HD over 100mbps ethernet

Reaction score
2
Τελικά μετά από χρόνο ψαξίματος κατέληξα στο να έχω σπίτι μου ένα HTPC (και όχι ένα egreat) και ένα δυνατό desktop. Το desktop case είναι το HAF της Coolermaster.Και έχει πολύ υλικό HD.To HTPC έχει ξεμείνει με 160gb δίσκο και σκέφτομαι να περάσω καλωδίωση από το δωμάτιο στο σαλόνι και με ένα Map να βλέπω από το HTPC όλο το υλικό που έχω στο τέρας.

Ερώτηση λοιπόν.Έχει δοκιμάσει κανείς να δει ΗD μέσω LAN?
H καλωδίωση μου θα είναι Τ568Β με καλώδιο FTP cat5e.Η απόσταση θα είναι το πολύ 30 μέτρα.Η σύνδεση θα γίνεται μέσω του Speedtouch ST780WL. Όταν βλέπω ταινία 1080p θα έχω αποτέλεσμα ή θα μου το πηγαίνει frame frame?Θεωρητικά πιστεύω πως θα δουλεύει αλλά επειδή η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ ρωτάω μήπως και κάποιος το έχει υλοποιήσει....

EDIT:Και τα 2 pc έχουν gigabit ethernet adapter εκ'των οποίων το Mobo του desktop έχει 2 adapters.Αν το πάω καρφωτά με cross καλώδιο θα έχω καλύτερα αποτελέσματα?

Ευχαριστώ εκ'των προτέρων!

Reaction score
5
Και στις 2 περιπτώσεις η απάντηση είναι ναι. 1080p παίζει.
Με ένα gigabit switchάκι που θα συνδέσεις πάνω στο router, μπορείς να βλέπεις και internet και να έχεις τα 2 PCs συνδεδεμένα με gigabit.

Reaction score
0
Δουλεύει κανονικά και σε εμένα στα 1080 με 1gb ethernet. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω εγώ είναι, ότι μάλλον λόγω μικρής cpu (E6300) παρατηρώ κάποιες διακοπές στην κίνηση της εικόνας. Στο windows task manager + performance βλέπω cpu usage περίπου στο 60%, αλλά το ένα γράφημα πάει στο 100% συχνά πυκνά. Αντίστοιχα το networking παίζει έως 5%.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: HD over 100mbps ethernet

Και στις 2 περιπτώσεις η απάντηση είναι ναι. 1080p παίζει.
Με ένα gigabit switchάκι που θα συνδέσεις πάνω στο router, μπορείς να βλέπεις και internet και να έχεις τα 2 PCs συνδεδεμένα με gigabit.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε:το καλώδιο που χρησιμοποίησε ο geofromalimos(το ftp cat 5e) μπορεί να συνδεθεί με gigabit ethernet και να πιάνει ταχύτητες πάνω απο 100mb?Ρωτάω, γιατί στο σπίτι μου έχω περάσει αυτό το καλώδιο δικτύου και τα μπριζάκια τερματισμού είναι 100mb.Αλλάζοντάς τα με μπριζάκια 1000mb θα έχω δίκτυο fast ethernet?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Reaction score
2
1.Τα πριζάκια δεν έχουν σχέση.Κάνουν για gigabit.
2.Το FTP cat5e υποστηρίζει gigabit.
3.Η σειρά των χρωμάτων είναι σωστή?Πρέπει να είναι T568B.
4.Πως κάνεις τη σύνδεση?Φαντάζομαι μέσω κάποιου switch ή router.Ο router σου πρέπει και αυτός να έχει gigabit.Αν δεν έχει ρίχνει αυτόματα την ταχύτητα στα 100.

