Αγορά πικάπ και βινυλίων: προβληματισμοί κι απόψεις...

Reaction score
666
Απάντηση: Re: Αγορά πικάπ και βινυλίων: προβληματισμοί κι απόψεις...

δηλαδης, οπως σωστα τονισε ο κογιας και εσεις αγνοησατε, οταν ακουτε βινυλιο μπορειτε να διακρινετε αν ειναι κομμενο απο ψηφιακο ή αναλογικο μαστερ?
Μερικές επανεκδόσεις το αναφέρουν κιόλας. digitally remastered.
Αν έχεις το original και την επανέκδοσή του εύκολα γίνεται αντιληπτό.

TGD

Reaction score
10.608
Απάντηση: Re: Αγορά πικάπ και βινυλίων: προβληματισμοί κι απόψεις...

δηλαδης, οπως σωστα τονισε ο κογιας και εσεις αγνοησατε, οταν ακουτε βινυλιο μπορειτε να διακρινετε αν ειναι κομμενο απο ψηφιακο ή αναλογικο μαστερ?
Παίζουν τόσα πολλά στην κοπή και στην εκτύπωση, που αυτό είναι δευτερεύον, αρκεί βέβαια να είναι κομμένο από πηγή της προκοπής (όχι από το 5ο αντίγραφο της αναλογικής ταινίας ή από το cd).

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.075
Απάντηση: Αγορά πικάπ και βινυλίων: προβληματισμοί κι απόψεις...

Και τί πρόβλημα έχει το cd;

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Είναι μικρό και λεπτό ρε.......
που να χωρέσει ολόκληρη ορχήστρα :O_o:

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Αγορά πικάπ και βινυλίων: προβληματισμοί κι απόψεις...

Μερικές επανεκδόσεις το αναφέρουν κιόλας. digitally remastered.
Αν έχεις το original και την επανέκδοσή του εύκολα γίνεται αντιληπτό.
remastered ξερεις τι σημαινει?
τι επιπτωσεις εχει στον ηχο ασχετα αν ειναι digital η analog?
κανας αλλο να ξεχωριζει τα ψηφιακα βινυλια?
(ευκολο τεστ ειναι...)

Reaction score
8.905

εμένα μου αρέσουν τα ριμάστερεντ ψηφιακά βινύλια... γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε...:prankster:

Auditory

Επαγγελματίας
Reaction score
714

Αφορμή για το νήμα αυτό είναι οι προβληματισμοί μου για το παρόν και το μέλλον όχι μόνο των αναλογικών συστημάτων ανάγνωσης δίσκων βινυλίου (πλατό βραχίονες κεφαλές phono, accessories) αλλά και των ίδιων των δίσκων βινυλίου.

Θεωρώ ότι τα πικάπ, βραχίονες, κεφαλές ήδη από τη δεκαετία το '80 έχουν φτάσει στο απόγειό τους κι ότι αυτό που διαφοροποιεί τα πικαπ του σήμερα είναι η χρήση καλύτερων και ακριβότερων υλικών σε σύγκριση με τα παλαιότερα. Πόσο όμως καλύτερα παίζουν τα καινούργια από τα παλιά? Έχουμε θεαματική βελτίωση στον ηχο όπως ευαγγελίζονται οι σημερινοί κατασκευαστές?

Πιστεύω ότι τα σημερινά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν καλύτερα από τα παλαιότερα αφού οι μελέτες για επιπλέον παραγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγή (και όχι μόνο) σε ένα μηχανικό σύστημα έχουν συμπεριληφθεί από τους κατασκευαστές στις υλοποιήσεις τους

Η τεχνολογία αναπαραγωγής βινυλίων έχει περιορισμούς και πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή για να δουλέψει ένα αναλογικό σύστημα (όπως και τα ίδια τα βινύλια αλλωστε ως μέσο αποθήκευσης μουσικής πληροφορίας).

