Αναζητώ τα καλύτερα ακουστικά για EDM μουσική,

Reaction score
11.901
Γιατί θεωρείς το Premium καλύτερο;
Τι διαφορές άκουσες σε ήχο; π.χ. σε καθαρότητα στα highs, μπάσο, soundstage, άνεση κτλ;
Εμένα προσωπικά μου είχαν φανεί πιο καθαρά και πιο “ανοιχτά” τα Premium, αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω τη δική σου εμπειρία.»
Για ποιον λόγο προτιμάς τα DT990 Premium από τα DT990 Pro; Τι διαφορές άκουσες σε ήχο (highs, bass, σκηνή) και άνεση;»
Tα Premium είναι ξεκάθαρα ανώτερα: πιο ανοιχτή σκηνή, καλύτερη καθαρότητα, λιγότερο “πιεσμένη” αίσθηση.

Reaction score
7
Tα Premium είναι ξεκάθαρα ανώτερα: πιο ανοιχτή σκηνή, καλύτερη καθαρότητα, λιγότερο “πιεσμένη” αίσθηση.
Συμφωνώ ότι τα Premium ακούγονται πιο ανοιχτά και καθαρά—έτσι τα είχα ακούσει κι εγώ.
Απλά από περιέργεια: εσύ από πού το συμπεραίνεις αυτό;
Το λες επειδή τα είχες και τα δύο και τα έκανες A/B σύγκριση, ή επειδή είδες τις τεχνικές διαφορές (clamp force, pads, housing);
Θέλω να καταλάβω πώς το άκουσες εσύ.

Reaction score
7
Απλά για να ξέρω: το “πιο ανοιχτή σκηνή και καθαρότητα” το λες από προσωπική ακρόαση των δύο ή από specs;»

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
11.067
Οι όροι "πιο ανοιχτή σκηνή" και "καθαρότητα" στην ποιότητα του ήχου αποτελούν υποκειμενικές εκτιμήσεις που προκύπτουν αποκλειστικά από την προσωπική ακρόαση και εμπειρία.
Δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια ή να προβλεφθούν πλήρως μόνο από τις τεχνικές προδιαγραφές (specs) μιας συσκευής, καθώς η αντίληψη του ήχου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συνοπτικά:
Προσωπική ακρόαση: Είναι ο μόνος τρόπος να αξιολογήσει κανείς έννοιες όπως η "ηχητική σκηνή" (soundstage) ή η "καθαρότητα", καθώς αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος τον ήχο.
Specs: Παρέχουν τεχνικές πληροφορίες (π.χ., εύρος συχνοτήτων, βάθος bit) που μπορούν να υποδείξουν τις δυνατότητες μιας συσκευής, αλλά δεν εγγυώνται μια συγκεκριμένη υποκειμενική εμπειρία.
Επομένως, μια τέτοια δήλωση βασίζεται σε ακουστική δοκιμή και όχι σε απλή ανάγνωση προδιαγραφών.

Reaction score
7
Οι όροι "πιο ανοιχτή σκηνή" και "καθαρότητα" στην ποιότητα του ήχου αποτελούν υποκειμενικές εκτιμήσεις που προκύπτουν αποκλειστικά από την προσωπική ακρόαση και εμπειρία.
Δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια ή να προβλεφθούν πλήρως μόνο από τις τεχνικές προδιαγραφές (specs) μιας συσκευής, καθώς η αντίληψη του ήχου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Συνοπτικά:
Προσωπική ακρόαση: Είναι ο μόνος τρόπος να αξιολογήσει κανείς έννοιες όπως η "ηχητική σκηνή" (soundstage) ή η "καθαρότητα", καθώς αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος τον ήχο.
Specs: Παρέχουν τεχνικές πληροφορίες (π.χ., εύρος συχνοτήτων, βάθος bit) που μπορούν να υποδείξουν τις δυνατότητες μιας συσκευής, αλλά δεν εγγυώνται μια συγκεκριμένη υποκειμενική εμπειρία.
Επομένως, μια τέτοια δήλωση βασίζεται σε ακουστική δοκιμή και όχι σε απλή ανάγνωση προδιαγραφών.

Συμφωνώ ότι το soundstage και η καθαρότητα γίνονται αντιληπτά υποκειμενικά.
Η ερώτησή μου, όμως, ήταν συγκεκριμένη:
εσύ το συμπέρανες επειδή έχεις ακούσει και τα δύο (Pro & Premium) σε άμεση σύγκριση, ή μιλάς γενικά;

Γιατί εγώ, όταν τα είχα ταυτόχρονα, άκουσα ξεκάθαρη διαφορά υπέρ του Premium.»*

Reaction score
11.901
Τα είχες; Δεν τα έχεις πια; Αν τα είχες δεν ήσουν ικανοποιημένος να ακούς αυτά τα είδη μουσικής; Γιατί τα έδωσες; Χάλασαν;

Reaction score
7
Τα είχες; Δεν τα έχεις πια; Αν τα είχες δεν ήσουν ικανοποιημένος να ακούς αυτά τα είδη μουσικής; Γιατί τα έδωσες; Χάλασαν;
**«Ναι, τα είχα. Και ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος με τα DT990 Premium για trance / psy / techno / goa.
Τα έδωσα όχι επειδή δεν μου άρεσαν — το αντίθετο.
Τα είχα πολλά χρόνια, τα χρησιμοποιούσα συνέχεια, και απλά τότε ήθελα να δοκιμάσω κι άλλα μοντέλα για σύγκριση.
Δεν χάλασαν, ούτε με απογοήτευσαν.

Αν κάτι, σήμερα το μετανιώνω λίγο που τα έδωσα, γιατί για τα είδη που ακούω ήταν από τα πιο “σωστά” που είχα δοκιμάσει.»**

Reaction score
7
Ξαναπάρτα αν το μετάνιωσες. Απ' ό,τι φαίνεται ήταν τα πιο κατάλληλα.
«Ναι, τα DT990 Premium ήταν πολύ καλά για τα είδη που ακούω, αλλά θέλω απλώς να ακούσω και άλλες γνώμες σε ακουστικά που ταιριάζουν σε EDM, techno, psytrance, goa κτλ.
Δεν σημαίνει ότι τα απορρίπτω — απλά θέλω να δω αν υπάρχει κάτι άλλο που ίσως μου ταιριάζει το ίδιο ή και καλύτερα.»

Reaction score
7
Πολύ δύσκολο. Τα DT990 Premium είναι πολύ καλά.
Συμφωνώ, τα DT990 Premium ήταν από τα πιο ισορροπημένα που είχα.
Απλώς θέλω να δω μήπως υπάρχει και κάποια άλλη επιλογή που να ταιριάζει το ίδιο καλά ή και καλύτερα σε EDM, techno, psy, trance κτλ.
Δεν τα αποκλείω καθόλου — απλά ψάχνω όλες τις πιθανές προτάσεις πριν ξαναπάρω τα ίδια

Γιατί λες ότι είναι τόσο δύσκολο;
Επειδή δεν υπάρχουν εύκολα ακουστικά που να παίζουν τόσο καλά σε EDM/techno/psy;
Ή επειδή θεωρείς ότι τα Premium είναι σε σημείο που δύσκολα ξεπερνιούνται;

Reaction score
7
Παιδιά, επειδή η κουβέντα έχει πάει σε πολλά άκυρα σημεία, ας το βάλω ξεκάθαρα για να ξέρουμε τι συζητάμε.
Μιλάω συγκεκριμένα για ακουστικά που να παίζουν σωστά ηλεκτρονική μουσική: EDM, techno, trance, psytrance, goa κ.λπ.
Δεν μιλάω ούτε για rock, ούτε για metal, ούτε για γενική χρήση.
Αυτά τα είδη έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις:

καθαρά, λαμπερά highs
(hi-hats, arps, FX)

σφιχτό, punchy μπάσο (32–60 Hz)

μεγάλο soundstage για τα layers του psy/goa

καλό separation για να μην γίνεται χυλός το mix

fun / V-shape tuning, όχι flat studio monitoring
άνεση για πολλές ώρες

open-back χαρακτήρα
για “αέρα” και έκταση

Έχω δοκιμάσει και DT990 Pro και DT990 Premium, X2HR, K712, IE400 Pro κ.ά.
Από όλα αυτά, τα DT990 Premium ήταν μακράν τα πιο ισορροπημένα για αυτά τα είδη:

πιο καθαρά και λαμπερά highs
μεγαλύτερο και πιο “ανοιχτό” soundstage

καλύτερο separation

πιο controlled μπάσο

λιγότερο clamp, άρα πιο ανοιχτός ήχος από τα Pro

Δεν σημαίνει ότι τα απορρίπτω.
Απλώς θέλω να δω αν υπάρχει ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ επιλογή που να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Πραγματικές προτάσεις — όχι ειρωνείες, όχι Kraftwerk memes, όχι “AI κρα κρα”.

Αν κάποιος έχει ακούσει headphones που παίζουν καλύτερα από τα DT990 Premium σε trance / psy / goa / dark techno, ευχαρίστως να ακούσω.
Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος να το τραβάμε σε άσχετα θέματα.

Reaction score
7
Για να παίζουν σωστά trance, psytrance, goa, techno, house, hard trance, rave και γενικά όλη η EDM, τα ακουστικά πρέπει να καλύπτουν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είναι “α, να έχει λίγο μπάσο και είμαστε ΟΚ”. Θέλουν συνδυασμό από:

1. Καθαρά, λαμπερά και “αέρινα” highs
    Όλη η ηλεκτρονική μουσική βασίζεται σε hi-hats, rides, shakers, arps, risers, FX.
  2. Αν τα πρίμα είναι θαμπά, χάνεται η ενέργεια του κομματιού. Αν είναι υπερβολικά αιχμηρά, κουράζουν και τρυπάνε το αυτί.
  3. Άρα θέλεις ακουστικά που να δίνουν:
    καλή επέκταση στα ψηλά,“air” και λεπτομέρεια, χωρίς σκληρότητα ή σibilance.
  4. Μπάσο που να είναι και βαθύ και σφιχτό (sub + punch)
    Σε techno / hard techno / psy / goa / house, η βάση είναι:
    το sub γύρω στα 30–50 Hzτο punch του kick γύρω στα 70–120 Hz

1. Το ιδανικό ακουστικό για αυτά τα είδη πρέπει:να κατεβαίνει χαμηλά (sub-bass extension),να έχει γρήγορο, σφιχτό kick (transient response),να μην “φουσκώνει” το mid-bass και να μη λασπώνει το mix.
  2. Μεγάλο soundstage και σωστό imaging
    Ειδικά σε psytrance, goa, progressive έχεις πολλά layers, panning, delays, 3D εφέ.
    Θέλεις ακουστικά που να δίνουν:
    πλάτος (αριστερά–δεξιά),βάθος (μπροστά–πίσω),
  3. αίσθηση χώρου, όχι “όλα μέσα στο κέντρο του κεφαλιού”.
  4. Συνήθως τα open-back over-ear τα κάνουν αυτά καλύτερα από κλειστά ή in-ear.
  5. Separation / ανάλυση στα layers
    Στα είδη που μιλάμε παίζουν ταυτόχρονα:
    kick + sub-bassrolling basslinelead / plucks / arpspads / atmospheresFX / sweeps / fills
  6. Αν το ακουστικό δεν έχει καλή ανάλυση και χαμηλή παραμόρφωση, όλα αυτά γίνονται ένας “χυλός”.
  7. Χρειάζεσαι καλό separation, να μπορείς να ακούς κάθε στοιχείο ξεκάθαρα μέσα στο χάος.
  8. Tuning που να είναι “fun” (V-shape ή ελαφρώς U-shape)
    Για καθαρά club / EDM ακρόαση δεν θες βαρετά flat studio ακουστικά.
    Θες:
    λίγο ανεβασμένο μπάσο,λίγο ανεβασμένα ψηλά,mids λίγο πίσω,ώστε ο ήχος να έχει ενέργεια, ένταση και να σε “ανεβάζει” όπως σε club ή rave.
  9. Όχι υπερβολή, αλλά σίγουρα πιο “ζωηρό” tuning από ουδέτερα monitor.
  10. Δυναμικότητα και “attack”
    Κicks, snares, stabs, synth hits πρέπει να έχουν σωστό χτύπημα (attack), όχι να ακούγονται μαλακά και νωχελικά.
    Ακουστικά με καλό transient response (να ξεκινούν και να σταματούν γρήγορα οι νότες) κάνουν μεγάλη διαφορά σε techno και hard trance.
  11. Άνεση και αντοχή για πολλές ώρες
    Sets, mixes, playlists κρατάνε ώρες.
    Άρα:
    1. μαλακά pads,
    2. σωστή πίεση (όχι να σου σφίγγει το κεφάλι),
    3. χαμηλή κούραση στα αυτιά (χωρίς υπερβολικά σκληρά πρίμα),
      είναι απαραίτητα, αλλιώς δεν αντέχεις 2–3 ώρες συνεχόμενη ακρόαση.
  12. Σωστή οδήγηση από την πηγή
    Αν το ακουστικό είναι απαιτητικό (υψηλή αντίσταση ή χαμηλή ευαισθησία) και το οδηγείς από αδύναμο output,
    1. χάνεις έλεγχο στο μπάσο,
    2. πέφτει το soundstage,
    3. μειώνεται η λεπτομέρεια.
      Άρα για τέτοια μουσική δεν φτάνει “ένα τυχαίο καλό ακουστικό”, αλλά και σωστή κάρτα ήχου / amp ώστε να βγάλει ό,τι μπορεί.
  13. Με λίγα λόγια:
για trance, psy, goa, techno, house, hard trance, rave και όλη την EDM, το σωστό ακουστικό πρέπει να συνδυάζει:

1. καθαρά – φωτεινά – λεπτομερή highs,
  2. βαθύ αλλά σφιχτό μπάσο,
  3. μεγάλο και καθαρό soundstage,
  4. δυνατό separation στα layers,
  5. fun / V-shape χαρακτήρα για ενέργεια,
  6. άνεση για πολύωρη ακρόαση,
  7. και σωστή συνεργασία με την πηγή (amp / κάρτα ήχου).

Reaction score
7
Όλα αυτά που ζητάω από τα ακουστικά δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου – είναι επειδή εδώ και πολλά χρόνια ακούω trance, psy, goa, techno, house, hard trance, rave και γενικά όλη την ηλεκτρονική μουσική, οπότε ξέρω πολύ καλά τι χρειάζομαι για να αποδίδονται σωστά αυτά τα είδη.»

«Δεν τα ζητάω τυχαία αυτά από τα ακουστικά· εδώ και χρόνια ακούω όλα τα είδη EDM (trance, psy, goa, techno κτλ.), οπότε ξέρω πολύ καλά τι μου λείπει και τι μου ταιριάζεi

Reaction score
11.901
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα DT990 Premium καλύπτουν τις απαιτήσεις σου και έχουν καθαρά, λαμπερά και “αέρινα” highs και μπάσο που να είναι και βαθύ και σφιχτό και είναι τα πιο κατάλληλα για την ηλεκτρονική μουσική που ακούς EDM, techno, trance, psytrance, goa κ.λπ.

Reaction score
7
Για τα είδη που ακούω (trance, psytrance, goa, techno, house, hard trance κτλ.), ένα ακουστικό πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

1. – καθαρά και λαμπερά highs για arps, hi-hats και FX,
  2. – βαθύ αλλά σφιχτό punchy bass για kick/sub,
  3. – μεγάλο soundstage για τα πολλαπλά layers του psy/goa,
  4. – πολύ καλό separation ώστε να μη γίνεται χυλός το mix,
  5. – fun / V-shape χαρακτήρα ώστε να έχει ενέργεια σε EDM,
  6. – και άνεση για πολλές ώρες ακρόασης.
Χωρίς αυτά, η ηλεκτρονική μουσική δεν αποδίδεται σωστά

Reaction score
11.901
Τα DT990 Premium έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτεί η trance, psytrance, goa, techno, house, hard trance κτλ για να αποδίδεται σωστά.

Reaction score
7
Τα DT990 Premium έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτεί η trance, psytrance, goa, techno, house, hard trance κτλ για να αποδίδεται σωστά.
Για trance, psytrance, goa, techno, house, hard trance, rave:

DT770 Pro → Όχι (κλειστά, μικρό stage).

DT990 Pro → ΟΚ, αλλά κατώτερα από τα Premium.

Hifiman Sundara → Όχι (flat planar, καθόλου EDM tuning

HIFIMAN Sundara (Planar)
Καμία σχέση με αυτό που ζητάω για EDM.

– Flat-ish tuning
– Ήρεμα highs (όχι sparkle)
– Λείπει punch στο kick
– Λείπει sub-bass
– Στεγνός ήχος → δεν είναι “fun”
– Μικρότερο “V-shape feel”
→ Καταπληκτικά για rock, classic, vocal, jazz.
→ Ακατάλληλα για trance / psy / techno.

Beyerdynamic DT 770 Pro (Closed-back)

Είναι κλειστού τύπου, άρα:

μικρό soundstage

περιορισμένος “αέρας” στα highs

λιγότερο separation

– Καλό sub-bass, αλλά όχι για psy/goa layers.

→ Κατάλληλο για beatmaking / tracking, όχι για EDM listening.

Beyerdynamic DT 990 Pro (Open-back)
Καλό

Έχει:

V-shape

punchy μπάσο

λαμπερά highs

μεγάλο soundstage

ΑΛΛΑ:

Είναι πιο “σφιχτά” στο κεφάλι (clamp).
Ο ήχος είναι πιο “πίεση / ένταση” και λιγότερο καθαρός από τα DT990 Premium.
Τα πρίμα είναι πιο “σκληρά”.
Δεν έχει το ίδιο metallic clean detail
Καλό

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.672
Members
38.589
Νεότερο μέλος
dark2030@