AΠΛΑ ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ.....

Reaction score
47
Τα συνήθη τεστ που κάνουν οι ΩΡΛάδες είναι:
- το ακουόγραμμα, όπου μετράται η ευαισθησία του κάθε αυτιού στο συχνοτικό φάσμα, και μπορεί να φανεί αν υπάρχει έκπτωση της ακοής σε κάποιες συχνότητες, λόγω κάποιας βλάβης πχ ακουστικό τραύμα (μάλλον απαραίτητη προϋπόθεση για να σε δεχτεί μια λέσχη hiend'αδων είναι η προσκόμιση ακουογράμματος με την εγγραφή)
- οι ωτακουστικές εκπομπές που καταγράφουν τις αποκρίσεις του κοχλία στα ερεθίσματα, και γενικά δίνουν μια εικόνα για τη λειτουργική κατάσταση του κοχλία
- προκλητά δυναμικά απο ΩΡΛ/Νευρολόγο όπου μπορείς να δώσεις ηχητικό σήμα και να καταγράψεις την ηλεκτρική απόκριση του φλοιού (δεν ξέρω κατα πόσον χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη, μάλλον για ερευνητικούς σκοπούς ή για συγκεκριμένα περιστατικά)
- τελευταία αναπτύχθηκαν οι μέθοδοι λειτουργικής νευροαπεικόνισης. Για την περίπτωσή μας δλδ δίνουμε ηχητικό σήμα και βλέπουμε live ποιές περιοχές του φλοιού δραστηριοποιούνται και πόσο με βάση πχ την κατανάλωση γλυκόζης. Η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για έρευνα για την ώρα (ενδεικτικά αναφέρω οτι PET scanner πρέπει να υπάρχει μόνο Αθήνα 1 μηχάνημα για Ελλάδα, απ'όσο ξέρω)

Βέβαια υπάρχει πλήθος άλλων εξετάσεων για αυτιά αλλά δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν.

Λέω να ανοίξω νέο thread για τη λειτουργία της ακοής μόλις βρω λίγο χρόνο.

Reaction score
2
ο εγκεφαλος μας ειναι ενα υπεροχο οργανο το οποιο ομως δυστυχως ειναι ατελες,εχει καποια κουσουρια,τι θελω να πω μ'αυτο..
τ'αυτια μας οπως και τα ματια μας ειναι απλα οργανα καταγραφης αισθησεων,τα σηματα που ''συλλαμβανουν'' τα μεταφερουν στον εγκεφαλο για την περαιτερω επεξεργασια η οποια ειναι καθαρα υποκειμενικη,δηλαδη,βλεπουμε και ακουμε οτι ''θελει'' ο εγκεφαλος μας και οπως ειπα στην αρχη,λογω του οτι σαν οργανο ειναι ατελες εχει ως αποτελεσμα πολλες φορες να μας ''παρασυρει'' σε λαθος συμπερασματα.
Που κολλουν ολα αυτα με το φεγγαρι?
Πολυ απλα,οταν παρατηρουμε κατι αυτοματως ο εγκεφαλος ανασυρει απο την μνημη του καποιο γνωστο(οικειο) μεγεθος για να το συγκρινει με το υπο παρατηρηση αντικειμενο ωστε να ''αποφασισει'' τι ειναι αυτο που ''βλεπει'',απο τι υλικο ειναι,τι περιπου βαρος εχει και αλλα σχετικα,οταν λοιπον κοιταμε το φεγγαρι,επειδη αυτο ειναι ενα αντικειμενο πολυ μακρινο και ''βγαινει'' εξω απο τα ορια της αντιληψεως μας(λογω αποστασης και μεγεθους),προσπαθει (ο εγκεφαλος) να βρει ενα ''γνωστο'' αντικειμενο (με γνωστες διαστασεις),ωστε να το συγκρινει και να αποφασισει σε τι αποσταση βρισκεται(το υπο παρατηρηση αντικειμενο) και τι μεγεθος εχει,ετσι λοιπον οταν το φεγγαρι ειναι ''χαμηλα'' η συγκριση γινεται με καποια βουνα,κτηρια κ.λ.π που εχει ως αποτελεσμα να το βλεπουμε (το φεγγαρι) πιο μεγαλο,αφου ειναι ''κοντα'' σε καποιο γνωστο αντικειμενο (βουνο,κτηριο),αλλα οταν αυτο ''ανεβαινει'' στον ουρανο,αυτοματως ο εγκεφαλος χανει το μετρο συγκρισης και αναπαριστα αυτο που βλεπει το ματι ως πιο μικρο και με μικροτερη λεπτομερεια.
Τι θελω να πω με ολα αυτα,οτι δεν αρκει να βλεπουμε και ν'ακουμε,χρειαζονται και καποια αντικειμενικα κριτηρια ωστε να μην παρασυρομαστε απο την υποκειμενικοτητα του μυαλου μας(βλεπε μετρησεις)...:126:
Εγώ απλά απάντησα στο ερώτημα σου
αλλά δεν πρόσεξες οτι ανάφερα...τόπο και χρόνο σαν σταθερά μεγέθη.
Η απάντηση σου όμως δεν έχει καμμία σχέση με οτι με προκάλεσες να απάντησω...απλά έγραψες τα δικά σου..για δικού σου λόγους...βλέπε μετρήσεις..
Περισσότερες πληροφορίες στον φίλο της Θεοδώρας Ντάκου που σχολίασε την αστολογία και την αστρονομία

