Βοήθεια για καλωδίωση νέου σπιτιου

Reaction score
14
Josua οι ηλεκτρολογικοι σωλήνες που μπαίνουν; έξω απτον τοίχο σαν κανάλι; πως θα φαίνονται αυτοί από άποψη εμφάνισης όμως;

για εσωτερικά λέω εγώ,αλλα αυτό θέλει η σκαψιμο η γεψοσανίδα!

PVC παραλληλόγραμμης διατομής 5-6 εκατοστών θα έβαζα, και γωνιές στις άκρες. Ελαφρύ, φθηνό κι εύκολο.
με τις γωνίες όμως δεν θα έχεις πρόβλημα να στρίψει το καλώδιο? ενω με τον ηλεκτρολογικό σωλήνα δημιουργεις καμπύλες και μετά με μια ατσαλίνα (πλαστική) περνάς οτι θέλεις.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.558
Υπάρχει τόσο μεγάλος ηλεκτρολογικός σωλήνας; Για το ίδιο πράγμα μιλάμε βέβαια πρακτικά.

Reaction score
14
ναι υπάρχει αρκετά μεγάλος. δεν έχω δει αυτό που λες αλλα δεν φαντάζομαι να απέχει πολυ

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.558
Ναι, μόνο ρεύμα δεν πρέπει να προχωράει παράλληλα με σήμα.

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
201
Επίσης ο ηλεκτρολογικος σωλήνας έχει δυνατότητα να προχωράει όσο πιο '' απαλα'' γίνεται σε γωνία; για να μη τσακίζει τα καλώδια εννοω

Reaction score
248
Επίσης ο ηλεκτρολογικος σωλήνας έχει δυνατότητα να προχωράει όσο πιο '' απαλα'' γίνεται σε γωνία; για να μη τσακίζει τα καλώδια εννοω
Υπάρχει σε διάφορες διατομές. Εγώ πέρασα σωλήνα 30 χιλιοστά και περνάει άνετα το καλώδιο. Ο ηλεκτρολόγος σου κατέει; Αν γενικά ψάχνεσαι έχω να σου συστήσω ηλεκτρολόγο με τον οποίο είχα συνεργαστεί σε πολλά έργα (επαγγελματικά) και φυσικά του ανέθεσα και το σπίτι καθώς ξέρει τι προβληματικό άτομο είμαι.

Στην πορεία βέβαια έχωσα από πάνω από τον σωλήνα έναν κρυφό φωτισμό και τώρα πάει σφήνωσε το καλώδιο :). Oh well! Ευτυχώς είναι Chord Active HDMI που σηκώνει με άνεση 4K. Στο μέλλον εξάλλου θα χρειαζόμαστε μόνο ρεύμα, δες τον Epson 9200W πχ. Οπότε μικρό το κακό!

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.573
PVC παραλληλόγραμμης διατομής 5-6 εκατοστών θα έβαζα, και γωνιές στις άκρες. Ελαφρύ, φθηνό κι εύκολο.
Συμφωνώ.

Κλειστή υδροροή 6Χ10

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
201
Μωρέ ναι και εγώ τώρα τον 9000w έχω. Αλλά μπορεί στο μέλλον να παρ έναν 4κ και η ασύρματη έκδοση να ξεφεύγει οπότε καλό είναι να υπάρχει ένα hdmi

Reaction score
14
μιας και ειμαι στην ίδια κατάσταση και λέμε για καλώδια... usb μέχρι πόσα μέτρα?

Reaction score
14
δεν το θέλω για τον projector, για αλλου πάει. Θέλω να έχω το dac κοντά στα μηχανίματα αλλά το pc μακριά

hamurabi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
201
παιδια για να βαλουμε λειτουργιες οπως ενα πινακα καπου στο σαλονι ψηφιακο που να ρυθμιζει απο εκει θερμοκρασιες δωματιου ή τετοια κολπα τι καλωδια θελει;

Reaction score
248
παιδια για να βαλουμε λειτουργιες οπως ενα πινακα καπου στο σαλονι ψηφιακο που να ρυθμιζει απο εκει θερμοκρασιες δωματιου ή τετοια κολπα τι καλωδια θελει;
Βλέπω άρχισες ορεξάτος :)

ΚΑΤΑΡΧΑΣ θέλει ηλεκτρολογική μελέτη, δεν είναι πάμε τραβάμε καλώδια και πάπαλα. Αν ο αρχιτεκτονας είναι μάγκας και έχει σωστό ηλεκτρολόγο και εφόσον πρόκειται για νέα εγκατάσταση θα σου το έχει προτείνει ήδη.

Δεν είναι απλά ένας θερμοστάτης με κυριλέ οθονούλα και πάπαλα. Θέλει αυτονομίες είτε σε επίπεδο ηλεκτροβάνας είτε σε επίπεδο διακόπτη σώματος κλπ κλπ.

Γενικά όλα αυτά είναι καλά και χρήσιμα, αλλά ως πρόσφατα "εμπλεγμένος" έχω να σου δώσω την εξής συμβουλή αν θέλεις. Σε αυτά τα πράγματα, keep it simple. Αν θέλεις να κάνεις κάποια σοβαρά ενεργειακή κατασκευή κάνε τα εξής:

ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ
ΣΟΒΑΡΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

και αν δεν έχεις προχωρήσει με διαμορφώσεις κλπ, μην ρίξεις λεφτά σε τούβλα και λοιπές βλακίες. ΣΟΒΑΡΗ κατασκευή γυψοσανίδα και μέσα ορυκτοβάμβακας.

Θα το έχεις έτοιμο στον μισό -τουλάχιστον- χρόνο, και θα χρησιμοποιείς θέρμανση μόνο στην απόλυτη ανάγκη. Εγώ έκανα ΟΛΑ τα παραπάνω. Σημερινή εξωτερική θερμοκρασία 10c, μέσα 22c, εδώ και 4 ώρες σιγοκαίει ένα κούτσουρο.

Καλά ξεμπερδέματα σου εύχομαι και ελπίζω να έχεις υπομονή!

Reaction score
4.484
Πάντως εγώ με εμπειρία σε 2 νεόδμητες μεζονέτες και 2 ανακαινίσεις διαμερισμάτων , την τελευταία δεκαετία ,
ηλεκτρολόγο της προκοπής δεν έχω δει.

Όλοι ρωτάνε πόσες πρίζες και πόσα φώτα θες , καμία ηλεκτρολογική μελέτη

Reaction score
248
Πάντως εγώ με εμπειρία σε 2 νεόδμητες μεζονέτες και 2 ανακαινίσεις διαμερισμάτων , την τελευταία δεκαετία ,
ηλεκτρολόγο της προκοπής δεν έχω δει.

Όλοι ρωτάνε πόσες πρίζες και πόσα φώτα θες , καμία ηλεκτρολογική μελέτη
Έχω την ίδια άποψη, μέχρι που γνώρισα τον Βαγγέλη και οι 2 μας ζήσαμε έναν μεγάλο έρωτα :)

Το τι διαφορετικό καλώδιο περάσαμε δεν λέγεται, πιστεύω ότι αν γίνει κανένα γερό ταρακούνημα τα ντουβάρια θα μείνουν στην θέση τους μόνο από τα καλώδια !!! Αν χρειαστείς τα φώτα του, με τα χαράς μου να στον συστήσω! Λόγω επαγγέλματος έχει τύχει να συνεργαστώ στο παρελθόν με αρκετούς εγκαταστάτες και πλέον υπάρχουν και σοβαροί επαγγελματίες στον χώρο που δεν ασχολούνται μόνο με "εναμισάρια" και λοιπά πεζά :)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.874
Members
38.509
Νεότερο μέλος
Konstantinos M.