ΑΓΟΡΑ Digital ΚΑΛΩΔΙΟΥ

Μηνύματα
25
Reaction score
1
Καλημέρα σε όλους. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και όπως κάθε χρόνο όλοι μας όλο και κάποια αγορά θα κάνουμε, έτσι για το καλό...
Φέτος λοιπόν μεταξύ άλλων, ενδιαφέρομαι για την αγορά ενός digital καλωδίου για την σύνδεση μεταξύ transport και dac. θα ήθελα λοιπόν να με συμβουλέψετε τι να προσέξω και να μου προτείνετε κάποια για να μην χάσω την μπάλα. Το ποσό που θέλω να διαθέσω δεν είναι και τόσο μεγάλο(το μέγιστο 300,00€).
Τα μηανήματα μου είναι : MARANTZ 6000 KIS(ως DAT)
MUSICAL FIDELITY A3(DAC)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Μηνύματα
904
Reaction score
239
Dimitri to poso pou dineis gia digital kalwdio nomizw oti einai iperarketo egw exw VDH kai to pira girw sta 80-100 evrw. Episis apo diafora alla polu ftina kalwdia pou eixa sto digital den eixa akousei kamia diafora aplws ta VDH ta vrika prosfora apo katastima pou ekleine kai ta pira
 

Μηνύματα
1.401
Reaction score
1.096
Οταν θελησα ψηφιακο coaxial καλωδιο για εγγραφες απο το CD στο CDR, εψαξα βαση χαρακτηριστικων και οχι βαση ηχου. Αγορασα τα WBT Νexten και το Ultralink Digital Pro Interconnect. Και τα δυο εχουν προδιαγραφες 75 Ohm. Συνολικο κοστος καλωδιου 1μ. γυρω στα 90 ευρο.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Εχεις δοκιμάσε σύνδεση με οπτική ίνα ?
Δοκίμασε το, κοστίζει ελάχιστα.

Η οπτική ίνα δίνει στο δικό μου Marantz 63 KIS περισσότερο αέρα στις υψηλές και λιγότερο μπάσο. Το Marantz έχει αρκετό μπάσο και η οπτική το μειώνει αισθητά χωρίς όμως να χάνει σε έλεγχο.

Εχω επίσης παράλληλη συνδεση με VDH The First Ultimate που είναι πολύ πιο ζεστό και ουδέτερο.
Ο κ. VDH στην έκθεση που έγινε στο Πεντελικό μου ανέφερε οτι το συγκεκριμένο καλώδιο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και σαν ψηφιακό γιατί είναι καθαρό 75 άρι.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Αν θέλεις, μπορώ να σου δανείσω ένα VDH The First Ultimate για να κάνεις τη δοκιμή σου.
Το μήκος του καλωδίου που έχω είναι 60 εκατοστά.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια στιγμή και μια κοινή ακρόαση με διαφορα καλώδια.
Επίσης θα μπορούσαμε να ακούσουμε και τον λαμπάτο προενισχυτή μου στο σύστημά σου μαζί με το τροποποιημένο DAC της Behringer.
Υπάρχει ειδικό thread για το set αυτό στην DIY κατηγορία.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.112
Reaction score
20.608
Θεωρώ, ότι η αγορά ενός ακριβού sp/dif καλωδίου έχει λογική βάση, μόνον εάν βασίζεται απλώς και μόνον στην ικανοποίηση μιας επιθυμίας, αφού η ικανοποίηση της αντικειμενικής ανάγκης είναι εφικτή και με κάτι φθηνότερο. Διότι, με αυτή τη λογική, το ίδιο ακριβό θα έπρεπε να είναι και το USB καλώδιο του εκτυπωτή μας, ή κάποιου εξωτερικού σκληρού δίσκου, για να μη μιλήσω και για την εσωτερική καλωδίωση ενός υπολογιστή, ιδίως αφ' ης στιγμής, αυτά τα καλώδια καλούνται να μεταφέρουν πολύ πιο απαιτητικό σήμα, λόγω της υψηλότερης διαμεταγωγής.

