Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Reaction score
11.755
Ε, ρε δεν σας προλαβα νωριτερα. Το flac που λετε ειναι μεν συμπιεσμενο* αλλα ειναι μη απωλεστικα συμπιεσμενο. Αρα δεν υπαρχει διαφορα μεταξυ wav και flac, ασχετα αν τα αρχεια πιθανων να εχουν διαφορετικο μεγεθος.

*Με την εννοια της συμπιεσης δεδομενων, οπου αυτα καταλαμβανουν λιγοτερο χωρο, οχι λιγοτερη ποιοτητα. Αντιθετα δηλαδη με τη συμπιεση κατα mpeg-layer3 (a.k.a. mp3) οπου εχουμε απωλεστικη συμπιεση, δηλαδη πεταμε πληροφορια για να συμπιεσουμε τα δεδομενα.

Reaction score
8
Λίγη πλάκα δεν κάνει ποτέ κακό (σας ευχαριστώ που την δέχεστε) .... :107:

Λοιπόν ΔΕΝ έχω πικάπ εδώ και πολλά χρόνια...στην πραγματικότητα έχω ξεχάσει τον "ήχο" του....
Προσφάτως λοιπόν ένας φίλος, που του χαρίσανε ένα Thorens 160 (παλαιό) και το πήρε μόνο και μόνο για να το έχει για το μάτι, αποφάσισε να ασχοληθεί λίγο με αυτό....
Κατέβηκε, που λέτε στην Αθήνα και αγόρασε ένα PS audio GCPH (ή κάπως έτσι) phono stage...πήρε και μερικά βινύλια ...και άρχισε να παίζει....
Με κάλεσε λοιπόν και μένα να κάνουμε μια ακρόαση....
Μεταξύ των βινυλίων που πήρε ήταν και ένα 200 gr της Verve, και συγκεκριμμένα το songs for distingue lovers της Βασιλικής Holiday..... Αυτό το έχω και εγώ απο την Verve επίσης με χάρτινη θήκη ρεπλικα του LP sleeve και με μαστερινγ σε 96 khz...( http://www.vervemusicgroup.com/artist/music/detail.aspx?pid=9789&aid=2675)
XA! Λέω (μέσα μου) τώρα θα δεις....
Βάζει ο Γιώργος το LP ....μια χαρά ..ωραία πράγματα...και αν είσαι και κολλημένος και με τη Βασιλική... τι να λεω ...όμορφα!
Τελειώνει....και "να! του λέω... βάλε τώρα αυτό (το cd)"
Το βάζει ...και τζίφος!!!
Ποιές οι διαφορές?
- LP ποιό Πλατύ soundstage (απο ηχείο σε ηχείο...)
- Σώματα...ΝΑ! (με το συμπαθειο..)
- CD ποιό καθαρό, ήσυχο
- τα όργανα συγκεντρωμένα, "στριμωγμένα" στο κέντρο της σκηνής....
- σώματα ....άστα
- ποιο σκοτεινό

Ποιό ευχάριστο ήταν σαφώς το LP....τώρα μπορεί να ήταν θέμα ηχογράφησης δεν ξέρω....
Πάντως συμφωνήσαμε να πάρει ένα LP της Norah Jones (ποιο σύγχρονη εγγραφή) το οποίο έχω εγώ σε CD και να ξαναματακούσουμε.....αν επαναληφθει ότι και με την Βασιλική....θα πεθάνω!
ΔΕΝ θέλω να μπλέξω με πικάπ, βραχίονες, κεφαλές,φωνοστειτζ, αντιστατικά και που μόνο που τα θυμάμαι απο τα πολύ παλιά μου την δίνουν.....
Αν όμως και η Νόρα τραγουδήσει και αυτή καλύτερα????? :110:

Το σύστημα του φίλου μου: 2 μονομπλοκ της sony 100 watt class A, πανελ της soundstat labstat (kάτι τέτοιο...κόλησα τώρα..) cd sony 555 es και PS 2
Wellcome to the club.:142::142:

Reaction score
8
Ε, ρε δεν σας προλαβα νωριτερα. Το flac που λετε ειναι μεν συμπιεσμενο* αλλα ειναι μη απωλεστικα συμπιεσμενο. Αρα δεν υπαρχει διαφορα μεταξυ wav και flac, ασχετα αν τα αρχεια πιθανων να εχουν διαφορετικο μεγεθος.
Ας μου εξηγησει καποιος τι σημαινει "μη απωλεστικα".