Reaction score
2
Re: Απάντηση: Re: AΠΛΑ ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ.....

Ως ιατρός.

Για περισσότερες λεπτομέρειες (πολύ περισσότερες όμως!) όποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά στο βιβλίο "Principles of Neural Science" του Eric Kandel και συνεργατών, στα αντίστοιχα κεφάλαια περί αντίληψης. Είναι αρκετά δύσκολο αν δεν έχεις εξοικείωση με βιολογικές επιστήμες, αλλά είναι ίσως το κορυφαίο βιβλίο νευροεπιστημών. (ο Kandel τιμήθηκε με το Νομπελ Ιατρικής το 2000)

Όσον αφορά το θέμα του Hi-Fi προσωπικά είμαι της άποψης οτι αν κάτι δεν "μετράει" και τόσο καλά αλλά σ'ευχαριστεί στον χώρο σου και απολαμβάνεις τη μουσικούλα σου (που είναι κι ο σκοπός) γιατί να μην το πάρεις; Αρκεί να μην πέφτεις θύμα των εκάστοτε αρπακτικών και να μην πληρώνεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Π.χ. οι αυγουλιέρες ανεξαρτήτως αν δουλεύουν ή όχι ή πώς δουλεύουν θεωρώ οτι είναι υπερτιμολογιμένες. Και μόνο αν αποτελούνται απο εξωτικά πολύτιμα μέταλλα θα δουλέψουν; Και μόνο λόγω τιμολόγησης μου μυρίζει απάτη των δύστυχων audiophiles που προσπαθούν εναγωνίως να "βελτιώσουν" το σύστημά τους. Τελικά μόνο η (κατά το δυνατόν) καλή πληροφόρηση μπορεί να πρροστατέψει, κι εδώ έχει συμβάλλει αποφασιστικά το ίντερνετ και αξιόλογα fora όπως το παρόν.

Γιά να καταλάβω....... λέμε τώρα...
οτι εσύ είσαι γιατρός...??????και εγώ αστροναύτης....
Γράφεις

Όσον αφορά το θέμα του Hi-Fi προσωπικά είμαι της άποψης οτι αν κάτι δεν "μετράει" και τόσο καλά αλλά σ'ευχαριστεί στον χώρο σου και απολαμβάνεις τη μουσικούλα σου....

Το αν κάτι δεν μετράει που αναφέρειςς έναι ένα αντιληπτικό συμπέρασμα που έβγαλες σαν Ιατρός??? ή σαν ιδιώτης???
Αλήθεια με τι διάγνωση?????

ΥΓ καλά το ιατρός τί το θέλεις .λέμε τώρα....
και τα περί αντίληψης?????

Το αυγουλίέρες και εξωτικά υλικά τι το θές????
μπρέ Ιατρέ?????

Reaction score
47

Όσον αφορά το θέμα του Hi-Fi προσωπικά έιμαι της άποψης...
Το προσωπικά πώς μεταφράζεται; ως προσωπική άποψη και μόνο στα απλά ελληνικά

Κατά τ'άλλα άλλοι υπερασπίζονται τις αυγουλιέρες επειδή "ακούγονται" καλά και "μεγαλώνουν" τον χώρο τους, χωρίς να προσφέρεται μια τεκμηριωμένη εξήγηση. (Εκτός και αν αυτή είναι η αλλαγή στον ήχο που επιφέρει η μετακίνηση ενός απ'αυτά έξω από το παράθυρο του δωματίου!)

Είχα την αίσθηση οτι forum σαν το παρόν αποσκοπούν στην ενημέρωση και την αποδοτική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του και όχι στις αναίτιες προσωπικές επιθέσεις.

