Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Χθες βραδυ ειχα την ευκαιρια να ακουσω, μεσω μιας μεταδοσης του Τριτου Προγραμματος, την 9η Συμφωνια του Μαλερ απο μια παρασταση της Φιλαρμονικης του Βερολινου στην Λουκερνη.
Ειναι αληθεια πως, καθως ο συνθετης απεβιωσε πριν ακουσει αυτο το τελευταιο του εργο, πολλοι ακροατες θεωρουν την 9η ως μιας μορφης Requiem?
Ειχε τετοιο σκοπο ο συνθετης?

Reaction score
77
Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Όπως φαίνεται από τις έγκυρες και ιστορικές βιογραφίες, ο Μάλερ δεν είχε τέτοια πρόθεση.

Όμως συμβαίνει σε πολλούς συνθέτες όταν έγραφαν την τελευταία τους Συμφωνία
(άρα ήταν σε προχωρημένη ηλικία) είχαν το φόβο μήπως έγραφαν το τελευταίο τους έργο.
Ο Μπραμς δεν ήθελε να γράψει 9η Συμφωνία, γιατί θεωρούσε γρουσούζικο τον αριθμό
(έχοντας στο μυαλό του τον Μπετόβεν και την 9η του=τελευταία).

Η 9η του Μάλερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 25.11.1910 στο Μόναχο, υπό τη διεύθυνση του
Felix Weingartner, αν και μερικές πηγές αναφέρουν ότι τη διηύθυνε ο ίδιος.
Σ αυτήν επέστρεψε στην διερεύνηση του εσωτερικού του πνεύματος, φτιάχνοντας έτσι ένα από τα
πλέον πολύπλοκα έργα, γι΄ αυτό και είναι δύσκολο να κατατάξει κανείς αυτό το συγκεκριμένο έργο.

Ο Μάλερ πέθανε στις 18.5.1911 στη Βιέννη από πνευμονία, στα 50 του χρόνια.
Είχε γράψει και μέρη μιας 10ης Συμφωνίας, που έμεινε ημιτελής (3 πρώτα μέρη),
που παίχτηκαν στη Βιέννη το 1924.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Αγαπητε Νικο,
σε εχω ακουσει-ουκ ολιγες φορες- να αναφερεσαι στην αρια της Βασιλισσας της Νυχτας(Μαγικος Αυλος) σαν την πλεον δυσκολη αρια για γυναικεια φωνη.
Εαν επιμενεις σε αυτη σου την προτιμηση-και δεν εχω κανενα λογο να διαφωνησω μαζι σου-θα ηθελα, εαν μπορεις, να αναφερεις και μερικες ακομα ιδιαιτερα...ξερεις την αδυναμια μου τωρα...της μεταγενεστερης γερμανικης σχολης.
Η και οποιες αλλες σου ερχονται στο μυαλο...
Ευχαριστω πολυ!

Reaction score
77

Σε γενικές γραμμές δύσκολος στην ερμηνεία των έργων του είναι ο φίλος σου ο Βάγκνερ, αγαπητέ Αντρέα. Οι όπερες του Βάγκνερ απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες και γνώση του έργου και του ύφους του Ριχάρδου.
Αλλά και άλλοι γερμανόφωνοι, όπως ο Σούμπερτ, έχουν απαιτήσεις στα τραγούδια τους (λίντερ), για τα οποία χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική και φωνή.

Δύσκολες επίσης άριες έχουν οι όπερες του Ροσίνι και του Βέρντι, ειδικά του πρώτου, που έγραφε για να φτάνει στα άκρα τις πρωταγωνίστριές του. Οι γυναίκες (soprani) ζάλιζαν συχνά τον Ροσίνι για το ποια θα πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη όπερά του, κι αυτός τους έβαζε δύσκολα...
Για αυτό έγραψε και το "ντουέτο των δύο γάτων" για να δείξει το τι τραβούσε από του λόγου τους.

Τέλος, το Ρέκβιεμ του Βέρντι είναι τρομερά δύσκολο και απαιτητικό.
Ο Χανς φον Μπύλωφ χαρακτήρισε τον Βέρντι με πολλή εμπάθεια ως «Αττίλα του λάρυγγα», προφανώς εξαιτίας των δυσκολιών στην ερμηνεία που αντιμετώπισαν οι καλλιτέχνες στο Ρέκβιεμ!

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
Χθες μόλις ανακάλυψα αυτό το thread και είναι θησαυρός...τουλάχιστον για μένα τον άσχετο, που βρήκα μια καλή πηγή να ξεκινήσω ένα ταξίδι σε αυτό που λέμε κλασσική μουσική.