Reaction score
0

1.Τα πριζάκια δεν έχουν σχέση.Κάνουν για gigabit.
2.Το FTP cat5e υποστηρίζει gigabit.
3.Η σειρά των χρωμάτων είναι σωστή?Πρέπει να είναι T568B.
4.Πως κάνεις τη σύνδεση?Φαντάζομαι μέσω κάποιου switch ή router.Ο router σου πρέπει και αυτός να έχει gigabit.Αν δεν έχει ρίχνει αυτόματα την ταχύτητα στα 100.
3.Τώρα με τη σειρά των χρωμάτων μπερδεύτηκα γιατί θυμάμαι ότι τα καλώδια είχαν 8 χρώματα(μήπως είναι utp cat 5e?).Αν είναι utp,πιάνει ταχύτητες fast ethernet?
4.Το router δεν είναι gigabit.Αν βάλω ένα gigabit switch πάνω στο router θα έχω 1000άρι δίκτυο(έστω και αν το καλώδιο είναι utp cat 5e)?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Reaction score
2
Ας το πάρουμε από την αρχή.Το καλώδιο σου κάνει για gigabit.Η χρωματολογία του καλωδίου πρέπει να είναι η ακόλουθη:

Λευκό πορτοκαλί
Πορτοκαλί
Λευκό πράσινο
Μπλέ
Λευκό μπλέ
Πράσινο
Λευκό καφέ
Καφέ

Η χρωματολογία του πριζακίου είναι καθαρά θέμα πριζακίου.Εννοώ ότι τα πριζάκια γράφουν πάνω τους τα χρώματα και ανάλογα βάζεις το κάθε καλώδιο εκεί που πρέπει.

Το 568Α έχει καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό οπότε φαντάζομαι ότι έχεις το 568Β.

Αν έχω δίκιο το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα gigabit switch.

PS: Όλα τα καλώδια ethernet έχουν 8 καλώδια,8 διαφορετικών χρωμάτων.Το μόνο που αλλάζει είναι οι θωρακίσεις,η ποιότητες κτλ.

Reaction score
0
Για 1Gb δίκτυο χρειάζεται απαραίτητα καλώδιο κατηγορίας cat6.
Η σειρά των χρωμάτων δεν παίζει κανένα ρόλο φτάνει βέβαια να είναι ίδια και στα δύο άκρα του καλωδίου. Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει cross καλώδιο στο 1Gb μια και σε αυτή την ταχύτητα χρησιμοποιούνται και τα 8 καλώδια για την μεταφορά του σήματος.

Reaction score
2
Για 1Gb δίκτυο χρειάζεται απαραίτητα καλώδιο κατηγορίας cat6.
Αντιγράφω από Wikipedia:

"Cat 5 e cable is an enhanced version of Cat 5 that adds specifications for far end crosstalk. It was formally defined in 2001 as the TIA/EIA-568-B standard, which no longer recognizes the original Cat 5 specification. Although 1000BASE-T was designed for use with Cat 5 cable, the tighter specifications associated with Cat 5e cable and connectors make it an excellent choice for use with 1000BASE-T."

Σχετικό link εδώ.

Η σειρά των χρωμάτων δεν παίζει κανένα ρόλο φτάνει βέβαια να είναι ίδια και στα δύο άκρα του καλωδίου.
Έχεις δίκιο απλά για λόγους ευκολίας και για να μην ψάχνεις χρώματα μετά από πιθανή βλάβη ακολουθείς τα διεθνή πρότυπα και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει cross καλώδιο στο 1Gb μια και σε αυτή την ταχύτητα χρησιμοποιούνται και τα 8 καλώδια για την μεταφορά του σήματος.
Και πάλι έχεις δίκιο.

Reaction score
0

Αντιγράφω από Wikipedia:

"Cat 5 e cable is an enhanced version of Cat 5 that adds specifications for far end crosstalk. It was formally defined in 2001 as the TIA/EIA-568-B standard, which no longer recognizes the original Cat 5 specification. Although 1000BASE-T was designed for use with Cat 5 cable, the tighter specifications associated with Cat 5e cable and connectors make it an excellent choice for use with 1000BASE-T."

Σχετικό link εδώ.

Έχεις δίκιο απλά για λόγους ευκολίας και για να μην ψάχνεις χρώματα μετά από πιθανή βλάβη ακολουθείς τα διεθνή πρότυπα και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Και πάλι έχεις δίκιο.
Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις!Ήσουν κατατοπιστικότατος.Τώρα που γύρισα σπίτι τσέκαρα τη συνδεσμολογία και είναι Β.Ελπίζω να δουλέψουν όλα καλά!