Reaction score
2
Τα συνήθη τεστ που κάνουν οι ΩΡΛάδες είναι:
- το ακουόγραμμα, όπου μετράται η ευαισθησία του κάθε αυτιού στο συχνοτικό φάσμα, και μπορεί να φανεί αν υπάρχει έκπτωση της ακοής σε κάποιες συχνότητες, λόγω κάποιας βλάβης πχ ακουστικό τραύμα (μάλλον απαραίτητη προϋπόθεση για να σε δεχτεί μια λέσχη hiend'αδων είναι η προσκόμιση ακουογράμματος με την εγγραφή)
- οι ωτακουστικές εκπομπές που καταγράφουν τις αποκρίσεις του κοχλία στα ερεθίσματα, και γενικά δίνουν μια εικόνα για τη λειτουργική κατάσταση του κοχλία
- προκλητά δυναμικά απο ΩΡΛ/Νευρολόγο όπου μπορείς να δώσεις ηχητικό σήμα και να καταγράψεις την ηλεκτρική απόκριση του φλοιού (δεν ξέρω κατα πόσον χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη, μάλλον για ερευνητικούς σκοπούς ή για συγκεκριμένα περιστατικά)
- τελευταία αναπτύχθηκαν οι μέθοδοι λειτουργικής νευροαπεικόνισης. Για την περίπτωσή μας δλδ δίνουμε ηχητικό σήμα και βλέπουμε live ποιές περιοχές του φλοιού δραστηριοποιούνται και πόσο με βάση πχ την κατανάλωση γλυκόζης. Η μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για έρευνα για την ώρα (ενδεικτικά αναφέρω οτι PET scanner πρέπει να υπάρχει μόνο Αθήνα 1 μηχάνημα για Ελλάδα, απ'όσο ξέρω)

Βέβαια υπάρχει πλήθος άλλων εξετάσεων για αυτιά αλλά δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν.

Λέω να ανοίξω νέο thread για τη λειτουργία της ακοής μόλις βρω λίγο χρόνο.
Βάλε υποψηφιότητα σε γνωστό club ....σίγουρα εκει θα έχεις επιτυχία.....

Reaction score
2

Το προσωπικά πώς μεταφράζεται; ως προσωπική άποψη και μόνο στα απλά ελληνικά

Κατά τ'άλλα άλλοι υπερασπίζονται τις αυγουλιέρες επειδή "ακούγονται" καλά και "μεγαλώνουν" τον χώρο τους, χωρίς να προσφέρεται μια τεκμηριωμένη εξήγηση. (Εκτός και αν αυτή είναι η αλλαγή στον ήχο που επιφέρει η μετακίνηση ενός απ'αυτά έξω από το παράθυρο του δωματίου!)

Είχα την αίσθηση οτι forum σαν το παρόν αποσκοπούν στην ενημέρωση και την αποδοτική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του και όχι στις αναίτιες προσωπικές επιθέσεις.
Οχι βέβαια.. καμμία προσωπική επίθεση
αλλά το οσον αφορά το θέμα του Hi-Fi προσωπικά είμαι της άποψης οτι αν κάτι δεν "μετράει"

τι είναι μέτρηση γιά εσένα????

Χωρίς να έχω καμμία διάθεση γιά προσωπικές επιθέσεις
βέβαια!!!!
Πρώτα εξήγησε μας το μέτρηση
και μετά οι αυγουλίέρες κι τα εξωτικά υλικά......

ΥΓ και εγώ αυτή την αντύπωση έχω ακόμα αρκεί να αιτιολογήσεις
το μετράει...

