Δίαιτα

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.871
Πάντως εγώ φαΐ του στρατού δεν έφαγα ποτέ, ακόμα και κει έσιαχνα το θκόμ φαΐ

Να ξέρετε πως όσο δεν μου λέτε, όχι μόνο καθυστερείτε το αναπόφευκτο, αλλά αφήνετε και τη φαντασία μου να οργιάζει

Compress_20250518_145237_7217.jpg

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.871
Θεωρείται η omad ότι έχει καλύτερα και μονιμοτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους από μια δίαιτα με ίδιες θερμίδες κατανεμημένες σε 3 κυρίως γεύματα και δυο ενδιάμεσα σνακ;

Πολύ ωραία ερώτηση — και η επιστήμη έχει αρχίσει να δίνει απαντήσεις σε αυτό.

TL;DR:
Όχι απαραίτητα καλύτερα λόγω του OMAD — αλλά συχνά έχει πιο σταθερά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, επειδή:

• Βελτιώνει τις ορμόνες πείνας και κορεσμού
  • Απλοποιεί τη διατροφή
  • Βοηθά στη συμμόρφωση (λιγότερο φαγητό = λιγότερες αποφάσεις)
  • Ενισχύει την ινσουλινοευαισθησία
  • Και... πολλοί απλώς δεν "ξαναπεινούν" όλη μέρα

Ας το δούμε λίγο πιο επιστημονικά:
1. Ίδιες θερμίδες → Ίδια απώλεια βάρους (θεωρητικά)

• Αν τρως 1900 kcal είτε σε 1, είτε σε 3+2 γεύματα, η θερμιδική εξίσωση είναι ίδια.
  • Πράγματι, ο θερμιδικός έλεγχος είναι ο βασικός παράγοντας.
2. Αλλά το OMAD αλλάζει τον μεταβολισμό με άλλους τρόπους:
α. Ινσουλίνη και μεταβολική ευαισθησία

• Η μειωμένη συχνότητα φαγητού σημαίνει λιγότερες ινσουλινικές αιχμές
  • Αυτό οδηγεί συχνά σε καλύτερη καύση λίπους μεταξύ των γευμάτων
β. Γκρελίνη και λεπτίνη (ορμόνες πείνας)

• Η OMAD επαναπρογραμματίζει την πείνα — η γκρελίνη προσαρμόζεται στην ώρα του γεύματος
  • Με το παραδοσιακό μοντέλο 5 γευμάτων, η πείνα είναι συχνά τεχνητή/προβλεπόμενη
γ. Αυτοφαγία

• Η OMAD αφήνει αρκετές ώρες χωρίς φαγητό, που δίνουν ώθηση σε κυτταρικές "επισκευές"
  • Αυτό δεν συμβαίνει εύκολα με πολλά μικρά γεύματα

3. Γιατί η OMAD βοηθά συχνά μακροπρόθεσμα;

• Απλότητα: Δεν μετράς συνεχώς, δεν προγραμματίζεις πέντε γεύματα
  • Ελαφρύ αίσθημα ελευθερίας: Δεν είσαι "πάντα σε δίαιτα", απλώς τρως μία φορά καλά
  • Αυτόματος έλεγχος μερίδας: Είναι δύσκολο να υπερκαταναλώσεις σε ένα μόνο γεύμα
  • Ενδυνάμωση αυτοπειθαρχίας: Νιώθεις έλεγχο

Τι λένε οι μελέτες:

• Μελέτες 2020–2023 σε διαλειμματική νηστεία vs παραδοσιακές δίαιτεςδείχνουν:
    • Παρόμοια απώλεια βάρους αν οι θερμίδες είναι ίδιες
    • Καλύτερη διατήρηση βάρους στους 6 και 12 μήνες σε ομάδες με IF (κυρίως 18/6 ή OMAD)
    • Καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων, και λιπώδους μάζας με OMAD ή παρόμοιες νηστίσιμες στρατηγικές

Συμπέρασμα:

ΠαράμετροςOMADΠαραδοσιακή δίαιτα (3 γεύματα + 2 σνακ)
Θερμιδικός έλεγχοςΊσος (θεωρητικά)Ίσος
Έλεγχος πείναςΠιο εύκολος μετά την 1η εβδομάδαΠιο δύσκολος (πείνα πριν τα σνακ)
Μεταβολική υγείαΣυχνά καλύτερη (ινσουλίνη, λίπος)Μέτρια
ΜονιμότηταΠιο βιώσιμο για πολλούςΠερισσότερη πειθαρχία
Αυτοφαγία / ΑντιγήρανσηΝαιΌχι

Αν το OMAD σου ταιριάζει ψυχολογικά και σωματικά, έχεις ένα πανίσχυρο εργαλείο όχι μόνο για βάρος, αλλά για υγεία και απλότητα ζωής.

gid

Reaction score
9.866
Είναι φαιδρό να σου λέει πως ο "έλεγχος πείνας" είναι ευκολότερος στο OMAD από ό,τι στο 3+2. Εντελώς φαιδρό. Και πως η "μονιμότητα" είναι πιο "βιώσιμη" με το OMAD, ενώ το 3+2 απαιτεί "περισσότερη πειθαρχία". Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίστροφο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.871
Δεν ξέρω, όπως μου τα έβγαλε το chatgpt τα παρέθεσα.

Έχει μια αλήθεια στην περίπτωσή μου όμως που είμαι και λιγάκι ψυχαναγκαστικός ότι ένα τέτοιο πλάνο διευκολύνει τη συμμόρφωση.
Δεν ξέρω εάν θα έκανα κάποια τέτοια δραστική αλλαγή, εξάλλου δεν έχω και ιδιαίτερη ανάγκη, αν και πήρα λίγα κιλάκια τον χειμώνα. Ισως το δοκιμάσω όμως για λίγο, σιγά τι θα είναι πια.

Reaction score
24.876
Είναι φαιδρό να σου λέει πως ο "έλεγχος πείνας" είναι ευκολότερος στο OMAD από ό,τι στο 3+2. Εντελώς φαιδρό. Και πως η "μονιμότητα" είναι πιο "βιώσιμη" με το OMAD, ενώ το 3+2 απαιτεί "περισσότερη πειθαρχία". Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίστροφο.
εντελώς ακούσια , λόγω μιας στομαχικής διαταραχής (με ματιάσανε πάλι γιατί είμαι γρήγορος και όμορφος) , έμεινα νηστικός για 40 ώρες περίπου, από τις 2000 της παρασκευής μέχρι τις 1100 της κυριακής.
την κυριακή έφαγα καταχρηστικά, τύπου φάε μωρε μλκ είσαι νηστικός από προχθές κλπ,
οκ στην αρχή δεν έχεις διάθεση να φας γιατί δεν σε θέλει η κατάσταση προφανώς δεν είναι αυτό το θέμα μας ωστόσο από τη στιγμή που είχα δυνατότητα να φάω κανονικά χωρίς πρόβλημα και αρνητική διάθεση πραγματικά δεν είχα κανένα πρόβλημα να μείνω έτσι μέχρι την ώρα που θα όριζα ως ώρα γεύματος.
από τη στιγμή που μπαίνει στο παιχνίδι ο υδατάνθρακας , αυτό χάνεται γιατί είναι εθιστικός, αλλά πραγματικά αν κάνεις την αρχή που είναι δύσκολη μπορείς μετά να ελέγχεις την πείνα πιο αποτελεσματικά.
λίγο πολύ αυτές οι ακραίες φαινομενικά απόψεις περί i/f και omad είναι σωστές (υπό την έννοια οτι είναι εφικτές διαδικασίες) για την ορθότητά τους ως προς την υγεία δεν μπορώ να απαντήσω.
πάντως σίγουρα δουλεύουν υπο συγκεκριμένες συνθήκες, δηλαδή όταν δεν κάνω προπόνηση το πρωί και δεν χρειάζομαι γεύμα αποκατάστασης μπορώ να παρατείνω εύκολα το πρώτο γεύμα στις 16+ ώρες μετά το προηγούμενο.
αυτό που δεν έχω δοκιμάσει εκουσίως είναι το μονό γεύμα καθώς προϋποθέτει μια μεγάλη ποσότητα φαγητού στις 2000 για μένα που δεν βολεύει πολλές φορές στο πρόγραμμά μου (και δεν θέλω να φάω τον αγλέορα λιγότερο απο 2 ώρες πριν κοιμηθώ)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.871
Δύο χρόνια τώρα 8/16 μια χαρά και ούτε το σκέφτομαι να ξαναγυρίσω. Για τους άλλους δεν ξέρω.
Τρως 16 ώρες; Και τις άλλες 8;

Θα μου πεις, κάποτε πρέπει και να κοιμάται ο άνθρωπος

gid

Reaction score
9.866
Το 16/8 δεν είναι πολύ δύσκολο. Απλά σε μένα δεν έφερε το παραμικρό όφελος οπότε άντε γειά.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.871
Νομίζω ότι έχει γραφτεί πολλές φορές ότι τέτοιου είδους πλάνα έχουν νόημα μόνο εάν γίνονται σωστά και οδηγούν στην αυτοφαγία.
Δεν ξέρω, δεν έχω ακολουθήσει ποτέ συστηματικά πχ για καμιά εβδομάδα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.310
Members
38.448
Νεότερο μέλος
Gian