Reaction score
2
Σήμερα έκανα δοκιμή.Δεν τοποθέτησα το καλώδιο αλλά το κλίπαρα στις 2 μεριές και το σύνδεσα. Η σύνδεση είναι - Pc με Pc χωρίς να παρεμβάλετε router ή switch.Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Έπιασε αμέσως 1Gbps και έπαιζε τα πάντα ανετότατα.Το καλώδιο ήταν 100 μέτρα.Φυσικά όταν περάσω τις καλωδιώσεις το καλώδιο δεν θα ξεπερνά τα 30-40 μέτρα απλά ήθελα να κάνω δοκιμή στις πιο "αντίξοες" συνθήκες. Επόμενο βήμα το επιμελές κρύψιμο του καλωδίου για να μην αρχίσει πάλι η μάνα μου τις φωνές...:135::135:

Reaction score
10
Επειδή στο παρών thread είδα κάποια λάθη που πρέπει να αποφεύγονται...

• Το TIA/EIA-568-B είναι το γενικότερο πρότυπο που περιγράφει
    τη δομημένη καλωδίωση και τις προδιαγραφές των προϊόντων
    που χρησιμοποιούνται/διασυνδέονται μέσω αυτής.
    Βλέπε:
    TIA/EIA-568-B

• Τα Τ568Α & Τ568Β αναφέρονται στη σειρά των συνεστραμμένων ζευγών
    στο τερματισμό των καλωδίων.
    Και τα δύο είναι ενεργά και ισοδύναμα αν και προτείνεται να
    ακολουθείται το Τ568Α (αντίθετα από ότι πρότεινε ο φίλος παραπάνω).

Τ568Α
    Λευκό πράσινο
    Πράσινο
    Λευκό πορτοκαλί
    Μπλέ
    Λευκό μπλέ
    Πορτοκαλί
    Λευκό καφέ
    Καφέ

Βλέπε την παράγραφο T568A and T568B termination:
    T568A and T568B termination

• Το να βάλουμε απλά στην ίδια σειρά τα χρώματα και από τις δύο πλευρές,
    είναι λάθος & εκτός προτύπου.
    Πολλά προβλήματα δικτύου οφείλονται στην καλωδίωση και δεν είναι
    εύκολο να εντοπιστούν.
    Και για όσους τρέξουν να πουν ότι "σε εμένα παίζει" θα απαντήσω
    ότι απλά έτυχε - δεν πέτυχε.

• Για το gigabit ethernet αν ακολουθείται το πρότυπο 1000BASE-T αρκεί
    το Cat5 UTP για αποστάσεις ακόμα και 100m.

Βλέπε:
    Gigabit Ethernet

• Όταν συνδέουμε απευθείας δύο κάρτες δικτύου χωρίς τη χρήση switch
    για να είμαστε σίγουροι ότι θα παίξει η σύνδεση θα πρέπει το
    καλώδιο να είναι crossover, δηλαδή για τα 10baseT/100baseTX
    αρκεί να βάλουμε στο ένα άκρο όπου (άσπρο-)πράσινο το (άσπρο-)πορτοκαλί και
    για το 1000BASE-T πρέπει να αντιστραφεί και το (άσπρο-)μπλε με το (άσπρο-)καφέ.
    Στην περίπτωση που μία από τις δύο κάρτες υποστηρίζει το auto-MDI-X
    θα δουλέψει και το κανονικό καλώδιο (straight) αφού την αντιστροφή
    την κάνει η κάρτα εσωτερικά.

Βλέπε:
    Ethernet crossover cable

Και λίγη προσοχή με το κυρίως θέμα μας...
Παρόλο που το 100BaseΤΧ είναι υπέραρκετό για streaming video HD,
υπάρχει περίπτωση αν χρησιμοποιούμε κάποιο μικρό router (και κάνουμε όντως routing)
να ζορίζεται να μην μπορεί να δώσει παραπάνω από 15Mbps.
Σε απλό switching δεν υπάρχουν πλέον τέτοια ζητήματα.

Reaction score
2
αν και προτείνεται να
ακολουθείται το Τ568Α (αντίθετα από ότι πρότεινε ο φίλος παραπάνω)
Πρώτη φορά το ακούω αυτό.Έχω κάνει τουλάχιστον 50 εγκαταστάσεις ή επεκτάσεις εγκαταστάσεων σε διάφορους χώρους (σχολεία,αεροδρόμια,σπίτια) και διάταξη 568Α δεν είδα πουθενά.Το 568Β έχει επικρατήσει.Τυχαίο είναι ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές καλωδίων πχ. Panduit βγάζουν κατά κύριο λόγο 568B?

Το να βάλουμε απλά στην ίδια σειρά τα χρώματα και από τις δύο πλευρές, είναι λάθος & εκτός προτύπου. Πολλά προβλήματα δικτύου οφείλονται στην καλωδίωση και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.
Επίσης πρώτη φορά ακούω αυτό περι χρωματολογίας στις 2 πλευρές.Επίσης τα προβλήματα ανιχνεύονται πολύ εύκολα με χρήση των λεγόμενων Lan Testers.Με κόστος από 35 ευρώ μέχρι μερικές 1000άδες ευρώ.

Για το gigabit ethernet αν ακολουθείται το πρότυπο 1000BASE-T αρκεί το Cat5 UTP για αποστάσεις ακόμα και 100m.
Υποστήριξε κανείς το αντίθετο?

Όταν συνδέουμε απευθείας δύο κάρτες δικτύου χωρίς τη χρήση switch για να είμαστε σίγουροι ότι θα παίξει η σύνδεση θα πρέπει το
καλώδιο να είναι crossover
Πολύ σωστά.Απλώς πλέον οι onboard κάρτες που έχουμε σχεδόν όλοι μας παίζουν και με Straight.

Παρόλο που το 100BaseΤΧ είναι υπέραρκετό για streaming video HD,υπάρχει περίπτωση αν χρησιμοποιούμε κάποιο μικρό router (και κάνουμε όντως routing)
να ζορίζεται να μην μπορεί να δώσει παραπάνω από 15Mbps.
Σε απλό switching δεν υπάρχουν πλέον τέτοια ζητήματα.
Πολύ σωστά.

Reaction score
4
Επίσης πρώτη φορά ακούω αυτό περι χρωματολογίας στις 2 πλευρές.Επίσης τα προβλήματα ανιχνεύονται πολύ εύκολα με χρήση των λεγόμενων Lan Testers.Με κόστος από 35 ευρώ μέχρι μερικές 1000άδες ευρώ.
Σαφώς έχει τεραστια σημασία το να χρησιμοποιήσεις κάποιο απο τα δύο πρότυπα και όχι απλά τα χρώμματα να είναι στην ίδια σειρά...
Μην ξεχνάς ότι πρόκειτε για συστραμένα καλώδια. Η συστροφή γίνετε κατα κύριο λόγο για την εξάληψη παρεμβολών και απωλειών (φαινόμενα κεραίας κτλ).
Εχει σημασία τι μεταφέρει κάθε καλώδιο και τι το διπλανό του...

Οπως λέει ο sp502 αν τύχει και παίξει, έτυχε... δεν πέτυχε...
Τα περι Lan testers καλά είναι, αλλά ακόμα καλύτερα είναι να γίνεται σωστή δουλειά... Αν το όργανο μέτρησης δεν είναι της τάξεως των χιλιάδων ευρώ, δεν θα ανιχνέυσει πολλά απο τα προβλήματα που (σίγουρα) θα υπάρξουν στο μέλλον.