Αγαπητέ Νίκο ( με την άδεια που έχεις δώσει ήδη για ενικό και φιλική προσφώνηση), αν έχεις την καλωσύνη πες μου σε παρακαλώ ποιό είναι το πρώτο CD που θα χάριζες σε κάποιον αμύητο, από όλο αυτό το σύνολο που συνηθίζουμε να λέμε κλασσική μουσική, ώστε να αποτελεί ικανό δείγμα του τι μπορεί να προσφέρει η κλασσική μουσική ακουστικά - ψυχαγωγικά. Τι θα του έλεγες πριν το ακούσει?

Επίσης, αν δεν πειράζει κάθε πότε είναι η εκπομπή σου στο ραδιόφωνο.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Reaction score
77

Καλωσήρθες αγαπητέ φίλε στην παρέα μας.

Κατ' αρχάς η εκπομπή μου μεταδίδεται κάθε Σάββατο 9-10 πμ,
Κυριακή 9-10 πμ και στις 11 πμ της Κυριακής έχω την εκπομπή
"Ο 984 πάει Μέγαρο", μια αποκλειστική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής.

Ο πρώτος δίσκος που θα χάριζα σε κάποιον που ξεκινούσε, θα ήταν κάποιος με επιλογές έργων του Μότσαρτ.
Και δεν προτείνω κάποιον συγκεκριμένο, αφού υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι.

Θα του έλεγα μάλιστα ότι η μουσική του Μότσαρτ είναι όχι απλώς καλή, αλλά μαγική.
Εχει κάτι το δυνατό που δεν εξηγείται με λόγια. Απλώς κλείνεις τα μάτια και πλάθεις εικόνες.
Αν μάλιστα διαβάσεις μερικά πράγματα για τον Μότσαρτ και γνωρίζεις έστω συνοπτικά τη ζωή
και το έργο του, τότε η απόλαυση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Εχω γράψει πολλά σ αυτό το θέμα, παρ όλα αυτά, αν εξακολουθείς να έχεις απορίες θα χαρώ
να σου δώσω πληροφορίες, που θα είναι χρήσιμες για όλους.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
Ευχαριστώ.
Θα πρότεινες μήπως τουλάχιστον κάποια συγκεκριμένη ηχογράφηση, εταιρεία παραγωγής?

Reaction score
77

Είναι εντυπωσιακές οι ηχογραφήσεις της Telarc και καλές ως εκτελέσεις.
Εχει όλες τις Συμφωνίες του.

Σε sampler μπορείς να βρεις καλές σε Decca ή Philips.
Βεβαίως και σε Deutsche Gramophone.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
Ευχαριστώ.

Θα πάρω, θα ακούσω και θα επανέλθω με εντυπώσεις.
Ως τότε θα παρακολουθώ σιωπηλά.

Να'σαι καλά.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

vmantas-Ως τότε θα παρακολουθώ σιωπηλά.

Εμείς εδώ στο φόρουμ δεν θέλουμε σιωπηλούς αναγνώστες,
αλλά ενεργούς συν-φορουμίτες συζητητές!

Εξάλλου, ο τίτλος του θέματος παραπέμπει σε αμφίδρομη επικοινωνία.

melina

Cargo 200
Reaction score
45.502
Οσο δεν έχω να πω κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση της γνώσης των συνομιλητών δε συνηθίζω να μιλάω.
Την απορία μου την εξέθεσα, πήρα την απάντηση μου και είμαι χαρούμενος. Ακόμη δεν έχω καταφέρει να πάρω mozart, καθώς αυτές τις μέρες ασχολήθηκα με την αγορά του συστήματος μου.
Σε άκουσα το προηγούμενο Σάββατο με τον γκοτσκολκ (αν το γράφω καλά), κατά τη γνώμη μου έπαιζε εξαιρετικές μελωδίες...μπαίνει στη λίστα και αυτός.

Reaction score
77

Κανείς δεν απορεί για τίποτα;
Καιρό έχω να δω απορίες....

Reaction score
1.844

Προτείνω να γίνει μια επεξήγηση, καλύτερα σε ξεχωριστό θέμα νομίζω (γιατί τα θέματα με 30 έως τώρα σελίδες είναι δύσκολα στο ψάξιμο), όρων της κλασσικής μουσικής, π.χ. τι σημαίνει allegro μουσικά, ή πως γίνεται ο ονοματοδοσία των έργων, π.χ. γιατί συμφωνία, όπερα (ξεκίνησα απ' τα απλά που περίπου ξέρω την ετυμολογία).
Δεν ξέρω αν το περιέγραψα καλά, ώστε αν είναι κατανοητό.
Και καλό είναι να συνοδεύεται με παραδείγματα, ακόμα και με συγκεκριμένες ηχογραφήσεις.
Δεν πρόκειται να φανεί σαν διαφήμιση, αφ' ενός λόγω του ήθους σου, που φωνάζει απο μακριά, αφ' ετέρου λόγω της μικρής εμπορικής κίνησης του είδους.
:respect:

Reaction score
0

Νέος στο φόρουμ..

Απλά να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Ν. Κανελλόπουλο για την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ του συμβολή στη κατανόηση και Ιστορική αναδρομή της Κλασικής Μουσικής!

Σας ευχαριστώ πολύ!:bravo:

Ο ...συνεπίθετος

Reaction score
0

Και μια.... ερώτηση

Ποια εκτέλεση θεωρείτε καλύτερη στο Emperor's Quartet του Haydn? (δεν είμαι γνώστης αυτού του είδους μουσικής, απλά από μια συλλογή της Ελευθεροτυπίας (των 50 CD) το άκουσα το έργο και συγκινήθηκα πολύ, δεν ξέρω γιατί..)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Reaction score
77

Κατ αρχάς καλωσήρθες φίλε danaos, στη μεγάλη και καλή παρέα μας.

Το θέμα αυτό σκοπό έχει να διευκρινίζει τις άγνωστες πτυχές της κλασικής μουσικής, με απλά και κατανοητά λόγια. Σχετικά με το ερώτημά σου τώρα, θα ήθελα πρώτα να σου δώσω μερικά ιστορικά στοιχεία που θα σε κάνουν να το γνωρίσεις καλύτερα.

Κουαρτέτο Εγχόρδων έρ.76, No.3 Kaiserquartett (Αυτοκρατορικό), 1797
Γράφτηκε από τον Χάιντν για να αποτελέσει τον εθνικό ύμνο της Αυστρίας. Το προσάρμοσε δύο χρόνια αργότερα για το Κουαρτέτο Εγχόρδων. Πράγματι χρησιμοποιήθηκε ως εθνικός ύμνος των Αυστριακών μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε υιοθετηθεί, όμως, και από τη Γερμανία το 1922, όταν αποφάσισαν ότι το «Ο Θεός σώζοι τον Βασιλιά/Βασίλισσα» το οποίο χρησιμοποιούσαν από το 1871, δεν ήταν κατάλληλο. Ύστερα χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί το 1933. Το 1950, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (τ. Δυτική) άλλαξε τα λόγια και χρησιμοποιούσε το 1ο μέρος μέχρι τον καιρό που οι δυο Γερμανίες ενώθηκαν σε μία. Το σχετικό μέρος πολλές φορές χαρακτηρίζεται και ως Kaiser-Hymn.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλα τα Κουαρτέτα έρ.76, συνολικά, χαρακτηρίζονται ως Erdoedy, από τον άνθρωπο στον οποίο αυτά αφιερώθηκαν (παρεμπιπτόντως αναφέρεται ότι τον Εθνικό Ύμνο του Βατικανού έγραψε ο Γκουνό).

Σχετικά με την καλύτερη εκτέλεση: Θα αναφέρω και πάλι ότι η "καλύτερη εκτέλεση" αντιπροσωπεύει τον γράφοντα και είναι πολλές φορές προσωπική άποψη. Κατά τη γνώμη μου, μία από τις καλύτερες εκτελέσεις του κουαρτέτου είναι αυτή με το Tokyo String Quartet.
Υπάρχει και μία πιο ορχηστρική εκτέλεση με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, αλλά τέτοιες εκτελέσεις είναι προσαρμογές, αφού αυθεντικά γράφτηκε για 4 όργανα (κουαρτέτο).

Reaction score
0

Το ότι ήταν ΚΑΙ εθνικός Ύμνος της Αυστρίας δεν το ήξερα!

Και το τέμπο που παίζουν τον Εθνικό Ύμνο... το σκοτώνει το θέμα...

Πάντως εξ αιτίας αυτού, έφτιαξα μια παραλλαγή της 1ης φράσης του έργου (την μετέτρεψα σε μινόρε) και έχω "κτίσει" μια 11λεπτη μουσική "πρόταση".. για όποιον ενδιαφέρεται να την ακούσει, αν επιτρέπετε βεβαίως, να το κάνω upload στο site, για όποιον ενδιαφέρεται να το ακούσει... (όλο παιγμένο σε midi, κυρίως με sound samples)...

Θα την χαρακτήριζα easy listening music (εκτός από το 1ο μέρος)

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! :happy_4:

Reaction score
77

Τι έγινε σύντροφοι;
Δεν απορείτε πια ή τα μάθατε όλα;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.976
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas