Αγορά CNC από Ebay, Aliexpress

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.992
Reaction score
1.461
Ένα εργαστήριο για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να έχει πλήρη εξοπλισμό, ηλεκτρονικό και μηχανολογικό (αν και τον τελευταίο καιρό "ανακατεύονται" αυτές οι δύο κατηγορίες). Και επειδή όπως λέει και ο λαός "τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα" έχω βάλει πλώρη για ένα καλό ερασιτεχνικό CNC 4 αξόνων με δυνατότητα να πάρει και laser. Νομίζω ότι είναι η απόλυτη λύση για χάραξη πρωτότυπων πλακετών (δοκιμαστικών) πριν την εκτύπωση αλλά και γράψιμο προσόψεων με επαγγελματική εμφάνιση. Θα μου πείτε για το δεύτερο υπάρχει και η μεταξοτυπία αλλά είναι και ακριβή, για ένα - δύο κομμάτια και δύσκολη στην υπολοίησή της ερασιτεχνικά ή σε μεγάλο μαγαζί που τυπώνει κατά εκατοντάδες. Κοιτώντας κατά Ebay και Aliexpress μεριά, έχω βρει δεκάδες διαφορετικά CNC μηχανήματα, ευτυχώς από Ευρώπη, σε πάρα πολλές όμως παραλλαγές και δυνατότητες. Επειδή η τιμή τους δεν είναι"τσίπικη" και δεν διακαιολογεί λάθη, έχεις κάποιος από εσάς εμπειρία από αγορά και χρήση παρόμοιων υλοποιήσεων;
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Φιλικά,
 

Μηνύματα
30
Reaction score
96
Για τις χρήσεις που αναφέρεις, γιατί χρειάζεσαι τέταρτο άξονα; X,Y,Z αρκούν και η παραπάνω λειτουργία της περιστροφής συνήθως εκτοξεύει την τιμή - αν συνδυάζεται με μικρές ανοχές.

Για τις πλακέτες, οι δυνατότητες πλέον είναι τέτοιες για παραγγελία δοκιμαστικών από Κίνα (PCBWAY, JCLPCB, κ.α) που δεν αξίζει τόσο να ασχολείσαι με το να ξύσεις πλακέτες στο σπίτι. Ειδικά αν είναι διπλής όψης, καθώς το ταίριασμα πάνω/κάτω όψης είναι κρίσιμο και οι επιμεταλωμένες τρύπες είναι μεγάλη ευκολία όταν τις παραγγέλνεις. Και έχεις bonus το silkscreen που βοηθά το μοντάρισμα. Και δεν προβληματίζεσαι με γέφυρες ή κομμένες γραμμές αν έχεις λεπτές νησίδες.

Η χάραξη πάνελ είνα κάτι που με ενδιέφερε εδώ και καιρό και το είχα ψάξει αρκετά. Είχα δοκιμάσει και σε CNC γνωστού να κάνουμε δοκιμές.

Οι επιλογές είναι γενικά δύο: χάραξη και βάψιμο - γέμισμα του χαραγμένου γράμματος ή κάψιμο με laser για μόνιμη "βαφή" της επιφάνειας.
Το κάψιμο με laser είναι εφικτό και δουλεύει, αλλά...
Το laser πρέπει να είναι μεγάλης ισχύος (ξέχνα τα μικρά laser που μπαίνουν στη θέση της φρέζας) και το αποτέλεσμα δεν έχει σχέση με την εικόνα που δίνει η μεταξοτυπία. Είναι μια χαρά για χάραξη σε μέταλλο αντί για κόλλημα ετικέτας αλλά το χρώμα είναι κάτι ανάμεσα σε γκρί και μαύρο. Και αν δεν κάνεις σάρωση σε εξαιρετικά μεγάλη ανάλυση, βλέπεις ραστερ. Και όλα αυτά με μεγάλο μηχάνημα με laser αερίου.

Η χάραξη είναι λίγο ευκολότερη αλλά και πάλι χρειάζεται μηχάνημα εξαιρετικά μεγάλης ακρίβειας. Και κοπτικές κεφαλές δέκατου του χιλιοστού, εκτός και αν τα γράμματα στο πάνελ θα είναι μεγάλα. Πολύ μεγάλα.

Το αποτέλεσμα που ήθελα να αναπαράγω είναι αυτό που έχω δει σε παλιούς Luxman ενισχυτές (π.χ. L85V) δεκαετίας 70. Με lacquer που ελαφρώς προεξέχει. Το αλουμίνιο κόβεται σχετικά εύκολα αλλά αφήνει γρέζι. Και το γρέζι είναι ανάλογο του μεγέθους του κοπτικού. Με κοπτικό 0,5mm, είναι τεράστιο και τα γράμματα πρέπει να είναι πολύ στυλιζαρισμένα για να μην φαίνονται αίσχος. Και μετά θέλει τρίψιμο για να καθαρίσουν.

Το επόμενο που σκέφτομαι να δοκιμάσω είναι χαλκομανία. Υπάρχει χαρτί για χαλκομανία (κενό) για laser ή inkjet που τυπώνεις, κόβεις, κολλάς και μετά ψεξάζεις όλη την επιφάνεια με 2-3 στρώσεις διάφανο βερνίκι ματ. Προστατεύει και το αλουμίνιο έτσι.
 

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.992
Reaction score
1.461
Ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση. Δεν είχα κάποια εμπειρία στο παρελθόν και είπα να δοκιμάσω. Σίγουρα την πρώτη φορά και μέχρι να σεταριστεί το πακέτο, το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο των προσδοκιών αλλά είμαι σίγουρος ότι θα φτάσω εκεί που επιθυμώ. Σχετικά με την χρήση laser, ένα laser 15 Watts δεν το λες και μικρό. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η ενέργεια είναι συγκεντρωμένη σε σημείο. Και αφού μπορεί να ρυθμιστεί η ταχύτητά του, θα καταφέρει να κάψει την ανοδίωση της επιφάνειας του αλουμινίου. Μπορεί πάλι να είμαι και λάθος. Θα το ψάξω πάντως περισσότερο.
Μάλλον θα πάρω κάποιο εισαγωγικό μοντέλο 3 αξόνων ώστε να μην κλαίω πολλά Ευρώ...
Φιλικά,
Γιάννης
 

Μηνύματα
42
Reaction score
31
Στις επιλογές, θα ήθελα να προσθέσω ακόμα μια, δοκιμασμένη με ωραίο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν η κατασκευή είναι πιο vintage κ δεν μας πειράζει να έχει κ λίγο "βρωμιά". Δεν βγαίνει πεντακάθαρο αλλά σίγουρα έχει χαρακτήρα, είναι μια χημικη τεχνική που χρησιμοποιούσαν από παλιά, οπότε έχεις true relic αποτέλεσμα. Όχι "σαν παλιό", αλλά παλιό, όπως κ τότε.

Είναι η χάραξη σε μέταλλο με Τριχλωριουχο σιδήρο. Ούτως η άλλως πολλοι από εμάς (ιδιαίτερα τον παλιό καιρό π δεν υπήρχαν Chinese manufacturers όπως pcbway, jlcpcb κλπ.) έχουμε εξοικείωση με την ουσία αυτή, λόγω κατασκευής πλακετών.

Τυπώνεις με laser εκτυπωτή το artwork σου black n white και ανεστραμμένο, σε γυαλιστερό / φωτογραφικό χαρτί η χαρτί από περιοδικό.
Μεταφέρεις τα γράμματα / layout σου στη μεταλλική επιφάνεια ασκώντας θερμότητα πιέζοντας τα με ενα σίδερο για τα ρούχα για κανένα 5λεπτο.
Προσεχτικά ξεπλαινεις κ απομακρύνεις υπολείμματα χαρτιού. Toner transfer.
Βουτάς την επιφάνεια με το toner στο διάλυμα FeCl3 και αυτό σκάβει το μέταλλο στα σημεία που πρέπει σύμφωνα με το toner (αρνητικό).
Κι αν είσαι κ μερακλης όπως εγώ, μπορείς να παρασκευάσεις κ μόνος σου το FeCl3, χρησιμοποιώντας HCl κ Οξυζενέ.

Κυρίως για ετικέτες ταμπελακια, name plates, γενικά ...plates, neck plates κιθάρας, πετάλια, κουτιά κατασκευών κλπ. Γιατί όχι και σε faceplates..

Στις φωτό είναι δοκιμές που έκανα για ένα πεταλακι που έντυσα με δερματίνη κ πειραματίστηκα φτιάχνοντας ταμπελακια. Μπορεί να μην πέτυχε απόλυτα αφου το μεταλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν κάποια φύλα λεπτα ξεμπαρκα Ψευδαργύρου που είχαν περισσέψει από παλιό πείραμα Zinc electro plating, αλλα μπορείτε να πάρετε μια γεύση. Δεν δουλεύει σε ψευδάργυρο καλα επαγγελματικο, είναι για steel κ αλουμινιο. Το δοκίμασα πχ σε μαχαίρι κ το έσκαψε κατευθείαν.
Όταν βρω διάφορα φύλλα αλουμινίου ή faceplates κλπ θα το δοκιμάσω σίγουρα κ πάλι.

Και δυο βίντεο Tutorial χάραξης αλουμινίου με Ferric Chloride


 

Attachments



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.190
Μηνύματα
2.855.499
Members
37.876
Νεότερο μέλος
grgstrts33
Top