Upsampling

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Αυτη ακριβως ηταν και η δικη μου ερωτηση. Τωρα πια εχω και την απαντηση.
Καλά βρε θα με τρελάνεις; Η δική σου ερώτηση όταν σου έγραψα ότι το upsampling δεν υπάρχει για να αυξάνει την πληροφορία αλλά για να μετακινεί τα φίλτρα εξομάλυνσης υψηλότερα στο φάσμα, σε μη ακουστές περιοχές, ήταν η εξής:
Αν Το upsampling επεμβαινει μονο εκτος ακουστικου φασματος, τοτε ποια η χρησιμοτητα του???
Μην κλέβεις λοιπόν και εκτός από τον επίλογο διάβασε και το κυρίως άρθρο. :114: Έτσι θα καταλάβεις αυτό που είπα, ότι δηλαδή δεν προσθέτουμε πληροφορία με το upsampling και δεν είναι ούτως ή άλλως αυτός ο σκοπός (είπα και τον σκοπό).
Δεν νομιζω ομως οτι για να μπορει να ακουει καποιος μουσικουλα χρειαζετε να γνωριζει καποιον πρωτοπορο στην ψηφιακη τεχνολογια και τις θεωριες του
Μα φυσικά! Για να ακούει μουσική το μόνο που χρειάζεται είναι αυτιά. Για να αναλύει θέματα τεχνικής φύσεως στα ψηφιακά, χρειάζεται κάτι περισσότερο όμως δεν νομίζεις; Είναι ωραία βρε συ τα ψηφιακά, όποιος μπλέκει μαζί τους τα ερωτεύεται. :126:

...

D

deleted user 10898

Guest
Νικολα μου...
Εχω την τυχη να εχω παρακολουθησει παρα πολλα transfers ειτε σε βυνιλιο ειτε σε cd (μητρα).Νομιζω οτι εχω τις στοιχειωδεις γνωσεις.
επειδη με ενδιαφερει θεωρητικα μπορεις να μου πεις εαν η μετατροπη ηταν παντα pcm η κανατε και dsd σε καποια φάση? και σε pcm με τι δειγματοληψια γινοταν συνηθως το ψηφιακο μαστερ? με τι συσκευες adc?
Nikos

Reaction score
8
επειδη με ενδιαφερει θεωρητικα μπορεις να μου πεις εαν η μετατροπη ηταν παντα pcm η κανατε και dsd σε καποια φάση? και σε pcm με τι δειγματοληψια γινοταν συνηθως το ψηφιακο μαστερ? με τι συσκευες adc?
Nikos
Μια διορθωση.....δεν καναμε...εκαναν.Εγω απλα παρακολουθουσα.

Μεχρι το 2000 που μπορουσα να παρακολουθω η το glass mastering γινοταν σε 96/24 pcm. Εαν θυμαμαι καλα χρησιμοποιουσαν converters της Apogee.

Reaction score
8
Καλά βρε θα με τρελάνεις; Η δική σου ερώτηση όταν σου έγραψα ότι το upsampling δεν υπάρχει για να αυξάνει την πληροφορία αλλά για να μετακινεί τα φίλτρα εξομάλυνσης υψηλότερα στο φάσμα, σε μη ακουστές περιοχές, ήταν η εξής:

Μην κλέβεις λοιπόν και εκτός από τον επίλογο διάβασε και το κυρίως άρθρο. :114: Έτσι θα καταλάβεις αυτό που είπα, ότι δηλαδή δεν προσθέτουμε πληροφορία με το upsampling και δεν είναι ούτως ή άλλως αυτός ο σκοπός (είπα και τον σκοπό).
Μα φυσικά! Για να ακούει μουσική το μόνο που χρειάζεται είναι αυτιά. Για να αναλύει θέματα τεχνικής φύσεως στα ψηφιακά, χρειάζεται κάτι περισσότερο όμως δεν νομίζεις; Είναι ωραία βρε συ τα ψηφιακά, όποιος μπλέκει μαζί τους τα ερωτεύεται. :126:

...
Ρε Νικο μα το Θεο δεν εχω κατασταλαξει ακομα στο εαν δουλευομαστε η στο εαν δεν μπορουμε να συνεννοηθουμε.

