Δικάναλο σύστημα και Subwoofer...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τελικά στον χώρο της υψηλής πιστότητας (και ποιότητας) αναπαραγωγής μουσικής, κατά πόσον η έννοια του subwoofer είναι συμβατή; Ρωτάω για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα μιας και από ότι βλέπω μερικοί νομίζουν ότι τα subwoofers εφευρέθηκαν από τον... George Lucas. :126:

Ξεκινώντας, ας δώσει κάποιος παρακαλώ έναν ορισμό για το subwoofer.

...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Απάντηση: Δικάναλο σύστημα και Subwoofer...

There's no such thing as a system for music reproduction, but for sound reproduction. Period.

sk

Reaction score
501

Και αφού εμπεδώσουμε τα όσα ορθώς μας θυμίζει ο CC, ας σκεφτούμε ότι το “system” που αναφέρει, μπορεί να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους– αναλόγως του επιδιωκομένου αποτελέσματος.
Ειδικά δε για τον τελευταίο του κρίκο (τα ηχεία), οι τρόποι υλοποίησης συνήθως ονομάζονται και “δρόμοι” (μονόδρομα, δυδρομα, τριδρομα κ.λ.π. ηχεία)

Ε, ένας από τους “δρόμους” αυτούς, είναι και το sub !

Εξυπακούεται ότι η ποιότητα / πιστότητα του, θα πρέπει να συμβαδίζει με τα υπόλοιπα ...:142:

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Ο επιθυμητός και ρεαλιστικός ρόλος ενός sub είναι διπλός.
Ο ένας είναι ο γνωστός: το να πάρουμε όλη ή την μισή κάτω οκτάβα που λείπει από τα ηχεία μας.
Ο δεύτερος και, κατά τη γνώμη μου πιο κύριος, είναι οτι λόγω του ψυχοακουστικού φαινομένου, ακούμε τελείως διαφορετικά και τις μεσαίες αλλά και τις υψηλές συχνότητες.
Με ένα sub κομμένο γύρω στούς 50 κύκλους, θα παρατηρήσετε οτι μια φωνή, ένα βιολί ή ένα πιατίνι ακούγονται σωστότερα και πληρέστερα.
Θ.Ζ.

Reaction score
53
Απάντηση: Re: Δικάναλο σύστημα και Subwoofer...

Με ένα sub κομμένο γύρω στούς 50 κύκλους, θα παρατηρήσετε οτι μια φωνή, ένα βιολί ή ένα πιατίνι ακούγονται σωστότερα και πληρέστερα.
Θ.Ζ.
γιατι ομως?

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Re: Δικάναλο σύστημα και Subwoofer...

γιατι ομως?
Γιατί κάποια 2 ή 7KHz ακούγονται διαφορετικά σε ένα ηχητικό περιβάλλον με 45Hz στα 0db και σε -8db.

Επιχείρησε να δεις ένα μπλέ χαρτί μέσα σε κόκκινο και μέσα σε κίτρινο φόντο και θα δείς 2 διαφορετικά μπλέ.

Reaction score
53

οκ,καταλαβα
ευχαριστω.

Reaction score
2
Το σύστημα μου δεν είναι high end παρ'όλα αυτά θεωρώ πως η απουσία του sub με ενοχλεί σε μερικά ακούσματα.Σίγουρα η γνώμη μου δεν μετράει όσο άλλων έμπειρων χρηστών του forum απλώς εγώ ένα sub στο σύστημα θέλω να το έχω.Με κάνει να νιώθω περισσότερο τη μουσική που ακούω.

Reaction score
4

Στην αρχή είχα και εγώ τις αμφιβολίες μου αλλά τώρα που το έχω σε καμία περίπτωση δεν το αποχωρίζομαι..... :616:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.814

Τελικά στον χώρο της υψηλής πιστότητας (και ποιότητας) αναπαραγωγής μουσικής, κατά πόσον η έννοια του subwoofer είναι συμβατή;
100% συμβατή. Ουδεμία ασυμβατότης... :137:

...μερικοί νομίζουν ότι τα subwoofers εφευρέθηκαν από τον... George Lucas. :126:
Αυτή η "εντύπωση", αν και λανθασμένη στη βάση της, είναι λογική διότι τα σαμπ εισήλθαν μαζικά στους χώρους ακροάσεων του κοινού με την έλευση του 5.1, ως υποχρεωτικά.

Ξεκινώντας, ας δώσει κάποιος παρακαλώ έναν ορισμό για το subwoofer.
Είναι αυτό κάτω από το γούφερ.\ :138:

Δηλαδή σε μια σχεδίαση ηχείου 2 δρόμων (γούφερ - τουίτερ) όταν προσθέτεις σαμπγούφερ το μετατρέπεις αυτομάτως σε ηχείο 3 δρόμων. Πρέπει ιδανικά να παίζει σαν να ήταν εξ'αρχής το ηχείο σχεδιασμένο ως 3-δρομο. Να ξεκινάει το σαμπγούφερ εκεί που σταματάει το γούφερ. Η άριστη εφαρμογή του ανωτέρω σημαίνει κρος υψηπερατό στο γούφερ και χαμηλοπερατό στο σαμπγούφερ, με τέτοιες κλίσεις-αποκοπές, ώστε το σύνολο να είναι φλατ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.814

προφανώς, αν το γούφερ του δίδρομου πχ ηχείου έχει ομαλή - εκτεταμένη απόκριση έως πολύ χαμηλά, πχ μέχρι τους 18 κύκλους, με ταυτόχρονη άνετη αναπαραγωγή των επιθυμητών στάθμεων, η χρήση σαμπγούφερ είναι εντελώς άχρηστη.

Ομοίως άχρηστη είναι η χρήση υπερτουίτερ όταν το τουίτερ του δίδρομου πχ ηχείου μας ξεπερνά ομαλά σε απόκριση τους 20KHz. (εκτός κι αν θες να ακούν κάτι κι οι νυχτερίδες ή ο υπέρηχας....)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.814

There's no such thing as a system for music reproduction, but for sound reproduction. Period.
+1.
:145:

Kαι με τα πάνελ που θέλουν sub τι γίνεται;
αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αλήθεια, γιατί θέλουν σαμπ τα πάνελ? :118::109:

Θ.Ζ.
Διαφωνώ. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει ή όχι σαμπ. Σημασία έχει αν αναπαράγονται σωστά ή όχι οι συχνότητες στο ακουστό φάσμα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Θαύμα! Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπλύνουμε τη ρετσινιά και να επαναφέρουμε και τα ρυθμιστικά τονικότητας. Αρκετά πια με αυτή την ηλίθια υστερία της άδειας πρόσοψης του προενισχυτή, και της "αγνότητας" και της "μη επέμβασης" στο σήμα. Εδώ κυκλοφορούν προενισχυτές της πλάκας και ηχεία για προσάναμα, τα μπάσα και τα πρίμα τους μάραναν.

Δεν ξέρω αν είδατε και το άλλο, αυτό εδώ. "Audiophile integrated stereo power amplifier with high output performance". Μου τελείωσε το λεμόνι, βάζω ξίδι. Ήθελα να ήξερα τί πίνουν...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.814

...Εδώ κυκλοφορούν προενισχυτές της πλάκας και ηχεία για προσάναμα, τα μπάσα και τα πρίμα τους μάραναν....
και σε ό,τι κοστολόγιο επιθυμείς! Για όλους έχει ο μπαχτσές! :135::135::135:

Reaction score
47
Re: Απάντηση: Δικάναλο σύστημα και Subwoofer...

Θαύμα! Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπλύνουμε τη ρετσινιά και να επαναφέρουμε και τα ρυθμιστικά τονικότητας. Αρκετά πια με αυτή την ηλίθια υστερία της άδειας πρόσοψης του προενισχυτή, και της "αγνότητας" και της "μη επέμβασης" στο σήμα. Εδώ κυκλοφορούν προενισχυτές της πλάκας και ηχεία για προσάναμα, τα μπάσα και τα πρίμα τους μάραναν.

Δεν ξέρω αν είδατε και το άλλο, αυτό εδώ. "Audiophile integrated stereo power amplifier with high output performance". Μου τελείωσε το λεμόνι, βάζω ξίδι. Ήθελα να ήξερα τί πίνουν...
Τα ποτεσιομετρα καταστρεφουν τον ηχο. Period.
Αλλο οι ουτως ή αλλως προβληματικες σχεδιασεις που αφαιρουν τις τονικες ρυθμισεις για μουρη.
Αν ακους ομως με προενισχυτη με ladder ποτενσιομετρο και ποιοτικους ρελεδες για επιλογη εισοδου, πιστεψε με αν χρησιμοποιησεις πλακετα για τονικη ισσοροπια εχασες.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Απάντηση: Re: Απάντηση: Δικάναλο σύστημα και Subwoofer...

Τα ποτεσιομετρα καταστρεφουν τον ηχο. Period.
Αχ ναι, το ξέχασα... Προσθέτουν κόκκο... ααααατςςςςςςς... :114:

Reaction score
47
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Δικάναλο σύστημα και Subwoofer...

Αχ ναι, το ξέχασα... Προσθέτουν κόκκο... ααααατςςςςςςς... :114:
Μπα δεν ειναι αυτο. Ο κοκκος αντιθετα δινει αναλογικη χροια:138:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.095
Members
38.528
Νεότερο μέλος
Nikos67