Κατα τα αλλα και εγώ προτιμώ το 568Β, όχι για κάποιο άλλο λόγο, απλά αυτό έχω μάθει, αυτό με βολεύει... :135:

Καλές θεάσεις!!! :107:

Reaction score
10
Πρώτη φορά το ακούω αυτό.Έχω κάνει τουλάχιστον 50 εγκαταστάσεις ή επεκτάσεις εγκαταστάσεων σε διάφορους χώρους (σχολεία,αεροδρόμια,σπίτια) και διάταξη 568Α δεν είδα πουθενά.Το 568Β έχει επικρατήσει.Τυχαίο είναι ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές καλωδίων πχ. Panduit βγάζουν κατά κύριο λόγο 568B?
Αντιγράφω από την ίδια την Panduit:
What is the difference between T568A and T568B wiring schemes?
The only difference is the pin assignments for pairs 2 and 3 are reversed. TIA recommends using the T568A scheme because it is compatible with USOC 4-wire scheme, but performance-wise it makes no difference. Either wiring scheme can be used, just make sure to stay consistent.

Σε κάθε περίπτωση τα δύο είναι ισοδύναμα, απλά να μην γενικεύουμε γιατί έχουμε
κάνει 50 εγκαταστάσεις...
[Στο αρχικό σου μήνυμα το ανάφερες ότι έχει καταργηθεί το Τ568Α,
το οποίο είναι τελείως λάθος, μάλλον μπερδεύοντάς το με το πρότυπο TIA/EIA-568-A]
Δυστυχώς με 35 ευρώ μόνο τα πολύ χοντρά λάθη μπορείς να εντοπίζεις.
Αφού κάνεις όμως αυτή τη δουλειά θα έχεις και κάποιο εργαλείο
των 1000άδων ευρώ για τις πιστοποιήσεις.
Δοκίμασε να μετρήσεις το ίδιο καλώδιο βάζοντας απλά στη σειρά
τα χρώματα (πχ WBr-Br-WBl-Bl-WOr-Or-WGr-Gr) και μετά με ένα
από τα πρότυπα Τ568Α/Τ568Β και σύγκρινε τα αποτελέσματα...

Πολύ σωστά.Απλώς πλέον οι onboard κάρτες που έχουμε σχεδόν όλοι μας παίζουν και με Straight.
Δεν διαφωνώ ότι η πλειονότητα υποστηρίζει το auto-MDI-X,
αλλά κάποιος μπορεί να συναντήσει περίπτωση που να μην παίξει.

Reaction score
2
Το Τ568Β έχει επικρατήσει.Δεν θέλω να το παίζω πολύξερος επειδή έχω κάνει 50 εγκαταστάσεις.Εσύ μπορεί να έχεις κάνει 200 και να έχεις πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα.Ελπίζω να μην το πήρες προσωπικά.

Φυσικά και δεν έχω εργαλείο 1000άδων ευρώ για πιστοποιήσεις. Γιατί είμαι αλάνθαστος.:135::135::135: Αστειεύομαι φυσικά...

Να σου δείξω σχηματικά τι εννοώ για να καταλάβεις.Απ'ότι διάβασα λέμε το ίδιο πράγμα με άλλο τρόπο.Πιθανόν να μην κατάλαβα και εγώ κάπου κάτι σε όσα γράψατε:

1.Πριζάκι ή τερματισμός σε Patch panel
Και στα δύο άκρα έχω:

Λευκό πορτοκαλί
Πορτοκαλί
Λευκό πράσινο
Πράσινο
Λευκό μπλέ
Μπλέ
Λευκό καφέ
Καφέ

2.Καλώδιο δηλαδή πχ είτε από πριζάκι σε pc είτε από patch panel σε Switch
Και στα δύο άκρα έχω:

Λευκό πορτοκαλί
Πορτοκαλί
Λευκό πράσινο
Μπλέ
Λευκό μπλέ
Πράσινο
Λευκό καφέ
Καφέ

Κατάλαβες τι εννοώ?

Άλλη ερώτηση τώρα επι του θέματος.Έχεις δουλέψει ποτέ αυτά τα αυτοκόλλητα καλώδια ethernet?Αν ναι τι εντυπώσεις είχες?Σε ρωτάω γιατί θέλω το καλώδιο να περάστει όσο πιο διακριτικά γίνεται,καθως τα σαλόνια δεν είναι και οι ιδανικοί χώροι για να φαίνονται κανάλια κτλ.Σκέφτομαι την θερμοκόλλα αλλά φοβάμαι ότι πιθανόν λόγω ζέστης να αποκολληθεί και να χρειάζεται σερβις κάθε τόσο.Τι προτείνεις?

Reaction score
10
Να σου δείξω σχηματικά τι εννοώ για να καταλάβεις.Απ'ότι διάβασα λέμε το ίδιο πράγμα με άλλο τρόπο.Πιθανόν να μην κατάλαβα και εγώ κάπου κάτι σε όσα γράψατε:

1.Πριζάκι ή τερματισμός σε Patch panel
Και στα δύο άκρα έχω:

Λευκό πορτοκαλί
Πορτοκαλί
Λευκό πράσινο
Πράσινο
Λευκό μπλέ
Μπλέ
Λευκό καφέ
Καφέ
Αυτό είναι λάθος! Είναι εκτός προτύπου και ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Πρέπει να αποφεύγεται.
Το να μπουν απλά στη σειρά τα χρώματα καταλήγει στο
έτυχε, δεν πέτυχε.

2.Καλώδιο δηλαδή πχ είτε από πριζάκι σε pc είτε από patch panel σε Switch
Και στα δύο άκρα έχω:

Λευκό πορτοκαλί
Πορτοκαλί
Λευκό πράσινο
Μπλέ
Λευκό μπλέ
Πράσινο
Λευκό καφέ
Καφέ

Κατάλαβες τι εννοώ?
Αυτό είναι απόλυτα σωστό και ακολουθεί το πρότυπο Τ568Β.
Σε όλα τα σημεία του δικτύου πρέπει να ακολουθούμε το
πρότυπο Τ568Α ή Τ568Β.

Άλλη ερώτηση τώρα επι του θέματος.Έχεις δουλέψει ποτέ αυτά τα αυτοκόλλητα καλώδια ethernet?Αν ναι τι εντυπώσεις είχες?Σε ρωτάω γιατί θέλω το καλώδιο να περάστει όσο πιο διακριτικά γίνεται,καθως τα σαλόνια δεν είναι και οι ιδανικοί χώροι για να φαίνονται κανάλια κτλ.Σκέφτομαι την θερμοκόλλα αλλά φοβάμαι ότι πιθανόν λόγω ζέστης να αποκολληθεί και να χρειάζεται σερβις κάθε τόσο.Τι προτείνεις?
Όχι δεν έχει τύχει να τα χρησιμοποιήσω, αν τύχει να τα βάλεις γράψε εντυπώσεις.

Reaction score
2
Αυτό είναι λάθος! Είναι εκτός προτύπου και ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Πρέπει να αποφεύγεται.

Δηλαδή μου λες ότι αυτό εδώ,είναι εκτός προτύπου?

:111:

Reaction score
0
Συγγνώμη αλλά μην τρελλαίνεται τον κόσμο με εικασίες...
- 1000Mbps παίζει σε οτιδήποτε καλώδιο Cat-5 και πάνω. To Cat-6 είναι χοντρό καλώδιο απαιτεί ειδική εγκατάση (patch-panel, πριζάκια) και γενικά δεν συνίσταται για χρήση στο σπίτι.
Να το κάνω λίγο πιο απλό: γενικά θέλει χοντρό καλώδιο κι αν βάλετε 8 καλώδια χοντρά τηλεφωνικά μέχρι 30μ παίζει μια χαρά αρκει να κάνετε την σωστή συνδεσμολογία! Δοκιμασμένο.
- Τα χρώματα ακολουθούν συνδεσμολογία τύπαυ -Α ή τύπου -Β κι ακολουθούμε την ίδια συνδεσμολογία παντού. Επειδή στο σπίτι μου εχω Panduit σας πληροφορώ ότι παντού η εταιρεία σημειώνει και τα δύο πρότυπα (πριζάκια, πρίζες, patch-panel).

Εύχομαι τώρα να είναι κατανοητό.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.573
Members
38.718
Νεότερο μέλος
Nickk