Σε ερωτησα:""Αν Το upsampling επεμβαινει μονο εκτος ακουστικου φασματος, τοτε ποια η χρησιμοτητα του???""
Απαντηση απο εσενα δεν πηρα.
Διαβαζοντας ολοκληρο το κειμενο του Κου Σταματακου πηρα την απαντηση :δεν είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε επακριβώς γιατί λειτουργεί.
Που εκλεψα ??? Νομιζω οτι εχω παραθεσει ολοκληρο το συμπερασμα.

Τελικα, ειλικρινα, δεν μπορω να καταλαβω την χρησιμοτητα του.

Φυσικα για να αναλυει θεματα τεχνικης φυσεως χρειαζονται τεχνικες γνωσεις που δυστυχως κανεις μας δεν εχει. Εγω τουλαχιστον, το εχω ξαναπει, δεν τις εχω.

Νικο μου στο ειπα και σε αλλο Forum. Δουλευω ψηφιακα (δυστυχως). Μου εχουν λυσει τα χερια. Πολυ καλα μεχρι εδω. Αν θελω να ακουσω μουσικουλα βαζω ενα cdακι και παιζει. Αν ομως θελησω να απολαυσω μουσικουλα, θα βαλω το gmμενο το μαυρο να κανει γυρω γυρω. Τι να κανω. Ειμαι ρομαντικος παπαρας...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Γούστο σου και καπέλο σου να ακούς ότι θέλεις βρε Βασίλη, μην απολογείσαι γι αυτό. Μιας και το θέμα μας είναι άλλο όμως, επιμένω ότι αυτό που είπα είναι απολύτως σωστό τεχνικά και αναλύεται επαρκώς στο άρθρο που παρέθεσα. Δεν είναι διαστημική τεχνολογία, είναι απλά πράγματα μόνο που χρειάζονται τον χρόνο τους και την απαραίτητη προσοχή για να τα κατανοήσουμε.

Καλημερούδια!

...

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Upsampling

Τι εννοείς στα "αναλογικά"; Αν υποψιάζομαι σωστά εννοείς ότι παίρνεις αναλογικό σήμα που είναι έτοιμο να πάει στον ενισχυτή, το κάνεις ψηφιακό και κατόπιν το περνάς από upsampler και μετά πάλι αναλογικό, και περιμένεις να έχεις καλό αποτέλεσμα;
....
...
Αυτό που εννοώ στη συγκεκριμένη κατάσταση "αναλογικό" το περιέγραψα αλλά σου ξέφυγε. Μάλιστα έγραψα για sade και Kraftwerk (ειδικά για σένα) επειδή τους είχαμε αναφέρει παλαιότερα
Αυτό που περιγράφεις όμως, είναι το επόμενο πείραμα που θέλω να κάνω και έχω την εντύπωση ότι ΝΑΙ θα πάρω καλύτερο αποτέλεσμα.
Βέβαια δεν το έχω κάνει ακόμα.

Δεν ξέρω αν βγήκε συμπέρασμα από την κουβέντα που κάνουμε....
Το αποτέλεσμα του up είναι ακουστό, ελπίζω να συμφωνούμε σε αυτό όλοι. (το αναφέρει και στο άρθρο που έβαλες Nick)
Είναι όμως καλύτερο από το αρχικό 44.1 ?
Την γνώμη μου την είπα πριν και είναι ΟΧΙ.
Δεν ξέρω όμως αν μια καλύτερη κάρτα κάνει καλύτερο up. Έχει σημασία άραγε η ποιότητα της κάρτα στο up ?

Θα έλεγε κανείς ότι δεν το έχετε δοκιμάσει-ακούσει :137:

Reaction score
4

Τι εννοείς στα "αναλογικά"; Αν υποψιάζομαι σωστά εννοείς ότι παίρνεις αναλογικό σήμα που είναι έτοιμο να πάει στον ενισχυτή, το κάνεις ψηφιακό και κατόπιν το περνάς από upsampler και μετά πάλι αναλογικό, και περιμένεις να έχεις καλό αποτέλεσμα;
...
...
Εσύ noizmaker έχεις δοκιμάσει κάτι ανάλογο με αυτό που περιγράφει ο Νίκος ?

Από αναλογικό (tape ή βινύλιο) να κάνεις κατευθείαν up.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ηχητικές διαφορές υπάρχουν και είναι δεδομένο ότι είναι προς το καλύτερο. Το ότι το upsampling έχει επικρατήσει σε studio και consumer συσκευές είναι η απλούστερη απόδειξη για κάποιον που δεν θέλει να την ψάξει. Όλα ξεκινούν από την τεχνική εξήγηση της εν λόγω λειτουργίας. Οι ακροάσεις επιβεβαιώνουν ή όχι, αναλόγως των συνθηκών, αυτά που λέει η θεωρία. Σε σωστές συνθήκες, πάντα υπάρχει επιβεβαίωση τεχνικών χαρακτηριστικών και μετρήσεων. Αλλιώς μετράς λάθος πράγμα. Μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα, δεν είναι απλό θέμα ένα συγκριτικό τέτοιας ή οποιαδήποτε μορφής.

Πάντως είναι πολύ θετικό και μόνον ότι το ψάχνετε.

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Αυτό με τις διπλές μετατροπές A/D, D/A, είναι εντελώς ανούσιο παιδιά και προσθέτει έναν σκασμό προβλήματα. Καλό είναι να αποφεύγεται. Ο μόνος λόγος να γίνει, είναι να παρεμβληθούν ψηφιακά φίλτρα στο σήμα για διόρθωση χώρου και equalization, κάτι που αν γίνει αναλογικά, μαύρο φίδι που έφαγε την ποιότητα του σήματος.

...

Reaction score
4

.... Μην βγάζετε εύκολα συμπεράσματα, δεν είναι απλό θέμα ένα συγκριτικό τέτοιας ή οποιαδήποτε μορφής.
...
Αυτός είναι και ο λόγος που το κουβεντιάζουμε :126:

Αλλά θέλω να μου πεις πέρα από την θεωρεία, εσύ έχεις ακούσει ένα cd (που είναι 44.1) και το έκανες 96. αν το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο.
Και επειδή απόσα κατάλαβα η απάντηση θα είναι ΝΑΙ, αυτή η βελτίωση έγινε σε ότι μουσική έβαλες ?
Με ποιο μηχάνημα έγινε ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Re: Upsampling

Με ποιο μηχάνημα έγινε ?
H απάντηση δεν είναι απλή.

Να σου εξηγήσω το γιατί συνοπτικά. Εγώ χρησιμοποιώ ψηφιακή διόρθωση, φίλτρα για equalization προκειμένου να έχω την απόκριση που θέλω στον χώρο μου. Για πολλούς λόγους και κυρίως την καλύτερη επεξεργασία (ακριβέστερους υπολογισμούς), του ψηφιακού σήματος, αυτή πρέπει να γίνεται σε όσο τον δυνατόν υψηλότερες αναλύσεις. Το ίδιο κάνουν και στα studio όταν περνούν το σήμα από τα διάφορα απαραίτητα ψηφιακά φίλτρα. Οι διαφορές είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Όμως και μόνον τον upsampler να χρησιμοποιήσω, υπάρχουν διαφορές προς το καλύτερο. Η ψηφιακή επεξεργασία καθώς και το τελικό στάδιο του D/A convertion, γίνεται από βαρέως τροποποιημένες μηχανές της behringer. Αντικατέστησαν με μεγάλη επιτυχία (πολύ μεγάλες διαφορές) έναν DAC της Goldmund (όσοι ξέρουν τι σημαίνει Goldmund καταλαβαίνουν).

Τα μηχανήματα είναι όλα στο profile μου. :126:

...

Reaction score
8
Re: Απάντηση: Re: Upsampling

Εσύ noizmaker έχεις δοκιμάσει κάτι ανάλογο με αυτό που περιγράφει ο Νίκος ?

Από αναλογικό (tape ή βινύλιο) να κάνεις κατευθείαν up.
Οχι ποτε. Εχω ακουσει ομως.Σαφως το αποτελεσμα ειναι "καλυτερο" αλλα οχι και σωστο. Ειναι ωραιοποιημενο.

Αυτο το καταλαβαινεις μονο οταν κανεις up σε κατι το οποιο εχεις ηχογραφησει ο ιδιος.

Επειδη εγω δεν διαθετω μηχανακια γα up μου το εκανε ενας φιλος και εκανα την συγκριση. Το αποτελεσμα ειναι αυτο που προανεφερα.

Reaction score
8
Νικο

Αν σου στειλω ενα δικο μου αρχειο wav 44.1/16 μπορεις να μπου πεις σε τι δειγματοληψια εχει γινει η ηχογραφηση ???

Μπορεις να μου το κανεις up 92/48 και να μου το επιστρεψεις να το ακουσω ???

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νικο

Αν σου στειλω ενα δικο μου αρχειο wav 44.1/16 μπορεις να μπου πεις σε τι δειγματοληψια εχει γινει η ηχογραφηση ???

Μπορεις να μου το κανεις up 92/48 και να μου το επιστρεψεις να το ακουσω ???
Για το πρώτο δεν υπάρχει τρόπος να το διαπιστώσει κάποιος, για το δεύτερο θεωρητικά γίνεται (96/24), αλλά δεν έχω τον εξοπλισμό.

...

Reaction score
8
Κατ'αρχην δεν μου ειπεσ αν σου αρεσει η φατσα μου. (Ειναι η πραγματικη αν και με κολακευει λιγο)

Κατα δευτερον αν και δεν πινω πρεπει να εγραφα μεθυσμενος. Αλλα μαλλον το καταλαβες. Σε 96/24 εννοουσα.

Τελικα ομως εκει ηθελα να καταληξω.
Πως μπορεις να λες για ενα αποτελεσμα, (οποιο), οτι κανοντας το up εχεις καλυτερο αποτελεσμα.
Αν η ολη επεξεργασια στο studio, (εγγραφη και μειξη), εχει γινει στα 44.1/16, νομιζεις οτι θα εχεις καλυτερο τελικο αποτελεσμα κανοντας το up ???

Εαν εχεις (πολυ πιθανον), το αποτελεσμα σου θα ειναι τελικα, αυτο που αρεσει σε εσενα να ακους και οχι το πραγματικο.

Με το συμπαθιο κιολας....:123:

Reaction score
4
Απάντηση: Upsampling

Κανείς άλλος που το χρησιμοποιεί....να μας πει εντυπώσεις...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Με το συμπαθιο κιολας....:123:
Με τις υγείες μας. :137:

Κατ' αρχάς, εάν μου ζητάς να βρω διαφορές με ακρόαση, αυτές σε σχέση με τι ακριβώς θα είναι ρε μάνα μ'; Για να γίνει η όποια σύγκριση σε αυτόν τον κόσμο, χρειάζονται δύο δείγματα. :114:

Δεύτερον, εάν η εγγραφή (και η μίξη/επεξεργασία) έχει γίνει απ' ευθείας σε 16/44, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ούτως ή άλλως μάπα οπότε δεν αξίζει τον κόπο.

Τρίτον, όπως σου ξαναέγραψα, το upsampling δεν προσθέτει πληροφορία αλλά στην πραγματικότητα σε βοηθά να ακούσεις πιο σωστά την πληροφορία που περιέχει το 16/44, καθώς αποφεύγεις την χρήση απότομου φίλτρου εξομάλυνσης σε συχνότητες κοντά στο ακουστικό φάσμα. Άρα και καλύτερα θα το ακούσω και πιο σωστό θα είναι. Σου είπα, αν δεν διαβάσεις το άρθρο δεν θα συνεννοηθούμε ποτέ για το ρημάδι το upsampling. :114:

p.s. Η φάτσα είναι υπέροχη!

...

Reaction score
8
Με τις υγείες μας.

Κατ' αρχάς, εάν μου ζητάς να βρω διαφορές με ακρόαση, αυτές σε σχέση με τι ακριβώς θα είναι ρε μάνα μ'; Για να γίνει η όποια σύγκριση σε αυτόν τον κόσμο, χρειάζονται δύο δείγματα.
Ποτε ζητησα ορε παιδι κατι τετοιο ???? :122:

Δεύτερον, εάν η εγγραφή (και η μίξη/επεξεργασία) έχει γίνει απ' ευθείας σε 16/44, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ούτως ή άλλως μάπα οπότε δεν αξίζει τον κόπο.
Μπα ??? :110:

Δηλαδη να τα πεταξουμε ολα τα cd.......φουντο ?????????

Τρίτον, όπως σου ξαναέγραψα, το upsampling δεν προσθέτει πληροφορία αλλά στην πραγματικότητα σε βοηθά να ακούσεις πιο σωστά

Τι ακριβως συμαινει κατα την γνωμη σου ..." πιο σωστα"

την πληροφορία που περιέχει το 16/44, καθώς αποφεύγεις την χρήση απότομου φίλτρου εξομάλυνσης σε συχνότητες κοντά στο ακουστικό φάσμα. Άρα και καλύτερα θα το ακούσω και πιο σωστό θα είναι. Σου είπα, αν δεν διαβάσεις το άρθρο δεν θα συνεννοηθούμε ποτέ για το ρημάδι το upsampling.
Επειδη διαβασα ολο το αρθρο γιαυτο προσπαθω να καταλαβω τι εννοεις.

p.s. Η φάτσα είναι υπέροχη!

...
Ε ναι ειναι αν και σου ειπα .... με κολακευει
Αν πω και για την δικια σου βεβαια............... Γιατι τοσο κερατο βρεεεεεε

Reaction score
4

...

....
Μην κάνεις κανένα αστείο :112:
Εγώ θα τα πάρω να σας απαλλάξω από την σαβούρα :138:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τα cd σου προέρχονται από masters υψηλότερων αναλύσεων. Είναι downsampling (άλλη διαδικασία μην μπερδευτούμε) αυτών. Βρες μου αν μπορείς έναν επαγγελματικό AD converter της προκοπής που να δουλεύει σε 16/44. Μην ψάχνεις τσάμπα, δεν θα βρεις.

Τι ακριβως συμαινει κατα την γνωμη σου ..." πιο σωστα"
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τελικά μιλάμε για καλύτερη άντληση πληροφορίας από το μέσο. Κατ' επέκταση υψηλότερη ηχητική πιστότητα.

Επειδη διαβασα ολο το αρθρο γιαυτο προσπαθω να καταλαβω τι εννοεις.
Για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζεις τις επιπτώσεις ενός φίλτρου συχνοτήτων στο σήμα. Όλη η ιστορία του oversampling σε ήδη ψηφιακό σήμα γι αυτό γίνεται. :126:

noizmaker;777559Ε said:
ναι ειναι αν και σου ειπα .... με κολακευει Αν πω και για την δικια σου βεβαια............... Γιατι τοσο κερατο βρεεεεεε
Άσε τα σάπια γιατί η φάτσα σου είναι φόρα παρτίδα στο internet. Μη σου τη βάλω για avatar τώρα και ψάχνεσαι. :135:

...

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.825
Members
38.502
Νεότερο μέλος