Mp3 και κόντρες

Status
Not open for further replies.
Reaction score
0
Αφού έχω δηλώσει και εγώ συμμετοχή (και το έκανα απλώς και μόνο για την συμμετοχή και για να θυμηθώ τα νιάτα μου), να πω και εγώ κάτι.

Το τι είναι mp3 και γενικότερα απωλεστικοί αλγόριθμοι συμπίεσης, κάποιοι το γνωρίζουν από όταν αυτοί άρχισαν να υλοποιούνται, κάποιοι πριν μια δεκαετία και κάποιοι άλλοι τώρα.
Δεν μου λέει κάτι αυτό, γιατί η ουσιαστική χρήση τους ξεκινάει τώρα.

Όπως πολλοί γνωρίζουν, οι αλγόριθμοι αυτοί δεν προέκυψαν μόνο για να δημιουργεί και να ακούει κάποιος αντίγραφα που και αυτό χρήσιμο είναι, αλλά καταρχήν για πολυμεσικές εφαρμογές μέσω χαμηλού bandwith μέσων (πολυμεσικών cd-dvd, internet στις τότε ταχύτητες αλλά και ακόμα και σήμερα όλοι οι σταθμοί internet broadcasting tv και radio αυτούς χρησιμοποιούν).

Εμένα με ενδιαφέρει να ακούω τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ή την αγαπημένη μου τηλεοπτική σειρά ή τις ειδήσεις από το internet, όπου και αν βρίσκομαι στον πλανητάκο μας και με μεγάλη ευκολία.Καλά τα δορυφορικά αλλά δεν είναι ότι πιο εύκολο από τεχνικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσω του videoconference μπορείς να επικοινωνήσεις με όποιον θέλεις οπτικοακουστικά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Και άλλα πολλά.

Παρόλο που όλοι αυτοί οι αλγόριθμοι, ακόμα και τώρα εξελίσσονται, οι μεθοδολογίες σύγκρισης (ITU Recommendations, BS.1116 του 1997, BS.1387 του 2001) και τα αποτελέσματα είναι λίγο πολύ γνωστά.

Ορισμένα, αν και λίγο παλιά:

http://www.telos-systems.com/techtalk/00222.pdf
http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_283-kozamernik.pdf
http://www.carnet.hr/CUC/cuc2004/program/radovi/b1_salovarda/b1_full.pdf

(σημείωση: όλα δημοσιεύσεις σε συνέδρια).

Και ένα φρέσκο βιβλίο για μεθοδολογίες αξιολόγησης:
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/bookhome/113489185/?CRETRY=1&SRETRY=0

Το θέμα του thread όμως, δεν είναι όλα τα παραπάνω ούτε καν να αναλύσουμε και να μάθουμε τους αλγόριθμους αυτούς.
Αυτό αντιλήφθηκα από τον τίτλο.

Παρασύρθηκα και εγώ επειδή θα ήθελα να δω πόσο αντιληπτές είναι οι διαφορές αυτές από κάποιον που έχει τα μέσα (hifi, hiend, hi επιπέδου...) και την εμπειρία.

Ο τρόπος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός, αλλά τι να κάνουμε, δεν θα γράψουμε και δημοσίευση.

Αν τώρα, θέλουμε να συμμετέχουμε όλοι, ας πάρει όποιος θέλει το cd (ή το Image που εγώ προτιμώ γιατί έτσι και αλλιώς pc χρησιμοποιώ για την αναπαραγωγή και δεν θα υπάρξει αλλοίωση σε αλλαγές), να αλλάξει την σειρά και να το δώσει πίσω σε αυτόν που έφτιαξε το αρχικό για να συμμετέχει και εκείνος.

Την νέα σειρά μπορεί να την στείλει σε οποίον θέλει ή σε όλους σε ένα συμπιεσμένο αρχείο, κλειδωμένο με password, που θα δώσει όταν τελειώσει η διαδικασία.

Έτσι και αλλιώς, η όλη διαδικασία για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται ειλικρίνεια.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Mp3 και κόντρες

Το test δεν έχει νόημα να το κάνει ο Κόγιας και ο Τσαρουχάς και ο Κώστας Φ....

Όχι μόνο γιατί το έχουν κάνει και έχουν ήδη σχηματίσει άποψη αλλά γιατί, σε τελική ανάλυση, κανείς δεν τους σταματάει απο το να πουν ότι δεν άκουσαν διαφορές, ακόμα κι αν άκουσαν, να δώσουν μία λάθος "μαντεψιά" για το τι άκουσαν και έτσι να στηρίξουν την άποψή τους...

Αντίθετα, οι γνώμη όσων πιστεύουν στις διαφορές και κάνουν το test έχει μεγαλύτερη αξία αφού:

α) έχουν καλύτερα ηχοσυστήματα (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν και ισχυρίζονται)
β) ακούνε καλύτερα (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν και ισχυρίζονται) και
γ) δεν μπορούν να κάνουν ανάλογο "μαγείρεμα" στα αποτελέσματά τους (εφόσον δε γνωρίζουν τη σειρά των tracks) και άρα μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα δείγματα.

Reaction score
10
Συγγνωμη που επιμενω αλλα νομιζω οτι ειναι τουλαχιστον υποχρεωση σας να αναφερετε την ακριβη διαδικασια μετατροπης των κομματιων κατι που βλεπω οτι τεχνηεντως το αποφευγεται.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Re: Mp3 και κόντρες

Συγγνωμη που επιμενω αλλα νομιζω οτι ειναι τουλαχιστον υποχρεωση σας να αναφερετε την ακριβη διαδικασια μετατροπης των κομματιων κατι που βλεπω οτι τεχνηεντως το αποφευγεται.
.
Όλα θα γίνουν, Μιχάλη.

Reaction score
7
Επισης ποιος ο λογος του τεστ αν αρνουνται να μας πουν την διαδικασια που θα προετοιμασθει το mp3.Δεν καταλαβαινω τι φοβαστε και δεν μας αναφερετε την διαδικασια.
Εγώ πάντως απόρρησα με όσους δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια "κόντρα" χωρίς να γνωρίζουν από πρίν την πλήρη ακριβή διαδικασία και τους όρους.

GTX

Reaction score
39
Εγώ πάντως απόρρησα με όσους δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια "κόντρα" χωρίς να γνωρίζουν από πρίν την πλήρη ακριβή διαδικασία και τους όρους.
Δηλαδή πως μπορεί να επηρεάσει τη συμμετοχή κάποιου αν το MP3 γίνει με τον A ή τον Β τρόπο??? :confused:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Re: Mp3 και κόντρες

Σιγά μην κάνουμε και "κόντρα" με στοίχημα τις άδειες βρε Μπάμπη...
Πείραμα είναι περισσότερο.
Κανείς δεν έχει να χάσει τίποτα... Όλοι θα γίνουν πλουσιότεροι σε εμπειρίες και θα τους μείνει και το cd να κάνουμε πλάκα στους φίλους τους. :cool_4:

Τώρα αν κάποιοι δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν σωστά τα αποτελέσματα του test και στηρίζουν το "όνομά τους" στη Hi-End κοινότητα (που με τόσο κόπο και χρήμα έφτιαξαν) στο test αυτό, πρόβλημά τους. :happy_4:

Reaction score
10
Δηλαδή πως μπορεί να επηρεάσει τη συμμετοχή κάποιου αν το MP3 γίνει με τον A ή τον Β τρόπο??? :confused:
Αμα ειναι απλη μετατροπη με τον οποιδηποτε τροπο δεν την επηρεαζει. Αν μπουν ομως και αλλα προγραμματακια η διαδικασιες στη μεση (normalization) κλπ τοτε αλλαζει το πραγμα. Και ειναι απειρα αυτα τα προγραμματακια!

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Re: Απάντηση: Mp3 και κόντρες

Mαρίνο, ανεξάρτητα απο το αν ακούμε ή δεν ακούμε διαφορές μεταξύ MP3 και CD, καλύτερα να αφήσουμε απ'έξω τις κρίσεις για τους Καθηγητές Πανεπιστημίων - ειδικά όταν είμαστε μακριά απο τον ακαδημαϊκό χώρο και δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται εκεί.
Δυστυχως ξερω πολυ καλα τι γινεται . Ισως να μην ειμαι τοσο μακρια οσο νομιζεις .

Θεωρω γελοιο καποιος καθηγητης ν ασχολειται , ελπιζω οχι μακρυτερα απο την κατοικια του , με το mp3 !!!

Reaction score
5
Re: Απάντηση: Mp3 και κόντρες

Το test δεν έχει νόημα να το κάνει ο Κόγιας και ο Τσαρουχάς και ο Κώστας Φ....

Όχι μόνο γιατί το έχουν κάνει και έχουν ήδη σχηματίσει άποψη αλλά γιατί, σε τελική ανάλυση, κανείς δεν τους σταματάει απο το να πουν ότι δεν άκουσαν διαφορές, ακόμα κι αν άκουσαν, να δώσουν μία λάθος "μαντεψιά" για το τι άκουσαν και έτσι να στηρίξουν την άποψή τους...

Ο Τσαρουχάς έκανε το τεστ και από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω έχει επιλέξει το ασυμπίεστο κομμάτι ασχέτως αν η ακρόαση δεν ήταν στο δικό του σύστημα. Οπόταν να τον κατατάσσουμε στην κατηγόρια αυτών που δεν άκουσαν η αυτών πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές θεωρώ ότι μάλλον προσπαθείς να δημιουργήσεις απλές εντυπώσεις. :cool_1:

Reaction score
5
Και η ουσία τις υπόθεσης είναι ότι στο τότε τεστ ετέσσερα από τα τέσσερα άτομα αντιλήφθηκαν τις διάφορες ασχέτως αν στην τελική εκτίμηση οι μισοί έπεσαν έξω. :happy_4:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Mp3 και κόντρες

Μιλάμε για το συγκεκριμένο test που γίνεται με το συγκεκριμένο CD.
Το test που λες εσύ έχει συζητηθεί εκτενώς σε άλλο thread και τα αποτελέσματά του κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με αυτό που ισχυρίζεσαι περί σαφούς υπεροχής του ασυμπίεστου. Μάλλον εσύ προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις, Αντώνη.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Re: Απάντηση: Mp3 και κόντρες

Δυστυχως ξερω πολυ καλα τι γινεται . Ισως να μην ειμαι τοσο μακρια οσο νομιζεις .

Θεωρω γελοιο καποιος καθηγητης ν ασχολειται , ελπιζω οχι μακρυτερα απο την κατοικια του , με το mp3 !!!
Ψάχτο λίγο παραπάνω τότε.
Εφόσον είσαι κοντά στον ακαδημαϊκό χώρο δε θα σου είναι δύσκολο.

Α, και καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον σχετικό με το αντικείμενο ε? Γιατί κι εμένα ο πατέρας μου είναι Καθηγητής Αμπελουργίας αλλά δεν έχει ιδέα για την έρευνα στον τομέα που συζητάμε εδώ.

Reaction score
3.492
Για να μην μας πιάνουν Κώτσους, οι εταιρείες παραγωγής δίσκων :

AuCDtect version 0.8 release 3
AuCDtect - is a free console program for determining the authenticity of musical CDs. By evaluating the character of audio data a CD contains, Tau Analyzer can distinguish between original studio-based recordings and those that have been "reconstructed" using a lossy audio source, such as MP3. Console app. Freeware. Downloads.. More...

http://www.true-audio.com/

Now what ?

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Mp3 και κόντρες

Ψάχτο λίγο παραπάνω τότε.
Εφόσον είσαι κοντά στον ακαδημαϊκό χώρο δε θα σου είναι δύσκολο.

Α, και καλύτερα να ρωτήσεις κάποιον σχετικό με το αντικείμενο ε? Γιατί κι εμένα ο πατέρας μου είναι Καθηγητής Αμπελουργίας αλλά δεν έχει ιδέα για την έρευνα στον τομέα που συζητάμε εδώ.

Ποια ερευνα βρε Κωστα ;;; Στο mp3 ;;

Ακομα με το mp3 ασχολουνται στο Πολυτεχνειο της Πατρας ;;; :happy_5: :happy_5:

Status
Not open for further replies.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss