41Hz.com: Truepath

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Όχι όχι, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν έχει γράψει σε αυτό το thtread. Οι προθέσεις του είναι να κλαψουρίσει απλά και να στεναχωρήσει τον Μιχάλη. Γιατί δεν νομίζω να χάρηκε ο Μιχάλης με το πμ.

...

Reaction score
13
Ξεκινώντας από το σημαντικό της υπόθεσης, θα σου πω ότι μάλλον με την πορεία της κουβέντας πήρες μερικά πράγματα στραβά καθώς αυτό το "ούτε λίγο ούτε πολύ" που έγραψες δεν ισχύει. Φαίνεται εύκολα αν διαβάσεις πάλι και τα παρακάτω:

Είναι εκ των ων ουκ άνευ, ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που σε εκτιμούν πολύ. Προσωπικά ναι πιστεύω ότι σε κάποια στιγμή έγινες λίγο υπερβολικός, όπως και ο Πέτρος, αλλά δεν μου έκατσε στραβά. Μια σεβαστή άποψη είναι και τίποτα περισσότερο. Νομίζεις ότι δεν έχω άποψη εγώ για το αν ακούω μουσική στο σπίτι ή τεντζερέδες; Ε, ας έχει κάποιος άλλος διαφορετική άποψη, δεν θα μαλώσουμε κιόλας.

- Πάμε τώρα και στον παραπονιάρη με τα pm.
In my point of view, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Σε ένα θέμα λοιπόν για ψηφιακό diy ενισχυτή, προσπαθούν κάποιοι να πείσουν αυτόν που έφτιαξε την κατασκευή, ότι δεν θα παίξει ποτέ, ότι δεν παίζει μουσική, ότι δεν είναι hi fi κλπ κλπ. Αν αυτό που σου λέει ο φίλος ήταν αληθές, τότε στα θέματα για τους λαμπάτους, δικούς σου ή όχι, θα έμπαιναν οι ντιτζιταλοφρίκουλες να λέγανε επίσης ότι μια χαρά η κατασκευή , αλλά δεν παίζει μουσική άρα πέτα την. Από την στιγμή που δεν μπαίνουν κι αν μπούνε απλά λένε μια άποψη και όχι αφορισμούς σαν αυτούς που ακούστηκαν εδώ (δεν παίζει μουσική, δεν είναι hi fi αυτό), δεν βλέπω κανένα λόγο να παραπονιέται. Έχω άδικο;

Ξαναλέω. Η πραγματικότητα είναι μπροστά τα μάτια όλων. Σε ένα θέμα για ψηφιακούς ενισχυτές ενοχλούνται κάποιοι γιατί δεν τους γουστάρουν. Η κλαψομ@υνίαση είναι συχνό φαινόμενο στα φόρα αλλά αυτό το επίπεδο δεν είναι αντιμετωπίσιμο. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει, να ανοίγουμε θέματα μόνο για λαμπάτους για να μην ενοχλούνται κάποιοι από την άλλη άποψη ή να παραπονιούνται και οι ντιτζιταλοφρίκουλες για να έχουμε ισορροπία; Αν είχε ανοίξει ένα θέμα για τον λαμπάτο που έφτιαξε κάποιος και άρχιζαν διάφοροι να λένε ότι αυτή η απαρχαιωμένη κατασκευή είναι για τα σκουπίδια (τα λέω χοντρά για να έχουμε αντιστοιχία), τότε ίσως και να είχε δίκιο.

Δηλαδή ο παραπονούμενος, παραπονιέται επειδή, δεν μπορεί να πείσει σε ένα θέμα για ψηφιακό diy ενισχυτή, ότι όσοι ασχολούνται με την ψηφιακή ενίσχυση κάνουν μαλακία; Και αυτό στέκει τώρα και πρέπει να δώσω και σημασία; Καθαρή, ατόφια, αδυναμία έκφρασης. Για να μην πω και ψυχολογικό πρόβλημα που κάποιοι συζητάνε κάτι και χαίρονται οπότε ας τους πω ότι κάνουν μαλακία για να τους την σπάσω.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι από την στιγμή που δεν πρόκειται να πείσει ο ένας τον άλλον για οτιδήποτε, ειδικά σε κάποια θέματα, δεν χρειάζεται και άγχος. Ας του ευχηθούμε του μάστορη να έχει καλές ακροάσεις και τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα.

Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις.

...

Αυτο που καταλαβαινω σιγουρα ειναι οτι συνεχιζεις να μην θελεις ειλικρινη διαλογο, και πας να αποφυγεις την ουσια μπερδευοντας οσους δεν διαβαζουν προσεκτικα.