’ρα, η χρήση κάποιου καλής ποιότητας καλωδίου RG59, και δύο βυσμάτων RCA αποδεκτής ποιότητας, συνολικής αξίας 10€, εξαντλεί το θέμα του sp/dif καλωδίου, από τεχνικής πλευράς. Απομένει η ψυχολογική...
 


Μηνύματα
950
Reaction score
495
Κώστα δοκίμασε τα πρώτα και κρίνε. Καλή η θεωρία αλλά στο δια ταύτα...

Ο G.Kar σε ένα τεστ που κάναμε μαζί είχε αρνητική ψυχολογία και γέλαγε αρχικά

λέγοντας πως αποκλείεται να υπάρχει διαφορά διότι το σήμα είναι 0/1. Μετά

σιώπησε...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Ο Κώστας έχει μεγάλη εμπειρία και όταν λέει την άποψή του, τουλάχιστον εγώ, ακούω. Το θέμα είναι αλλού.

Εγώ μάλλον διαφωνώ στην θεωρία του θέματος που λέγεται δεδομένα audio και δεδομένα data για pc, δεδομένα σε cd rom και δεδομένα σε cd audio, data προς μεταφορά σε ethernet δίκτυα και data προς μεταφορά από transport σε dac. Error correction? Jitter?...

- Γιατί ασχολούμαστε με spdif, aes ebu ή fiber καλώδια και δεν δουλεύουμε με UTP...? Μπορούμε...?

Νομίζω ότι είχαμε κάνει μια αντίστοιχη κουβέντα κάποτε. Εδώ ο καρντάσης είχε πει αρκετά πράγματα.

Χωρίς να διεκδικώ το αλάνθαστο, νομίζω ότι πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε κάποτε όλα αυτά περί ψηφιακών (ιδίως) καλωδίων...
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Δηλαδή ρε παλικαριά ποια είναι η διαφορά που κάνει ένα εντός προδιαγραφών coaxial cable 75ohm καλύτερο από κάποιο άλλο αντίστοιχο και που το αποδίδετε?

Εγώ λέω ότι θα προκύψει ακουστή διαφορά αλλά βελτίωση δεν θα είναι όπως θα περιμένει κάποιος που ακουμπά τα 300€.
Και μην μου πείτε ότι δίνω 300€ για να ακούσω διάφορες αλλά τα δίνω για να
για να ακούσω βελτίωση.
 

Μηνύματα
950
Reaction score
495
Σέβομαι την εμπειρία του, την ιδιότητά του και γενικά τις απόψεις του. Έχω

συμφωνήσει και σε άλλα θέματα κι επικροτήσει. Επιτρέψτε μου να εμπιστεύομαι μόνο

τα αυτιά μου όμως. Πάντα κρατάμε μία πισινή ή ακόμη και δύο σε αυτό το χόμπυ. Ας

μην είμαστε αφοριστικοί.Δοκιμάζουμε πολλαπλά πράγματα σε διαφορετικές συνθήκες

και κρίνουμε μόνοι μας. Σωστοοοός? :wink: :)
 

Μηνύματα
950
Reaction score
495
Αντώνη δεν το αποδίδω πουθενά μιας και δεν είμαι επιστήμονας αλλά λίγο με νοιάζει

κιόλας αυτό το μέρος. Όσο για το value for money ποτέ δεν διαφώνησα. Αυτό

εξάλλου έχει να κάνει με τον υποψήφιο αγοραστή.Δεν μιλάμε για καλύτερο ή

χειρότερο υπόψιν. Για διαφορετικό μιλάμε..Το πόσο διαφορετικό λοιπόν πάλι έχει να

κάνει με τον υποψήφιο...
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.112
Reaction score
20.608
Χι, χι, χι. Λοιπόν, τα δεδομένα που μεταφέρει το εν λόγω πρωτόκολλο δεν είναι audio, είναι data. Δεν είναι εναλλασσόμενο ρεύμα, είναι ψηφιακή παλμοσειρά, με ωραιότατους τετράγωνους παλμούς, που μεταδίδονται με σύγχρονη μετάδοση. Μάλιστα, όσο πιο τετράγωνοι είναι, τόσο το καλύτερο. Χωρίς να είμαι σίγουρος, λόγω της τοπολογίας του καλωδίου, (ομοαξονικό), υποψιάζομαι ότι το σήμα δεν είναι διαφορικό. Αν ήταν, θα μπορούσαμε να το μεταφέρουμε και με UTP.

Και μια παρεκβατική ερώτηξις: Πόσα μέτρα αεσιμπιγιοκαλώδιου χρησιμοποιούσε η Location Sound στο High end Show, για να παίζει μουσική από το ένα δωμάτιό της στο άλλο;

(Χιιιιι, χι, χι, χι…)
 

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
Πραγματικά από ανάγκη περιέργειας και μόνο, χωρίς δόση ειρωνίας, θα ήθελα να μου αναφέρετε που στηρίζετε την διαφορά ήχου μεταξύ ψηφιακών καλωδίων.
Άκουσα να λέτε για "χρωματισμό", μα ο χρωματισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει υπόσταση μόνο σε αναλογικό σήμα, το οποίο ουσιαστικά ξεκινάει ως Α από την μία πλευρά του καλωδίου και φτάνει ως μεταλλαγμένο-Α στην απέναντι όχθη, λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών του καλωδίου όπως αντίσταση, χωρητικότητα κλπ που επιδρούν σταθερά στο μεταδιδόμενο ρεύμα και του προσδίδουν συγκεκριμένο "χρώμα".

Το ψηφιακό σήμα απεναντίας θα ξεκινήσει ως 1010 και θα φτάσει απέναντι, ο κόσμος να χαλάσει, ως 1010.

Επειδή όμως όπως παρατηρώ υπάρχει πλήθος ψηφιακών καλωδίων που διαφημίζονται για την ξεχωριστή τους ποιότητα, θα ήθελα να με διαφωτίσετε μήπως τελικά μου διαφεύγει κάτι!
Σε τι διαφέρουν τα ψηφιακά καλώδια ως προς την ποιότητα;; (δεν αναφέρομαι σε εύρος!)
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.405
Reaction score
125.593
Δημήτρη προτείνω να ακούσεις κάποια επώνυμα καλώδια από φίλους που προσφέρθηκαν να στα δανείσουνε, ή από μαγαζιά που τα δίνουνε για ακρόαση, αλλά να τα ακούσεις συγκριτικά με καλώδιο ιδιοκατασκευής σου!!!! Δηλαδή ταυτόχρονα προτείνω να πας στο πλησιέστερο μαγαζί ηλεκτρονικών και να αγοράσεις RG59 όσο καλώδιο θές (όσο λιγότερο τόσο καλύτερα φυσικά) και βάλε και δυό απλά φτηνά Neutric RCA (50 λεπτά έκαστο) και άκουσε και αυτό. Δε θα σου κοστίσει πάνω από 5 ευρώ. Αν δεν έχεις κολλητήρι, με 3 ευρώ θα πάρεις και ένα τέτοιο πράγμα που θα σου φανεί χρήσιμο και στο μέλλον. Το καλάι που θα χρησιμοποιήσεις αν έχει μέσα χαλκό θα είναι υπέροχα...

Φίλε Kώστα Κόγια, κάνε ένα πείραμα και πες μου το εξής:

Πάρε ένα RG59 (ή και UTP, δε με χαλάει καθόλου) βάλε και 2 RCA της προκοπής και άκου.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Το καλώδιο αυτό θα παίξει υπερβολικά ικανοποιητικά, ιδίως αφού πληρεί τις προδιαγραφές. Πολλά κατά πολύ ακριβώτερα καλώδια δε πληρούνε καν τις προδιαγραφές....

Τώρα πάρε ένα χοντρό καλώδιο με πλέγμα, (ξέρεις εσύ, κάτι θα βρείς), και αφού αφαιρέσεις τα εντόσθια και αφήσεις μόνο το πλέγμα (όσο πιο χοντρό τόσο καλύτερα) πέρασε μέσα του ίδιο RG59 και βάλε τα ίδια βύσματα. Το επιπλέον πλέγμα σύδεσέ το με 0.01 uF από τη μια άκρη και κανονικά στην άλλη. Και άκουσε τώρα τα δυό καλώδια, και δες αν θα ακούσεις διαφορά. Εγώ γελούσα πάντως μέχρι που το άκουσα!!!

Δεν είναι δικιά μου ιδέα, δες:
http://www.geocities.com/jonrisch/i2.htm

Ο μεσιέ Jon Risch έχει ζωγραφίσει....

Περαστικά μας (όπως πάντα)
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Κόστα εγώ λέω ναι θα υπάρξει διαφορά γιατί έτσι θωρακίζεται επιπλέον το καλώδιο ακόμα και χωρίς τον πυκνωτή, ο πυκνωτής φιλτράρει αφού έτσι είναι ενωμένος και με τις δύο συσκευές αλλά τι σημαίνει αυτό βελτίωση, η επιπλέον θωράκιση κατά τον RF παρεμβολών που περισσότερες πιθανότητες έχει να μην κάτσει ακουστικός?

Εσύ πρέπει να ξέρεις ότι ακόμα και ένα πυκνωτή να σπρώξεις δεξιά αριστερά ειδικά στο τροφοδοτικό των συσκευών σε όλες τις περιπτώσεις θα παρατηρήσεις διαφορά που οφείλεται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία αλλά και σε RF που επηρεάζει ακόμα και στην coaxial σύνδεση, με την ίδια λογική και την επένδυση του καλωδίου να αφαιρέσουμε πάλι διαφορά θα πρόκυψη.
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Αν το έχεις προσέξει κάνε το ακόλουθο πείραμα ένωσε την πηγή μόνο με οπτική ίνα κάνε το ίδιο πείραμα με τους πυκνωτές να δεις ότι θα παρατηρήσεις από καθόλου έως λίγη διάφορα ειδικά αν δεν μετακινήσεις πυκνωτή από το τροφοδοτικό.
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
3.927
Reaction score
3.731
Για να μην το κουράζω πολύ, η γνώμη μου είναι ότι στα ψηφιακά καλώδια η απόδοση/κόστος είναι σαφέστατα με το μέρος των φτηνών...
Είναι πολύ πιο σημαντικά τα εξαρτήματα που συνδέει το καλώδιο και το πώς αυτά διαχειρίζονται το σήμα.
Προφανώς ένα θωρακισμένο ομοαξονικό συνίσταται περισσότερο από ένα αθωράκιστο. Με την ίδια λογική, μια οπτική ίνα που είναι αναίσθητη στις Η/Μ παρεμβολές είναι ακόμη καλύτερη.

Λίγα επιπλέον σχόλια:
Η οπτική ίνα δίνει στο δικό μου Marantz 63 KIS περισσότερο αέρα στις υψηλές και λιγότερο μπάσο. Το Marantz έχει αρκετό μπάσο και η οπτική το μειώνει αισθητά χωρίς όμως να χάνει σε έλεγχο.

Εχω επίσης παράλληλη συνδεση με VDH The First Ultimate που είναι πολύ πιο ζεστό και ουδέτερο.
Η παράλληλη σύνδεση δεν είναι πάντα επιθυμητή. Αν δεν υπάρχει καλή απομόνωση, ότι παρεμβολές γλυτώνεις από την οπτική, μπορεί να τις στέλνεις από το ομοαξονικό. Επειδή ποτέ τα ηλεκτρονικά μας δεν είναι τέλεια, καλό είναι να έχεις την ηλεκτρική απομόνωση που σου προσφέρει η οπτική.
Για το πρώτο κομμάτι, δε διαφωνώ ότι έχεις ακούσει τη διαφορά, αλλά εμένα δε μου έχει συμβεί ποτέ. Επίσης δεν υπάρχει κανένας λογικός τρόπος να συμπεράνεις ότι η οπτική ίνα σαν μέσο δημιουργεί τέτοια συμπεριφορά. Μια καλή οπτική ίνα σε μονοχρωματικό σήμα όπως είναι του οπτικού SPDIF δεν είναι λογικό να δημιουργεί τέτοιας φύσης ή εκτασης αποκλίσεις.
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Πέστα ρε Μηνά, γιατί όταν ακούω ότι τα καλώδια δημιουργούν αυτές τις διαφορές κάτι παθαίνω! :twisted: :twisted: :twisted:
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.094
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top