Ακουστική βελτίωση χώρου

Audio Harmony

Επαγγελματίας
Μηνύματα
200
Reaction score
80
Σχετικα με την "οδηγηση", τα ESL πραγματι κατεβαινουν πολυ χαμηλα, οπως ανεφερε ο συνφορουμιτης και συνονοματος peter..meni σε ohm στις υψηλες. Μια μετρηση που βρηκα αναφερει τα 2.03 ohms ως ελαχιστη στα 17.2 khz : (ακουστο φασμα αναλογα με την ηλικια -:) )

The ESL’s listening-window response (a five-point average of axial and +/–15-degree horizontal and vertical responses) measures +1.05/–6.27 decibels from 200 hertz to 10 kilohertz. The –3-dB point is at 60 Hz, and the –6-dB point is at 49 Hz. Impedance reaches a minimum of 2.03 ohms at 17.2 kHz and a phase angle of –84.63 degrees at 73 Hz.


Παροτι ο Α23 εχει 1000 Va μετασχηματιστη και δηλωνει peak power 45 amps δεν δινει ισχυ κατω απο τα 4 Ω. Αυτο μας βαζει σε σκεψεις. Λογικα καποια συμπιεση θα την εχει στα 17 khz και στα 2.03 Ω. Σε καθε περιπτωση το προβλημα χωρου θα μεγεθυνεται απο το προβλημα αυτο, χωρις να σημαινει ομως οτι δεν ειναι και αυτουσια υπαρκτο.

Ενα σχετικα υποβοηθητικο τεστ για να δεις ποσο επηρεαζει (γιατι παντα επηρεαζει) ο χωρος, ειναι nearfield ακροαση σε χαμηλες σταθμες με αρκετο toe-in.

To Room treatment εχει να κανει και ειναι αναλογο με τη χρηση του χωρου, αλλιως "τονιζεται" για 2 channel μουσικη, αλλιως για Home cinema, αλλιως για ομιλια, καφετερια, αιθουσα διδασκαλιας, κλπ. Υπαρχουν σχετικα DIN specs, αλλα εχει να κανει και με τις προτιμησεις και τις συνηθειες του χρηστη. Αυτος αλλωστε ειναι ο τελικος αποδεκτης και θα ζησει με το συστημα και τον χωρο του.
[DOUBLEPOST=1507709313][/DOUBLEPOST]Μολις το ειδα θα απαντησω στο pm
 

Shepherd

Μόνιμος
Μηνύματα
4.719
Reaction score
10.529
Ερώτηση:
Αν ενα ηχείο κατεβαίνει στα 2 ή 1 Ω , ή τεσπα σε κάποια ωμ που ο ενισχυτής δεν μπορεί να τα οδηγήσει δεν έχουμε πρόβλημα σε όλο το φάσμα;
Ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό το ερώτημα. Κόβεις το ηχείο του φίλου με φίλτρο να μην παίζει πάνω απο τα 16Khz, άρα ο ενισχυτής το οδηγεί πιο άνετα. Βγάζεις το φίλτρο και παίζεις ενα φλακ που έχει συχνότητες πάνω από 16Khz, με το που προσπαθήσει να οδηγήσει ο ενισχυτής ''ξεμένει'' από ισχύ και κόβει σε όλο το φάσμα.
?
 

Audio Harmony

Επαγγελματίας
Μηνύματα
200
Reaction score
80
1. Το προβλημα του ενισχυτη ειναι πιο εντονο εκει που εντοπιζεται και στις γειτονικες συχνοτητες. Αν το προγραμμα σου δεν εχει μουσικα οργανα που να εκτεινονται τοσο υψηλα σαφως δεν θα δημιουργεται το προβλημα η αν καποιος δεν ακουει 10/10 τοσο υψηλα το προβλημα δεν θα το αντιλαμβανεται το ιδιο με καποιον που ακουει 10/10 στο φασμα που εχει προβλημα. Σαφως ουτε η ακοη ουτε η αναπαραγωγη λειτουργει με στεγανα κουτακια αλλα με καμπυλες. Γεγονος ειναι οτι

2. Δεν χρειαζεται να βαλει κανενα φιλτρο να πειραματιστει... αν και ειναι ωραια ιδεα... για πιο κριτικη HIFI δοκιμη.
FM radio φθανει 15 khz. (Σε καποιο κρατικο σταθμο με υποφερτο ηχο, πχ τριτο η κοσμος) απο εκει και περα μπορει να παιξει με τις θεσεις ακροασης και τις θεσεις των ηχειων η και με απορροφητικα πανελς στην πρωτη η / και δευτερη ανακλαση, μετα οροφη, η και μπασοπαγιδες στις γωνιες για τα room modes, για να αντιμετωπισει το προβλημα χωρου που σχεδον παντα ειναι υπαρκτο και ο καθε χωρος εχει το δικο του χαρακτηρα.

3. Δεν υπαρχουν πολλα μουσικα οργανα που να φθανουν τοσο υψηλα περα απο τα "ευαισθητα αυτια", εξου και το σχολιο μου σε παρενθεση και με γελακι.

 






Audio Harmony

Επαγγελματίας
Μηνύματα
200
Reaction score
80
Φωτογραφία και σχεδιάγραμμα του χώρου.

Αντωνη θα χρειαστουμε και το υψος!

Επίσης τα υλικα απο τις πολυθρονες και τα επιπλα, ( υφασμα βαμβακερο, μαλλινο, δερμα, δερματινη, ξυλο μασιφ, mdf, κλπ) καθως και τις τρεις διαστασεις των ανοιγματων και των υλικων των κουφωματων. πχ υαλοπινακες (νομιζω υπαρχει ενα παραθυρο αριστερα?), κουφωμα αλουμινιου η ξυλινο, κλπ. και τις διαστασεις της οθονης και το υλικο της, (εκτος αν οταν ακους μουσικη την εχεις κλειστή, αλλα οπως τη βλεπω μου κανει για σταθερή) καθως και το υλικο της μοκετας και παχος η και βαρος αν εχεις ανα τμ. ακομα καλυτερα.

Κραταω οτι δινεις προτεραιοτητα στη μουσικη σε σχεση με το home cinema.

Τα λεμε απο κοντα απο εβδομαδα.
 


Audio Harmony

Επαγγελματίας
Μηνύματα
200
Reaction score
80
.........τελικα για τι ποσο μιλαμε περιπου?
Εξαρταται από τα πόσα τετραγωνικα σε υλικα θα χρειαστούν, σε συνδυασμό με το είδος αυτών, που αυτό θα καθοριστεί από την σχετική προσομοίωση ακουστικής συμπεριφοράς του χώρου. Σημαντικός παράγοντας κόστους είναι το μέγεθος και είδος του προβλήματος που θα πρεπει να αντιμετωπισθεί καθώς και ο βαθμός αντιμετώπισης που τελικα θα αποφασισθεί.

Μπορει να ξεκινήσει κατ' ελάχιστον από τα 200 € περίπου και να φτάσει και αρκετά πάνω από τα 1.000 €.

πχ. για προβλημα στασιμων 3 ζευγαρια μπασοπαγιδων BIG TRAP (100 Ηz+) Fire resistant , κοστιζουν 237 €



ενώ 3 ζευγαρια DECOTRAP NATURE (50 - 500 Hz και κυριως 63 - 250 Hz) Fire resistant , κοστίζουν 657 €.




ενω τέλος ενα ζευγαρι fiber πανελ (120χ60χ6) για μεσουψηλες συχνοτήτες fire resistant κοστίζει 189 €



Τελικες τιμες συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ. Ελαχιστη ποσότητα ένα ζευγαρι.
Ενω μπορει να απαιτηθεί και συνδυασμός των παραπάνω η άλλων υλικών.
 
Last edited:






Μηνύματα
7.234
Reaction score
4.614
Τελειωμένο εννοω με στουντιακο rt
Τα πάντα όλα ...
Όχι για room in room γιατί εκεί θα ήθελα να μάθω εάν πάει κάτω από 20000 ...
 

Audio Harmony

Επαγγελματίας
Μηνύματα
200
Reaction score
80
Ποιο ειναι το προγραμμα προσομοίωσης αν επιτρέπεται;
Υπαρχουν πολλα και πολλοι κατασκευαστες εχουν τα δικα τους. Υπαρχουν και διαφορα στο νετ. To χρειαζεσαι για επαγγελματικη χρηση η ερασιτεχνικη?

Δηλωνεις διαστασεις χωρου διαστασεις ανοιγματων, τοιχων οροφης και διαστασεις και "παχος' χαλιων, κουρτινων (βαρια, μεσαια, ελαφρια) ειδος πατωματος οροφης, τοιχων ειδη ταπετσαριας επιπλων, διαστασεις υαλοπινακων, μεχρι και ποσοι ανθρωποι θα παρευρισκονται στο χωρο ... παλι καλα που δεν ζητα διαστασεις και βαρος αυτών!

Εχουν πινακες με τις ιδιοτητες και ηχητικες συμπεριφορες των υλικων (σε εξαιρετικα κρισιμες περιπτωσεις αε αλλα προγραμματα μπορεις να βαλεις μεχρι και το βαθμο στιλπνοτητας / αντανακλαστικοτητας του χρωματος) τα "αλφα" των δικων τους απορροφητικων υλικων ανα συχνοτητα και βγαζουν RT60 του χωρου και αναλογα με το τι ειδος υλικο θα εφαρμοσεις και τα τετραγωνικα προσαρμοζει την σχετικη καμπυλη στα ορια της σχετικη προδαιγραφης DIN που θα ζητησεις.

Αυτα!
 
Last edited:


Audio Harmony

Επαγγελματίας
Μηνύματα
200
Reaction score
80
:rolleyes: πολυ θα ηθελα να δω το προγραμμα που βαζεις τετοια δεδομενα μεσα ...

Επειδη ισως δεν εχεις υπομονη μεχρι τοτε... σου ανεβαζω ενα δειγμα απο report ενος project οπου βλεπεις και την περιγραφη των υλικων...
PT1..PNG
PT2.PNG
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.599
Μηνύματα
2.865.544
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top