Αγοράζω πικάπ.

vag

Reaction score
0
Απάντηση: Αγοράζω πικάπ.

Καλησπέρα,

μια ερώτηση:

ο βραχίονας του εν λόγω πικαπ, κατά πόσο καλύτερος ή χειρότερος είναι του RB300;;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.992

Αν είναι καλός ή κακός ένας βραχίονας, εξαρτάται από δύο πράγματα:

1. Αν είναι σωστά σχεδιασμένος, δηλαδή αν έχει σωστή γεωμετρία, ώστε να ελαχιστοποιεί το σφάλμα ανάγνωσης, (μιλώντας για ακτινικό βραχίονα, μιας και οι παράλληλοι δεν έχουν σφάλμα ανάγνωσης).

2. Αν είναι σωστά κατασκευασμένος, ώστε να έχει μικρές μηχανικές ανοχές και μικρή τριβή, και κατά το δυνατόν σωστές ενδείξεις στη ρύθμιση του βάρους ανάγνωσης και του anti-skating.

Από εκεί και μετά, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σωστά ή λάθος, καθώς δεν μιλάμε πλέον για ορθότητα, αλλά για συμβατότητα με την κεφαλή που θα τοποθετηθεί σ' αυτόν. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πρωτίστως η ενεργός μάζα, και δευτερευόντως το εύρος βάρους κεφαλής που είναι σε θέση να ισορροπήσει στο σωστό βάρος ανάγνωσης που θέλει η κεφαλή.

Ο μεν RB300 έχει ενεργό μάζα 11,5gr, ο δε βραχίονας του SL1200 MK2 έχει αντιστοίχως ενεργό μάζα 12gr, και επομένως είναι παρεμφερείς στις προδιαγραφές. Το μόνο "πρόβλημα" του τελευταίου είναι το σχήμα και η εμφάνισή του, όντας σχήματος S, κάτι που παραπέμπει στο συρμό που επικρατούσε προ 30ετίας. Απο πλευράς σχεδιαστικής ορθότητας, και οι δύο βραχίονες είναι σωστά σχεδιασμένοι, ενώ ο του SL1200 MK2 υπερτερεί στο γεγονός ότι φέρει αποσπώμενο κέλυφος κατά το πρότυπο IEC, πράγμα που κάνει την αλλαγή κεφαλής παιχνιδάκι, κάτι που ο RB300 στερείται. Επίσης, o βραχίονας της Technics έχει ενσωματωμένο μηχανισμό μεταβολής του ύψους, κάτι που επιτρέπει στο χρήστη να μεταβάλλει το ύψος ακόμα και με το πικάπ σε λειτουργία.

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα που προσάπτονται στο βραχίονα της Technics υπάρχουν μόνο στο άδειο κεφάλι διαφόρων ασχέτων που λυμαίνονται το χώρο και επηρεάζουν τον πολύ κόσμο.

Reaction score
283

Αληθεια θα ηθελα να ρωτησω κατι για το υψος του βραχιονα εχω τον rb250 οταν εβαλα καινουργια κεφαλη την benz ace l ρυθμισα το υψος τυχαια δηλ.. να μην βρισκει στην επιφανεια του δισκου(λιγο χαμηλα θα ελεγα),ο ηχος επηρεαζεται αναλογα με το υψος που τοποθετειται;υπαρχουν καποια στανταρτ;και αν παιζει ρολο τι αλλαζει στον ηχο οταν ειναι χαμηλα η ψηλα;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.992

Η ρύθμιση του ύψους του βραχίονα είναι μικρής σημασίας, διότι η επίδρασή της είναι μικρή στην κλίση της ακίδας. Το γιατί το έχω εξηγήσει εδώ. Όλες ανεξαιρέτως οι κεφαλές και όλοι οι βραχίονες είναι σχεδιασμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε η κλίση της ακίδας να είναι γενικά σωστή.

Πολύ περισσότερο από το ύψος του βραχίονα επιδρά στην κλίση αυτή το βάρος ανάγνωσης. Εάν η κλίση είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή, η ακίδα δεν μπορεί να ακολουθήσει πλήρως τα χαραγμένα "όρη και κοπιλάδες" των πρανών του αυλακιού, δηλαδή δεν μπορεί να χωθεί πλήρως σε μια "στενή" κοιλάδα, δηλαδή στις κοιλάδες των υψηλών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα απώλεια των υψηλών συχνοτήτων και του "αέρα" της ηχογράφησης. Αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται όσο η ακίδα πλησιάζει προς το κέντρο, προς το τέλος του δίσκου, καθώς εκεί οι κοιλάδες στενεύουν, αφού η γραμμική ταχύτητα ανάγνωσης μειώνεται. Λόγω αυτής της μείωσης, η εγγεγραμμένη πληροφορία συμπιέζεται σε όλο και μικρότερο χώρο, αφού δεδομένη συχνότητα εγγράφεται σε όλο και μικρότεςρο μήκος αυλακιού.

Reaction score
283

Η ρύθμιση του ύψους του βραχίονα είναι μικρής σημασίας, διότι η επίδρασή της είναι μικρή στην κλίση της ακίδας. Το γιατί το έχω εξηγήσει εδώ. Όλες ανεξαιρέτως οι κεφαλές και όλοι οι βραχίονες είναι σχεδιασμένοι με τέτοιον τρόπο, ώστε η κλίση της ακίδας να είναι γενικά σωστή.

Πολύ περισσότερο από το ύψος του βραχίονα επιδρά στην κλίση αυτή το βάρος ανάγνωσης. Εάν η κλίση είναι πολύ μεγάλη ή πολύ μικρή, η ακίδα δεν μπορεί να ακολουθήσει πλήρως τα χαραγμένα "όρη και κοπιλάδες" των πρανών του αυλακιού, δηλαδή δεν μπορεί να χωθεί πλήρως σε μια "στενή" κοιλάδα, δηλαδή στις κοιλάδες των υψηλών συχνοτήτων, με αποτέλεσμα απώλεια των υψηλών συχνοτήτων και του "αέρα" της ηχογράφησης. Αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται όσο η ακίδα πλησιάζει προς το κέντρο, προς το τέλος του δίσκου, καθώς εκεί οι κοιλάδες στενεύουν, αφού η γραμμική ταχύτητα ανάγνωσης μειώνεται. Λόγω αυτής της μείωσης, η εγγεγραμμένη πληροφορία συμπιέζεται σε όλο και μικρότερο χώρο, αφού δεδομένη συχνότητα εγγράφεται σε όλο και μικρότεςρο μήκος αυλακιού.
Χρονια πολλα και καλη χρονια να εχεις,εκανα ενα πειραματισμο ανεβασα ελαχιστα τον βραχιονα και το αποτελεσμα εντωπωσιακο τα πριμα ηταν ποιο αισθητα και περισσοτερο λεπτομερη,η διαφορα ηταν ποιο εντονη σε δισκους των 180 γρ.. που ειναι πιο παχεις και εκει το προβλημα ηταν ποιο εντονο γιατι μικρηνε η αποσταση μεταξυ βελονας και δισκου,το μονο που καπως με προβληματισε ηταν οτι ακουγοταν καπως σκληρα ειδικα στην αρχη,και την επομενη μερα που επαιξα καποιες ωρες τους ιδιους δισκους μου φανηκε πιο καλος ο ηχος,μηπως λογο της αλλαγης θεσης να επηρεαζεται η αναρτηση,δηλ θελει καποιο στρωσιμο;

Reaction score
4

Έχω ένα MK2 που παίζει flac !! :137:

Σε ποια κατηγορία να κάνω νέο θέμα ?? :401:

Reaction score
4.250

Έχω ένα MK2 που παίζει flac !! :137:

Σε ποια κατηγορία να κάνω νέο θέμα ?? :401:
Μαλλον πρεπει να συνεδτιασουν οι γεροντες σοφοι και ν αποφασισουν.:138:

Reaction score
0

καλησπέρα κ από εμένα! Μόλις γράφτηκα στο φόρουμ! Ο κολλητός του πατέρα μου μου χάρισε τη δισκοθήκη του - που αποτελείται από βινύλια κυρίως-. Θα ήθελα να μου προτείνετε αν μπορείτε ένα πικάπ. Είναι για τελείως προσωπική χρήση απλά θα ήθελα κάτι που να μου "δίνει" τον παλιό ήχο κ να εξειδικεύεται στο χρουτσου χρουτσου :103:
Αξίζει ένα πικάπ από μαγαζιά που πωλούν αντίκες, μεταχειρισμένα? Αν με ενημερώνατε κ για τιμές θα με βοηθούσατε πάρα πολύ !!!

Reaction score
1.284
Αν έχεις λεφτά διαθέσιμα ένα SL-1200mk5 με μια ΚΑΛΗ ΚΕΦΑΛΗ είναι ότι πρέπει

Να υπολογίζεις σύνολο 800-900 Euros !

Αλλιώς πας σε ΜΤΧ ή και χαμηλότερης κατηγορίας !

Θέλω και εγώ έναν κολλητό που ο πατέρας του να μου χαρίσει την δισκοθήκη του.......

Αλήθεια για πόσους και ΤΙ δίσκους μιλάμε ???

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Αγοράζω πικάπ.

Αν έχεις λεφτά διαθέσιμα ένα SL-1200mk5 με μια ΚΑΛΗ ΚΕΦΑΛΗ είναι ότι πρέπει

Να υπολογίζεις σύνολο 800-900 Euros !

Αλλιώς πας σε ΜΤΧ ή και χαμηλότερης κατηγορίας !

Θέλω και εγώ έναν κολλητό που ο πατέρας του να μου χαρίσει την δισκοθήκη του.......

Αλήθεια για πόσους και ΤΙ δίσκους μιλάμε ???
Ευχαριστώ πολύ!!! Μακάρι να μπορέσω να διαθέσω 800 - 900 ευρώ!! Θα ρωτήσω κάτι αλλά με το μαλακό μη πέσετε να με φάτε :107: Η κεφαλή τι ακριβώς είναι? θα πρέπει να την αγοράσω ξεχωριστά από το πικάπ! Ναι , ναι είμαι τελείως άσχετη.!

Τώρα ακριβή αριθμό δεν ξέρω δεν τους μέτρησα ποτέ! Είναι κυρίως δίσκοι ροκ, παλιό (ελληνικό κ ξένο), θεοδωράκης, χατζηδάκις κ γενικά αυτού του είδους.

Το καλύτερο δώρο της ζωής μου!!!

Reaction score
4

....
Αξίζει ένα πικάπ από μαγαζιά που πωλούν αντίκες, μεταχειρισμένα? Αν με ενημερώνατε κ για τιμές θα με βοηθούσατε πάρα πολύ !!!
Μάλλον δεν αξίζει να ρισκάρεις σε μεταχειρισμένο αν δεν έχεις τις γνώσεις να κάνεις έναν έλεγχο πριν..
Για να έχεις προτάσεις πρέπει να μας πεις τι ποσό σκέφτεσαι να διαθέσεις ώστε να γίνουν ανάλογες προτάσεις..:132:

Reaction score
0

Ναι είμαι τελείως άσχετη από πικάπ! Διαθέτω γύρω στα 500 - 600 ευρώ! Ότι χρειάζεται δλδ να προμηθευτώ θα ήθελα να μου βγει συνολικά στα 500 - 600 ευρώ. Είναι λίγο το ποσό?

Reaction score
1.284
Μια χαρά είναι το ποσό !

Κοίτα έχεις 2 επιλογές , ΜΤΧ ( μεταχειρισμένο ) ή καινούργιο !

Εγώ τι έκανα . Αγόρασα ένα MTX Sl-1200 mk2 300 Ε και μια καινούργια Ortofon 2M Bronze 230 Ε Κεφαλή ! Σύνολο 530 E !

ΟΜΩΣ πρέπει να ΞΕΡΕΙΣ πρίν ελένξεις και αγοράσεις μεταχειρισμένο πικαπ !

Καινούργιο , Χωρίς κεφαλή έχει 550 και αν βάλεις μια των 200 Ε δηλαδή με 750 θα είσαι και με καινούργιο pickup και με ποιοτική κεφαλή !

Reaction score
1.187

Να κάνω μία αφελή ερώτηση; Το υπόλοιπο σύστημα τι είναι; Με τι θα παίξει αυτό το πικάπ;

Reaction score
0

Σ' αυτή την αφελή ερώτηση πρέπει να απαντήσω εγώ? :103:

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