Αγορά αφυγραντήρα

Μηνύματα
9.559
Reaction score
9.996
ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
συνθήκες άνεσης , εξαρτώνται απο θερμοκρασία και υγρασία άερα καθώς και θερμοκρασία υλικών που ακτινοβολούν.

σε ένα σπίτι με τυπικές θερμαντικές επιφάνειες (πχ καλοριφέρ) θέλεις περίπου 21-22 βαθμούς και 50% υγρασία

(πρόχειρα βρήκα αυτό https://www.monodomiki.gr/Arthra-kai-symvoyles/Gia-Thermomonosi/Thermiki-Anesi)
αν έχεις ενδοδαπέδια θέρμανση επειδή ακτινοβολεί μεγάλη επιφάνεια μπορείς να αισθάνεσαι άνετα στους 18 βαθμούς.

για την υγρασία. αυτή που μας ενοχλεί είναι η σχετική γιατί αυτή έχει επίδραση στις λειτουργίες του σώματος μας.
ο αέρας γενικά δεσμεύει νερό σύμφωνα με τον ψυχρομετρικό χάρτη. Όσο πιο ζεστός τόσο περισσότερο δεσμεύει. Όταν κορεστεί από νερό βλέπουμε ομίχλη ή σταγόνες που συμπυκνώνονται σε πιο κρύες επιφάνειες.

πηγές υγρασίας που δεσμεύει ο αέρας είναι φυσικά οι ανοικτές επιφάνειες νερού. Θάλασσα , λίμνες , ποτάμια κλπ.
πηγές υγρασίας στο οικιακό περιβάλλον είναι οι δραστηριότητες που εξατμίζουν νερό , πχ μαγείρεμα, στέγνωμα ρούχων , ντους, σιδέρωμα με ατμό κλπ.

αντίστοιχα με τον αέρα όλα τα υλικά δεσμεύουν υγρασία και φυσικά και τα δομικά στοιχεία.
όλα αυτα τα υλικά συναλλάσσουν υγράσια με τον αέρα ανάλογα με τον βαθμό κορεσμού τους. αν πχ το ντουβάρι έχει 90% σχετική υγρασία (καμία σχέση όμως σε απόλυτη τιμή με την αντίστοιχη σχετική υγρασία του αέρα) και ο αέρας 40% , η υγρασία θα μεταδοθεί από το ντουβάρι στον αέρα.

επομένως όταν έχεις αυξημένη σχετική υγρασία σε δομικά στοιχεία , αυτή κατά την θέρμασνη του αέρα θα περάσει σε αυτόν μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα. με τον αερισμό , βάζοντας φρέσκο άερα (όπως εξηγήθηκε) θα μειώσεις την σχετική υγρασία του αέρα οπότε τα υλικά του σπιτιού θα συνεχίσουν να προσδίδουν υγρασία σε αυτόν μέχρις ισορροπίας.
συνεχίζοντας τον αερισμό (και την θέρμανση του κρύου αέρα) το σημείο ισορροπίας θα μετατοπιστεί σε συνθήκες που ο αέρας του σπιτιού θα είναι στα όρια της άνεσης.

αυτό είναι από μόνο του αρκετό να διατηρήσει άνετα ποσοστά υγρασίας στον οικιακό χώρο για όλη την περίοδο , εκτός αν υπάρχει δομικό θέμα με το σπίτι (προβληματική υγρομόνωση πχ) , αν εξακολουθούμε να απλώνουμε ρούχα στο καλοριφερ (πάρτε στεγνωτήριο λέμε) , αν βράζουμε νερό στην κατσαρόλα χωρίς χρήση απορροφητήρα κλπ.

Όλα τα προβλήματα υγρασίας ξεκινάνε από τον ελλειπή αερισμό.

το κόστος αναθέρμανσης του άερα είναι συνήθως λιγότερο από το κόστος χρήσης του αφυγραντήρα. το κόστος χρήσης του στεγνωτηρίου είναι πολύ μικρότερο από αυτό του ατμοσιδέρου.

γενικά αφυγραντήρας το χειμώνα χρειάζεται μόνο σε περιπτώσεις ζημιάς ή αδυναμίας εξαερισμού.
 

Μηνύματα
1.132
Reaction score
540
Αποφασισα την αμεση αγορα ενος juro-pro ruby 30lt ως vfm γιατη τομι κσι καταναλωση
Αν καποιος εχει ακουσει κατι στραβο ας μιλησει . Απο το σκρουτζ παντως δεν δισβασα κατι πολυ κακο.
Αν εξαιρεσουμε το τσιμπημενο θορυβο οπου δεν εχω μετρο συγκρισης ο δικος μου ειναι πολυ αποδοτικος και με τιμια καταναλωση στα 240w 30l .
Κατεβαζει γρηγορα τη θερμοκρασια και ετσι δεν δουλευει συνεχεια
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος Tesla fanboi
Editor
Μηνύματα
39.364
Reaction score
84.359
Όλα τα προβλήματα υγρασίας ξεκινάνε από τον ελλειπή αερισμό.
Αυτή είναι η απλή αλήθεια.

Συνήθη αίτια είναι η υγρασία στα μπάνια μετά από ντουζ, η υγρασία από πλυντήρια στεγνωτηρια, η υγρασία στην κουζίνα από τα μαγειρέματα και πλυντήριο πιάτων, και τέλος οι τυχόν διαρροές σε δομικά στοιχεία, τοίχους που μπάζουν.

Στα μπάνια θέλει σοβαρό εξαερισμό.

Ομοίως στο χώρο των πλυντηρίων, και βεβαίως στην κουζίνα.

Δυστυχώς, ο σοβαρός εξαερισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στα ελληνικά σπίτια. Πολύ σπανίως έχει μελετηθεί σωστά, ώστε να υπάρχει ας πούμε στο μπάνιο άλλη σωλήνα εξαερισμού να φέρνει στο σωστό σημείο του χώρου φρέσκο αέρα από έξω, και άλλη σωλήνα εξαερισμού με ανεμιστήρα για να βγαίνουν έξω οι υδρατμοί.

Ακόμα και η κατεύθυνση της ροής μεταξύ φρέσκου εισερχόμενου αέρα και εξερχόμενου, πρέπει να μελετηθεί σωστά, ειδάλλως μένει μέσα στο σπίτι όλη η υγρασία.

Μια σκέτη τρύπα κάπου με ένα ανεμιστηριακι της πλάκας, δε κάνει τίποτα απολύτως.
 

Μηνύματα
362
Reaction score
323
Ότι είπαν οι απο πάνω...Ο αφυγραντήρας έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια. Λίγοι είναι αυτοί που θα τον έχουν πραγματικά ανάγκη...Χωρίς αφυγραντήρα εγω με σωστό αερισμό του σπιτιού πάντα είμαι στο 50-60%.Προσωπικά σοβαρό εξαερισμό χωρίς παράθυρο στο μπάνιο δεν έχω δει πουθενά
 

Μηνύματα
2.264
Reaction score
1.160
Χωρίς αφυγραντήρα υπάρχουν φορές που το σπίτι φτάνει στο 80-85%
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να δικαιολογούν τη χρήση του.
Μένω στην περιοχή του Λαγκαδά, το μισό σπίτι δεν το βλέπει ποτέ ήλιος.
Υπήρξαν φορές που ανοίγοντας για να αερίσω η υγρασία στο σπίτι...ανέβηκε.
Ο φρέσκος αέρας είναι ότι καλύτερο βέβαια, και ας είναι και...υγρός!
Δεν είμαι υπέρ του "κλειστού κλωβού με αφυγραντήρα" αλλά:
1)το πρωϊ φεύγοντας σαν κυνηγημένοι για τις δουλειές μας δεν υπάρχει χρόνος επαρκούς αερισμού όπως κάνανε οι μανάδες μας που με -80 έξω ανοίγαν διάπλατα πόρτες-παράθυρα.
2)Αν στο σπίτι υπάρχει ανισοκατανομή θέρμανσης ή ελλειπής μόνωση ή ο συνδυασμός και των δυο τότε ο σχηματισμός υγρασίας-μούχλας σε συγκεκριμένα σημεία είναι πολύ πιθανός.
3)τα σύγχρονα κουφώματα που σφραγίζουν τα σπίτια σαν κονσέρβες δε βοηθούν στον "καταλάθος" αερισμό και...εντείνουν το πρόβλημα
4)οι σύγχρονοι γυψοσοβάδες δεν αφήνουν το σπίτι να αναπνεύσει όπως οι παλιοί ορίτζιναλ μεθανιώτικοι σοβάδες. Οπότε...
...όλα αυτά είναι θέματα που πιθανόν να υπάρχουν σε ένα σπίτι και που ένας καλός αφυγραντήρας βοηθάει να εξαλειφθούν.
Τώρα αν σε κάποιους δε χρειάζεται και πήρανε αφυγραντήρα λόγω μόδας... τι να πω?
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
5.988
Reaction score
14.402
Το σπίτι είναι σε βουνό. 175m υψόμετρο 3χλμ από τη θάλασσα (στην ευθεία ούτε χλμ).
Τα τελευταία 12 χρόνια (εκτός από φέτος) όλα τα παράθυρα είναι ανοιχτά, με κλειστά παντζούρια, για τουλάχιστον 10 ώρες. Οπότε ο αερισμός είναι επαρκέστατος. Μετά από 10 ώρες η υγρασία είναι στο Θεό. Το χειμώνα έμπαινα μέσα και είχε ακόμα και 7°.
Το σπίτι έγινε βιώσιμο μόνο με αφυγραντήρα.
 

Μηνύματα
4
Reaction score
13
καλημέρα
- ένας καλός αφυγραντήρας χρειάζεται σε κάθε σπίτι πόσο μάλλον σε περιοχές με υγρασία, (έχω εδώ και 4 χρόνια Meaco DD8L με ζεόλιθο)
- χρήση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού
-πριν τη χρήση απαιτείται καλός εξαερισμός όταν η υγρασία έξω δεν είναι πολύ πολύ υψηλή
-καθαρισμός φίλτρων συχνά (ναι πολλοί το ξεχνάμε)
-όσα έχουν ιονιστή τα περισσότερα είναι για διακοσμητικό στοιχείο θέλει άλλο μηχάνημα ο καθαρισμός του αέρα
-Με ζεόλιθο μυρίζει αρκετά την πρώτη χρήση αλλά μετά δεν είναι αισθητός , έχει μεγαλύτερη κατανάλωση στις μεγάλες σκάλες, βγάζει χλιαρό ζεστό αέρα ,είναι πιο αθόρυβος)
-καλό είναι να έχει ροδάκια ή λαβή
-καλό είναι να έχουμε ξεχωριστό θερμόμετρο / υγρασιόμετρο (καλό να έχουμε ένα σε κάθε σαλόνι και υπνοδωμάτιο δηλ 2-3)
-για στεγνωμα ρούχων θέλει μικρό δωματιο και τελευταία σκάλα (καλύτερα βράδυ)

πάντως είναι μηχάνημα αναγκαίο για κάθε σπίτι , βελτιώνει πολύ τις συνθήκες διαβίωσης - κόστος ένας καλός ανάλογα την εποχή αγοράς από 180-240 ευρώ
 


Μηνύματα
3
Reaction score
3
Στη δικη μου περιπτωση σε σπιτι 65 τμ ειχα θεμα με την υγρασια στις δυο κρεβατοκαμαρες που εχουν εναν βορεινο τοιχο χωρις μονωση, το σπιτι αεριζεται σχολαστικα την ημερα αλλα μεχρι το βραδυ που παμε για υπνο η θερμοκρασια ειναι 20 β και η υγρασια εφτανε 55-60% κατα την διαρκεια ομως της νυχτας και μεχρι το πρωι η θερμοκρασια πεφτει 1-2 β και η υγρασια φτανει καποιες φορες στο 85% καποιες φορες που εβρεχε εξω στα τζαμια της μπαλκονοπορτας και σε μια γωνια σχηματιζοντουσαν υδρατμοι.
Η λυση να ανεβασω την εσωτερικη θερμοκρασια δεν εφερε αποτελεσμα οποτε αναγκαστηκα να παρω αφυγραντηρα, προτιμησα με κομπρεσερ αφου δεν ειχα πολυ χαμηλη εσωτερικη θερμοκρασια, απο την αρχη εβγαζα 2-3 λιτρα καθε οκταωρο λειτουργιας στην μικρη σκαλα, τωρα που εχει στεγνωσει το σπιτι τον λειτουργω 3-4 ωρες σε καθε κρεβατοκαμαρα (στη μια πριν κοιμηθουμε και στην αλλη κατα τον υπνο) και βγαζει απο 1.5 λιτρο.
Οι συνθηκες εχουν βελτιωθει απιστευτα, εχω διαλεξει μηχανημα 16 λτ/μερα και ευτυχως δεν εχει θορυβο που να μας προβληματιζει. Συνηθως δουλευει στο smart που ρυθμιζει αυτοματα την υγρασια απο 40-55% και την χαμηλη σκαλα ανεμιστηρα.
 

Μηνύματα
9.426
Reaction score
966
Θεωρώ ότι οι τιμές των αφυγραντήρων είναι προσιτές και δεν χρειάζεται business case μαζί με white paper για να αποφασίσεις.

Σίγουρα σε κάθε σπίτι μπορεί να προσφέρει και να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής με πολύ λογικό κόστος που κατά τη γνώμη μου γίνεται απόσβεση γρήγορα.
 Staff online

  • rose.athens
    Super Un-leading
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
160.151
Μηνύματα
2.516.576
Members
36.081
Νεότερο μέλος
YelniPeto
Top