Ποιος ειναι εκεινος που μας το αποδυκνειει;

Ποση διαφορα μπορει να υπαρχει μεταξυ ενος Flac και ενος Mp3 320;

Εαν το Flack περιεχει ολες τις πληροφοριες σε μικροτερο μεγεθος, για τι ολες οι εταιριες επιμενουν το επαγγελματικο φορμα, να ειναι wav; Κάλο εχουν;;;

Υ.Γ Μη μου πειτε οτι και μονο η ονομασια του το αποδυκνειει.

Εχω φαει τα ματακια μου να διαβαζω, αλλα κανεις δεν με εχει πεισει για το ποσο "μη απωλεστικο" μπορει να ειναι.

Α! και κατι τελευταιο. Ποιο ειναι το πρωτογενες υλικο που θα συμπιεστει σε flac; Σε ποια μορφη βρισκετε;;;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Re: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Αυτό έχεις μόνο να πεις Νίκο ? Γι αυτό δεν έχεις να πεις τίποτα?
http://209.85.135.132/search?q=cach...o.pdf+ψηφιακος+ήχος..μύθος&cd=1&hl=el&ct=clnk
Ρε συ darling :136:, αυτό είναι ένα αρκετά απλοϊκό άρθρο και ακουμπά θέματα που έχουμε κατά κόρον συζητήσει - παρουσιάσει εδώ μέσα εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα σε δυό σελίδες, δεν μπορείς να αναλύσεις τόσα σοβαρά θέματα με τα οποία καταπιάνεται το εν λόγω άρθρο, το οποίο είναι περισσότερο για να βάλει στο κόλπο τον εντελώς άσχετο. Μην ξεχνάς ότι ορισμένα θέματα κάποιοι τα έχουμε μελετήσει σε λεπτομέρεια και δεν περιμένουμε να μας τα πει ένας τύπος στο internet. Η επιλογή μηχανών και s/w, η εφαρμογή τεχνολογιών σε καθημερινή βάση στα σπίτια μερικών από εμάς, είναι αποτέλεσμα γνώσης και άποψης σε όσα προσπαθεί να παραθέσει το εν λόγω κείμενο. Παρεμπιπτόντως, το αρθράκι δεν λέει μ@λακίες, μια χαρά είναι. Ίσως καταλήγει σε κάπως αυθαίρετα συμπεράσματα αλλά γενικώς είναι μια χαρά.

Από την άλλη, αναλόγως της σχέσης που έχει ο καθένας από εμάς με το άθλημα, βγάζει και τα ανάλογα συμπεράσματα. Οπότε δεν έχει και πολύ νόημα να κρίνουμε το άρθρο όλοι μαζί. Επιπλέον, το μπλέξιμο χιλίων όρων μαζί δεν βγάζει απολύτως πουθενά, ειδικά εάν δεν τους κατέχουμε σε βάθος. Πιάνουμε για παράδειγμα το θέμα αρμονικές και το γεγονός ότι στο φορμά του cd δεν αποθηκεύονται αρμονικές άνω των 20kHz και το κάνουμε λάστιχο, ενώ αφήνουμε άπειρα προβλήματα αναλογικής αναπαραγωγής στην άκρη. Το γεγονός ότι μόνον σε ψηφιακά φορμά υψηλής ανάλυσης μπορούμε να αποθηκεύσουμε τεράστιο συχνοτικό εύρος, πέραν του ακουστού φάσματος τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, δεν το συζητά κανείς. Τις τεράστιες διαφορές σε δυναμικό εύρος δεν τις συζητά κανείς. Το τεράστιο πρόβλημα συμπίεσης και αποσυμπίεσης του ήχου στο βινύλιο δεν το συζητά κανείς. Αυτά και άλλα πολλά δεν επηρεάζουν τον ήχο... Ανακαλύψαμε ένα δέντρο και χάσαμε το δάσος λοιπόν. Και όχι μόνον αυτό, θεωρούμε ότι this is it, όλη η γη κινείται προς την λάθος μεριά και ότι μόνον εμείς και τα... αυτιά μας έχουμε δίκιο.