Ανέκαθεν το σύστημα αναπαραγωγής των βινυλίων απαιτούσε μεγαλύτερη προσοχή από τον χρήστη του, κάποιες παραπάνω (εως πολλές) γνώσεις για να αποδώσει τα μέγιστα. Βασικό "πάτημα" του "νέου" τότε ήταν "ευκολία στη χρήση, άφθαρτο υλικό και μικρότερες απαιτήσεις χώρου"

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με την αγορά δίσκων βινυλίου. Έχει γεμίσει η αγορά με βινύλια φτιαγμένα από ψηφιακά masters ή digitally remastered επανεκδόσεις των αρχικών. Πολλά από αυτα ακούγονται χειρότερα κι από το αντίστοιχο CD. Υπάρχουν βέβαια και καλές επανεκδόσεις που κοστίζουν πολύ ακριβά όμως και η αγορά τους είναι ασύμφορη ειδικά στην περίοδο κρισης που ζούμε.

Αξίζει τον κόπο να επενδύσει κάποιος σε καλό πικάπ για να ακούει ψηφιακά βινύλια, μόνο και μόνο για να βλέπει το δίσκο στο πλατό να γυρίζει?

Αξίζει ΜΟΝΟ αν έχει ήδη μία σεβαστή δισκοθήκη ή έχει κληρονομήσει μία "τέτοια". Για το υπόλοιπο της απάντησης κοίτα παρακάτω

Μήπως υπάρχει ακόμη κέρδος και γι' αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμη η παραγωγη δίσκων βινυλίου και πικάπ, phono και λοιπών αξεσουάρ (π.χ. πλυντήριο δίσκων)?

Αν δεν υπήρχε κέρδος καμμία εμπορική επιχείρηση δε θ' ασχολιόταν με αυτό.

Κάποιος που έχει μια σεβαστή δισκοθήκη π.χ. 1000 βινύλια αξίζει να συνεχίσει να αγοράζει δίσκους?

Αν κάποιος είχε μία σεβαστή δισκοθήκη, κάτι που σημαίνει εξοικείωση με το μέσο, δε νομίζω να σταματούσε την αγορά των βινυλίων. Θα ήταν περισσότερο προσεκτικός με τις αγορές του αλλά θα συνέχιζε, δεν ξεφεύγεις τόσο εύκολα, ας μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας

Ένας νεοεισερχόμενος χομπίστας αξίζει να ψαχτεί με τα βινύλια? Ή μήπως αγοράζει το πικαπ για gadget ή για παιχνίδι?

ΟΧΙ, αν δεν έχει "κληρονομήσει" μία δισκοθήκη δεν αξίζει ν' ασχοληθεί. Κάτι τέτοια "θύματα" ψάχνουν κάποιοι έμποροι για να τα "φορτώσουν" με ότι στοκ τους έχει απομείνει και τελικά να καταφέρουν να τον απομακρύνουν, γενικά, από τη μουσική.
Για να μη παρεξηγηθώ, δεν είμαι βινυλιοφρίκουλας, έχω ξεχωρίσει μέσα μου το "αναπαραγωγή από βινύλιο" από το "ψηφιακή αναπαραγωγή", το καθένα μου προσφέρει αυτό που ζητώ, τη μουσική. Αν μου αρέσει η μουσική, είτε από βινύλιο, είτε από ψηφιακό μέσο, θα την ακούσω, έληξε. Έχω το πλεονέκτημα να υπάρχουν και τα τρία φορματ ως συσκευές στο σπίτι οπότε όπου βρω τη μουσική που ψάχνω την αγοράζω ή τη "μοιράζομαι" με τον καλό ανθρωπο που την ανέβασε.

Reaction score
666

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους απάντησαν στο thread αυτό. Διαβάζοντας για το ίδιο θέμα και σε άλλα παλαιότερα νήματα του forum αυτού και μετά από συνδυασμό κι επεξεργασία έβγαλα τα συμπεράσματά μου.
Καλές μουσικές απολαύσεις σε όλους! :smile:

Reaction score
1.000

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους απάντησαν στο thread αυτό. Διαβάζοντας για το ίδιο θέμα και σε άλλα παλαιότερα νήματα του forum αυτού και μετά από συνδυασμό κι επεξεργασία έβγαλα τα συμπεράσματά μου.
Καλές μουσικές απολαύσεις σε όλους! :smile:
Και δε θα τα μοιραστείς μαζί μας; :D

Sent via my android Sony Xperia S

Reaction score
666

Θα γράψω λοιπόν τις προσωπικές μου απόψεις και συμπεράσματα όπως τα αντιλαμβάνομαι, μέσα από τις δικές μου εμπειρίες.

Βασική προϋπόθεση είναι τα συστήματα να υπηρετούν τη μουσική κι όχι να συμβαίνει το αντίθετο.
Σαν ακροατής πρέπει κι αυτό είναι το ζητούμενο να απολαμβάνω τη μουσική ανεξάρτητα από το μέσο που είναι αποθηκευμένη.

Το βινύλιο είναι ένα μέσο αποθήκευσης μουσικής όπως είναι το CD, ο σκληρός δίσκος κ.ά.
Η τεχνολογία αναπαραγωγής του βινυλίου έχει φτάσει στο απόγειό της εδώ και πολλά χρόνια και ουσιαστικά δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Παρόλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει και καλώς κατά τη γνώμη μου αφού κυκλοφορούν και παράγονται δίσκοι ακόμα.
Αν και υπάρχει υψηλό επίπεδο ηχητικής απόδοσης το μέσο έχει περιορισμούς και αυτό φαίνεται άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο. Το στήσιμο ενός αναλογικού συστήματος είναι χρονοβόρο και η διαδικασία ακρόασης ολόκληρη ιεροτελεστία (κάτι που σε πολλούς αρέσει και μάλιστα αποτελεί βασικό λόγο ενασχόλησης με αυτό το μέσο).

Εκτός από τους περιορισμούς τεχνολογικής φύσης και ότι κάποια πράγματα είναι στο περίπου κι όχι ακριβώς (π.χ. διαφορές στάθμης εξόδου μεταξύ των καναλιών ακόμα και ακριβών κεφαλών) υπάρχει και ο περιορισμός της μουσικής που κυκλοφορεί σε βινύλιο ιδίως από νέες παραγωγές αλλά και επανεκδόσεις παλαιών που δεν είναι δυνατόν να βρει κανείς με τίποτα.
Αυτό σιγά σιγά μπορεί να οδηγήσει τον χομπίστα σε λάθος δρόμο δηλ. να περιορίσει τις αγορές του σε μουσικό υλικό και να αρχίσει να ρίχνει χρήματα σε ακριβότερα πικαπ-βραχιονες-κεφαλές-phono με σκοπο να απολαύσει ακόμη καλύτερα και ποιοτικότερα τους δίσκους του. Το ανώτερης κατηγορίας αναλογικό σύστημα θα αποκαλύψει περισσότερο τις αδυναμίες των δίσκων και θα τον αναγκάσει για να απολαμβάνει αυτά που πλήρωσε να στραφεί σε ακριβές επανεκδόσεις δίσκων (180-200gr) που σίγουρα θα παίζουν καλύτερα από τους αντίστοιχους παλιούς που ήδη έχει. Επειδή όμως δεν επανεκδίδονται τα πάντα και κάποια μουσικά είδη μένουν τελείως έξω από αυτές τις επανεκδόσεις δεν μπορεί ο χομπίστας να απολαύσει τη μουσική του με αυτό το μέσο. (Για το κόστος δε θα μιλήσω μιας και ο καθένας το βιώνει διαφορετικά).

Εδώ θα πω ότι υπάρχουν επανεκδόσεις μέτριας ποιότητας κομμένες από ψηφιακά masters τα οποία ακούγονται το ίδιο ή και χειρότερα συγκρινόμενα με το αντίστοιχο CD. Λίγο πολύ σε όλους μας έχει συμβεί να αγοράσουν έναν τέτοιο δίσκο κι ας είναι και 180 gr. Αυτό καθιστά αποτυχημένη την αγορά αυτού του δίσκου αφού θα μπορούσαμε να πάρουμε το αντίστοιχο cd που κοστίζει και πιο φτηνά αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι η παραγωγή τέτοιων δίσκων δεν προάγει τον λεγόμενο αναλογικό ήχο που είναι το βασικό atout των βινυλίων και που γι' αυτό αξίζει να τα έχουμε.

Παρατηρώ επίσης και νέους που θέλουν να σχοληθούν με το βινύλιο να βλέπουν το πικαπ σαν παιχνιδι ή gadget περισσότερο παρά σαν μια συσκευή ανάγνωσης δίσκων. Έτσι βάζουν στο σαλόνι τους πικαπ μόνο και μόνο για να τα βλέπουν να γυρίζουν
μην μπορώντας λόγω έλλειψης γνώσεων αλλά και χρημάτων να αξιοποιήσουν καλύτερα το μέσον. Δυστυχώς είναι δαπανηρό σπορ τα βινύλια, το πικαπ και τα παραφερνάλιά του, κι όσο περνάει ο καιρός τόσο θα ακριβαίνουν για να διατηρήσουν τα κέρδη τους οι εταιρείες κατασκευής.

Βλέποντας όλα αυτά θεωρώ ότι πλέον η τεχνολογία εγγραφής, αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικης έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και ουσιαστικά δεν είναι ανάγκη να στραφούμε στο βινύλιο και να το θεωρούμε ως το υπέρτατο μέσο αναπαραγωγης ούτε ως το holy grail, ειδικά αν δεν έχουμε σοβαρή δισκοθήκη και προσπαθούμε να φτιάξουμε τώρα από το μηδέν.

Προσωπικά έχω καιρό να αγοράσω βινύλια και μόνο αν είναι κάποιο παλιό Lp θα το πάρω.

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια .
Τα είπες όλα και τα έβαλες στην σωστή τους διάσταση .

:hi:

Reaction score
1.685

Ισως τα πραγματα να ειναι και πιο απλα και να μην χρειαζονται τοσο εκτενεις αναλυσεις.

Μουσικοφιλος = Χομπιστας.
Και στο χομπυ δεν υπαρχουν ουτε ορια, ουτε κανονες, ουτε δεδομενα.
Ο χομπιστας (λογικα) ειναι συνειδητοποιημενος και περιπου ξερει τι θελει.

Ποιος μπορει να 'κρινει' την ορθοτητα της τρελας του ?

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Ο ψυχίατρος σίγουρα .
Έχει και όνομα.....ψυχαναγκασμός .

Και όχι ο μουσικόφιλος δεν είναι χομπίστας .
Ο μηχανάκιας είναι χομπίστας :wink:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Δηλαδη, υπαρχει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ που γραφει εδω που δεν είναι μηχανάκιας, ειτε αναλογικος ειτε ψηφιακός, ειτε λαμπάτος είτε τρανζιστοράτος, ειτε πανελάκιας ειτε κορνάκιας κλπ, κλπ?

Reaction score
1.685

Και όχι ο μουσικόφιλος δεν είναι χομπίστας .
Ο μηχανάκιας είναι χομπίστας :wink:
Ναι Μανο, ισως εσυ δεν ακους μουσικη απο χομπυ :wink:

Τα μηχανηματα ειναι απλα το εργαλειο ασκησης του χομπυ, οπως η σφεντονα για τον κυνηγο....

Reaction score
666

Υπάρχει ό όρος audiophilia nervosa που εξηγεί ακριβώς τον ψυχαναγκασμό στο χόμπι.

Audiophilia nervosa describes the anxiety resulting from the never-ending quest to obtain the ultimate performance from one's stereo system by means of employing state-of-the-art components, cables, and the use of certain "tweaks."

Although the goal is supposedly to achieve maximum appreciation of the music, those afflicted with this condition are merely obsessed with their electronics.
Todd had spent well over $100,000 in speakers,monoblock amplifiers, fiber optic cables, Shakti stones, pre-amplifiers, and other equipment and tweaks. And yet he still wasn't convinced that Diana Krall's voice sounded "silky" enough.

Todd was in deep denial concerning his audiophilia nervosa, and his wife was on the verge of calling a divorce lawyer.
Υπάρχει και σχετικό τεστ εδω

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.955
Members
38.522
Νεότερο μέλος
Stearsa