Reaction score
47
Ok για να λυθουν καποιες παρεξηγήσεις, ανέφερα την προσωπική, υποκειμενική μου άποψη και μόνο σχετικά με hifi.
Κατά την γνώμη μου, με την σημερινή πρόοδο της τεχνολογίας θεωρώ οτι δεν υπάρχουν "κακά" προϊόντα, απλώς κάποια είναι περισσότερο "έντιμα" ή value for money απο άλλα. Απο'κει και πέρα θέλει λίγη προσοχή να ακολυθήσεις κάποιους κανόνες όπως να ταιριάξεις τα ηχεία σου με κατάλληλα ενισχυτικά ώστε πχ να μην αναθέσεις σε ενισχυτή χαμηλής ισχύος και αδυναμίας για μεγάλης έντασης ρεύματα να οδηγήσει απαιτητικά ηχεία χαμηλού φορτίου. Αποφεύγοντας τέτοιου είδους προβλήματα λοιπόν μπορείς να στήσεις σε γενικές γραμμές σωστά ένα σύστημα Α. Με ανάλογο τρόπο στήνεις και το σύστημα Β. Τα δυο συστήματα λογικά δεν θα παίζουν το ίδιο, τόσο στα αυτιά μας όσο και στις μετρήσεις. Και όπου μετρήσεις εννοώ αντικειμενικές μετρήσεις απόκρισης συχνοτήτων κλπ από μηχανήματα, σαν αυτές που βλέπουμε στις συγκρίσεις και τις δοκιμές των ηχείων. Τώρα το σύστημα Α μπορεί να παρουσιάζει μια πιο ομαλή, φυσική ή πιο κοντά στο ρεαλιστικό συμπεριφορά (καμπύλες μετρήσεων) και άρα "μετράει" πιο σωστά. Παρ'όλα αυτά το Β, τυχαίνει να μου αρέσει πιο πολύ. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο οτι δεν έχω εργαστηριακό θάλαμο ακρόασης στο σπίτι μου, αλλά ένα νορμάλ δωμάτιο με τις όποιες ατέλειες, οπότε τα συστήματα συμπεριφέρονται διαφορετικά ή στο οτι μου αρέσει ο πιο "λάθος" ήχος αλλά έτσι την βρίσκω δλδ τι να κάνουμε?
Όπως και να'χει θεωρώ οτι ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες, όπως τον προαναφερθέν για τα ενισχυτικά ή αποστάσεις ηχείων από τοίχους, μικρές βελτιώσεις χώρου κλπ μπορεί κάποιος να στήσει ένα συστημα σχετικά σωστό όπου είναι σε θέση να απολαύσει τη μουσική του, αφήνοντας πάντα περιθώρια για βελτιώσεις. Ελπίζω να έγινα κατανοητός τώρα για το τι εννοώ 'μέτρημα'.

Σχετικά με την αναφορά μου στις "αυγουλιέρες" που ενόχλησε επειδή ίσως δεν είμαι ειδήμων επί του θέματος: είναι δυνατόν στις μέρες μας να καρφώνει κάποιος ένα κομματάκι μέταλλο σε ένα ξύλο και να αξιώνει 1000-1500Ευρώ προκειμένου να βελτιώσει την ακουστική του χώρου; και μάλιστα όταν απαιτούνται πολλά τέτοια μαραφέτια για σωστό αποτέλεσμα; Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει οτι αν τα συγκεκριμένα προορίζονταν για άλλη χρήση πχ βιομηχανίες και όχι για χαιεντ, θα πωλούνταν στην ίδια τιμή; Μάλλον 10 φορές πιο κάτω στην χειρότερη...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: AΠΛΑ ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ.....

Σχετικά με την αναφορά μου στις "αυγουλιέρες" που ενόχλησε επειδή ίσως δεν είμαι ειδήμων επί του θέματος: είναι δυνατόν στις μέρες μας να καρφώνει κάποιος ένα κομματάκι μέταλλο σε ένα ξύλο και να αξιώνει 1000-1500Ευρώ προκειμένου να βελτιώσει την ακουστική του χώρου; και μάλιστα όταν απαιτούνται πολλά τέτοια μαραφέτια για σωστό αποτέλεσμα; Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει οτι αν τα συγκεκριμένα προορίζονταν για άλλη χρήση πχ βιομηχανίες και όχι για χαιεντ, θα πωλούνταν στην ίδια τιμή; Μάλλον 10 φορές πιο κάτω στην χειρότερη...
Παρακαλώ να λείπουν οι ανακρίβειες...
Δεν είναι απλά ένα κομμάτι μέταλλο πάνω σε ένα ξύλο. Έχει και 2 μπλε χάντρες για το ξεμάτιασμα. Γιατί άμα στο ματιάσουν το σύστημα οι γείτονες δεν σε σώζει κανένα καλώδιο, ούτε καν οι κύβοι ζάχαρης στον τοίχο...

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.341
Απάντηση: AΠΛΑ ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ.....

Είναι κύβοι indian rosewood και όχι ζάχαρης, παλιοεσκεμμένε παραπληροφοριοδότη

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

τι είναι μέτρηση γιά εσένα????
Η μέτρηση δηλαδή μπορεί να είναι άλλο πράγμα γι εσένα, άλλο γι αυτόν και άλλο για εμένα; Τι να πω ρε φίλε. Αυτές οι συζητήσεις είναι για μικρά παιδιά και το θέμα καταντά γελοίο. Εδώ και 30 σελίδες, μικροί και μεγάλοι, επιστήμονες και μη, σου λένε ότι αυτό που κάνεις είναι μια βλακεία και μισή. Αν σου δείχνει κάποιος το φεγγάρι κι εσύ κοιτάς το δάχτυλο, 500 χρόνια να περάσουν, σε κάθε επιχείρημα εσύ θα βρίσκεις κάτι να γράφεις, κάτι που στέκει μόνον στο δικό σου μυαλό. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο ένας άνθρωπος αυτής της λογικής να "συνέλθει". Go on λοιπόν, κάνε ότι καταλαβαίνεις. Απλά επειδή μας διαβάζει και κόσμος που δεν αξίζει της ίδιας τύχης, να ξεκαθαρίσω ότι δυστυχώς στο όνομα της ελευθερίας του λόγου που υπάρχει στο AVSite, που και που θα διαβάζουμε και τέτοια.

...

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.341

ΚΥΡΡΡΡΡΡΙΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ!...... Δεν το περίμενα ΠΟΤΕ από σας αυτό!... Σεβασθείτε τους κανονισμούς και συγκρατηθείτε παρακαλώ. Και πάνω απ' όλα δεν χωρούν "δυτυχώς" στο θέμα της ελευθερίας του λόγου. Που θα βρούμε δωρεάν διασκέδαση χωρίς αυτήν, ε; Το σκεφτήκατε;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Είναι κύβοι indian rosewood και όχι ζάχαρης, παλιοεσκεμμένε παραπληροφοριοδότη
Πάρα πολύ σωστά!! Γιατί, αν ήταν ζάχαρη θα έλιωνε. Ενώ έτσι ξύλινα που είναι, μπορείς να το ποτίσεις με πατσουλί, χωρίς να φοβάσαι ότι θα λιώσουν. Το πρόβλημα είναι να διαλέξεις πατσουλί που να ματσάρει με τη μουσική που ακούς. Το μοναδικό μειονέκτημα αυτού του high end προϊόντος είναι πως για να αλλάξεις ρεπερτόριο, να ακούσεις κάτι άλλο δηλαδή, πρέπει να περιμένεις να ξεμυρίσουν τα ξυλαράκια. Διότι, αλλιώς, φαντάσου ας πούμε να ακούς κανένα "Μπεστ οβ" της ψηνθιάς, φορώντας στο σύστημα το πατσουλί Α, και ξαφνικά να στη βαρέσει να ακούσεις AC/DC. Τζίφος! Δεεε γίνεται έτσι! Πρέπει να περιμένεις κάνα εξάμηνο, να ξεμυρίσει το πατσουλί Α, μετά να ποτίσεις τα ξυλαράκια με το πατσουλί Βου, και τότε θα ακούς τις χρειές σωστά. Το high end θέλει τη ρέγουλά του. Αμ πώς...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Αααααα, μιας ήρθε το θέμα στις μετρήσεις, για πείτε μου κατιτίς. Ποιος τελεστικός, μεγάλος και τρανός, μετράει καταπληκτικά, αλλά από ήχο ντεν πχιάνει και πολλά πσάργια; :116: :137:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.436
Νομίζω ότι εδώ και αρκετές απαντήσεις δεν έχει πλέον κάτι άλλο να δώσει αυτό το θέμα.
Ο αγαπητός IRON είχε μια προσωπική εμπειρία και μάλιστα στο χώρο του, την οποία και περιέγραψε.
Το να προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα τέτοιων καταστάσεων ή να πειστεί ότι τελικά δεν αξίζει το κόπο δεν οδηγεί πουθενά.
Ούτε εκείνος αλλά ούτε και οι διαφωνούντες πρόκειται να αλλάξουν γνώμη.

Πάντως σαν γενικότερα συμπεράσματα έχει χρήσιμα στοιχεία το θέμα.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι το φαινόμενο της ακρόασης μουσικής είναι ψυχοακουστικό ( ή σωστότερα νοητικο-ακουστικό καθότι η ψυχή δεν συμμετέχει καθόλου) και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Reaction score
1
Για πές μας? Για την ιστορία opa627 σε συνδυασμό με LM4562 που έχω βάλει τώρα, μου ακούγονται αιώνες καλύτερα απο τα NE6552 (ίσως κάνω λάθος κανά νουμεράκι σε αυτό το μοντέλο) που είχα πρίν.

Reaction score
4

Αααααα, μιας ήρθε το θέμα στις μετρήσεις, για πείτε μου κατιτίς. Ποιος τελεστικός, μεγάλος και τρανός, μετράει καταπληκτικά, αλλά από ήχο ντεν πχιάνει και πολλά πσάργια; :116: :137:
Απο "6" αρχιζει ? :121:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.095
Members
38.528
Νεότερο μέλος
Nikos67