Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

Reaction score
298
Δεν πειράζω τη Λουκίτσα, τον Ορφφ πειράζω. Άκου εκεί να βαφτίσει έργο "η Καρμίρω η Μπούραινα"!

Reaction score
17.568
Μετρημενες ειμαστε εδω....Ενδιαφερομαστε και για κλασσικη "συν τοις αλλοις"...8ες να μας αποθαρρυνεις,να μας αποκαρδιωσεις.... Μαστερ?:rei: :sad:

Reaction score
298
Ή μήπως προσπαθώ να ατσαλώσω το αδούλωτο φρόνημά "σας" στη φωτιά της επαναστατικής πάλης?

Reaction score
77
Απάντηση: Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

Μια χρήσιμη πληροφορία για τα Carmina Burana.

Νότια Γερμανία, σ’ ένα ερειπωμένο μοναστήρι Βενεδικτίνων μοναχών, το 1803 ανακαλύπτεται ένα σκονισμένο χειρόγραφο. Ήταν του 12ου-13ου αιώνα και είχε εκατοντάδες ποιήματα, τα περισσότερα γραμμένα στα Λατινικά, ενώ μερικά από αυτά ήταν στα Γερμανικά.

Κανείς δεν γνώριζε ποιος τα έγραψε. Κάποιοι είπαν πως τα έγραψαν περιπλανώμενοι μοναχοί, οι λεγόμενοι Γκολιάρντι, μια ανομοιογενής κοινότητα περιπλανώμενων συγγραφέων, κληρικών και σπουδαστών, οι οποίοι κατά τον 13ο αιώνα ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο μεσαιωνικό ασκητισμό και την αυθαιρεσία της τότε Εκκλησίας. Η ζωή των Γκολιάρντι κάθε άλλο παρά «μοναχική» ήταν, γιατί τα ποιήματα αυτά -εκτός από τη θρησκεία- μπέρδευαν... κρασοκατανύξεις, γλέντια με γυναίκες και μεσαιωνικά τραγούδια. Εξιστορούσαν εκκλησιαστικά γεγονότα, επαινούσαν το μεθύσι και ζητούσαν από τη θεότητά τους να τους προσφέρει περισσότερες παρθένες που θα υποτάσσονταν στους πειρασμούς της σάρκας...

Tα ποιήματα αυτά αποτέλεσαν μια καλή πηγή πληροφοριών για την κοινωνική και θρησκευτική ζωή εκείνης της εποχής. Την έκδοσή τους επιμελήθηκε ο Σμέλερ (Johann Andreas Schmeller) το 1847, δίνοντάς τους αυτόν τον τίτλο που γνωρίζουμε ως σήμερα. Carmina Burana θα πει «τραγούδια από το Beuren».

Carmina είναι ο πληθυντικός της λατινικής λέξης carmen που θα πει τραγούδι ή ποίημα.

Reaction score
77

Αύριο, Σάββατο 17/2, κατά το μεσημέρι, ο Ανδρέας Καφάτος θα έχει στη διάθεσή του 5 DVD/mp3, για να τα παραλάβουν όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον.
Υπάρχουν ήδη εκεί, συνεπώς όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να φροντίσουν για την παραλαβή τους από τον κ. Καφάτο

Reaction score
0
Requiem του Mozart από το Amadeus: Απόλυτο δέσιμο σκηνής, μουσικής συναισθήματος.

19ο Νυχτερινό Chopin (δεν θυμάμαι τον επίσημο αριθμό Opus, το 19 είναι ο αριθμός του στο βιβλίο) από ταινία βιογραφική της ζωής του συνθέτη (και σε αυτήν άγνωστος ο τίτλος): Μία ταινία που είδα τυχαία 1 φορά στην ΕΤ1 πριν από 3-4 χρόνια και από τότε την ψάχνω. Ο τίτλος έχει κάτι να κάνει με γαλάζιο. Το νυχτερινό που διάλεξα ακούγεται σε μια σκηνή (βράδυ) όπου ο Chopin πάιζει πιάνο και η Γεωργία Σανδη (με την παρέα) κάθεται γύρω και ακούει. Έτσι δηλαδή όπως πρέπει να ακούγονται τα νυχτερινά. Φτιάχτηκαν για να ακούγονται έτσι. Αν και δεν είναι το αγαπημένο μου νυχτερινό, είναι, κατά την γνώμη μου, από τα πιο "θλιμένα" και ατμοσφαιρικά. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙΤΛΟ ΤΑΙΝΙΑΣ Η ΕΣΤΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΑΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!!!

Bolero του Ravel: Το κομάτι που τον έκανε διάσημο. Ένα μικρό μαγικό μοτίβο το οποίο επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές με αλλαγές μόνο στον τομέα της ενορχήστρωσης.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Requiem του Mozart από το Amadeus: Απόλυτο δέσιμο σκηνής, μουσικής συναισθήματος.

19ο Νυχτερινό Chopin (δεν θυμάμαι τον επίσημο αριθμό Opus, το 19 είναι ο αριθμός του στο βιβλίο) από ταινία βιογραφική της ζωής του συνθέτη (και σε αυτήν άγνωστος ο τίτλος): Μία ταινία που είδα τυχαία 1 φορά στην ΕΤ1 πριν από 3-4 χρόνια και από τότε την ψάχνω. Ο τίτλος έχει κάτι να κάνει με γαλάζιο. Το νυχτερινό που διάλεξα ακούγεται σε μια σκηνή (βράδυ) όπου ο Chopin πάιζει πιάνο και η Γεωργία Σανδη (με την παρέα) κάθεται γύρω και ακούει. Έτσι δηλαδή όπως πρέπει να ακούγονται τα νυχτερινά. Φτιάχτηκαν για να ακούγονται έτσι. Αν και δεν είναι το αγαπημένο μου νυχτερινό, είναι, κατά την γνώμη μου, από τα πιο "θλιμένα" και ατμοσφαιρικά. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙΤΛΟ ΤΑΙΝΙΑΣ Η ΕΣΤΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΑΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!!!

Bolero του Ravel: Το κομάτι που τον έκανε διάσημο. Ένα μικρό μαγικό μοτίβο το οποίο επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές με αλλαγές μόνο στον τομέα της ενορχήστρωσης.
Για ψάξε λίγο μήπως είναι το La note bleue (γαλάζια νότα) του Ζουλάφσκι

Reaction score
0
Για ψάξε λίγο μήπως είναι το La note bleue (γαλάζια νότα) του Ζουλάφσκι

Μάλλον αυτή είναι. Από την περίληψη που διάβασα και από την φωτογραφία του πρωταγωνιστή έτσι νομίζω. Πολύ ωραίος πιανίστας.

ΜΑΡΙΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. Σου είμαι για άλλη μια φορά υπόχρεος.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

1. Requiem του Mozart από το Amadeus: Απόλυτο δέσιμο σκηνής, μουσικής συναισθήματος.

2. 19ο Νυχτερινό Chopin (δεν θυμάμαι τον επίσημο αριθμό Opus, το 19 είναι ο αριθμός του στο βιβλίο) από ταινία βιογραφική της ζωής του συνθέτη (και σε αυτήν άγνωστος ο τίτλος): Μία ταινία που είδα τυχαία 1 φορά στην ΕΤ1 πριν από 3-4 χρόνια και από τότε την ψάχνω. Ο τίτλος έχει κάτι να κάνει με γαλάζιο. Το νυχτερινό που διάλεξα ακούγεται σε μια σκηνή (βράδυ) όπου ο Chopin πάιζει πιάνο και η Γεωργία Σανδη (με την παρέα) κάθεται γύρω και ακούει. Έτσι δηλαδή όπως πρέπει να ακούγονται τα νυχτερινά. Φτιάχτηκαν για να ακούγονται έτσι. Αν και δεν είναι το αγαπημένο μου νυχτερινό, είναι, κατά την γνώμη μου, από τα πιο "θλιμένα" και ατμοσφαιρικά. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙΤΛΟ ΤΑΙΝΙΑΣ Η ΕΣΤΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΑΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ!!!

3. Bolero του Ravel: Το κομάτι που τον έκανε διάσημο. Ένα μικρό μαγικό μοτίβο το οποίο επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές με αλλαγές μόνο στον τομέα της ενορχήστρωσης.
1. Πράγματι, το δέσιμο ήταν εντυπωσιακό
2. Κατά πάσα πιθανότητα ίσως να ήταν το op.9. Αυτό είναι το πιο γνωστό και "θλιμμένο" Νυχτερινό.
Από ένα μεγάλο αρχείο κλασικής στο σινεμά βλέπω ότι Νυχτερινά του Σοπέν ακούγονταν στις ταινίες:
The pianist, op.48
Deer hunter, op.15
Man trouble, op. 9 (1992, Jack Nicholson)
The Peacemaker, op. 27 & 55

To πιο πιθανό είναι η πρόταση της Μαρίας, που μόλις είδα.

3. Όχι μόνο επαναλαμβάνεται το βασικό θέμα πάμπολλες φορές, αλλά δεν κουράζει.
Αν και ο τονισμός όλου του έργου είναι Ντο, το αξεπέραστο ταλέντο του Ραβέλ φαίνεται όταν, λίγο πριν το δυναμικό φινάλε, κατόρθωσε να το μεταβάλει σε Μι. Αυτό, αποτελεί την εκστατική στιγμή της υπεροχής του , ενώ έχει αποτελέσει ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης των μουσικολόγων!

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

1. Πράγματι, το δέσιμο ήταν εντυπωσιακό
2. Κατά πάσα πιθανότητα ίσως να ήταν το op.9. Αυτό είναι το πιο γνωστό και "θλιμμένο" Νυχτερινό.
Από ένα μεγάλο αρχείο κλασικής στο σινεμά βλέπω ότι Νυχτερινά του Σοπέν ακούγονταν στις ταινίες:
The pianist, op.48
Deer hunter, op.15
Man trouble, op. 9 (1992, Jack Nicholson)
The Peacemaker, op. 27 & 55

To πιο πιθανό είναι η πρόταση της Μαρίας, που μόλις είδα.

3. Όχι μόνο επαναλαμβάνεται το βασικό θέμα πάμπολλες φορές, αλλά δεν κουράζει.
Αν και ο τονισμός όλου του έργου είναι Ντο, το αξεπέραστο ταλέντο του Ραβέλ φαίνεται όταν, λίγο πριν το δυναμικό φινάλε, κατόρθωσε να το μεταβάλει σε Μι. Αυτό, αποτελεί την εκστατική στιγμή της υπεροχής του , ενώ έχει αποτελέσει ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης των μουσικολόγων!

2. Τελικά μάλλον είναι το La note bleue. Πρωταγωνιστής είναι ο Janusz Olejniczak, ο οποίος είναι πιανίστας (και είναι ο πραγματικός "πιανίστας" στην ομώνυμη ταινία). Νομίζω δεν είναι το Op.9 No2 το οποίο είναι και το πιο γνωστό από τα νυχτερινά. Για σίγουρα θα σας ενημερώσω το απόγευμα.

3. Άλλη μια αλλαγή σε κάθε επανάληψη είναι η δυναμική. Ξεκινάει απο pp και φτάνει σε ff με τα χάλκινα πνευστά να οργιάζουν και να ξεφωνίζουν, χωρίς να γίνεται άσχημο, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο.

Reaction score
77

Αναζωογονώντας ένα ξεχασμένο θέμα...

Γιατί σας αρέσει ένα κλασικό κομάτι;
Τι σας φέρνει στο μυαλό;
Αναμνήσεις, ωραίες στιγμές, ταξίδι;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Για έναν ανεξήγητο λόγο, ελάχιστα κομμάτια κλασικής μου θυμίζουν κάτι...

Τα περισσότερα μου δημιουργούν νέες εικόνες. Είναι περίεργο αλλά επιδρούν ως έμπνευση, μου εξάπτουν την φαντασία και παράγουν συναισθήματα άσχετα με την εκάστοτε ψυχοσωματική κατάσταση. Ατελείωτες μουσικές, ατελείωτα και τα συναισθήματα παντός είδους. Είναι μουσικές που σε γεμίζουν, που σου δίνουν πολλά, που σε βοηθούν να δημιουργήσεις. Με την κλασική μουσική δεν θα θυμηθώ ένα ταξίδι που έκανα, θα πάω ένα καινούριο.

- Μετά από αυτές τις μουσικές, όλα σου φαίνονται ρηχά, βιαστικά, λίγα. Αν δεν τα συνδυάσεις εσύ με κάποιο γεγονός της ζωής σου, τα ξεχνάς.

...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.970
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas