Αυγά


melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.086
Reaction score
45.346
Η πρώτα εικόνα δεν είναι κατ' ανάγκη κλούβιο, πολλών ημερών ναι.
Γενικά αυτό που συμβαίνει είναι, το αυγό που μόλις έγινε είναι γεμάτο με τον κρόκο και το ασπράδι. Όσο μένει (οπουδήποτε) η υγρασία του ασπραδιού φεύγει από το τσόφλι (και διοξείδιο του άνθρακα λένε κάποιοι) το ασπράδι συρρικνώνεται και τη θέση του κενού καταλαμβάνει αέρας που εισέρχεται από το τσόφλι. Εντός ψυγείου μάλιστα τύπου no frost η αφύγρανση είναι εντονότερη.
Για αυτό όταν βράζετε ένα αυγό και είναι κάποιων ημερών έχει κενό κάτω από το τσόφλι ενώ αν είναι φρέσκο είναι πιο συμπαγές. Κατ' επέκταση το αυγό που επιπλέει έχει περισσότερο αέρα μέσα του από αυτό που πατώνει γεγονός που μαρτυρά την ηλικία του.
 


Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
31.106
Reaction score
30.693
Το βρασμένο αυγό αν το περιστρέψεις σαν να είναι μια σβούρα, παίρνει στροφές και τελικά σηκώνεται και γυρνάει όρθιο.
Το ωμό αυγό δεν περιστρέφεται.

Το θέμα είναι ότι αυτό που ξέραμε για τα αυγά και για την μετά βουλημίας κατανάλωσή τους, ανατρέπονται τώρα τελευταία.
Και μας λένε να τρώμε άφοβα πολλά αυγά, χωρίς κίνδυνο για την υγεία μας, χοληστερίνες κ.λ.π.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.031
Reaction score
53.529



. . . αν και παίζει ρόλο και το μέγεθος . . .



Η πασίγνωστη φράση «αυγά σου καθαρίζουν», που σήμερα χρησιμοποιούμε όταν κάποιος γελάει ακατάπαυστα και χωρίς λόγο, έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή. Οι Ρωμαίοι κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου διοργάνωναν μια γιορτή προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης και του θεού Διόνυσου. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού οι συμμετέχοντες μεταξύ άλλων πετούσαν αυγά ο ένας στον άλλον...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/apo-pou-vgike-frasi-avga-sou-katharizoun/
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.086
Reaction score
45.346
Το σωστά βρασμένο αυγό θέλει low and slow σύμφωνα με την παρακάτω τεχνική.
Βάζετε το αυγό στο κατσαρόλι με το νερό, όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις φτάσει το νερό σε βρασμό αποσύρετε από τη φωτιά και κρατάτε χρόνο για 6 λεπτά και τα βγάζετε.
Μην τα βάλετε σε κρύο νερό γιατί θα κάνουν "πέτσα" από μέσα. Είτε τα τρώτε αμέσως μόνο με σπάσιμο από πάνω και τα τρώτε με το κουτάλι, προφανώς είναι μελάτο όπως πρέπει να είναι ένα αυγό, είτε το καθαρίζετε όλο (με γαντάκι αν καίγεστε) είτε αφήστε το λίγη ώρα να κρυώσει ομοιόμορφα.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.031
Reaction score
53.529
Το σωστά βρασμένο αυγό θέλει low and slow σύμφωνα με την παρακάτω τεχνική.
Βάζετε το αυγό στο κατσαρόλι με το νερό, όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις φτάσει το νερό σε βρασμό αποσύρετε από τη φωτιά και κρατάτε χρόνο για 6 λεπτά και τα βγάζετε.
Μην τα βάλετε σε κρύο νερό γιατί θα κάνουν "πέτσα" από μέσα. Είτε τα τρώτε αμέσως μόνο με σπάσιμο από πάνω και τα τρώτε με το κουτάλι, προφανώς είναι μελάτο όπως πρέπει να είναι ένα αυγό, είτε το καθαρίζετε όλο (με γαντάκι αν καίγεστε) είτε αφήστε το λίγη ώρα να κρυώσει ομοιόμορφα.
- και εγώ αυτό κάνω . . . τα αποσύρω από την φωτιά μόλις βράσουν και τα κρατάω μέσα και σκεπασμένα από 3,5΄ έως 6΄ για μελάτο - σφιχτό αντίστοιχα , αυτό για το κρύο νερό δεν το ήξερα . . . :thumbsup:
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.086
Reaction score
45.346
Οταν λεω βρασμό εννοώ με την πρώτη (υποψία) μπουρμπουλήθρας, μην περιμένετε να βράσει για τα καλα γιατί θα τα πάρετε σφιχτά.
 

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
31.106
Reaction score
30.693
Αν θέλουμε όμως να τα καθαρίσουμε από τα τσόφλια, πρέπει μόλις βγουν από το ζεστό νερό, να τα βάλουμε κατευθείαν σε κρύο νερό, κατά προτίμηση για ένα λεπτό κάτω από την βρύση που τρέχει.
Έτσι καθαρίζονται πανεύκολα.
 

Μηνύματα
3.907
Reaction score
7.039
Έχοντας μερικές κοτούλες που εξασφαλίζουν σε εμένα και 2-3 φίλους φρέσκο και σωστό αυγό καθημερινά ( από σωστά ταϊσμένα πουλερικά ) θα κρατήσω ένα αυγό και θα κάνω τις δοκιμές της φωτογραφίας να προσδιορίσω τις ημέρες στις 3 εικόνες..8-)
 



Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.469
μας εχει απομεινει φαινεται το χουι απο τα μηχανηματα -
ολα πρεπει να τα μετρησωμε , να τα μελετησωμε , να τα πειραματισωμε ...
μας εχουνε καμει πλυση ενγκεφαλου οι ψηφιακοι μου φαινεται -
παλια που ειμαστανε αναλογικοι απλα θα τρωγαμε τ' αυγο ...
:D
 





Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.031
Reaction score
53.529
- ψηφίζω πως τα αυγά προηγούνται χρονολογικά
 

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
8.073
Reaction score
14.057
εχει λυθει, η κοτα πρωτα.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=342988

Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα: η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Τώρα ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση στον προαιώνιο γρίφο.

Οπως αναφέρουν, η κότα είναι αυτή που κάνει το αβγό: και τούτο διότι προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αβγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αβγό μπορεί να υπάρξει μόνο αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κόταςάρα η κότα είναι εκείνη που προϋπάρχει. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δρα ως καταλύτης ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο.


Π ροκειμένου να δοθεί η απάντηση στο «καυτό» ερώτημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή ώστε να «ζουμάρουν» στον σχηματισμό του αβγού. Ο υπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.

Οπως ανέφερε ο δρ Κόλιν Φρίμαν από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Σέφιλντ που συμμετείχε στη μελέτη, «επί μακρόν επικρατούσε η άποψη ότι το το αβγό προηγήθηκε, ωστόσο έχουμε πλέον τις επιστημονικές αποδείξεις στα χέρια μας που δείχνουν περά από κάθε αμφιβολία ότι χωρίς την κότα αβγό δεν θα υπήρχε».
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.031
Reaction score
53.529
- δεκτό , απλά δεν μου στέκεται λογικά οτιδήποτε προηγείται του ωραρίου
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Μηνύματα
3.033.178
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster
Top