αργοτερα αγορασα το πριμαλουνα χωρις να τον ακουσω με το τριανγκλ ΜΕΣΑ στο χωρο μου. τον ειχα ακουσει με τα vienna.
και παρολο που το ακουσμα μου φαινοταν ξενερουα, αν και πολυ καλο, υπεθεσα οτι με τα τριανγκλ, το ακουσμα απλα θα γινει πιο ζωντανο και σπιρτοζικο. ελα ομως που θες η τοτε εμπειρια μου, θες η βλακεια μου με εσπρωξε στο λαθος.

σε αλλον χωρο, το σχημα ηταν απο ανεκτο εως πολυ καλο, μεσα ομως στο κακο ηχητικα σαλονι μου με συνθετο με τζαμαριες αναμεσα στα ηχεια και μεγαλη τηλεοραση εντος του συνθετου, το αποτελεσμα ηταν το συστημα να εχει πολυ επιθετικα πριμα με συνεπεια το κουραστικο ακουσμα.

τελικα ισορροπησα το ακουσμα με λαμπες ηλεκτραρμονιξ χανοντας ομως ετσι τον αερα του ακουσματος, παιρνοντας ενα πιο σμουθ ηχο, χανοντας πολυ σε αναλυση.

Καλως.
Παντως ο ενισχυτης που αναφερεσαι ειναι χαρακτηριστικος για περιορισμενη οδηγηση και δυναμικα καθως, ειναι που ειναι σχετικα μικρος, εχει και το κυκλωμα AUTOBIAS που κανει αρκετη συμπιεση, απο σχεδιασης δε, τον δουλευουν ΠΟΛΥ χαλαρα μηπως και τα φτυσει καμμια λαμπα Εξοδου. Τωρα βαλε του εσυ ακομη και την πιο σπεσιαλ EL34. Δεν θα τον κανεις σε καμμια περιπτωση καθαροαιμο. Αντε να παρεις λιγο διαφορετικες χροιες. Ομως δεν ειναι αυτο το ζητουμενο σε αυτον τον Ενισχυτη.

το πιο καλο με αυτο το ηχειο θα ηταν να ειχε ενα λαμπατο συνδεδεμενο στα 8 ομ για μιντ και τουιτερ και ενα λαμπατο στα 4 ομ για μπασα. (αν αυτο βεβαια μπορουσε να γινει) :)

το συγκεκριμενο ηχειο θελει επαρκεια ρευματος κατι που γινοταν φανερο οταν το επαιζα με τον εξακαναλο σονυ 1080ι., ή με τον nad 3020 ακομα και αν τον ειχα το διακοπτη στα 4 ομ.

Ερχεσαι στα λογια μου.
Ομως ...

δεν συνεβαινε το ιδιο με το λαμπατο, πιθανα γιατι η λαμπα εχει περισσοτερα ρευματα.

Δεν ειναι οτι εχει περισσοτερα ρευματα η συγκεκριμενη λαμπα.
Απλα, εχοντας ουτως ή αλλως λιγοτερα ρευματα, και με χαλαρη συξευξη μεταξυ πρωτευοντος-δευτερευοντος του Μετ/στη εξοδου, οι τυχον διαφορες αναμεσα στις δυο καταστασεις ειναι λιγοτερο θεαματικες.

το συγκεκριμενο ηχειο , βρηκε τελικα το μαστορα του στον nad 352 με τον οποιο δενει εκπληκτικα. και δεν βγαζει καμια επιθετικοτητα στα πριμα.
παραλληλα ο πριμαλουνα δεν εχει επιθετικα πριμα πανω στα KLH ακουστικης αναρτησης, ουτε και στα ταννου φιουσιον, στον ιδιο παντα χωρο του σαλονιου μου. οποτε ο συνδιασμος δυο λαμπρων πριμων ηταν το προβλημα.
ομως αυτο δεν ενδιαφερει το φιλο που ψαχνει ηχειο για τον λαμπατο του.
αν ο φιλος που ψαχνει ηχεια μπορουσε να αγορασει το abby , δεν θα του συνιστουσα αλλο ηχειο για να συνοδευσει ενα π-π με ελ34.
ομως επειδη η τιμη του ξεφευγει πολυ, θα τον προετρεπα αναλογα και με το χωρο του να ακουσει και κανενα ηχειο ακουστικης αναρτησης...

Τωρα αυτο, σε σχεση με τα υψηλα, που κολλαει ?

ευχαριστω για την προτροπη με το ανταλ, αλλα οντας κατοχος του abby της cain πια, που παιζει με τον SET ayon spark , ειμαι αλλου :)

Συγνωμη, το abby δεν ειναι ΕΝΕΡΓΟ γουφερ ή κανω λαθος ? Τοτε τι οδηγει ο SET ?
Μηπως εχεις και το bailey (Full Range σε Voigt horn) παρεα του ?
O Spark φαινεται πολυ ενδιαφερον μηχανημα.

η επομενη αναβαθμιση θα ειναι μαλλον ενα φουλ ρεηντζ στα 4κ ή το ομοκεντρικο δεκαιντσο της ταννου.

τελος ναι, το ηχειο για να το κανεις να κελαηδησει πρεπει να εχεις και γνωσεις μαυρης μαγειας! λολ

δεν ειναι ενισχυτες που εχεις να κανεις μονο με τεχνολογικη αρτιοτητα. τα ηχεια ειναι μουσικα οργανα. ή μαλλον πρεπει να ειναι τετοια. ειναι κατι το ζωντανο.

Χμ... Aυτο ειναι μια αποψη.
Θαλεγα μια σχεδιαστικη σχολη.

και σιγουρα η τριανγκλ ξερει να φτιαχνει τετοια. (παντα μεσα στα ορια της κατηγοριας τιμης του).

Η Triangle δεν φτιαχνει τετοια (μουσικα οργανα)
Να μου λεγες η Sonus Faber ...

οπως εχω ξαναπει και αλλου, το βασικο σε ενα συστημα, με δεδομενο το χωρο, ειναι το ταιριασμα ενισχυτη -ηχειου.
αν αυτο δεν πετυχει αστα να πανε.

:cool_4:
:smoking:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.182
Members
38.541
Νεότερο μέλος
jabe