Τα αυτιά μας darling, είναι ένα πολύ περίπλοκο όργανο. Δυστυχώς δεν είναι μετρητικό και δεν μπορεί να αποτελέσει απόλυτο κριτήριο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο η γεύση ή η όσφρηση. Πες μου εσύ δηλαδή τη άποψη έχει για ένα άρωμα κάποιος που καθαρίζει βόθρους. Έχεις ακούσει για την εξοικείωση του υποδοχέα ποτέ; Τοιουτοτρόπως, το αν σου αρέσει το βινύλιο ή το cd ή τα φορμά υψηλής ανάλυσης, έχει τόση σημασία όση η άποψη που έχεις για τα γεμιστά που κάνει η μαμά σου. Σε άλλον αρέσουν και σε άλλον δεν αρέσουν. Η όποια "εμπειρία" έχει κανείς λοιπόν είτε σε ήχους είτε σε γεμιστές πιπεριές, είναι της ίδιας αξίας όταν προσπαθούμε να βρούμε την απόλυτη αλήθεια. Τούτο διότι σε ότι έχει να κάνει με τεχνικά θέματα όπως αυτό που αναλύουμε δεν υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες, υπάρχει μόνο μια.

- Ας μην μπλέκουμε μια ζωή τα πάντα. Είναι σημαντικό καμιά φορά να αποφασίζει κανείς για το ποιά είναι τα κριτήριά του σε προσωπικό επίπεδο και κυρίως ποιό είναι το επίπεδο στο οποίο μπορεί ο ίδιος να συζητά εκφέροντας "άποψη". Δεν είναι κακό να είναι η υποκειμενική θεώρηση των πραγμάτων αλλά ας κρατήσει μαι πισινή για κανένα αντικειμενικό επιχείρημα το οποίο απλά δεν έτυχε να το γνωρίζει. Το να είναι κολλημένος κάποιος στις γνώσεις που είχε πριν από 30 χρόνια δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι αν μη τι άλλο ρομαντικός. Το να νομίζει όμως ότι αφ΄ενός έχει πάντα δίκιο και αφ' ετέρου ότι όσοι έκαναν τον κόπο να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις είναι ανώφελο και συνεπώς να μετατρέπει ότι δεν φτάνει σε κρεμαστάρια, είναι γελοίο, όπως κι αν το δει κανείς. Αυτό δεν θα σταματήσω να το λέω και να το τονίζω όποιον κι αν αφορά. Επιτέλους ας πάψουν μερικοί πάπες του χάι ένδ να το παίζουν έμπειροι ξερόλες ενώ δεν γνωρίζουν επί της ουσίας για τι πράγμα μιλάμε. Σκέτη παραπληροφόρηση είναι. Θέλεις κύριε να πεις την άποψή σου για το θέμα, πες την ΑΛΛΑ οριοθέτησε την αξία της. Μην το παίζεις κάτι που δεν είσαι, γιατί εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα.

Δηλαδή τώρα για παράδειγμα ο Λουκάς, εάν του έλεγες τα αντίθετα ότι δηλαδή σου αρέσει περισσότερο το cd, θα σε άρχιζε στην ανάκριση. Τι μηχανήματα έχεις και πως έκανες την σύγκριση και σιγά την εμπειρία που διαθέτεις κλπ. Μετά θα απαξίωνε τις ακουστικές σου δυνατότητες και στο τέλος θα σε έχρηζε άχρηστο Γκεμπελικό. Ούτε μισό επιχείρημα, μόνον γελοιότητες.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ας μου εξηγησει καποιος τι σημαινει "μη απωλεστικα". Ποιος ειναι εκεινος που μας το αποδυκνειει;
Ρε συ Βασίλη άστο ήσυχο αυτό. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα στα ψηφιακά. Είναι το 1+1=2. Θα ρωτούσες ποτέ γιατί 1+1=2; Δεν θα μιλούσαμε στο internet αυτή τη στιγμή εάν δεν υπήρχαν μη απωλεστικοί αλγόριθμοι συμπίεσης. Τα zip αρχεία καταλαβαίνεις πως λειτουργούν στα PC;

Πάνε παρακάτω μη κολλάς εδώ.

...

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.570
Απάντηση: Re: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Ποιο ειναι το πρωτογενες υλικο που θα συμπιεστει σε flac; Σε ποια μορφη βρισκετε;;;
[RELIOPS="Μήπως εδώ;"]
[/RELIOPS]
:136::135::143:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
Απάντηση: Re: Απάντηση: Yπό το φως του εγκεφάλου

Αν και συμφωνώ μαζί σου θα ήθελα και την γνώμη των ειδικών που ασχολούνται εκτενέστερα με τον ψηφιακό ήχο για να μην είμαι μεροληπτική :107:
Χωρίς να είμαι ΄΄ειδικός΄΄,υπάρχει και στ'αναλογικά περιορισμός:είναι ο αριθμός των μορίων βινυλίου που διαβάζει η αδαμάντινη ακίδα (και ο αριθμός μορίων επιστρωμένου μαγνητικού υλικού της ταινίας που διαβάζει η κεφαλή) στη μονάδα του χρόνου.
Αναρωτιέμαι καμιά φορά εάν πέρα από τα πολυτελή 45άρια είχαμε εκσυγχρονισμένο-με την τωρινή τεχνολογία υλικών-εξοπλισμό αναπαραγωγής γιά πολυτελείς εκδόσεις...78 στροφών:612:
Αργά ή γρήγορα -ιδιαίτερα με την πρόοδο της νανοτεχνολογίας και της κβαντικής φυσικής- τα τωρινά δεδομένα θα ξεπεραστούν.That's Science...
Η ακρόαση μουσικής εκτός των άλλων,προκαλεί απελευθέρωση στο κεντρικό νευρικό σύστημα του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.Τούτος συνδεόμενος με πληθώρα διαφορετικών υποδοχέων,υποστηρίζει τη λειτουργία νευρωνικών κυκλωμάτων(μεταξύ αυτών και των νευρικών οδών της ΄΄ανταμοιβής΄΄) που είναι απαραίτητα γιά την επιβίωσή μας,όπως έχει γενετικά καθοριστεί από χιλιετίες εξέλιξης...
Επίσης προξενεί και απελευθέρωση ενδορφινών(τα φυσικά ΄΄παυσίπονα΄΄του οργανισμού) που συνδέονται στους αντίστοιχους υποδοχείς ΄΄ευχαρίστησης΄΄.
Η διέγερση λοιπόν των νευρώνων στις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου φέρνει συναισθήματα ευφορίας,ειρηνικής μέθεξης και ολοκλήρωσης μα πάνω απ'όλα ενισχύει την επιθυμία μας να ξαναπροκαλέσουμε τη διέγερση κατά προτίμηση με τον ίδιο-οικείο-τρόπο.
Όσο πιό μικροί σε ηλικία έχουμε αποκτήσει συγκεκριμένες ακουστικές/μουσικές εμπειρίες,τόσο εντονώτερα αυτές αποτυπώνονται στο υποσυνείδητό μας.Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι,καθότι ο εγκέφαλος ΄΄εκπαιδεύεται΄΄ να ευχαριστιέται με όλα τα παραπλήσια προς αυτά κι ακολούθως ν'απορρίπτει νιώθοντας πως κάτι βαίνει ΄΄λάθος΄΄ σε οτιδήποτε αλλότριο προς αυτά.Αποτελεί ακόμα έναν μηχανισμό ΄΄επιβίωσης΄΄ διαμορφωμένο από την αρχή του ανθρώπου.
Όμως τα ανώτερα κέντρα του εγκεφαλικού φλοιού είναι πάντα σε θέση να κάνουν παράκαμψη,αρκεί να υπάρχει η συνειδητοποίηση και η θέληση.Και τότε ίσως να μαγευτούμε και από τους καρπούς μιάς ΄΄μεταχαιενδικής ΄΄ κατάστασης.
Τ'αγαπημένα βινύλια και ζωντανές μουσικές εμπειρίες τα χω πιά μη απωλεστικά ριπαρισμένα στο σκληρό δίσκο του...εγκεφάλου(κάνοντας και τακτικά ΄΄backup΄΄ ακροάσεων),οπότε με ταξιδεύουν και σε παντός είδους διακοπές(του ρεύματος συμπεριλαμβανομένου:612:)
Όσο γιά τα υπόλοιπα,είναι μονάχα ένα κλικ μακριά...

Reaction score
33
Βασίλη (μου επιτρέπεις να σου απευθύνομαι στον ενικό ελπίζω..)
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ! Αλήθεια...
Ελπίζω η διαφορά να οφείλεται στην ηχογράφηση...δηλ να έγινε μίξη τέτοια ώστε να αναπαράγεται σωστά με καμπύλες RIAA ή κάτι τέτοιο...Πάντως αιφνιδιάστηκα! Πολύ....
Υπάρχει περίπτωση να έχουν δίκιο και τα δύο στρατόπεδα?
Δηλαδή κάποιες μίξεις να γίνανε για πικάπ (RIAA) και κάποιες όχι???
Αλήθεια ρωτάω....
Επίσης θυμάμαι απο όταν είχα πικάπ την οργή που ένοιωθα όταν αγόραζα ένα LP και ακουγόταν "άδειο" πχ...

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.570
Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

Γι αυτό δεν είμαι καλά φίλε Bhutia όταν δεν ακούω μουσική;:105:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
Απάντηση: Αξίζει ένας πρωτάρης να ασχοληθεί με το βινύλιο;

΄΄Δεν είμαστε καλά/δεν έχουμε μυαλό/μα ένα δύο φύγαμε/κι αρχίζουμε από σολ...΄΄ :612:
Γιοκαρίνης...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.921
Απάντηση: Re: Απάντηση: Aξίζει δεν αξίζει εγώ θα τα γράψω και ας λογοκριθώ

Το flack δεν ειναι κατι ιδαιτερο. Μια μορφη συμπιεσης ειναι, οπου χρησιμοποιουνται πολυ καλοι αλγοριθμοι και ειναι πολυ φιλικο στις μετακινησεις του.

Ο ασυμπιεστο ηχος ειναι παντα η μορφη .wav. Εκει εχεις ολες τισ πληροφοριες που υπαρχουν στον πρωτογεννη σου ηχο αλλα και στο τελικο μιξαρισμενο αποτελεσμα.
Βρε μάστορε θορυβοποιέ, πότε βρε θα καταλάβεις τα αυτονόητα?

flac και wav είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα, απλά το flac καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο σκληρό δίσκο, καλά μωρό μου? :135::143::135:

είναι σα το zip ένα πράμα, που όταν "ζιπάρεις" το κείμενό σου (*.doc) δε χάνονται ούτε οι παρενθέσεις ούτε τα θαυμαστικά.....

Reaction score
8

[RELIOPS="Μήπως εδώ;"]
[/RELIOPS]
Ε! ρε μανιαμουνια δεν θα σε πετυχω;;; Που θα μου πας;;;;

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

google it...

Κάνε μόνος σου ένα πείραμα και δες αν υπάρχουν διαφορές.

Εαν το Flack περιεχει ολες τις πληροφοριες σε μικροτερο μεγεθος, για τι ολες οι εταιριες επιμενουν το επαγγελματικο φορμα, να ειναι wav; Κάλο εχουν;;;

Υ.Γ Μη μου πειτε οτι και μονο η ονομασια του το αποδυκνειει.

Εχω φαει τα ματακια μου να διαβαζω, αλλα κανεις δεν με εχει πεισει για το ποσο "μη απωλεστικο" μπορει να ειναι.

Α! και κατι τελευταιο. Ποιο ειναι το πρωτογενες υλικο που θα συμπιεστει σε flac; Σε ποια μορφη βρισκετε;;;

Δυστυχώς εδώ έχουμε το σύνδρομο του άπιστου Θωμά και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της...

Paul McCartney's side project The Fireman has released its new album Electric Arguments as a digital download, and available in FLAC.

Songbird, a new open and customizable music player, is out and it supports FLAC natively. For Mac, Linux, and Windows.

The Squeezebox Boom is out: Slim Devices' latest home audio player weds their award-winning receiver with built-in speakers and as always has excellent FLAC support out of the box.

David Byrne and Brian Eno's new album Everything That Happens Will Happen Today is also available in FLAC.

Pearl Jam is bringing back their "bootleg" program for their upcoming 2008 tour. Shows will be available for download in FLAC and MP3.

TrondheimSolistene has released its new album Divertimenti in an interesting array of formats, including both 5.1 and stereo 24bit/96kHz FLAC downloads.

HDtracks offers their large music catalog in FLAC, AIFF, and MP3, and plans to offer 96kHz/24-bit FLAC files soon.

A new site called indietorrent.org is up and running. indietorrent.org is a digital music store which "enables independent musicians to sell their own music while keeping all profits." FLAC is one of the available formats.

The new Opus No.4 and Melody No.2 digital audio players from Olive support FLAC streams up to 96kHz/24bit and embedded cover-art, and feature hi-res color touchscreens and up to 1TB storage. Stay tuned for a review here in May.

The T+A E-Series Music Player supports FLAC.

FLAC love has spread to the New York Times in this article on digital music in the home. The Squeezebox, Sonos, and McIntosh also get nods.

The Teclast M25 portable supports FLAC.

The H-QuAD project aims to create a FLAC decoder core implemented entirely in hardware.

The McIntosh MS750 music server supports FLAC.

A few new portables support FLAC: the Onda VX888, the Ainol U80SE, the Epoq EMP-TS30-4, and the WindTouch V80.

Ripfactory has announced the Ripserver, a sleek NAS with a slot-loading CD drive. Pop in a CD and it automatically rips to FLAC or MP3 and adds it to the media library. Ripserver can also run Slimserver and Twonkymedia for easy integration with Slim Devices, Sonos, and many other networked media players.

Merge Records just launched their online store where you can buy albums in FLAC format.

The Video Touch PMP from PlayTomato supports FLAC.

Nine Inch Nails' Ghosts I-IV is on sale, with a FLAC download option.

Escient's Fireball S-E500i music server is their latest in a long line with FLAC support.

The Celrun TV, an interesting HD multimedia player, supports FLAC.

Gimell Records offers their catalog of The Tallis Scholars in FLAC format in three versions: "CD Quality" at 16-bit/44.1kHz, "Studio Master" at 16-bit/88.2kHz, and "Studio Master Pro" at 24-bit/88.2kHz.

Trent Reznor recently wrote about the sales numbers for Niggy Tardust, including that almost 20% of paying downloaders chose FLAC format.

The Eagles' latest album Long Road Out Of Eden has also been released in FLAC format (including the deluxe edition).

The European Broadcasting Union has adopted FLAC for distribution of audio over its Euroradio network.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.992

Θα μπορούσαν να φτιάξουν ανάλογο plug in, αλλά από την άλλη, δεν είναι απαραίτητο, αλλ' αντιθέτως χρονοβόρο, μιας και συνεπάγεται πρόσθετη δουλειά για τον επεξεργαστή (αποσυμπίεση - edit - συμπίεση). Το wav υπάρχει ως απλωμένος τραχανάς κατά το στάδιο της επεξεργασίας. Μόλις πάρει την τελική μορφή του, μπορεί να παραμείνει wav, αλλά μπορεί και να συμπιεσθεί σε flac, ape ή wavpack, ώστε να πιάνει λιγότερο χώρο. Το τελικό αρχείο είναι πλέον μόνο για ανάγνωση, και εφ' όσον υπάρχει πλέον η τεχνική δυνατότητα να συμπιεσθεί μη απωλεστικά, είναι λιγάκι ποντιακό να το αφήσεις απλωμένο στο δίσκο.

Είχα την εντύπωση πως ξεπεράσαμε πλέον την όποια αμφιβολία και καχυποψία έναντι των μη απωλεστικών αλγορίθμων, εδώ και καναδυό χρόνια. Καλά, τους πρώτους μήνες που οι ακραιφνείς χαϊεντάδες αντίκρυσαν flac για κατέβασμα, έπαθαν απίστευτο πολιτισμικό σοκ. Σαν να γεννήθηκες σε πλούσια οικογένεια ξινών άγγλων και ξάφνου βρέθηκες σε ποντιακό γάμο, με λύρα, νταούλι και τουφεκιές. Τους συνιστώ να πάρουν ποντίκι με τριπλή σειρά μπριγιάν και ρουμπινάκια σε απόχρωση σως μπεαρνέζ, για να αναπληρώσουν τη χασούρα της μούρης...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.992

Ελπίζω η διαφορά να οφείλεται στην ηχογράφηση...δηλ να έγινε μίξη τέτοια ώστε να αναπαράγεται σωστά με καμπύλες RIAA ή κάτι τέτοιο...Πάντως αιφνιδιάστηκα! Πολύ....
Αλήθεια ρωτάω....
Επίσης θυμάμαι απο όταν είχα πικάπ την οργή που ένοιωθα όταν αγόραζα ένα LP και ακουγόταν "άδειο" πχ...
Όπου υπάρχει πρόβλημα, αυτό οφείλεται πρωτίστως στην ηχοληψία και την παραγωγή, και δευτερευόντως στους περιορισμούς του μέσου. Αν πάρεις ας πούμε το Super Session, είτε αυθεντικό, είτε σε επανέκδοση, είτε στη μουράτη έκδοση της Mobile Fidelity, είτε σε βινύλιο είτε σε CD, ο ήχος του είναι ψιλοσκατά. Αντιθέτως, αν πάρεις το Still Harry after all these years, είτε σε βινύλιο είτε σε CD, η παραγωγή αυτή σκίζει.

Reaction score
8
Φυσικα.

Πολυ πιθανον η διαφορα να οφειλεται στην ηχογραφηση. κανεις δεν πορει να γνωριζει τι εκανε ο τεχνικος μαζι με τον παραγωγο, για να υπαρξει το τελικο αποτελεσμα που ακουσες.

Αλήθεια ρωτάω....
Οχι. Οταν γινετε η μειξη μιας συγκεκριμενης παραγωγης, το ιδιο tape, cd, dat, πηγαινει και στο μεν και στο δε μεσον αναπαραγωγης. Εκτος φυσικα αν η μειξη γινει απο αλλον ανθρωπο, αλλον παραγωγο, αλλο studio.

Εδω ειναι καθαρα θεμα παραγωγου και ηχοληπτη.

Reaction score
8

Όπου υπάρχει πρόβλημα, αυτό οφείλεται πρωτίστως στην ηχοληψία και την παραγωγή, και δευτερευόντως στους περιορισμούς του μέσου. Αν πάρεις ας πούμε το Super Session, είτε αυθεντικό, είτε σε επανέκδοση, είτε στη μουράτη έκδοση της Mobile Fidelity, είτε σε βινύλιο είτε σε CD, ο ήχος του είναι ψιλοσκατά. Αντιθέτως, αν πάρεις το Still Harry after all these years, είτε σε βινύλιο είτε σε CD, η παραγωγή αυτή σκίζει.
Συμφωνω απολυτα.

Staff online

• abcd

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.872
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef