Βοήθεια για σύνδεση 2ου εσωτερικού σκληρού δίσκου

Reaction score
1.277
Λοιπόν έχω windows xp και έναν σκληρό δίσκο maxtor 30GB IDE

Αγόρασα μεταχειρισμένο maxtor 80GB IDE αλλά δεν μπόρεσα να τον ενεργοποιήσω.
1)Τα jumpers πως πρέπει να είναι?
2)Ο καθένας με ξεχωριστό IDE ή στο ίδιο τα βάζω ταυτόχρονα?
3)Το παιδί που μου τον έδωσε μου είπε στο Bios να σκαλίσω κάτι αλλά τα ξέχασα κιόλας..

Θέλω ο παλιός να είναι με τα προγράμματα,ως έχει και τον καινούριο απλά να τον έχω σαν αποθηκευτικό για ταινίες.
Η μητρική έχει τον παλιό δίσκο συνδεδεμένο σε κίτρινη υποδοχή (IDE 1) και δίπλα της υπάρχει 2η υποδοχή κίτρινη (IDE2)..
Επίσης δεν έχω άλλες συσκευες στο pc όπως dvd players,floppy κτλ.Μόνο ένα σκληρό..
Λίγο αναλυτικά αν θέλετε για να μην ρωτάω συνέχεια.

Φαντάζομαι οτι θα πρέπει να πάω στο bios και να τον ενεργοποιήσω κατα κάποιο τρόπο,σωστά?

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.212
Απάντηση: Βοήθεια για σύνδεση 2ου εσωτερικού σκληρού δίσκου

Άσε τον υπάρχοντα δίσκο στην ησυχία του. Σύνδεσε το δεύτερο δίσκο στη δεύτερη θύρα IDE (χρησιμοποιώντας ξεχωριστό καλώδιο), βάλε ένα jumper στη θέση cable select. Η παραπάνω εικόνα είναι ενδεικτική. Δες την ετικέττα του δίσκου για τη θέση που πρέπει να έχει ο jumper, ώστε να θέσει το δίσκο σε κατάσταση cable select.

Το καλώδιο φέρει τρεις υποδοχές, από τις οποίες η μια ακραία είναι απομακρυσμένη από τις άλλες δύο (τη μεσαία και την άλλη ακραία). Αυτήν την υποδοχή να τοποθοθετήσεις στο motherboard, και στην άλλη ακραία να συνδέσεις το δίσκο, φροντίζοντας ώστε ο αγωγός που είναι σημασμένος με κόκκινο χρώμα να έρθει στη μεριά της υποδοχής που γειτονεύει με την υποδοχή του ρεύματος. Αντίστοιχα, μελέτησε το motherboard, ώστε να βρεις τη μεριά της υποδοχής που φέρει τον ακροδέκτη 1 (pin 1), και να τοποθετήσεις την πρίζα του καλωδίου, ώστε ο κόκκινος πλαϊνός αγωγός να έλθει προς αυτή τη μερια, (αν οι υποδοχές ή και οι πρίζες του καλωδίου δεν έχουν τις κατάλληλες εγκοπές προσανατολισμού). Αν δεν έχεις δεύτερο καλώδιο IDE, ζήτησε ένα από κάποιο κομπιουτεράδικο, το πιθανότερο είναι να στο δώσουν δωρεάν, ή πες μου να σου στείλω κανα-δυό.

Reaction score
1.277
Re: Απάντηση: Βοήθεια για σύνδεση 2ου εσωτερικού σκληρού δίσκου

Κώστα έβαλα το jumper στη θέση "CS enabled",τα καλώδια IDE που έχω έχουν προεξοχές για σωστό κούμπωμα,έδωσα ρεύμα και όπως πάει να φορτώσει windows,ακούγεται ένας μικρός θόρυβος-βουϊτό,σαν δυσλειτουργίας,απο έναν απο τους δύο σκληρούς (δεν μπόρεσα να βρω απο ποιον) και επίσης ακούγεται ένας μηχανικός ήχος απο τον νέο σκληρό δίσκο σαν κάτι να κουνιέται μέσα στον σκληρό και να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά..Κάνει "κλακ κλακ" 10 φορές και τελικά στην αρχή της εκκίνησης μου βγάζει "secondary hard disk error".Το παιδί που μου τον έδωσε πήγε να τον βάλει σε σακούλα και του έπεσε απο τα χέρια και μου είπε πως αν παρουσιάσει πρόβλημα θα μου δώσει άλλον.

Τώρα αν πρόλαβε και χάλασε ή θέλει κάποια ρύθμιση στο bios δεν το ξέρω..

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
108.964

Μάλλον είναι off ο δίσκος από το πέσιμο.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.212
Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για σύνδεση 2ου εσωτερικού σκληρού δίσκου

...Κάνει "κλακ κλακ" 10 φορές και τελικά στην αρχή της εκκίνησης μου βγάζει "secondary hard disk error".
http://en.wikipedia.org/wiki/Click_of_death#Hard_disk_drives

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο, απώς να μη δουλεύει σωστά το CS, ή να είναι προβληματικό το καλώδιο. Δοκίμασε άλλο καλώδιο, και κάντον και master και στην ανάγκη και single drive...

Reaction score
1.277
Μάλλον χάλασε ο σκληρός..

Δοκίμασα με άλλο καλώδιο,τα ίδια.
Εκανα και τους 2 δίσκους master,στην εκκίνηση μου έβγαλε "primary master HDD & secondary master HDD" και αμέσως μετά βγάζει "secondary HDD error"..Επίσης αν τον δηλώσω σαν "slave" μου κάνει αναγκαστική επανεκκίνηση..
Θα το επιστρέψω αύριο πρωί πρωί και θα σας πω νεότερα..

Ευχαριστώ !

Reaction score
1.277
Τελικά άδικα προσπάθησα να συνδέσω τον νέο σκληρό.Το παιδί που μου τον πούλησε (και του έπεσε απο τα χέρια) μου είπε..."Φίλε Οδυσσέα ο δίσκος κράσαρε" θα σου δώσω σε 1-2 εβδομάδες σύντομα έναν ίδιο,ίσως και sata..

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.212

Πού πας και μπλέκεις ωρέ μπίρο μ'... :114:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.422