ΔΕν ειπα εγω ποτε "Δεν παιζουν μουσικη".
Ειπα "για το πως παιζουν ας μιλησουν αλλοι". Οπως ειπα επισης οτι "Δεν δικαιουται να λεγεται Hi Fi", και οτι "προκειται για μια υποδεεστερη μορφη Ενισχυσης". ΚΑι προσπαθησα να εξηγησω το γιατι.

ΔΕν κατηγορησα την κατασκευη κανενος, αλλα παρεθεσα μερικα προβληματα που ανεκυψαν σε ΔΙΚΗ μου κατασκευη. Τωρα εγω την εκανα την πατατα, ή ειναι το υφασμα τετοιο Θα φανει και στην πορεια. ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ να υπαρχει απο τους επομενους, και προσεκτικη παρατηρηση.

Εδειξα με συγκεκριμενο τροπο τον πραγματικο λογο για τον οποιο ο κατασκευαστης του οποιου τα σχολια παρατεθηκαν, προσπαθει να περασει απο την λαμπα στις modules, ισχυριζομενος οτι εχουν μεγαλη Ακουστικη συγγενεια (καμμια σχεση-οικονομικο ειναι το ζητημα)

Τα παραπανω δεν τα αναφερω απολογουμενος, αλλα βλεπωντας οτι η απαντηση που παιρνω εχει καπως "πολιτικαντικη" χροια, ενω εγω θα τα ηθελα πιο σταρατα.

Ο "παραπονιαρης" εστειλε το ΡΜ σαφως πριν την προσφατη εξελιξη αυτου του τοπικ. Μην τα συνδεεις. Εξαλλου δεν ειναι ο μονος.
Και δεν ειναι "μαστορας" οπως το εννοεις.

Η κλαψομ@υνίαση είναι συχνό φαινόμενο στα φόρα, αλλα παντως οχι απο εκεινα που θα απετρεπαν καποιον απο το να συνεχισει να συμμετεχει, οπως συμβαινει με αυτα που επισημαινει η δευτερη παραγραφος του ΡΜ.

Την παραθεση εκ μερους σου των αποσπασματων που επιχειρουν να γλυκανουν την σουπα, την αντιλαμβανομαι σαν ενδειξη καλης θελησης, την αποδεχομαι και το κλεινω εδω απο την μερια μου. Η αξιολογηση οσων γραφτηκαν ειναι στην κριση του καθενος.

Μην ξεχναμε βεβαια οτι ακομη και αν η class D, συνανταει ευνοικη υποδοχη απο ορισμενους αποδεκτες, (για τους γνωστους λογους), δεν παυει κατα την γνωμη μου να ειναι μια υποδεεστερη μορφη Ενισχυσης γιατι ετσι εχει σχεδιαστει. Η αποδοχη της ειναι θεμα συγκεκριμενων συμβιβασμων, που αλλοιμονο, δεν ειναι κατακριτεοι (τα παντα ειναι αποτελεσμα συμβιβασμων), πλην αυτη θεωρω οτι ειναι η πραγματικη διασταση των πραγματων.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η γνώμη σου Μιχάλη είναι από εμένα τουλάχιστον απολύτως σεβαστή, καθώς τρέφω μεγάλη εκτίμηση για το άτομό σου.

...

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Εύλογη απορία...
Αφού τα Truepath είναι τόσο καλά γιατί η εταιρία φαλίρισε και έκλεισε?:118::118::118::118:
Γιατί ο Dr. Tripathi μπορεί να ήταν καλός επιστήμονας αλλά από οικονομικά σκράπας - κάτι που δε συγχωρείται εύκολα αν οι ανταγωνιστές σου είναι του μεγέθους της Texas Instruments κλπ..
Υπάρχει εκτενής εξήγηση στο σχετικό thread του diyaudio. Μάλιστα είχα βάλει και το σχετικό link πριν καιρό. Αν δεν βαριέσαι ψάξτο.

Reaction score
10
Θα ήθελα εν μέσω καταιγιστικών "πυρών" να πω δημόσια στον Κώστα καλορίζικος ο ενισχυτής!

Τα αρχικά ηχητικά δείγματα είναι πολύ θετικά, αλλά θα πούμε περισσότερα σε λίγες μέρες...

ΥΓ: Παρακαλώ για να είμαστε σωστοί να μην αποκαλούμε τους ενισχυτές τάξης Δ ψηφιακούς
γιατί οι περισσότεροι είναι αναλογικότατοι!
Υπενθυμίζω ότι για να πούμε κάτι ψηφιακό πρέπει να υπάρχουν πεπερασμένα-διακριτά σήματα.
Αφού στους περισσότερους με αναλογικές εισόδους δεν κβαντίζεται το σήμα πουθενά αυτό παραμένει αναλογικό...

Reaction score
13
Θα ήθελα εν μέσω καταιγιστικών "πυρών" να πω δημόσια στον Κώστα καλορίζικος ο ενισχυτής!

Τα αρχικά ηχητικά δείγματα είναι πολύ θετικά, αλλά θα πούμε περισσότερα σε λίγες μέρες...

ΥΓ: Παρακαλώ για να είμαστε σωστοί να μην αποκαλούμε τους ενισχυτές τάξης Δ ψηφιακούς
Υπενθυμίζω ότι για να πούμε κάτι ψηφιακό πρέπει να υπάρχουν πεπερασμένα-διακριτά σήματα.
Αφού στους περισσότερους με αναλογικές εισόδους δεν κβαντίζεται το σήμα πουθενά αυτό παραμένει αναλογικό...
Πραγματι, ο ορος "ψηφιοποιηση" που εχω χρησιμοποιησει σε προηγουμενα ποστ δεν ειναι ο πλεον δοκιμος για το ειδος της επεξεργασιας που γινεται μεσα στους class D ενισχυτες οπως ο Truepath. Ειναι ομως ο πιο καταλληλος για να δημιουργησει, σε οσους δεν διαθετουν αυστηρα τεχνικα κριτηρια τους σωστους συνειρμους οσον αφορα την ολη διαδικασια και το τελικο αποτελεσμα της ταξης Δ.

Θελω να πω οτι εαν προβαλλαμε την ταξη Δ σαν καθαρα αναλογικο τροπο Ενισχυσης ΔΕΝ θα διναμε την πραγματικη διασταση του πραγματος στον μη τεχνικο αναγνωστη.

Η ταξη Δ ειναι αναλογικη οσο και η ταξη Γ που ειναι και αυτη αναλογικος τροπος ενισχυσης μεν, αλλα ακαταλληλος για αναπαραγωγη μουσικης.

ΚΑΙ στην ταξη Γ γινεται ουσιαστικα Διακοπτικη Ενισχυση, μονο που ο σκοπος μας εκει ειναι να αναδειξουμε στην εξοδο το υψισυχνο φερον σημα σε ημιτονο, ενω στην στην ταξη Δ ο σκοπος ειναι να εξουδετερωσουμε το φερον (αλλο εαν σε καποιες εφαρμογες αποδεικνυεται οτι μπορει να διαφευγει) και να αναδειξουμε οσο πιο ακεραια γινεται την Audio πληροφορια, που υπαρχει με την μορφη διαμορφωσης.

ΚΑΙ στην ταξη Γ, χρησιμοποιουμε στην εξοδο παρομοια με την ταξη Δ διαταξη L-C, πανω στην οποια θα αναπτυχθει ενα ημιτονο, (την στιγμη που εμεις ενισχυουμε παλμους), και θα απορριφθουν οι περισσοτερες αρμονικες του.

ΚΑΙ στην ταξη Γ, η ενεργειακη αποδοση της βαθμιδας ειναι υψηλη, της ταξης του 75 %, λογω και εδω της διακοπτικης Ενισχυσης, που σηκωνει χρηση υψηλοτερων τασεων λειτουργιας και υψηλοτερων ρευματων, καθως τα ενεργα εξαρτηματα της βαθμιδας εργαζονται με διαλλειματα (κβαντα που λεει κι ο Στεφανος) που τους δινουν τον χρονο να ψυχονται.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Σωστός!

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει κακιά συνήθεια από πολύ κόσμο. Νταξ λίγο το κακό.

...

GF

Reaction score
27
Φταιει και το D ολιγον τι!
Πω να τους πουμε? PWM δεν ειναι ευηχο! :144:

Reaction score
4
Παντως οτι ειχα αναλογικο ενισχυτη με ενα τεραστιο τσιπ στην μεση πραγματικα δεν το περιμενα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.639
Φίλε μου Μιχάλη (ξέρεις καλά πόσο σε γουστάρω και πόσο σε εκτιμώ) κακώς κλαίγεσαι όταν εκφράζω την άποψή μου. Επαναλαμβάνω (γιατί βλέπω δυσκολεύεσαι να το κατανοήσεις) ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.

Αν δε θες να την ακούς, κι αν συμπεριφέρεσαι έτσι, προσπαθείς να την ΦΙΜΩΣΕΙΣ, και τίποτε άλλο. :141:

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα φόρα είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης και αναπόφευκτα (καλώς κι όχι κακώς) θα υπάρχει και η δική σου άποψη και η δική μου και όλων όσων συμμετέχουν. (αν δεν τολμούν ή αν δεν το αντέχουν, όπως το φιλαράκι σου που πόσταρες το pm του, ας σταματήσουν τα φόρα κι ας ασχοληθούν με το ψάρεμα!!! μα καλά, πλάκα κάνεις? είναι σοβαρά πράγματα αυτά?)

Είμαι βέβαιος πως δεν πάσχεις από σύνδρομα κατωτερότητας ή ανασφάλειας (είναι δεδομένη η τεχνική σου κατάρτιση) και εξεπλάγην όταν διάβασα (μόλις τώρα) τα ποστ σου.

Η προσωπική μου άποψη είναι γραμμένη στα ποστ μου και τίποτε παραπάνω. Και μάλιστα είναι γραμμένη με μεγάλη δόση ειλικρίνειας και εντελώς μα εντελώς ανιδιοτελώς (δεν υπάρχει κανένα απολύτως προσωπικό συμφέρον - με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης του συμφέροντος ή του κέρδους)

Σε αυτό και μόνο σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζω να απαντώ (εκφράζοντας την ταπεινή μου άποψη), ενώ σε επί προσωπικού (μεταξύ μας) δήθεν εκ μέρους μου υποτιμητικές για σένα σπόντες δε πρόκειται ούτε να απαντήσω ούτε να επανέλθω διότι δεν στέκουν.

Πάντα όμορφα παίζω για να αγαπιόμαστε, κάντο κι εσύ ( χο χο χο)

ειπα οτι "Δεν δικαιουται να λεγεται Hi Fi", και οτι "προκειται για μια υποδεεστερη μορφη Ενισχυσης".
Διαφωνώ, όπως διαφωνεί και πολύς κόσμος που τα χρησιμοποιεί, όπως επίσης διαφωνεί κι όλος ο ειδικός τύπος, αλλά έχεις το ελεύθερο να τον γράψεις στα παλιά σου τα παπούτσια....

Σαφώς είναι Hi-Fi ενισχυτές, και πολύ πιο Hi-Fi από πολλούς ακριβότερούς τους, λαμπάτους ή τρανζιστοράτους.

Και μιλώ πέραν του ονομαστικού ορισμού του "Hi-Fi", του οποίου τις προδιαγραφές σαφώς τηρεί σε αντίθεση με πχ πανάκριβους λαμπάτους με υψηλότατο THD που αντικειμενικά δε δικαιούνται τον χαρακτηρισμό Hi-Fi.

ΚΑι προσπαθησα να εξηγησω το γιατι.
Αν εννοείς την "ψηφιοποίηση" και τα RF, δεν είναι ούτε επαρκείς ούτε αποδεκτές (ΙΜΗΟ πάντα) αποδείξεις-εξηγήσεις, αντιθέτως είναι απλές εκφράσεις της προσωπικής σου άποψης, βεβαίως σεβαστές.

ο κατασκευαστης του οποιου τα σχολια παρατεθηκαν, προσπαθει να περασει απο την λαμπα στις modules, ισχυριζομενος οτι εχουν μεγαλη Ακουστικη συγγενεια (καμμια σχεση-οικονομικο ειναι το ζητημα)
Το "καμιά σχέση" με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι έχουν Ακουστική συγγένεια (όπως εύγλωττα ανέφερες) και σε αυτό συμφωνώ με τον συγκεκριμένο κατασκευαστή από τη μικρή μου προσωπική πείρα, όπως επίσης συμφωνούν και πάρα πολλοί άλλοι χρήστες "ψηφιακών" ενισχυτικών ανά τον πλανήτη.

Το οικονομικό ή πολιτικοοικονομικοκοινωνικό κλπ πλαίσιο είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο και δε το σχολιάζω.

Τα παραπανω δεν τα αναφερω απολογουμενος, αλλα βλεπωντας οτι η απαντηση που παιρνω εχει καπως "πολιτικαντικη" χροια, ενω εγω θα τα ηθελα πιο σταρατα.
Εκτίμησή σου. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η δική σου άποψη για την "ψηφιακή" ενίσχυση είχε "πολιτικάντικη" χροιά, εμπλεκόμενη και συσχετιζόμενη με πολιτικές συγκάλυψης - απόκρυψης τεχνολογιών ενσωματωμένων σε modules, καθώς και με κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις - μεθοδεύσεις μεγαλοεταιριών προς επιδιόρθωση αυτών ή έμμεσης απαξίωσης καταρτισμένου κατά τα λοιπά τεχνικού προσωπικού. Αυτά σεβαστά βεβαίως και ορθότατα ως σκέψεις, ουδεμία όμως σχέση έχουν με το Hi-Fi ως τελικό για τον καταναλωτή αποτέλεσμα, ενώ οι πολιτικοοικονομικές του προεκτάσεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι ακόμα ευρύτερες, και ίσως καλό είναι σε άλλο θρεντ να τις αναπτύξουμε περαιτέρω.

Μην ξεχναμε βεβαια οτι η class D δεν παυει κατα την γνωμη μου να ειναι μια υποδεεστερη μορφη Ενισχυσης γιατι ετσι εχει σχεδιαστει. Η αποδοχη της ειναι θεμα συγκεκριμενων συμβιβασμων, που αλλοιμονο, δεν ειναι κατακριτεοι (τα παντα ειναι αποτελεσμα συμβιβασμων), πλην αυτη θεωρω οτι ειναι η πραγματικη διασταση των πραγματων.
Αυτή είναι η προσωπική σου άποψη, σεβαστή βεβαίως.
(αν και τα τσουβαλιάζεις όλα σε μια τάξη, σαφώς ξεπερασμένη, την D, διαπράττοντας μέγα σφάλμα ΙΜΗΟ)

Η προσωπική μου άποψη είναι πως υποδεέστερη μορφή ενίσχυσης είναι τα λαμπάτα ενισχυτικά και ιδίως τα SET, ενώ υποδεέστερη μορφή τροφοδοσίας είναι τα τυπικά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά, ιδίως τα λαμπάτα. (ΙΜΗΟ)

Κατά την (ταπεινή μου) λοιπόν άποψη η διακοπτική τεχνολογία στα ενισχυτικά στάδια και στα στάδια τροφοδοσίας υπερέχει οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας.

Η "μαγκιά" οποιασδήποτε υλοποίησης είναι να ξεπεραστούν τα εγγενή προβλήματα που την χαρακτηρίζουν, είτε μιλάμε για τρανζιστοράτο ενισχυτή είτε για διακοπτικό τροφοδοτικό.

Η επιτυχία αυτής της ορθά υλοποιημένης κατασκευής κρίνεται όχι μεμονωμένα, αλλά σε συνάρτηση με το κοστολόγιό της (τι να τον κάνω τον σωστό ενισχυτή στα 300,000 ευρώ...)

Και υπάρχουν ορθά υλοποιημένες κατασκευές, επώνυμες και όχι.
Πχ πόσο προβληματικά είναι τα διακοπτικά τροφοδοτικά της Linn (είτε σε ενισχυτές είτε σε DAC) ή της Jeff Rowland?
Ή ακόμα και σε ένα σωρό πχ DVD players της αγοράς....
Μήπως όλα τα ραδιόφωνα στα σπίτια με DVD-player δε δουλεύουν? Αν είναι δυνατόν....

Δυστυχώς λίγοι (ακόμα) έχουν επαρκή τεχνογνωσία για διακοπτικές υλοποιήσεις στο χώρο του audio, αλλά όσο πάνε αυξάνονται, προς όφελος του καταναλωτή.

ΥΓ. Κλείνω αυτό το θέμα (ό,τι είχα να πω το είπα) και δε θα επανέλθω, θεωρώ δεδομένο πως δε τρέχει κάστανο μεταξύ μας Μιχάλη, ο σεβασμός μου προς τον τεχνικό Μιχάλη Σπέρτο και στις υλοποιήσεις του είναι δεδομένος, καθώς και η συμπάθειά μου προς εσένα, τον άνθρωπο και φίλο Μιχάλη. Οι τεχνολογικές προτιμήσεις - (ή και κολλήματα αν θες) του καθενός είναι σεβαστά και όπως δεν έχω μπει ποτέ σε θρεντ με μια λαμπάτη υλοποίηση να θίξω τα μειονεκτήματά της ώστε να προσπαθώ να την απαξιώσω και να προσπαθώ να αποδείξω την σαφή κατωτερότητά της σε σχέση πχ με τρανζοστοράτες υλοποιήσεις χαμηλότερου THD, πιστεύω πως όμοια οφείλει να κάνει ο κάθε έμπειρος συμφορουμίτης, βλέποντας με θετική ματιά τα προτερήματα μιας υλοποίησης που μπορεί να καλύψουν πλήρως τον ενδιαφερόμενο μουσικόφιλο.

Reaction score
3.926
Η μείωση του κόστους παραγωγής ενός ενισχυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της εξέλιξης των ηλεκτρονικών και της τεχνολογίας γενικότερα. Μην σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ένα τσιπάκι μπορεί να υπερκαλύψει τις ανάγκες ενίσχυσης σήματος με την χαμηλότερη δυνατή παραμόρφωση.
Βέβαια δεν είναι πάντα σίγουρο ότι μπορούν να ακολουθήσουν όλοι αυτή την οδό της εξέλιξης, να κατασκευάζουν ενισχυτές με σχεδόν ασήμαντο κόστος υλκών σε σχέση με τις αντίστοιχες κατασκευές της περασμένης 20ετίας.
Βέβαια πάντα θα υπάρχουν και οι ρομαντικοί άνθρωποι που θα προτιμούσαν να κάθονται σε μια ψάθινη χειροποίητη παραδοσιακή καρέκλα να πίνουν τον καφέ τους, από το να κάθονται σε μια πολυθρόνα γραφείου της SATO άρτια σχεδιασμένη από ομάδες τεχνικών και ορθοπεδικών ιατρών .
Ετσι και με τον ήχο, ποτέ δεν ξέρουμε τι είναι τελικά αυτό που θα μας ικανοποιήσει περισσότερο ηχητικά.
Μπορεί να είναι ένας ενισχυτής λυχνίας που θα εμφανίζει αδυναμίες οδήγησης, έντονη αρμονική παραμόρφωση αφού θα παράγει ταυτόχρονα και συχνότητες που δεν υπάρχουν στο πηγαίο σήμα και με ανώμαλη απόκριση συχνότητας όταν θα οδηγεί ένα πραγματικό ηχείο.
Μπορεί να είναι όμως και ένα τεχνολογικό αριστούργημα ενισχυτή τελευταίας γενιάς στερεάς κατάστασης τάξης Τ, με μη μετρήσιμη -με απλά μέσα- αρμονική παραμόρφωση και με απίστευτη ικανότητα οδήγησης οποιουδήποτε ηχείου κατασκευάστηκε ποτέ στον πλανήτη.

minas

Πισιά
Reaction score
4.426
Πραγματι, ο ορος "ψηφιοποιηση" που εχω χρησιμοποιησει σε προηγουμενα ποστ δεν ειναι ο πλεον δοκιμος για το ειδος της επεξεργασιας που γινεται μεσα στους class D ενισχυτες οπως ο Truepath. Ειναι ομως ο πιο καταλληλος για να δημιουργησει, σε οσους δεν διαθετουν αυστηρα τεχνικα κριτηρια τους σωστους συνειρμους οσον αφορα την ολη διαδικασια και το τελικο αποτελεσμα της ταξης Δ.

Θελω να πω οτι εαν προβαλλαμε την ταξη Δ σαν καθαρα αναλογικο τροπο Ενισχυσης ΔΕΝ θα διναμε την πραγματικη διασταση του πραγματος στον μη τεχνικο αναγνωστη.

Η ταξη Δ ειναι αναλογικη οσο και η ταξη Γ που ειναι και αυτη αναλογικος τροπος ενισχυσης μεν, αλλα ακαταλληλος για αναπαραγωγη μουσικης.

ΚΑΙ στην ταξη Γ γινεται ουσιαστικα Διακοπτικη Ενισχυση, μονο που ο σκοπος μας εκει ειναι να αναδειξουμε στην εξοδο το υψισυχνο φερον σημα σε ημιτονο, ενω στην στην ταξη Δ ο σκοπος ειναι να εξουδετερωσουμε το φερον (αλλο εαν σε καποιες εφαρμογες αποδεικνυεται οτι μπορει να διαφευγει) και να αναδειξουμε οσο πιο ακεραια γινεται την Audio πληροφορια, που υπαρχει με την μορφη διαμορφωσης.

ΚΑΙ στην ταξη Γ, χρησιμοποιουμε στην εξοδο παρομοια με την ταξη Δ διαταξη L-C, πανω στην οποια θα αναπτυχθει ενα ημιτονο, (την στιγμη που εμεις ενισχυουμε παλμους), και θα απορριφθουν οι περισσοτερες αρμονικες του.

ΚΑΙ στην ταξη Γ, η ενεργειακη αποδοση της βαθμιδας ειναι υψηλη, της ταξης του 75 %, λογω και εδω της διακοπτικης Ενισχυσης, που σηκωνει χρηση υψηλοτερων τασεων λειτουργιας και υψηλοτερων ρευματων, καθως τα ενεργα εξαρτηματα της βαθμιδας εργαζονται με διαλλειματα (κβαντα που λεει κι ο Στεφανος) που τους δινουν τον χρονο να ψυχονται.
Ενώ έλεγα ότι δεν θα επανέλθω γιατί εν πολλοίς το είχαμε καλύψει το θέμα, θέλω να κάνω μερικές ακόμα παρατηρήσεις για όσα ειπώθηκαν.
Παρ' όλο που η αναλογία με την τάξη Γ είναι ακριβέστατη, είναι λίγο παραπλανητική -δεδομένου ότι η τάξη Γ είναι για την Δ, ότι ειναι και η Β για την Α. Τόσο η Β όσο και η Γ δεν κάνουν για ήχο.
Μια ακόμη αξιοσημείωτη διαφορά Γ και Δ είναι ότι λόγω της υψηλής παραμόρφωσης της τάξης Γ συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το LC σε περιοχή συντονισμού ενώ στην θεωρητικά απλούστερη περίπτωση της Δ σαν απλό βαθυπερατό φίλτρο. Επίσης ο Στέφανος νομίζω αναφερόταν σε κβαντισμένες τιμές του σήματος και όχι σε κβάντα χρόνου, αλλά όλα αυτά είναι μόνο θέμα σημειολογίας.
Για να μην κουράσω: Προτείνω χάριν απλότητας να αφήσουμε στο πλάι την αναλογία με την τάξη Γ.

Όσον αφορά στο θέμα ορολογίας, είναι καλή ιδέα να τους αποκαλούμε διακοπτικούς ενισχυτές, δεδομένου ότι είναι το κατεξοχήν κοινό χαρακτηριστικό της τάξης. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν υλοποιήσεις τάξης Δ που είναι πράγματι (λιγότερο ή περισσότερο) ψηφιακές.

Δεδομένου ότι έγινε αναφορά στην τεχνική PWM που είναι κατά κοινή ομολογία η πιο απλή διαμόρφωση που εκμεταλλεύεται τη διακοπτική αρχή λειτουργίας, μάλλον είναι άτοπο να δανειστούμε το όνομά της για όλη την κατηγορία -δεδομένου ότι δεν είναι παρά μια από της πολλές μεθόδους που χρησιμοποιούνται.

Πάντως pseira για να είμαστε δίκαιοι, και πιο κλασικοί τρανζιστοράτοι ενισχυτές ΑΒ ένα τεράστιο τσιπ στη μέση έχουν :116:

Επιτρέψτε μου τέλος, σαν υστερόγραφο, να αστιευτώ λιγάκι με όλα τα γράμματα νέων τάξεων που έχουν ξεπηδήσει με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της διακοπτικής ενίσχυσης. Κατανοώ την ανάγκη διαφοροποίησης ενός προϊόντος, ειδικά όταν έχει σημαντική έρευνα από πίσω του, αλλά στο δικό μου μυαλό όλες αυτές οι "νέες"τάξεις, είναι απλά διαφορετικές υλοποιήσεις και δεν δικαιολογούν δικά τους γράμματα.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα μας περιμένει κι ένα Hypex/Truepath Shootout. Δράττω και αυτή την ευκαιρία για να πω άλλο ένα μπράβο στα παιδιά που έβαλαν χρόνο, κόπο και πολύ μεράκι σε αυτά τους τα πονήματα. Μόνο χαμένοι δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή την ιστορία.

Επίσης Μιχάλη, επίτρεψε μου να σε διαβεβαιώσω για όσο μετράει η άποψή μου, ότι κανένας από τους ανθρώπους που προσωπικά γνωρίζω να έχει βασίσει το σύστημα του σε διακοπτικό ενισχυτή δεν θα έκανε εκπτώσεις στην ηχητική ποιότητα χαριν κάποιας αδικαιολόγητης πίστης στη διακοπτική τεχνολογία. Το ηχητικό αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του και ελπίζω ότι σιγά σιγά θα σε φέρει και εσένα στη σκοτεινή πλευρά της διακοπτικής ενίσχυσης. Όχι σαν πανάκεια, αλλά τουλάχιστον σαν ισότιμη και μη απορρίψιμη μέθοδο ενίσχυσης, Ο καιρός γαρ εγγύς :137:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.639
minas συμφωνώ με την άποψή σου.

Ομοίως αναφέρομαι σε αυτά τα ενισχυτικά με την ορολογία "διακοπτικά".

Βέβαια, για το θέμα των διαφόρων γραμμάτων που κυκλοφορούν στην προσπάθεια να χαρακτηρίσουν "κάπως πρωτότυπα" την τάξη λειτουργίας, όντως αρχίζει να παραγίνεται το πράγμα, αλλά δε βλέπω να υπάρχει "σωτηρία" σε αυτό, διότι οι διαφορές από υλοποίηση σε υλοποίηση είναι σημαντικές (πχ από διαμόρφωση πλάτους σε σταθερή συχνότητα της D σε διαμόρφωση συχνότητας σε παλμούς ίδιου πλάτους στην Τ με σημαντικές παράπλευρες διαφοροποιήσεις στην εν γένει λειτουργία και υλοποίηση του LC) και υπάρχει σαφής ανάγκη διαχωρισμού αυτών των τεχνολογιών τόσο για ανάγκες ανάδειξης της σημαντικότητας της έρευνας όσο και για λόγους καθαρού μάρκετινγκ.

Όμως η "ατάκα" της ημέρας είναι η εξής: "δεν θα έκανε εκπτώσεις στην ηχητική ποιότητα χαριν κάποιας αδικαιολόγητης πίστης στη διακοπτική τεχνολογία" και νομίζω έθεσες λίαν εύγλωττα μια μεγάλη αλήθεια...

Reaction score
13
Ενώ έλεγα ότι δεν θα επανέλθω γιατί εν πολλοίς το είχαμε καλύψει το θέμα, θέλω να κάνω μερικές ακόμα παρατηρήσεις για όσα ειπώθηκαν.
Παρ' όλο που η αναλογία με την τάξη Γ είναι ακριβέστατη, είναι λίγο παραπλανητική -δεδομένου ότι η τάξη Γ είναι για την Δ, ότι ειναι και η Β για την Α. Τόσο η Β όσο και η Γ δεν κάνουν για ήχο.
Μια ακόμη αξιοσημείωτη διαφορά Γ και Δ είναι ότι λόγω της υψηλής παραμόρφωσης της τάξης Γ συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το LC σε περιοχή συντονισμού ενώ στην θεωρητικά απλούστερη περίπτωση της Δ σαν απλό βαθυπερατό φίλτρο. Επίσης ο Στέφανος νομίζω αναφερόταν σε κβαντισμένες τιμές του σήματος και όχι σε κβάντα χρόνου, αλλά όλα αυτά είναι μόνο θέμα σημειολογίας.
Για να μην κουράσω: Προτείνω χάριν απλότητας να αφήσουμε στο πλάι την αναλογία με την τάξη Γ.

Όσον αφορά στο θέμα ορολογίας, είναι καλή ιδέα να τους αποκαλούμε διακοπτικούς ενισχυτές, δεδομένου ότι είναι το κατεξοχήν κοινό χαρακτηριστικό της τάξης. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν υλοποιήσεις τάξης Δ που είναι πράγματι (λιγότερο ή περισσότερο) ψηφιακές.

Δεδομένου ότι έγινε αναφορά στην τεχνική PWM που είναι κατά κοινή ομολογία η πιο απλή διαμόρφωση που εκμεταλλεύεται τη διακοπτική αρχή λειτουργίας, μάλλον είναι άτοπο να δανειστούμε το όνομά της για όλη την κατηγορία -δεδομένου ότι δεν είναι παρά μια από της πολλές μεθόδους που χρησιμοποιούνται.

Πάντως pseira για να είμαστε δίκαιοι, και πιο κλασικοί τρανζιστοράτοι ενισχυτές ΑΒ ένα τεράστιο τσιπ στη μέση έχουν :116:

Επιτρέψτε μου τέλος, σαν υστερόγραφο, να αστιευτώ λιγάκι με όλα τα γράμματα νέων τάξεων που έχουν ξεπηδήσει με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της διακοπτικής ενίσχυσης. Κατανοώ την ανάγκη διαφοροποίησης ενός προϊόντος, ειδικά όταν έχει σημαντική έρευνα από πίσω του, αλλά στο δικό μου μυαλό όλες αυτές οι "νέες"τάξεις, είναι απλά διαφορετικές υλοποιήσεις και δεν δικαιολογούν δικά τους γράμματα.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα μας περιμένει κι ένα Hypex/Truepath Shootout. Δράττω και αυτή την ευκαιρία για να πω άλλο ένα μπράβο στα παιδιά που έβαλαν χρόνο, κόπο και πολύ μεράκι σε αυτά τους τα πονήματα. Μόνο χαμένοι δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή την ιστορία.

Επίσης Μιχάλη, επίτρεψε μου να σε διαβεβαιώσω για όσο μετράει η άποψή μου, ότι κανένας από τους ανθρώπους που προσωπικά γνωρίζω να έχει βασίσει το σύστημα του σε διακοπτικό ενισχυτή δεν θα έκανε εκπτώσεις στην ηχητική ποιότητα χαριν κάποιας αδικαιολόγητης πίστης στη διακοπτική τεχνολογία. Το ηχητικό αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του και ελπίζω ότι σιγά σιγά θα σε φέρει και εσένα στη σκοτεινή πλευρά της διακοπτικής ενίσχυσης. Όχι σαν πανάκεια, αλλά τουλάχιστον σαν ισότιμη και μη απορρίψιμη μέθοδο ενίσχυσης, Ο καιρός γαρ εγγύς :137:
Συμφωνουμε στα περισσοτερα. Στα τεχνικα σιγουρα.
Το μπραβο στα παιδια εχει χιλιοειπωθει απο την μερια μου.
Παρεπιπτοντως, το απολυτως πρωτο τσιπακι Ενισχυτη που κυκλοφορησε ποτε για DIYers το τιμησα δεοντως αγοραζοντας το στα 16 μου.
Ηταν το IC12 της Sinclair (2x 6watt σε ταξη ΑΒ) και κυκλοφορησε εαν θυμαμαι καλα το 1974. Επανασταση για την εποχη του.

Πες μου pls τι σημαινει shootout.
Ειναι μια διαδικασια που περιλαμβανει χρηση παλμογραφου ?
Και δεκτη FM ?

Τελος, ελπιζω οι Ηχητικες σου αναζητησεις να σε φερουν και σενα στην φωτεινη πλευρα (νηματα γαρ) της λαμπατης ενισχυσης.

Reaction score
4
Αντε που ειναι οι εντυπωσεις που μας υποσχεθηκατε ???
Εχω τρελαθει να παταω refresh!!

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.477
Members
38.703
Νεότερο μέλος