Γιατί οι AVR's έχουν τόσο χαμηλό SINAD?

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922

2D2DA193-89FC-4AB0-A1C5-A8BAF441D074.jpeg


Το τερμάτισα εύκολα.
Για δοκιμάστε, σε AVR αλλά και σε “πιουρίστικα” δικάναλα, μέχρι που φτάνει το σύστημα σας; Ξεκινήστε απο τα 48db, για να μπείτε στο κλίμα του τεστ.
Πόσο SINAD έχει όλο το σύστημα; Μην κλάψετε όμως.

Αν θέλετε δοκιμάστε και σε ακουστικά, εκεί θα είστε ΟΚ
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Το "μάθημα" από τέτοιες δοκιμασίες, είναι ακριβώς αυτό που τονίζουμε τόσο καιρό:

Στην οικιακή αναπαραγωγή, αν έχουμε δορυφόρους και σαμπ υψηλών Μαξ εσπιελ, που να μη "μασάνε" να παίξουν στα 110 ντεσιμπέλ, και αν ταυτόχρονα έχουμε χαμηλό κατώφλι θορύβου (συστήματος και περιβάλλοντος) τότε 80 έως το πολύ 85 ντεσιμπέλ δυναμικό εύρος θα το έχουμε στην αναπαραγωγή.

Πάνω από 85; πάνω από 90; Πραγματικά δεν ξέρω αν είναι εφικτό (δεν αντέχονται οι στάθμες άνω των 100 φον και σε μακρά έκθεση βλάπτουν την ακοή), εκτιμώ όμως πως δεν είναι πουθενά χρήσιμο.

Για στάθμες αναφοράς (85 dB μέση στάθμη θορύβου για τέτοιο τεστ) είναι προφανές πως υπεραρκεί να βρίσκεται ο θόρυβος κατά 70-75 ντεσιμπέλ χαμηλότερα (τι δγιάλο να ακούσεις σε 10 dB στάθμη, έλεος), δηλαδή αρκεί δυναμικό εύρος 70, αντε 75 ντεσιμπέλ το πολύ.

Στο δια ταύτα, στο δικό μου σεταπ, σε στάθμη "αναφοράς" (85 ντεσιμπέλ κάθε ηχείο με το βολιουμ στο - 12) ήταν πολύ οριακό το να το ακούσω, κι έκανα λάθος στο 3ο (νόμιζα πως είχε ενώ δεν είχε), οπότε σήκωσα κι άλλο το βολιουμ, το πήγα στο - 9 για την ακρίβεια, και ο χαμηλά αναπαραγώμενος θόρυβος στο εν λόγω τεστ ήταν εξόχως σαφέστατα ακουστός, δεν τίθεται περιθώριο "σφάλματος", δε χρειάζεται να μαντεύεις αν κάτι "πιθανώς" ακούγεται ή όχι, οπότε δε ξαναέκανα λάθος.

Βέβαια η στάθμη ήταν πολύ μεγάλη, τα σαμπ έριξαν ξύλο, αλλά να σημειωθεί πως είχα ανοιχτό και τον προβολέα! Ε, κάποια φασαρία, έστω και λίγη, την κάνει, άρα θα έπρεπε να ξεπεράσω το θόρυβο του προβολέα στο χαμηλά αναπαραγώμενο θόρυβο του τεστ.
(ξέρω, τα γράφω στα π@πάρια μου)

Απλώς αντέχει το σεταπ να σηκώνει τέτοιες στάθμες, και σε τέτοιες παίζει μουσική όταν έχω κέφια.. Μια χαρά πάω το βολιουμ στο 0, χωρίς καμία σκέψη.

Άρα, με απόλυτη βεβαιότητα άλλα 9 ντεσιμπέλ δυναμικού εύρους, τα έχω. 78+9=87. Με αναμμένο προβολέα λέμε.. :gotcha:
Δεν είναι υπερβολή να πω ότι έχω ~90 ντεσιμπέλ δυναμικό εύρος αναπαραγωγής στο σεταπ.
Αλλά μέχρι εκεί. Παραπάνω, όχι, θα σπάσουν. Θα σπάσουν και τα αυτιά μας..
Αυτά από μένα.

Και φωτογραφία για να μη λέτε..

IMG_20210307_202420.jpg


Πριν λοιπόν ψάχνετε για 100 ντεσιμπέλ δυναμικό εύρος σε ντακ και ενισχυτές και δεξερωγωπου, εξασφαλίστε πρώτα ότι έχετε 80 ντεσιμπέλ δυναμικό εύρος στην οικιακή αναπαραγωγή, και είμαι βέβαιος πως δεν έχετε τόσο.
Οι 99 στους 100.



ΥΓ. Τώρα ακούω κάτι ωραία πολυκαναλα ντραμς με το βολιουμ στο - 5.
Αλλά αυτό έχει συνέπειες.
Όλο κάτι πέφτει..

 
Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Προσοχή στο τεστ, δεν είναι για παιδικά συστήματα. :biggrin:

ΥΓ. Τώρα ακούω κάτι ωραία πολυκαναλα ντραμς με το βολιουμ στο - 5.
Αλλά αυτό έχει συνέπειες.
Όλο κάτι πέφτει..
Πέφτει και η ακοή σου, χαμήλωσε το
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Τέλος πάντων, να κάνετε το τεστ και να δείτε πόσο δυναμικό εύρος αναλύει το σύστημά σας.

Να δείτε που θα εκτιμήσετε δεόντως το δυναμικό εύρος του cd και την ανάλυση των 16 μπιτ. Φτάνουν και περισσεύουν για την οικιακή αναπαραγωγή.

Και έτσι θα καταλάβετε γιατί λέω και ξαναλέω πως είναι άριστοι οι av pro με σιναντ 80, δε θα χρειαστείτε περισσότερο, κανείς δε χρειάζεται περισσότερο, έχει καταντήσει αηδία, μη ψάχνετε τα ντακ, δεν έχει νόημα.

Τουλάχιστον όμως, βγάλτε ένα δυναμικό εύρος 70, να παίζετε στάθμη αναφοράς ανθρώπινα, ωραία. Αυτό, χρειάζεται. Τώρα αν καταφέρετε 80, είστε άρχοντες, πρακτικά το τερματίσατε. Τα ρέστα είναι χαϊεντιές.

Η ουσία είναι δυναμικό εύρος.
Εκεί είναι τα λεφτά.
Όλα είναι δυναμικό εύρος.

Πολύ ψηλά Μαξ εσπιελ και χαμηλή ουδος θορύβου.
Αυτά.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Εκτός από μένα και τον ντιμιφουτ, έκανε κανείς άλλος το τεστ αυτό στο οικιακό σεταπ του;
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
το κομματι απο το γιουτιουμπ που εβαλα...και παραλιγο να πεσει το ραφι.. 🐒
Εμένα πέφτουν διαχυτές από μουσική, στο τεστ αυτό δεν έπεσε τίποτα, ήταν σε "λογική" στάθμη (88dB το κάθε ηχείο στην mlp) για να αναλυθεί πλήρως το δυναμικό εύρος των 78 ντεσιμπέλ.

Βεβαίως έπαιζαν όλα μαζί (στανταρακι το auro 3d upmixing), οπότε η συνολική στάθμη στον τόνο ήταν καμιά 20-αρια ντεσιμπέλ παραπάνω..

Στα 85 ντεσιμπέλ το κάθε ηχείο έκανα καμιά 200-αρια μετρήσεις στο τελευταίο καλιμπράρισμα, μπορεί και πολύ περισσότερες..

Τες πα, κάνε ρε μαϊμού κανονικά το τεστ να δεις τι δυναμικό εύρος αναλύουν τα ενεργά σου, τα παθητικά άστα, μη δοκιμάζεις καν.


ΥΓ.
Κι αυτό έχει ενδιαφέρον:

Αλλά σα το blind test δεν έχει.
 
Last edited:





wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Το ερώτημα είναι... πως ξέρουμε σε ποια ένταση μπορούμε/πρέπει να βάλουμε τα ηχεία....
Αν ανεβάσω "γκάζι" φυσικά και αναμενόμενα πετυχαίνω καλύτερο σκορ... πως όμως ξέρω πως η παραπάνω ένταση δεν είναι ...παραμόρφωση;;;
 


daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.637
Reaction score
77.058
Εγώ λέω να το κάνω το απόγευμα.
Εχω ηχεία και ενεργά και παθητικά.
Είμαι 9.2
και τώρα μπορείς...δεν πειράζει που είναι μεσημέρι....έτσι κ αλλιώς δεν θα ακουστεί :cry: :lol: :lolsign:
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Αν ανεβάσω "γκάζι" φυσικά και αναμενόμενα πετυχαίνω καλύτερο σκορ...
Δεν ισχύει.
Αν ανεβάσεις ένταση θα ανεβεί και ο θόρυβος του συστήματος, οπότε παλι δεν θα ακούς το -78db, αλλά επίσης απο ενα σημείο και μετα κινδυνεύουν τα ηχεία-και τα αυτιά σου.
Εγω το έβαλα σε reference.
πως όμως ξέρω πως η παραπάνω ένταση δεν είναι ...παραμόρφωση;;;
Σωστά. Αυτό είναι άλλο ερώτημα, είναι αλήθεια. Εδώ εξετάζουμε κυρίως SNR

Θα επαναλάβω: ξεκινήστε απο χαμηλά, μην πάτε κατευθείαν στα εβδομηντάρια. Σιγουρευτείτε πως δεν θα γίνει καμία ζημιά ανεβάζοντας την ένταση.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Αν ανεβάσω "γκάζι" φυσικά και αναμενόμενα πετυχαίνω καλύτερο σκορ... πως όμως ξέρω πως η παραπάνω ένταση δεν είναι ...παραμόρφωση;;;
Πολύ σωστή ερώτηση, διότι ιδίως τα (προστατευόμενα) από κλιπινγκ ενεργά ηχεία, τα χώνεις όση στάθμη θες, κι απλώς αυτοπροστατευονται, με λιμιτερ, χωρίς να καούν.

Σε αυτήν την περίπτωση, ανεβάζοντας κι άλλο το βολιουμ, θα ανεβαίνει μόνο η στάθμη της χαμηλής εγγραφής, χωρίς να ανεβαίνει περισσότερο αυτή της υψηλής, λόγω λιμιτερ.

Ταυτόχρονα βέβαια με την υψηλή στάθμη, ανεβαίνει και ο θόρυβος του σεταπ, οπότε ασχέτως του πόσο θα την ανεβάσεις, αν φτάσεις τα επίπεδα θορύβου να είναι ακουστά, δε κερδίζεις τίποτα, η χαμηλή στάθμη θορύβου του τεστ θα κρυφτεί μέσα στα επίπεδα του θορύβου του σεταπ, και όσο κι αν ανεβάζεις στάθμη, θα καμουφλάρεται ο χαμηλά γραμμένος τόνος μέσα στο θόρυβο του σεταπ, του οποίου η στάθμη επίσης θα ανεβαίνει.

Δεν υπάρχει τρόπος να ξεγελάσεις το σιναντ..

Προφανώς θα πρέπει να ανεβάσεις το βολιουμ στον υψηλής στάθμης θόρυβο, μέχρι κει που καταρχήν αντέχεις να ακούς (οι οδηγίες λέμε σε τυπική υψηλή στάθμη αναπαραγωγής) και αφετέρου μέχρι εκεί που δε καταλαβαίνεις παραμόρφωση ή συμπίεση από τα ηχεία, να δείχνουν ότι το έχουν άνετα.

Βέβαια είναι γεγονός ότι παρά τις όποιες προστασίες, στο τέρμα τα γκάζια σε ροζ θόρυβο, οτιδήποτε μπορεί να καεί, είτε ενισχυτικές βαθμίδες είτε μεγάφωνα, αν δε παίζουν σαφώς εντός των ορίων τους.

Βέβαια στάθμη αναφοράς (85) παίζουν μια χαρά κι άνετα τα ηχεία σου στην μικρή απόσταση ακρόασης που τα χρησιμοποιείς, και χωρίς κάποιον κίνδυνο, νομίζω πως θα μπορέσεις να διακρίνεις τα 78 ντεσιμπέλ δυναμικού εύρους, αν έχεις ησυχία στον περιβάλλον χώρο.

Το τεστ απλώς σου δίνει να καταλάβεις τι μέγιστες στάθμες χρειάζεσαι και τι θόρυβο περιβάλλοντος για να ακούς ανετως όλο το δυναμικό εύρος στην στάθμη αναφοράς. Τόσο απλό είναι.
 
Last edited:

Μηνύματα
27.076
Reaction score
25.011
Σε ροζ Θόρυβο ή σε λευκό τα μόνα που κινδυνεύουν άμεσα είναι τα τουίτερς.
Τα άλλα μάλλον στα τέτοια τους.
 




Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.313
Μηνύματα
2.858.205
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top